1280
roguelike
-
Zero 7th #557 Újrakezdve volt megint részem mókában...
Egyszer megettek a farkasok, mielőtt levonultam volna a föld alá. Háromszor elbasztam a farm kiásását, újrakezdtem miatta.
De a legjobb az volt, amikor már minden frankón megvolt, a farm összevizeződött, a víz befolyt a ciszternába, a parasztok elkezdtek vetni... amikor beszakadt felettük a plafon, megölve egyet. A jég úgy működik a jelek szerint, hogy úszik a víz tetején, és a falak és a padlók külön vannak számolva. És egy réteg padlót fenntart a tetején akár egyetlen kocka 1/7-es víz is. Amikor az felszáradt, megszűnt az alátámasztás, megölve egy törpét. Aki aztán zombiként felkelve leölt mindenkit.
Úgy tizedik nekifutásra sikerült elindulnom, kész a farm és durván termel, van egy kút, meg némi minimális ipar és raktár. Hoztam vagy nyolc különböző pár madarat, azok vadul termelik a tojást, megérkezett az első bevándorló banda, van némi fal a felszínen a depó és a feljáratok körül, hogy ne lássanak meg messziről a farkasok... Most jó a helyzet. Erőd lesz belőle.
Következő lépésem a felszíni védelem lesz, árok és fal körbe, felvonóhidakkal. Tök vicces jégből építkezni. Kell majd bánya is, ha a fenti árok kész, alig van még kövem.
Találtam megkövült fát a földben, azt nem tudom, az használható-e üzemanyagnak a kemencékhez..?
Na mindegy, jó lesz ez. -
SaGa #556 Elég mélyen, de a fejlesztők és a community sok modolási tanácsot ad a fórumokon. Én csak használom, nem írom őket...
Nagyjából olyan, mint a M&B modjai. Átszabják az egészet, de az alapszabályok maradnak. -
Zero 7th #555 Hm. Ezek a modok milyen mélyen tudnak belenyúlni a játékba? Én különösebben nem foglalkoztam velük, de az az érzésem volt, hogy ezek mennyiségi dolgok, új anyagok, tárgyak, lények, amiket a txt fájlokból lehet módosítani. Jól gondolom?
"a törpök ebben a modban tudnak automatonokat (Dwemer Centurionokat) építeni"
Viszont akkor ez hogy?
Nekem egyébként nincs nagyon ingerem modolni, az alap világa tetszik (kannibál elfek, lol), a játékból meg még mindig nem láttam mindent, hiába játszom évek óta. -
SaGa #554 Tesztelgetem a különböző DF modokat (a M&B-nél is vagy 15-öt kipróbáltam, mire kikötöttem a PoP-nál).
Van ugye a Masterwork, szép, jó, de pl a világgenerálásnál az esetek háromnegyedében elhasal, leáll. Valószínűleg memóriatúlcsordulással.
Nézegettem még néhányat. Összeraktam egy 257x257-es mapet a PerfectWorld-del, majd beküldtem a modokkal felhúzott DF-eknek, aztán hajrá. Tanulmányozom, melyik mit ad.
Ha kihívásokra vágysz, nézd meg a Genesis reborn modot. Dark fantasy, sok új fajjal, egységgel, lehetőséggel. És úgy tűnik nagyon kemény. Egy nap 3 különböző helyre lerakott embarkot elbuktam percek alatt. Gyanakodhattam volna, hogy az alapértelmezett felszerelésben benne van 2 nagy alabárd favágó szerszám gyanánt, de elsőre összeraktam a megszokott mason, woodworker, hunter, farmer, szakács, craftsdwarf, nemes csapatot. Ahogy lerakta őket, kijelöltem a karámot, a bányászoknak beállítottam, hogy gyorsan faragják körbe a hegytetőt (vagy épp a völgyet, mikor hol sikerült lepakolni), a favágónak kijelöltem a kivágandó területet, a farmereknek a begyűjtésit, aztán hajrá.
Nagyjából 20 másodperc múlva lerohant egy falka "owlbear", bármi is legyen az. Vadászok, felderítők. Négyen ledarálták a csapatot kb fél perc alatt
Következő kísérletre jól felfegyverzett, war mastiffokkal megtámogatott bandát raktam ki, az eredmény ugyanaz, csak 2 percig húzták...
