22410
banner
A Wargaming új MMO játéka
  • Caliph
    elég jól potyognak a gépek,és a feltöltés ugyanolyan lassú mint volt ... mindig csak a nerf :D
  • Trucker39
    Kaptak MM javítást...nevezzük így. Bár én amikor teszteltem, másodpercek alatt be tett T6 hordozóval T8 csatába úgy, hogy ott már volt egy másik T8 hordozó. Ez többször is előfordult, tehát nem sokat számít szerintem ez a ...javítás. A Note-ban szépen hangzik, hogy első percben így, második percben meg úgy. A nagy ló****t. Tíz másodperc alatt eldöntötte mind a három T6 CV-mnél, hogy márpedig én T8 csatába fogok kerülni és a három esetből két alkalommal 2-2 CV volt benn oldalanként. Semmit nem vizsgált a szerver. Ez csak jól hangzó piár szöveg volt.

A másik jelentős változás, hogy az AA nem átlagosan minden repülőt sebez, hanem egyre fókuszál és azt kapja a sebzést. A valóságban ez hogy működne, el sem tudom képzelni. Mindegy, hagyjuk is. WG agymenés ez is. A lényeg, hogy a rajból mindig csak egy kapja a sebzést. Így megnyugodhat a lelke a többi hajó osztálynak is, hogy márpedig ő lőtt le repülőgépet.

Az öreg mohikán mondása jut erről eszembe: Csak a sápadtarcú gondolja azt, hogy ha a takarója egyik végéből levág egy darabot és azt hozzávarrja a másik végéhez, akkor hosszabb lesz a takarója.

Átfordítva, hogy mindenki értse. A hajók AA sebzése nem változott. Annyiban lesz más, hogy már a támadó gépek közül is lesz veszteség, nem csak akkor, mikor már elfelé halad.
    Azok a hajók, amiknek erős volt eddig a légvédelme, azok ezután is tarolnak, akiknek meg nem, nos, ők nekik lesz egy kis siker élményük, hiszen lelőttek, egy-két támadó gépet. A maradék meg zöld maradt és ugyanúgy befejezi a támadást.

A takaró nem lett hosszabb.

Ez bizony már ma feltűnt a WG-nél és sürgős - ki gondolta volna - hotfix-t helyeztek kilátásba, már akár a jövő hét elején. Addig gyűjtik az adatokat.
  • Kotomicuki
    Nem arról volt szó, hogy megregulázzák végre a CV-ket?
    Mert nemhogy csökkent volna a számuk, sőt: ma nem volt csatám, amiben legalább egy ne lett volna - és a hatékonyságukon se vettem észre (a várva várt) változást!
  • carp3tm0nster
    A Kuma beteg egy hajó :D
  • Prof William
    Nekem mindenkori örök rekordom eddig 6 kill volt egy csatában a Kuma-val. Imádtam azt a hajót. Gyors volt és köpte a golyókat mint veszedelem + az ellenfél valahogy mindig hajlamos bolt elfelejteni, hogy torpedózni is tudok vele. :)
  • Trucker39
    Nocsak...

• Kotomicuki
    Ha megkapja a Gneisenau a saját tier-jét és a csapat támogatását (oly lendületesek voltak most a fiúk a hátam mögött, hogy 3 torpedót a saját Emerald-tól kaptam egy fordulóban), akkor, nagy ritkán, tud jó eredményt is felmutatni.
    Igaz, hogy magát a csatát elvesztettük, de "csak" a foglalás miatt - a hajóm túlélte, pedig még csak az alap hajótest volt rajta, igaz, a Nelson-on kívül csak a kisebbek bántalmazása folyt.
    Ez eddig a személyes rekordom is: 134k dmg.
  • ozimak
  • Trucker39
    Még jó, hogy van a klánnak külön csoportja, ahol meg lehetne beszélni a dolgokat.

• asolyom
    Majd akkor mehetünk szakaszban, úgyis egy klánhoz tartozunk. Habár most éppen a Myokot húzom, de szívesen beugrom a ebbe a két német BB-be. Nálam a Myoko kapitánya van közel a 19-hez, ez a német kapitányom "csak" 14 pontos, ahogy lentebb írtam.
  • Count Adyn
    Nekem is kedvencek ^^ Ezzel kettővel farmolom a free kapitány xp-t, mivel mar 19 es :D

Utoljára szerkesztette: Count Adyn, 2019.06.25. 12:29:15
  • asolyom
    Nem vagyok egy gyakorlott játékos, összesen kb. 2000 csatám van, de ez a két hajó tetszik, és mindkettővel jól is megy a játék.

Utoljára szerkesztette: asolyom, 2019.06.25. 11:51:06
  • asolyom
    Ha a kapitány megy tovább a Bismarck-ra, akkor kénytelen leszel a másodlagosra húzni, ha egy valamennyire használható hajót akarsz. Nekem a Bismrack-ban egy 14 pontos kapitány van az alábbiak szerint:

Priority target (1 pt)
    Adrenaline Rush (2 pt)
    Survavibility Expert (3 pt)
    Advanced Firing Training (4 pt)
    Manual Secondaries (4 pt)

Így egészen élvezhető hajó lett.
  • Trucker39
    Úgy értettem, az EU átlaghoz hasonlítva kevés a sebzésed.

Nézegettem feltöltött felvételeket (0.8.4) és úgy látom azért alkotnak vele a játékosok.

