1280
roguelike
  • DarkHorSe
    Ja enis erre gondoltam
  • Zero 7th
    Meg kéne valami time limit, mittudomén, egy hét, hogy ha addig egyéb bokros teendők miatt nem sikerül lejátszani valakinek a körét, ne álljon le az egész játék.
  • DarkHorSe
    Reszemrol a verzio teljesen mind1, en sem varnek szivesen :) A mentest valami file megosztora felrakjuk, aztan aki a soros az leszedi es berakja ide. Lehet majd elkerem a hazigazda jogot, aztan rakok be bannert meg oda be lehetne rakni hogy ki a soros es honnan lehet letolteni a jelenlegi allast. A vilag elsore legyen a leheto legkonyebb, igy talan konyebben boldogulunk stb
  • Zero 7th
    Hm, én nem ragaszkodnék az új verzió kivárásához, de hát nélkületek úgysem kezdek bele. :)

Valami keretet kéne addig adni a dolognak. Hol cserélünk mentést egymással (párszáz mega, nem lesz annyira egyszerű), hányan kezdünk bele, milyen modokat használunk, stb. Meg a játékkal kapcsolatos dolgokat is meg kéne beszélni, hogy milyen worldgen, azon belül milyen biom, milyen nyersanyagok, mit viszünk magunkkal, milyen skilleket osztunk ki, stb.

Én vanilla DF párti vagyok alapból, de egy ilyen meccshez felőlem moddolhatjuk.
  • DarkHorSe
    Oke, en benne vagyok. Megvarjuk akkor a kovetkezo verziot aztan elkezdjuk.

Akkor eddig akik benne vannak, tobbiek?

-Darkhorse
  • Zero 7th
    Generáltam egy világot földalatti barlangrendszer nélkül. Találtam egy helyet, amivel 100% meg voltam elégedve. Elkezdtem, aztán mikor elkezdtem volna lefelé ásni, kiderült, hogy összesen 30 szint van alattam a pokolig.

Eh.

Azóta sem találok olyan jó helyet...
  • Zero 7th
    Ja, azt nem is meséltem, hogy kipróbáltam a "törpe dugattyú" nevű félig-bugot. 150 szint mélységből hoztam fel magmát a felszínre.

A lényege, hogy sziklaomlásnál az alul lévő folyadék felteleportál a leomlott szikla legfelső szabad kockájára. A módszer meg egy lenti tározó x mélységgel, fent, meg a leejtendő oszlop tetejétől x-re lefedni a lyukat magmaálló floor hatch-ekkel. A floor hatch nem számít csatlakozásnak, tehát nem akadályozza meg az omlást, de felfogja a magmát. Tározó kiás alul, magma beenged, oszlop körbeás, fent fogadószint kialakít, oszlop beejt. Magma megjelenik fenn, lehet vele dolgozni. Fontos, hogy egy szint magma _megsemmisül_, sem lent nem marad, sem fent nem jelenik meg. A 10x10x3 magmatározómból 10x10x2 jelent meg fent.

A módszer fasza, működik, de nem vagyok benne biztos, hogy gyorsabb a pumparendszernél, és fent utánpótlás hiányában nem lehet túl messzire vezetni a magmát, mert a workshopoknak 4/7 szint kell. Ráadásul az egész rendszerben EGYETLEN 3/7 kocka sem lehet, mert hullámzik, és ha a workshop alá ér a hullám, akkor az leáll.

Szal nemtom, megéri-e.
  • Zero 7th
    Eh, francokat, nem vettem bele a creature speedet. Akkor viszont a leghalványabb lila fingom nincs, hogyan kéne kiszámolni, főleg a strength és agility módosítók miatt... :P
  • Zero 7th
    Pff, számolgatom, hogy egy egyhónapos időzítőhöz mekkora folyosó kéne... hát... harmincháromezer-hatszáz kocka hosszú.

