889
A Nehrim az Elder Scrolls IV: Oblivion motorjára épülő, de történetileg teljesen új RPG
  • SaGa Jr
    Nem szintigazítós (azaz nem a karakterhez igazítottak a lények és a felszerelésük), hanem kisebb területekre van felbontva az egész játék és minden területnek van egy veszélyességi szintje ami meghatározott szintű ellenfeleket jelent (a neves ellenfelek kivételek a területi szintkorlát alól).

A rákokkal itt meg vigyázni kell mert egyik-másik bizony vagy túl kicsi és így a pajzsal nem tudod blokkolni vagy olyan nagy hogy fellök egy ütéssel és utána felaprít. Természetesen itt is működnek a tápolási technikák (mindenhová futni, magasról leesni majd gyógyítani, rengeteg lötyit gyártani, sokat úszni gyorsan , ugrálni, gyenge ellenféllel veretni magunkat, cuccokat javítani és így tovább, meg számtalan új is van mint például főzőcske, sírásás, bányászat, tárgykészítés hogy csak párat említsek) csak némelyiket kicsit módosítani kell és nem olyan könnyen fejlődnek a skillek sem mint az oblivion esetében.
  • koschwarz
    a szintlépés csakis az xp-gyűjtés függvénye (szörnyölés, questek megoldása, új hely felfedezése, stb.). ekkor lehet az attribútumokat növelni.

skillnövelés a használattal lehetséges vagy trainernél. de ez a szintlépésbe nem számít bele.

jól gondolom? nekem ez így tetszik egyébként, mert nincs összekötve a kettő, tehát nem lesz egy pillanat alatt félisten a karakter.
  • Molnibalage
    Nem, egyáltalán nem tűnik szintigazítósnak. A német RPG-k közül egy sem volt ilyen eddig hála istennek. Mir lejutottam ahhoz a lenyomhatatlanhoz az is elég izzasztó volt...
  • SaGa Jr
    molnibalage:
    A tulajdonság az nem nő. Ez alatt azt kell érteni, hogy minél többet fejlődött két szinlépés között az adott tulajdonsághoz tartozó skill-ek bármelyike, annál nagyobb értékben növelheted a szintlépéskor a tulajdonságot. Ha például a Strength (erő) alá tartozó hand to hand/blade/blunt skillek bármelyike vagy ezek összessége saját magától és nem trainer által fejlődőtt 10 pontot akkor szintlépéskor ne m+1 hanem +5 lesz az erőre adható pontmennyiség.

Azon ne csodálkozz hogy a belső (middle realm) részeken ahol max 21-es szintű ellenfelekkel lehet szűk területeken összefutni, de leginkább 1-14 közöttiek a szóba jöhető ellenfelek, ott kemény legény vagy.
    Majd eljutsz a Dark Forest-be nagyon gyorsan a sztorin haladva ahol 30-45 közötti az átlag szint (a sima shadow spider sem egyszerű bénító mérget köp majd hanem kombinálja nem kicsi tűz sebzéssel is, meg a keményebb és nagyobb állatok is komolyabb kihívást jelentenek majd). De példának okáért a déli, csapás súlytotta területen az ősi romokat őrző átlag varázsló sem a gyöszös 20-as sebzésű varázslatokkal fog támadni hanem példának okáért 100-120-as tűz/fagy/életerő szívásos varázslatokat dobálnak, láthatatlanná válnak, egyéb szemét trükköket vetnek be (sebzés/varázslat visszaverés). Hiába volt 41-es szintű a karakterem mikor oda tévedt, hiába volt jó a felszerelése, amint nem figyeltem da vagy rosszul jött ki a lépés egy pillanat alatt lecsapták. Na nem mintha az ottani harcosok jobbak lennének (olyan lazán földre visznek a magas skill értékeikkel hogy csak lestem). Jó dolog is hogy nem a te szintedhez mértek az ellenfelek. :)

Nagyon egyszerűen megoldható a szökéses buli is. Csak kell egy megfelelően jó lopakodás (sneak) meg egy jobbfajta távolsági varázslat (mondjuk fireball/fire arrow/frost arrow és lehetőleg minimum 2-es vagy 3-as). Kifelé menet leszeded aaz egyik levert őrről az íját és onnantól rém egyszerű (főleg ha már van vagy 40-50 körüli mind a marksman és a sneak, de már 25-ös skillekkel is menni fog). Vagy ugye szerzel pajzsot és te csak hárítasz, néha varázsolsz miközben Kim majd leszedegeti a rosszarcúakat.

