22410
banner
A Wargaming új MMO játéka
  • Trucker39
    Én is így használom egy ideje a hordozókat.
  • Caliph
    mindenki szerint a saipan a legrosszabb prem cv,de csakis a kevés repcsi miatt...erre: eu dam rekord,saipannal...persze kell hozzá egy idióta ellenség is.. :D

És a kevés repcsi miatt használja a csávó azt a taktikát amit én is és más is irt korábban: el kell dobni pár gépet odafelé menet,hogy maradjon gép későbbre

Utoljára szerkesztette: Caliph, 2019.05.02. 12:13:06
  • asolyom
    Sokkal jobb lenne, ha nem hoznának be havonta új ágakat, mert akkor még talán játszható is lenne ez a játék. Mióta megjelentek a szovjet csatahajók, azóta olyan retard invázió jelent meg, hogy borzalmas. Előtte pedig még élvezhető volt a játék. A másik alternatíva pedig, hogy én felejtettem el játszani, és azért esett 10-15% a WR-em az elmúlt héten.
  • asolyom
    Ha nem tetszik sem ez, sem pedig a WoT, akkor nem kell egyikkel sem játszani.

Nekem speciel jobban tetszenek a CV-k a rework óta.
  • Caliph
    a játékmotorral kelle kezdeni,aztán arra ráépíteni valamit,de sztem itt még legalább 10 évig nem lesz hasonló se mint wot2 vagy wows2
  • Kotomicuki
    Azt nem tudom, hogy ki, mit akart, de nekem jók voltak úgy is a CV-k, ahogy voltak: már akkor is az volt a bajom, hogy túl sokat akar egybeerőltetni a wg -> a lövöldözős és repülős hajók az két, nagyon is eltérő "korszak"...
    Azt főképp nem hiszem, hogy ennyire balfékmódra kellett volna hozzányúlniuk!
    Lehet, hogy a wg is csak röhög rajta és "Változást akartatok? Nesztek!" felkiáltással számolja tovább a zsét.
    Hála Istennek, a tengeralattjárót még nem erőltették bele ebbe az elcseszett rendszerbe, de a kerekes szarságok megjelenése után ("Sohasem lesznek kerekes járművek a wot-ban!" SerB) már ez sem biztos...

Anno, szó volt róla, hogy modellezik a hajók részegységeit (sérülés - javítás), magát a legénységet (a kapitány döntéseket hozhat a bevetési területeikről: harc - javítás fókusz), stb., ehhez képest itt a grafikán kívül lassan már semmi sincs..., élvezhető játék, játékélmény a legkevésbé, hiába is szórják az alapjaiban elqrt rendszerükbe a "tartalmakat"!
    Azt elhiszem, hogy 10-15 percbe nehéz összepréselni egy tengeri ütközetet, de talán az alapok megreformálásával kéne kezdeniük, nem a már meglévők további rombolására törekedniük: lassan semmi sem lesz használható, semmi ellen, csak eveznek egy darabig, aztán elsüllyednek vmi baromságtól..., vagy nem!
  • PrasCo
    Ilyenkor azért mindig jót röhögök, bevallom. Emlékeztetőül, az alfa->dps változtatást a cévénél a csatahajósok akarták, nem más. Nos - megkapták. Hogy pedig ezzel ki szop igazán, arról kérdezzenek meg egy dd main-t.
    De hát ugyanaz a nóta megy három éve, és nem is fog változni, amíg a játékban hajótípus marad a Bismarckon kívül. Ez ilyen.
  • Gyuszopapa
    A másik meg az hogy itt is azt érzem mint a tankosnál.Az arty ott is a camp ellen van de csak az szopik ott is aki próbál valamit csinálni,és itt is az szopik aki valamit csinálni akar aki hátúl recskázik az később hal meg.53 találatot vittem be a CV-nek és még mindig bírta.No comment.
    Menj le 4-5-6 tierbe játszani minimum 2 CV és 4 DD próbálj meg valamit is csinálni is egy lassú BB-vel.
  • Kotomicuki
    Tehát, akkor megint csak oda jutottunk, hogy vmi történelem hűre vágynánk, de fantasy-t kapunk - má' megin' - helyette a wg jóvoltából!

