XCOM: Enemy Unknown

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Én a "98% találtai pontosságnál mellélövök az orrom elõtt álló ufónak és jön az õ köre" dolgotól mászok a falra.

De persze volt hogy 12%-os találati pontossággal lõttem ki a pálya túloldalán, fedezék mögött kolbászoló ellent.
Én 6 sniperrel játszottam végig. Simán használható volt mindenhol.
Ha egy ellenfélre két emberem is zárótüzet (supression) nyit, akkor a levonások összeadódnak?

Shiwo
nálam sectoid volt 😊

RPG, Photoshop, \../, `;,,;´ ,\../

Solid Snake
Én elõször a counter strike-ban találkoztam ezzel az elnevezéssel.<#violent>
Sir Quno Jedi
Namármost nekem meg ellenkezõ a tapasztalatom, a nagyobb ufókban kiválóan használhatóak a csipák. Óriási termek vannak, fellebegsz a plafonig egyik végében és az egészet belövöd. Ha át kell menni másik részbe uccu neki, ugyanez. Kis ufóknál meg be lehet lõni kívülrõl az egészet. Amúgy meg crash site-oknál az ellenfél mindig nagyrészt az ufón kívül kolbászol valahol terepen, szóval küldik nagy részében a kezdõ pozícióból le lehet mészárolni nagyrészüket. Õk az életmentõk, mindenki lemzogja amit kell, lelövi amit tud és ha valahol szar helyzet maradna kör végére, akkor beng-beng õk kitakarítanak, hogy túléljék a következõig a többiek.

Sajnos sokáig csak egy volt belõle, mert murvára nem adott a játék többet, de aztán kettõvel nyomultam.

A csipa az meg csipa (sniper), meg csipázni (sniperkedni), ilyen multis gammákban hallottam tán valahol, meg nem mondom hol. Nem emléxem már olyan régen így használjuk.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Calver
arkangyal csak sniper-nek, titán... senkinek. ghost (szellem gondolom magyar verzióban) jobbra-balra össze-vissza szanaszéjjel alázza.

SQJ: és sniper-ekkel mi a fenét csinálsz zárt helyeken? nekem ez volt a legnagyobb problémám velük, mire tudsz neki legyártani plazma fegyvereket meg archangel-t, már elég csúful benne vagy a játékba (4-5. hónap kb), és akkor már biza a council küldiket leszámítva szinte minden harc vagy részben, vagy teljesen belsõ, zárt helyen történik... crash-eknél még talán-talán pusztíthatnak egy kicsit kint, de annak is nagy része a hajóban szokott menni, landing-nél általában szart sem ér, se battleship-nél (azt hiszem amikor cipeltem sniper-t egész battleship alatt egy lövést tudott elereszteni), se végsõ nagy küldetésnél - max mehet és puffogtathat a kis pisztolyával, és akkor van egy mobilitástól szinte mentes, gyengébb supportod <#fejvakaras>
félreértés ne essék, teszteltem õket eleget ahhoz, h tudjam: ha megfelelõ pozícióban vannak, iszonyatosan tudnak pusztítani... a probléma az, h a térképek nem feltétlenül értenek ezzel egyet <#rolleyes>

btw a csipa elnevezés honnan jön?

"The trees move. Do you not see it?"

Sir Quno Jedi
Nemigazán. A nehéz plazmával jól sebeznek, "életerejük" meg bõven van, ha már 1x idegen ötvozetbõl vannak és ha ki van fejlesztve a dupla reülési idõ, akkor egész küldi alatt max. magsságon tarthatjuk õket. Odareppennek az ellenhez és ha flank-be kapják, nodeplán hátba, onnantól szinte biztos a találat és a brutális sebzés, az ellenfél semmit sem ér a szaros fedezékével. Max. a heavy floater-ek okozhatnak némi gondot, mert azok fel tudnak repülni a szintjükre és onnan már könnyebben eltalálják a tankjainkat. Nodehát erre vannak a fent lebegõ csipáink, akik squad sight-tal körönként egy fejlövés és egy sima lövést tudnak leadni szinte bárhova, ahova rálátnak és csapattag látja az ellent.