Az hogy mi számít erősnek nézőpont kérdése. A szint önmagában, főleg ha trainel-t skill hegyekkel mész nem sokat jelent. Ellenben odafigyelve a fejlesztésre, a magasabb tulajdonságok a jobb skill-ekkel nagyon komolyan segítenek.

Varázslatok ellen a megfelelő védelmi varázslat kell (akár varázslat akár ital formájában amit te is előállíthatsz). De a legjobb védekezés ha nem vesznek észre. Ezt megoldhatod lopakodással, láthatatlansággal vagy simán távol maradsz és távolról támadod őket (jó dolo az íjászat és piszok erős). A védelmi varázslatok ha jól emlékszem alteration osztályúak, szóval ezt fejlesszed és a megfelelő boltosnál/oktatónál nézelődj (szintén tudom ajánlani a sanctum-ot de a fővárosban is van tanulóhely erre). De még rúna formájában is bőven találni lehet ilyen varázslatot amit aztán az inventory-ban használva máris megtanultad a varázslatot. Ha ismered a potenciális támadókat akkor könnyedén, előre bekészítheted a védelmet az egyik gyorsbillentyűre (1-8-ig) és ha kell akkor használod. Megjegyzem piát még mindig könnyebb készíteni...
    A Shield varázslat meg csak a fizikai támadások ellen véd (pont mint a páncél).
  • SaGa Jr
    Jól lett telepítve a játék? Teljesen alap olbivionra pakoltad fel amin csak a legújabb patch van fenn(semmi magyarítás vagy egyéb felesleges sallang, és a gépről előtte az utolsó morzsája is eltűntetésre került az oblivionnak és minden modjának, még a registry-ből is törölve meg mindenhonnan ahol megmaradhatott)?

Mik vannak bejelölve a Nehrim launcher-ben? Csak a nehrim 3 file-ja legyen, az oblivion.esm ne!

Többnyire ezeket rendesen elvégezve máris le van tudva a gondok többsége.

Emellett ha mindjárt indulásnál van amit leírtál (nem mozgás meg nincs Hp csík) akkor nem kell aggódni van megoldás.
    Forogni tudsz a karakterrel? Ha igen, akkor húzz ki minden egyéb játékvezérlőt ami a gépedbe van dugva (még mielőtt elindítanád a nehrim-et), illetve szedd le a telepítőjüket is, mert ez a baja a programnak. Talált más vezérlőt de nem tud vele mit kezdeni és így blokkolja a mozgást. Ez már az alap oblivion esetében is probléma volt. Emellett inventory-ból kapd elő a fáklyát és használd, mindjárt megy tovább a történés a maga útján. Amennyiben továbbra is csak egy helyben tudsz forogni pedig mindent megcsináltál amit írtam, úgy hozd elő a konzolt és írd be hogy tcl és ekkor ki tudsz jönni a szorult helyzetből, de amint kimozogtál újra haszáld a konzolt és ezt a kódot, így visszatérsz normál állapotba és nem mész át mindenen és mindenkin. Nálam speciel csak ez segített. Amennyiben ez sem jött be, akkor teljes lesikálás és nulláról újrarakás (nézd át alaposan a gépet mert a Documents részlegben is vannak cuccok amiket az uninstall nem töröl és azokat is el kell tüntetni). Alap oblivion, legfrissebb megfelelő patch (ne a sima angolt mert az az amcsi változathoz van, neked az EU/Ausztrál kell), majd mehet a Nehrim telepítése (ne az oblivion könyvtárába, hanem máshová és így tuti elkerülhető sok felesleges probléma). Ezután Nehrim launcher elindítása, beállítások (settings) megejtése és data files részelgben a 3 file kipipálása, majd indítás.

