4353
XCOM: ENEMY UNKNOWN

• Prof William
    Sztem csinálok egy közelharcis Kinetic Mod-ost MEC-et egy Assaultból a Másik meg egy lángszórós távolság is csóka lesz mondjuk Assaultból.
  • SaGa Jr
    Csak alapot tudsz készíteni és majd azt upgrade-eled fel. Tehát nem új típusokat kreálsz, hanem egy meglévőt fejlesztesz és akkor teheted rá az új lehetséges cuccot.

Magyarán van az első páncél amit gyártani lehet az a sentinel ha jól emlékszem. Ennek lehetséges felszerelés opciói a lángszóró vagy a kintetic strike module (igazából a páncél sem drága de a modulok azok). Aztán jön a továbbfejlesztés (ugyanazon a képernyőn ahol megvetted az alap páncélt), aminél már gránátvető és gyógyító mező között lehet választani. Végül az utolsó a paladin armor aminél meg az aknavető és az electric pulse lesz választható (pontosabban az egyik a kettő közül). A legyártott páncél felszerelése később nem variálható sajnos.

Könnyűn fogalmam sincs mikor jön a támadás. Classic-on ha jól emlékszem akkor az 5. hónapban, a legnehezebb fokozaton meg még korábban (harmadik vége felé volt ha emlékezetem nem csal).
    Normálon úgy tudom a 9. hónapban, így kb ekkor vagy kicsivel ez után várható a támadás a legkönnyebb fokozaton vagy lehet, hogy azon az alacsony fokozaton előbb jön az új sztoriszál (feltéve ha be van kapcsolva a kezdéskor az advanced menüben) és majd utána a támadás (ahogy amúgy értelme lenne mert a kettő szorosan összefügg, de az új sztori a spec pszíkkel jóval később aktiválódik a nehezebb fokozatokon mint a támadás maga).
  • Prof William
    A MEC páncélok közül is újabb és újabbak lesznek nem? Megéri rögtön az alapot elkészíteni, vagy már alapból egy fejeltebbet éri meg felrakni a katonáinkra?

Könnyűn körülbelül mikor támadják meg bázisunkat?
  • SaGa Jr
    Eltoltam az egyik mondatot. Na szóval helyesen:
    Plusz akinek ott van a grenadier képessége az is nagyobbat sebez a gránátjával mint az alap, ráadásul több gránátot is vihet magával.
  • SaGa Jr
    A 4 HP az elég soványka, főleg mivel már a játék közepe előtt elérhető az ugyanekkorát ütő és az alap frag gránátnál messzebbre dobható alien grenade.
    Én ehhez hasonlítottam a gránátvetőt (mert nagyjából egy időben lesznek elérhetőek) nem a sima gránáthoz. Abban teljesen igazad van hogy ha az alaphoz hasonlítom akkor tényleg jobb annál, de még ekkor sem lesz a lőtáv dupla, igaz kétségtelenül nagyobb lesz.

Plusz akinek ott van a grenadier képessége az is nagyobbat sebez a gránátjával mint az alap (mindamellett hogy két gránátot is dobhat), ráadásul több gránátot is vihet magával. Ez egy újabb ok amiért felesleges a gránátvető. Emellé még ott van az is, hogy akiknek ez a képesség választható azok a robbanás hatókörét is kiterjeszthetik egy másik képességgel (alapból a heavy-k skill készletében van a képesség, de ha bekapcsolja az ember a kevert képességeket akkor más is hozzájuthat mind a grenadier, mind a robbanási rádiusz növelős képességhez).

A gránátvető hatótávolsága meg az alien grenade hatótávjánál kemény 2 egységgel nagyobb ami édeskevés sajnos. Romok/fedezékek eltakarítására meg ott a területre támadós lövés ami alap képesség minden MEC számára. Zabálja a lőszert, de például egy major rangú MEC ellövi ezt azt újra is tárazhat vagy lőhet megint, míg a gránátvetővel való lövés egyből leállítja a körét.

