11758
  • Aragorn831109
    Jól írod. Nekem is ez volt az első dolgom, csakhogy a gepárd sebességen játszottam épp, és csak láma sebességre lassította vissza magát a játék, mikor kiírta, hogy mi van. Egyből az erőműhöz mentem, hogy leállítsam, de mire odaértem a kettes blokkot már szét is cseszte az a mocsok gyík...
  • Aragorn831109
    Parancsolj! Bár már tettek fel egy képet szemléltetésként, de gondoltam megmutatom én is. Amúgy vicces, mert azért volt Atomerőművem, mert már alig volt helyem és ez szolgáltatta kis területen a legtöbb áromot, de be is akartam zárni mihelyet elkészül a Napenergia-telep. Nem volt szerencsém. Godzilla előbb jött, mint hogy felépült volna a Nagy mű. Korábban megúsztam, mert akkor a tornádó épphogy, de elkerülte a reaktort.

• Mighty
    Nálam pakolnak a lakókocsikra is :)
  • Hujje
    De tapasztalatom szerint, csak közepes sűrűségig. Nekem is tele vannak a tetők napkollektorral. Azt mondjuk nem tudtam, hogy ez bele is számít a fogyasztásba, vagy csak grafikai elem.
  • Goose2106
    Annyira nem figyeltem a részletekre, de ha így van akkor szuper! :)
  • Dzsini
    Gazdag paraszt (meg a szegény is), ha kiművelt, akkor kollektort rak a háza tetejére, és csökkenti a szükségletet - ez megjelenés óta így van :)
  • Goose2106
    Lehetne egy irányzék, az épületek kihasználása!
    Pl: A gazdag paraszt rakjon már fel napkollektort a háza tetejére, ezáltal csökkenti az áram szükségletet a városba, esetleg a többletet a város megveszi! Ugyan ez vonatkozik, a gazdag boltokra, hájtek iparra!
    Szeméttelep bővíthető lenne egy fejlett égetővel, ami kevésbé szennyezi a környezetet, és mellette áramot termel estébéestébé...
    Mondjuk innen könnyű az ötletbörze, de ezt működőképesen kivitelezni, nem biztos hogy egyszerű...
  • Dzsini
    Azzal nincs is baj, ha jön egy óriásgyík, és kihajtogatja a reaktor fedelét, akkor árassza el a sugárzás a környéket :)
    De ha egy napig nem kap csap vizet, akkor ne már... álljon le, ahogy az illik.

Rengeteg fejlődési irány van még a játékban, meglátjuk merre haladnak a hibák javítása után.
  • zuzda
    Részemről az elvárás pl. nem az atomerőmű, bárki bármit mond, ha egyszer eldurran, akkor reszeltek a környéken élőknek. Annyi minden zöld energiatermelési projekt van, amiből csak a szél és a nap van benne a játékban. Ráadásul szerintem a szélerőművet nem is tudod a tengerbe telepíteni. Szóval ez sem teljesen kerek.
    Azt azért várjuk meg, hogy milyen oktatási projektek fognak ráépülni.
  • Dzsini
    Mivel a játék nyíltan vállalja, hogy oktatási célra is készült (és támogatták a fejlesztését elég komoly alapítványok is), így szerintem logikus, hogy az elvárásoknak megfelelő irányba tereli a felhasználókat. A régebbi részekben koránt sem volt ennyire veszélyes az atomerőmű, és azóta csak fejlődött a valódi technológia, tehát egyértelműen tudatos döntés áll amögött, hogy az atomenergiát ennyire veszélyesnek állítják be.
  • zuzda
    Szerintem kár ráaggatni a propaganda kifejezést, mivel ez egy játék.
    Szimplán az atomenergia veszélyeit kicsit egyszerűsítve mutatja.

Szerintem oda jutottunk el, hogy ez nem egy szimuláció, hanem random zajlanak az események, és bármit csinálsz megszívod :)
  • Goose2106
    Ahogy korábbi hozzászólásodban is írtad, kis hely, nagy teljesítmény! És ez bár nem a kockázatok függvényében, de hatalmas előny!
    Szél és napkollektor szuper, de helyigényes, még a függőleges turbina, vagy a koncentrált kollektor is! Felfejlődés időszakában (nálam legalábbis), minden négyzetcenti számít.
    Két napkollektor nagy művet megcsináltam (az egyiket teljesen egyedül), így eddig nem nagyon volt probléma az árammal, viszont nem volt a terület 25%-a víz,meg van egy domb is az ipari területnél, így most hely szűkében is vagyok!
    És jó lenne most egy űrközpont...
  • Dzsini
    Tehát eljutottunk oda, amit az első hozzászólásban írtam: "Ez a játék elég komoly ellenpropaganda lett mindenféle atomenergiának :)"
  • zuzda
    Értem, hogy mit szeretnél magyarázni, nem is kötekszem.
    Értem, hogy zárt rendszer a hűtés, és ha nincs áram, nem kering a víz.
    Pusztán egyszerűsítettem a kérdést, ahogy valszeg a fejlesztők is: nincs víz? bumm. nincs áram? bumm. rászáll egy légy? bumm.

