10049
-
NineTY #7960 8. a Pápai állammal, hogy több pápai befolyást kapj/év
9. a colonial range jelenti, hogy egy mostani tengerparti core provinciától milyen messze lévő tengerparti provinciát tudsz kolonizálni/core-olni (mert mostmár a core range ugyanaz mint a colonial range). Az aktuális számot egy olyan provincián tudod megnézni, amit nem érsz el, és akk írja mennyi colonial range kéne és mennyi van.
10. ha egy idea csoportot teljesen kihúzol, akkor ad még valami bónuszt, pl az exploration CB-t ad Amerikában az őslakosok ellen, ha primitívek, azaz szerintem ha keresztény hitre váltanak akkor már nem. -
KOXI22 #7959 8. Kivel kell jobban lenem a pápai állammal vagy az aktuális pápával , hogy kapjak valamilyen bónuszt ? (ha katolikus országgal vagyok)
9. Valahol ír ilyet hogy gyarmatosítási határ azt hol találom ?
10. Az miért van hogy Amerikában szinte minden őslakos országra van CB pedig nem is vagyok jelen ott még igazán , illetve mikor adja ezt be .
-
EM64T #7958 Sziasztok! Tőlem északra egyesült Skandinávia, és nagyon nem kedvel: riválisok vagyunk (-100), területeimre fáj a foga (-100), vallási ellentét (-40)... Most, hogy mindketten, egymástól függetlenül Lengyelország ellen viselünk hadat, javult a viszonyunk, -200 helyett már csak -147. Úgy érzem most lehetne elkezdeno valamit, de mit? Mivel javíthatnék a viszonyunkon? Sokat megérne nekem, mert jól állok, de ha egyszer nekem esik, végem... -
NineTY #7957 tudod ilyenkor sűrűn el kell gondolkodni a saját életedről :D -
pocoksari #7956 a gyerekes rész tönkre is vágta a fórumot :P -
pretorius07 #7955 Gratula!
Mindenesetre ne számíts a jövőben sok játékra,nekem két éves a fiam,és hát:)
(De inkább a család:)) -
NineTY #7954 Gratula :D Remélem majd egyszer énis eljutok ide xd -
#7953 Gratulálok! Én mondjuk azért kattantam rá mert imádom a történelmet és érdekel is. Reméljük működik fordítva is. -
Timakrisz #7952 2 Hónapja született meg a kislányom, haverom küldött egy képet, mert tudja mennyit játszok :)
Azt írta, a családunk 8 év múlva :)
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.08.09. 11:15:10 -
hitman1028 #7951 csak így kb sose fogod beolvasztani litvániát,mert túl nagy a szabadsági vágya -
pretorius07 #7950 Majd ha minden provinciám kb 20% autonomyn lesz,akkor a bevétel is nőni fog,szóval akkor lehet majd összehasonlítani a gyarmati államaiddal:) csak hát napi fél óra játékkal ez nem fog hamar kiderülni,úgyhogy addig türelmed kérem:) -
NineTY #7949 én azt biztosra tudom mondani, hogyha hadvezér, de nincs sereg élén, és meghal, akkor csak 1 stabilityt vesztesz
lehet akkor az is elég a 2 stability vesztéshez, hogy szimplán a sereg élén legyen -
KOXI22 #7948 De akkor én benéztem valamit amikor -2 stabilitással csökkent amikor ki volt nevezve a király vagy tényleg így van ? -
Lysandus #7947 Ha már van, akkor használom. Mondjuk volt, hogy már nagyon szerettem volna, ha meghal. Kineveztem egy egység élére, felültettem egy hajóra és kiküldtem az óceán közepére. A hajó elsüllyedt, a katonák meghaltak, de ő hazaúszott. :-D -
NineTY #7946
yey, mostmár csak át kell venni a császárságot, elérni az admin 10-es szintet, megalapítani a Commonwealth-et és egész jól vagyok -
