4353
XCOM: ENEMY UNKNOWN

• PiszkosFred
    Az ellenséges bázis támadást az tudtam EUból, de az ostromra nem tudtam, hányszor számíthatok, pár napja megálltam picit idő hiányában. Köszönöm a választ.
  • Renegade
    dehogynem RNG a barátod, vagy nem :)
  • Prof William
    Kár. Jobban örültem volna, ha régi XCom stílusban több alkalommal is próbára teszik a bázisvédelmet.

Szerintetek milyen csapat-összeállítás a nyerő? Persze az új kieges mecha stb. dolgokat is igénybe véve. + milyen képességek...
  • SaGa Jr
    Összesen 1 alkalom lesz. Pont ahogy a te általad indítható bázistámadásból is.
  • Quantumleap
    Sziasztok!
    Én egy torrentoldalról leszedtem a Kaos-os verziót. Telepítettem, de mikor elindul, az első pár bemutatkozó képsor után kilép, azt írva, hogy valami hibát talált. A gépem elvileg rendben van igény szempontjából (bár igaz, laptopom van). A meghajtón kb. 6 giga szabad hely van, nem tudom, ez számít-e. Ötletek?
  • PiszkosFred
    Kérdeznék. Hányszor támadják meg a saját HQ-mat a marslakók? Csak egyszer a sztori miatt, vagy várható további eset, random időközönként?
  • SaGa Jr
    Simán megoldható. Egyedül a legmagasabb fokozatban kell vért izzadva sakkozgatni a rendelkezésedre álló erőforrásokkal és a felkínált küldetés helyekkel. Classic nehézségen összehasonlíthatatlanul könnyebb a dolog.

Csak oda telepíts szatellitet ahol 4-re vagy 5-re ugrik a pánik és közeleg a hó vége. Ehhez érdemes már a játék legelején bevásárolni szatellitekből (magyarán az első pénzmagodból vegyél annyit amennyit tudsz), felhúzni egymás mellé pár szatellites épületet és nem lesz gebasz. Aztán ahogy beindul az Exalt küldetések folyama (az első után lesz egy új opciód a nagy térképen ahol nyomozhatsz utánuk, 2 scan között teljen el legalább 10 nap mert különben nagyon gyorsan megdrágul a scan, és minden sikeres ellenük indított küldetés az adott területen jócskán visszaveszi a pánikot).

Az is megoldás ha mindig lelövöd és begyűjtöd az ufo-kat, nem hagyva egyet sem ellógni. Aztán amint elérhetővé válik a bázis elfoglalásos küldetés onnantól bármikor megindíthatod azt mely ha sikeres, világszerte visszaesik a pánikszint.

Pénz meg csak az első egy-két hónapban jelent problémát, később már nem. Eladhatsz minden felesleges hullát, szükségtelen UFO berendezést (ami nem kell arra ki is írja a program hogy eladható) és onnan is lesz zsozsó. Pénz helyett nagyobb gond lesz majd a kellő számú weapon fragment előteremtése (ha robbantgatással nyírod ki az ellent akkor jó eséllyel búcsút lehet inteni a széteső fegyvereik darabjainak).
  • Prof William
    Megvan. A Steammal volt probléma.
  • Fenrir
    Próbálj meg rajta egy verify intergrity-t.
  • Fenrir
    Egy dologgal lehet operálni ha már nagyon magas a pánik mindenhol: lezúzod az idegen bázist (feltéve ha még megvan), akkor világszerte leesik a pánik.
  • apz
    sziasztok!
    tudna valaki segíteni? egyszerűen nem indul el az CXOM:EW...
    már megvolt az XCOM:EU eredeti játék. szépen fut. Most megvettem az XCOM:EW kiegészítőt is. a játék indításakor megkérdi hogy XCOM:EU vagy XCOM:EW szeretném-e játszani. ez eddig ok, csak amikor az XCOM:EW-t indítom el, akkor egyszerűen nem fut fel a játék. APPCRASH hibaüzenetet ír ki... :-( de amikor az XCOM:EU-t indítom ugyanígy akkor szépen beidul stb.
    nem tudom mi lehet a baj, a driverek aktuálisak, próbáltam offline módban is a steammel, sőt az internetkábelt is kihúztam, de úgy se ment.
    nincs több ötletem...
    tud valaki segíteni? köszi!
  • Molnibalage
    Gyakorlatilag sehogy. Magas szinten örülsz, ha csak néhány országot vesztesz el. Az alapjátékkal a legjobb eredményem egy elvesztett ország volt. Mázli is kell hozzá, ha mindent tökéletesen csinálsz, akkor is elveszhet, mert az abductionok szórása miatt a környező országok elégedetlensége is nő, ha nem mész oda vagy buksz.