Ha egy 10k tonnás, nyitott hangárú (kísérő)hordozóra, ami egyszerre fogadja és szó szerint köpi ki a gépeket - ez mán önmagában "sci-fi" - , ha beüt egy 356 mm-es HE gránát, akkor ott vagy csak próbálják menteni, ami még menthető - azt is legfeljebb a következő találatig - , vagy ugranak a vízbe...
    Mi értelme van akkor a tier-jében túlméretes ágyúnak, amiből amúgy is csak 6 darab van - ez már önmagában olyan "találati" arányt garantál a f2p-nek..., amiből egyenesen következik a sebzése is a béka hátsója alatti szinten van... - , annak azért látszódnia is kéne valahol, nem?! Ezzel szemben a "játékban" a xaros CL sortüze is 1,5-2x annyit visz el a HP-ból és még jóval gyorsabban is tölt nála!

Azt megértem, hogy túl kicsi a térkép (a CV-knek mindenképp) és varázsolni kell, de ne ilyen eszement abnormalitást akarjanak má' lenyomni az ember torkán..., "halhatatlant" csinálni a CV-ből!
    Ha a "tüzérre" rávetődnek, akkor az dögöljön is meg hamar, annak rendje és módja szerint!

Akkor most már legalább azt is tudom, hogy miért nem egymás bántalmazásával vannak elfoglalva a közutálat tárgyai, thx!
    Nem elég, hogy top-közeli HP-juk van, még egymástól is védettek..., mi lesz a következő barom húzása a wg-nek?!

"Alul" azért nem látni 4-nél többet 1-1 csatában a rombolókból -> hiába, ehhez már képzett kapitány és fizetős cuccok kellenek, hogy jól/megfelelően funkcionálhasson, az meg nem a kezdőszintek sajátossága.
  • Trucker39
    Bizonyára sok mindenben igazad van.

A CV részhez szólnék csak hozzá. Mivel rework óta elég sokat játszom ezzel a hajóosztállyal.

A magasabb tier leosztás fokozottan jelen van ennél a hajóosztálynál. 10 csatából 7-8 biztosan magasabb szintű hajók ellen van. Ez igaz a T6-T8 hordozókra. Nagyon hiányzik a köztes hordozó osztály.

Minden hordozó át lett alakítva automatikus javításúvá és tűzoltóvá. Igen tartós darabok lettek így. Tartósabbak lettek, mint a korábbi verziókban. persze elpusztíthatóak, csak tovább kell lőni őket.

Gyakorlott hordozó játékos nem támad meg csata elején, közben másik hordozós játékost. Nem zsiványbecsületből, hanem pusztán csak azért, mert nem akar magával kitolni.

Nem akarok itt most nagy matematikai fejtegetésbe kezdeni, de a lényeg röviden az, hogy egy CV akár két CV ellen is huzamosabb ideig képes megvédeni magát, miközben az ellenfél hordozóinak fedélzetéről elfogynak a bevethető gépek.

A városi legendával ellentétben - kifogyhatatlan gépek a hordozókon - ha elfogynak a gépek a fedélzetről, az új gépek felkészítése időbe telik. Változó, hogy mennyi, de nem 10 másodperc. Meg lehet minden hordozó repülőinek adatlapján tekinteni a felkészítési időt. Ha egy hordozónak nincs a fedélzetén gép, nem tud mivel támadni. Mire egy raj össze jön neki, eltelik kb a csata fele és még csak egy rajról beszéltünk.

Gyakorlatlan CV játékosként a rework után magam is belefutottam ebbe a hibába. Nagyjából a csata felében nem volt mivel támadnom. Töredék rajt meg nem érdemes támadni vinni, mert a raj HP értékét egyben számolja a játék és abból vonja le a kétféle légvédelmi támadás értékét. Ebből következik, alacsony HP-al rendelkező raj hamarabb lehullik. Minimum a 2/3, amit muszáj vinni.
    Ezért nem támad gyakorlott CV játékos másikat. Lehet hogy komoly áldozatok árán kiszedi a másik CV-t, de nem marad bevethető gépe, amivel tudjon támadni. XP-t és creditet meg csak hajókázásra nem oszt a játék.