NineTY #7945 igen és mivel ha meg nálad van a terület akkor az nem segít sokat, ezért a mostani patchben sztem más országgal eléggé nehéz lenne World Conquestet csinálni
most próbálok egy olyat csinálni, hogy Lengyelországgal belépek a HRE-be :D -
pocoksari #7944 azt az apróságot ne felejtsd el, hogy császárként neked ez opció, más országgal ha wc-t akarsz nem engedheted meg a vazallokat ilyen mennyiségben, mert nincs ott a hirtelen beolvasztás gomb, tehát vagy saját terület vagy nincs wc -
NineTY #7943 és az hogy kinevezed hadvezérnek alapból ad valami plusz %-ot, hogy meghal, attól még hogyha soha nem is használod? -
Lysandus #7942 Akkor érdemes kinevezni, ha az örökös jobb, mint ő. Nagyobb esélye van ugyanis meghalni hadvezérként, mint ha nem az. -
NineTY #7941 csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy kb ugyanannyi területen a kolóniák a tiedhez képest feleannyit hoznak, amikor elvileg én csak a bevételeik töredékét kapom, míg te úgymond a területekből mindent
szóval jobban jársz, ha a statek által szabott mesterséges plafon felett a területek nem a te kezedben vannak, hanem vazall vagy kolónia, amik elvileg csak a bevétlük töredékét adják neked, szóval eléggé szembemegy a józan ésszel
Utoljára szerkesztette: NineTY, 2016.08.08. 21:44:00 -
NineTY #7940 ja aha csak annyi pápás kérdés volt, hogy azt hittem pápai befolyásra gondolsz
a manpowert írja a provinciára kattintva
szerintem tán csak akkor kapsz -2 stabilityt, ha úgy hal meg a király, hogy a sereg éppen csinál is valamit, harcol vagy ostromol, mert így a harcban esik el, ami tragikusabb mintha csak úgy simán (de nem vagyok benne biztos, lehet szimplán ha seregnél van elég hozzá)
én úgy szoktam csinálni, hogyha kell az a plusz 1 vezér, akkor őket is használom, de amikor a király már eléggé öreg, akkor tényleg csak nagyon ritkán
meg én leginkább azt szeretem ha a királynak/hercegnek van ostrom pontja, mert akkor szerintem relative nagy veszélynek való kitevése nélkül is hasznos tud lenni -
KOXI22 #7939 MP alatt manpowert értetem nem tudom hogy rövidítik de így tűnt jónak .
6. Azt jól látom ha meg hal a királyom mínusz 1 stability kapok de viszont ha kinevezem a királyt valamelyik egység élére akkor mínusz 2 stability kapok ?
7. Érdemes kinevezni az egységek élére herceget vagy királyt ? illetve ti használjátok így őket ? -
pretorius07 #7938 Egy ilyen game-ben,amit most is játszok nagyon nem nehéz leverni egy eu nemzetet. Csak legyen elég heavy ship:)
Az angolokat is lazán süllyesztettem,a franciák flottája meg sehol sincs. Persze előbb mindig hagyom egy-egy csapat partraszállását a warscore miatt,de alapból nem tudja betenni a lábát ide,ha nem akarom. Ott meg lehet tőlem bármekkora serege:)
Az eu nemzet gyarmata megint más,azzal sem összehasonlítható:) pláne ott van egy csomó gyarmat,míg nekem egy nemzet.
Nyílván sok pénzzel könnyebb,de a pénz azért nem minden. -
hitman1028 #7937 szoktak csődbe menni,olyankor minden nullázódik(admin ,dipl,,military pontok),az összes zsoldos eltűnik,a stabilitás leesik -3-ra -
hitman1028 #7936 MP az a manpower xd -
NineTY #7935 Az én játékomban a franciákat nem lenne olyan könnyű csak úgy kiverni Amerikából, itt 40k-val rohangászik a gyarmatokon+kolóniák.
