290
  • Kara kán
    #290
    El vagyunk mi Hawkinggel és Einsteinnel:
    http://index.hu/tudomany/2010/05/10/lezeragyuval_igazolnak_einstein_relativitaselmeletet/
  • samebadi
    #289
    ghost in the shell - nézz utána
  • jaspercry
    #288
    Ha van olyan ember aki nem ért a témához és hülyeséget ír,akkor megértelek,de ehhez a témához igazán senki sem ért,tehat lehet ,hogy nem ír hülyeséget,ha nem is értek vele egyett,de cáfolni nem tudom.....
  • Loverman
    #287
    ennyi hülyeséget ilyen kis helyen összehordani...
  • nanotech
    #286
    UI: Majd, ha az ember elér egy új értelmi szintet, mind szellemileg, mind technikailag, akkor talán lehet szó arról, hogy értelmesen leüljünk velük beszélgetni, de amíg a pénz, hatalom, háborúk, olaj, és kizsákmányolás van a terítéken addig jobb, ha elfelejtjük... Ha azt a sorsot vívjuk ki magunknak, hogy elhulljunk, nem fognak segíteni... Biztosak lehetünk benne. Figyelnek és várnak.
  • nanotech
    #285
    Az öregnek minden elismerésem amit eddig letett az asztalra, de ez nagy marhaság amit mondott, mert már akkor itt voltak, mikor ő még meg sem született... Ha meg annyira leakartak volna mészárolni minket már rég megtették volna. Az ember a sorsát maga irányítja, mint minden más civilizáció. Beleszólása senkinek nem lehet, mert vagy felemelkedik, vagy elbukik. Igy szól "a galaktikus törvény".
  • kukacos
    #284
    Nem csak a bizalom. Nagy erénye az összes többi emberi vállalkozással szemben épp az, hogy csak ideig-óráig csapható be. A bizalom legfeljebb a napi működéséhez szükséges, címek kiosztásához vagy egy cikk bírálatához. Viszont egy sikeresnek tűnő vagy szenzációs eredményt produkáló csalást mások is elkezdenek reprodukálni, és ha a reprodukció nem sikerül, a csaló végül mindig lebukik. (A nem érdekes, de hazug eredmények reprodukálhatatlansága meg senkinek se nagy veszteség.)

    Az igazság az, hogy ha benne dolgozol, az ezredik cikk elolvasása után már nagyon gyorsan ki lehet szúrni a zseniálist, az értékest, a szorgos iparosmunkát, és az értéktelen szemetet.

    Engem egyébként mindig zavart, hogy a negatív eredmény csak ritkán közölhető eredmény. Legfeljebb "study"-ként eladható. Én felfuttatnék egy "Journal of Negative Results"-ot, mert abból is rengeteget lehet tanulni, hogy mások milyen ösvényeket találtak zsákutcának. Időt spórol mindenkinek. Bár a konferenciák nagyrészt erről szólnak, az információ gyors cseréje esetleges - mégse állhatsz fel a pódiumon a végén, hogy "próbálta ezt már valaki?" Ha még senki, és jó ötlet, lenyúlhatják.
  • philcsy
    #283
    "No, akkor kell nagyon figyelni, hogy ne dobjuk ki az adatot, mint mérési hibát :)"
    Ja, vagy ne "kozmetikázzuk meg" a mérési eredményeket.
    Volt egy eset amikor a halgatók zsinórban használtak egy gépet egy féléven keresztül és mindenkinek csapnivaló mérési eredményei lettek. Azt hitték hogy elbasztak valamit ezért mindegyik csinosított az eredményen. A végén kiderült hogy a készülék volt a hibás. :)
    Ők halgatók voltak, elnézzük nekik. De a valóság az hogy a kutatók is simán megcsinálják ezt. Rajtuk is van egy publikációs kényszer, főleg ha valamilyen pályázati pénzt is igénybe vettek. Az meg benne van a pakliban hogy a kutatás eredményei elmaradnak. A többi meg sejthető.
    Pedig a tudomány alapja a bizalom.
  • kukacos
    #282
    "Ezek esetleges létezését ugyanúgy ki lehetne kísérlettel mutatni."

    Persze, ha a vallási sugallatok működnének. Például ha egy csodajóginak istene megsúgja a lottószámokat, és tényleg azok, akkor ha minden mást kizártunk, akár az is megfontolható, hogy igazat beszél. Addig viszont istene lehet az ő valódi mentális jelensége, de az elméjén kívül létező aligha.