Gneise 105 K 4 Kill
    Utoljára szerkesztette: Trucker39, 2019.06.23. 13:29:54
  • Count Adyn
    Gnesit egyedül secondary builddel használva tudtam valamire is hsználni :D Egyenesen szembe rámenni egy bb re és secondary meg torpedó az arcába, ennyire jo kb:D
  • ozimak
    Szerintem egy kicsit túlspiláztátok ezt a Gneisenau kérdést. Nagyjából mindenki tudja, hogy egy rakás szar. Az ágyúi kevesek, olyanok mintha remegő kézzel, szitán keresztül lőnél egy shotgunnal. A torpedóit a jelenlegi meta-ban nem sokat fogod használni. Az AA nem rossz, de csak t6-7-ben. Ha uptiered vagy akkor fel is dughatod. Főleg, hogy az egész AA rendszer el van baszva jelenleg és majdnemhogy full rng based. Amikor Moskva-val leszedek egy komplett rajt (10 repcsi) 3mp alatt... NC-val, Atlanta-val, Massa-val meg csak tüzijátékozok. Egy Musashi 56 gépet szedett le valamelyik nap...
    (belepumpálsz 5-10k dmg-t a rajba, de egy sem hal meg, majd a strike után egyszerre leszedsz 10-et mert elfogyott a hpjük... ja... okos megoldás, biztos kurvára érdekli a cv-t ha már megvolt a strike, hálistennek hogy ezt módosítják végre lassan)
    Szóval a Gneisenau-nak már nemigen van erőssége... Meg merem kockáztatni, hogy az egyik legszarabb BB Német vonalon. Utána már nyilván csak jobbak jönnek, de előtte is élvezhetőbb volt a Bayern, König, Kaiser. Túl kell rajta esni összeszorított fogakkal, aztán jöhet a Bismarck! De persze ahogy a kolléga is mondja: premium nélkül még tovább kell szenvedni.
    Free xp-det meg szerintem ne a Nelson-ra költsd. Nem rossz hajó... de szintén csak t7-ben. T8-ban már istenesen kapja a citadel-t akár angle-ben is. Mivel pl. a NC vagy Amagi 400+mm-es ágyúi már közel broadsidehoz is szeretik overmatchelni a páncélját. Arról már nem is beszélve ha bekapsz egy-két t9-es BB-t...(bár mondjuk ez igaz a Gneire is) Lassú mint a dög (24knt), CV-k ellen elég nagy gond tud lenni. Nem túl nagy lőtáv (18.2), AA se nagy show. És hiába a super heal, citadel dmg-t nem healel.
  • Kotomicuki
    Kevés a sebzés, ezt érzem:
    - kevés a lövegcső, így kevés a lövedék is, ami találhatna (ez is képes 8 km-ről körbelőni az álló célpontot és lepattanni a CV merőleges oldaláról)
    - itt már több a gyorsabb, jobban manőverező hajó, amit nehezebb belőnöm (pedig a lövedékének már a gyorsabbak közül kellene kikerülnie)
    - több a cseles játékos (sebesség- és irány-váltás, tolatva közlekedés), ami szintén megnehezíti a sebzésgyűjtést

Talán majd a fejlesztett hajótesttel javul vmit a helyzet - az Aiming Systems Modification 1 (és a Main Armaments Modification 1) már fent van.

Amúgy, nagyon nem tudok mit kezdeni a hajóval: BB-nek kevés az ágyú, CA-nak gyenge a mozgékonyság és a DPS/sebzés.
    Ahogy írják, közelről már tényleg jobb a helyzet, de odáig el is kéne jutni és a csapat, ha nagy ritkán top tier vok, akkor nagyon nem akar/tud (sebességkülönbségek) segíteni így túl korán elvérzek. Ha meg leselkedek a sziklák mögül, akkor meg alig-alig szokott gyűlni a sebzés - és vhogy mindig az az érzésem, hogy többet kapok, mint adok egy-egy ütésváltásnál.
    A nagyon ritka 1v1-ben csak a nálam rosszabb játékos ellen szokott működni a szemből/hátulról nem lövik olyan könnyen be a G'-t móka, ilyenből meg nem sok akad.

A szenet gyűjtöm, már csak 121k hiányzik az akciós T9-hez (röpke 3/4 év: nem minden nap tudok leülni a játék elé (ezért a prémiumnapok nem is olyan hatásosak számomra) és akkor is ritkán tudok "2 ládányi" időt eltölteni előtte (a magasabb tier-ek a maguk több pontjával ebben is segíthetnek, majd)), a free XP-s Nelson meg 3 év múlva esedékes, ha addig nem költök belőle hajó-, vagy kapitány-fejlesztésre...
    A zászlókat inkább csak a potya prémiumnapokon használom, akkor tényleg hatásos együttest alkotnak.
    Klánba már befogadtak, kérdés, meddig tűrnek majd meg ott, mert nem tőlem fog a fejlesztésekhez szükséges olaj nagyobbik része befolyni, mivel a "játék" is mindent elkövet, csakhogy távol tartson magától (számomra OP CV-k, +/- 2 tier, túl egyoldalú MM-ek).
  • Trucker39
    Nézegettem a képeket. Kicsit kevés az a sebzés, amit elértél vele.

F2P játékos vagyok én is. Mindig vannak ilyen-olyan akciók, amiből lehet szerezni néhány nap premiumot. Sőt, ládából is szokott esni premium nap. Néhány napja járt le nekem egy ilyen ládából esett 30 nap. Nem is nagyon tudtam vele mit kezdeni, mert azért ennyi kicsit sok lenne a játékból. Áprilisban "bebűnöztem" mert olvastam reddit-n, hogy az akkor épp aktuális ládák igen magas százalékban rejtenek CV-ket. Vettem egy 20%-s leértékelésű, 5x láda készletet. Valóban, jól írták, mert volt benne két premium hordozó. Jól megdolgoztattam őket az egy hónap alatt. Sok kreditet termeltek és elég sok FXP-t is. Ez utóbbit nem javaslom csak úgy fejlesztés közben elkótyavetyélni, hiszen nagyon lassan gyűlik. Azt hiszem 1:20 az arány a normál XP-hez képest

A láda nyitáskor én mindig nyersanyagos ládát nyitok. A szén miatt. Szénből meg lehet álcafestést, zászlókat és nem utolsósorban...hajókat venni. Elég sok, kisebb-nagyobb hajót megvettem már szénből. Időnként vannak bón-ok hozzá, amivel még könnyebb megvenni őket. Javaslom a szén gyűjtését is és néhány premium hajó kiváltását belőle. Sokat tudnak segíteni mind a képzés, mint pedig a kredit beszerzésében.