Ezért támad minden hordozó játékos nagy és lassú hajókat, ami sok HP-l rendelkezik és ráadásul még mindig egyedül hajózik. Könnyű célpont, sok HP. Ha elfogytak a csatahajók, lassú cirkálók, vagy esetleg közvetlenül veszélyezteti a hordozót egy cirkáló, romboló azt meg támadja.

A romboló témakörrel nem értek egyet. Nagyon sokszor látok 4-5 rombolót is oldalanként.

A CV-k összedolgozása meg változó. Általában az a gyakorlat, hogy elfelezik a térképet függőlegesen és a két szektorban külön próbálnak támadni és fedező vadászt biztosítani. Így egymást sem zavarják és mind a két oldal védve van valamennyire.

• Kotomicuki
    Hiába kedveskedett pár nap prémiummal a "játék", nagyon hamar éreztetni kezdte, hogy miért is tettem le róla - és ezek szerint, azóta sem változott meg:
    - tier V-VI-tól kezdődően nagyon megnő a +2 tier-ben való szereplés aránya (úgy látszik, a wg már nem tud élvezhetőt kiadni a kezéből a wot 7.5 óta, legalábbis f2p vonalon semmiképp) és még csak azt sem veszi figyelembe a MM, hogy stock(-közeli) hajókról van szó (Bayern első csata: tier VIII)
    - a tanks-ban legalább 2-3 lövéssel ki lehet nyuvasztani az arty-t, de itt még egy tucat 356 mm-es HE gránát után is fél HP-val úszik tovább a 10k tonnás CV - egy gyújtás, amit helyből elolt és csupán egy kritikus találat, ami a meghajtását teszi tönkre - , miközben egymás után küldi rám a rajait (ráadásul 10 km-ről már eltűnik a szem elől) és legalább 3x-4x annyi HP-t lebont rólam, mint én őróla a BB/BC-vel, amíg "látótávolságban" vagyunk egymástól

Szerencsére a rombolókat kicsit megfegyelmezték és már nem ők adják a csapat felét-harmadát.
    A cirkáló HE még mindig komolyan OP a BC-BB HE-hez képest.
    Még mindig zászlóerdő kell ahhoz, hogy a lövések legalább fele-1/4-de - mikor, hogy adja - a(z álló) célponton üljön...
    ...és még vannak olyan CV-sek, akik abszolút nem is foglalkoznak vele, hogy a túloldalon is van belőlük, ha meg ketten vannak, annyit nem tudnak lekommunikálni, hogy "Figyi, dolgozzunk össze és menjünk a jobb oldalira, hogy legalább őt üssük ki végre a csapatunk "fölül"!"...
  • Darun
    Én is mindig igy járok, pedig kivételesen ez az akciózás fix, minden évben ilyenkor van. De én is mindig elfelejtem, és persze én is most vagyok túl egy nagyobb fejlesztésen. Mondjuk a klántagokat nem fogja olyan érzékenyen érinteni, én a mostani akciót sem vettem észre a tech tree-ben. Sajnos ez az eventes akciózás nem adódik össze a klánépületek által nyújtott kedvezményes vásárlással. Ahogy néztem, nálunk pl csak pár tizezret sporolnék még T9-10-ben is.
  • Kotomicuki
    Hála Istennek, tegnap vettem meg az utolsó garasokat is élükre állítva a Bayern-t...
    De, legalább a cirkálókkal nem kell tier 5 fölé menni, amíg külön nem választják a vonalukat (CL - CA)!
  • Caliph
    héten vettem meg a bismit fasza..megnézem mennyit kapok érte ha eladom aztán visszaveszem féláron lehetmég igy is spórolok pár millát :D
  • Darun
    A játékban akciósak a tech tree japán és pán-ázsiai hajók.
    A győzelem évfordulójának alkalmából a hétvégén akciósak lesznek a szövetséges hajók.
    A hónap végén akciósak lesznek a német csatahajók, a Bismarck féláron lesz.
    Forrás: warship hirek, május
  • Toweliee
    Az egyik az álca, a másik a "Sight Stabilization".
  • asolyom
    Melyik 4 pontos skill? Az álca?
  • Toweliee
    Látom levetted az álcákat. Én még rajta hagytam, de egyre több helyen olvasom, hogy totál felesleges (ahogy a másik 4 pontos skill is, hisz csak századmásodperces javulást okoz).
  • Trucker39
    Saipan.

