1619
Company of Heroes 2

• s1lkforrent
    Mondjuk a legtöbben. Az emberek fejlesztő stúdiókat látnak akik képesek voltak valami nagyra. Az már nincs beleszámolva, hogy akkora a fluktuáció, hogy akik ténylegesen élvezetessé tették a Kedvenc Játékuk, azok lehet hogy már a harmadik munkahelyükön rendezkednek épp akkor be.
    Ehhez képest alapesetben az eredetit fejlesztő stúdiótól, vagy akár csak a jogokat bitorló kiadótól van elvárva, hogy a folytatásban minimum hozza az előző részt, de leginkább felülmúlja azt.

Az meg hogy a CoH2 csak gyenge-közepes alkotás lett, és a Relic még ezen felül elkövet mindent hogy megutáltassa magát, az vitán felül áll.

Mert hogy a játék szar(nem az de whatever), az egy dolog, egy kiegészítő még rendbe teheti. Hogy van hozzá szekérderék DLC, hát puff, megvesszük majd akcióban.
    De hogy a lelkes moddereknek telibe sz@rják a száját az menthetetlen, mert később ki a franc fog foglalkozni vele, ha éppen rájönnek hogy rossz ötlet volt?
  • Fifo
    Ki gondolja ezt? Épp azt írtam, hogy a produceren kívül nem látom a régi csapatot. Ez a játék így legalább akkora rókabőr lett, mint a Tales of Valor volt. És a kampányt már ott is elnézték: 9 misszió 9 ezerért nagyon kevés.
    Továbbra is azt mondom: sokkal jobb, filmszerűbb singleplayer-rel tán másképp alakul a sorsa. A COH1 életciklusa végén is 8000+ embert vonzott, itt sok mindent elnéztek. További tartalmas meddő vitát.
  • s1lkforrent
    Az lehet, de valahogy a népek azt gondolják, hogy ha egy játék jó lett, akkor biztos legalább lesz olyan jó az "eredeti gárda" által készített folytatás is. Csak ha az eredeti óta eltelt már 4-5 év, akkor könnyen lehet, hogy azóta már az utolsó takarítót is kicserélték háromszor, nem hogy lenne még ott valaki, aki tudatában van az első részt mi tette kiemelkedővé.
  • MightyKopiati
    Hát most páran visszakúsztak, hogy pénzzel tömik őket:) De ebben az iparban jönnek-mennek az emberek.
  • s1lkforrent
    Mondjuk ha már kirúgás, ahogy hallom a jelenlegi Relic stábnak alig van tagja aki az eredeti CoH-on dolgozott volna.(ez a Dawn of War és Homeworld folytatás kapcsán került elő, hogy azok eredeti gárdája pedig már mind megszökött, így tök mindegy ki csinálja az esetleges új részeket)
  • Fifo
    Funolásra- gyönyörű magyar szó, remélem érti valamelyikőtök- jobb lett volna egy bonyolultabb kampány, izgalmas történettel, drámával, harctéri poénokkal. Egy ilyen játékmotorral nagyon élvezhető egyszemélyes módot lehetett volna értelmes forgatókönyvírókkal kihozni, sajnálom, hogy őket kirúgták.
  • MightyKopiati

Ez a lényeg:) és ez ide is igaz. A kivágott content pont a CoH2-re nem igaz, ME3-ra igaz lenne.
  • bgabor
    Az a baj vele, hogy kezdik az egészet rohadtul ízléstelenül csinálni, és ez természetes visszatetszést kelt.

• bgabor
    Teljesen igazad van, A blitzkrieg móddal is hányan játszottak már az első részben, ahogy a magyarításokkal is. Csakhát a pénzéhes SEGA holmi ingyen kontentek helyett azt szeretné elérni hogy az ő plusz kontentjeit vegyük meg a játékhoz, azt tolja szégyentelenül előtérbe a modok tiltásával. A Total War játékokkal ugyanezt az utat járta be.
  • MightyKopiati
    Lehet kompetitívben tolni, de az lesz a vége, Holyhammer lesz az illető, (hagyja a francba az egészet). Persze itt is van ami skill, de inkább funolásra jó a játék. Túlságosan rng a komoly kompetitív dolgokra. (a WoT-ban is a korábbi randomitást viszik le a kisebb szórással, felesleges páncélzattal, gold ammoval) Ha CoH-nál levinnék a randomot megkapnánk a CnC-t.

