Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ez lett brandenburg,nem volt értelme tovább játszani

nem lesz hosszú életű
Loool 😄 Ilyet sem láttam még 😄

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.05.15. 10:35:01
Ezt valahogy sejtettem...
1.17 óta még a nagy államok is max pár ezret tudnak összegyűjteni,előtte nem csináltam semmit és hip -hop felmentem 10k felé
teljesen értelmetlen kétszer core-sítani ugyanazt a terűletet
csak így kb lehetetlen admin ideát kifejleszteni ,mert mindig hiány lesz belőle ha nincs tanácsadód
Csak majd mikor 250-300 ezres sereget kell eltartanod,meg kismillió 6-8-as fortot,akkor az a sok 75% autonomy nagyon nem lesz kifizetődő. Ha meg state-eled,akkor bár több lesz a bevétel,de ugyanakkor kevesebb is,mert fizetsz a state után. A játék második felére muszáj leszel államosítani,ott nem lesz döntési pontod,mert kelleni fog az adó,manpower...
Példa 1.15-re. Mostani bizánc. 260 ezres sereget (ebből 60-80 000 zsoldos!),30+ fortot,200-nál több hajót,és 3 db +3-as advisort tartok fenn max fenntartással,háborúban,és még így is bevételt termelek 1760 környékén. Kiváncsi leszek erre 1.17 alatt,mert hasonló kampányt akarok,csak nem bizánccal (mare nostrum achi)
Egyébként a claim fabrikálást most nem tudom,milyen,de az biztos,hogy normál 1.16-nál vagy kétszer gyorsabb volt alapból,pláne ha a régi rendszerben minden kémet felfedeztek. Így szerintem az 1.17-tel csak visszahozták a régebbi sebességet.
Nem értelek titeket, szerintem baromi jó újítás a state rendszer. Lehet csak félreértitek?

Ez az egész kvázi azt jelenti, hogy full kontrollt kaptunk egy kvázi mindenhol és bárhol alkalmazható "overseas province" rendszer felett. Gyakorlatilag megkönnyítették a gyors terjeszkedést (ha úgy tetszik wc-t), mert alapból kapunk egy -50% core cost-ot, aztán onnan meg el lehet dönteni, hogy akarod-e state-é coreolni az adott területet.

Például ha foglalás után nem túl fejlett a terület, vagy egyszerűen csak a lázadások miatt mindig növeled az autonomyt, akkor nincs is értelme egy jó ideig state-é konvertálni, csak ha leért az autonomy 75%-ra, de akkor sem feltétlenül szükséges. Én a trade centereken pl. nem szoktam autonomyt növelni a trade power miatt, és azokat egyből state-é coreolom.

Baromira nem lehetetleníti el, sőt, még komolyabb döntési lehetőségeket ad a játékba. Én pl. a Big blue blob achit már ebben a rendszerben hoztam össze és simán folytatható lett volna a játék, hacsak a patch nem cseszi el a mentést megint. 😊

Ezt az új spy dolgot én nem is bánom, főleg így, ahogy megcsinálták 1.17-re. Az hogy megnehezíti a wc-t, engem annyira nem érdekel, lassan megvan az 1000 óra (ha a törttel játszott időt is nézzük akkor már 1000+-on vagyok), mégsem hajt ez a wc a mai napig. Viszont a state rendszert nagy baromságnak tartom. Jó, hogy nehezíti a dolgokat, de ne úgy, hogy hódítás után konkrétan élni nem tudsz. Történelmi példa: Amikor a törököknél I. Szelim elfoglalta egész Szíriát és Egyiptomot (tehát a mameluk birodalmat), akkor az eu4 state rendszere miatt nem hinném, hogy Szulejmán már uralkodásának kezdetén egyből támadni tudta volna Magyarországot, pedig így történt. Ilyen szempontból amellett, hogy idegesítő, még unrealisztikus is.
Utoljára szerkesztette: Ntj, 2016.05.14. 19:07:52
Ezt jó nagy faszságnak tartom... lehet később más lesz, de akkor is, csesszék meg.
Basszus ez a 20% spy költség a claimre jól megnehezíti a WCt 😞((

