889
A Nehrim az Elder Scrolls IV: Oblivion motorjára épülő, de történetileg teljesen új RPG
-
#169 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!na jó de mennyire kint? mert már bőven kijuttam a házból, egy deszkaúton megyek kifelé, vagy vazsi jött szembe, aki megölt, itt léptem ki. kellemetlen lenne ha elhagytam volna -
#168 [spolier]Nem lehet eltéveszteni, mert a menekülési útvonalon lesz a cucc, csak egy felé lehet kimenn. Egyébként én is halálra izgultam magam, hogy ugye nem vesztek el atomtáp cuccaim..? :)
Én azt akartam eljátszani, hogy ládába vágom mindent és csupaszon megyek rabszolgának. Sejtettem, hogy az elején azzal küzdök majd, amit elveszek.[/spolier] -
#167 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
A rabszolgás csereberénél hol lehet a saját cuccot visszavenni? Vagy ha sikerült pucéran megpattanni, akkor visszakapom vhol?
-
#166 Csak mivel én nem érttem eddig a kotyvasztáshoz minden szart cipeltem. Na, ezt meguntam és mindent eladtam... -
#165 ezt én sem tudtam, de jó, hogy van. igaz, én nem vagyok egy ilyen stash-elő fajta, ha valamit használok, használom és cipelem, ha nem kell, eladom vagy eldobom. -
#164 Tehát aza biztonságos láda olyan, hogy bárhonnan elérhető más ládából távtól függetelnül? Pont egy ilyenre vágytam jó, hogy megcsinálták. -
SaGa Jr #163 Minden településen található egy olyan láda ami a tied (általában a kovácsműhely környékén de van hogy másutt, de mindig kinn a szabad ég alatt; meg ha veszel házat a fővárosban illetve később szerzel magadnak más otthont SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!akkor ott benn is megtalálható lesz ez a láda. Sőt a fővárosban a bankban a trezorodban (már ha nyitsz egyet) is lesz belőle egy. My chest vagy mi a csoda a neve.egy egész várat
Ha valamelyikbe belerakod bármely cuccodat akkor később bármelyik másikból kiszedheted a betett cuccot. Ez védett és biztonságos láda, míg minden más láda/doboz újraíródik 3 naponta, így a benne lévő cuccaid eltűnnek.
A lötyis kérdésedre a válasz igen. A húsokból is lehet. Gyakorlatialg bármiből ami a lombik ikon alatt található (és nem alkimista felszerelés vagy kész ital) az inventory-ban az mind pia alapanyag. Amíg nem vagy mester alkimista addig úgy tudsz löttyöt gyártani hogy ráböksz a mozsárra, majd kiválasztasz egy bármilyen alapanygot, aztán egy másik rubrikába kiválasztasz egy másikat amivel van megegyező hatása. Ekkor a kettőből összekutyulsz egy lötyit.
Tehát két, azonos hatással rendelkező alapanyagból lesz pia. Minél magasabb az alkimista képzettséged, annál több hatását feded fel az alapanyagoknak. Persze lesz aminek eleve csak 1 vagy max 2 lesz, de a növényeknek és sok más dolognak általában 4 hatása van és ezekből ha két alapanyag esetében 1-1 egyezik akkor máris lehet belőlük lötyi. Hogy most te kenyeret és teszemazt krumplit (csak írtam valamit) keversz össze és abból lesz mondjuk gyógylötyi vagy két gombát és abból meg sebző az lényegtelen. -
ratgab #162 Húú! Ezt nem tudtam, hogy tényleg van ilyen pl.: NWN-ben. Azt hittem csak viccelsz!
-
#161 Nem érted. Arról beszélek, hogy pl. az NWN-ben van egy notes tab a karakterlapnál és oda azt írsz, amit akarsz. Ide ia csak ez kellene. A párbeszédek után gyorsan leírnám, hogy ki kicsoda, stb.
Az is jó lenne, ha firkálgatnatnék a térképre. -
#160 Ha a cuccaimat egy ládába teszem, akkor melyik a biztonságos láda?
