4353
XCOM: ENEMY UNKNOWN

• Fenrir
    A JA:BiA esetén még pont az időmegállítás lenne a legkevesebb, sokkal többet ront a hangulaton a zsoldosok gagyi 3d-s profilja, idegesítő hangjuk. A JA2 esetén annyira tökéletesen passzolt minden, mindenkinek saját személyisége volt saját attitűddel.

Másik gond az a motor. Ami egyfelől szép és látványos, de állítólag a korlátai miatt baromi sok taktikai elem nem megvalósítható. Például azért az egy vicc, hogy egy épületnek csak az előre meghatározott falait lehet kirobbantani és nem azt amit én szeretnék. Vagy miért nem lehet felmenni bármelyik épület tetejére? Arra is amin nincs külön létra. Szóval számomra ezek miatt csalódás, az, hogy már nem turn based arról nem is beszélek.

Itt az XCOM-ban az interrupt rendszer meg úgy működik, hogy ha te szúrod ki az idegeneket elsőre akkor úgyis jön egy kis bejátszás és kapnak egy szabad mozgáspontot amivel szét is spriccelnek fedezékbe. Szóval hiába szúrja ki futás közben az embered ha lőni úgysem tudnál rájuk érdemben.

Erre megoldás, hogy túl nagyokat nem szabad mozgatni a katonákat és csak akkor elkölteni a második cselekvéspontjukat ha már mindenkinek elfogyott az első, hátha feltünnek új lőnivalók. Meg próbáld meg őket párban vinni, a mesterlövésznek adni egy magaslati pontot amivel belátja a terepet a katonáid előtt. Később lesz majd az Archangel páncél amin lesz egy kis jetpack, ezt kell adni a mesterlövésznek aki rögtön a kezdőpontnál fel is tud repülni 2-3 szintnyit, onnan már nagyon messzire belát.
  • supremechi
    Visszatérve erre az akciópontot kiváltó förmedvényre, a legidegesítőbb dolog:
    Kijelölöd, hogy Pistánk, szaladjon el a sarokig, de útközben az egyik kocsi mögött meglát egy lényt aki négykézláb a földet szimatolva keres valamit, de lehet hogy csak simán szimatol.( mert az ufonauták ezt szokták csinálni, plazmafegyóval a kezükben, négykézláb szimatolják a földet, ezt már a középkorban is tudtuk )
    Pistánk gondolja magába, ejj b@szok én bele Gyurim, én elmegyek má' a sarokig, ha a gazda azt monda!És elmegy b@zdmeg, és ezzel el is fogyott a cselekvése első része...
    A megoldás itt az lenne, hogy ugye a karakterek tudnak mozogni x egységet, és mikor meglát a lényt, akkor mozgás közben megáll, és eldöntheted, hogy a megmaradt mozgási egységgel tovább folytatod az utat, az eredetileg kijelölt helyre, vagy bebújsz a kuka möge...de javítsatok ki, hogy ha ez már így van, vagy van ilyen mod / patch.
  • supremechi
    Igazatok lehet, változnak az idők, talán nekem is el kéne fogadni, hogy ez most ilyen!:)
    Ha pedig nem megy, akkor várni az UFO2 Extraterrestrials:Battle for Mercury-ra, mert ott legalább szó szerint az eredeti alapokat fejlesztették tovább. Persze már 3 éve halogatják a rilízt, szóval lehet, hogy abból sem lesz semmi!:S