Gyakorlatilag 2 csipa + 4 tank kombóval is szépen ki lehet takarítani bármit, más egység nem létfontosságú (én azért szoktam assault-ot és/vagy heavy-t is vinni a fun kedvéért).

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Sir Quno Jedi
Titán értelemszerûen. Az arkangyal csak csipáknak jó repülni és max magasságból lõdözni.

akyyy
áhhhh, kell valakinke egy plazmapuska és ad 800 dolcsit. legyártok egyet, jön egy videó, és egy, a régi ufo játékokban az a zöld, asszem muton ufo volt a céltáblán 😄

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

akyyy
arkangyal páncél (amivel replni lehet), vgy titán páncél a jobb?😄

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

Calver

a random number god ebben a játékban egy kifejezetten gonosz entitás... és néha elég érdekesek a számításai: nekem jött össze olyan, hogy egymás után bejött 4 db 24%-os stun... amire matematikailag az esély durván ~0,3%. <#fejvakaras>

Béluska74
Hát ez a játék most k**ta fel az agyam rendesen. Kétszer végigjátszottam,de ennyire nem mérgelt fel mint most. Az ÖTÖDIK bevetésen az embereim nem lõttek le senkit,de a csapat fele már mérgezett volt a második körben és a negyedik körre egy embert el is vesztettem. Ez úgy felbosszantott,hogy le is uninstalláltam kapásból...HUHH! Most tiszta ideg vagyok,pedig nem szokásom felmérgelni magamat mert tudom,hogy ez valamennyire a saját bénázásom is,de akkor is bassza meg...én megszerettem ezt a részt és tényleg jól sikerült valamit hoztak össze a játék alkotói,de hogy a harmadik játék elején ilyen történjen velem..... Majd holnap újra felrakom és elkezdem elölrõl a sztorit. Köszi,hogy kibõghettem magam a vállatokon...

If you give a little love you can get a little love of your own

Majd kipróbálom, hogy ha a mi emberünk közül kerül valaki control alá, és azt puffantjuk le (ugye ezt kerüli az ember), az minek számít.
De szerintem az is csapattárs elvesztés és lélektani nyomás. De ha nem, akkor ezt felcserélték.

akyyy
de ötvözetlöveg alatt mi a második legjobb fegyver?😄

Igen ezt nem kéne saját veszteségnek kezelnie. Na most ez vagy bug, vagy így akarják ellensúlyozni, nem tudom. De szerintem bug, mert tényleg csak gyengébb ellenfélnél van értelme, aztán tényleg +cselekvés beáldozás. Ennyi elõnye meg legyen már. No meg egy alien akkor se csapattárs. 😄

Azért jól jön az a mind control. Eleve el tudod terelni magadról a figyelmet. Na meg sokszor jóval nagyobb az esély a sikerre, mint egy lövésnél. 2x is nagy hasznát vettem, 2 dög is egymással volt elfoglalva, ahelyett, hogy engem támadtak volna. Így lehetett helyezkedni is. A másik 2 psi képesség annyira nem fogott meg, bár az elsõ megállja a helyét azért. De a pánikrohamosnál mindig az egyik emberemre lõtt félelmében az Alien is. Gyak mindig megajándékoztam a gépet 1 plusz lövéssel, szal azt nem használom.

