Dwarf Fortress
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Hogy kell nemest kejelolni? ott meg nem tartok. Egyebkent miert van az, hogy kijeloltem a fishing areat, erre nem oda megy horgaszni. Most megjott a masodik goblin invazio es ki is fogja nyirni a horgaszokat 😄D
Swedish people are albino monkeys
Frankón felpörgött a topik egyébként.
amúgy a created wealthre lettem volna kíváncsi,hogy mennyi, de látom még nincs használható brókered. elvileg ahhoz van köze,hogy mennyi forgotten beast, meg egyéb szörny támad
How much can you take,before you snap?
amúgy mennyi ideje játszol ezzel az embarkkal?mármint dwarf fortress idõ szerint
plusz, a 'z' menürõl is rakj már egy képet, ha nem gond
szellem: ha megvan a hullája, akkor csinálj egy kopórsót és rakd bele, ha már nincs, akkor egy slab-ot kell csinálni és azzal "megemlékezni". amikor kész a slab build menübõl kiválasztod,hogy 'Burial Receptacles' és utána,ha jól emlékszem azt is ki kell választani kinek csinálod. egyébként jobb minél hamarabb túl lenni rajta, mert a szellemek elég sok kellemetlenséget okozhatnak
A pokrol meg nemtudok kepet berakni, mivel mar csak a csontvaza maradt meg 😄
A kuton nem maszhat be, az a folyobol van odavezetve, gatakkal meg mindnen, csak eszrevettem volna 😄
a goblinoknak pedig örülj,csinálhatsz danger roomot,meg beolvaszthatod a cuccaikat 😄
DarkHorse: arra figyelj,hogy d-b-c paranccsal csináld a reclaim-et, ne pedig egyesével, mert az úgy kicsit hosszadalmas és fájdalmas 😄
Egyébként meg a játék is viccelõdik velünk, az a minimum, hogy ami lehetséges, azt mi is kihasználjuk "ellene". Másik fele, hogy egy sandbox játékban szerintem értelmezhetetlen fogalom a csalás.
RIP www.memod.co.uk RIP || Darkmod http://www.thedarkmod.com/
Gondoltam felszarad, de nem...es a sar ittmaradt
De mindegy is ez most egyébként, szerintem annak a játéknak vége, várom a következõ verziót. Pl egyetlen nyamvadt nemes sem jött még. Adamantiumot is találtam, az sem hozta meg a királyt. Valami van a nemesekkel ebben a verzióban.
Megpróbáltam a fórumokon pedzegetett berserker képzést, de nem jutottam vele sokra. Elvileg be lehetne zárni 3-4 kutyát egy kétéves gyerekkel egy lezárt részre, a bezárt állatok harapnak, így "felnõtt", 9(?) éves korukra legendary dodger, plusz egyéb harci skillekkel jöhetnének ki. Pluszban elvileg lehet olyat, hogy fröccsenõ magmával kiégetni belõlük a zsírt, és akkor tûzállóak lesznek, de ezzel sem jutottam sokáig.
ha találsz egy földalatti barlangrendszert (márpedig mindenhol van,akkor ott van víz és van fa is. szóval simán be lehet magad zárni.
egyékbént a vadászat mennyire mûködik a barlangokban,próbáltad már?
Nincs olyan, hogy felesleges kõ. 😊 Amikor kibányászol egy részt, és marad ott sok köved, akkor lehet olyat csinálni, hogy kijelölsz egy egy kockás garbage dump zónát (ha volt máshol ilyen zónád, akkor szüntesd meg vagy tedd inaktívvá), aztán assem a designations menübõl mass dump az összes követ. Ilyenkor a törpék nagy erõkkel elkezdik a kijelölt köveket felhalmozni azon az egy kockán. Utána mass reclaimeled a kidobott köveket, építesz mellé egy mason's workshopot, és van köved "örökre".
Én általában elkezdek egy-két törpét legendássá fejleszteni a lehetõ legtöbb skillben, ami azért jó, mert minden skillnövekedéssel nõ egyet a három stat közül valamelyik, és így ha egy törpe sok skillt kitanul, elképzelhetetlenül erõssé is válik közben. A kõmûvesség jó ilyen skillnek, mert helyben tudja végezni, gyorsan fejlõdik, és nem gond, ha az elején béna. Ugye a legtöbb termék minõsége a készítõ törpe skilljétõl függ, de a blokkoknak nincs minõsége, egy tökkezdõ kõmûves is ugyanolyan jó blokkokat gyárt, mint egy legendás.