Emiatt tartom én feleslegesnek, pláne a jó kis gyógyító cuccos helyére (túl sokszor húzta már ki a szószból a gyógyítás a katonáimat ahhoz, hogy a gránátot válasszam helyette és mivel gyógyítja a MEC-et magát is, így hosszabban tudom harcban tartani őkelmét).
  • Molnibalage
    Hm... Akkor valamit elnézhettél, mert katonához képest vagy 2-szeres távolságra és 4 HP-t üt, nem hármat. A rádiusza is sokkal nagyobb.
  • SaGa Jr
    Ha minimalizálod a mennyiségüket akkor nem lesz gond az árukkal. 2 MEC szerintem bőven elég tud lenni, csak akkor készíts mondjuk 3 féle páncélt azt küldetés előtt azt dobd rájuk amelyik jobban passzol a leendő helyzethez.
    Tehát lángszóró az jól tud jönni terror-nál, de nem sok haszna van EXALT küldetésen ahol inkább érdemes előbb a célterületre gyalogolni a srácokkal, így oda a kinetic cucc kell. Emiatt kellhet a 3 féle csuha, ahol 2-n van kinetic cucc egyen meg lángszóró).

Gránátvetőben én csalódtam. Sima gránátot lő és nem sokkal messzebb mint amilyen messzire a katonák egyébként dobnák. Így ehelyett mindig inkább a restorative mist-es upgrade-et választottam.

A harmadik fejlesztési lehetőségből ott van a gránátnál ezerszer hasznosabb érzékelős akna (proximity mine), mert nagyobbat is sebez és berobbantható nem csak mozgás által. A másik fejlesztés legalább ilyen hasznos (electro pulse) így ezen a kettőn mindig lehet eleget vacillálni. Ha két embert és 3 rucit akarsz kiépíteni akkor a lángszórósnak menjen a mine a bunyósoknak a pulse upgrade. Így lesz egy igazi support páncél aki területre hat lángszóróval és aknákkal, ugyanakkor képes a körülötte dekkoló sérülteket gyógyítani (meg magát is), meg lesz két olyan rucid amivel lehet előre rohanni, gyógyítani, nagyot ütni és gépeket bénítani (ja és 5-ös sebzést fixen beverni a rosszarcúakba).
  • Prof William
    Akkor lehet hogy nekem is assaultból meg supportból lesz 1-1 mech.
  • Molnibalage
    Bevallom az ára nem tetszett, de a sniperes képessége nem volt rossz. A lángszóró eszméletlen nagyot terít és a nagy hatósugarú gránátvető atomtáp. Nagy területre hat és lebontja a fedezéset. A többit meg megoldják a lövészek.
  • SaGa Jr
    Molnibalage:
    Kelleni nem kell, sőt akár ki is hagyhatod ha nem tetszik a koncepciójuk (meg elég drága ám a felszerelésük is). Ugyanakkor adott a lehetőség, hogy akár többet is használj és egész ütős kis alakulatokat ki lehet zavarni különféle helyszínekre amiben akad 2 sima katona, 2 génbuzerált meg 2 MEC is jelen van.

Én mondjuk eddig mindig kreáltam 4 MEC katonát (egyet-egyet minden típusból aztán majd legközelebb már csak support és assault-ból lesznek készítve), 4 génmanipuláltat a többiek meg maradtak sima bakák (részint azért mert nem volt elég Meld a dologhoz). Ezzel a kombinációval volt kikből válogatnom és a sok MEC nagyon jól jött amikor a bázisomat megtámadták.