Ez a hordozó komoly fejvakarást okoz még mindig.

Nagyon kevés repülőgép van a fedélzetén. Összesen 33 db. Igaz, azok T10 besorolásúak.

Ennél a hordozónál különösen nagy a hangsúly a takarékosságon. Támogassuk meg a rajokat modullal.

Hogyan is kellene használni.

Első támadás. Úgy tűnik számomra jelenleg, hogy egy takarékos, rakétás raj a megfelelő választás. Könnyen bele futhatunk erős légvédelmi tűzbe és másodpercek alatt leesik az összes gép. Talán a legkevésbé fájdalmas, ha a rakétások hullanak le.

Második támadás. Itt már taktika és helyzetfüggő. Ha magányos csatahajót találtunk, akkor torpedó vető raj, ha meg cirkálót, esetleg egy rombolót, akkor bombázó raj. Mind a két esetben takarékos kivitelben, vagyis a raj egy részét egyből küldjük is haza.

A további támadások mind attól függenek, milyen célpontot tudunk támadni, illetve melyik rajból jött össze a kétharmad raj. A rakétás rajt is használni kell. Szerencsére minden célpontra hatékony.

A három, általam elemzett hordozó közül ez igényli a legnagyobb felkészültséget és figyelmet.

Romboló.

Úgy gondolom, szükségből támadjunk csak rombolókat ezzel a hordozóval. A rakétás rajjal nagyon nehéz hatékonyan célozni kis célpontot. A torpedóink nagyon lassúak hozzá, míg a hatékony bombázáshoz meg komoly tapasztalat és gyakorlat szükséges.

Modulok, skillek. Ebben a hajóban meg a Lexington kapitány készülget.

• Trucker39
    Entreprise. Ehhez is szeretnék néhány megjegyzést tenni.

Jóval kevesebb repülőgéppel rendelkezik a fedélzeten mint a Kaga. Megfelelő modullal 52 gép van a fedélzeten.

Azért hangsúlyozom ki a fedélzeten tárol gépek számát ennyire, mert alapvetően ezzel a létszámmal tud számolni a hordozó játékos. A pótlásuk minden esetben lassú folyamat. Ha arra kell várnunk, hogy ez megtörténjen, jelentősen kevesebb sebzést tudunk kiosztani.

Ennél a hordozónál jóval nehezebb volt számomra megfelelő támadási taktikát találni.

Első támadás. Jelentős számú gép található a rakétás rajban, így őket érdemes vinni felderíteni. Velük is takarékos módban érdemes játszani. A raj egy részét azonnal küldjük is vissza a hordozóra.
    Itt már érdemes és szükséges magányos rombolót felderíteni és vadászni rá. Ugyan ez vonatkozik magányos cirkálókra is. használjuk ki, hogy a raj gyakorlatilag helyben megtud fordulni és többször támadjuk meg a célpontot. Az irányzék sajátossága miatt igyekezzünk oldalt támadni.

Második támadás. Torpedó vető raj, takarékos módban. Mivel nagyon lassúak a torpedóink, így javasolt azt megtámogatni. Igyekezzünk nagy sebességgel, oldalról, megfelelő előre tartással támadni. Második támadás a rajjal már nem annyira javallott. Elég nehezen fókuszál össze újra a raj. Inkább távolodjunk nagy sebességgel és térjünk vissza a hordozóra. Mivel kevés gépünk van, fokozott körültekintést javaslok támadás közben.

Ha kifogytunk a torpedós rajból, támadjunk rakétás rajjal néhány kör erejéig. ha már van elegendő torpedóvető gép a rajban, akkor támadjunk azzal.

A bombázó raj használata korlátozott, mivel egyrészt AP bombával vannak felszerelve, másrészt rendkívül rossz irányzékkal lettek felszerelve. Nagyon nehéz megfelelően fókuszálni és tengelyirányban is tartani a rajt. Csak ha nagyon ki fogytunk mindenből, akkor javaslom használni.