Nagyon sok kaja összevetőt lehet találni, de ezek nem kellene a tábortüzes főzésnél. Ezekből lehet lötyiket csinálni? -
SaGa Jr #159 Össztömeg számít elsősorban, de a tényleges sebességed alapját a speed tulajdonság képezi. Szóval ha az alacsony akkor mindenképpen lassú leszel midnegy mi van vagy nincs rajtad. A leterhelés meg ezt csökkenti.
Ha majd mester leszel a nehézvértek viselésében (100-as skill) akkor a vért tömege egyáltalán nem számít majd, így az össztömeg is csökken ennyivel míg viseled a vértet (olyan mint ha egyáltalán nem lenne benn az inventoryban), szóval emiatt leszel tulajdonképpen "gyorsabb". A nehéz vértek mindegyike sokkal nehezebb mint az azonos fejlettségű könnyűvérteké, tehát valójában amiatt lassulsz, mert nagyobb tömeget kell cipelned. -
#158 az összsúly számít. ha nem cipelsz semmi mást, mint egy vaspáncélt meg egy fegyvert, akkor is lehetsz gyors.
persze én mindig minden vackot felveszek és cipelem :) -
ratgab #157 Egyébként meg legfeljebb elképzelem, hogy azért nem értem, mert Nehrimül beszélnek és csak írásban kommunikálunk, de azért eltátogják, hátha tanulok valamit.... XD
-
ratgab #156 3 az egyben! Angolul fordítasz + németül tanulsz, ráadásul még játszol is! Hát kell ennél több? :-D -
ratgab #155 Van abban: Kimész az asztalra (számítógép asztal) ott találsz általában jegyzettömböt (legalábbis nekem mindig ki van téve az asztalra a jegyzettömb ikon) és ha rákattintasz a ceruza vagy toll ikonra (verziófüggő, hogy melyik van kint az asztalon), akkor a karaktered felveszi és írhat a jegyzettömbbe!
Irónia off. ( Érdekes is lenne a főszereplő naplót vezetne kalandozás közben :-D ) No offense, de ez akkora magas labda volt! -
SaGa Jr #154 Csak a felirat angol. Lesz pár jegyzet és könyv ami maradt német, azonban a többi, midnen ami kicsit is fontos és küldetésekhez kapcsolódik az le van fordítva angolra.
Ha esetleg zavar a német szövegelés akkor vedd le a párbeszédek hangarejét és csak olvasni kell az angol feliratot.
Néha bele lehet zavarodni ha az ember egyszerre figyel a feliratra és közben hallgatja a dumlálást. :) -
#153 Ez azt jelenti, hogy nekem lehet a teherbírásom 500 font is, de ha páncélnehéz a töbihez képest és nincs nálam sok cucc, akkor is lassú leszek? Nem a teljes teherbírásohz képesti % arány számít? -
#152 Csak felirat. Sajnos néha tényleg zavaró, hogy németül beszél és angol szöveget kell olvasnom. Tegnap már fáradtan nem is értettem meg a csillagjegy választás után, hogy ki kicsoda pontosan és mit képviselnek. Ma újra elolvasom és leírom megamnak, hogy értsem is. :)
(Azt viszont nem vágom, hogy miért nincs jegyzetelései lehetőség a játékban.) -
#151 molnibalage: a súlyától.
ratgab: német szinkron, angol felirat. van néhány olvasnivaló, ami még nem angol,de ezek elvileg nem annyira fontosak, azért is hagyták ki (gondolom egyelőre, hogy megjelenhessen végre). de minden nagyon profi. -
ratgab #150 Annyi kérdésem azért lenne, hogy angolul csak felirat van, vagy angolul is szólal meg a játék? -
#149 Ja, az mitől függ, hogya páncél vagy más mennyire lassít le? -
ratgab #148 Azt hiszem délután ránézek erre a modra én is! -
#147 Én obliban második karimnak azt csináltam, hogy no páncél, csak ruci, mindent speed-re, akrobatikára, ilyesmi és úgy futottam mint a szél, lefutottam már-már a lovakat is, TEREPEN! Elegem volt a nehézpáncélos vánszorgásból. Így bárki elől meg lehet lépni szépen, egy jól feltápolt tőrrel meg mindenkit be lehet zúzni pikk-pakk (gyors harcmodor a lényeg, meg a jó kövek bele). Kellett még jó sok erős varázslat, amivel messziről ölök. Bumm heccsát. Tőrös-futós-varázslós-tömeggyilkos, néha álcázásban. Mondjuk 100+%-os kaméleonban úgysem szúrt ki soha senki, akkor sem ha "futva" lopakodtam :D.
