11758
| Hivatalos oldal | | | Simtropolis Wiki | | | IGN Wiki | | | Patch infók | | | Manual | |
| SZERVER FIGYELŐ | | | Hasznos link | | | Hasznos link 2 | | | SC Reddit | |
| Modok/Letöltések | |
-
Goose2106 #9189 Már értem, hogy az "Argonómia" előnyből származó 416K diák mellett miért nem tud az egyetem 4. szintre lépni... :D
Akkor lényegében a Kollégium is felesleges óránkénti pénzkidobás jelenleg? -
natalyel #9188 Értem, és most már emlékszem is hogy volt róla szó, és köszönöm hogy ismét megemlíted.
Háddejezígysz*r.
:) -
#9187 Egyetemváros elvileg működik, és bevételt is fog termelni, csak most bugos, és nem járnak át a diákok a szomszédba. -
natalyel #9186 Ami még jól jönne egy későbbi patch/dlc/akármi formájában az az, hogy a végcél ne merüljön ki a processzor/tv/számítógépgyártásban. Félreértés ne essék, imádom a játékot, épp ezért szívesen látnám bővülni egyéb lehetőségekkel, ötletekkel.
Hiába van ugyanis nyersanyag-kitermelés, azok elfogynak egy idő után, és ha elég sokáig játszol egy várossal, már csak emiatt is át kell állnod valami másra. A hulladékhasznosítás adott szinte minden városban előbb-utóbb, így innen már csak egyetlen épület a procigyár.
A turizmus teljesen kiszámíthatatlan és bizonytalan - jönnek szépen a látogatók és tejelnek, aztán egy újbóli betöltésnél meg napokig senki nincs, minden épület mínuszban, rendezvények szervezése is siralmas eredményhez vezet.
Hasonló a helyzet a kaszinóvárosokkal is...
A hulladékfeldolgozásból kinyert műanyagot és ötvözetet pl. bútorgyártásra, ne adj isten autógyártásra - vagy bármi más egyéb ötletes dologra - is fel lehetne használni (újabb gyárak ugye, ez nem nagy változás és mégis változatosabb lenne a végjáték). Aminek egy hányadát megvásárolhatnák a lakosok, ezzel is javítva a moráljukat.
De ne ragadjunk le a szemétnél. Milyen jó lenne pl., ha ásványvizet palackozhatnánk és árulhatnánk. Lenne egy kútfúró épület, és egy palackozóüzem. Csak bizonyos helyeken lehetne fúrni vízért. Vagy nem kellene fúrni, hanem amit visszatermelsz a talajba abból gazdálkodhatnál, így kvázi korlátlanul de nem nagy mennyiségben állíthatnál elő palackozott vizet (vagy kólát :) ). De a vízzel lehetne még "játszani", lennének még ötleteim.
Az egyetemváros - ahogy most semennyire nem működik - is lehetne egy végcél. Számos iskolát, főiskolát, egyetemet lehetne építeni, és tandíjat fizetnének a régió más városából jövő tanulók.
Vagymi :). -
#9185 Beszéltünk már itt a topicban a lakosszámláló problémáiról, és a szorzóról, ami összezavarja az egészet.
Még egyszer: a valódi és a kiírt lakosságszám között egy szorzó van, ami annál nagyobbat "hazudik", minél nagyobb a lakosságod. Egy kis vagyonú, nagy sűrűségű épület 400 dolgozót és 200 vásárlót ad hozzá a városhoz, a lakossági statisztika oldalán. Ezek a "valódi" lakók. A kiírt lakosság ezzel szemben 50 ezer lakos fölött ugyanebből az épületből akár 4000 fő is lehet, de ebből csak 600 az igazi. A probléma ott van, hogy ez a szorzó az ipari és a kereskedelmi épületek igényeinél IS megjelenik. Tehát egy magas technológiájú, nagy sűrűségű ipari épület elvileg felvesz 100-100 alacsony és magas, és 200 közepes jövedelmű dolgozót - ha elég alacsony a lakosságod. Magasabb lakosságnál viszont ezek a számok is megkapják a fent említett szorzót, tehát egyetlen gyár a 400 helyett több, mint 3000 dolgozóra terjeszti ki az igényét, míg valódi munkavállaló egy házból továbbra is maximum néhány száz lesz.