Alig találtam olyan helyet, ahol legalább addig eljutok, hogy lehordom a cuccot a föld alá...
Nagyon meg kell nézni, hova parkol le az ember...
A modban legenerálhatod Tamriel-t, Middle Earht-t, Númenort is, ha akarod. Tamriel még jó is, mert a törpök ebben a modban tudnak automatonokat (Dwemer Centurionokat) építeni, ahogy az az Elder Scrolls-ban szokás. Ha ilyen kemények az alap vadak, akkor kellhet is...
Tesztelem még a Legends of Forlorn Realms, a Fortress Complete, és a Regeneration: Forced evolution modokat... -
Zero 7th #553 Na, szóval ez a jég hátán megélés egy kicsit problémásabb, mint elsőre gondoltam.
Azt nyaltam be, hogy túl lassan lettek kész a farmok, és túl messze voltak. A felszíni erődnek akartam egy 45 kocka átmérőjű kört, a jégvágást meg azon kívül csináltam, hogy ne zavarjon be. Túl nagy lett a farm is, túl kicsi a csatorna. A terv az lett volna, hogy átfolyik a farmon, le egy ciszternába, ahol aztán kút lesz belőle. Az lett belőle, hogy a farm feléig folyt csak el a víz az egykockás csatornán, aztán felszáradt.
Bevetettem plump helmettel, de a parasztok már nem nagyon dolgoztak, mert a kiszáradó sáros vizet iszogatták, meg patkányra vadásztak.
A végét nem láttam, de el tudom képzelni. Pont jött a törpe karaván, gondolom az egyik éhségtől félőrült törpém pont egy karavánőrbe rúgott bele, aztán azok meg lemészároltak mindenkit.
Na, akkor restart, ez jó kezdés, van benne potenciál.
Amitől még kicsit félek, az az, hogy két macskát vittem magammal. Catsplosion veszélye erősen fennáll, mert ugye henteshez nem egy életbiztosítás elvinni őket. Arra gondoltam, hogy csinálok egy lezárt harci arénát, és a közepére építem meg a hentest meg a cserzőműhelyt. De lehet, hogy csak bedobálom a kiscicákat a pokolba majd... -
Zero 7th #552 Eheh, lemaradtam a funról. Kialttaboltam fórumozni, amíg vártam arra, hogy _esetleg_ beindulnak a farmok, visszaalttab, "Your settlement has crumbled to an end."... -
Zero 7th #551 Eheh, kaptam egy talented carpentert meg egy high master bowyert. Van mellette rakás egyéb skilljük. Két vámpírom lett? :P -
Zero 7th #550 Jaaa, hogy a jégvágás egy bug! És túl nagy területet hasítottam ki, azért nem olvadt fel! Így, hogy kettéhasítottam, lett belőle víz. -
Zero 7th #549 Mondjuk ha le kell mennem a barlangokba, akkor a törpe dugattyúval fogom felhozni a vizet, nem pumpasorral... -
Zero 7th #548 Na, ez a Dead Snow scenario eléggé fun valóban. Először használhatatlanná tette az erődömet egy feléledt jak fejszőr. Bántani semmit nem tudott, a kutyák nem tudtak vele mit kezdeni, harcosom nem volt, úgyhogy a workshop szintemre többet nem mentek be a törpéim.
Oké, akkor a hentes felejtős. Újrakezdve ástam egy kétkockás gödröt, beleraktam a jakokat, aztán befalaztam őket.
Aztán kétszer megettek a rohangáló jégfarkas falkák, mert nem vonultam időben a föld alá.
Jelenlegi állással szomjan és éhen döglök, mert a vágott jég most nem termel vizet. Előző helyen semmi gond nem volt, most hiába omlik le, jégtömb marad, nem változik vízzé.
Ez akkor megint újrakezdős, le kell menni nagyon gyorsan az alsó barlangokba. Az is szép lesz... -
Zero 7th #547 Ehehe. Olvasok egy bugról... Kihasználni nem fogom, mert túl durva. A lényeg, hogy lehet egy földbe ásott lyukkal meg egy gyakorló lándzsával háborúisteneket képezni.