Szal. nem muszáj teknősbékát játszani, bár én is alapvetően azt szeretem. Viszont utazni nem jó a teknős, arra jobb a gazella. -
SaGa Jr #146 Csak a csillagjegy adta spec varázslatokhoz kell arcane stone (ott sem mindhez, például a vigilance csilalgjegy esetén csak az érintéses azonnal ölős képesség igényel követ a stance-ek és a ghost form az nem). De ne aggódj ebből tényleg van annyi mint a szemét. Sőt még vásárolni is lehet.
Lovat én sem használok, csak lesz a sztoriban két helyzet is (eddig ennyivel találkoztam) amikor ingyé' alád vágnak pacit és azzal kell menned. Elég nehezen irányítható így én maradok a gyaloglásnál. :)
Teleportáláshoz, válassz bármely módszert is, kelleni fog a kő (mark lerakásához nem kell, csak a recall használatához). A településeken meg keressed meg a delikvenseket akik árusítanak teleport rúnát. Nem minden településhez van de például Abtei Tirin, Sanctum, Giliad, Erothin, Cahbaet, Salen, Monastery, a keleti település ahová majd még az első fejezetben küldenek, Zerobilon (ahol speciel nem kell venni, itt megtalálod majd a toronyban) mind olyan helyek ahová lehet teleportálni ha megvetted helyben a megfelelő árustól a rúnát majd az inventory-ban aktiváltad.
Mark-recall kettőst én a havasi boszorkánytól vettem (ő egész jó varázslatokat és alkimista cuccokat árusít egyébként) aki a Sanctumtól északra lévő (gyakorlatilag a sanctum lábánál van) tavacsak észak keleti oldalán lévő út legfelső pontján található meg egy kis házban (mászni kell kicsit mert közvetlen út nem visz oda, csak van ott is egy kis útszakasz ami látszik a térképen is). -
#145 A TES III baromi unalmas volt nekem. Sablonos küldetések, emberi útjelzőtáblák stb. (16. szinten hagytam abba.) A táj tényleg szép volt, de nem tudtam beleélni magam. A Nehrim láthatatlanul kimenekülése és TÚLÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉLTEM érzése önmagában jobb volt, mint az egész TES III.
Ezen felül már csak a rendkívűl apró karakterrel írt szöveg irritált, rádásul idióta színban. A Gothic akkor kiütéssel győzőtt.
Azt viszon nem hittem volna, hogy a Nehrim megint csak eltolja a NWN2 kiegek végignyomását. Már 1 éve várnak a sorokra. Nem hiszem, hogy 1 éven belül elkezdeném őket.
50 órás játékidőt írtak a Nehrimre, de jó lesz az 500-nak is. :) -
SaGa Jr #144 Akkor sorban:
- tekerős játék - Figyeld a delikvens arckifejezését mikor ráviszed a kurzort a négy opció egyikére. A mérges kifejezés egyértelműen rossz, így próbáld úgy csinálni hogy a legkisebb sáv álljon ott mikor rányomsz, ez ugyanis rontja a viszonyt, míg a vigyorgós képű állapotnál a lehető legmagasabb telítettség esetén kattints mert ez javítja. Mindegyik opciót egyszer használhatod. Ha fejlettebb a speech akkor magad is tekerhetsz a karikán így mozdítva el a beosztásokat, szóval több lehetőséged van arra hogy javíts a célszemély kedélyállapotán. Ez ugyanis befolyásolja hogy milyen áron tkínálja alapból a portékáját.
- Alchemy a löttygyártástól fejlődik.
- Gyakorlás alatt azt értem hogy nem trainer-t használsz hogy fejlődjön a skill hanem csak használod. Harci skillek esetében például a legrosszabb fegyveredet veszed elő és azzal harcolsz, mert a legjobbal 1-2 ütésből esetleg levered a célpontot míg legrosszabbal több csapás kell, így emiatt többször használod a skill-t és így hamarabb fejlődik. A próbabábú verése nem visz előrrébb.