Emiatt az elcsalt számítási rendszer miatt minden nagyváros velejárója az óriási munkanélküliség, hiszen az erőmű, a közszolgáltatás és minden ilyesmi is felvesz dolgozókat, és ezek is megkapják a szorzót, ami a kijelzéshez csalt számokból következik. -
natalyel #9184 Egy kis tudósítás, elnézést a hosszúságért, hátha valakit érdekel.
Tegnap este peccselt nekem a játék, és utána órákig tartó precíz tervezés és szenvedés jött, mire egyenesbe hoztam úgy-ahogy az olajvárosomat.
Tegnapelőtt még minden működött: csak 50ezer lakosom volt, 8 olajkúttal, 3 finomítóval, csak ált. iskolával és 4-5ezer betöltetlen munkahellyel. Működött mégis minden szépen, igaz az adók kicsit mínuszban voltak, de az olajból-benzinből szépen profitáltam.
Tegnap peccselt és beléptem.
Az embereknek elfogyott a pénze, a kereskedelmi épületeket sorra elhagyták, a népszerűség leesett 40% alá, sok helyen pirosak voltak az épületek. Hirtelen random módon elkezdtek bezárni épületek, a gondok súlyosbodtak, mikor a csatornamű, a szemétgyűjtés vagy a vízmű zárt be rövid időre.
WTF? Csak nem javítottak végre a szimuláción? Amikor 10ezer munkás hiányzik egy másik városból és mégis minden működik az azért lássuk be, nem túl életszerű.
Oké, ha mostantól ez a módi, nosza, orvosoljuk a problémákat.
Kereskedelmi épületek felét ledózeroltam, némi hezitálás után az olajban gazdag, még parlagon álló területek egy részéről lemondtam és masszív lakótelepépítésbe fogtam. Némi parkosítás még, illetve a 9%-os szegény adókat levittem 6%-ra.
Az elején lassan indult be a növekedés és a boldogság, sok-sok napot kellet végigszenvednem. Aztán olyan 120ezres lakosságszám után, pár nap alatt iszonyatos népességnövekedési boom-ot éltem át, fél napos dugókkal fűszerezve. A kezdeti 50ezres lélekszám hirtelen 200ezer fölé ugrott. Éjjel fél egykor úgy léptem ki, hogy még mindig van tenni- és optimalizálnivaló, de már viszonylag stabil, és jól működő a város.
Ami érdekes volt és kicsit érthetetlen is az átstruktúrálás alatt, és ami végig az egyik fő gondot okozta az az, hogy elég rapszodikusan értelmezi a játék a lakosság-dolgozók arányt. 50 ezer főnél volt 5000 munkáshiányom szegény rétegből. Volt, hogy 130ezernél 300 pluszban voltam, majd 160-nál 2000 mínuszban, mindezt úgy, hogy közben egyetlen épületet nem építettem, és minden épület működött is, tehát nem jött létre új munkahely. Most, 208ezernél megint 700-1000 munkaerő hiányzik, pedig a szegény lakosokat minimum megháromszoroztam, ugyanakkor a munkahelyek alig nőttek egy-két park, középület miatt.
Az már nem is mondom, hogy közepesen gazdagok és burzsujok is lettek, és belőlük is még mindig hiány van.