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.05.14. 14:19:18
így már oroszország se jöhet létre,haladunk xd
Ezzel pedig el is bszták... legalábbis nekem már jóval kevesebb kedvem van játszani annak ellenére hogy nagyon szeretem az EU4-et. Ha ezt a rendszert kihagyták volna a DLC-ből (vagy a patchből, nem tudom melyikben van benne) akkor lenne igazán zsír a játékélmény, csak hát szopassuk a játékost mer' nehogy 100 esetből egyszer is örömét lelje benne
Utoljára szerkesztette: Pokki, 2016.05.14. 12:59:07
Két szintű lett az új területek core-olása. Elsőként core-olod territoryra, ekkor 75% alá nem tud csökkenni az autonomy, másodjára a területet és az adott minirégió összes területét jelölheted statenek (egy state 3-4-5 területből áll), ekkor core-olod újra és úgy lesz klasszikus belterület, aminek 0%-ra tud lemenni az autonomy-ja. Viszont mostmár van fenntartási költsége is ezeknek a state-eknek.

A statek-nek mi az értelmük?
Fenomenális érzés,mikor a legeslegelső szövetségesed,alias Poland-Lithuania/Commonwealth behív egy háborúba,te segítesz,nem csak névlegesen,harcolsz is,majd a békekötés után úgy dönt 170-es relations-nél,hogy ő most rivalizál veled 😊
Nem mintha félnék tőle,de jó kis csatamén volt... Bár majdnem akkora serege van,mint nekem,de az egyetlen szövetségese az enyém is. Ha megtámadna,sok nem maradna belőle...
Pedig sokszor a transfer jobb... Pl lubeck a home node,akkor a balikumból,meg krakkóból transferelj. (Gondolom brandenburg)
Hogy mennyit hoz,azt az economy,vagy trade viewban meg tudod nézni. Próbálgatni meg muszáj,esetenként változtatni,ahogy az ország is változik. Minden hónap elsején frissül az adat,ezt vedd figyelembe a próbálgatásnál.
Ha transferelsz,ne azt nézd,mennyit irányít át,hanem hogy a collect oldalon mennyivel változik a begyűjtés!
Én ezt a kereskedelmet annyira nem értem, mit érdemes csinálni... Arra nagy nehezen rájöttem, hogy a home trade node, gondolom, amiben a fővárosom van (esetemben Lübeck), kereskedő nélkül is begyűjtést csinál. A többi helyre ha kiteszek kereskedőt, igen minimális összegeket tudnak beszedni. A transfert, nem tudom lekövetni, mennyire hasznos. Hol lehet kinézni, hogy az ilyesmiből mennyi pénz van? Meg pl. hogy a trade power mennyit jelent pénzben?

intel Core i3-3220@3,3 GHz, Asus P8B75-V, 8 GB DDR3, Radeon HD 4890 1 GB

gondolom így akarták felértékelni a pápaságot
1.17 óta van ez
A sajátjaikat nem tudják elvileg, csak azt, akit a pápai állam utál, ami általában a riválisait jelenti (pl. franciaként ki lehet Provancet, aki a riválisa a pápának). Anélkül meg elég ritka, hogy a pápa vkit utál, mert vele ugye mindenki rohan javítani a kapcsolatait.
Ez tuti vmi patch általi elcseszett dolog lesz. 😊

most ez a módi ,a pápairányitók kiátkozzák a riválisukat
Wait wut?

Hát az innen még messze van😊
Főleg az itáliai provinciák miatt,azok így is rengeteg admin pontot elvittek. Ha újra csinálnám,ott is lett volna egy vazallusom,akit etettem volna😊
De innen még vagy 150 év kellene a teljes Római birodalomhoz...
De a következő játék az lesz,csak 1.17 alatt,és nem bizáncal😊
Ez komoly, lassan felidézi a régi Római Birodalmat 😊

Itt a mostani bizáncom... Még van 80 év,jönnek a spanyolok,a franciákat már elintéztem😊
Aztán talán ausztriát újra,mert megint erősödnek... Vagy 150 évre visszavetette őket,hogy bécset elvettem😊

sadface
Megpróbáltam, elsőre siker: (nincs egy hitelem se)

most vagy nagyon nagy makkom van mindig, vagy én nem tudom xd..
Utoljára szerkesztette: sadface, 2016.05.12. 22:45:53

I decide when I'm done.