Prof William:
    Kicsit hosszabb de jócskán elnyújtható (legalábbis az EXALT vonal-nál végigviheted a nyomozást addig, míg már csak 1 hely marad ahol a bázisuk rejtőzik és akkor csapsz csak le rájuk). Az EXALT küldetések sok pénzt nem hoznak ugyan (azért mindig lesz zsozsó a feladatok után és ami fontosabb, pánik csökkentés), de legalább tapasztaltabbá válnak az emberek, jön némi eladható loot is és nyújtja a játékot.

Az új sztorivonalat nagyon nyújtani nem lehet, mert a bázisod elleni támadás a nehézségtől függő időpontban fixen bekövetkezik, míg maga a sztori valamelyest az EXALT felszámoláshoz kapcsolódik.
    Az alapsztorin semmit nem változtat a program, míg a Slingshot-tal együtt jó korán lesz már fusion launcher-ed köszönhetően az abban a sztoriban igen hamar megszerezhető battleship-nek.

Szerintem ne a heavy-d legyen átalakítva mert azok a legpocsékabb lövészek. Persze ha ütlegelni szeretnél és mozgó fedezékként használnád őt (mondjuk erre sokkal jobb lenne akkor már a support-ból átalakított aki aktív maradhat és mégis ad defense boost-ot a többieknek) akkor hajrá.

PiszkosFred:
    Igazából a Marathon opció csak annyit jelent, hogy minden építési, kutatási és gyártási idő duplázódik. Ez persze nyújtja a játékot csak nem a megfelelő módon sajna. :(
  • Molnibalage
    Kell egynél több MEC egyáltalán? Szerinten nem. Én Sniperből csináltam, de nem tudtam, hogy számít, hogy kiből lesz.

Ami viszont zavaró volt, hogy legyakott vagy 5-6 ellenfelet és még mindig nem lépett egy szintet sem.

Egyébként újrakezdtem tegnap este. Nagyon sokat számít a szerencse. Most a 2. szinten a lifthez közel van steam amire rá tudtam pakolni az erőművet. Az előző játékomban meg a 3 szint sarka felett nem volt steam...
  • PiszkosFred
    Hosszabbnak ha nem is hosszabb, de mozgalmasabbnak mindenképpen mozgalmasabb. A sztorit lehet késleltetni, de ahogy figyeltem, attól még jönnek az erősebb marslakók, hogy én nem fejlesztem az angol doki prioritásként megjelölt dolgait. Sőt, saját magammal tolok ki ilyenkor. Kivéve pár speciális ufót, akik a sztorihoz tartoznak, ők tényleg csak azután jönnek, hogy megvan az adott cucc.

Illetve ott van a marathon vagymi (fejből nem emlékszem) a second wave lehetőségek között, az megnyújtja picit a dolgokat, időben.
  • Prof William
    Van már egy elég jó szintű heavym. Lehet hogy akkor majd ő lesz az első szerencsés jelölt. A többiek majd kapnak biotikus tubót. A 2 plusz helyre meg majd jön egy HEV és talán még1 MEC. Majd még kiderül.

Az Enemy Withinben hosszabb lett a játék valamivel? Ha jól elhúzom kb hány hónapig tarthat? Csak mert szeretnék minél több dolgot kimaxolni.
  • SaGa Jr
    Nincs. Helyette kap a viselt páncéltípusától függő defense bonuszt, plusz ha support katonából kreálod, akkor lesz egy igen pontosan durrogtató (azért vicc hogy a support a második legjobb lövész) és mintegy mellesleg egész nagy hatókörben minden baráti egységnek (magát is beleértve) +10 Def-et adó MEC trooper-ed.

Ha heavy-ból kreálod a MEC katonát, akkor bizonyos távon belülről érkező lövésekre negatív módosítót kapnak az ellenfelek (viszont mivel heavy az alapja így ez a katona lesz a legpontatlanabb), ha assault-ból akkor ő csökkenti az őt érő sérüléseket, míg a sniper bonusza, hogy sokkal pontosabban lő ha lövés előtt nem mozdul meg.