Bazzzzz... :P :D
  • Zero 7th
    A berozsdásodás egyáltalán nem baj, a tapasztalatlanság sem. Elég frankó FUN-forrás egymás vélt vagy valós tervezési hibáit javítgatni. Még odáig is elmennék, hogy full kezdő is belefér a csapatba, csak ne ő kezdje... :) Annyiból azért nem szerencsés, hogy aki még eleve csak most tanulja látni a mátrixot, annak lehet, nem annyira szórakoztató egy már működő erőd még sokkal inkább kaotikus világát nézni. Attól tartok nem merne belenyúlni, és eltelne az éve anélkül, hogy egy kapavágást merne csinálni...
  • Zero 7th
    Erről pont most olvastam egy fórumon azt a véleményt, hogy a fortress módon úgysem változtat sokat, meg hogy Toadynál a "mindjárt kész" az jellemzően egy évet jelent...
  • Zero 7th
    Régi hagyomány DF körökben a "succession-game" vagy "community fort", aminek a lényege, hogy néhány (tipikusan 7) játékos a játék idejében évenként váltva egymást menedzsel egy erődöt. Mindenki egy évet játszik egyszerre, majd a főbb eseményekből ír egy beszámolót, jellemzően egyes szám első személyben(a kezdő törpék általában megkapják a játékosok nickjeit), screenshotokkal.

A multi a dologban csak annyi, hogy ha valaki végez a körével, tovább passzolja a mentést a következő játékosnak. A lényege az, hogy a játék olyan komplex, hogy még a saját dolgaimat sem látom át egy tízéves erődben, nemhogy másét. Nagyon jellemző az, hogy valaki elkezd valamit amire nincs ideje a mandátuma alatt, egy későbbi játékosnak fogalma sincs, mi akar az lenni, folytatja máshogy, és így tovább, és mire visszaér a kör arra, aki elkezdte a projektet, már valami egészen mássá mutálódik. Illetve a jelöletlen kapcsolók az, ami az erődök vízzel, magmával vagy goblinnal feltöltődését szokta okozni.

Angolul találni egy rakás ilyet, változó minőségben. A leghíresebb, hagyományteremtő a Boatmurdered nevű erőd sztorija, az még a 2D változatból való, de sírva röhögős olvasmány.
  • sirdond
    játszol x évet, lemented és átküldöd a mentést a soron következő játékosnak. az is játszik ugyanannyi évet, lementi, küldi a következőnek és így tovább.
  • sirdond
    én beszállok szívesen, de akkor várjuk meg azt az új verziót :D
  • MitsuMishi
    Ebbe van multi? Vagy hogy érted ezt a több emberes dolgot?
  • DarkHorSe
    Haaat en nagyon reg jatszottam, tuti kijottem a gyakorlatbol :D Azert jo otlet, kozos verzio kell aztan mehet a dolog.
  • Zero 7th
    Hát akár fellőhetek egy streamet, úgyis mostanában folyamatosan ezzel játszom, de most elég skizó módon folyton újrakezdve más és más helyen, és brutálisan scumsave-elve, ha baj van. Nem tudom, mennyire szórakoztató ezt nézni...

Inkább azt mondjátok meg, hogy mikor kezdünk bele egy folytatásos erődbe? :)
    Kb 5-6 emberrel már érdekes lehet, annyian meg vagyunk itt...
  • Zero 7th
    Még területet sem találtam, de gondolatban már tíz lépéssel előrébb járok...

Azon agyaltam, hogy hogyan lehetne egy időzítőt gyártani a vérlényeknek, ami minden hónapban ugyanakkor bekapcsol, és leválasztja a halandó erődöt a vérlényekről.

Erre találtam egy kérdést neten, hogy "elfogtam egy ember vérlényt, na most mi?", és azt javasolják neki, hogy csináljon abból időzítőt a hónapokra.
    Eheh, basszus, totál eszembe sem jutott. Mindenféle megoldáson gondolkoztam már, vízzel pont egy hónap alatt feltelő tározó, vagy pontosan annyi kocka hosszú folyosó, amit egy ellenséges szörny kerek egy hónap alatt jár végig (automatizálva híddal a két végén, hogy amikor végigér, megfordul és visszamegy).
    Aztán ez a legegyszerűbb megoldás amit írtak, az eredeti vérlénnyel kell időzíteni...
    Néha kicsit túlkomplikálom a dolgokat.
  • Zero 7th
    Adventure mód akkor lehet vicces, ha meglátogatod a saját erődöd. Mondjuk adamantium teljesvért meg platina kalapács kupacokat hagysz az erődben, aztán adventurerrel összeszeded.