Classic szitnten kettő, de legfeljebb három elbukott bevetés gyakorlatilag a játék végét jelenti szeritnem...
  • Drobova
    Sziasztok!

Classic módban próbálkozom Enemy Within-el.
    hogy lehet megoldani, hogy ne tűnjön el egyetlen ország sem? Mármint vagy pénzem nincs a szatelitekre, vagy elég mérnököm nincs. Adjak el mindent a grey marketben? van valami optimális sorrend? Én a plussz pénz miatt Afrikát választottam, de már nem vagyok biztos benne, hogy az jó 5let. erről mi a vélemény?
  • Molnibalage
    Supportnak írtál már?
  • Prof William
    Indításkor kapok egy hibaüzenetet hogy a Xcomblbbla.exe működése leállt és kész.

Mi lehet a baj? A fórumokon is elég sűrűn írják ezt a hibát, de a megoldásról még nem nagyon olvastam.
  • Renegade
    Na én is leírom miket tapasztaltam:

Hihetetlen nagy a random faktor a játékban, elsőre kezdtem egy classic-t sw-t nem piszkáltam, szívtam rendesen, ugye eleinte a nyurga srácok rohadt erősek (ja, a tetőkről könnyű), szecskázzák is az embereket rendesen, nagyon hamar jött a bálnás küldi (messze a leghangulatosabb szvsz), állandó pénzhiány, 4-es riasztás szinte mindenhol, mire jött a bázisom elleni támadás 0 (nulla) egészséges emberem volt, izgi volt megvédeni így a bázist, viszont utána jött egy terror, abduction, nulla ember, remek, akkor kezdek egy újat.

2. játék: minden DLC bepipálva, random skill növekedés, flank bonus, szintén classic, mibndíg Európa a főbázis, ez amolyan nosztalgia az UFO-1ből):

nos itt meg a random Isten utálta az UFO-kat, sétagalopp, háromszor is megnéztem, hogy biztos classicon van-e a nehézség, 15 tápos ember, a küldik mindig akkor és oda jönnek ahova kell (pénz/engi szarásig), jó helyen két steam a bázison, (megfelelő országban abduction, a covert is mindíg jó helyen van), július van és csak 5 műholdat kellett fellőni (azért ilyen "sokat" mert dél-Amerika azonnal megkapta őket, hiszen rohadt op a bonusza), egy 4-es riasztás van, a többi szinte csak 1-2.

Annyira fürdök a pénzben, hogy nem okozott gondot a drága projektek megvásárlása (plusz zseb/lőszer/mech páncél). Ez ugye a nagy hátránya a kismillió küldinek, annyira sok eladnivaló dolog lesz, hogy sehol nincs az alap játék izgi része (pl, na akkor most páncél vagy 5-ös raj legyen a fejlesztés)

Annyi változást eszközöltem, hogy a fontos kutatásokat hagytam a végére (ugye azok a triggerek).

Ja Mech: a random skill növekedés miatt, volt egy sniperem aki már a második szinten horror aim-el rendelkezett, így azonnal mech lett belőle, aki szépen fejlődgetett és így a játék közepére már majdnem maxon van 99-es aimmel lángszóróval/gaussal borzasztó ahogy mindenkit széttép.