Ennél a hordozónál külön kiemelem a kísérő vadászokat. Sokan vannak és nagy területet tudnak levédeni. T8 hordozók közül neki van a legerősebb kísérő vadászraja. Érdemes jól kihasználni.

Rombolók.

A rakétás raj kifejezetten alkalmas romboló vadászatra. Gyorsak, fordulékonyak, aránylag nagy sebzést is osztanak, nem utolsósorban rengetegen vannak.

Modulok, skill. Ezen hordozón meg a Midway kapitány van továbbképzésen.

• Trucker39
    A Kaga hordozó használatához írok néhány megjegyzést.

Az eddig is tudott dolog volt, hogy T7 gépekkel van felszerelve, viszont abból nagyon sokkal. Megfelelő modul használata esetén, összesen 102 gép van a fedélzeten.

Úgy gondolom, hogy érdemes ezt kihasználni.

Mivel gyakran megy T10 csatában is, így nagyon óvatosan kell a támadásokat kivitelezni.

Azt bizonyára észrevettétek, hogy a legtöbb gép akkor hullik le, mikor már oldottuk a fegyvert és távolodunk, illetve forgolódni próbálunk, újabb támadáshoz előkészülve. Ebből következik, hogy:

1. Ne vigyünk több gépet, mint amennyi egyetlen támadásra elég.
    2. Ne forgolódjunk. Egy támadás, majd elszakadás, esetleg másik célpont támadása.

Ezt azért kicsit finomítani kell. mivel egy támadásra elegendő gép nem jut el egy T10 hajóig. Ezért úgy módosítanám, hogy két támadásra elegendő rajt vigyünk.

Ez utóbbit már minden CV játékos jól ismeri. A raj egy harmad részével dobjuk el a támadóeszközöket. Mindig. Természetesen biztonságos helyen és közel a hordozóhoz, hogy hamar visszatérjen a támadó raj.

A maradékkal támadjunk. Igyekezve felderítés után, a megfelelő pozícióból támadni, alaposan felgyorsítva, hogy ezzel is csökkentsük a célpont reakció idejét. Támadás után nagy sebességgel távolodjunk olyan irányba, ahol vélhetőleg nincs a közelben további célpont. Ha esetleg maradt még elég gép a rajban, meg lehet kísérelni másik célpontra újabb támadást. Ne forgolódjunk a légvédelmi zónán belül. Csak veszteségeink lesznek.

Mivel érdemes támadni?

A Kaga esetében meglepő módon a torpedó vető rajjal. Mindent eszközt, modult, skill-t ennek rendeljünk alá.

A támadás dinamikája. Nevezzük így.

Első körben - főleg T10 csatában - rakétás rajjal derítsünk fel minél több ellenséges hajót. Támadásra ne vesztegessük az időt.

Második körtől kezdve folyamatosan támadjuk a nagy és lassú csatahajókat, torpedó rajokkal. A korábban leírt tartalékolós módszerrel. Igyekezzünk minél kevesebb veszteséget elszenvedni.

A csata végső kimenetéig szinte biztosan elegendő lesz a torpedó rajunk. Nem akartan magam sem elhinni, míg ki nem próbáltam. Takarékosan, nem kapkodva, csatahajókat támadva, egészen a csata végéig nem fogytak el a fedélzetről a torpedó vető gépek.

Ha fogyóban van a torpedóvető raj, támadjunk bombázó rajjal. Szintén takarékos módban. Magányos célpontokat. Itt már könnyebb dolgunk lesz, mert már megritkult az ellenfél tábora, vagy, ha nem, akkor meg mindegy, mert úgyis vesztünk.

Ha van elegendő torpedó vető gépünk, térjünk vissza rá és újból támadjunk azzal

Rakétás raj gyakorlatilag nem is szükséges.

Rombolók.

Kaga hordozóval ne foglalkozzunk velük, legfeljebb ha közvetlenül veszélyezteti a hordozót. legfeljebb spot erejéig. Kevés HP-val rendelkezik és nehéz eltalálni.