Calver
support-nál nincs sok választás, csak assault/plasma rifle-t tudnak használni. szóval elején sima assault rifle (nem tudom magyar nevét), késõbb könnyû plazma karabély, aztán mikor jönnek muton-ok és tudsz tõlük szerezni, rendes plazma karabély. (gyártani nem érdemes, sokba kerül, és arc thrower-rel (kábító cucc) tudsz ellenféltõl is szerezni.)

addig, amíg nincs könnyû plazmád, és nem mennék bázisra, bár már fene sem emlékszik normal/classic nehézségi szinten milyen, impossible-n sokszor rádcuppan hat unszimpatikus is, akiket nagy sebességgel meg kell ölnöd ha nem akarsz megpusztulni.

füstgránátot saját embereid alá, de ne pazarold, egy-két ellenfélnél nem éri nagyon meg... igazából amíg nincs meg dense smoke (sûrû füst? +20 védelem és nagyobb területre hat) fejlesztés, elég nehézkes a használata.

ötvözetlöveg meg szvsz jó fordítás, teljesen ugyanez a neve angolul is, és ugyanolyan furcsának hat úgy is 😊

wednes: mind control... érdekes. ha megölik az "uralt" dögöt, úgy veszi, mintha kipurcant volna egy csapattársad, ha nem ölik meg pedig 2(?) kör után megfordul és pofánlõ, plusz ugye használatával elveszel egy támadást a saját emberedtõl, hogy utána kétszer lõhess egy vérgyenge döggel. <#fejvakaras> én õszintén szólva telekinetic field-et sokkal jobban szeretem, ügyesen használva (és füstgránáttal kombinálva) megközelítõleg halhatatlan leszel tõle.

Saját magadra (+20% fedezék bónusz). Még így is lelõhetnek benne, de nehezebben.

akyyy
ott hogy nem támadtam meg még a bázist, az elején 😄 a két support milyen fegyverrel?

a füstgránát az hogy müködik. ellenre dobjam vagy saját magamra?

Nekem se rossz szándékú volt a kérdésem. 😊
Max tényleg, annyi, hogy idegenül hangzik (bár ha már UFO játék 😄)
Viszont szerintem a legjobb választás, a fegyver leírása is arról, szól, hogy a legkeményebb alien ötvözet a lövedéke és szétszed bármit. Tehát magára a lõszerre utal, ugyan úgy ahogy a lézer és a plazma is. Tehát nem lóg ki a sorból.

De lezártam nem akarok nyelvi dolgokba belemenni, a magyarítás opció. Ez a legjobb, mikor szabadon lehet választani, hogy használja az ember vagy sem. Angolosok sincsenek rákényszerítve egy magyar lokalizációra, mint sok hivatalos fordításnál, szal mindenki jól jár. 😊)

De, hogy a játékhoz is írjak végre valamit. Most játszottam egy bomba mentesítést, csak Thin man ellenfeleket dobált. Egyik felett a psi katonám átvette az irányítást. Jól is sikerült a manõver mert a társai a "átállt" thin mannal foglalkoztak és ki is lõtték a következõ körben.
Erre megjelent az összes katonámnál, hogy ez negatív bónusz mindenkinél, mert csapattársat vesztettek. <#conf>

szvsz azon kifejezések egyike amelyet nem szabad szó szerint fordítani mert nagyon furán cseng

ha jól rémlik, akkor az UFO kütyük idegen ötvözetbõl vannak, gondolom innen a név, meg még akár bele is illik a lézerpuska, plazmapuska sorba, de míg ezek a szavak már beépültek a nyelvbe, addig ez a szó még teljesen idegen. Persze lehet, hogy ez is beépül, bár az ötvözet szó nagyon régi kifejezés, míg az összes scifi (ion,lézer,plazma,antianyag, stb) elfogadott. Talán még a hibrid szó is szerencsésebb, mert jelenleg felkapott kifejezés. Persze a fordító szabadjára is engedheti a fantáziáját X-11 kisérleti rohampuska, bármi akármi. :-)

Természetesen mindössze jószándékú észrevételnek szánom, elvégre ha valaki veszi a fáradtságot és a szabadidejét beáldozva lefordít egy játékot, akkor az mindenképen elismerésre érdemes. :-)