A módszer erősen Galaxis Útikalauzra hajaz: a törpék beugranak a lyukba, majd leérkezéskor megpróbálják a fegyverükkel blokkolni a talajt.
Amint leérkeznek, kapnak közel 90 szintet a kezükben lévő fegyver használatára. Emlékeztetésképp, a 20-as szint az a legendary+5.
Na ez az az exploit, ami már túl durva. -
Zero 7th #546 Most sem élednek. Keresek másik helyet. Csak valami füst van random helyen és irányban spawnolódva, amit ha élő dolgot ér, annak a bal mellső végtagját lebénítja. Nem kifejezetten az a világvégét okozó csapás...
Egy csomót hallottam már az evil környékről, zombik, rothadást okozó felhő, stb, én meg kapom az ilyen béna dolgokat, hogy véreső meg balkézbénító...
Egyébként jég hátán is meg lehet élni, nem is olyan vészes. Kaja van tojásból, a jég omlasztásából lehet vizet csinálni, azzal meg lehet öntözni a farmot meg lehet csatornázni egy kutat. Onnantól meg olyan, mint minden más erőd, annyi, hogy a karavánnak így van értelme is, venni kell a fát minden évben ágynak.
A bevándorlást megszüntettem, a továbbiakban ilyen játékot akarok indítani, mert mindig a sok felesleges törpébe fulladok bele. Ha kevesen maradnak hosszú időn keresztül, jobban kézben tudom majd tartani a fejlődésüket. -
Zero 7th #545 Ja, látom a wikiben, hogy az első két hullámot mindenképp megkapom, és aztán még a diplomatának haza is kell vinni a hírt, hogy megteltem.
Okké, akkor ezeket etetnem kell valahogy. És a pia is vészesen fogy. -
Zero 7th #544 Igen, keresem a kihívást. Sosem láttam még élőhalottként feléledő testrészeket. :)
De egyrészt nem tudom, hogy ez a haunted hely feléledős-e, másrészt meg hiába lőttem be a population cap-et 7-re, csak jöttek rohadt bevándorlók.
Kizárólag tojáson élek, a kutyák nem kezdtek el még szaporodni, nem hiányzik a bevándorlás, meg jó lenne egy kicsit lassabb játék... Átírtam az iniben, miért nem hat? -
#543 Na ezt jól megmondtam, de érted. :) -
#542 Miért akarsz mindenképp hostile környezetet? :) /Túl unalmas anélkül kategória lenne anélkül és most nem zárkózol be?/ -
Zero 7th #541 Éééés elindultam fa nélkül. Hogy milyen kurrrvára okos vagyok... :P Megnézem azért, bírják-e három ággyal... :)
Azon meg már kezdés előtt erősen elgondolkoztam, hogy leveszem a popcap-et 7-re, hogy egyáltalán ne is jöjjön soha bevándorló, annyian legyünk, amennyit szaporodni tudunk. De állítólag jégmezőn amúgy is kevesen jönnek, megvárom az első adagot, aztán majd meglátom. -
Zero 7th #540 Oh, tárgytalan, találtam egy hauntedet. Akkor jégre szállok... -
Zero 7th #539 Gondjaim vannak a gonosz jégmező legeneráltatásával. Végignéztem három világot, és még ahol van szomszédos gonosz terület, a jég ott sem az. Calm, untamed wilds vagy wilderness. Sehol egy evil biome, mindig csak neutral.
Hogy tudnék Dead Snow-t generáltatni?
Néztem az advanced parametersben, és savagery-t lehet állítani, evil-t meg nem. Vagy nem láttam. -
Zero 7th #538 Nem, egy idő után úgy hozzászoksz, hogy észre sem veszed. Nem játszottál vele eleget. :P
Nekem van, hogy nem is tudatosul, mit nyomkodok, megy izommemóriából a b-C-w és társai... Mondjuk nekem sokat segít a Nostromo... -
#537 Pont emiatt nehéz, hogy valamiben mindig bele döglik a néped és rengeteg apróság van benne. Ami még oké, de elég kényelmetlen az irányítás egy idő után. -
Zero 7th #536 "DFben meg van grafikus kinézet ami egész baráti, de a játék ettől függetlenül nehéz marad."