(valami oknál fogva :D nem hogy itt lenne Európában, ahol le tudjuk őket verni)
Meg amúgy a francia haderő tényleg nem vicc így lategame. Úgy gondoltam, hogy milyen nagylegény vagyok, meg majd a vazall seregek jönnek segíteni, megtámadtam 40k-val 55k-t, nekem sokkal jobb hadvezérem volt, illetve támadó beállítottságú sereg. A franciák pillanatok alatt szétverték a seregem 0-ra :D
Aztán persze egy másik sereggel meg a HRE-vel, 100k-an leküzdöttük őket, de hősként haltak xd
Ja meg, hogy ott a területek nem adnak overextensiont? Kimaradsz a legjobb mókából, a korrupcióból :D
Utoljára szerkesztette: NineTY, 2016.08.08. 15:37:44 -
NineTY #7934 Jó, de ha több pénzed lenne bizta könnyebben menne :P
Én nem egy Eu állammal hasonlítottam, hogy tennék olyat, annak a kolóniáival :D -
NineTY #7933 Ja meg tök vicces, én még soha nem láttam csődbemenni országot, nem is tudom hogyan lehet (tán van valami max felvehető hitel szám, és ha azután is elfogyik a pénzed, akkor?)
Szóval Genoa a nagy kereskedőnemzet, mostmár nagy ország is, fogta magát és csődbe ment, gondolom a korrupcióba:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Gyorsan elkezdtem pénzt osztogatni a vazalloknak, akiket feedelek, mert ez nem lenne vicces midenütt :D
Utoljára szerkesztette: NineTY, 2016.08.08. 15:16:16 -
pretorius07 #7932 A lenti kép az ma reggel készült. Nemrég foglaltam el az angoloktól szinte az egész brazil régiót,még kevésbé régen a portugáloktól az argentín részt (dél dél amerika),és most épp háború van a spanyolokkal. Perszehogy nincs manpower:) de ugye itt nem a wc a cél. Ezután a háború után már csak a franciákat,és a hollandokat kell kiűzni amerikából,és utána csak kolonizálás. Magyarán a manpower nagyon többedleges. (Gallok még szövik)
És még a bevétel sem 100-as,mert sok nemrég begyűjtött terület nincs core-olva. És nem is prioritás még,mert ezek ugye nulla overextensiont adnak. Tehát a területek több mint fele gyakorlatilag nem ad semmit.
Azért egy eu állammal ne hasonlítsuk össze az enyém:) csak azt akartam illusztrálni,hogy el lehet tartani egy országot ezzel a peccsel is.
Jah,és a 40 state slotból 24 van használva,a fent említett core hiány miatt. És ha nem hat kolóniával mennék,ami ugye plusz 36 dukát kiesés,akkor nem csak egy 3-as advisor lenne. De ugye az achihoz ez kell:) -
NineTY #7931 Na ez bravó, én tuti nem fognék neki egy ilyennek :D
Azért a megélni és a "megélni" között van különbség. Tied egy kontinensnyi terület és így az összbevétel mindössze 113 dukát/hó.
Nekem kb. ugyanennyi gyarmatom van az újvilágban, mint neked területed és én ennek megkapom a felét tariffba:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Ha csak a sima bázisbevételt nézzük (tax, production), akkor minden egyes területed pontosan 0,187 dukátot hoz havonta. A statek neked is csak a területek 42%-ára elegek, tehát szerintem a statek előtti patchba kb. 2-szer ennyi bázis bevételed lett volna, azaz kb. +40-50 dukát/hó, ami segítségével már eltarthatnál mindig +3-as tanácsadókat, nagyobb sereget (tudnál sereget képezni is, mert látom neked sincs manpowered :P )
Utoljára szerkesztette: NineTY, 2016.08.08. 14:36:07 -
NineTY #7930 Lehet, még sosem volt protestáns vallású országom, de szerintem hogy rengeteg stability-t tudsz növelni ingyen többet ér kb. bármilyen bónusznál. Sztem a stability a legfontosabb szám a játékban, mert nagyon sok mindent segít, és ellenben a presztízzsel és legitimacyval nem tudod csak úgy relative könnyen a maxon tartani. Illetve ha épp azok sincsenek maxon, akkor a pápaság abban is tud segíteni 50-ért.