Olyan meg sokszor lesz még hogy eltűnik a vezérlés és max forogni tudsz majd, sőt kijelző is elvételre kerül. Ilyenkor csak szemlélője vagy az eseményeknek.
  • Sir Quno Jedi
    Amúgy meg mennyé tópartra ugrálva/futva, nehézvértben, pajzzsal védve tarisznyaráknak hagyni, hogy ütögessen! :DDD Ez obliban is bejött.
  • Sir Quno Jedi
    Gondolom szintigazítós a játék, mint a sima obli, azaz ha alacsony szinten mész a főszál bizonyos részeire, akkor is sikerülhet (sőt, lehet hogy 1xűbb).
  • Molnibalage
    Mármint mi nem nő? Én rengeteg LP-t kölöttem el. Nőtt a skill. Pl. asszem 38 vagy 40 mana helyett már 28-ért gyógyulok az egyik spelltől 22-őt.

A vért és blade skilljeim sem véletlenül olyan magasak, amilyenek. Mivel nagyon betápoltam magam és a főszálat gyak el sem kezdtem most olyan vagyok, mint egy tank. 2-4 ütéssel verem le a 90-120 XP-s lényeket a vadonban.

[spoiler]Bár azért vicces, hogy így feltápolva is azért a rabszolgacsere után alig tudtam megszöni. Hogy egy teljesen noob karakterral azt hogyan lehet lezavarni...?[/spolier]

13-as sebzésű egy tűzakármivel tápolt kétkezes kardom van. A vértem darabjainak össz védelme 22. Ez tápnak számít már?

Azt viszont nem vágom, hogy a varázslatok ellen hogyan lehetne védekezni. Van pár nagyon durván varázsolgató lény, akik ellen esélyem nincs. Az egyik bányában egy 25. szintű 420 HP-s batár lény van, aki olyan villámokat ereget, hogy egy lövéssel a 130 vagy mennyi HP-m negyedét harmadát elveszi. A 10% pajzs és egyebek elég viccesek ezzel szemben...
  • SaGa Jr
    Naná hogy megéri (és semmiképp nem nevezhető vesződésnek). Egy csomó pénzhez jutsz az így előállított cuccok eladasából, plusz mivel mint már írtam a crafting=armorer skill-el így az armorer is gyorsabban fejlődik, ami azt eredeményezi hogy kevesebb kalapács használódik majd el javításokra és ami még fontosabb, hogy 100% fölé is viheted általa a fegyverek állapotát. A lötyigyártásba nem szól bele, ahhoz az alchemy kell (szintén nagy pénzforrás és életbentartó szerepű skill).

Pedig találni bőven lehet sok helyütt meg venni is mozsarat. Példának okáért amint kijössz az első faluból és elindulsz felfelé az úton, ott lesz egy kis tábor amiben egy manus ücsörög (közvetlenül afölött a barlang fölött ahová az íjász pappal bementél goblin problémát lerendezni) és ő speciel árusít mozsarat. A sanctum esetében meg vannak boltosok a mage council épületében, meg a shadow council épületében is. De akár le is nyúlhatod onnan a szükséges tárgyakat, csak ne lássanak meg közben.
    A második faluban ami útba esik (Giliad) is mintha lenne árus akitől vehetsz alkimista cuccot, de addigra nekem már teljes készletem volt (igaz csak apprentice szintű) az útbaeső barlangok és romok végigjárásából. Ajánlom megtekintésre a lentebb linkelt térképet, azon látszik milyen sok a felfedezhető hely.

Tulajdonságokból van az erő (strength), ügyesség (agility), akaraterő (willpower), intelligencia (intelligence), sebesség (speed), állóképesség/kitartás (endurance), személyiség (personality) és végül a szerencse (luck). Az utolsó kivételével minden beleszól több dologba is és ezeken alapul hogy meddig fejlesztheted a skill-jeidet is (nem lehet magasabb a tulajdonsághoz tartozó skill értéke mint a tulajdonságé). Szóval ha csak 3-at növelsz azzal önmagaddal tolsz ki, mert mindegyik tulajdonságra szükséged lesz.