Foci sem kompetitív:D verekednek, meg dühöngenek is miatta:) Lehet kompetitíven tolni, az élete is rámegy az embernek.

A sakk viszont az kompetitív! Pure skill!
  • Fifo
    Ez a játék nem kompetitív, az első még talán az volt de az se bírt felnőni a feladathoz. Itt nincs már skill, csak folyamatos OP-keresés.
  • MightyKopiati
    Szegény Paradoxt nem kéne egy lapon említeni a 20+ dlcvel, amit kiszartak a játékhoz:) Magyarítás is biztos mod, hidd el nagyon sírnék, ha nem tudnék többé megnyitni egy Excel fájlt a nyelvi cuccokkal:) az már más kérdés, hogy játéktechnikailag komoly ára van a Paradox részéről ennek. (és ezt ők is jól tudják) Még mindig könny gyűlik a szemembe a 100mb+-os victoria II mentések láttán és még sorolhatnám. Paradox másolásvédelemmel sem nagyon vesződik, polygon-on volt interjú a vezérigazgatóval a témáról (rohadt érdekes cikk).

CoH-ra ráböfögik, hogy kompetitív, ezért van "alap" a dlc síráshoz. Paradoxnál, meg a (alapvetően single player contentről van szó) javítással megkapod a fizetős contentet, csak nem férsz hozzá, ameddig meg nem veszed. Csak ott unit skinek, zenék, 50 event, 1-2 játszható oldal teszi ki egy dlc tartalmát. Ott is megvolt a csendes sírás a muszlimok nem játszható mivolta miatt (hoppá dlc!), vagy csak én emlékszem rá? Átlag ember, abból a napi 4200-ból, aki aktívan játszik (jelenleg mindkét játékkal ua-ember játszik) szerinted hány használ modot? Hány ember jár érdemben fórumra tépni a száját? Mi csak hangos kisebbség vagyunk...

Egy CoH2, vagy Rome 2 (mivel immár egy családban vannak a Seganál) nem arra vannak, hogy 2+x éves életciklust lehúzzon utána meg 1-2 remek mod életben tartsa a közösséget. Megjelenés, kis dlc-k, 1 év után nagy kieg, 2 év megkövetkező rész. Ez a rend/trend. Egy ennyire "központi" mm-el ellátott játéknál meg nem lesz GoT mod:) meg semmi Blitzkrieg mod, mert szempont sem volt a fejlesztés során, hogy modolják. Hajamra kenhetem a free mod contentet, ha nem fogom az alapjáték kompetitív részében használni:D jó hogy "leszarom állásponton" vagyok:D

• s1lkforrent
    Poén, hogy egy Crusader Kings II magyarítás linkje van az aláírásodban, de a magasról leszarom álláspontot képviseled mod ügyben.(miközben a fordítások is modnak számítanak, sok esetben teljesen úgy is működnek)
    Pont CKII-ben megvan szépen egymással a szekérderéknyi hivatalos Paradox DLC, meg a kiváló Game of Thrones mod. Nincs faszkodás a letiltással, hátha még minden bent lévő egységet külön kifizettetnek új parancsnokok formájában.

Azért kell szeretni a moddolást, mert ingyen új kontentet ad a játékhoz, neked is jó for obvious reasons, meg a hülye fejlesztőnek is jó, mert nem dobják a játékát 2 hét után, ha éppen nem tetszik nekik(és bőőven akadnak akiknek nem tetszik a CoH2 a jelenlegi formájában) vagy átették magukat a tartalmon, hanem várnak egy modra ami rendbe rakja/kibővíti, ne adj isten meg is csinálják maguk.
    A German Soldiers Mod például a 2009-es Men of Warnál megduplázza a kontentet, és új játékmenetet hoz be, sőt, hibákat javít. Úgy hogy közben a játék hivatalos támogatása már réges rég megszűnt.