Jogos, a JA2 is etalon, viszont komolyan mondom, annak a feldolgozása sokkal élvezhetőbb számomra, mint ez a konzolos szupermárió. Igen, valóban nagyon eltér az eredeti játéktól, de ha 1.13b patch-el játszod, akkor azért sok mindent visszahoztak az eredetiből. A space-es időmegállítást pedig a Baldur's Gate óta imádják az emberek, és vetették be a KotOR-ban, és más egyéb játékokban is, szóval én azzal kibékültem, hogy akciópont helyett időmegállítás van!- még mindig jobb, mint ez a "van két cselekvésed, vagy mozogsz kettőt, vagy cselekszel, és mozogsz egyet"...ez pathetic számomra akkor is!:S
  • Molnibalage
    Szerintem sem lett rossz. Az U1-et meg az idő részbe megszépíti. Amikor n+1-jére kellett guggolni, meg számolni a TU-t és figyelni a kifáradásra, szöszölni a tárgyakkal azért az egy idő után elig idegesítő volt. Az új UFO részletessége és tempója kiegyensúlyozott lett.
  • Fenrir
    Mindenki aki játszott az első játékkal tudja, hogy mennyi mindenben ez le van maradva mind stratégiai, mind taktikai elemben.

Jó példa a Jagged Alliance 2 az 1.13-as community patch-csel. Nah ilyen játékot ilyen szintű mélységgel valószínüleg soha nem fognak készíteni mert olyan szinten rétegjáték és annak is már eléggé hardcore, hogy nem lenne annyi ember akinek el lehet adni és még hozna valami nyereséget.

Ez a játék azért lett ilyen casual mert most ez a trend, a hc játékok kora lejárt sajnos, nagyon ritka az igazán összetett/bonyolult játék. Egyszerűen nincs rá kereslet.

Még egy jó példa a Dragon Age: Origins és a Dragon Age 2 esete.

Amúgy meg egyáltalán nem rossz ez a játék, szerintem megfelelően akciódús és pörgős, látványos. Mondom én, aki szerint a JA2 1.13 az etalon (ezért vagyok csalódott a JA:BiA miatt).
  • supremechi
    Azért az vicces, mikor valaki úgy nyiltkozik az X-com-ról, hogy összetett, és sok mindenre kell figyelni!:) Az olyan aranyos.
    Mivel az eredeti első három rész örök etalon, ezért nagyon vártam ezt a remaket, de mikor kijött, és elkezdtem, egyszerűen nem tudtam végigjátszani, na nem azért, mert olyan nehéz, hanem mert olyan egyszerű, és a végtelenségig butított fostalicska az eredeti játékokhoz képest, hogy az valami elképesztő. Nagyon átverve éreztem magam.:S Nincs akció pont, inventory, guggolás, forgás, sorozatlövés, lőszer, és még sorolhatnám azokat a hiányosságokat, amik miatt teljesen arcade játék lett belőle. Az előzetes fejlesztői interjúkat megnézve pedig nagyon bizakodtam, hisz azt állították, hogy ők az eredeti játékon nőttek fel, és vissza akarják hozni a hangulatot...erre csináltak egy arcade fost, hogy ki tudják hozni konzolokra is, ezzel megdobva az eladási számokat.- Ezt az üzletpolitikai döntést megértem, hisz ők is pénzből élnek, csak nem fogadom el.Persze azzal indokolták, hogy nem akartak ugyanolyan játékot jobb grafikával csinálni, ezért nyúltak bele a játékmenetbe...:DDD Viszont, hogy jót is mondjak erről a retekről, mégiscsak játszok vele megint, mert annyira egyszerű, hogy még iOS-re is át lehetett konvertálni, és megmondom őszintén, telefonon tényleg nincs ennél jobb. Ez a játék ennyit ér, egy 3.6 gb-os telefonos alkalmazást, arra tökéletes, de ha igazi Ufo-s játékkal akarsz játszani, és még nem próbáltad, akkor azonnal szerezd meg az UFO:Extraterrastrials-t, mert annál autentikusabb eredeti X-com feldolgozást még nem csináltak eddig. Igaz a grafikája egy trágya, de az legalább tényleg visszaadja a régi X-com hangulatot. Ettől függetlenül megértem azt is, ha valakinek tetszik ez a retek, hisz ha annak idején nem játszott az eredetivel, és a remake-et próbálta ki először, akkor azért biztos érdekes lehet, ráadásul elég szép grafikája van.
    Bocs, nem flémelni akarok, meg köpködni, csak tényleg hihetetlen számomra, hogy van olyan ember, aki ötször-hatszor is végigjátssza ezt a játékot, mikor én egyszer sem tudtam, annyira meguntam a közepére!:S
  • The Protector
    Az a baj,hogy kevés időm van játszani.Ha újra kell kedzenem akkor nem kedzem újra:(Egyszerűen nincs időm annyit játszani vele és kárbaszett időnek tartanám,ha újra kéne kedzenem.
    Amúgy ps3 on tolom,így sajnos nem tudom semmi xtrát sem hozzátenni a játékhoz.