De akkor is max az lesz, hogy legyőzhetetlenül nem lesz mit csinálnod. Generált "öld meg xy-t" küldetések vannak, ha jól tudom.
  • DarkHorSe
    Na mikor csinaltok gameplay meg tutorial videot? Vagy streamelhetnetek valamikor:P
  • sirdond
    adventure módot semennyire, szerintem is sokkal jobb roguelikeok vannak (DCSS a nagy kedvenc számomra)

Zero: elvileg februárban volt a bejelentés,hogy hamarosan érkezik. azon kívül nem sokat tudni. 1-4 hónap talán?
  • Zero 7th
    Semmit. Egyszer talán megnéztem. Rougelikeból van jobb, pl sztem az ADOM.
  • Zero 7th
    Az mikor lesz?
  • Terawatt
    Köszi a tippet. Most az adventure módot nyúztam. Volt két Bullshit halál amikor dombra fellépve a quest npc egy kör alatt megölt, mögöttem a haverok nem is tudták le reagálni.

Eddigi legnagyobb win az 1v1 egy medvével. Szét lőttem a lábait majd kapott a fejébe is pár nyílvesszőt. Ez most egyszerűbbnek tűnik mint a rendest megtanúlni akkor. Amíg nem jön a ráncfelvarrás jó lesz az adventure mode.

Ezt mennyire toltátok?
  • sirdond
    szerintem, aki most akar kezdeni, az lehet jobban járna,ha megvárná az új df verzió (df2014) hivatalos megjelenését. elvileg már közel van és tele lesz újításokkal. a legutóbbi nagy update-ből kiindulva, ami a df2012 volt, biztos nagy lesz a felhajtás körülötte, készülnek majd tutorialok,lp-k, stb...

és talán könnyebb azt megtanulni elsőre, mint a régi verziót + az új dolgokat külön.
  • Zero 7th
    A fertőzéstől lehet, hogy véd, de az biztos, hogy nem tisztít. Ez az embarkom egy véresős helyen volt, és az alsó szinten, a lépcsővízesés vízgyűjtője fölötti szinten volt a kút, két legyet egy csapásra alapon.

A milliónyi cancel üzenet mind tisztálkodásról szólt (Urist McDwarf cancels cleaning self: dangerous terrain). Úgy, hogy a vízesésen gyalogoltak le a kúthoz.
  • SaGa
    Elvben a fertőzésektől is védi a törpéket. Gyakorlatilag ez van mosdás helyett. A szappant csak a kórházban használják.
  • SaGa
    A MW fejlesztője nem szereti a macsekokat, így abban nincs ilyen jószág, helyette van moleweasel, jóval kevésbé szapora, de ugyanúgy vadászik.
  • SaGa
    Ilyenem nekem is van, de FPS-ekhez idomítottam (TES széria és hasonlók), ebben túl sok billentyűt kéne újratanulnom.
    Tudom, csak egyszer kell felvenni aztán csak egy klikk a betöltés, de valahogy eszembe sem jutott...
  • Zero 7th
    Hm, ez érdekes. Az átlósan átfolyó víz nem közvetít nyomást, az tuti. Lehet, hogy akkor ezzel van összefüggésben? De a törpe folyadékfizika amúgy is csinál érdekességeket, betudom ezt is annak...