Ezek a katonák azért vannak hogy ők fogják fel a sebzéseket a többiek elől vagy éppen ők maguk szolgáljanak fedezékként (van egy képesség ami felvehető nekik és lényegében fedezékké tudja változtatni a fickót). Viszont major rang alatt ne képezz át senkit, vagy legfeljebb a felesleges heavy- kategóriás katonát (őt is csak azért mert MEC trooper-ként kicsivel jobb lesz a colonel rangig eljutva a lövöldözésben de nem sokkal). Az alacsony rangú MEC katona nem sokat ér, ellenben egy major/colonel már iszonyat hasznos egy jól felszerelt páncélban.
  • Renegade
    naná, plusz zseb a katonákra/páncél a mecre, mert valahol el kel költeni a pénzt :)
  • Renegade
    nincs, csináld sniperből, második sorból ügyes lesz, vagy menjen előre golyófogónak (itt azért jó, ha plusz páncélja van).

nekem nem egyszer kihuzta a szarból a csapatot a lángszórója.

játék felétől kb minden foundry kütyüt megvehetsz (ha picit is veled van az RNG). Még a fúziós lándzsás fejlesztett ceptor is ott fog figyelni az összes földrészen a gyors ufo előtt.

• Molnibalage
    Azt jól látom, hogy a MEC troopernél nincs fedezék bónusz?
  • Molnibalage
    Akkor ezt újrakezdem, mert totál bukta.
  • SaGa Jr
    Molnibalage:
    Igen. Az a fránya random sebezgetés az inkább szivat mintsem segít. Az esetek nagyjából felében szinte borítékolható az 1-es sebzés akár kritikus találattal is (ez valamiért persze az ellenfélre nem szokott igaz lenni csak maximum 25%-ban). Azt az opciót mindig bekapcsolom azt utána szidom magamat a hülyeségem miatt. :)

Foundry naná hogy kell. Lesznek opciók amik csak azon keresztül érhetőek el. Ilyen például az experimental warfare kifejlesztése után a foundry-ban megvehető taktikai heveder jellegű újítás aminek köszönhetően minden katonád eleve 2 tárgyat vihet magával. Meg vannak új fejlesztési opciók is amik a régiekkel együtt (például a lőszer duplázó) kifejezetten hasznosak. Elég sok hasznos kütyü van ott ami az életet jelentheti a csapatoknak (jobb hatásfokú gyógycsomagok, fejlettebb Arc Thrower és más hasznos ketyerék).

PiszkosFred:
    Erről a bugról én most hallok először. Lehet szerencsés voltam hogy nem jött elő.

Prof William:
    Attól függ. Egy kimaxolt MEC Trooper elég kemény dió tud lenni és leválthatja a heavy katonát (nem utolsósorban gyorsabb is lehet nála, szívósabb és legalább olyan pusztító, de sok függ attól milyen cuccokat pakolsz a vázba amibe berakod a pilótát és az sem mindegy milyen katonából képzed ki a MEC katonát). Lángszóróval, aknavetővel eszement jól takarít közelre és távolra egyaránt. Gyógycsomaggal elég nagy hatékonysággal gyógyíthat egyszerre több sérültet is, míg ha a spéci kinetikus öklöt veszed neki akkor gyorsabban mozoghat és lesz egy marha nagy pofonokat osztogató közelharci támadása is. Major rangon már kétszer is lőhet egy körben, mert ha az első cselekedete nem mozgás hanem lövés akkor lőhet utána újra. Ráadásul van olyan képessége is amivel minden körben az első támadásra úgy reagál hogy visszalő az ellenfélre.
    A gránátvetője egy kalap f*s, de a többi cucca tényleg jó.
  • Prof William
    Ez jó kérdés. Kiváltja a HEV-et ha helyette egy MECH-et viszek magammal?