Jó gyakorló skill még az engraver (de csak smooth, amíg bénák!), a pump operator, meg a bányász.
Mooded törpék az egyik legjobb dolog, ami az erõddel történhet, persze csak ha van alapanyag. Csinálnak neked egy legendás artifactot, meg "ingyen", tehát fáradtságos gyakorlás nélkül felnyomnak egy skillt legendary szintre. (kivéve ha a mood típusa possessed, akkor nem ad skillt). Wikin van egy táblázat, hogy az elvont mormogásuk valójában milyen tárgyat jelent, az elég nagy segítség tud lenni.
Ballisztát szerintem tényleg ne erõltesd, túl nagy fáradtság, kurvalassan nõ a siege operator skill, és az egész nem ér annyit.
Én úgy szoktam kialakítani a bejáratot, hogy csinálok egy 6x5belméretû szobát a falon és árkon belül, a hídnál. A külsõ oldalán 3 kocka a felvonóhíd, ami csatlakozik a fallal. A belsõ oldalán ajtókat hagyok. Bent van a trade depot. A két oldalára építek egy-egy tornyot, fortification-ökkel. Így a kereskedõk nem jönnek beljebb a küszöbnél, de meg lehet õket védeni a felvonóhíddal. Ha meg véletlenül bekeveredik a kereskedõk közé néhány goblin, akkor azok nem jutnak túl az ajtókon. Közben a katonáim meg két oldalról meg tudják szórni õket számszeríjból.
Egy jól felépített bejárati erõd néhány számszeríjásszal (elsõ körben 4-et szoktam képezni) gyakorlatilag bármi ellen megvéd. Titánokat, óriásokat lõttem szarrá, meg komplett seregeket futamítottam meg. Fel kell halmozni némi fát, meg meg kell oldani az erõdön belül a vízellátást, és akár évekre be lehet zárkózni, ha nagyon nagy a baj.
Amugy most minden, bevezettem a hid ala a folyot, floort en belul szoktam lerakni, hogy fogyjon a kovem 😄D Kint sosem szoktam epitkezni, az allatokat ma este megnezem csak mennem kell
Koszi a segitseget, csumi
a katonákkal mit akarsz õrizni? az egész military rendszer nagyon összetett én sokáig nem is foglalkoztam vele abszolút. de ha védeni akarsz valamit, elõször csinálnod kell oda egy burrow zónát. majd a squadnak be kell állítani,hogy védje azt a burrow zónát. ezt így elég nehéz elmagyarázni,de a wiki segít.
állattenyészétshez annyit,hogy 'i'-vel csinálj egy zónát, válaszd ki, hogy pen/pasture és utána rendeld hozzá azokat az állatokat,amelyiket ott szeretnéd tartani.
de arra figyelj, hogy olyan területre rakd a zónát,ahol enni is tudnak,különben éhen halnak. barlangon kívül,ha nem folyton havas,vagy tûzforró területen van, akkor bárhova. barlangon belül, pedig olyan helyre, ahol nõnek különbözõ növények nõnek, pl cave moss. ez a hozott állatokhoz van.
az elkapott vadálatokat elõször meg kell szelídíteni,ha nevelni akarod. ehhez egy animal training labor kell,de nem tudom hogy mûködik,mert nem szoktam használni.
ahogy Zero 7th írta az üvegnek nagyó az értéke, plusz nagyon weapon trap-eket lehet belõle csinálni, ezáltal az értékes fémeket nem kell erre is elhasználnod. a clay gyártásba eddig még soha nem mentem bele,így nem tudom,mennyire használható. a floornak pedig van jelentõsége az építkezéseknél, pl kültéri fortresseknél, még soha nem használtad?
az átlag törpök szobájába gyakorlatilag semmmit sem szükséges. bõven elég nekik egy közös étkezõ és alvó. sõt így még könnyebb boldog gondolotakat elérni. csak csinálsz egy óriási étkezõt telerakod sok, jó minõségû asztallal és székkel, raksz bele egy két szobrot,az egész szobát smooth,majd engrave és kész is van a legendary dining room.ezután,az a törp aki ott kajál egybõl jobb kedvû lesz.
gemeket a bútorokra érdemes rakni,minél nagyobb értékû egy bútor annál szívesebben nézik a törpök és annál több a boldog gondolat. ami pedig növeli a termelékenységet.