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

Ötvözetlöveg, ötvözetlöveg, ötvözetlöveg, ötvözetlöveg, próbáljunk hozzászokni, ötvözetlöveg, ötvözetlöveg, ötvözetlöveg.
Calver
wow, helyesírás a toppon. <#fejvakaras>

* Muton-ok
** ...mindent, és rohadtul pontos.
*** azon az elven

Mi másnak lehetne még?
Ez kicsit olyan, mintha a Cat-et furcsa, hogy macskának fordítják.

ugye ez csak vicc, hogy valaki ötvözetlövegnek fordította az alloy cannont?

már mint viccnek jó, elvégre, ha minden igaz a vállalkozás is ütközött már bányának a viasat3-on :-)

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

A nevek maradtak magyar fordításba ugyan azok, nyugodtan hivatkozhatsz rájuk. Max annyi, hogy a sectoid commander az sectoid parancsnok. 😊

Solid Snake
Áldás az ilyen okosságokat olvasni. Jöhet még <#pias>
Calver
nem a legjobb, de egy darabig igen - amikor még csak elvétve futkároznak Muton-on (tippem sincs magyarba mi lett), addig nem érdemes mást cipelni, mivel gyorsan megöl úgy is mindent, egy rohadtul pontos.

hol tartasz pontosan a játékban? mert én azt hittem még az elején piszmogsz.

csapatelosztásra: nehézfegyvereseket én hajítanám a picsába, mert szarok. én spec 4 "rohamosztagost" cipeltem magammal, alloy cannon-okkal (ez lenne az ötvözetlöveg gondolom) felszerelve, hozzá két supportot (akik füstgránátoznak, tippem sincs mi lett fordítása), azzal az elvvel, hogy mindenkit kinyiffantok, mielõtt rám lõhetne. impossible-n az esetek 90%-ában sikerült, egy jól felszerelt rohamosztagos ötvözetlöveggel a játék legtáposabb ellenfelét is leszedheti simán egy kör alatt. (de furcsa ezt magyar fordítással írni)

Ötvözetlöveg (a critical-ja brutális). 😄
Ha elég közel vagy, ráadásul flankelsz akkor azt megérzik az alienek. 😊
De tényleg, csak ha közel vagy, messzire -40 célzásbüntetés. De ez plazma pisztollyal kicsit ellensúlyozható.

akyyy
tehát akkor a "könyû plazma karabély+ a legjobb fegyver?

a csapatosztást nem nagyon értem. nehézfegyveres gondolom a heavy amit irni akartál, akinél szokott lenni rakétavetõ, azokat hanyagoljam?

rohamosztagosaim vannak még gépkarabély sörétes lézerkarabély szórólézer könnyûplazbakarabély plazmapuska és ötvözettlöveg.

nemtudom miket adjak nekik amikkel kevésbé céloznak mellé 2 méterrõl , meg jó sok sebzést okozzon 😄

Calver
dehogy öli meg, sõt, még lõni is fog tudni az illetõ, csak a "kék" akcióját bukod - kinyiffanós móka sectoid-oknál van.

LSSAHPAUL
Úgy emléxem ha kinyírja aki csinálja akkor az ember is kinyiffan!
Inkább olyan emberekre kell gyúrni akinek van 'mind' képessége, és azzal lelehet venni a hipnózist. De van egy módszerem, pisztolyt teszek a kézbe és azzal küldöm elõre a legelsõ embert (mindig a legközelebbit basztassa) aztán a pisztollyal lövöldözhet a drágám, kibírom. (persze ne plasma pisztolyt adjunk neki). Hm, egy ötlet, ezt nem próbáltam: üres fegyverrel küld elõre 😊 reméljünk nem tölti be..

Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.