A learning point-tal való fejlesztésnek ott a hátránya, hogy az így növelt skill érték nem játszik szerepet mikor szintlépésnél megállapításra kerül mennyit növelheted a tulajdonságot (márpedig ez nagyon fontos tényező). Arra jó hogy gyorsabban fejlesszed a skill-jeidet mint ha simán csak használattal fejlődnének. De nem csak így lehet, mindössze ez a gyors és könnyű út, igaz kevésbé hatékony mint a lassú változat. :)
  • hollófernyiges
    Az E-betűs :) nagyvárosban lehet kapni mortar&pestle-t boltban, illetve ládában is találtam ott egy sikátorban.
    Úgy vettem észre amúgy hogy a trainernél trainelt skilltől nem nő a stat szintlépéskor, úgyhogy nemcsak pénzkidobás hanem még szívás is.
  • rosti
    Van egy konyvecske az inventoriban ha azt megnyitod ott választhatod hogy szintet lépsz-e vagy sem és utána lehet az erö ,szerencse stb-re nyomni.Ugyanebben a könyvben van egy videobeálitási opcio is ami optimalizálja agépeget.
  • hapi
    crafting skill = armorer skill :)
  • Ironman2
    Nálam is ugyanez a gond
  • Molnibalage
    És megéri a craftingolással vesződi?

Mortart és a másik cuccot még nem találtam sehol. Templomot (Sanctum) újra végigjárom, hátha lehet kapni. Azt tudom, hogy nem adtam el. Pedig elég sok helyen jártam már... Healing potionok gyártása igen szükséges lenne.

A képességek terén még nem megy fejből, hogy mit hogy hívnak. Van az alap. Erő, gyorsaság, intel, stb. Erre megy a szintépés.

A magától is fejlődő képességeket a Nehrimben LP-vel lehet felnyomni. Viszont a naplódban található craft képességek növelésére még nem találtam semmit és senkit...
  • Benevolens
    Nekem valami nem stimmel a Nehrimmel. Nem jelzi ki a mana, élet, és a kifáradás csíkot, illetve nem tudok menni a karakterrel.
  • Ironman2
    Nekem problémám van az Oblivion magyarositásával.Ezt irja ki:

Tud valamelyikőtök segíteni,hogy mit kell itt csinálni,vagy hova kell másolni a könyvtárat?
  • SaGa Jr
    Szintlépéskor csak learning point-okat kapsz amiekt trainer-eknél tudsz pénzzel együtt tudásra váltani. Skill fejlesztéshez gyakorlás vagy trainer kell.

Alkímia a legkönnyebben fejleszthető, bár tény hogy tanulni is lehet (például a sanctum-ban keressed meg az ezzel foglalkozó egyént de bármely alkimista boltos képez erre). Csak szerezz egy mortar&pestle-t és onnantól gyárthatod a lötyiket (a másik három ketyere az italok erejét vagy hatóidejét növeli szóval nem hasznontalanok de a gyártáshoz elég a mozsár. Minél többet gyártasz annál jobban fejlődik a skill és minél többet fejlődik mielőtt szintet léphetnél, annál magasabb lesz a vonatkozó tulajdonságod bonusza a szintlépéskor. :)

A crafting fejlesztésére megoldást a már alapból elvégezhető dolgok gyakori ismétlése (kovácsnál pl. fújtatóval felszítod a tüzet mondjuk 3 alkalommal használva a ketyerét és utána ráböksz a tűzre és a nálad lévő vasból meg szénből iron ingot-ot gyártasz avagy éppen ebből szerszámot és fegyvert amit aztán a köszörűkövön élezel; vagy a megfelelő helyeken, mint például a fogadók kandallója a tűzre bökve sütögeted a kinyert husikákat vagy éppen sütögetsz a megfelelő alapanyagokból; szőlészeteknél szüretelsz majd bort gyártasz a nagy présnél). Train-elni meg a kovácsoknál tudod, merthogy ez az armorer skill egyébként. Amennyi az armorer skill, annyi a crafting értéked is.
  • Ironman2
    Ja,Gothic sorozat is német eredetileg
  • Ironman2
    Igen már megtaláltam.Ez volt a gond
  • Molnibalage
    Javaslatokkal ellentétben valakinek csak akkor megy, ha az alapból felkínált helyre telepíti. A szűz úrjarakott TES IV + 3 pipa után megy.

Viszont egyre több olyan könyver találok, ami német. Mondjuk az angolok is olyan hosszúak, hogy alig olvastam el párat.