• Dzsini
    Te linkelted a cikket, végigolvastad?

"Mivel a fűtőelemekben a nukleáris láncreakció leállítása után is jelentős mennyiségű hő termelődik, ezért további folyamatos hűtést igényelnek. A forralóvizes reaktorok hűtővizét keringető szivattyúk és a vezérlés működtetéséhez elektromos áram szükséges. Ezt viszont itt, az erőmű összes elektromosenergia-betáplálásának egy idejű kiesése miatt csak a veszélyhelyzetekre beépített üzemzavari dízelaggregátorokkal, és csak rövid ideig tudták biztosítani.

A reaktorok leállítása után 55 perccel ugyanis egy, a tenger alatti földrengés által kiváltott, 14-15 méter magasságú szökőár érte el a létesítményt. Mivel az erőmű tengeri gátjait legfeljebb 5,7 méteres hullámok elleni védelemre tervezték, az ezt több mint kétszeresen meghaladó magasságú ár súlyosan megrongálta a telep berendezéseit. Tönkretette a tengervíz-szivattyúkat, a dízelaggregátorok üzemanyag-ellátását és hűtőrendszerét, valamint többméteres magasságban elárasztotta a komplexum alsó szintjeit. A dízelek kiesésével és az alsó szinteken meghibásodott elektromos rendszerek miatt - villanyáram híján - pedig leálltak a reaktorok aktív üzemzavari hűtőrendszerei, és kiesett a – külön-külön is több száz fűtőelemet tároló – pihentetőmedencék, valamint a külön épületben lévő használtfűtőelem-tároló hűtése is."

Tehát ha nincs a katasztrófa, akkor a dízelaggregátorok működésével biztonságban le tudták volna állítani a reaktort még akkor is, ha nem kap vizet. Az erőművet és a védelmet nem méretezték akkora cunamira, amekkora még nem volt azon a környéken a feljegyzett történelem során.
  • Mighty
    Katasztrófa esetén (ha jön godzilla, forgószél, stb), nem az az első, hogy az atomerőművet leállítod? Próbálta ezt már valaki? Leállított atomerőmű felrobbanásakor is van sugárzás?
  • zuzda
    Oké, hogy katasztrófa, de a nem kap vizet, az pont azért gáz, mert nincs ami hűtse. Az tök mindegy, hogy miért nem kap. Simán elrághatta volna a vízcsövet egy cickány :)
    És látod, van ilyen technológia a világban. Ráadásul japóknál.

Én azért majd fogok telepíteni egyik városomba, kipróbálom :)

• Dzsini
    Ott volt egy apró, 9-es földrengés is, ami a biztonsági berendezéseket teljesen tönkretette - a mondatomban ez a "katasztrófa" szónak úgy érzem megfelel.
    Abszurd elképzelés, hogy a SimCity reaktorokat még a Csernobilban használt technológiánál is elavultabb körülmények között működtetik. Ha hirtelen kiszárítanák a Dunát, Paksot akkor is le lehetne biztonságosan állítani, és az egy közel 40 éves technológia.
  • zuzda
    Ha nem kap vizet, akkor leolvad, lásd: http://hu.wikipedia.org/wiki/Fukusimai_atomer%C5%91m%C5%B1-baleset
  • Dzsini
    Nem az én városom, képkereső találta. Én nem építettem még sehova atomerőművet, nincs akkora előnye a játékban, ami kompenzálná a veszélyeket.
    Ezért is írtam, hogy a játék atomellenes, egyszerűen nem éri meg építeni. Ellenben mind a szél, mind a naperőművek jól fel vannak erősítve, a nevelő célzatnak megfelelően.
  • Goose2106
    Szépet pukkant! Magyarul az alapból kis hasznos területű város, mehet a süllyesztőbe... Lehet váltani kéne tiszta szén technológiára...
  • Dzsini
    A szomszéd várost kellene rendszabályozni, te hiába vagy mintapolgár, ha melletted bűnbandák élnek.
  • Dzsini
    A valóságban nem engednek kóklereket egy erőmű közelébe, plusz nincs olyan mai technológiával működő erőmű, ami egy katasztrófán kívül más módon veszélyes lenne (pl. ha nem kap vizet, akkor nem felrobban, hanem leáll).