Hány újdonságot(és nem CoH Online-ból átvett egyensúlyozgatásra és némi bugmentesítésre kell gondolni) vezetett be a Relic a CoH első részéhez a 2009-es Tales of Valor óta? És hány tucat új mod jelent meg hozzá azóta? Na ezért kell nekünk mod támogatás.
  • Gascan #1206
    en se nagyon ertem mi az emberek baja a DLCvel... senki se eroszakolja rank, ha meg nem venne senki nem csinalnak
  • MightyKopiati
    Hát dolgozott vele grafikus kolléga:)

"Ha jó vagy valamiben ne csináld ingyen" vagy hogy is mondta Joker...

Ez a DLC mizéria meg basszus egy fejlesztéssel foglalkozó cégnél jól lefoglalja az éppen tétlen grafikusokat, meg ilyen-olyan designereket.

Szóval jobban kihasználják a belső munkaerőt. Anno voltak erről a témáról jópofa angol cikkek (képekkel a vizuálisabb típusúaknak), egy ilyen GAME-dlc-dlc-dlc-GAME2 fejelsztési ciklusról, nézzetek utána.

Az meg hogy lezárják a modolás előtt a dolgokat:) hát őszintén hány gyerek sírja emiatt álomba magát?
  • bgabor
    Fizetsz 600 pénzt és cserébe a profilod körül arany vagy lánc keret lesz? DLC? Kezdenek teljesen komolytalanná válni. Komolyan, ezt a játékot a végén ez a DLC mizéria intézi el.
  • s1lkforrent
    Hírek a frontról: Hidegre tették az új peccsel a moddolást CoH2-ben.

"The point of us signing our archives is to ensure that no one can modify them. Giving the community a way to sign archives would be akin to distributing our private keys; it would completely defeat the purpose. It would not make sense for the community to sign archives with their own private keys, as they would have to provide the public key, and any method of doing so that does not go directly through us could be circumvented (this would limit their ability to develop and distribute mods).

Any additional mods we decide to permit will be distributable by the Steam Workshop and bundled up into a single unsigned archive created by Archive.exe. It is possible that a dependency system might be introduced whereby mods can depend on other mods.

Internally, we have not decided to enable the loading of unsigned archives in -dev mod as this could easily be used to “steal” DLC, and would permit user content that conflicts with types of DLC we wish to make.

The direct answer is that we haven’t added the ability to create any mods other than multiplayer scenarios at this time, but are exploring which types of mods we will permit in the future. Any future mods will follow a similar pattern to the scenario packs (a single archive distributed via Steam Workshop), and not that of past CoH mods (-mod <module>)."

És még gondolkodnak róla, hogy fogják engedélyezni, nehogy véletlen a DLC özönnel összeakadjon, és kevesebbet vegyenek a tömegek.

És ha már DLC, csak én nem tudtam róla hogy létezik UI DLC is CoH2-höz?

Erre meg mit csinálnak a Men of War Assault Squad 2 Steam oldalán?
    "Steam features, including Steam multiplayer, matchmaking, achievements, cloud, player statistics, leaderboards, voice chat, Valve anti-cheat, friends invite and _workshop_"
    "development tools such as 3d model exporter and map/mission editor, and much more"
    Úgy néz ki a Relic hülyeségét más szeretné kihasználni. Persze MoW részek eddig is tökig moddolhatók voltak, de na, értitek.

A moddolás tehát még nincs kizárva, de a modderek húzzák a szájukat, korlátozások biztos lesznek, illetve a LUA hackre(ami nem igazi hack, csalás tudomásom szerint nem készült vele, kizárólag modok) alapozó modfejlesztési projektek most a földbe álltak sajnos.
  • Fifo
    Hungarian Fansite