Végezetül még egy FAIL.Nekem csak 4 fősek a csapataim.Basszus,el is feledkeztem arról,hogy azt fejlesszem,mert annyi minden másra is kell figyelni.
  • Fenrir
    Nem, mindet megcsinál a telepítője.
  • HyperMonkey
    Ezt a Warspace Extension modot csak telepíteni kell, vagy egy rakás file-t felül írkálni?
  • Fenrir
    Ha még csak most kell elpusztítanod a bázist akkor kb a játék első negyedében/harmadában lehetsz, van még bőven vissza.

Van arra amúgy guide, hogy mit milyen ütemben érdemes építeni, így mindig lesz nagy lefedettséged. Én eddig ahányszor végigjátszottam soha nem vesztettem el országot, szóval meg lehet azt csinálni. Az idegen bázisra minimum lézerekkel menj, a gond az, hogyha van már plazmád akkor az ellenfél is olyannal fog jönni, szóval túl sokáig nem érdemes húzni az időt.

Neked is ajánlom a Warspace Extension modot mert nagyon sok dolgot benne optimalizálnak: skilltree, arch thrower lehet pisztoly helyén, a fegyverek sebzése normalizálva (a sima, ballisztikus fegyverek is jól használhatóak).

Btw szerintem kezdj újat :)
  • Calver
    én még megjelenéskor végigjátszottam... négyszer vagy ötször ebből kettő impossible volt.

arra készülj, h alighanem kénytelen leszel újrakezdeni, mert nem biztos, h ki tudsz mászni a jelenlegi helyzetből viszont utána sokkal gyorsabban újra eléred, szóval...

btw ajánlom a 4 assault + 2 support csapatot, iszonyatos milyen pusztítást tudnak végezni, rohadtul mobilisak, és a harctéri "szöszmötölést" nagyban lecsökkenti sniper-ek hiánya... heavy-t meg hanyagold, alapból szarok szegények.
  • The Protector
    De jóóó.Te is nyomod?:)
    Nah.Köszönöm szépen,holnap megprószálom:)
    Az autopsy vagy vmi ilyesmi mire jó?Azon kívül,hogy boncolnak és leírják az idegen tulajdonságait?

Te már végigjátszottad?
    Én amúgy ps3-on játszok vele.Nagyon bejövős,szép és okos.Ritkaság mostanában az ilyen összetett és nehéz játék.Komolyan mondom napi fél órát tudok max játszani vele,esetleg 2 csata mert annyira elszívja minden erőmet a játék.Gondolkodni kell,taktikázni mind a menedzsmentben mind pedig a harctéren.A harc jól megy,flankolok,bekerítek,szivatom az ellenfelet.
  • Calver
    ahhoy

itt (meg amire hivatkozik hsz-en belül) leírtam kb szerintem mi a nyerő taktika, ezzel nem fogod megütni a bokád. jól gondolod amúgy, fegyverekre kell először gyúrni, skeleton armor szép és jó, de ha nem tudod lepuffantani józsikát, nem sokat ér.
  • The Protector
    Sziasztok.