E mellett nagyon fontosnak tartom, hogy egy jól kifejlesztett kikötővel rendelkező klán tagja legyen a játékos. Elég sok magyar klán van már. Olyanhoz kell csatlakozni, amelyik szivesen lát a tudásodhoz mérten és ki tudod használni a kikötő nyújtotta bónuszokat, ami bizony jelentős. E mellett a klánon belül sok mindent meglehet kérdezni, hamarabb kap segítséget egy elakadt játékos.

Küldetésekből is sok mindent be lehet szerezni. Zászlók, fogyóeszközök, festések, kapitányok, stb. Érdemes ezeket is csinálgatni.

Megragadom az alkalmat és ide is beteszek egy klán hirdetést, legfeljebb törlésre kerül a bejegyzés.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Üdv!

Steel Wolves klán hirdetését olvasod. Alapvetően gyűjtő klán vagyunk. Kezdő és haladó játékosokat is szívesen látunk. Nincs kötelező megjelenés, sem TS használata. Munka, család mellett ha van egy kis szabad időd és leülsz játszani, de nem tudsz megjelenni kötelező időkben? Akkor gyere hozzánk. Egy szabály van mindössze: Kulturáltan tudj megnyilvánulni csatákban, hiszen már nem csak magad, de a klánt is képviseled.

Jelentkezni a játékon belül, a klán menüben lehet. keresd a [STW] klánt és add le a jelentkezésedet.

Utoljára szerkesztette: Trucker39, 2019.06.22. 19:15:34
  • Kotomicuki
    Ja, a G'...
    A fejlesztett hajótest még nincs meg hozzá (kiv' vok, tényleg csökkenti-e a lövedékek széthordását), de a motor és a lőtáv már a jobbik kivitel (a free XP csodái, mer' ezek nélkül meg már tényleg a T5 legalja volt ez a hajó).

Fórumon olvastam egy CV-s megjegyzését: ha megtalálja a G'-t, akkor általában el is tünteti a csatatérről, ha lehetősége nyílik rá, mert az egyik legkönnyebb célpont a számára - nem tudom megcáfolni...
    Az, hogy kétmaréknyi unikum szerint használható hajó, de a többségnek mégis inkább gondja van vele.
    Utoljára szerkesztette: Kotomicuki, 2019.06.22. 18:29:09
  • Kotomicuki
    Azt ugyan nem tudom, hogy fognak eltűnni a G' hiányosságai, de tessék, a képek:
    G' 20 csatával a háta mögött
    G' a többihez képest
    A G' kapitánya - talán csak 2 másik 10 pontosom van (az egyik a Hood-cica), az összes többi ennél is kevesebb

A hajókat, idáig, nem tartottam meg, amint megvolt az utód és a rávaló, már vettem is meg azt és képeztem rá át a kapitányt (50%-osan, mivel f2p "játszanék").
    A cél, mint már írtam anno, 1-2 T8-as elérése és beszerzése, hogy a nekik kiírt küldetésekben, amikben már azért vannak használható jutalmak is, lehessen kotorászni. A T8-asok fenntartásához meg a T5-6-os falka...
    A wot-ból kiindulva tudom, hogy nagyjából T3-ig "jó" és "élvezhető" a termék, onnantól csak a robot és a kínlódás, de kapitányt fejleszteni és egyéb, jó dolgokat beszerezni viszont csak följebb lehet, így arrafelé is el kell látogatnom.
    A kapitányokhoz: mivel f2p "játszok", ezért a 19 pontosak legfeljebb jutalomként jöhetnének számításba, így olyanok, amilyenek és mivel sok hajón szolgálnak, ezért nem mindig tükrözik az épen aktuális "értékrendjét" - viszont t3-4-be jók lesznek úgy is.

Hhmm, nagy vihar jő...
  • Caliph
    úgy hoghy még a térképen sincs a cv,csak a repülő rajok jelennek meg a térképen,mert a cv a csatától 100 kmre hajókázik :D
    ja és cv skill lenne a teljes hajószázad ami kíséri,csatahajókkal rombolókkal,cruiserekkel :D

Utoljára szerkesztette: Caliph, 2019.06.22. 12:10:26
  • Count Adyn
    Főleg egy CV esetében inkább nem kérekünk történelmi hűséget mert leradírozná az egész ellenséges flottát egyedül :D
  • Trucker39
    Onnantól kezdve felesleges történelmi hűségről beszélni szerintem, hogy minden hajónak HP csíkja van és 1%-n még simán elhajózik, sőt, szét is lő bárkit.

Ez egy arcade játék, amiben hasonló hajókkal játszanak a játékosok, mint amik a történelemben is szerepeltek, vagy legalább valaki felskiccelte egy darab papírra.

A Gneise megközelítéseddel nem értek egyet. Szerintem egy jó kis hajó. Másodlagosra húztam és úgy használom. Valóban nem lassú, sőt az egyik leggyorsabb csatahajónak tartom zászlóval. Az ágyúi meg olyanok, amilyenek. Közelharcra tervezték szegényt. Arról nem volt szó, hogy szét égetik, széttorpedózzák közelről.
    Szerintem egészen jól tudtam használni. Igaz, nem csatahajóként, hanem nehéz cirkálóként.