Szóval classic és classic között is irdatlan különbségek lehetnek.
  • xem
    Hali volna pár kérdésem, tavaly feltelepítettem a gépemre eme jó kis játékot, semmi probléma nem volt simán futott, idő hiány miatt sajna nélkülöztem. Újra kellett telepíteni a gépet most hogy újra lett telepítve majdnem minden tökéletes, hang kép stb. de van 1 kis picuri zavaró dolog az átvezető animációknál sehogy sincs hang, zene minden van, de párbeszéd az néma, tátognak mint a hal. Ez ügyben valaki tud segíteni? Régebben ott maradt abba a játék, hogy el kaptam valami psi képességű alient, utánna jött valami behemót robot szörnyűség s azt sehogy sem tudtam kilőni. Valaki tudna segíteni? Előre is köszönöm.
  • HeadHunter86
    Köszi. Így már értem. Ez volt a baj. Hirtelen nem tudtam, hogy North America a főhadiszállás.
    Amúgy pont utolsó misszió előtt állok. :) Aztán lassan jöhet majd a kieg is.
  • SaGa Jr
    Ott kell legyen hely ahol a fő bázisod van, szóval ott ürítsd le a hangáradat annyira, hogy csak a csapatszállító és 1 gép legyen benne (ekkor lesz még ott 2 gépnek hely). Utána majd gyárthatsz újabb gépeket, ahogy írja is a program a linkelt képen.
  • HeadHunter86
    Minden kontinensen a hangar bay-ben 3/4 a helyek száma. De így sem engedi. Tuti valamit rossz helyen keresek.
  • HeadHunter86
    Srácok segítsetek. Hol kell helyet csinálnom? Egyet már tudtam gyártani, de többet nem :S
    http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=196432445
  • Prof William
    Indításkor kapok egy hibaüzenetet hogy a Xcomblbbla.exe működése leállt és kész.

Mi lehet a baj? A fórumokon is elég sűrűn írják ezt a hibát, de a megoldásról még nem nagyon olvastam.
  • Was
    Kösz, értem, akkor már az elejétől "érezni" fogom az expansion-t. Annak nem örültem volna, ha csak 30-40 óra játék múlva látok belőle valamit...
  • SaGa Jr
    Teljesen külön játék a sima EU-tól és külön is vannak kezelve a mentések, így bizony újat kell kezdeni. Az advanced options-ben be tudod állítani melyik DLC-k legyenek aktívak a többi újdonság mellett.
  • PiszkosFred
    Akár igen, akár nem, a játék legjobb része - számomra legalábbis - az első fele, a fejlesztések és a küldetések. Most, hogy van hozzá millió új térkép és helyszín, még változatosabb az egész, az új cuccokról és küldetés fajtáról nem is beszélve. Eszembe sem jutott, hogy importáljak, nulláról kezdtem, szerintem te se hagyd ki az élményt, amelyet a EW nyújt extraként már játék elejétől. (még akkor sem, ha ez most majdnem úgy hangzott, mint valami előre megírt hirdetés :))
  • Was
    Lehet, hogy írtátok már -bár egy kicsit visszaolvasva nem találtam-, az Enemy Within-nel folytatom a történetet vagyis betölthetem a meglévő mentett állásaimat, vagy kezdeni kell előről az egészet?
  • Calver
    ezt még tárgyaltuk egy éve, hidd el, úgy van ahogy írom, saját játszadozásból van info két random érték is mindenképpen játszik (nem csak NCE esetén), és 0-val kezd (ha egyre állítod, 0-t és 1-et kaphatsz, és tényleg baromira furcsa).

modokból én is mindig sajátokat használtam, majd körbenézek arrafelé, mert már nem rémlik hexa-s átírogatás mikéntje, meg hátha van egyszerűbb megoldás. ini-ből beolvasós ötletet köszönöm.

kamerakezelést most így hirtelen nem tudom eldönteni, azt meg meg kell nézni

köszi a válaszokat!
  • SaGa Jr
    OFF

Sajnos nem igazán, mert nem igazán foglalkoztak a hibák javításával. :(
    Van akit elkerülnek a komolyabb nyűgök, mások viszont csúnyán beleszaladnak a játékot teljesen tönkretevő/megakasztó hibákba (amik mind az "újdonságokhoz", új tartalmakhoz kötődnek).