Egyébként jó ez a mist, de nem ér az egész annyit. Egyetlen pozitív gondolatot ad irtózatos munkabefektetés, meg egy rakás FPS árán. Egy fullos erődnél, ahol már nem csak a víz csobogását számolja a gép, hanem a plusz ezer macskát is, ott már számít...
  • Zero 7th
    Ja igen, az egér. Hát én azt egyáltalán nem használom a játékhoz, úgyhogy eszembe sem jutott görgőre állítani... :D (Viszont ezt: #460 használom hozzá vadul)
  • SaGa
    Ezzel a szűkített beállítással csak a rács vizes, a "mist" meg kiterjed a lépcsőház egészére, meg még 1-2 "kockányira".
  • SaGa
    A fel-le mozgásra érdemes beállítani az egérgörgőt (BUTTON:0:4 és BUTTON:0:5). Akkor nem kell a <> jelekkel küzdeni, csak adventure gyorsutazós módban.

Ha a Masterwork-öt szedi le, abban van egy halom grafikus készlet, mintákkal, (nekem a Masterwork set + Irondhand falak jött be legjobban).
    Nagyon könnyű map-et is lehet vele generáltatni (a második mapgenerátor menüben vannak az előre definiált map források). Van egy easy sandbox térkép, ehhez megfelelő kezdőcsapattal, meg a Garden of Gaia (rengeteg növénnyel, állattal).

A MW indító grafikus felületén kikapcsolhatóak az összes olyan funkciók, amiket a MW hoz a játékba. Kezdőként a játszható fajokat le kell redukálni a törpékre, másképp érhetnek meglepetések, ha rossz fajt választasz a játékon belül az embark előtt.
    Ennek módja egyébként: az embark pont kiválasztónál addig kell a TAB-ot püfölni, míg előjön a "társadalmak" listája. Ebben lehet választani. Azt, hogy az adott "birodalom" épp melyik fajhoz tartozik, a szomszédság (újabb TAB püfölgetés után jön elő) listájának tetején olvasható.

A kölyköket én levettem 10-re (max 20%). Amelyik előbb jön, annál megáll.
  • Zero 7th
    Hm. Akkor szerintem az lesz a gond, hogy egy lyukon nem megy le a víz. Első körben én is így áztattam el magam, hogy egy lyukat hagytam. A középen lépcső+körben nyolc rács megoldással kb a rácsok sem lesznek vizesek furamód. Lehet, hogy a lépcső anyagtalan, nem akasztja meg a zuhanó vizet, a rács meg megakasztja...

Egyébként eléldegéltem kb három évet a peremlakó helyen, egy kockás folyosóval a vízesés alatt és soha egyetlen törpe nem esett le balesetből. Az elf karaván viszont rendszeresen, bár azok lehet, hogy öngyilkosok lettek bánatukban, mikor meglátták a kb 40x25-ös fullra töltött fa, meg a kb ugyanekkora refuse+corpse raktárat közvetlen a trade depot mellett... :P
  • Zero 7th
    Az Ironhand féle tilesetet használom. Mayday-t néztem még, de ott szerintem rondák a gömbölyű sarkok az épített és csiszolt falaknál.

Én egyébként anno ASCII-val kezdtem, annak is megvannak az előnyei. Több információ látszik első blikkre a színkódolás miatt, viszont tanulni kell, hogy mi micsoda.

Tippek... hát... vannak jó tutorialok neten. Én hirtelen azt sem tudnám, hol kezdjek tippeket adni.
    Az UI átnézése talán az első lépés. Mindig minden gomb jelentése a képernyőn van, ezt nem szabad soha elfelejteni. Néha teljesen érthetetlen módon a pozícionálásra nem a kurzorgombokat használja, hanem az unkh-t, vagy épp a +- gombokat, de ez megszokható.
    Angol billentyűkiosztás kell, a kisebbnagyobb jelekkel lehet fel-le mozogni a szintek közt.
    A d gombos menü az egyik legfontosabb, azzal lehet ásni, fát vágni, stb.
    A másik fontos menü a b gomb, építkezés. Azon belül w a workshop almenü.

Aztán mint a hasonló ilyen játékokban, első a farmok a konyha és az alkoholfőző, ács, kőműves workshop, ez a öt dolog az, ami abszolút szükséges a fennmaradáshoz. Igazából minden más már csak sallang, "felesleges" dolog, ezzel az öt dologgal fenn lehet tartani egy erődöt.
    Aztán viszonylag hamar érdemes izolálni magad a map többi részétől, hogy a vadállatok meg később a goblinok ne legyenek baj...