Amúgy van valmi oldal ahol leírják hogy melyek a legjobb Mech és Gen fejlesztések a csapatnak?
  • Molnibalage
    A foundry kell még egyáltalán...?
  • PiszkosFred
    Tegnap belefutottam a Gene Labos bugba (locked lesz minden genetikai modifikáció lehetősége az új katonáknál, hiába van pénz és meld is rá), muszáj volt lebontanom és újraépítenem a labort. Örültem, nem volt betervezve ilyen mértékű kiadás :)
  • Molnibalage
    Én mindig oda rakok holdal, ahol a pánik level indokolja, ezalól csak az USA a kivétel, mert 180 dodó, az 180 dodó...

Az alapjáték classicon majdnemhogy röhejesen könnyű volt, most meg szinte szenvedek. A second wave-ben lehet, hogy nem kellett volna ezt-azt belőlni. N+1-szer volt olyan, hogy lézerpuska meg shotgun 1-et sebzett. Anyád...
  • SaGa Jr
    Olyan hosszú ameddig nyújtod. Ha mázlid van és beletrafálsz abba, hol lehet a bázisuk akkor 2-3 EXALT-os feladat után az a szál le is záródik, de ha biztosra akarsz menni akkor két hetente kell egy scan-t nyomni (10 naponként frissül a helyzet és ilyenkor megy vissza alap árra a scan értéke és nem szabadul el az egeket verve) azt azonnal küldeni az ügynököt a helyszínre. Minden küldetésből valami aprócska infómorzsát szerzel ami segít szűkíteni a banda központjának a helyét.

Táposnak nem mondanám őket. Max lézerfegyvereik lesznek (mindenben ugyanazt tudják mint az általad fejleszthetőek csak máshogy néznek ki), felszerelésük és statjaik fixek (a kezdeti alap fegyveresek mind ugyanazt tudják a saját kategóriájukban, míg a lézeres cuccokkal rendelkezők az elitek) és a sectoidokat leszámítva messze ők a leggyengébbek a játékban mint ellenfelek.

Pénzhiánnyal nem volt gondom csak az első 1-2, rossz esetben (legnehezebb fokozat) 3 hónapban. Utána már volt elég helyről bevétel (hála a műholdaknak). Igaz ehhez az is kell, hogy az ember ne bukjon el területet (amik védelmére kell mindenhova majd 1 vadászgép), legyen tartalékban pár szatellitje, ne bukjon küldetéseket és inkább a zsozsóra hajtson mint a kisegítő személyzetre. Érdemes Afrikából indulni és az első két műholdat felküldeni Dél-Amerika fölé ami egy újabb kontinens bonuszát megadja és pénzügyileg sem rossz. Mindig úgy szoktam kezdeni a játékot hogy bevásárolok szatellitekből és igyekszem mihamarabb steam helyet kiaknázni a bázison (jó az a steam generator). Aztán ahogy csurog a pénz úgy építkezem (újabb szatellit központ az első mellé, aztán majd idővel jöhet az idegen labor, a forge, 2-3 workshop, OTS, azt ha már 200 fölött jár a Meld akkor elgondolkodom a spec laborokon is). A kutatással is sokat kell játszani, ahogy kell gyártani mindenkinek gyógycsomagot (egyszerűen must have mert kell védelem a mérgek ellen ez meg biztosítja az immunitást annak akinél van), majd elegendő Arc Thrower-t.
  • Quantumleap
    Azóta letöltöttem egy másik Blackbox-os verziót, de avval is ugyanaz a gond. Az unreal logo után kilép, arra hivatkozva, hogy a Windows valami hibát talált. (Win 7-em van amúgy.) Szóval senkinek semmi tippje?
  • Molnibalage
    15...??? Milyen hosszú lesz ez a játék? Eddig 2 vagy 3 exaltos volt, de már így is az agyamra mennek, hogy mennyire táposak.

