World of Warships
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2018.09.04. 15:00:21
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
A sokkal nagyobb játékostáborral és valószínüleg sokkal nagyobb költségvetéssel rendelkező WG-nél ezek elérhetetlenek és persze megvalósíthatatlan dolgok.
De ha jól tudom, a megjelenítésért felelős engine nem teszi lehetővé a tengókat.
FIRE comes pre-installed as standard and the loader/driver are inserted as corpses to save time
CefreTeam™ A valóság olyan illúzió, amelyet az alkohol tartós megvonása idéz el?.
CefreTeam™ A valóság olyan illúzió, amelyet az alkohol tartós megvonása idéz el?.
Szerintem ez igy nagyon kaki,remélem változtatnak rajta , sokmindenben
10 féle amber van a világon, az egyik amelyik ismeri a kettes számrendszert, és a másik, amelyik nem.
1. A hordozó kapitányát gyakorlatilag visszaminősíti egyetlen repülő raj parancsnokává.
2. Ha már így visszaminősítette, a hajóval, többi repülő raj koordinálásával ki foglalkozik?
3. Szépen nézegetjük repülés közben a horizontot, miközben egy kicsit gyakorlottabb CV kapitány tudja, hogy ez így elfecsérelt, drága idő.
4. Gondolom, még nincs a légvédelem beállítva, mert elég sok gép túl élte a támadást.
5. A helyett, hogy minden hajóra a - fogyóeszközökkel megegyezően - véges számú lövedéket, repülőt, torpedót tenne, ha jól véltem kihallani, végtelen számú lesz a repülők száma.
6. A rakétavetőzést teljesen felesleges, sőt nagyon rossz ötletnek tartom. Szerintem így is gondban vannak a hajók a rengeteg felgyújtás miatt. Ez szerintem teljesen irreális a játékban.
7. A vadászok egyáltalán nem szerepeltek a videóban, ami nagyon nagy probléma. Fontos megjegyeznem, hogy ebben a játékban is a légi fölény kivívása nagyon fontos dolog. A légi fölényt meg a vadászok vívják ki. Azért fontos, mert akié a légi fölény, az gyakorlatilag zavartalanul garázdálkodhat a csatában. Bárkit, bármikor elsüllyeszthet.
8. Már említettem korábban, de külön ki emelem. A multitasting, mint ahogyan Flambass is említi. A CV játék alapja, hogy minden egységet folyamatosan figyelemmel kell kísérni és nagyon precízen mozgatni őket. Érdemes megnézni ezzel kapcsolatosan néhány profi CV játékost, mit művel a térképen. Nagyon jól bemutatja, mi is a feladata a CV hajóosztály irányító játékosnak. Ezzel szemben a videóból az jön le, hogy gyakorlatilag percekig örömrepül a játékos, holott, másfelé ezer meg egy dolga lenne. Ez így teljesen rossz megközelítése a problémának.
Szerintem teljesen rossz felé indultak el a WG-nél ezen probléma megoldásával kapcsolatosan. Valami olyanra számítottam, hogy a nagyon is esetleges, és reflexszerü vadász irányítási borzalom helyett kitalálnak valami emészthetőbb dolgot. A hajók támadását meg nem nagyon bolygatják. A CV kapitánynak nagyon fontos, hogy minél több időt töltsön a taktikai térkép fölött. Jól átlássa a csata alakulását és ahhoz igazítsa a taktikáját. Örömrepkedés közben erre semmiféle lehetőséget nem látok.
Most így hirtelen felindulásból ez a véleményem a fejlesztéssel kapcsolatosan.
FIRE comes pre-installed as standard and the loader/driver are inserted as corpses to save time
10 féle amber van a világon, az egyik amelyik ismeri a kettes számrendszert, és a másik, amelyik nem.