A pápaságtól gyakorlátilag közel minden fontos számra (stability, pénz, presztízs, legitmacy...) kaphatsz bónuszt, úgymond ingyen. Kivételek persze a katonai dolgok, mint army tradition, navy tradition, de hát csak nem kaphatsz meg mindent a pápától :D
Meglenni valami nélkül nem jelenti azt, hogy nem lennél jelentősen jobban vele. Én is megvoltam a 100%-os overextension határ betartása nélkül, de így, hogy igyekszem betartani, azért mégis nyugisabb :D
Kiátkozni nem a pápa átkoz ki csak úgy, hanem a pápa irányító (aki lehet a Pápai Állam is), viszont akkor nem lehet valakit kiátkozni, ha jó viszonyban van a Pápai Állammal, te meg általában a lehető legjobb viszonyban akarsz vele lenni. (ha jól tudom, mert valamikor még a játék elején voltam pápa irányító, és akartam, hogy legyen az egésznek valami haszna, de senkit akit akartam nem tudtam kiátkozni)
Nem olyan nehéz jó viszonyban lenni vele, csak ne foglalgass túl sokat a közelébe, vagy ha teszed, akkor már foglald el a Pápai Államot is és engedd el (lesz rá event, hogy Rómát visszadot neki), így megszűnik nála az agressive expansion, ezen kívül kolonizálásnál ne szegd meg a Treaty of Tordesillas-t, mert az -200 relation (ne küldj telepest abba a térségbe, ahol másnak már van kolóniája, oda is írja, hogy claimed by valaki)
4. (az MP a Papal Influence-t akarja jelenteni?) Sztem nem látod sehol, csak majd a konvertálás után mondja, hogy mennyit kaptál. Szerintem amúgy a terület összdevelopmentjétől függ.
5. Igen, ha te vagy a pápa irányító akkor a diplomáciái ablakban megjelenik egy új fül (mint pl ha te vagy az emperor akkor is), és ott tudsz kiátkozni valakit, vagy valami gondolom nem katolikus ellen szent háborút hirdetni. De szerintem, mint ahogy írtam nem átkozhatsz ki csak úgy bárkit. -
KOXI22 #7929 4. Hol látod hogy egy terület menyi MP ad ? Minél nagyobb lakosság annál nagyobb MP ?
5. Ha én vagyok a pápa hogy tudok kiátkozni valakit ? Bejön egy plusz menü vagyis gomb ott van 2 lehetőség ott tudom ? Talán egyszer csináltam de valami mínuszt én is kapok ilyenkor . -
Arsenalll #7928 stability hasznos meg minden, de törökkel is mindig meg voltam nélküle... persze néha rá kellett költeni az admin pontot, de ez csak akkor csináltam hogy ha 0-nál bejött egy event amivel -1 lett... katolikus hittbe pont az a legjobb ha te vagy a pápai controller, mert azaz agressive expansion csökkentő nagyon hasznos tud lenni, ha ráadásul a célpontodat ki tudod átkozni akkor meg szinte ingyen tudod elfoglalni az egészet. Játék legelején megszerezni nem nagy ördöngösség, de 30-40 év után meg tartani már nagy lutri. -
pretorius07 #7927 A kép...
-
pretorius07 #7926 Azért a protestáns vallásnak nézz utána,nem csak ennyit ad,hanem a church powerrel jó kis boostokat lehet feloldani,ami már megérőssé teszi! De még a reformed is igen jó.
Mellesleg ha kiátkoz a pápa,ami előbb-utóbb eljön a wc miatt,akkor pápá papal influence,és nem lesz több ingyen stability,meg mercantilism.