ELkezdtem játszani eme remekművel.Nem akarom pontozni ilyesmi.Tanácsokat kérek.
    Szóval van a seregem akiket nagyon szeretek.Mindenki majdnem teljesen maximális szintű,játék eleje óta ugyan azokkal nyomulok.Majndem 4 sor életük van.Most ott tartok,hogy egy alien bázist kell megtámadni amihez egy skeleton key-t kellett készítenem.Most az a baj a játékkal,hogy úgy érzem gyengék az embereim tehnikailag.Mindenki maxra van fejlesztve,megkapták azt a nagyon erős páncélt is,de a fegyvereim alapok sajnos.Most kezdtem el idegen plazmafegyvereket gyártani de szerintem már késő.Vannak nagy zöld és piros ellenfelek is,a piros az amelyiket ha meglövöd akkor lesz egy támadás nélküli lépése+ban,így már talán vágjátok őket.Az a nagy helyzet,hogy lövöm őket de alig-3-4 sebzést tudok nekik leadni sniperral:(Azt hiszem picit elbasztam a dolgot,mert nyersanyagom annyira nincsen,hogy mindent kifejlesszek pikk-pakk.Sajnos kb 4 ország visszalépett a projektből.Sajnos ez van.Most kezdem összeszedni magam,de annyira kell a pénz és a nyersanyag hogy csak na.Van vmi jó tippetek mit tegyek,hogyan harcoljak,mire fejlesszekk jobban?Kár volna végignézni ahogyan szarrá megy az egész bázisom,a projektem.Még annyi kérdésem lenne,hogy ez a játék hányadik %-ban van,merre járok most?

A sateliteket lövögetem rendesen de az uplinkekkel bajban vagyok,mivel arra nehezen jön össze annyi enginer:(
    Remek játék,fantasztikus az egész,de lehet h elbukom és elvérzek.Eddig a csatákkal nem volt gond,de most már túl erősek ellenem.Keveset sebzek,én viszont nagyon kapok.
  • Fenrir
    Mármint a Warspace Extension-nél?

Csak a Main File-t, az exe-vel feltelepíted.
  • Molnibalage
    A sok file közül a W-nél mit kell leszedni?
  • Fenrir
    Próbáld ki moddal, garantálom, hogy megizzadsz :P
  • Molnibalage
    Akkor így nem látom értelmét kipróbálni, nem tudom, hogy mitől lenne forradalmi. Ok, hogy erős lények jönnek, de mind kontroll nélkül ha van tűzerőd már, akkor nem egy kihívás leszedni őket.
  • SaGa Jr
    Csoportban vannak ugyanúgy, csak nem fix 3-as, egy lényre optimalizált csapatokban, hanem 3-8 fős vegyes csoportokban jönnek, köztük egy vezérrel általában. Az, hogy mennyi ilyen lesz egy pályán, az több dologtól is függ (minél régebb óta megy a harc annál többen jönnek majd, plusz ugye nem mindegy hogy scout vagy éppen destroyer vagy supply cruiser amivel jönnek éppen, ahogy az sem hogy lelőtt röppencs vagy leszállt gép tartalmát kell levadászni).

Tehát marad a játék alapját képező hülye megoldás hogy meglátod őket azt szétspriccelnek. Bár állítólag ha ők mozognak be a te látókörödbe akkor a szétspriccelés elmarad.
  • Fenrir
    Nem, mindkettő game overhaul mod, vagy ez vagy az.

Viszont megy melletük a Toolboks és a különböző textúracserélő modok, pl: ntex, tier one/two, stb.
  • Molnibalage
    A Long War az a Warspace-szel mehet együtt? A Warspace esetén akkor lényegében a klasszikus UFO taktikai csata jön vissza, hogy minden ellenség mászkál ahogy akar és nem "csoportok" vannak?
  • Fenrir
    Long War-t nem próbáltam még, ott pod-okkal variálnak.

Viszont az utolsó Warspace-ben már rohadt sok alien tud lenni egyszerre hirtelen, simán megjelenik a képernyődön 10+ :)
  • Molnibalage
    És még mindig szkirptelt a csata? Mert pont emiatt volt röhejesen könnyű 3. szinten és lehetetlen 4. szinten. Még mindig adagolja a csoporotkat?
  • Fenrir
    Én meg fogom venni, mert ezek nem új egységek lesznek hanem fejlesztések a különböző katonákon.
    Amúgy próbálj ki hozzá modot, pl Long War vagy Warspace Extension, ezek nagyon meg tudják változtatni a játékélményt pozitív irányban.