- Hús sütésétől fejlődik a craft (ráadásul még Xp-t is ad), azaz az armorer skill is. Amúgy meg pont ugyanannyit ad a sült hús gyógyításnak mint a nyers. De azért vészhelyzetben az ember mégis inkább enne sült húst gyógyulási célzattal mint nyerset nem? :)
- Szén, iron ore, silver nuggets, golden nuggets nem csak eladni jó, hanem első lépésben fújtató majd ízzító használatával ingot, aztán ebből az üllőnél fegyver készítésére, amit a fenőkőnél jobbá lehet tenni. A kész termék eladható és közben még Xp-t is kaptunk és a crafting/armorer skill fejlődését is elősegítettük is
- Fegyverbe csak 1 kavicsot pakolhatsz, ahogy más tárgyakba is csak egyet (később lehet hogy lesz majd lehetőség többre is, de ez nem skill függő).
- A soul trap varázslatot még élő lényre kell elmondani (ami hülyén hangzik például egy csonti vagy zombi esetén, de a lényeg hogy ne legyen kinyírva) és az időtartam lejárta előtt le kell verned a célpontot. Hullán nem működik.
Ekkor, ha van megfelelő üres soul stone-od (van belőle petty, lessed, common, greater és grand) akkor a lélek oda száll. AZ így feltöltött követ arra használhatod hogy rákattintva visszapótolhatsz megadott mennyiségű (petty 250, lesser 500, common 1000, greater 2000, grand na ezt nem tudom ilyen lelket még nem sikerült elfognom) töltést egy mágikus tárgyadba. Emberek/elfek lelkét ilyen kövekbe nem tudod elfogni csak állatokét/bestiákét/szörnyekét. Nagy kőbe mehet kisebb erejű lélek, de kisebbe nem mehet nagyobb erejű lélek.
- Sajnálhatod ha meguntad a TES III-at mert az egyik legjobb volt és igazán hosszú is. Lehet ez volt a baj? :) -
#143 Ja, azt is meglepve vettem észre, hogy pár durva spell alapja arcane stone. Micsoda "mázli", hogy eladtam őket...
Rémlik még a láthatatlanos menekülős sztori? Na ott volt az, hogy majdnem üvölöttem, hogy tölthetek vissza egy 4 órával korábbi mentést.
Lóra eddig sajnáltam a pénzt.
Teleportáláshoz ezek szeritn mindig kell kő válasszak bármilyen módszert is? -
SaGa Jr #142 Akkor szerezzél még teleport követ (lehet venni a varázslóktól, noha nem mindtől és az őri romokban is szokott lenni 1-2 darab, bár többnyire inkább arcane stone jellegegű kövekre akad az ember amik kékek és többnyire valamilyen kő állványon lévő fém tartóban vannak vagy a földre leesve, azért a fehér színű teleport kövekből is akad pár igaz kevesebb és van hogy nagyon ügyesen ki kell lőni a tartójukból mert túl magasan vannak).
Szükséged lesz ugyanis ilyen kövekre mert lesznek helyek ahonnan gyorsan kell távozni amit kimondottan ilyen módon javallanak vagy ahová gyorsan kell eljutnod és szintén ilyen módon. Arról nem is beszélve hogy a kifejezetten hasznos mark és recall varázslat kettős (elsővel leteszel egy jelet ahol tetszik, a másikkal bármikor vissszateleportálsz oda) szintén teleport követ igényel.
Tehát nézz körül alaposan.
A fővárosban tuti lehet venni (talán az alkimistánál is de a battlemage-eknél tuti), ahogyan a sanctumban isSPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!, később a mountain monastery-ben vagy az északi városban (Cahbaet). Pár naponta érdemes visszanézni (azt hiszem 3 naponta frissül a bolti készlet, lehet hogy gyakrabban) és venni még párat. Csak kicsinykét nehezek a kövek így ha sok van belőlük nálunk, akkor azért leterhelnek (tudom, nézőpont kérdése hogy mist az 1-es tömeg nehéz vagy sem, de míg gyenge a karakter addig számít hogy ha 10-20 ilyen kő is akad nála).amíg még megvan
De a legtöbbet így is az ősi romokban lelni (oblivionban ezek voltak az ayleid romok, itt nem is tudom minek nevezik őket).