Ideális esetben, párhuzamosan haladtok egymással, a cél 30 csomós sebességgel halad és nem manőverezik, ebben az esetben a felső skálát kell figyelembe venni. Megnézni a lövedék repülési idejét, például 5 másodperc, majd a felső skálán 5 egységet elő tartani.
Most felmerül persze a kérdés, hogy mi van akkor ha valami csak 15 csomóval megy, akkor lehet használni az alsó skálát?
Ilyen esetben nem a hajó pillanatnyi sebességét kell figyelembe venni, hanem a hajó típusát. Pontosabban konkrét hajó osztályt. Fel kell ismerni a hajót, amit látunk a célkeresztben és meg kell tanulni, hogy annak a hajónak mekkora a legnagyobb sebessége. A kémény füstből pedig látjuk, hogy mennyire tolja neki a kapitánya. Tehát ha egy gyors csatahajó van a célkeresztben, felső skálát használjuk. Ha régi, lassú csatahajót látunk például, akkor meg az alsót. Természetesen a max sebesség értékek sem pont 20 vagy pont 30, de jó közelítést adnak. Ha tudom, hogy a célpontom 35 csomóval is tud menni és a füst alapján úgy becsülöm, teljes sebességgel halad, akkor a felső skálán a kalkulált értéken felül, még kicsit előrébb célzok.
Gyakorolni kell vele, hogy készség szinten menjen a számolás és az azonosítás bonyolult körülmények között és.
Azért kedvelem ezt a számolásos előretartás kalkulációt, mert az ösztönös ráérzéssel ellentétben, ez tanulható. A másik meg sokat alapoz az adott játékos adottságaira, lépességeire. A számolásos módszer, meg gyakorlatilag mindenki számára érthető és tanulható. Jó néhány százalékot lehet vele javítani egy átlagos, vagy gyengébb játékos találati százalékán.
Nem szabad elfelejteni, minél több a találat, annál nagyobb a valószínűsége a több sebzés kiosztásának.
A statisztika meg azért kell, mert látható belőle, az adott játékos célzási pontossága egy-egy hajóval. Ezt kell először ellenőrizni. Ha túl alacsony, máris megvan az egyik probléma, miért kevés sebzést oszt ki a játékos. Az ugye alap, hogy egy-egy csatában a saját hajónk HP-ját illik lesebezni az ellenfél hajóin.
Mint Darun is írta, meg kell tanulni, melyik hajónak mi a szerepe a csatában és ahhoz igazodva játszani vele. Magasabb szinten a hősködöket nagyon gyorsan eltakarítja az ellenfél. Ide tartozik a magányos Rambo is. Még a rombolóra is azt mondanám, hogy jó ha valaki kíséri és ha bajban van, tud neki segíteni. Magas szinten meg még bejön a képbe a profi kézben igencsak veszélyes hordozó is.
Összességében sok-sok tanulni való van a játékban és ajánlott is az ismeretük elsajátítása, hogy ne csak cél hajóként legyünk jelen a csatákban.
Mellékelem a képet az irányzékról. Természetesen ez a MOD - a többivel együtt - a csomagban engedélyezett és használható. A csomag összeállítója minden esetben ellenőrzi és csak a jóváhagyott MOD-k kerülnek a csomagjába.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Abban igazat adok, hogy addig érdemes játszani vele, és ez minden más játékra is igaz, amig élvezetet okoz a játék. Ennek azonban nem kell feltétlen összefüggenie a statisztikával. Ahogy itt, a WoT-ban is "közepes" játékos voltam, volt egy kitűzött célom, hogy hetente/havonta mennyit akartam fejlődni. És nem azért hagytam abba a WoT-ot, mert ez nem sikerült. Ráadásul a számokat hajlamosak az emberek sajátságosan értelmezni, ennek ellenére azért valamit még is csak megmutat abból, hogy hogy játszik valaki.