A CV téma látom nálad bebetonozódott rendesen. Ismét történelmi hűség, miközben kicsit feljebb meg balanszot vársz el. Jelenleg a Lexi torpedó raja nálam 160 kts sebességet tud és 14940 HP-val rendelkeznek. Evidens, hogy a legnagyobb sebességgel támad mindenki, ha a játék mechanika megengedi. Lassan majd ott tartunk, hogy azt is a CV játékosok szemére veti a többi játékos, hogy csal, mert a raj egy részét egyből visszaküldi, támadás nélkül.

Minden hajónak van a rework óta egy átdolgozott AA rendszere. Short-Mid-Long néven van a paraméterek között. Itt megtekinthető, hogy milyen távolságra, mekkora sebzést osztanak ki és azt milyen százalék értékben teszik. Ehhez jön még a Flak sebzés, ami instant kill a repülőnek.

Ha megnézed a mellékelt képen ezt az értéket, látható, hogy mennyi sebzést fog kiosztani. Ezért nem javaslom a CV játékosoknak, hogy forgolódjanak AA körön belül, mert ez az érték folyamatosan levonódik a raj HP értékéből.

Teszek fel képeket ide. Majd én is szeretnék a Gneise hajódról modul és kapitányi skill-t látni. Lehet, csak nem megfelelően van beállítva valami.

Képek:
  • Kotomicuki
    Köszönöm - köszönjük - a hasznos tanácsokat, de...

A "játékban" a Gneisenau-val mindent lehet - azaz: semmit sem; tipikus free XP temető - , csak fordulni és gyorsítani nem - végsebessége még volna, csak várná meg mindenki, míg eléri azt. Tehát: ezzel a hajóval a társakat nem tudom kikerülni, nemhogy torpedót, vagy repülőrajt és tetejébe még a légvédelme sem erős -> leírtam a példámat, hátborzongató félperc volt és SEMMIT sem tudtam tenni ellene (csatakezdet volt, próbáltam utolérni vele a "nagyokat", így minden AA ép volt)!

Már az is nagy segítség volna a wg részéről és nagy lépés a játszható-élvezhető játék felé, ha a kettő helyett maximum egy szint különbség lehetne a csatákban. Ha meg átnéznék és kiigazítanák egyes hajók adatait, hogy ne térjenek el ennyire lefelé az átlagtól, akkor még akár az általuk rég elkótyavetyélt jó hírük egy részét is visszaszerezhetnék...

Még egyszer, ha már mások (is) ragaszkodnának a történelmi hűséghez:

"The aerial torpedo could not even be released at speeds above 115 mph (185 km/h; 100 knots). Torpedo delivery requires a long, straight-line attack run, making the aircraft vulnerable, and the slow speed of the aircraft made them easy targets..." (azaz, hiába a pl. TBD Maximum speed: 206 mph (332 km/h; 179 kn) at 8,000 ft (2,400 m) és Cruise speed: 128 mph (206 km/h; 111 kn), ha csak 100 kn alatt tudja elengedni a csomagját...)

Szóval a hegyoldalon át, a ladiktól negyed hajóhossznyira lerakott szivarokat, a mindeközben szemmel követhetetlenül gyors és sebezhetetlen repülőgépeket el lehetne felejteni..., hacsak pl. a fent említett Gneisenau mozgékonyságát (beleértve az egyes BB-k lövegtornyainak a forgási sebességét és lövegeiknek az újratöltési sebességét is, ha már a nekik is szűk pályákra vannak bekényszerítve) sem növelik meg. Az utóbbiak milyen hihetetlenül és játékidegenül hangzanak?! Pont ugyanannyira, mint most a CV-rajok tevékenysége!

Azt meg halkan teszem hozzá, hogy a Bismarck légvédelme is több száz lyukat ejtett a "szatyrokon", csak azok szövetből (fából és huzalból) voltak a német légvédelmi lőszer meg fém ellen volt kihegyezve. Ergo, nem a német légvédelem pontossággal/hatékonysággal volt a baj ott sem...
  • Trucker39
    Sajnos nem tudom megmondani. Mostanában nem fejlesztettem hajót és az az ág is eléggé elvan maradva nálam.

Kotomicuki: Ez a játék sajnos vagy nem sajnos, de ilyen. Stock hajót azonnal teszi két szinttel magasabb tier-be, stb.

A CV témát meg már szerintem alaposan körbe jártuk az elmúlt hónapokban. Volt róla szó, hogy lesz a késleltetés benne, stb. A mostani PT szerveren már legutóbb nem is volt benne. Vagy még dolgoznak rajta, vagy nem tudom, mi lesz a sorsa.
    Olyan nagyon nem sokat jelentett a dolog. Azt hittem én is, de tesztszerveren nem jelentett sokat.

Nagyobb problémának látom a 2-2 hordozó, csatánkénti behívását. E mellett - most hazabeszélek - teljesen rossz taktikának tartom, a T6 stock hordozót betenni T8 csatába. Semmit nem fog tudni kezdeni. T6 egyéb hajó osztály sem tud sokat, de legalább a torpedói, vagy HE lőszerei sebeznek valamennyit. Ezzel szemben a T6 hordozó nem tud a közelébe jutni egy T8 hajónak, nem hogy sebezze.

Azt is beszéltük, hogy elég sok nerfet kapott már a CV, a rework óta. Sajnos azt veszem észre, hogy a játékosok jelentős része felült a hype vonatra és azóta sem hajlandó leszállni róla. Harsogva követeli a CV nerfet, miközben a játékosok egy része szép csendben megtanult együtt élni a rework okozta változásokkal.