Nekem pont ezzel van bajom, hogy vagy minden megy, mint az olajozott villám, vagy megdöglök azonnal. Nincs nehéz játék, valami vagy sikerül, vagy beledöglök, de nagyon hamar. Ha beledöglök, próbálkozok vele újrakezdésekkel addig, míg nem sikerül, onnantól meg megint veszélytelen és unalmas.
Általában nem jutok el a jól felszerelt, jól képzett hadseregig, mert bezárkózással mindig meg lehet oldani a problémákat, amivel hirtelen unalmassá is válik.
Valahogy ezt az időszakot kéne túlélnem, mert általában ez az erődöm veszte, hogy feladom, mert túl jól megy, a következő lépést meg nincs erőm végigpöcsölni. Ami általában a magma felpumpálása felszínközelbe, illetve leköltözés magmaközelbe. Egyik nagyobb szopás, mint a másik...
Egyre erősebben gondolkozom egy jégmezős kezdésen, de ott meg támadók nincsenek, nincs szomszéd, a karaván is extrém ritkán jár... Másik hasonló a sivatag lenne, de az nem annyira menő...
Vagy lehet, hogy megpróbálok egy civilizációkkal teletömött világot generálni, hátha sikerül szomszédot szerezni a jégmezőn... -
#535 Sokkal felhasználó barátabb, de még fejlesztés alatt áll, viszont ahhoz képest nagyon sok minden van benne. Szerintem a tech tree miatt van mélység benne. Civilization sorozatot képzeld el, mert onnan vették az ötletet. Itt nem fogsz több száz embert irányítani. Nekem most tíz törpöm van és egyre nagyobb fun.
DFben meg van grafikus kinézet ami egész baráti, de a játék ettől függetlenül nehéz marad. -
MitsuMishi #534 Nekem a Dwarf Fortress kezelése túl bonyolult, az ASCII graftól meg egy idő után megfájdul a fejem, pedig nagyon érdekes, és mély játék. A Craft the world van olyan mint a DF? -
#533 Nice :) Régen én is bele kóstoltam a játékba, de túlságosan pöcsölős volt nekem.
Craft the world nevű játékot kezdtem most el tegnap és eddig addiktív kategória. Törpölős ez is. Lessétek meg és indítsatok egy custom gamet tech treevel ha bejön. Nektek hard fokozattal kötelező és egész jó kihívást jelent. -
Zero 7th #532 Történt néhány dolog.
Buktam két törpét, mert nem figyeltem, hogy rájuk jött az alkothatnék. Az egyik egy íjkészítő volt, elkezdte összeszedni a cuccokat, ráhagytam, aztán teljesen ki is ment a fejemből. Akkor jutott eszembe, mikor a másik is meginspirálódott. Addigra rég halott volt, valószínű vízbe fojtotta magát vagy éhen halt. A másik meg egy metalsmith lett volna. Nem volt fémrudam, nem is tudtam csinálni, míg megőrült. Berserk lett belőle, a vadászokból összerántott osztag lelőtte mint egy kutyát.
Problémák kezdtek lenni a goblinokkal, egy ambusher csapat bejönni ugyan nem tudott, de belődözött az állataimra. Úgyhogy elkezdtem felhúzni egy falat körbe. Főleg miután azt is láttam, hogy egy goblin mestertolvaj simán a folyón keresztül menekült el. A kis beltéri vízesésemmel elfröcskölök annyi vizet a folyóból, hogy át lehet rajta kelni. Mindenesetre sikerült teljesen körbekeríteni magam, biztonságban vagyok. Kell is, mert azóta volt egy ostrom, azzal sok gond nem volt, mert a map szélén maradt, aztán hazament. A mostani erősen durvább, annyian vannak, mint a szemét. Pont egyszerre érkeztek egy elf karavánnal, szerencsétlen faölelgetők fel lettek koncolva egy pillanat alatt. Most be vagyok zárkózva, várom, hogy elmenjenek. Lehet, hogy majd lődözök ki rájuk...