ON
  • Molnibalage
    OFF

A BGEE azért már jó?

ON
  • SaGa Jr
    Az irandwillincrease akkor aktiválódik, ha a véletlenszerű növekedés opciót is bekapcsolod, egyébként nem játszik (tehát nem adódik össze minden és egy szintlépésnél nem kapható 7 pont a will-re alapból, hanem vagy 2 vagy 1-5 jön -mert az 5-ös érték az irand-nál nem 0-5 közöttit hanem 1-5 közöttit jelent- attól függően, hogy a kérdéses véletlenszerűség aktív vagy sem). Nem mellesleg ez cseréli le az alap fix 2-es értéket. Ehhez jön aztán hozzá az OTS változtatás értéke illetve helyette annak random változója ha a megfelelő opció aktív.

Modokból én speciel inkább a sajátjaimat használtam amiket magamnak raktam össze. A legnépszerűbb általános modok a warspace és a Long War mindmáig. Előbbi sokat változtat de az alapokhoz igazából nem nagyon piszkál, míg utóbbi megnyújtja a játékot (ez nem is árt mert amúgy rövid) és sokkal több dologba meg mélyebben nyúl bele (nincsenek szétfutó idegenek ha felfedezed őket, más a fejlődési skill fa mindenkinél - ez megvan a Warspace-ben is - meg egy rakás más dolgot is átvariál amivel olyan mint ha egy teljesen más játékot kezelnél).

A modhelper-hez van saját topik a nexuson az xcom modtalk témán belül. Ott mindent leírnak, hogy milyen parancsokat kell használni (command prompt-ból kell aktiválni szépen begépelve a megfelelő parancsot). Ha simán csak lefuttatod a megfelelő config file-on, akkor annyi történik, hogy a program nem upk-ból fogja kiolvasni az adatokat hanem az EW saját DefaultGameConfig.ini-jéből. Tehát ha abban változtatsz bármit is akkor azt így tudod aktiválni.

A nemeket nem tudod katonatípushoz rendelni. Az hogy ki és mi lesz az még mindig totál véletlenszerű. Viszont EW-ben sokkal több a női karakter mint EU-ban volt, szóval jó eséllyel megoldható elég ember felvételével a vágyad, de ezt lefixálni nem tudod.

A quicksave csak strategy módban működik, tehát a bázison. A tactical (harci) módban viszont szerintem nem (csak a strategy mapkey-snél van quicksave opció).

A kamera az alapértelmezett távolságon maradva ugrik/csúszik át a másik katonára mikor váltasz. Ettől csak akkor tér el ha az adott szögből nem tudná megjeleníteni a delikvenst. Ilyenkor vagy jobban ráközelít vagy eltávolodik. De amúgy marad az alapnak beállított értéken. Szóval ha te nagyon ráközelítesz/eltávolítasz a katonáidra akkor nem fogod szeretni hogy mindig visszaugrik alaphelyzetbe. Harc közben sokszor elő fog fordulni (leginkább overwatch esetén) hogy belátod majd az egész pályát mert mondjuk a sniper-ed a pálya másik végéből lő és ilyenkor igyekszik mutatni a lövészt és a célpontot is egyszerre a kamera. Ennyire persze manuálisan, piszkálás nélkül, nem tudod eltávolítani a nézőpontot.

Az alap nézőpont valahová úgy a második szintre fog esni (így elég sokat látni alapból), szóval ha bemegy egy ennél nagyobb épületbe a katona akkor előfordulhat hogy mutatja a tetőt, viszont ilyen eddig nálam kb fél tucatnyi alkalommal volt összesen, mindig simán megjelenítette a katonámat akár tetőn ácsorgott akár egy épületben, nem csak a körvonalait láttam. A társai már más lapra tartoznak, ha őket is látni akartam akkor scroll-ozni kellett már.
  • Calver
    megtaláltam közben lenti keresővel (mert ezt már tárgyaltuk régen), alapból 2 pontot mindenképpen kapnak szintenként (iWill), hozzá 0-5 pontot (iRandWillIncrease) véletlenszerűen, és ehhez jött hozzá valamilyen fejlesztés, aminek már nem ugrik be a neve, ami adott fixen +2 pontot (iBaseOTSWillIncrease) és hozzá még véletlenszerűen 0-3 pontot (iRandOTSWillIncrease). (többek között magamnak is leírom, mert ha újra nekiesek, ez lesz az első amit kiírtok)