Gyakran látok mind a kettőre példákat, hiszen az elmúlt hónapokat szinte csak CV játékmód tanulásával töltöttem. Látok nagyon jó megoldásokat a CV elleni tevékenységre minden hajóosztályban. Ami ellen érdemben nem tudok sokat tenni.

Nagyon gyakran látok borzalmas, a legelemibb gondolkodást is mellőző megoldásokat is.

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni különböző fórumokon, hogy mit nem javaslok tenni, de általában figyelmen kívül hagyják a mondandómat, vagy lehurrognak, mert nincs is olyan magas szintű hajóm, amikről beszélek, vagy tanácsot adok.

Ez igaz. Az is igaz viszont, hogy mindenféle CV a kikötőmben áll és mindegyiket rendszeresen használom. Így látom, hogy mit lehet, vagy nem lehet ellenük tenni.

Néhány jó tanácsot, intelmet itt is megosztok, azután lesz aki megfogadja, bizonyára sok olyan is lesz, aki meg magasról tesz rá és továbbra is harsogja a CV nerfet mondókát.

- Ne hajókázz egyedül, mert ha van benn CV és kiszúr magának, elsődleges célpont leszel
    - Az oldalra áttehető AA erősítés szép meg jó, kb annyit használ, mint a fokhagyma az ördög ellen.
    - Nem kell feltétlenül AA-ra húzni a hajódat. Sokkal hasznosabb, ha AA hatókörön belül hajóztok többen is.
    - Felejtsd el, hogy olyan légvédelmed van, hogy egy repülő sem tud megtámadni. Nincs ilyen
    - Ne feledd, hogy a fedélzeteden a légvédelem egy jelentős részét AA mount-ok adják. Ha szanaszét lőttek HE lőszerrel és még párszor jól fel is gyújtottak, esetleg szét rakétáztak, bombáztak, ne csodálkozz, ha a hatékonyságuk erősen megcsappan.
    - Manőverezz!!! Minden hajóosztállyal alapszabály. Egyenes vonalban, egyenletes sebességgel haladó hajó, minden ellenfélnek ajándék célpont.
    - Könyörgöm, rombolóval is manőverezz! Azért van rá kitalálva a büntetés. Mármint a manőverező rombolót támadó CV-rajra. Egyenes vonalban, mindegy ha szembe is mész a rajjal, nincs büntetés a rajon. Manőverezz!!!
    - Ha romboló a kedvenc hajó osztályod, nem baj. Próbálj meg párban haladni másik rombolóval, vagy kockáztass és egyedül vadássz, minden fontos ponttól távol.
    - Romboló kapitányok!! MINDIG kapcsoljátok ki az AA-t. Bekapcsolni csak akkor kell, mikor egyértelműen kiszúrt magának a CV raj.
    - Minden hajóosztály kapitányának javaslom, tanulmányozza a CV-k rajainak összetételét, fegyverzetét, stb. Nagyon fontos egy pillantással felmérni, hogy az adott raj milyen támadást fog végezni és milyen manőverek szükségesek az elkerüléséhez.
    - Rakétás raj közelít, nem mutatjuk a hajónk oldalát, mert ott nagyobbat sebez. Itt fontos megemlíteni, hogy más-más a rakéták átütési képessége is. Fontos ismerni ezt is.
    - Torpedó vető raj. USA,Brit lassú torpedók, japán, gyors torpedók. MINDIG szembe fordulni a torpedó vető rajjal. Nem elfelejteni!!! Veszélyesek a repülőraj torpedói, de messze kevesebbet sebeznek, mint egy romboló, vagy cirkáló torpedói. Ha választani muszáj, melyikbe szaladjatok bele, akkor inkább a CV torpedóiba. Tudván, hogy nemrég még flood nerf is volt.
    - Bombavető raj. USA, HE bombák VESZÉLYESEK!!! Nagyot sebeznek és gyújtanak. Sose álljatok hosszában egy bombavető rajnak. Már az is segítség, ha elkezditek a kiforduló manővert és nem tudja a raj lekövetni. Jelentősen tudjátok a sebzést csökkenteni. Célzó kör nerfet kaptak nemrég. Japán, AP bombák VESZÉLYESEK!!! Csatahajók és cirkálók nagyon figyeljenek a japán bombázókra. Rombolók be se kapcsolják a légvédelmet, őket szinte egyáltalán nem sebzik. MINDIG keresztbe fordulni az AP bombázóknak. Nagy, elnyújtott bombacélkörük van és nerf óta csak hosszában tudnak érdemben sebezni. Brit bombázók. Ilyen kis ... csetvasz HE bombákkal szaladgálnak és hatalmas célzókörük van. Mindenkit igyekeznek felgyújtani, ami többnyire sikerül is. Alig van páncélátütési képességük.
    - Ne essetek át a ló túloldalára és ne álljatok be csoportosan egy sziget mögé, hogy majd lesz valahogy. Igen, lesz. Veszíteni fogtok.
    - Ne menjen el az eszetek, főleg csatahajóban, vagy cirkálóban. Ne kezdjetek el büntető hadjáratba kezdeni, hogy de most aztán jól elkapjuk a hordozót és szétcincáljuk. Eközben az ellenfél kényelmesen megnyeri a csatát. A hordozó meg vagy meg lesz, vagy nem.
    - CV másik CV-t csak a legvégső esetben fog támadni. Ne kérjétek erre a sajátot, mert vagy le sem szarja jobb esetben, vagy - rosszabb esetben - szót fogad, beáldozza a rajait, amivel jelentősen tudta volna az ellenfél hajóinak az összes HP értékét csökkenteni.
    - Kísérő vadászt kérhettek, ha figyelmetlen a hordozó, de T8 szinten már minden hordozós - kivéve a nyüzöge prémium hordozósok - tisztában van vele, mikor, melyik szektort, pontot kell kísérő vadásszal lefognia. Attól, hogy másodpercenként követelitek a vadászvédelmet, nem fog segíteni. Egyrészt nincs neki végtelen számú - összesen kilenc rajt tud bevetni egy csatában, 1-1 perc időben - másrészt a csata végén csatát lehet eldönteni azzal, hogy kinek maradt 1-2 kísérő vadásza, amivel betudja védeni az utolsó csatahajótokat , aki foglalni próbál a 12% HP értékével. Töltője már nincs, légvédelmét szanaszét szedte az ellenfél CV-je. A saját CV meg másik pontot foglal, mert így van esélyetek nyerni.
    - Fölösleges és zavaró utasítgatni a CV játékost, hová menjen és mit csináljon. valószinüleg nálatok sokkal jobban ismeri már a térképet és tudja, mikor, hová érdemes állni, és mit érdemes védeni.
    - Saját rombolót védjétek ti is. A CV is ezt teszi, miközben igyekszik az ellenfél rombolóit megkeresni és támadni.
    - Ellenfél rombolóit ha felderítette és spot alatt tartja a CV, akkor minden erőtökkel, lehetőségetekkel támadjátok. Nem unalmában köröz, támad egy-egy romboló felett. Azért teszi, hogy ezzel is csökkentse az ellenfél potenciális sebzés kiosztásának mértékét. Gondolom mindenki tisztában van vele, hogy egy jól helyezkedő romboló milyen komoly sebzést tud kiosztani. Nektek sokkal több munka lesz megkeresni és kiiktatni az ellenfél rombolóit.
    - Használjátok a kis térképet. Nagyon fontos minden hajóosztálynak figyelemmel kísérnie a saját és ellenfél hajóinak a mozgását. Az értelmesebb CV játékos először kerül egyet az ellenfél térképén és megmutatja az erőeloszlásokat. Ez alapján döntsétek el, melyik irányba és mennyien indultok el. Bázis védelemnél felér egy katasztrófával, ha látjátok, hogy az ellenfél kétfelé válva közelít a bázisotok felé, míg a saját csapat lelkesen elindul egy irányba. Abban az irányban található ellenfél fel fog tudni addig benneteket tartóztatni, míg az üres oldalon a többiek kényelmesen foglalni kezdenek.
    - Ha jelez valamit a térképen a CV játékos, arra figyeljetek oda. Nála nem alakul ki a..."csőlátás" , mint a csatahajósoknál. A fél csatát a kis térkép figyelésével töltik, hiszen az alapján hoznak meg döntéseket. Egy jó CV játékos folyamatosan számon tartja az ellenfél rombolóit. merre jártak, látta-e már őket valaki, stb. Ha jelez üres helyen valamit, figyeljetek oda és akinek megfelelő, romboló elhárító fegyvere van az menjen és intézkedjen.
    - Cirkáló és gunboat romboló először a rombolókkal törődjön. Mindenkinek sokkal kevesebb munkája és bosszúsága lesz később. A csatahajós nem kap meglepetés csomagokat, a CV játékos sem azzal tölti a drága játékidőt, hogy a rombolókat keresi.