Különben is, statisztikához több száz adat kell, Grafból meg van 20-30 csatám. Nem jelent semmit. Még tanulom a hajót. Plusz tapasztalatom szerint nem szabad belehülyülni a statisztikai adatokba, ha csak játszik az ember és nem profi, mert akkor az már nem játék, hanem kerget mindenféle számokat, és ha nem jön valami össze akkor kesereg, miközben ez csak játék, mindenki azt csinál benne amit akar.
A statisztika minden szónál többet elárul egy-.egy játékosról.
A játékom teljesen átlagos szerintem, azt csinálom amit a szituáció ad, vagyis a játék elején távolról lövöldözöm az éppen hatótávba becsúszó cirkálóra-csatahajóra, de akár rombolóra is, ha csak az van. Később van az, hogy összekuszálódik a csatatér és akkor adódnak olyan szituk, amikor közelebb kerülünk egymáshoz. Akkor sem vezetem bele a hajót 5-6 hajó hatótávjába, hogy ripityára lövessem, hanem ha a közelembe sodródik lényegében bármi, annak nekimegyek. A Graf és a korábban próbált lényegében bármely cirkáló között az a különbség, hogy ezzel a hajóval megtehetem ezt, vagyis a játék minden szakaszában minden pozícióban tudok mit csinálni vele, míg egy könnyűcirkálóval a szopás megy. Tehát egy nürnberg jellegű hajó ha 8-10 km-re megközelít a végjátékban, akkor pillanatok alatt vége van. Fordított szituban én ezt jópárszor tapasztaltam, és kényelmetlenné vált a játék. Most meg azt csinálok amit akarok, bármely hajó ellen van esélyem győzni, legalábbis megvan ez az érzés, és ez megnyugtat. 😊 Nicknevet nem adok ki nyilván, nekem ne bogarásszatok a dolgaimban, csak felidegesítenétek. 😄
Azért majd egy profilnevet dobj már 😊 Kíváncsi vagyok a statjaidra ezek után 😊 Főleg a Spee-vel!
Utoljára szerkesztette: ozimak, 2018.09.01. 20:06:25
A Graf Spee márpedig óriási DD-vadász! 😄
A Mutuskival 5,4 kilométeren belül vesznek észre és 8 km a torpedó hatótávja, de maximum csatahajó ellen garantált a találat, ha nem sejti, hogy vadászok rá. Cirkálóra már rá kell fordulnom, és hatótávon belül támadni, mert egyszerűen elmozog a torpedók elől ha 6-7 kilométerről indítom és már csata van, tehát kanyarogni kezdett. Tehát szerintem nem igazán a torpedóvetés hatótávja számít, hanem hogy közelről lehessen indítani. És nyilván minél gyorsabb és minél több torpedót, Mutsu ebből a szempontból nincs jól eleresztve, de 10 kilométerről indított torpedók max vakszerencse folytán érnek célba szerintem.