a mood törpök szerintem annyira nem jelentenek nagy akadályt. ami nagy gond lehet,ha túl korán kapja el valaki és nincs még fémed. ami tényleg szívás,ha valakinek clear glass, vagy crystal glass kell. ezeken kívül mindennek kell lennie, talán clothnak nem, ha nem hoztál embarkkol, vagy nem vettél kereskedõtõl.
hídnál pedig figyelj arra,hogy raise legyen és ne retracts,ballista meg tök felesleges szerintem 😄
A legidegesitobb az amikor valaki mooded lesz, es elfoglal egy workshopot. Az esetek 90%ban nincs nalam amit szeretne vagy nemtudom legyartani. Aztan az a vege hogy nem tudja megcsinalni es elkezd orjongeni szetepik a kutyak vagy szomoru lesz nem eszik/iszik stb ehenhal. A temeto tenyleg jo, odaviszik, eltemeik stb, eddig ezt meg nem hasznaltam. Allatok tenyeszteset meg nem igazan ertem, de dolgozom rajta 😄
Megint elkezdtem egyet, most elhataroztam epitek felnyithato hidat, moge ballistat, elore meg csapdakat. Az elozoben marha jol altam, legalabbis a szintemhez kepest, erre az elso goblin csapat kinyirt mindenkit 😄D
Kaput ne csinálj, a trollok és annál nagyobb mobok betörik. A wall grate-et is. Még a felnyitott hidakat is, ha hozzáférnek. Az árok mögötte fallal a legtutibb megoldás.
Én úgy szoktam kiválasztani a területet, hogy elõttem erdõ, hátamba hegy, és úgy csak egy irányból kell árok+fal, a hegyoldalról meg lebontom a rámpákat.
Állatok maguktól tenyésztõdnek, a madaraknak kell nest box. Nagy állatok lassan szaporodnak és még lassabban nõnek fel (évekrõl beszélünk), macska-, kutyafarmot lehet jót csinálni. Macskapopulációt szinte kötelezõ is tizedelni.
Agyag és üvegtárgyakról nem értem a kérdést. Valószínû értékesebbek, mint a sima cuccok, mert a gyártásuk több lépcsõbõl áll. Üvegblokkokból építeni várat meg elég nagy tétel. Exportnál számít az ár, meg a törpék szeretik, ha értékes cuccaik vannak.
Gemek szintén, izomból felnyomják a tárgy értékét, meg szeretik nézni. Nekem a trónterem ajtaja mellett van egy artifact gembõl készült gem window, szeretik. Mondjuk király az még nincs.
Másik fele a gem témának, hogy érdemes tárolni néhányat az összes fajtájából (nagy, nyers, csiszolt), mert strange moodnál szokták igényelni az artifacthoz, és ha nincs, akkor megõrülnek.
Egy kereskedõ leölését még talán megúszod, egy idõ után nem jön több, de jön helyette ostrom. Emberek kicsit keményebbek, mint a goblinok...
A cuccaikat természetesen összeszedheted utána.
Egyébként nem kell nagyon megdolgozni érte, nekem már két csapat kereskedõt kiirtottak az ostromló seregek. Én meg bezárkóztam az erõdömbe, és röhögtem a markomba. Mondjuk abból a szempontból ez mindegy, hogy a mobok által leölt kereskedõket is a mi számlánkra írja a program.
Hullákat és egyéb rohadó dolgot érdemes kinn tárolni a szabadban, akkor nem termel gázokat. Egyébként meg a törpe hullákat el kell temetni, különben szellem lesz belõlük, ami képes kinyírni a többi törpét szórakozásból. A többi hullát meg kell várni, míg elrohad, és a koponyából totemet, a csontokból meg egy csomó mindent lehet gyártani, fõleg számszeríjba gyakorló lõszert.
A status screenen van kitchen rész, ott részletezi, hogy mibõl mennyi.
Toljad csak, hajrá! 😄
Szeretnem az egesz fortresst teljesen lezarni, de nem hiddal amit fel le engedek, hanem egy kaput akarok amit falakkal veszek korbe.
Elkezdtem katokat kepezni, ott elnek a barakban hogyan lehet bealltani hogy egy bizonyos teruletet orizzenek?
Eddig a kajat, plumphelmettel, meg fold alatti gombakkal oldottam meg. Allatokat hogyan lehet tenyeszteni? Gondolom csapdakat kell kirakni, meg tenyeszteni oket, utana meg levagni de errol nem talaltam videot.