Nos, ennyi lett volna az ismétel jó tanács gyűjteményem.

Nem kötelező megfogadni, sőt. Nyugodtan lehet ennek épp az ellentettjét is művelni egy-egy csatában. Aki viszont tanul belőle, hasznosabban fogja tölteni az idejét random csatában.
  • Kotomicuki
    Meg is lett az eredménye: -1 Hood...
    Nagyon nem látom, hogy a sebességben fogyatékos hajók kapnának vmilyen kompenzációt, pláne, amikor a MM aljára kerülnek és az ember a fenékszelepet keresné rajtuk a legszívesebben, mert annyira kiszolgáltatottak!
  • DantesHUN
    Miért különsítsék el? A valóságban is csaptak össze I. és II vh-s hajók. Hood vs Bismarck? A Queen Elisaberth-ek, is szolgáltak a II. vh idején.
  • DantesHUN
    Ez így van. De PC-n amúgy milyen a Queen Elisabeth? Tapasztalat? Konzolon nekem az a érzésem mint anno a Wot-ban mikor kiderült a Tiger II-ről lehagyták a toronypáncélt. Hát egyszerűen lehetetlen hogy minden lövés maximumot sebezzen bele. Ilyen random faktor nincs, valahogy nagyon el van állítva a hajó paraméterei.
  • Kotomicuki
    Én meg azt várnám, hogy mikor nerf-elik már végre őket, vagy hoznak a MM-be olyan módosítást, hogy CV csak low tier-es lehet, mert a stock-közeli Gneisenau-mat 1 rajjal, 3 ráfordulásból kiszedte egy 8-as CV úgy, hogy közben gépet nem tudtam leszedni tőle!