Közben azért csak sikerült elpicsáztatnom magam. 😄 Véletlenül egy másik Graf Speevel szeltük a habokat egymástól pár kilométerre, amikor is egyszer csak összefutottam a 8-as prémium japán cirkáló, bizonyos Atagoval. Ő max életerővel jött, valami 40 000, én olyan 20 000 HP-val fogadtam, de ez nem zavart meg abban hogy úgy döntsek, hogy nem én vagyok hátrányban. Pusztítottam én már el 8-as cirkálókat, meg hát különben is, majd megtorpedózom. Elkezdtük bombázni egymást, első meglepetésem az volt, hogy nem igazán sikerült megsebeznem, majd a viszonylag közelről indított torpedóimat is kikerülte. Közben ő is rám engedte, én is kikerültem. Egészen vad közelharc kezdődött, másik adag torpedóinkat is kiengedtük, egyikünk se talált, de ekkor már ripityára voltam lőve és égtem, végül kiadtam a parancsot a hajó elhagyására. Ezek után a kis Atago, akit egy ideje már a másik Graf is lődözött, elindult feléje, és azt is megsemmisítette. Hm. 😄
Amúgy tényleg 😄 Nem co-op-ot játszol véletlenül? 😄
A DD-k concealment-je nem növekszik a tier-el, sőt! Ha a torp boatokat nézzük akkor egyre jobb lesz pl. a japó vonalon. Ha növekedést látsz akkor az valószínűleg azért van mert az a DD egy gunboat vonal DD-je (pl. orosz). Ami ugye DD vadászatra jó, nem torpedózásra. Ráadásul 10km-es torpja van már a Fubukinak is. Amit bőven el tud küldeni még mielőtt észrevennéd. A Fubukim pl. concealment skillel 6.1km, és 10km-esek a torpok. majdnem 4km "ablak" van ahol tud torpozni úgy hogy tuti észre nem veszed. Jó hajó az a Graf Spee, de ne híreszteld hogy szerinted DD hunter 😊 Aki kicsit komolyabban (meg régebben) játszik a játékkal az a képedbe röhög. Lehet unortodox módon pakolgatni a dolgokat a hajókra, nyilván nem szentírás egy ilyen leírás. Nekem is full rudder shift/steering gear modulos a prinz Eugen-em és mégis az átlagnál sokkal jobban megy vele. De azért vannak alap dolgok amiket meg kell tapasztalni ahhoz, hogy megismerd.
Ja egyébként szakmai kérdés: maximalizálva van a kapitányok skillpontja?
Csatahajóknál nem az izgat, hogy citadellát lőjek, mivel abban nem is reménykedem. Szeretek velük 13-14 kilométerről párbajt vívni, mivel én gyorsabban töltök és gyorsabban fordulok (8 secre levittem a fordulást azzal a modulos kütyüvel), valamint a csatahajó könnyű célpont, én pedig nem, mivel kifordulok és megszenvednek velem. Tehát ebből az lesz, hogy csatahajó ágyúval lövök egy csatahajót, de cirkáló módra manőverezem ki a lövéseit, de még ráadásul a páncélzatom jól fogja a lövéseiket is.
Az ellenséges cirkálók meg...azok tényleg a kedvenceim. Az a legjobb mikor 8 kilométerről valami könnyűcirkáló kibukkan egy sziget mögül teljes oldalát mutatva és másfelé tüzelve. Olyankor 20 másodperce van hátra az életéből, már ha az első sorozat nem semmisítette meg. 😄
Utoljára szerkesztette: lonvard, 2018.09.01. 15:16:47
Az viszont igaz, hogy a Spee abszolút nem a rombolók ellen való cirkáló. T6-ban a 10 seces kormánylapát kitérést sem nevezném gyorsnak. A Queen Elizabethnek 11,5 és az egy csatahajó! Az is vicces, hogy a többi cirkálóhoz képest jó a fordulási sugara, a csatahajók azonban jóval szűkebb körökben forognak. Csak összehasonlitásként, a Buddy 820, a Brayen 630 méteren fordul meg. A Spee-nél 30 csomó a csőmax, mig a hasonló szintű cirkálók leglassabbja is 32-t tud. Ez egyrészt azt jelenti, hogy lehagynak, mint a sz@rt, másrészt ha rossz helyen kezdesz és gyors az egyik csapat, akár a csatáról is lemaradhatsz. A légvédelmes sem erős és sztem közelharcba sem fogsz vele túl gyakran bonyolódni, tehát az Expert Marksman is felesleges rá. Azt se feledjük, igaz hogy a szórása jobb mint a Scharn-é, de a Scharn ellő 20km-re, a Spee meg 16-ra. Ennek ellenére én se mondanám hogy rossz hajó, de pl 1v1-be egy azonos szintű és tudású BB-vel nem mennél sokra. Igaz hogy jobban páncélozott, mint a többi cirkáló, viszont ez azt is jelenti, hogy kisebb az esélye annak, hogy az ellenfél overpent lőjön neked. A citadellt meg nem tudod gyógyitani se.