Vagy ugye ott van a lovaglás is ami gyorsabb mint a gyaloglás. :) -
#141 Húst én is sütöttem, de mi értelme van? Lényegetelen mennyiségű HP-t ad. Csak skillfejéődés a lényeg?
Én eddig az összes ore-t és szenet eladtam, mert még cipelni sem érte meg őket.
Egy fegyverbe hogyan mehet több tápló kő?
Azt jól értem, hogy a soul trap egy halott lényve elmondva fogjul ejti a lelkét, ha van nálad soul gem. Ezzel lehet újratölteni a fegyvereket a lény erejétől függően?
Bocs a sok noob kérdésért, de én a TES III-at toltam csak és azt is hamar meguntam. -
#140 Ja, értem! Tehát az mondod, ha a blade skill-re elköltök 5 LP+t és +5 lesz, akkor sem lesz +5 erő szinlépéskor. Ok, ez eddig is világos. Semmi meglepő nincs ebben. :)
Épp ez része ami tetszik, mert kiegyensúlyozott fejlődést lehet elérni így. Kominálva van a használattal súlyozott fejldőés és azon belüli specializáció. Minden közelharc fegyvertől nő az erő, de hogy mit tápolsz LP-vel, az rajtad áll.
A tekerős játékot nem írná le röviden valali, hogy mire jó és hogyan működik? Nekem még mindig nem világos.
Az alchemy meg mitől fejlődik? A kotyvasztástól?
Gyakorlás alatt mit értesz? Céltáblára lősz, karddal meg bábut csapkodsz? Nekem ehhez nincs türeleme. -
SaGa Jr #139 Tulajdonság például az erő, ügyesség, intelligencia és így tovább. Ezek közül tudsz hármat növelni mikor szintet lépsz és az inventory-ban lévő könyvecskére böksz és csak meghatározott értékkel ami a tulajdonság alá tartozó skill-ek növekedésén alapul.
Skill az armorer, a blunt, hand to hand, blade, alchemy és a többi dolog amit trainer-nél is tudsz leraning point-ból fejleszteni.
Amit írtam az az, hogy a LP költés ellenére nem számít a növekedés bele a szintlépéskor növelhető tulajdonság mértékébe. Tehát ha trainer-rel növelsz egy skill-t (legyen mondt ez a blade, tehát a kardok képzettség) 10 ponttal, akkor az természetesen ennyivel jobb lesz (így növekszik arányosan a kardokkal és egyéb pengés fegyverekkel a sebzésed) de ez a 10 pontnyi növekedés ez nem jelenik meg az erőd növelésénél extraként. Míg ha ugyanennyi pontot trainer nélkül sikerül növelned két szinlépés között, akkor szintlépéskor az erődre nem csak 1 pontot, hanem mindjárt 5-öt kapsz ha azt választod növelendő értéknek. Ez a lényegi különbség a saját erőből történő és az oktató általi növelés között.
Én a mercantile és a speech képzettségeket treníroztattam eddig (ezeket +30-al), mivel ezekkel nem akartam különösebben vacakolni, bár így is fejlődött mindkettő mert mindig játszogatom a meggyőzős tekerős játékot (ha már ott van miért ne alapon), meg mindenhol alkudozom. Ezen felül egyszeri alkalommal +10-es trenírozást nyomattam a lopakodás (sneak), a zárnyitás (security), a marksman, a blade, a blunt, a restoration, destruction, mysticism és alteration skillekre. Már ha jól emlékszem.
A többit nem treníroztattam, fejlődnek lassacskán maguktól, mégis az alchemy és az armorer "elég hamar" (mire megkaptam az első plecsnit a 20 órányi játékért akkorra már expert szinten volt mindkettő tehát elérték a 75-öt) felment 100-ra (na ja, 3000+ piát legyártottam 45 órányi játék alatt meg több kilónyi iron ingot készült már, ahogy silver és golden ingot is bőven gyártódott a fegyverekről és eszközökről nem is beszélve, meg egy kisebbfajta tömegkonyhát is elüzemeltethetnék mostanra a számtalan megsütött hús/kenyér és egyéb kaja által).