Az elmúlt napokban teszteltem ezt a módszert és jelentősen hatékonyabbnak érzem, mint ahogyan korábban használtam.

Ne szégyelljünk bele tenni egy magas szintű, T10 kapitányt. Nálam is a Haku kapitánya képződik itt.

Modul és skill. Ezt javaslom használni.

Utoljára szerkesztette: Trucker39, 2019.04.27. 22:53:21
  • Toweliee
    Köszi!
  • Caliph
    pénzt évente egyszer költök a játékra,karácsonykor megveszem a cserry on the topot(idén talán már nics is ilyen csomag,10k körüli dublon meg 30 nap prém,aztán azzal elvagyok egész évben,azért kérdeztem hátha doblonért is adnak,egy 3as konténert bevállaltam volna,de többet amúgysem áldoznék rá. kpt meg főleg nem
  • Trucker39
    Sőt igazság szerint már úgy sem. Valami rémlett, de utána kellett néznem. Persze már szerkeszteni nem lehet az üzenetet.

• Trucker39
    Igen.
  • Caliph
    a prém hordozókat tartalmazó konténer csak pénzért vehető igaz?
  • Caliph
    én a 2es dobósat jobban szeretem ,gyorsabban szűkül és közelebb lehet dobni
    a 4es régen volt op,amig jó nagy hatótávja volt,nerf után szerintem semmitérő

viszont t10 ellen max 2 dobásod van,mielőtt ledarál a légvédelem egy jobb hajónál,szal én mindig elfobok egy két kört az ellen felé haladva,amik gond nélkül visszaérnek a hordozóra így mindig marad repcsi támadni...főleg ha minotaurt vagy hasonlo OP aa hajót kell támadni
    Utoljára szerkesztette: Caliph, 2019.04.26. 12:18:05
  • Toweliee
    Mi a különbség a Hakuryu két fejlesztett torpedósa között (a száraz adatokon túl)?
  • asolyom
    Lassacskán kezdek belejönni ebbe az új CV játékba, bár tényleg nagyon oda kell figyelni, hogy minden hajónak más és más a célköre, szűkülése, még egy nemzeten belül is. Jól ki kell tapasztalni, hogy mit lehet, és mint nem lehet csinálni.
  • Trucker39
    Enterprise-n AP boma van.
  • Caliph
    vagy egy he bomba és detonation a bismin :D
  • Trucker39
    Vagy jól kidurrantott volna a Bismarck, mert rosszul helyezkedtem.
  • Caliph
    gg szép játék,még 1 perc és megnyered...
  • Trucker39
    Vesztes csata, de érdemes megnézni.

• ozimak
    +1
  • Malachit
    Nekem nincs ilyen fps problémám. Fura ezt hallani. :D Helyette a 10+ loss sorban nagyobb problémát jelent...
    Utoljára szerkesztette: Malachit, 2019.04.22. 18:30:10
  • asolyom
    Nekem többnyire normálisan fut 60 fps körül, de az utóbbi időben többször előfordult, hogy a ping felszalad 500-1000-2000 körülire, és akkor az fps lemegy 5-re. Nem igazán tudom behatárolni, hogy mi lehet a probléma. A net kapcsolat jónak tűnik, de hogy akkor a szerver oldalon van valami, vagy netán grafikai probléma nálam is, a fene tudja.
  • voivod32
    Nekem is 64 bites Windowsom van, bár már kicsit koros a gépem.De nem értem, miért nem opcionális, hogy milyen módban futtatja az ember.
  • Trucker39
    Az a csoda, hogy elindult. Már csak 64 bites windows-t szeret. Nálam is vissza kellett venni a dolgokat, mert a sok légvédelmi robbanás miatt gyakorlatilag játszhatatlan volt.
  • voivod32
    Hát, egy fél évig hanyagoltam a játékot, de azt hiszem, ez már végleges lesz. A végletekig lebutított grafikával sem tudok 9 (!) FPS-nél többet kihozni belőle, azelőtt meg 40-50 között volt. Mi a f@szt csináltak ezek?
    Utoljára szerkesztette: voivod32, 2019.04.21. 16:55:30