Ill. különítsék már el az első VH-s és második VH-s hajókat, mert már csak sebességben sem egy kategória a kettő és ilyen hátrányt sehogy sem lehet leküzdeni! (...és igen, érkezzen az öreg vas fölé max. 80-100 csomóval az ellenséges légi kötelék (a 120 csomó a végsebessége a "szatyornak", nem az utazó és mindenképp torpedó nélküli): egyből javulna a téglaként úszó BB-k helyzete! Nemhogy még rágyorsítani, amikor a torpedóvetéshez direkt lassítani kellett anno a gépeknek, vagy hiábavaló volt az a fordulójuk - legalább ezt az "ügyességi" elemet betehetnék a world of only playable CV-ships-ükbe!)
    Utoljára szerkesztette: Kotomicuki, 2019.06.21. 10:49:49
  • Caliph
    és mindezt teljes kussban,mert ugye mindenkinek feltűnt hogy az éppen kiadott új line (most pl az orosz bb) full op kb fél évig,aztán szépen csendben tekergetik lefelé a statokat titokban,próbálva balanszolni a többi hajóhoz
  • Trucker39
    Szerintem nem érdemes a konzolos és a PC-s verziót összehasonlítani. Nem látunk bele, hogy a WG fejlesztők, mit és milyen irányban tekergetnek a paramétereken az egyik, illetve a másik verzióban.
  • DantesHUN
    Próbáltátok már konzolon, PS4-en a játékot:? A számítógépem szar, gondoltam belenézek konzolon.

Nem tudom milyen gépen az angol ág, itt azt próbáltam ki. Na most..a Queen Elisabeth miért ennyire geciszar? Vagy másnak más a tapsztalata? Esetleg számítógépen mások a tulajdonságai?

Szóval komolyan, rá néz egy ellenséges hajó és egyből maximum sebzés. Rám néznek: citadel ,citadel citadel. 10 -20 -30 ezer sebzés. És eltelt 2 perc! a játékból

Ismerem a WG-t, tudom mennyire random, tudom hogy milyenek, a WOt-ot még a zárt alfa fázisban kezdtem, nem kell őket bemutatni. De ez nevetséges, legalábbis konzolon. Mindenki maximum sebzést lő bele mindig.
    Az Orion meg a Iron duke nem volt rossz egyáltalán., de ez röhejes.
  • Caliph
    cvknél mikor akarják bevezetni a csata kezdetén a visszaszámlálást,illetve a haky 4 torpedós rajának buffolását? úgy volt 8.4ben már benne lesz,jelenleg semmit érő ez a torpedós felállás.
    midway meg hatosával dobál :D
    Utoljára szerkesztette: Caliph, 2019.06.02. 21:23:42
  • Trucker39
    Szerintem megoldható a dolog.

Másik

• LeWyTy
    Sziasztok. Van bármi mód arra hogy a steames verzoóban a wargameinges profilommal lépjek be?
  • Trucker39
    Szerintem nem jól használjátok még a vadászokat. Az egy külön... szakma. Mármint jól megtanulni használni őket. Én már kibékültem velük, illetve a használatukkal.

Fontos megjegyezni, hogy nem azonnal teszik a dolgukat. Ezt ki kell tapasztalni és be kell gyakorolni. Az is fontos, hogy egyszeri a felhasználásuk. Vagyis ha be jön két raj, hiába van még gép a védő vadász rajban, nem fogja megtámadni a másodikat. Vissza tér a hordozóra. Ez különösen igaz az Enterprise hordozón.

Azért említettem meg, mert mind közül neki van a legerősebb vadász raja. Itt térek ki ennek a fontosságára is. Azt is meg kell nézni, hogy egy-egy kísérő raj hány gépből áll.

Lehet skill-l erősíteni a rajt egy kicsit, de fontos az alap létszáma.

Miért nem tudtok rajból gépet lelőni? Meg kell vizsgálni egy raj szerkezetét és játékmechanizmusát.

Azt már mindenki tudja, hogy a raj HP egyben számolódik. Mindegy, hogy hány gép támad. Ha alacsony a raj HP értéke, akkor ebből vonódik le a sebzés. Ha magas, akkor is. Viszont van egy jelentős különbség.

Itt jön a játékmechanika.

Kétféle AA sebzés van. Az egyik a hajó nagy-közepes-kis távolságú alap AA sebzése. Ez látszik minden hajó paramétereinél, ha megnyitjátok. Ez folyamatosan vonódik le a támadó raj HP értékéből.

A másik a Flak. A füstpamacsok az égen, ami miatt kifekszik az alap játék és az átlag gép is, mert annyira be lassul a sok számítástól. A lényege, hogy ha manőverezés nélkül repül bele a raj, az gyakorlatilag 100%-s sebzés és kill. Manőverező rajra kevésbé hat természetesen. Ezért fontos, hogy minden pamacs megjelenjen mindenkinél a környéken a játékban. Ez utóbbi is erősíthető skill-l és azt hiszem zászlóval is.

Gyakorlatban ez a következő módon néz ki. Közeledik egy hajó felé a raj. Belép a külső AA zónába, elkezdi veszteni a HP értékét (Az összesből). Elkezd átszineződni a kijelző a repülőrajnál. Előbb sárgára, majd pirosra. Fontos megjegyezni, hogy a teljes rajra értendő ez.
    A raj kerülgeti a pamacsokat, közben a kijelző végén az első piros gép leesik, ha elég komoly volt a tűzerő. Támad, majd kivezeti a rajt. Itt fontos megjegyezni, hogy AA hatótávon belül nem manőverezünk. Nagy sebességgel bemegyünk és a túl oldalt kijövünk. Ennyi. Amelyik CV-s manőverezik, az meg is érdemli.

Ide jön a takarékos mód használata. A szükséges mértékben.

Ha így nézitek meg, akkor a következő történik. Teljes HP-s raj NAGY sebességgel bemegy AA körbe, támad, majd nagy sebességgel távozik. Itt a nagy sebesség miatt jóval kevesebb időt tölt az AA zónában, így a hajók légvédelmi fegyverei kevesebb sebzést tudnak kiosztani, mivel a sebzés értékük állandó.
    Így a raj maximum piros tartományba esett a HP vesztés miatt, de még a minimális értéken belül van, vagyis gépet nem vesztett.
    Gépet akkor fog veszíteni, ha ezen a minimális értéken túl van. Az összes HP érték alá kerül és akkor el dob a játék egy gépet. Persze ezt olyan gyorsan is megteheti, hogy gyakorlatilag a teljes raj 1-2 másodpercen belül eltűnik.