És akkor a mostani játékom,csak hogy ne lehessen mondani,hogy nem lehet pénzt gyűjteni,meg nincs elég state... Egy custom nation 1 provinciás,3 developementes ország volt az induló,dél amerika északi felén. Azért 3 kolonistával bőven fenntartok 6 kolóniát,és 40 state slotom van! Persze amerika nem túl gazdag,egy 16-os developement provincia a legnagyobb,de ha kiszámoljuk,bőven 10 alatt van az átlag fejlettség. Azért európában a 40 state az igen jó kis szám,nagyobb lenne a bevétel is:)
-
NineTY #7925 Nem jobb :D
Engem még soha nem átkoztak ki, de sztem nem vészes, ha erős vagy akkor ki vagy átkozva vagy nem, nem fognak megtámadni.
A protestáns csak 10% tax modifiert és 15% improve relationt, de szerintem a katolikus jobb, mert ad +1 tolerance of the true fate-t, azaz a katolikus vallású területeken -1 unrest, emellett ad -1 tolerance of heretic, de az nem nagyon számít, mert úgyis mindent átkonvertálsz katolikusra. Egy idő múlva a pénz nem számít, de az unrest csökkentésére csak eléggé limitált eszközök vannak, szóval minden egyes pont számít.
A pápa nagyon sok előnnyel jár, ha nagy ország vagy, akkor lesz elég sok kardinálisod, ezen kívül legyen nagyon pozitív véleménnyel rólad a pápai állam, rólam +200 véleménnyel van a pápai állam, van 7 kardinálisom, meg még pár bónusz, és így évente kapok 14 pápai befolyást. Ezt a befolyást el lehetne költeni arra, hogy esélyt szerezz arra hogy te legyél a pápa irányító, de sztem nem éri meg, mert nagyon random. Ezen kívül a pápai képernyőn a jobb felső sarokban vannak gombok, amikre kattintva bizonyos előnyökhöz juthatsz 20 évig, vagy kaphatsz stabilityt vagy merkantilizmust permanensen. A 20 évre kapott dolgok 50 pontba, a permanensen kapott dolgok 100 pontba kerülnek.
Szerintem a legjobb stability forrás a pápa, mert +14 befolyás/év-vel ~7 évente kaphatok +1 stabilityt (ezzel rengeteg admin pontot spórolva), ezenkívül ha konvertálsz katolikusra akkor is kapsz pápai befolyást, így nagyon gyorsan szerezhetsz pontokat, én a 100-on felülit szoktam elkölteni, ha kell valami arra, vagy ha nem, akkor merkantilizmusra.
Szóval gondolom a protestáns inkább kisebb országoknak jó, mert ők nincsenek annyira tele pénzzel, meg ők egyébként se kapnának jelentős mennyiségű pápai befolyást, mert méretükből adódóan nem lenne sok kardinálisuk, a katolikus meg a nagyobbaknak.
Szerintem sem éri meg a kúltúra változtatás, csak nagyon sok diplo pontom volt, és hogy ne érje el a plafont nagy manpoweres területeket konvertáltam, hogy így eltűnjön a -33% módosító a manpowerről. Számtalanszor írtam, hogy mennyire kevés manpowerem van, így is növeltem egy kicsit. -
hitman1028 #7924 1.nem tudnak kiátkozni xd,ill adhat katonai bonuszokat
2 100 vallási pont v mi kell hozzá,pápai oldalon lehet beváltani
3.kevesebb lázadás,meg több pénz -
KOXI22 #7923 1. Miért jobb a protestáns vallás mint a katolikus ?
2. Pápai pontokból mikor tudok stabilitást növelni ? menyi pont kell hozzá ? háborúban kell lenem hogy tudjam használni ?
3. Ha kultúrát változtatok (a sajátomra) akkor mik változnak még ? milyen pozitív hatást lehet vele nyerni . (sose használom , sajnálom rá a pontokat) -
hitman1028 #7922 ám a protestáns vallás sokkal jobb sztem xd -
NineTY #7921 ja aha tudom, de a pápától "ingyen" van
igen amúgy manapság elég sok diplo pontom van, mert főleg a deus vulttal terjeszkedtem, de inkább kúltúra változtatásra használtam 2 nagy manpoweres provinciában