Szóval durva, hogy 50ezernél is működött eddig egy olyan város, ami még 200ezres lakosságnál is munkaerőhiányt mutat, ugyanakkor hiába költözött be 150ezer ember, ezek közül nem volt húszezer, aki beálljon dolgozni? (mert kb. annyi kellhet pluszban ebben az új elrendezésben a kezdeti állapothoz képest)
Elnézést még egyszer a terjedelem miatt. :) -
#9183 Olyan szó h argonómia nincsen, esetleg ergonómia, de tök mindegy, mert a játékban csak ARKOLÓGIA VAN! -
#9182 Oké, de mi a tököm az az ARGONÓMIA? -
#9181 Nekem is ilyen hülyék. Viszont van kemény 67ezer lakosom két procigyár és 2 milla a havi profitom. Most Argonómia építés közben lecsökkent 500-1000K ra. Viszont ahogy egyre több a pénzem egyre több a ktasztrófa is. Egymás után meteor,ufó,zombi. -
Hujje #9180 Nekem is az van, hogy reklamálnak, hogy nincs elég szakképzet munkaerő. Írja, hogy építsek még iskolát. A gyárakat elhagyják, mert "nincs szakképzett munkaerő" Az oktatásom 5/4,5 szóval majdnem tökéletes, az iskolák max 2/3-ig vannak tele, az oktatási térkép szerint mindenki iskolába jár. Ennek ellenére állandóan ajánlgatja, hogy bővítsem az iskolát, meg javítsak az oktatási rendszeren... wtf.
Olvastam Dzsini, hogy írtad, hogy lehet, hogy több szegény kéne a városomba, amit el is tudok hinni (bár ugyanilyen arány volt, eddig minden városomban, és sose volt ilyen gond), de akkor miért nem ezt írja, miért az oktatást írja, és miért ajánlgatja folyamatosan a 2/3 telt iskolában a bővítést emiatt? -
sata75 #9179 magyarul érdemes a bejárat közelébe tenni, hogy minél kisebb dugót csináljanak? vagy éppen azért is van dugó mert ott tökölnek mire leparkolnak?
megőrjít ez az állandó dugó:( -
#9178 A P+R-ig autóval mennek az emberek, onnantól (mivel buszmegálló is egyben) busszal. -
sata75 #9177 az a kis körforgó elnyomja a dugót? hm hazamegyek kipróbálom:)
A P+R-t a bejárathoz érdemes tenni vagy mind1 hol van a városban? -
#9176 a szivattyútelephez én két oldalról 1-1 szennyvíztelepet helyezek el, még nem fogyott ki sosem. -
#9175 javasolni tudom a regionális buszpályaudvarok elhelyezését minden városodban. az 1 millás város mellett van egy 200e lakosú high-tech városom ott kb. 3 millió a látogató, na oda már el kellett a 3 villamos remíz rengeteg megállóval, a számtech. és tv eladás bőven fedezi az utazási kiadásokat. -
#9174 Arkológiát :) Egyik városomban úgy van, mégis kifogyott. Lehet,hogy nincs elég közel. Köszi az infót. Király így,hogy sikerült az egyik városommal napi 1,5-2 millát termelni. A többi várost egy ből villamossal építem már az elején. semmi dugó és gyors fejlődés. Csak azt nem értem,hogy miért nem járnak át a másik városba suliba. Illetve rinyálnak, míg nem rakok le iskolákat. Van vonat, villmaos és busz is mindkét városban. -
Aragorn831109 #9173 Mármint Arkológiát?
A második fázis a felhalmozott anyagokból, megkezdi 300 munkás a régióból a nagy mű felépítését.