Hirtelen ennyi. Nemtom, konkrét kérdések ha lesznek, szívesen válaszolok, de így leírást ÁdámÉvától.... az egy kicsit nagy meló...
  • SaGa
    Nálam a lépcsőház ilyen:
    (X: le-feljáró lépcső, o: padló, # rács a padlóban a víznek):

ooooooo
    oooXooo
    ooooooo
    oXo#oXo
    ooooooo
    oooXooo
    ooooooo

Minden szinten. Amíg nem osztottam meg a vízmennyiséget kétfelé és nem tettem be szűkítőt, a lépcsőkön mosta le őket a zuhatag.

Az egyik szinten ez a nagy meeting hall közepén van. A gyűlésteremben azstalokkal, székekkel, kajatárolóval, kutakkal, templommal, edzőteremmel, mellette a négy oldalon kórház, követség, boltok, könyvtár, iskolák (ezek a Masterworkkel jönnek). Lejjebb meg négy irányban a szállások 3x1-es szobákkal. Még lejjebb a vezetők lakosztályai 5x5-ös szobákkal és ha kell, alá még jöhet egy szint szobáknak.
  • Zero 7th
    Wait, wut? Neked lemosta a víz a törpéket?

Én simán ráeresztettem a vizet a folyóból a lépcsősorra, ami minden szinten teljesen körbe volt ásva a csatlakozó 8 kockán, aztán ráccsal körberakva. Lent egy tározó, meg egy kifolyó.

Egyetlen törpém sem mosódott le soha. Egy kicsit feltelt a tározó lent, ami annyira visszaduzzasztott, hogy időnként néhány egységnyi víz megjelent a legalsó szinten, és okozott némi job cancel-t, de ennyi.
    Egyébként nem kell a lépcsőre folyatni, ha a lépcső mellett esik egy aknán, akkor is termel elég mistet és tuti nem mos le törpét. Volt egy próbám, amikor a természetes vízesés elé raktam le az épített főlépcsőt, az volt a legegyszerűbb, csak 100 törpénél teljesen beállt az erőd, nem tudtak közlekedni egymástól. Kiadtam vagy 10 macskamészárlás parancsot, és egy fél év alatt nem tudta a hentes átverekedni magát a tömegen, hogy kihozza a macskát a meeting hallból...
    De aztán rájöttem sajnos, hogy az überfasza vízeséses helyemet soha nem fogja nekromanta meglátogatni, szal feladtam azt is.

A jeges zombis témát felfüggesztettem, onnantól, hogy sikerült biztonságba kerülnöm, ugyanolyanná vált, mint bármelyik másik erőd, csak erősen korlátozott lehetőségekkel. Nincs víz, nincs flux, nincs semmi, csak jég meg zombik. Túl tudom élni, csak minek? :P

Úgyhogy megint világot generálok, helyet keresek.
    Hivatalos fórumot olvasgatva lett egy ötletem. Különböző topikokban beszéltek arról, hogy megfertőzni az egész erődöt vámpirizmussal, vagy vérszörnyességgel...
    Na de mi lenne, ha három részre osztanám az erődöt, és a lakosság harmada vámpír, harmada were-akármi, harmada meg halandó lenne? Három egymástól elválasztott lakhellyel?
    Első ötletem a vízeséses map volt, vizitörpék, a folyó 10 emeletes partfalain függeszkedve úgy, hogy a közlekedőfolyosó építve van a víz fölött. Na ez szorult be 100 törpénél.

Úgyhogy most az az elképzelés, hogy a felszínen egy falu épített házakkal, ezek lennének az átalakulós lények. Lenne egy vár a falu közepén, alatta esetleg a földben is kiterjesztve, az lenne a halandók lakrésze, az egész alatt meg egy nagy nekropolisz vámpírokkal. Mondjuk temetővel indul, lejjebb katakombák, aztán föld alatti város, végül egy Thief1-es bonehoard, egy nagy teres, zombikkal töltött terem.
    Vámpír szinte biztosan jön, újabban minden játékban van. Nekromanta torony mellé fogok telepedni, szal nekromantám is lesz előbb-utóbb. Az igazán necces a were-akármik befogása lesz.