A Kongo repcsijének nem a képessége, hogy csökkenti a szóródást, épp ellenkezőleg. Ha benyomod, nagyobb lesz a szórása, cserébe messzebb tudsz lőni. Ami azért érdekes, mert a Kongo am is sokkal messzebb lő, mint bármelyik hajó, a szórása pedig alapból is borzalmas, nekem még a tűzvezető rendszer fejlesztése sincs rá felrakva, mert minek? Az igaz, hogy a repcsi nézetből könnyebb belőni pl a szigetek mögé, de azt is gyakorolni kell, nekem nagyon nem megy a spotteres célzás. Spotter gépet nem is nagyon szoktam használni, inkább katapult vadászt. Viszont sokszor a kis repcsi hasznosabb, mint gondolnád. Egyrészt fel lehet vele spottolni az ellenfeleket, nem egyszer volt már, hogy csatahajóval 50k felett spottoltam úgy, hogy majdnem én voltam leghátul. Arról nem is beszélve, hogy szerencsés esetben a kilőtt torpedókat is felderiti. Sajnos a csatahajókon a használat idejét eléggé levették (most 1,5 perc), mig ugye a cirkálóknál 6 percig van fenn.
Nekem is a DöGriz most a kedvencem. Mentem vele pár nagyon brutál kört, még T8-ban is beverekedtem magam vele a top 3-ba. Talán az egyetlen prém hajó, ami mindenben jobb a tech tree változatnál. Pedig a Gali se egy rossz darab. Egy kezdőnek egyébként sem ajánlanám a német cirkáló ágat, mert... olyan semmilyen. Az meg nem igazán motivál, hogy a Hiddenburg majd esetleg jó lesz.
A méltán hires Warspiti sztem szarabb, mint a tech tree Elizabeth. Lassú is, nincs toronyforgása, a lőtávja is olyan... angolos, ráadásul csak 8 ágyúja van. Oké, néha AP-vel tud csúnyákat osztani és pont azért, mert egy fostalicska, sokan figyelmen kivül hagyják a csatákban. A prok persze ügyesen játszanak vele, de azért a legtöbb játékosról nem ez mondható el.
És végül a Fire Preventation: cirkálóra teljesen felesleges. Egyrészt néhány peccsel ezelőtt lecsökkentették a cirkálók égési idejét, ha nagyon félsz az égéstől (és Spee-vel azért kell tőle félni) akkor signal, meg BoS. A damage control is gyorsan betölt cirkálóknál és nagyon ritka, hogy egy cirkáló egyszerre 3-4 helyen égjen. Arról nem is beszélve, hogy a 10% sem 10%. Az még tájékoztató adatnak is hülyeség. A héten Chapattam egy kört, 120 találat körül jártam és még csak 2 gyújtásom volt. Miközben 15% a gyújtási esélyem. Oké, T10-be rakott, de tegnap mentem egy csatát ahol top tier voltam és a hatos csatahajót is kb a 20. lövés gyújtotta ki, mig a 80 találatból volt kemény 4 gyújtásom, ami szintén nincs még a közelébe se a 15-nek. Szóval ezek ilyen "tájékoztató jellegű, de semmi köze a valósághoz" adatok. A WG-nél amúgy is nagyon komoly bajok vannak a matekkal, nem is értem, hogy lehet igy programozni?
És még egy kis adalék. Szemből/hátulról könnyebb citadellt lőni egy cirkálónak. ha logikusan belegondolsz, belátod miért. Az más kérdés, hogy úgy sokkal nehezebb eltalálni őket.
Ezért mondják azt hogy "cirkáló vadász". Az ő páncélzatukat pont átüti a löveged. Nekik (ha jól célzol) be tudsz vinni 10k-s találatokat, vagy akár Devastating Strike-ot is.