vagy itt is körülnézhettek
  • Fifo
    És a Hungarian Fansite csoporttal mi a bajotok?
  • hooah
    akkor már 2-en vagyunk
  • gezu1025
    Ilyennek én is örülnék. Vagy akár csak 2-3 emberkének akivel el lehet játszogatni, esetleg TS-en funolni (ha van). És közben nem csinál komplett hülyeségeket, csak a vállalható hülyeségeket. :)
  • hooah
    Sziasztok
    Nincs véletlen egy pár olyan csapat, tag, klán, klik vagy akármi ahova csatlakozhatnék pár röpke játék erejéig steamen?
  • Baker1
    Sziasztok! Elérhető a játék demó magyarítása. Linket nem írhatok, mert még ráfogják, hogy reklám.
  • MightyKopiati
    Hát 1v1-ben könnyebben kialakulnak a frusztráló helyzetek (dlc commander, rossz commander választás, kiegyensúlyozatlan térképek (langreskaya).
    2v2-ben a szinergikus kapcsolatok miatt eléri a tetőfokát az élvezhetőség, de még nem kezdődik el a 6-8fős játékok blobolása.

A sokat szidott dlc commanderek az 1v1nek ártották igazán, máshol azért ki lehet őket védeni, de 1v1-ben csak szerencsével vagy iszonyat túlerővel fogja meg bárki is a tiger ace-t, (amit holnap még buffolnak is...)

Itt szintén a játék random faktora a legundorítóbb dolog. A saját tiger ace-t hátulról, éppen túlpörgött motorral lerammolta 1 t34, lánc leesett, löveg sérült... Másik meccsen ellenfél tiger ace-t 5 t34-el rammoltam le (elkeseredésben) (10 vp lett volna nekik hátra) mind az 5 crew shock...

Ezért nem lesz ez soha e-sport, elég csak elolvasni az snf nevezésének szabályait is:D Ettől függetlenül jó játék persze, szeretek ezzel játszani. Bár a készítők helyében a zászlókat kiszedném a foglalópontok közepéről (már amúgy sincsen semmi pótolhatatlan funkciója egyiknek sem) és csak az útvonal keresőt őrjítik meg. Semosky pálya közepén a victory pont körül tiszta káoszt tud okozni egy t-70, mert nem fér át pont mellett.
  • Gascan #1195
    mi a baj az 1v1-el? en meg csak 1-2tot jatszottam nagyon az elejen, azota csak 2v2 de inkabb 3v3ban

tigerbol van h egyszerre 6 is van :) ... persze ekkorra azert illik ha mar nekunk is van legalabb ennyi SU85, meg valami heavy tank .. ugyh ugyesebbnek kell lenni a nemetnel h ki tudd taktikazni
  • MightyKopiati
    Az orosz game lényege, hogy ezt megakadályozd, szóval németeknek iszonyat inf veszteséget kell bevinni, mert a 4 fős osztagban kb 45mp egy vet nélküli "modul" pótlása. orosznál, ez 20nál kezdődik.

3v3, 4v4 az spam fest, abból játszani nem fogsz megtanulni, inkább 2v2-t javaslom (abból már lehet taktikákat ellesni), 1v1-meg csak erős idegekkel.
  • gezu1025
    Na, az ilyen postokat szeretem, ebből lehet sokat tanulni. Köszönöm!

Igen, azt észrevettem, hogy late gémbe nem tudok mit felvonultatni a német tank swarm ellen. Főleg amikor 4v4-ben nem 1 tiger jön egyszerre...
  • MightyKopiati
    Conscriptek azért nagyon tudnak osztani, de a két nép asszimetrikus, orosznál a t2, off map elit gyalogság megkerülhetetlen (shock troop)

Német részről meg a gren fejlesztés nélkül (mg, g43) el tud kopni elég erősen, panzergrenek meg shocktroop ellenében véreznek el.

Oroszként a taktikád szerintem a választott doktrina/térkép alapján kéne kitalálni. 2penal+2cons páros, vagy 4-5 cons lehet életképes, de sokan 3-4 talicskás mg-t tologatnak fel le.

Orosz fél csak doktrinából (industry) hozhat korábban tankot, német tank ált. korábban fog érkezni.

Azt se feledd a németnek építkezni kell már első percben, orosznak nem. Ráadásul német mg kevésbé életképes (alig fektet), német sniper (1 fős, orosz 2), talán a német mortar jobb (pontosabb???), de az orosz mortar vet képessége nagyon hasznos (1 darab nagyon pontos lövés).