#8966 - nagyjából erre számíthatsz, ha bekövetkezik a baj:

Egy sarokba rakott reaktor nagyjából a térkép felét veszélyessé teszi, ahol állandó megbetegedésekre lehet számítani, a közvetlenebb környezetben pedig gyakorlatilag lakhatatlanná. Nem talajszennyezésként van jelen, hanem sugárzásként (külön térkép van rá).
  • Goose2106
    Tennél fel egy sugárzási szint térképet is? Csak, hogy tudni lehessen, mire képes egy erőmű... Nálam is egy neutron reaktor szolgáltatja a petróleumot a mécsesekbe, viszont egy "folyó" kettészeli a várost, úgyhogy talán nem érintene olyan nagy hasznos területet!
    Viszont közel a víz, a sugárzás fertőzi, vagy csak a talajszennyezés?
  • bake05
    Azért ez is vicc!Naponta 15-20 bűnöző jön a városomba.A nemzetközi reptér naponta 2x bezár a biztonsági rés miatt.Én meg kapjak el minimum 5 bűnözőt,hogy újra kinyisson.Most akkor rabló vs pandúrt játszunk vagy város építőt?
  • zuzda
    Pont, mint a való életben. Amíg nincs probléma, addig jó hogy van, utána meg költözés.
  • zuzda
    Nekem 7870-es kártya van bent, proci, memória mint neked, és full grafikán megy szépen.
  • Dzsini
    Egyetlen más épület sem okoz eltörölhetetlen, végleges károsodást. Nincs másik épület, aminek ha nem teljesíted az igényeit (nem is nehéz feladat), akkor felrobban, hasonló eredménnyel. Ez, és az alapból bekapcsolt katasztrófák együtt, és csak a legkalandvágyóbb polgármesterek mernek atomerőművet felhúzni - persze, kis helyen jó hatásfokú, de igazából nem éri meg a kockázatot.
  • Fpocok
    De ez most nem az atomenergia hibája volt, hanem Godzilláé :D
  • Dzsini
    Ez a játék elég komoly ellenpropaganda lett mindenféle atomenergiának :)
  • Aragorn831109
    Kábé 20 városom van és ez az egy, ahol atomerőművem van. Naná, hogy kataszrófa történik. Soha többé atomenergia...

Nem akarom elhagyni, mert ez a legelső városom... De most csehül jártam az biztos... :(
  • Tuvok #8958
    Ideje feladni a várost :D
  • Aragorn831109
    Ilyen állapotok uralkodnak a városomban miután felbukkant godzilla és ledózerolta az egyik blokkot az atomerőművemnél...
  • Aragorn831109
    Amúgy a tegnapi apró frissítés úgy tűnik az volt, hogy visszakaptuk a gepárd sebességet, mert most a CsO1 szerveren vagyok és már ott is meg a leggyorsabb fokozat. :)
  • LiveMan
    Sziasztok. Gépfejlesztés előtt állok és szeretném a játékhoz igazítani a dolgot. Ajánlott VGA-nak egy HD5850-et ír, de azt már nem kapni sehol sem. Mi az ami a mai piacon egy ligában játszik vele és futna max. vagy aközeli beállításokkal? A rendszer többi része egy i5 3470 és 8 giga memória lenne. Előre is köszi a válaszokat.
  • Gajdee86
    Tegnap kaptam meg a játékot, a párommal együtt indítottunk is egy régiót. Kicsit elhagytam a fejlődésben, neki még nem voltak mentők, rendőrök meg tűzoltók, nekem viszont volt pár "felesleges" autó ezért felajánlottam neki. De hiába mert az emberei haltak sorban, a tüzek meg terjedtek, az autóim meg sehol sem voltak. Talán a rendőrt láttuk egyszer járőrözni. Valamit mi csináltunk rosszul vagy ez is bugos lenne? A kukáskocsik amiket ő ajánlott fel nekem pedig hordták a szemetet rendszeresen azzal nem volt gond.
  • Tuvok #8953
    Hát azt nem tudom csak elérni volt célja az 1M lakost, vagy megtartani is :D
  • Aragorn831109
    Csak azokban nem fér bele ennyi sim, mert azokba kevesebb lakás van. Meg a §§, §§§ lakosoknak jóval több igénye van, mint a § lakosoknak. Azok folyton elhagynák a várost, meg tornyaikat, mert nem egy élhető városban laknak. :)

2.0-ás patchet rövidesen ki kéne adniuk, hamár Kip beszélt róla, hogy gőzerővel dolgoznak rajta. :)
  • Tuvok #8951
    Hát 1-2 tömbputrit lerombolni pár parkért nem lenne szerintem nagy megrázkódtatás a városnak :)
    Képzeld el ugyanezt gazdag felhőkarcolókkal .. középen egy szép nagy park terület .. ez az egyik célom, ha jönne végre valami értelmes patch :D
  • Aragorn831109
    Ahhoz szerintem nincs már helye. :D