Tedd a szennyvíz tisztító közvetlen közelébe a vízmű szivattyúállomást, mert az előbbi tiszta vizet pumpál vissza a földbe, amit az utóbbi fel tud használni. -
#9172 Hali. Pár kérdés. Argonómiát építek két városommal. Lassan kész az első fázis. A második mi lesz? Azt,hogy kell megcsinálni,hogy ne fogyjon ki a vízkészlet? Valahol olvastam de most nem találom. -
Sponnyabob #9171 Nekem a 35 ezres városom van úgy beállva mint a gerely. Elkészült az Arkológia és lett hirtelen 400 ezer látogatóm azóta az egész város áll. Meg ráadásul ezt a várost csak elfoglaltam és út hálózat nem egészen olyan amilyet szeretnék, de annyi mindent kell áttelepíteni, hogy csak lassan haladok az átalakítással. -
#9170 Szerintem nem a lakosság számától függ, hogy mekkora dugók alakulnak ki, mert az 1 milliós városomban szinte egy autót sem látni. Elvétve pár taxi (amivel ott, csak a bűnözők járnak) ill. regionális és városi buszok, mert csak szegény lakóházak vannak, nincs miért kimozdulniuk városlakóknak. Több városomban is észrevettem, hogy üzleti tömbök közelében gyakran alakulhatnak ki dugók, ha ezeket nem koncentráltan tesszük le akkor csökkenthetőek a dugók. Ami még jótékonyan hat a forgalomra az a regionális buszok, ha az összes városban elhelyezve van a régióban. Villamos hálózat is 3 kocsiszínnel ill. rengeteg megállóval is beválik, csak kicsit drága. -
Goose2106 #9169 http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1330608820&no=8872
Régebbi kép, de a bejárat és környéke nem változott! -
bake05 #9168 Nálam 304 ezer lakos és egész nyugis a közlekedés,mondjuk ezen csodálkozom is egy kicsit :) De lehet hogy ez csak a vihar előtti csend :P
-
#9167 Na, csak elért engem is a baj.
'A városod pillanatnyilag nem betölthető, próbálkozz újra.'
Valaki hasonló problémával ha találkozott, mikor oldódott meg? Már jelentettem hivatalos oldalon is. Haver be tudott lépni, de ő kb. 1 héttel ezelőtti állapotát látja, és rohadtul nem lenne vicces ha úgy kapnám vissza :S -
sata75 #9166 tegyél fel 1-2 képet lécci, hogy hogyan, hová csináltad, tetted a körforgalmat. kipróbáltam 1000 variációt de nálam is csak folyamat dugók vannak, kb 80k simtől:(
-
Gajdee86 #9165 Én a 220k lakosságú városomban sem tudok sehogy megküzdeni a dugóval, te tudsz valamit :) -
Goose2106 #9164 Nálam a körforgalom tökéletesen működik! 270K város tökélestesen dugómentes. viszont mikor jó a felét átépítettem, simsnapokig olyan dugó volt, hogy hihetetlen! Minden út vörösen világított, tele volt a város költöztető autókkal!
Ha túl gyors a fejlődés, sok zóna van kijelölve egyszerre, mindenképpen dugó fog kialakulni, tapasztalat alapján megszűnt eddig. -
Sponnyabob #9163 Az autópálya lehajtó körüli dugó csökkentésére melyik módszer a legjobb? Olvastam itt körforgalomról, meg egy hosszabb S alakú bevetőről, de igazából egyik se vált be eddig. -
natalyel #9162 Nem baj, ügyes tervezéssel meg lehet oldani. Nekem pl. az olajvárosban 6db sárga mezős gyáram van összesen, az is csak azért kellett, mert előfeltétele volt valaminek. És még így is sok betöltetlen munkahelyem van.
Ingázás is működhet, de nem egyik pillanatról a másikra, sok-sok napnak kell eltelnie, míg kialakul egy egyensúly, és helyközi buszok a legfontosabbak ehhez, de nagyon ajánlott a vasúti összeköttetés kihasználása is. És - nem feltétlenül és minden esetben, de - számíthatsz esetleges komoly dugókra is.
Ellenpélda: 8-10 oldallal hátrébb linkeltem képet egyik városomról, ahová a grafikon szerint több, mint napi egymillió! látogató jár. Szerintem ez egy bug, és nincs annyi, de az egytizede, tehát olyan 100ezer látogató simán meglehet az alapján, amit megfigyeltem a városomnál. Na de a lényeg, még ennyi ingázó sem okoz forgalmi problémát ennél a városnál, hála a sok-sok busznak, villamosrendszernek, a talán jól elhelyezett P+R parkolóknak és kék zónáknak (amelyek szinte kivétel nélkül átalakultak motelekké, szálodákká...). -
Brad33 #9161 Az baj ha egy városba nem húzok fel sárga mezőt? Elég zavaró tud lenni a talaj- és légszennyezés.