Calver
hátkérlekszépen... elõször is, milyen nehézségén játszol?

másodszor meg, szerintem tuti jó taktikai ahhoz, h gyorsan talpra állj elejétõl, angolul, mert fingom sincs magyar fordításról:
- elsõ hónapban vadássz csak scientist-ekre, mert akkor fontos a gyors fejlesztés (késõbb hanyagolhatóak)
- fejleszd ki xeno biology -> arc thrower cuccot, ezzel fogj meg egy outsider-t (sárga izé)/thin man-t (magas genyó), nem muszáj tároló, a fegyverük a lényeg
- utána weapon fragments -> light plasma rifle fejlesztésre gyúrj rá - így megkapod kb második hó közepére a játék legjobb fegyverét
- közben puffants le pár outsider/thin man/floater-t arc thrower-rel, mert akkor megmarad fegyverük, amit használhatsz késõbb

grat, ezzel elég gyorsan a játék egyik legjobb (sõt, amíg hp nem szökik a végtelenbe és tovább, ez a legjobb) puffogóját használod.

ha merész vagy (vagy neadjisten impossible-n játszol és zacsipacsi lesz ha nem csökkented pánikot), ezzel már mehetsz bázist pusztítani. ha kevésbé, faggass ki egy floater-t, és kezd el utána fejleszteni a páncélt is, mivel a kifaggatás felezi fejlesztési idejüket.

6 harcedzett katona nem kötelezõ, bár egy-két rapid fire (assault cucc, két lövés -15% találati eséllyel) nem árt, support-nál sem a suppress. heavy-ket én a helyedbe otthon hagynám, mert ultrafosok, snipereket meg kültéri küldiken éri meg használni, ahol mindenki meg akar enni, ott annyira nem jó ötlet.

ja, és tartsd életben a katonáidat, mert a játékot baromira nem érdekli, h kipurcantak embereid, ugyanúgy zúdulni fognak rád a morcosabbnál morcosabb dögök, ráadásul még impossible-n is picsafüst karcolás nélkül végigmenni alien bázison. mind control meg legegyszerûbben kivédhetõ dolog a játékban, szimplán öld meg aki csinálja. <#gonosz1>

akyyy
csak csuklóból szétlövik 😄

Sir Quno Jedi
viszel 2-3 lebegõ tankot, azokat csak nem fogják már irányítani a genyák, ugyebár...

akyyy
Segitséget szeretnék kérni, mint újonc 😄

Egyszer már újra kellet kezdenem, mert miután letámadtam azt a bizonyos bázist, és kihalt az összes jó katonám, megjelentek olyan ellenségek, hogy át tudták venni az irányitást a katonáim felett. ezt még a régi játékba is utáltam amig én se tudtam ezt csinálni😄

jelenleg ugy vagyok hogy addig nem támadom meg azt a bázist, amig nincs legalább 6 hardedzett katonám (vagy több), stb. csak már most is jelennek meg egyre erõsebb katonák, robotok, robotzsaruk ?😮)

szval valami tipp kéne. meg melyek a jó fegyverek, páncélok? magyarul játszom😄

Calver
marathon mód milyen? miként lesz tõle hosszabb a játék?

koppim
Mit lehet tenni az állandó kilépések ellen?
Korábban nem volt vele semmi gond, de egy ideje elkezdett kilépni a játékból. Mindig máshol.
Patch-et is feltettem, de még mindig csinálja.
Van, hogy küldetés közben lép ki, de a bázisomon is elõfordul.

Calver
nem, mert nem hoztál a nyakadra semmit - konkrétan én *elsõ* hónap közepén szoktam megfogni azt a dögöt (light plasma rifle miatt, meg mert nem kell hozzá alien contain-ment), semmi nem változik, dögök tápossága attól függ, h melyik hónapban jársz, illetve h hol tartasz a történetben.

azzal, h nem vallattál ki senkit viszont lehet, h megszívattad magad - "buktál" vele research creditet, ami lefelezte volna fegyverek/páncélok fejlesztési idejét. (ezért érdemes btw dél-amerikát mihamarabb lefedni)