nem tudnék mindíg ugyanazzal játszani
sadface
Korábban írtam ide, pontról pontra taktikát. Most talán picikét könnyebb is ahogy olvastam redditen, mert az AI is használja a crusadet. Sajnos még mindig attól lóg az egész, hogy mikor támadnak meg. Majd talán hétvégén lesz kicsi időm megpróbálkozok vele megint.Hátha. 😄

Meg korábban is volt egy 10 oldal régen, én abból okosítottam magam.
Utoljára szerkesztette: sadface, 2016.05.12. 21:32:45

I decide when I'm done.

pedig minden vágyam egy jó bizánc kampány 😞

ha valakinek van hasznos tanácsa, szívesen fogadom (legfrissebb patch fenn van és az összes fő dlc is)
Nekem ebben a korszakban nem nagyon van más alternatíva, a poroszok a kedvenceim. Mint ahogy római korban is csak Rómával 😊

akárhányszor megpróbálom, 1-2 éven belül megtámadnak a törökök, amíg még csak dolgozom az esetleges osztrák/magyar/lengyel szövetségen...
sadface
Mi ez a branderburg fétis itt lányok? Csak a bizánc... <#duhos2> <#fogmosas>

I decide when I'm done.

1 óra 4 perc alatt xd
ez a legújabb xd
Azóta Szászország nagyon visszavett, a felére esett vissza, Csehország rendületlenül kitart mellettem, kezd ő is reformálódni, ebben is közös lesz az érdekszféra. Próbálkozom Bajorországot magam mellé állítani még, meg majd meglátjuk mit hoz a sors.

Tök fura dolog történt velem ma: lerohantam ez egyetlen provinciából álló Magdeburgot, megvertem a piciny seregét. Egyszer csak megjelenik az üzenet: az egyik seregem "exile"-ben van. Jó mondom, ügyet sem vetettem rá, kiklikkeltem. Aztán eltelik kis idő, és észreveszem, hogy a Magdeburg területén álló seregem nem ostromol. Sőt, jobban megnézve ugyanabban a provinciában egy magdeburgi egység is van, még sincs csata. Sőt, még jobban megnézve észrevettem a sereg ikonja mellett egy pici fekete zászlót. Rávíve az egért, azt írja: ez a sereg "exile"-ben van, addig nincs csata. Vissza kellett mennem waterlandre, hogy onnan visszatérve tudjak újra harcolni. Fura.

imgurra töltsd fel és másold ide a forum linket
Nem megy, nem tudom miért

Még egy próba:

csak a stellaris vadiúj,sok kipróbálásra való dolog van benne
Én még odáig sem jutottam, viszont olvastam reggel, hogy imáitok meghallgattattak. 😊
"Reduced impact from religious unity severly on corruption."

Viszont a kémkedéses akciók általánossá tételére kíváncsi vagyok mit fog eredményezni, viszont az espionage ideasból lett egy ilyen tök általános diplomatic/trade/economy/influence mix, ami amúgy baromi jól néz ki.
Még a végén teljesülni fog a vágyam és tényleg nehéz döntések lesznek idea csoport választásának terén. 😊

Hát nem tudom... Én az apraja dolgokat,mint managelés,fabrikálás,békeidőben egységmozgatás,építés..... Ezeket nem pause alatt csinálom. Mivel most is 136% az overextension,amíg mennek a core-ok,addig úgysem üzenek hadat,had menjen az idő...
Én tegnap is csak betöltöttem az állást, és egy fél-egy órát nézegettem, hogy mi változott az új patchcsel, és merre is kellene majd menni, ha elindulok. De ezzel úgy elment az idő, hogy elindítani már nem tudtam. És ez rendszeres. :-D
Na jó, csak mióta új gépem van, annyira hasít ötösön, hogy mire reagálnék arra, hogy hadat üzentek, addigra már meg is nyerem a háborút! <#mf2>

Steam - Eu4 - jobbklikk, - properties - betas - legürdülő menüből kiválasztod melyik verzió induljon. Kész.
max sebesség, sűrű pause-okkal, másképp el sem tudnám képzelni 😄
Hogy a fenébe bírjátok 4-esen? Megőszülnék. 😊
Csak akkor veszem le 4-esre, mikor vmi komolyabb háborút vívok több ostrommal, egyébként mindig pause és végig 5-ös sebesség.

Tuvok
Na, pont ezt akartam elsütni. 😄
Én is mindig "paused"-en játszom, csak ritkán indítom el.