Az glass meg a clay cuccoknak, a floornak, meg ilyesmiknek mi ertelme van ?
A torpek szobajaba miket erdemes rakni? En agyat, meg contenert szoktam mi masnak van meg ertelme?
A gemeket mire lehet hasznalni, csak a targyakat lehet veluk disziteni?
Mi van ha megjon egy kereskedo es megolom, ahelyett hogy kereskednek vele?
A hullakat en mindig egy szobaba tarolom, corpse, meg refuse stockpile. Ezeket fel lehet hasznalni valamire?
Hogyan lehet megnezni, hogy mibol mennyi palantam van?
Hat igy elsore ennyi 😄DDDD
de mi a kérdésed, lehet,hogy tudok segíteni
Jatszik ezzel meg valaki?😛 Felmerult bennem nehany kerdes 😊))
Most mar csak a fegyverkezes lenne hatra, meg lentebb asni 1-2 goblinert, kivancsi lennek azert mi van lent, Most megvan mindenem, de csinalok egy par katonat aztan megnezem mi van odalent. Mondjuk kar hogy nem jon tobb ember, olvastam egy forumon hogy nem csak nalam fordul ez elo 😊
de nincs is sok értelme játszani vele, mert egy az egyben dwarf fortress minden,az viszont sokkal jobb, bár a towns még csak alpha állapot (és ahhoz képest nem rossz)
ezt most találtam, dwarf fortress szebb grafikai környezetben és könnyebb kezelhetõséggel
egyelõre csak videókat néztem, de tetszik, mindjárt ki is próbálom
szóval egy Mountain Dwarf Fighterrel, legalább méltó módon emlékezek meg róluk, mivel a 0.10 verziótól már nem lesznek a játékban,sajnos
egyébként több lehetõségem is volt már, csak mindig elbaromkodtam valahogy a végét. most egy HeCo-val játszogatok éppen, 1 rúna már megvan
https://tiles.crawl.develz.org/#lobby
itt lehet online is játszani, én is itt szoktam,jó társaság van, beszélgetni is lehet közben a chaten
Most akarok allatokat tartani, meg jobban megerteni a farmok mukodeset mert 1-2 dolog meg nem vilagos. Zero 7th-val leveletunk ebben a temaban, mert innen a forumrol kitiltottak sajnos 😞
dcss-hez meg gratula, mivel sikerult vegigvinni?
én nem merem rávenni magam,jövõhéten már vizsgázok és ha most belekezdek 1 hétig tuti nem unom meg 😄
viszont a dcss-t azóta is aktívan nyomom és nemrég sikerült az elsõ 15 runás gyõzelmemet is elkönyvelni
Ja, én voltam dronkZero, csak az a reg megöregedett és meghalt szegény. 😛
DF megint parkolópályán, elég volt ennyi egyelõre. Jó sokat haladtam azért. Majd pár hónap múlva folytatom.
vagy ha így sem jó,akkor másold be a címet külön és úgy nyisd meg
textiliparral én sem foglalkoztam soha,szóval ebben nem tudok segíteni
pulyka,meg úgy alapvetõen akármilyen baromfi jó ötlet,csak a birdsplosionre figyelj majd 😄
meg korábban írtam,hogy a tej,majd abból a sajt kiváló dolog embarknál,mert olcsó és sok kaja lesz belõle
ahogy visszaolvastam leesett,hogy te voltál dronkZero,gondolom 😄
DarkHorSe: inkább a Dungeon Crawl: Stone Soup-pal kezdj el játszani 😄
Hm, hát az ilyen textilipar, kézmûvesség, üveggyártás kiépítésére és használatára, meg ilyesmikre gondolok, ezekkel nem nagyon érek rá foglalkozni. Van egy csomó ilyesmi képzettségû törpém, és nem nagyon látom, mikor fogom õket használni.
Pl textilipar. A törpék nem hordják a ruhát a jelenlegi verzióban, csak a katonák a páncélt. Tök jó, hogy ezt azután tudtam meg, hogy teletömtem egy nagy raktáram cérnával meg textillel...
Craftokat nem nagyon gyártok, néha jut csak eszembe. Alig exportáltam még valamit.
Nem értem, ezek mit könnyítenének? Kereskedni nem nagyon akarok, illetve nem kell semmi, elvagyok magamban. Pulyka. Pulyka az majd kell az óvoda/kínzókamra projecthez... De nagyon más nem kell.