Viszont elég sok textúra alapú üzenet van, ami sajnos német. :(

Attól függetelnül ez az egyik legjobb RPG, amit valaha láttam. Nem tudom, hogy mi van, de ez a németek és osztrákok kibaszott jó RPG-ket csinálnak. Biztos a sörkből jön az ihlet. :)
  • koschwarz
    bejelölted a launcher data-ban a 3 file-t? utána rá kell nyomni az accept-re is.
  • Ironman2
    Nálam el se indul a játék.Rámegyek hogy New Game,majd Start New game,de nem tölt be semmit se
  • Molnibalage
    Az alkímai és egyéb skillek hogyan tanulhatóak? Mert eddig csak a fő képességeket tudtam fejleszteni, ilyen craftingolást és mást nem.

Mondjuk 11 (!) szintű vagyok és most jutok el a karakteralkotásban oda, hogy csillagjegyet válasszak. Kalandoztam mindenfele. :)
  • Molnibalage
    Amit 4 éve kezdtek el egy alap ötettel abba nehéz beletteni a 4 év alatt megjelent modokat. Olyan, mintha egy kész repülőgépbe hirtelen kétsze akkora hajtóművet akarnál tenni. Nem fog menni, mert nem ezzel az ötlettel indítottak.

Én nagyon hülyén kezdtem játszani, nem a főszállal foglalkoztam. Azért itt is vannak elég rendesen dungeonok...

Viszont nagyon hangulatos.
    [spolier] Az egyik bányában leestem és nem lehetett már visszafele menni. A főellenfél ellen esélyem sem volt. Viszont hála istennek volt nálam egy láthatatlanság spell és a kulcsom nyitotta a főnök mögötti ajtót. Meg tudtam lépni. Egyetlen RPG-ben sem volt még olyan döntési szabadságom, mint itt.[/spoiler]

Más. A régi Oblivion spell leírásai azok jók? Azt is le kell töltenem, mert a kedves forgalmazo a pdf-et lehagyta a DVD-ről, nincs manual...
  • koschwarz
    nekem mindegyik látszódott. valami textúra probléma lehet. újratelepítés szűz oblivionra.
  • Benevolens
    Sziasztok, azt meg tudja valaki mondani, hogy a 3 választható fajból kettőnek miért tök fekete az arca?
  • koschwarz
    csak az alap oblivion kell.

elvileg nem baj, mivel a nehrim telepítő külön mappába másolja a számára szükséges dolgokat, olyan mintha egy külön játék lenne. én mindenesetre szűz legutóbbi peccses oblivionra telepítettem. simán elindult, működik.
  • Ironman2
    Világositsatok fel légyszives.Megvan nekem eredetiben az Oblivion.A másik 2 kieg,sajnos nem eredeti,a Knights Of The Nine,és a Shivering isles.Ezeket is fel kell hozzá telepiteni hogy müködjön a Nehrim?
    És a magyarositás nembaj ha fenntvan?
  • koschwarz
    egy része a tweakeknek bele van építve a játékba (a játék launcherjében a settingsben lehet bejelölni néhányat), egyébként meg minden ini tweak ugyanúgy működik, simán lehet variálni.
  • koschwarz
    hidd el, rengeteget vesztesz azzal, hogy ezt kihagyod. én sem tudok egy kukkot sem németül, de a szinkron kiváló, elfeledteti, hogy németül beszélnek...nem szabad ennyire "angolra beszűkültnek" lenni. ezt a "modot" (inkább új játéknak mondanám, mint csak modnak) eddig akár kínaiul is hallgatnám, annyira jó.

valóban furcsa, hogy jó néhány ziccert (már meglévő modderek által készített "fejlesztéseket") kihagytak, miközben készítették a nehrimet, de azt az energiát a sztorira, a szinkronra, és egy teljesen új világ megvalósítására fordították...már a kezdő dungeon is annyira vészjósló, sötét, komor, és annyira profi ahogy egyre emelkedsz fel a felszínig...

még egyszer: hiba kihagyni.

• SaGa Jr
    Ez biztos? Melyik kovácstól? Merthogy elég régóta 100-as az armorer skill értéke a karakteremnek és eddig még nem találkoztam kováccsal amelyik tanított volna ilyesmit (jelenleg már túl vagyok 2 ostromon és épp egy harmadikban vagyok nyakig, szóval előrementem már jócskán a sztoriban).