Még csak a harmadik hónap elején vagyok, de sikerült elfognom egy Kívülállót (az a lény, akibõl csak egy szilánk marad). Viszont még élõ idegent sem vallattam ki. Nem szívattam meg mmagamat azzal, hogy egy jóval késõbbi feladatot csináltam meg elõre, így nyakamra hozva a táposabb ellenfeleket?

ha 5 mernokod van akkor meg nagyon az elejen lehetsz, jonnek majd azok dogivel..

anti hero

Már régóta olvasgatom ezt a fórumot, de csak néhány napja kezdtem el játszani classic fokozaton. Gondoltam az itt felszedett információk segítségével nem lesz gond. Aztán most ott vagyok, hogy két mûholdnál többet nem tudok fellõni, mert nincs épületem hozzá, építeni meg nem tudok, mert csak 5 mérnököm van és 10 kellene. Persze olyan küldik jönnek, hogy az istennek sem mérnököket kapok, meg mûhelyt sem tudok építeni. Lehet ez ellen valami tenni? Vagy csak trükközni lehet, hogy visszatöltök egy korábbi állást, aztán csak mást dob be jutalomnak?

Közben egy apróságot is észrevettem: a barakkban a saját katonáim lébecolnak. :-)

TSL16b
Szívesen, és jó szórakozást a játékhoz!

sevendoor
A rakétavetõvel lehet vmit csinálni, sosem használom, csak a helyet foglalja.

Chuck Norris kitépett egy lapot a Facebookból!

sevendoor
bocsi, természetesen neked ment..

sevendoor
Ezúton is szeretném megköszönni a munkátokat!

Calver
beszarás, valaki képes volt és kiszámolta, h mennyit érnek egyes kontinensek... szerinte.
a gyakorlatban meg félárú iron will sokkal gyorsabban erõsebb emberekhez vezet, rapid recovery meg szintúgy, mert nem fog józsika két hetet minden karcolás után a gyengélkedõben tölteni, fõleg ha az ember max fél év alatt végezni akar <#rolleyes>

btw "rendes" impossible-n (pánikba piszkálgatás nélkül) hogy érdemes uplink/nexus-t lerakni? perpill úgy néz ki bukom elsõ hónapban fél európát (és egyáltalán nem érdekel), és tippre késõbb a maradékot, mert meg sem éri védeni, meg kínát (ez kicsit jobban zavar) - érdemes-e lerakni egy szép négyes kupac uplink-et (12 ország, nem tudom ki tudom-e használni), vagy két uplink + nexus (11), esetleg toljak rá, és egy hármas kupac uplink (8) is elég, így se vesztenék 8 országot? (bár úgy meg nem tudnék mindent lefedni amit akarok <#fejvakaras>)

TSL16b
Lassan már azt is mindig oda kellene írnunk, ki milyen változattal játszott, mert van forgalomban jónéhány. Kezd erõsen gyanús lenni, hogy esetleg pont a gyógypisztoly (vagy a mérgezõdés) szövege és mûködése az egyik különbség a különféle patchek, DLC-k, update-ek, repackek és egyebek között.

Csak hogy még nagyobb legyen a zûrzavar, ilyen is van: „Egyik küldetésen a frissen bespawnolt fél tucat vézna egy körben leköpködte mind a 6 Titán páncélos emberemet, és csak az a kettõ nem mérgezõdött meg, amelyiknél volt gyógypisztoly, a másik 4 igen.” Szóval a Titán páncél nem, a gyógypisztoly birtoklása viszont kivédte a mérgezést. Akkor most mi van? <#wow1><#confused><#zavart2><#conf><#ijedt><#guluszem1><#merges2>

sevendoor
bakker, lehet igazad van, én azt hittem a pisztoly helyén látszania kell. kipróbálom

Calver
de... nem is kellene látszódnia, nem is kell átváltani rá - simán ott lesz stun opció cuccok között.