Ehhez akarok egy fákkal dúsan benőtt, nem túl veszélyes mapot, vassal, flux-szal, teljes iparral. Gyorsan az első évben lefalazni magam, aztán hajrá, építkezés ezerrel.

Population limitet levettem a default 200-ról 80-ra, de lehet, hogy lehúzom 50-ig. Akarom az ostromokat, és 100 törpét TALÁN tudok foglalkoztatni, 200-at viszont biztosan nem. Child limit 25, a default 100 helyett, az valami elbaszott gáz, amikor percenként szülnek, és már több a gyerek az erődben, mint a felnőtt.

(Soha nem fogok eljutni az acél meg adamantium felszerelésig, mindig előbb feladom az erődöt...)
  • Fletley9
    +1, jó ideje szemezek már vele a mélysége tetszik a dolognak, de akárhányszor odakerülök ,hogy próba kifolyik a szemem mert nem látom át egyszerűen és feladom.
  • Terawatt
    Zero te milyen kinézettel játszol? Lehet neki esek a játéknak. Adok egy esélyt a megtanulásának. Tipp/trükk kezdésnek? Amíg bele nem jövök lehető legkönnyebb mapot akarok generálni stb.
  • SaGa
    Kísérletezgettem kicsit ezzel a belső vízeséssel és sikerült egy olyan kombinációt kitalálni, amikor nem mossa le a víz a törpéket a tározóba.

A trükk: egy szivattyúsor hozza fel a vizet, ami fent kétfelé ágazik, két lépcsőház felé. A fenti csatornába be van iktatva két szűkület. Gyakorlatilag így (X: fal, o: csatorna, #: rács, ahol lefolyik, n:szivattyú):

XXXXXX
    XXX#XX
    XXoXXX
    XoXXXX
    XoXXXX
    XoXXXX
    XoXXXX
    XoX#XX
    XoXoXX
    XoXXoX
    XoXoXX
    Xooonn
    XXXXXX

Ott ahol a falak sarkosan érintkeznek, átjut a víz köztük, de jóval kisebb tempóban, mint a nyílt, egy egység széles csatornán.
    A lépcsőházban szintenként rács, hogy le ne potyogjanak.
    Így nem fröcsköl össze semmit, csak a rácsok vizesek, viszont a pára ott gomolyog minden szinten...

Kísérletezés közben sikerült egyszer az egész brigádot lemosni a medencébe, egyszer meg feltölteni a teljes erődöt vízzel. Kerestem egy olyan területet, ahol van egy több szintes különbség a felülről jövő folyó és az alsó folyó között és a felsőt bevezettem fönt, lent meg ki. Csak elkövettem azt a hibát, hogy két lépcsőházba külön vezettem be, de egy csatornán vittem ki. Kétszer annyi be, mint ki: lett egy nagy, többszintes uszodájuk...

Meg kitanultam a szélmalomfarm építését, mert 6 szivattyúhoz (meg a mechanizmusokhoz és tengelyekhez) 10 malom kell, hogy elegendő energiát adjon.

Meg felfedeztem egy hibát(?) is.
    Az utolsó, működő rendszerben bementem a folyó vízszintje alá két szinttel, jó nagy víztárolóm legyen. A bevezető csatornát a folyó alatt eggyel hoztam be, és így csak azt a szintet töltötte fel, meg az alatta lévőt, a folyó szintjén lévőt valamiért nem. Ahogy elindult a szivattyúrendszer, a program rájött, hogy nem stimmel valami és gyorsan feltöltötte az addig szárazon maradt, a folyóval egy szintben lévő "emeletet" is. Nem a fentről visszafolyó vízzel, hanem alulról a függőleges aknán át, ahogy már eredetileg is kellett volna, ahogy a közlekedőedények törvénye kimondja. Így egy szivattyúval többet kellett telepítenem, mint ami a tényleges működéshez kell, és a legalsó az indulás után víz alá került. Lebontani már nem tudom...