Íjból meg lesznek még jók, főleg a második fejezetben mikor begyorsulnak a dolgok és le kell menni egészen délnyugatra, át a sötét erdőn egészen az elpusztult városig. Na ott még star bow és battle bow is található lesz (addigra már a legtöbb ellenfél silver bow-val fog rohangálni így nem lesz különösen nagy dolog iylet találni).
  • rosti
    Kovácsolás 100% akkor tanulhato kovácstol.
    Az edigi legjobb ijat 1 hajoroncsban találtam 1 szellemnél az Erothin és Zerubion közti tengerperton.
  • benőmenő
    Valaki próbálkozott már ini tweak-kel?
    Mert a sima oblivionban sokat dobott a graf-on, itt is működnek?
    Már kipróbáltam volna, de a gépem behalt, a másik ami van még itthon az full low-on is éppen játszható nemhogy in tweakkel
  • mindero
    Én most jutottam el oda h nem bántam meg az oblivion megvételét. Amit a Chaper 1 és 2 között műveltek a sztorival az nem semmi.
  • steweee
    na ha nincs angol szinkron akkor meggondolandó az egész játék... angol felirat van, de hogy alá németül gagyogjanak...

amúgy a játékvideókat elnézvel eléggé elképesztő, hogy nem dolgozták bele a obliviont feljavító modokat. ennek már külön sztorival egy FCOM kidolgozottságúnak kellene lennie, és ehelyett látom hogy még az alap menürendszer van benne...

na, egy próbát azért megér, de sztem ezzel se játszok egy évig, majd ha kijön ehhez is egy gigapeccs...
  • mindero
    A német szinkron 1 évig készült 50 szinkronszínésszel. Külföldön nincsenek meg a kapcsolataik egy ilyen projecthez.

Kizárt hogy ezt újrakezdjék pár ember kedvéért. Teljesen élvezhető németül is.
  • tenthrodil
    Valaki követi a játék fejlesztési híreit is? Említették, terveznek-e angol szinkront a játékhoz?
  • SaGa Jr
    Aki elakadna és egy kis segítség kéne neki arról, hogy mi merre található a térképen annak az alábbi link komoly segítséget nyújthat:
    Nehrim térkép

Ha csak az alapot hozza be akkor oldalt rá kell kattintani a spoiler szócskára és máris minden látható lesz.
  • SaGa Jr
    Tartsd lenyomva másfél másodpercig a támadást és akkor biztos hogy teljes erejű lesz a lövésed. Ha azonban gyorsan elengeded akkor gyenge és nem száll messzire. Ha gyorsan kéne lőni akkor is inkább adj el egy biztos lövés aztán mágiázz (fireball IV-es az szépen írt már), ne akarj gyorsan még egy lövést leadni.

Egyébként az íjászat az oblivionhoz hasonlóan nagyon erős, főleg ha megfelelően magas sneak is társul hozzá és rejtve is tudunk maradni. A marksman magasabb fokozatokon ad plusz tápokat is (csak a program ezt nem jelzi ki, legalábbis nálam, de ugyanazokat adja mint az oblivion). Ha van még magas armorer is, akkor 125%-os szintre lehet felnyomni a fegyverek és vértek állapotoát (ami tovább növeli a sebzést/védelmet). 8-as szintűként bementem egy 14-21-es zónába csak úgy kíváncsiságból és végig lopakodva meg futva vadászgattam íjjal. 3 óra játék alatt csak vadászattal és pár barlang megtisztításával 16-os szinten jöttem ki a területről és nem nagyon akadt ellenfél akit ne sikerült volna egy lövésből kikapni, de legfeljebb kettőből (már lopakodva persze, egyébként több is kellene). Persze egy jobb íj sem árt a dolognak (ha valaki nekiindul a karakter hátterét felderíteni akkor rövidúton eljut egy kiégett faluhoz ahonnan egy bűntanyaként funkcionáló várba keveredik majd és itt speciel már silver bow-val lődöz pár rosszarcú. Na ha egy ilyet sikerül beszerezni onnantól nem elsz gond. Addig az old bow egészen jó, de a silver az igazi (tudom van annál is jobb de még nem sikerült ráakadnom).

Egyébként valaki tudja miként lehet ezüst vagy még jobb eszközöket készíteni (gondolom ezek lennének a 2-es típusú fegyverek amiket az üllőre kattintva előugró menü mutat csak készíteni nem tudom még milyen módon leehtne)?
  • mindero
    Jó-jó de az mutáns.