Orosz részről a tankok hatásos counterelése a nagy gond, elvégre minden gyártható tankjuk a porba lett nerfelve. Meg inkább support feladatra alkalmasak, mind dedikált tankvadászatra (lásd párduc).

Orosz zis ágyú is sokoldalúbb mint a német pak, de arra meg nincs akkora szükség.

Játszani kell mindkét oldallal, hogy lásd egyik sem fenékig tejfel. Németekkel meg nem lehet orosz mód játszani, 4 fős osztag előbb elfogy mind a 6 fős....
  • gezu1025
    Azért én érzek elég sok balansz gondot. Bár szerintem nagy része azért van, mert nem vagyok egy top játékos. De maga az a tény, hogy a német az első épületből tud hozni jó gyalogost/mg-t/csipát/aknavetőt is, mindig is felbaszott. Ruszkiként pedig választanom kell, hogy mit is szeretnék csinálni. Amit egyből lehet counterelni. Mondjuk előbb hozhat az orosz tankot, de az anynit is ér. Az OP panzerfaustok ladarálják.

Oszt lehet nincs igazam és az orosz az OP nép, de én pont nem ezt tapasztaltam.
  • Baker1
    Sziasztok! Lenne egy problémám: az új Nvidia driver feltelepítése után a játék elkezdett szaggatni az átvezetőknél. A régivel minden szépen futott teljes grafikai beállítások mellett. Mi a túró lett vele? Van valami tippetek, tanácsotok erre?
  • MightyKopiati
    Ahhoz képest, hogy az első rész futtatásához 2 évet vártam mire lett gépem... ez meg elfut az akkori "ajánlott" konfigon. Szóval nem valami hú de nagy a gépigénye,

DE tény sokan sírnak mert full hd-n izzad a gép a hó alatt... how terrible...
    mert sli-be kötött kártyákat nem szereti... how terrible...

A COH 1 a randomjának hála nem lett soha e-sport, és emiatt a random miatt nem lesz soha a COH2-sem.

Technikai oldalon a gyalázat útvonalkeresőt lehet megemlíteni. Ami tényleg negatív kritikája mindkét résznek. De nekem valamiért a 2. rész kevésbé cseszi fel az idegeim, mint az első. (ugye kenguru, ugye sniper... ugye generikus taktikák, ugye blobolás, ugye inba térképek miatt kedvező fekvésű oldal, langres stb...)

Nem akarom én az olajat önteni a tűzre, de úgy tűnik a 2. résznek hála sokan elfelejtik az első rész problémáit. Pedig annak talán több is van máig mint most a 2. résznek.

DLC meg egy trend, valamiből fent kell tartani a supportot. Az első felpeccselésére is ezért lett pénz (nekem ezt ki köszöni, meg hogy áldoztam rá? :D), nem azért mert a SEGA húdenagy érdeke életben tartani az első részt...
  • bgabor
    Az a gond hogy nem érted az alapvető különbséget a két játék között.
    Mindkettő zseniális, de teljesen eltérnek egymástól, így nem összehasonlíthatók. Én jól ismerem mindkettőt, a COH1-et minden idők legjobb RTS-ének tartom a mai napig, a MOW-ot (és számtalan elődjét és mellékágát) pedig annyira szerettem, hogy annó régen még singleplayer pályacsomagot is csináltam hozzá az editorjában. (Le is töltötték majd 15 ezren :büszkeszmájli:, annyira nagyon nem lehetett szar)

A COH egy gazdasági és statégiai játék, ahol a sebzéseket statisztikai alapon számolja a program (ezért az elkanyarodó panzerfaust lövedék ha a gép már kiszámolta a találatot). Ha nem ügyelsz a nyersanyagok és az erőforrások(pl: gyalogososztagok) megfelelő kihasználásrára, és a terület(és így a nyersanyagbevételek) uralására akkor véged van. Az egységek mikrómenedzsmentje is fontos, de mindenre egyszere kell figyelni. Sokkal inkább észjáték és sokkal több figylmet követetel mint a MOW. A második részről nem nyilatkoznék behatóbban, szerintem az minden tekintetben jóval gyengébb lett az elsőnél. (óriási gépigény, megvetésre méltó DLC üzletpolitika, egyszerűsítések a korábbi részhez képest, fura átgondolatlanságok(stug és Pz4 egy tierben) és számomra totál jellegtelen orosz egységek)

