roguelike
  • SaGa
    Kísérletezgettem kicsit ezzel a belső vízeséssel és sikerült egy olyan kombinációt kitalálni, amikor nem mossa le a víz a törpéket a tározóba.

A trükk: egy szivattyúsor hozza fel a vizet, ami fent kétfelé ágazik, két lépcsőház felé. A fenti csatornába be van iktatva két szűkület. Gyakorlatilag így (X: fal, o: csatorna, #: rács, ahol lefolyik, n:szivattyú):

XXXXXX
    XXX#XX
    XXoXXX
    XoXXXX
    XoXXXX
    XoXXXX
    XoXXXX
    XoX#XX
    XoXoXX
    XoXXoX
    XoXoXX
    Xooonn
    XXXXXX

Ott ahol a falak sarkosan érintkeznek, átjut a víz köztük, de jóval kisebb tempóban, mint a nyílt, egy egység széles csatornán.
    A lépcsőházban szintenként rács, hogy le ne potyogjanak.
    Így nem fröcsköl össze semmit, csak a rácsok vizesek, viszont a pára ott gomolyog minden szinten...

Kísérletezés közben sikerült egyszer az egész brigádot lemosni a medencébe, egyszer meg feltölteni a teljes erődöt vízzel. Kerestem egy olyan területet, ahol van egy több szintes különbség a felülről jövő folyó és az alsó folyó között és a felsőt bevezettem fönt, lent meg ki. Csak elkövettem azt a hibát, hogy két lépcsőházba külön vezettem be, de egy csatornán vittem ki. Kétszer annyi be, mint ki: lett egy nagy, többszintes uszodájuk...

Meg kitanultam a szélmalomfarm építését, mert 6 szivattyúhoz (meg a mechanizmusokhoz és tengelyekhez) 10 malom kell, hogy elegendő energiát adjon.

Meg felfedeztem egy hibát(?) is.
    Az utolsó, működő rendszerben bementem a folyó vízszintje alá két szinttel, jó nagy víztárolóm legyen. A bevezető csatornát a folyó alatt eggyel hoztam be, és így csak azt a szintet töltötte fel, meg az alatta lévőt, a folyó szintjén lévőt valamiért nem. Ahogy elindult a szivattyúrendszer, a program rájött, hogy nem stimmel valami és gyorsan feltöltötte az addig szárazon maradt, a folyóval egy szintben lévő "emeletet" is. Nem a fentről visszafolyó vízzel, hanem alulról a függőleges aknán át, ahogy már eredetileg is kellett volna, ahogy a közlekedőedények törvénye kimondja. Így egy szivattyúval többet kellett telepítenem, mint ami a tényleges működéshez kell, és a legalsó az indulás után víz alá került. Lebontani már nem tudom...