Szerintem még nem találkoztál igazán jó játékosokkal 😊 Nekem az első premium hajóm volt a graf spee. Jó kis hajó, néha előveszem, de hidd el vannak nála sokkal jobbak is ugyanabban a tier-ben. Pl. De Grasse (első krakenemet azzal lőttem), Aoba, Pensacola, Budyonny ezeket is nagyon sokan használják és nagyon erősek tudnak lenni jó kezekben. Az igazságot megvallva sokkal többet látok ezekből, mint Graf Spee-ből. BB-k terén szintén vannak nagyon jó opciók. Bayern megbízható erős hajó. De ne feledjük pl. az egyik legkedveltebb Fuso-t a maga 12 ágyújával. Arizona is 12 ágyús és elég pontos is. A méltán híres Warspite. T7-ben meg majd jön a gneisenau ami egy tényleg nagyon jó hajó. A félelmetes King George V és a full OP Lyon 16 ágyúval 😊 Szóval lesz ott még bőven mit kipróbálni, de ha nagyon tanking-olsz a sűrűjébe akkor rá fogsz fázni még a "másodlagos atyaúristen" Bismarck-al is. BB-k nem igazán a mozgékonyságukról híresek 😊 Esetleg T7-ben a Scharnhorst, de az premium. T8+-ban már nem fognak hagyni tankolgatni azt garantálom 😄 Ott gyorsan megbüntetnek ha overextendelsz! Még cirkálóval is!
Ja amúgy teljesen felcsesztek a jellemzések erről a hajóról. Olvasom valami hivatalos jellemzésben, hogy ez egy speciális hajó, hogy csak cirkálókat tud lőni, mer rombolóhoz lassan tölt, csatahajó ellen meg gyenge a páncélzata és az ágyúja. Hát aki ezt írta, az szerintem csak a paraméterek alapján okoskodott.. 20 másodperc töltési idő ilyen erős ágyúknál nem lassú, hanem éppen hogy gyors. Ez a Scharnhorst csatahajó ágyúja, ráadásul annál pontosabb. És ha egy romboló 6-8 kilométerre megközelít, azt lehetetlen eltéveszteni, olyan sorozatot kap, hogy ha nem semmisül meg azonnal, köpni-nyelni nem fog tudni utána. Ezen kívül a hajó relatíve gyorsan fordul, ami kitérésnél a legfontosabb tulajdonság szerintem. Csatahajók ellen meg teljesen oké ez az ágyú. Most nem tudom mi számít jónak, 3-5000 sebzést be tudnak ezek az ágyúk vinni 8-as csatahajóknak. Én a Nürnberg szerencsétlen párszázas találataihoz vagyok szokva, nekem ezek álom sebzések. Teljes hülyeség, amiket összehordtak erről a hajóról.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)
Utoljára szerkesztette: ozimak, 2018.08.31. 20:39:13
A 10%-al csökkenti a tűz esélyét az mit jelent? Tehát ha 3 találat ér mondjuk és 8%-os tűzesélyes ágyúkból, akkor összeadódik az esély, és abból jön le a 10% (ennek volna értelme), vagy eleve lehetetlen kigyújtani egy hajót, ha 8%-os ágyúk tüzelnek rá, mert ágyúnként számolja?
A priority target nem fedi fel a tüzelés helyét semmi köze ahhoz. Azt mutatja hogy hányan céloznak aktuálisan. Ezt a "Detected" felkiáltójel mellett egy kis célkeresztben egy számot látsz majd.
Nekem minden hajómon minden kapitányomon instant első skill ez.
Szerintem itt nézz körül, ha lejjebb görgetsz a commander skill részhez és ott kinyitod a kis fület (show Recommended Commander Skills) akkor megnézheted melyik a leghasznosabb Graf Spee-re. Értelemszerűen több csillag=több értelem
Utoljára szerkesztette: ozimak, 2018.08.31. 19:31:39