A MOW ezzel szemben sokkal kevésbé figyelemigényesebb, viszont a direct control miatt jóval élvezetesebb, mert igazából olyankor egy felülnézetes FPS vagy tankos/járműves játék, és az egységek mikrózása is nagyon élvezetes. Nagyon jó fun játék multiban is. Cserébe nem igazi stratégiai játék, sokkal inkább akciójáték. Nem túl sok figyelmet igénylő, fun játék. De nyilvánvalóan nem alkalmas rá hogy mondjuk Starcraft szintű komoly e-sport játék legyen belőle, míg a COH alkalmas, méltánytalanul mellőzték mindig is.

Egyszóval az egyik sportkocsi a másik terepjáró, nem mondhatod meg melyik a jobb mert teljesen más célt szolgálnak.
  • bgabor
    Így igaz.
  • s1lkforrent
    off/ Cifuval teljesen felesleges keménykedni, ha elég sok hülye jött éppen össze a World of Tanks/War Thunder/random WWII MMO topikjában(ami ugye rendszeresen megesik), ott kell hagyni őket a francba, banánt egyik szerencsétlen helyretétele sem ér. Bgabor is már többször 3 büntipontnál táncolt emiatt.
  • s1lkforrent
    http://www.greenmangaming.com/s/hu/en/pc/games/strategy/company-heroes-2/
    Company of Heroes 2 alapjáték 12€
    GMG20-CV2W4-DSYBT kupon kóddal 9,6€
    Checkout 2. lépésében adja meg a lehetőséget a kód beírására.

Haladunk, haladunk, lesz ez még olcsóbb is.
  • gezu1025
    Oké, köszi majd megnézegetem. Amúgy a starter pack megvan, így akad pár commander alapból. Ami érdekel igazából, az a partizános orosz, meg talán a Mechanized Support Tactics szintúgy orosz. Csak nem tudom ér-e valamit a guard rifle osztag/isu 152. Estig ki kell találnom mi legyen, most félárasak a cuccok. 2 félárast fogok venni, vagy 1 teljes árast.

Minden segítséget megköszönök, mert nem lesz addig időm mindent kitapasztalni.

Játékstílusnak valahogy aztmondanám, hogy nem vagyok, egy agresszív játékos, de bunkereket sem építek. Paszívan védekezem, általában pár mg+aknavetővel. Később su-85. Néha tank, de inkább TD. Amit ki nem állhatok azok a könnyü járművek, kerülöm is őket. Amit meg ellenségként ki nem állhatok az meg a sniper.

Na most ajánljatok valami orosz commandert.
  • geristar
    Egyiket sem kötelező. Szerintem először döntsd el, hogy melyik oldallal játszol szívesen. Próbálgasd mind a kettőt. Én például csak a német commandereket vettem, veszem meg, mert az oroszok nem tetszenek. A lejjebb belinkelt oldalnak, van egy "zúzda szerda" nevű eventje. Ott magyar kommentár mellett néznek vissza replay-eket, elég sokat lehet tanulni belőlük. Meg tudod nézni a fizetős commanderekkel történő játékokat is. Youtube-on keress rá Hunfifus, vajaskenyer videóira, azok is nagyon jók.
  • Fifo
    Elmondanám, ha egyiket se próbáltad multiban, kár véleményt mondani holmi egyjátékos mód alapján. Ha ismerős lennél RTS-körben, tudhatnád, hogy a COH - és BÁRMILYEN RTS- lényege a multiplayer. Még egyszer leírom, hogy hangsúlyos legyen: csakis multis élményeid alapján mondd kérlek, hogy jobb a MOW, mint a COH.

Amiket közben irogattál, fele a COH-ban is van, kérlek tájékozódj alaposabban, mielőtt ítélkezel. A MoW-ról nem is mondok semmit, nem bírt lekötni.
  • Kurfürst
    egyik se...
  • gezu1025
    Na, megvettem. Melyek azok a commanderek amiket érdemes feltétlen beszerzni? Van valami OP ami erősen ajánlott?