Long War:

Major Features:
    * Eight soldier classes
    * Up to eight X-Com soldiers on missions
    * Up to a dozen missions per month. Abductions will take place one at a time.
    * Multiple base missions that allow you to retake countries from the aliens
    * Revamped and new perks structured to force difficult choices at each level while creating powerful complementary abilities
    * Aliens conduct research and their soldiers and UFOs will grow tougher over time, although X-Com can slow their advance
    * Interceptors gain experience and grow more accurate
    * SHIVs now have the potential to be a major component of your tactical game
    * Strategy game rebalanced; everything takes time to build and research and satellite spam is no longer the dominant path to victory
    * Expanded Gray Market and council requests for alien captives
    * Many new items, alien pods of up to six x-rays, alien leaders, and much more!

Itt tudsz mazsolázni.
  • Molnibalage
    Szerintetek megéri ezt az új kieget megvenni? Én csak azt látom, hogy tesznek bele pár új egységet oszt annyi, és lesz talán pár új küldi. Én a megjelenés után végigtoltam és azóta nem is foglalkoztam ezzel.
  • pcgammer
  • DeviloftheHell
    2 nap kb a végigtolása melo után
  • Molnibalage
    A sztori is változni fog? Ha nem, akkor szerintem nincs értelme a kiegnek. Mivel az alap cuccokkal 3. szinten is röhejesen könnyű volt nekem a játék, ha csak új cuccok és ellenfelek jelennek meg, az kevés. Eleve az vastagbőrös volt, hogy pszi képeségekkel rendelkező ellenből gyak. a legvégén volt néhány oszt annyi. Ehhez képest az UFO 1-ben már az elejétől kezdve szivathattak.

(Persze a nagyobb csapatlétszám miatt volt ez lehetséges, négy fős csapatnál elég vicces, ha már az elején elbájolnak egy embert.)

A Xenoauuts-ot próbálta vár valaki?
  • Fenrir

Shut up and take my money:

• Fenrir
    Aham, van már topikja is.
  • Agamemnon
    Valaki kipróbálta már?
    http://www.sg.hu/cikkek/99501/the_bureau_xcom_declassified
  • DeviloftheHell
    olvasgatja a fene a manuálját. pláne nem játéknak, azonfelül megha ott a polcon az onnan már nem tünik el mert egy dvd meg tok 500 forint plussz nem 8ezer :)
  • Fenrir
    Én viszont meguntam a porfogókat, csak a helyet veszik el a jó könyvek elöl :)
  • Tono34
    Nálam szépen sorakoznak a polcon. Én is jobban szeretem ha kezemben lehet tartani a dobozt.
  • Since
    Manuált is el lehet olvasni digitálisan :)
  • Fenrir
    Pont azért ilyen olcsó.

Azt ne mond nekem, hogy te majd mondjuk 2 év múlva ha megint előveszed a játékot akkor újra végigolvasod a manual-ját meg forgatod a dobozát, mert az olyan szép.

Én ha tehetem mindent csak digitálisan veszek, nem kell a sok sallang meg karcolódó dvd.
  • DeviloftheHell
    steamen nem vásárolok, állandoan elfelejtem az account nevet. azonfelül nem kézzel foghato
  • Fenrir
    Tessék
  • DeviloftheHell
    hmm. hát 40 eurot nem ér a játék ahoz :) már végigtoltam dehát kiváncsi lettem volna az uj tartalomra
  • Fenrir
    Tudomásom szerint csak eredeti játék exe-jével mennek a modok. Ha ez van neked és nem megy akkor írd le, hogy melyiket próbálod, egy párat már én is megnéztem és ment mind.