Mellette már van egy olyan városom, amiben elég sok gyár van, így elvileg nem fognak panaszkodni a másikban a munka hiányára, mert tudnak ingázni. Jól gondolom? -
#9160 A képzettség itt elsősorban vagyoni helyzetet jelent - fejléc, hasznos link: minden gyárnak meg van adva, hogy alapból mennyi, milyen vagyonú munkást vonz. Tehát ha a teljes lakosságod vagyonos, akkor mindenhol nyivákolni fognak, mert kellenek a szalag mellé a szegény lakók is. -
#9159 Sziasztok!
Mit lehet csinálni azzal, hogy a gyárak a képzetlen munkaerő miatt sípolnak ( van egyetem, fősuli, középiskola, ált. iskola, könyvtár)? -
#9158 Igaz, de gondolom nem az összes épületet láttuk ezeken, csak azt, hogy ilyenek lesznek. Márpedig ilyen dizájn épületekkel sokra nem megyünk, hiába adnak vagy 20-30at akár, szóval simán rányomják azt a 10 eurót :S
De, várjuk ki először, hogy kijöjjön, majd utána ráérünk szidni őket :D -
#9157 A nemzeti csomagoknál ott van egy funkcionális épület (rendőrállomás, stb.) plusz a nagy épület, ami a környezetét befolyásolja, lecserélve a grafikákat - azok azért jóval komplexebb csomagok, mint egy kertitörpe szobra, amit megnéznek a turisták. -
#9156 Ha egy angol/német/francia csomag külön-külön 10 euró, ezeknél se lesz alább. És magyar viszonylatban 10 euró egy ilyen kis épületcsomagért...
Reménykedjünk, hogy lesznek értelmes kiegészítők. Ráadásul mivel ez egy "online" játék, ezért a sok-sok DLC és kiegészítő miatt elég zavaros lesz a közös játék, város elhagyás stb. -
#9155 Hasonló felépítésre kell szerintem számítani, mint a Sims-nél. Lesznek nagyobb, komoly tartalmú csomagok is, de mellette jelen vannak az 1-2 dolláros apróságok is, mint a lenti Lámaszobor, vagy mondjuk 5 dollárért egy új térkép, és a kicsik gyűjteményei is.
hasraütéssel generált árak, senki ne kérje rajtam számon :) -
donatus13 #9154 Szerintem is hulladék ez az egész , inkább új energetikai épületeket vagy mezőgazdasági dolgokat fejlesztenének, mert ez a sims-es vegyél ruhát 5 dollárért stílus, ez nem való ennek a játéknak. -
#9153 Ha ingyen lesz letöltöm, de pár épületért pénzt nem adok ki. Remélem nem akarnak ilyen kis csomagokkal bombázni minket és ezért pénzt kérni. Annyi fajta rendes kiegészítőt lehetne csinálni, erre ezekkel akarnak jönni? Kár hogy az EA keze alatt jött ki a játék... -
#9152 Sima látványosságok, szórakozóhelyek, turistacélpontok, a szobrok esetén talán parkok.
íme az eredeti gombolyag -
#9151 ez valami parkos és szorakoztató dolgos DLC lehet, ez már jobban tetszik mint a hőlégballonos :D. Amúgy Roller Coaster Tycoon jutott róla elsőre eszembe, öregem, azt de sajnálom h nem csinál senki neki egy negyedik részt, mind3 részével annyira jól elvoltam és elvagyok a mai napig, de még ooooly sok minden férhetne bele. -
natalyel #9150 Hát nem tudom, szerintem egy bizonyos mennyiség felett már jobban tejel, mint a procigyár. És ez már az a mennyiség :). Lehet, hogy a képből nem az látszik - mert épp kevés pénzem van -, de eddig a legnagyobb profitot ez hozza az összes városom között.
Amúgy én is a tiszta, viszonylag kis helyen elférő proci-, tv-, pc-gyártás mellett voksolok, a helykihasználás, a lakók elégedettsége, stb. szempontjából is, de ez a terület adta magát, hogy a fél városban olajkutak legyenek :).