NCE-vel én nem játszok, a random number god egy gonosz és kegyetlen istenség, próbálom minél inkább távol tartani magamtól

magas szinten kapott katonákat azért emlegettem, mert ott volt a legnyilvánvalóbb - küldi végén mentettél, befejezted, aztán volt hogy az illető 65-ös willel jött, volt h 90-essel

majd ne lepődj meg ha modokról kifaggatlak ehhez az odhelper-hez tudsz linket vagy valami kis leírást adni? hex edit megjelenéskor még ment, most lehet h elfüstölne tőle a buksim.

igazából annyira mélyen nem akartam soha belepiszkálni, csak azt szerettem mindig összevariálni, h assaultjaim nő-, supportjaim hímneműek legyenek, egyszerű átláthatóság érdekében. na meg mintha arra is lett volna lehetőség, h limitálja az ember a kasztokat amiből a játék válogat. (khmmm, heavy-k...)

kamerakezelés... amikor megjelent, módszeresen "ugrált" a kamera karakterek közötti váltogatásnál, elfelejtette h mennyire voltál ráközelítve, módszeresen a karakterek feletti tetőt nézte, ilyenek. nem emlékszem már pontosan, de veszettül kényelmetlen volt, az rémlik.

és quicksave bázison is működik? mert mondom, első patch mintha kiirtotta volna ezt valamilyen... érthetetlen okból, akkor azóta visszarakták?

BG2EE jellemzése meg kb tökéletes, kiadtak egy bugokkal teli, újításokat nélkülöző béta verziót... megint.
  • SaGa Jr
    Calver:
    A magas rangú, kapott katonákat mindig random értékek alapján kalkulálja ki a program akár be van állítva a véletlenszerű dolog (not created equally) akár nincs, szóval náluk tényleg marha nagy eltérések is lehetnek. Ahogy a saját katonáid sorában is ha valaki azután kerül képzésre hogy már megvan a kibővített Will érték fejlesztés, ami megduplázza a kapható Will pontok számát. Ez bizony 20 pontnyi különbséget jelenthet ami sok. De a legkeményebb különbség meg a véletlenszerűen meghatározott wll növekedés opció esetén van ahol akár 50 pont különbség is összejöhet azonos értékekről indulva, míg ez akár 75 pont is lehet ha a NCE opció is aktív).

Modok közül úgy tudom a warspace meg a long war modon már dolgoznak (érdemes megnézni a nexuson a kérdéses modok topikjait mert megindult bennük az élet és az ötletelés illetve a megoldások hogyan lehet működővé varázsolni a legális játékokban a modokat), de egyes modok könnyen átalakíthatóak az EW-re (csupán nem a modpatcher-t kell használni mert az nem működik vele hanem mondjuk am odhelper-t vagy manuális átalakításokat egy hexeditorral az exe-ben).

A rémisztően rossz kamerakezelésen mit kell érteni? Változott az EU óta a kamera látószöge és van hogy a teljes pályát be lehet látni. De találtam már olyan topikot a nexus fórumán ahol nagyobb szabadságot biztosító megoldások kerültek leírásra (kisebb léptékű forgatás, nagyobb távba kiérő zoom és hasonlók).

A quicksave van (F10), de nekem eddig sem hiányzott.

Molnibalage:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A BG2EE az a második rész felújítása. Hibái meg ugyanazok mint az első rész felújításának (sok felújított opció nem működik normálisan, UI problémák, érthetetlen kifagyások ja és semmi újdonság nincs benne)
  • PiszkosFred
    OFF

Nem álltak le a BG után, és pár napja megjelent a BG2 felújított verziója is.