Ehhez jönnek a módosító dolgok. Van Def AA? Van egy oldalra összpontosított AA tűz? Van egymást lefedő légvédelmi zónában több hajó? Azok használnak korábban felsorolt módosításokat?

És még egy fontos dolog, amiről hajlamosak a játékosok elfeledkezni. az AA mount, vagyis légvédelmi állások. Nincsenek eltörölve a játékból, hiszen gyakran látom, hogy HE támadáskor a veszteség ikon megjelenik a hajó felett. Ha valakit megszórnak párszor rakétával, vagy HE bombával, vagy esetleg valaki kapott egy halom HE lőszer találatot, ne csodálkozzon, ha halovány lesz az AA védelme. Nincs mivel lődöznie.

Végezetül itt egy visszajátszás, amit én követtem el. Sajnos nem érte el a küszöb értéket, így videót nem készítettek hozzá. Én meg mobil internetről fel nem töltöm.

A lényege, hogy tanulmányozható rajta, hogyan is használom a légvédelmet és a légvédelmi rajokat.

Enterpise Replay
  • Caliph
    a rajok által lehívott vadászokkal is kezdhetnének valamit,szinte semmit nem érnek,kikierülhető,rohadt sok az aktiválási idő,viszont ha belerepülsz 4 sec alatt ledarálja a rajt
    simán meg lehetne oldani,hogy a repülő rajjal rácélzol az ellen rajára és a cvről kiküldesz a egy gombbal egy csapat figtert az ellen rajára,vagy a térkép egy részére,ahol szépen ottmarad amig máshova nem küldöd. ha lelövik,jönnek az új gépről az előre felkészítettek mint a többi rajnál,és itt is idő lenne előhozni az új gépeket

tehát úgy működne a supply mint bármelyik más rajnál,de oda küldhetnéd a térképen egy kattal ahova akarod mint a cv rework előtt
  • Darun
    Azért ez a légvédelem dolog is, bármennyire átalakitották, pont olyan random, mint korábban volt.
    Visszavettem a Langley-t, rögtön az első csatában top tierként az első háromban végeztem úgy, hogy nekem nagyon nem jött át a CV és még bénább vagyok vele, mint korábban. Aztán a második csatában betett T5-be és nem volt semmi esélyem. Úgy ledarálták a gépeimet, hogy esélyem nem volt.
    Ellenben tegnap mentem a Seattle-el, ami légvédelemre van kihúzva és ilyen 6-9k sebzéssel nem volt egy repcsi lelövésem. És igazából ezt már nagyon sokszor megfigyeltem, hogy a sebzésem többszöröse egyetlen gép életerejének, még sincs AA killem. Hiába kapcsolok def AA-t, hiába állitok szektort. És ezt nem is T10, hanem T8-as hordozó ellen. Az is érdeeks, hogy elvileg a CF a saját számával megegyező mennyiségű támadó gépet lő le. Mivel a Langley még stock, nincs rajta AA, csak a CF ad neki védelmet. Amikor rám jött az ellenfél támadó raja, még is csak 2 gépet sikerült lelőni. (pedig még az sem lehet, mint a többi hajóosztálynál, hogy túl későn küldtem fel a gépeket, hiszen itt a CF automatikusan indul, amint spottolódok). Amikor az ellenfélnek utoljára maradt CV-je, én is megpróbáltam ugyanezt, a közelébe se jutottam, mert a teljes támadó rajomat leszedte a CF.
  • asolyom
    Szerintem valamit nagyon nem jól csinálsz. Én nem érzem ennyire OP-nak egyik CV-t sem, de nyilván nem abból kell kiindulni, hogy egy Normandiának semmi légvédelme nincs, és még egy 6-os hordozóval teljesen le lehet bontani. Van számos olyan hajó, amit nem lehet megközelíteni, mert 2 mp alatt az összes repülőt leszedi.
  • Kotomicuki
    Nem a CV fog együtt mozogni a falkával, bár ha csak ideiglenesen is el tudná venni a tüzet a többiről... (a HP-ja megvan hozzá - alacsony szinten mire ledarálnák róla...), hanem a falka fog egészen a CV-ig visszahátrálni és megvárni, míg elfogy az ellenség légi ereje, ha nem csinálnak vmit ezzel a CV nem tudja ütni CV-t dologgal.

Mert tényleg elmegy az életkedve is az egyénnek, amikor látja, hogy 4 raj közeledik (akár csak a társa) felé, lecsapnak, majd -1 ladik nálunk és félpercenként ezt ismételgetik.
    A repülőmön, már ha van, meg 5 perces cd csücsül és hiába van 13k sebzésem repülőkbe, ha az az abszolút 0-át jelenti, mivel egyet sem szedtem még le vele (és mintha nem is számítana ez a szám (sem), mert csak ontja magából a gépeket a CV) - ilyen is megtörtént már velem.

A csata végén meg mi mást tehetnének a "halhatatlanok", mint egymásnak esnek, de ekkor már arcukon a mosollyal, mert a nem kevés nyeremény és a tudat, hogy megint ők mészároltak le mindenkit, már a zsebükben van - és gyakran az idő jár le előbb, minthogy dűlőre tudnák vinni a dolgot egymással... (lehet, hogy fönt másképp néz ez ki, de lent nagyon a CV felé húz most a mérleg nyelve és csak a gyakorlatlansága mentheti meg az ellenfelet a teljes pusztulástól)