Lemaradtam a fejlesztéssel, vagyunk 200an, kb 120-150 szobára. Szaporodnak a törpék, mint a nyulak, annyi gyerek van, hogy halaszthatatlanná vált az óvoda. Elsőre elrontottam, építettem egy felülvilágítós termet, megtöltöttem 4/7ig vízzel, aztán koppantam, hogy víz alá nem tudok építeni. Leeresztettem, aztán most gondolkodom mi legyen, mert egyrészt nem oké, másrészt nagyon pici.
Harmadik gond meg az, hogy nem értek a csapdákhoz. Leraktam egy fa gyakorlófegyverrel tömött csapdát, de hogy érem el, hogy üsse a törpéimet ha elmennek mellette?
Az ostromok alatt gyorsan be kellett terelnem a népet az erődbe, úgyhogy megcsináltam a burrow rendszert is, agyam majdnem eldobtam a végére, annyira pöcsölés.
Kaja és pia százával áll, abból gond nem lesz. Törpék vidámak, azt a néhány halálesetet, ami van, jól tűrik. Van megint vagy 100 törpe, akit nem használok semmire, de ők még mindig jobbak az egy használhatatlan skilljükkel, mint a gyerekek lesznek, ha nem csinálok nagyon gyorsan egy óvodát...
Magmát is kéne szereznem valahonnan...
Van dolog rendesen. Közben meg bassza az agyam, hogy ez megint nem kihívás, minden megy, mint a karikacsapás. Kéne egy új erőd a jégmező közepén, ahol zombiként felkelnek a testrészek... Na azt nem tudom, hogyan oldanám meg. Fa nincs, víz nagyon macera, állatokat levágni nagyon veszélyes... Az fun lehet... -
Zero 7th #531 Ez lett a megoldás. -
Zero 7th #530 Oh, látok olyat, hogy max barrel, max bin.
Tehát akkor meg kell tiltanom az összes raktárban a magokat, csinálni egy kizárólag magraktárat, ahol a max hordó nulla?
Hm. Köszi a tippet! -
sirdond #529 csak tipp, de nem a stockpile-nél kell beállítani? -
Zero 7th #528 Most olvastam valami guide-ban, hogy lehet termelési láncokat beállítani, amik adott raktárból veszik a cuccot, kijelölt raktárba szállítják, közben persze végigmegy a workshopokon. És az egész feltűnően leáll, ha valahol hiány keletkezik.
Állítólag sokkal könnyebb észrevenni, ha valahol gond van.
Még soha nem csináltam ilyet, nem is tudtam róla. Na akkor majd most...
A másik, ami problémát is okoz, hogy írták tippnek, hogy tiltsam meg a magok hordókban tárolását, mert különben az összes féle mag egy hordóban lesz, csak egy törpe tud vele dolgozni egyszerre, tehát jó eséllyel nem jut el a farmok bevetésének a végére, mire már aratni kell.
Hát pont ez történik, a baj csak az, hogy fogalmam nincs, hogy hol lehet ezt beállítani... -
Zero 7th #527 Arra jöttem rá, hogy ha lebontom a fél hegyet, mechanizmust gyártok belőle, akkor egy karral izolálhatom az egész erődöt. A fő lépcsőm csak ráccsal csatlakozik az erődhöz, azt meg ki lehet nyitni. Eszetlen sok meló, még a rácsokat sem raktam le mind, és mechanizmusból pont kétszer annyi kell. szintenként 24 rács, kb 8 szint...kb 350 mechanizmus.