ON
  • Molnibalage
    OFF

Mi volt a baj a BG2EE-vel? Egyáltalán mi a 2-es sorszám? Nem csak az első részt csinálták meg a Baldur's Gateből?

ON
  • Calver
    nem emlékszem már a pontos értékekre, az rémlik, h 20-30-as különbségek simán összejöttek amikor magas rangú katonákat vettél fel. az biza baromi sok, amikor reálisan elérhető will 110 körül volt.

viszont, akkor kérdés, ha már BG2EE akkora csalódás lett, amekkora:
    - sok-sok patch után sikerült végre visszapakolniuk quicksave-et a bázison, amit elsővel kivettek (és mekkora rémisztő kreténség volt, atyám), illetve sikerült bedobniuk egy quickload opciót?
    - valamint mennek modok enemy within-el?
    - és sikerült-e helyrerúgni a rémisztően rossz kamerakezelést esetleg?

mert ha ezek stimmelnek, előfordulhat h még a végén újra nekiesek, még ha EW új cuccai annyira nem is hoznak lázba.
  • Fenrir
    Jah, kicsit vicces, hogy egy pod-ban most már néha jön 4 Thin Man is egyszerre :D

Nem győzöm lőni őket.
  • Molnibalage
    Tegnap látszik, hogy kicsit elkoptam, a konvojos bevetést elbuktam, tölthetek vissza egy jó régi mentést. Szokás szerint a thin manak basszák fel az agyam. Olyan szinten sniperelnek, hogy az már fáj. Persze minden lövés egyből kiritkus. Nála meg shotgunnal képes volt 1-es sebzést kisorsolni...
  • SaGa Jr
    A tutorial-ból nekem alapból csak a meld tutorial volt bekapcsolva a program által míg manuálisan le nem csaptam az advanced options-ben (most meg a legnehezebben nyomom ami alapból lelövi a tutorial-okat így ezzel sem kellett vacakolnom, csak beállítani a slingshot és az új DLC együttes használatát).

Mondjuk a tutorial kapcsán már futottam bele olyan panaszba a fórumok olvasgatása közben, hogy ott a végén elakad a dolog és nem akar véget érni a feladat.

Ellenben az EU-val meg voltak hasonló problémáim kezdetekben, főleg a battleship ufo-kon és az alien bázison volt hogy az alien kör nem akart véget érni. Mondjuk egy visszatöltés azt megoldotta később meg a patch-ek után ez eltűnt. Ehhez képest az EW nem produkált még nálam hasonlót.
  • Molnibalage
    Tökéletesen azonos a konfigom az egy évvel ezelőttivel. Az első amikor kimerevedett a játék a tutorial fázisban volt, de ott nagyhehezen kijött belőle a következő eventnél. (Az, hogy miért volt tutorial nem is értem, mikor nem kapcsoltam be...)

A másik csata közben, az idegenek mozgási fázisában beragadt a lelkem.
  • PiszkosFred
    Hala a jo istennek, hogy ket snipert vittem arra a kuldetesre (+1 ass, 1 heavy, +1 support). Mert ahogy odaertem a teherhajohoz, az egesz csapat eszeveszett menekulesbe kezdett, es csak azert maradtak eletben, mert a ket sniper tudott takaritani hatulrol annyira (leszedtek az elsokent spawnolo chrysalid part), hogy nyertem "egy kor" elonyt a menekulesben. Onnantol dash-dash-dash mindenfele, mikozben 6-8 futott utanam. A vegen volt meg egy nagy szembefordulas, granatokkal, raketakkal es mindennel ami eldobva fajdalmat okoz, de igy is odalett a kedvenc supportom, mert megmentettem a medallos/genmanipulalt egyik sniperemet (inkabb o, mint a sniper) :(

Kovetkezonel figyelek jobban majd a narratorra, mert elmondta szepen, hogy mi tortent a halaszfaluval, tudtam is, hogy nem lesz egyszeru, de azert ekkora eszeveszett menekulessel jaro vegjatekra nem szamitottam a mappon :)