Olyan szinten van pénzhiányom, hogy az nem igaz. Peidg adok el minden szart.
  • SaGa Jr
    Zajlik az élet az egyszer biztos. :)
    Különösen miután beszáll a játékba az EXALT és utánuk is nyomozni kell ha nem akar az ember állandóan növekvő pánikot. Igaz havonta 2 küldetést lehet csak ellenük csinálni de megéri, mert jön a loot, csökken a pánik és idővel biztosan tudható lesz hol a bázisuk amit lerohanva kiiktathatóak. Mondjuk ehhez le kell nyomni vagy 15-16 küldetést sikerrel ellenük.
  • Molnibalage
    Mint az alapjátékban. Classic. Mikor megértettem, hogy mire megy ki a játék, akkor a végigjátszás során egy országot, ha elvesztettem. Most már július van, de még a UFO parancsnok elfogása sem sikerült, mert annyi minden történik.
  • SaGa Jr
    Nehezebbé vált a játék az EW-ben. Több az ellenfél, jobban összedolgoznak így biza jobban oda kell figyelni. Bár legalább a kapott emberek is jobbak mint voltak az EU-ban.

Ha megsemmisül egy műhold akkor ha újat teszel oda akkor újra jár a műhold nyújtotta pánik csökkentés. Ez így volt már az EU-ban is (bár ott valamiért megesett, hogy nem mindig adta meg az elvesztett szatellit helyére adott pótlásnál a csökkentést).

Egyébként milyen fokozaton játszol hogy ilyen sok országot elvesztesz?
  • Molnibalage
    Kieggel valahogy nehezebb lett a játék, vagy csak peches vagyok. Folyamatosan hullottak az embereim vagy sérültek meg. Emiatt az első és egyetlen terror küldetésre el sem tudtam menni, mert összevissza 3 kezdő ember volt hadrafogható. Tovább játszottam, de szerintem ez már bukta lesz. 6 országot vesztettem már el. A 7. is csak mákkal maradt meg, mert leszedte a műholdat a hajó és olyan buta a program, hogy hiába volt már ott, az ismételt műhold letevéssel megint csökkent a pánik. Ha nem szedték volna le, akkor bukta.
  • apz
    igen. közben rájöttem, és kipróbáltam, de sajnos nem oldja meg a problémámat... :-(
  • Fenrir
    Steamen jobb katt a játékon, tulajdonságok/helyi fájlok/játékfájlok épségének ellenőrzése.
  • GanXstaZoleeWrk
    http://blog.ficsoport.hu/
  • apz
    mi volt a steam-el? és hogy oldottad meg?
  • apz
    az mi, mire való és hogyan kell?
  • Molnibalage
    Sajnos néha én is visszatöltöm. Amikor 95% találati arány mellett benyögi a miss-t, akkor k anyád. Akkor is amikor flankedelve a shotgun képes volt 1-es sebezni...
  • PanzerWolf
    Sziasztok!
    Nem tudjátok a kieghez lesz magyarosítás?
  • PiszkosFred
    Pont ezért játszok csak ironmanban, hogy ne essek kísértésbe, mert tuti, hogy save/load lenne végig :) (ahhoz meg lusta vagyok, hogy trükközzek az ideiglenes mentéssel). Pont most vesztettem el az egyik legjobb sniperemet (én voltam a balfasz, siettem vele és elkövettem egy kezdő hibát), és kilépett India, mert azt hittem ott van a marslakó gruppiek bázisa. De segond, valaki megfizet ezért nagyon :)
  • Fenrir
    Egyik katona sem olyan karakter mint akármelyik zsoldos a Jagged Alliance szériából, de mindig is képtelen voltam hagyni, hogy meghaljon akár 1 emberem is. Inkább visszatöltöttem 10x és próbálkoztam más taktikákkal, de mindig megmentettem mindenkit.
  • ttt1
    Én 3 kezdőt vesztettem el, a többi csapattag megmaradt. Igaz 8ból 5colonel rangú már ..:)