És megvan az első halottam. Az egyik kezdő törpe, a vadász. Soha, az istennek sem akart elkezdeni vadászni. Gyártattam vele csont és fa lövedékeket, szal be volt kapcsolva olyan skill, ami artifact-esélyes. Csinált egy elég béna karkötőt, legendary craftsdwarf lett. Aztán most látom, lenn fekszik a vízesés alján. Fogalmam nincs, hogy került oda, most nem kezdtem el építtetni az öngyilkos hidat. Lehet, hogy végül megpróbált vadászni, és ez lett belőle? Bénázott, mert még sosem vadászott élőben, beesett a folyóba, és nem tudott kiúszni a vízesés előtt...? Na ez már nem derül ki soha biztosan. -
sirdond #526 pedig a twitch biztos,hogy működik és szerintem az account-okat sem törlik. vagy nem is a twitch-en streameltél legutóbb?
a vod-okat pedig az oldal menti el, arra gondoltam, nem úgy,hogy gépre lementeni :) -
Zero 7th #525 Múltkor akartam streamelni valamit egy haveromnak, de vagy az oldal nem volt már meg, vagy az accountom, pontosan már nem emlékszem, de nem sikerült.
Elmenteni? Annyi helyem biztos nincs, 95-100% közt zsonglőrködöm a vinyómon öt éve. :P -
Zero 7th #524 Oké, köszi a bíztatást, akkor nem fogom magam hülyén érezni, hogy írogatok itt magamban. :) -
sirdond #523 kezdj el megint streamelni, közben beszélsz és akkor írni sem kell. :D
ráadásul el is tudod menteni -
MitsuMishi #522 Ha van valami érdekes, akkor írd le nyugodtan, én élvezettel olvasom ezeket :) -
Zero 7th #521 Gondolkoztam, hogy írok hasonló naplószerű dolgot a futó játékomról, mint az LP-k, de az nagyon sok meló. Meg valahogy nem megy olyan könnyen, mint pl egy SS13 meccsbeszámoló. Nem tudom úgy beleélni magam a törpékbe, ahogy az átlag LP-sek... Na meg nincs türelmem olyan mindennapos dolgokat naplózni, hogy "elkészült az új lakószárny. az ebédlőt felpolírozták." stb. -
Zero 7th #520 Beszarok, esszé a Dwarf Fortressről marxista szemszögből:
http://mccaine.org/2013/10/09/dwarf-fortress-a-marxist-analysis/
Ez már több, mint beteg. -
Zero 7th #519 Na, alakul, most talán asszem sikerült összehoznom mindent, amit akartam. A meeting hall túl kicsi lesz, az már most látszik, de lehet, hogy ennek kiküszöbölésére csinálok majd felszíni falut is a falon belül, lakóházakkal meg ilyenek. Meg kell majd egy erőd mélyen a barlangokban a magma kohókhoz úgyis.
Most perpill van három vízeséses lépcsőm, föld feletti és alatti farmjaim, megvan a védelem, teljesen be tudok zárkózni akár örökre, van hely 100 törpének, a kaja mindenféle helyről hegyekben áll (vadászok, halászok és farmerek özönlöttek a migrációs hullámokban), és elkezdett felfutni az ipari termelés is. Óvoda még nincs, felülvilágítók már megvannak, ideiglenesen kővel és fával lefedve.
Viszont úgy hagytam abba tegnap, hogy loadgame lesz, a vízesés mellé akartam hidat építeni, aztán miközben mást mókoltam, láttam, hogy meghalt egy törpém és a kutyája. Néztem, hogy mi van, láttam, hogy lenn van a holtteste a nagy kinti vízesés alján. Aztán amíg nézelődtem, érkezett még egy törpe, aki túlélte a zuhanást de megfulladt. Aztán jött még egy. Meg még egy. Meg még egy. Vagy húsz törpe halálát néztem végig fél percen belül, mint a lemmingek, ugráltak le a sziklán. Fogalmam sincs, miért, elvileg nem kellett volna odamenniük.
Szal most ez kicsit visszavetett, és az a baj, nem tudom, mennyivel előtte mentettem. Lehet, hogy nagy szopás lesz, de már kezdek úgyis hozzászokni, hogy ugyanazt csinálom újra meg újra... -
Zero 7th #518 Működik a lépcsőházon ejtett vízesés. Meg találtam egy elrendezést, amivel meg tudok barátkozni, bár 200 törpének lehet, hogy kicsit kevés lesz a meeting hall, akkor majd be kell húzni üvegből egy szintet fölé.
Tesztjáték megvolt, na, akkor még EGY újrakezdés, amiben megcsinálom szépen...