Persze még mindig akad novice szintű skill-em is (az idézés) de már minden más legalább apprentice-journeyman vagy jócskán afölötti. Tulajdonságokból is van már 2 ami 100-as (willpower és endurance), illetve nagyon magas (agility és speed) vagy csak jó értéken van (strength és intelligence).
LP meg még mindig 46 pont van amit elkölthetnék csak nincs értelme, mert inkább magam fejlesztem a karakter skill-jeit gyakorlással és kerülöm a harcot (túl könnyű sajna szintet lépni mert nagyon sok a kapható Xp még egy egycsapásos ellenfél leveréséért is így vissza kell fognom magamat a harctól) hacsak nem éppen arra akarok trenírozni (íjászathoz például ezért tartok egy alap íjat meg iron nyílvesszőket a szütyőben, illetve gyengébb kézifegyvereket, mert így sokat kell csapkodni az ellenfelet mire kifekszik, így gyorsabban fejlődik az adott harci skill). -
SaGa #138 A DoF-ot én is kikapcsoltam. Határozottan ront a sebességen, ráadásul nem is jó a megvalósítása. Pl a Stalker CoP-ban működőhöz képest kifejezetten gyenge, inkább zavaró, mint élménynövelő...
-
SaGa #137 ... konzol... -
SaGa #136 Benyomtad a ~ jelet (magyar billentyűzeten a 0) így "lejött" a könzol. Nyomd meg újra... -
#135 Nálam ha levette a distant tree-t és látótávot akkor sem szűnt meg a ricegés itt-ott. Úgyhogy nálam be van lőve.
A játék egyetlen hátránya az, hogy baromi sokat kell sétálni. Mikor megtanulam a teleport spellt ki is próbáltam őket. A bibi az volt, hogy akkor nem tudtam, hogy csak azért sikerült, mert volt két teleportkövem. Most már nincs egy sem... :( -
#134 tulajdonság (attribútum): az erő, intelligencia, szerencse... én ezeket értem alatta. -
#133 én teljesen le vagyok nyűgözve egyébként. ehhez képest az oblivion egy 10 éveseknek való rpg. eddig az összes küldetést (valamilyen szinten) gondolkodva kellett megoldani, mindig volt valami trükk, ráadásul egyben ügyesnek is kellett lenni (pl. íjjal pontosan lőni, stb.). határozottan figyelni kell, mit mondanak az npc-k (obliban tökmindegy volt, olyan mankókat kapott a játékos).
mellesleg: nektek tetszik a depth of field? én kikapcsoltam, bár van egy hangulata, ahogy az ember a távolba néz és olyan mint egy festmény háttere lenne, de valahogy mégis valószínűtlen volt...arról nem is beszélve, hogy mintha a szaggatást is eléggé növelte volna. vízközelben így is néha rettenetesen szaggat, igaz minden tükröződés be van kapcsolva. -
#132 Még most sem értem, hogy ki mit ért tulajdonság alatt.
Azt modond, hogy LP költés ellenére sem nőhez pl. a Blade vagy más skill? Én nem így vettem észre.
Azt sejtettem, hogy a szintlépéskor osztható bónusz az erő, intel és stb. tulajdonságokra attó függ, hogy mit milyen gyakran használsz. -
SaGa Jr #131 Jól gondolod.
Márcsak azért sem lesz túl gyorsan félisten a karakter, mert pénz is kell nem csak trainer-nél költött learning point (amit amúgy is limitált mennyiségben kap a karakter, igaz vannak LP könyvek itt-ott amik további pontoakt adnak) a tanuláshoz és nem is számít majd bele a tulajdonságfejlesztésbe az így szerzett fejlődés. -
#130 Khöm, itt összefutottam olyan óriásrákokkal, hogy ebben 16-os védelem mellett 3 ütéssel zúztak volna le. (170 XP-s dögök.) :)