    Valóban elképzelhető, hogy egyszer véletlen majd valami furcsa dologra bukkanunk, ami a rejtett intelligencia nyomaira utal, valahogy mint pl. a háttérsugárzást Penzias és Wilson felfedezte. A marha nagy nehézség az, hogy észrevegyük, hogy nem zajról van szó. Valaki egyszer majd heccből ráereszt valami algoritmust egy alkalmas tárgyon rögzített zajra, és megdöbbenve észleli, hogy a modelljével ellentétben nem várt struktúrája van. No, akkor kell nagyon figyelni, hogy ne dobjuk ki az adatot, mint mérési hibát :)
  • philcsy
    #281
    "Egyébként nem megfoghatatlanok." Igaz nehezen megfoghatóak.
    De ennyi erővel a legtöbb vallás istenei is kimutathatóak. Azokra gondolok amelyekben "aktív" isten van. Akik meghalgatják az imát, és beavatkoznak a világ dolgaiba. Ezek esetleges létezését ugyanúgy ki lehetne kísérlettel mutatni.

    "de lehet, hogy elég lenne kimutatni, hogy az EM hullámtere nem izotróp. Tudomásom szerint senki sem vizsgálta."
    Közvetlenül ilyen célzattal biztosan nem folytatna vizsgálatot, de ha van ilyen előbb utóbb valahol (pl lézerfizikában) mint anomália megjelenik az "EM hullámtér anizotrópia" valamilyen következménye. Nem?
  • Kara kán
    #280
    Ó, te olyan uncsi vagy, veled trollkodni sincs kedve az embernek. :-D
  • kukacos
    #279
    Azért mondom, mert a húrelmélet sok dimenziója nem azt jelenti, amit te hiszel róla. A húrelmélet egy absztrakt matematikai konstrukció. Azt állítja, hogy a fizika és a valóság semmi más, csak egy matematikai értelemben definiált tér és annak struktúrája.

    Az extra dimenziók önmagukba záródnak, és rezgéseiket feleltetik meg az ismert részecskéknek. Definíció szerint nem létezik semmi, ami ezek mentén a dimenziók mentén egy térbeli dimenzióhoz hasonlóan mozoghatna, mert az anyag *maga* ezekből az extra dimenziókból épül fel.
  • jaspercry
    #278
    "A húrelméletet mint sok dimenziót felejtsd el. Egyelőre az csak egy ezoterikus teória,"
    ezt miért mondod?A tudomány folalkozik a kérdéssel,nem kuruzslók,hanem fiikusok,persze koztuk is megoszlik sok sok vélemény,mint más témákban.....
  • kukacos
    #277
    Ne mossuk bele a hókuszpókuszokat, tudatot, sámánokat, szigorúan elhatárolódom :) Azt azért tisztáznám, mielőtt hozzád hasonlóan mások is félreértik, itt nem valami éteri létezésről beszélünk, sőt, a nem fizikális is túlzás. Ugyanolyan fizikai testük lenne, mint nekünk, csak nem egy jól lokalizálható fehérjekolloid rendszerből épül fel. A "nincs testük" annyiban igaz, hogy a "test" fogalma sokkal nehezebben definiálható náluk, mint a mi esetünkben. Ízlés kérdése, hogy akkor csak a miénk test, vagy az övék is az.

    A húrelméletet mint sok dimenziót felejtsd el. Egyelőre az csak egy ezoterikus teória, inkább filozófia és matematika, predikciós ereje zéró. De ha még igaz is lenne, a húrok dimenziói önmagába forduló, szubatomi méretű dimenziók, abban semmilyen komplex struktúra nem fér el, a létező apró struktúrák pedig számunkra nem manipulálhatók (mert ezek épp *maguk* az elemi részecskék).
  • jaspercry
    #276
    sry a hibákért nem othonról írok!(kicsit szar ez a gép)
    néhány könyv cím
    Carlos castaneda
    Könyvek
  • jaspercry
    #275
    A valási témákba nem szívesen mennék bele(pedig gondolom szorosan kapcsolodik ,hiedelemredszereinkez)ez a téma.
    Mi is fénylények vagyunk ,csak a tudati létezésünk felfogása ebbe a világba kényszerit bennünket,a létezésünkhöz elengedhetetlen a mostani fizikális test.
    A tudomány szerint is több dimenzió van itt a földön,
    Hawking és Obama
    Hawking is beszámol néhány elméletében "húrelmélet" ezekröl a feltevéseiböl.
    Rengeteg természeti nép sámánjai számolnak be köztes világokban élő lények valóságáról ezen a földön.(nem szerves lények világárol,ami egy melletünk lévő dimenzióban van,mi tulajdonkép csak energilényeknek tapasztalhatjuk,ha tudatunk megváltozik.
    Azt a dolgot ,hogy testünket el kell felejteni,ebben nem hiszek.
    bár sokat tudnék" mesélni" a régi idök sámán praktikáiról kik világok közt mászkáltak és találkoztak ezekkel a lényekkel,sőt hogy hasznosították tudásukat a lényekkel kapcsolatban ezen a világon.
    Ha valakit érdekel utána is tud nézni ,érdekeségkép meg tudok adni néhány könyv címét,ami már 60" években íródott......
  • kukacos
    #274
    A hipotézisekben nem hinni kell, hanem ellenőrizni, majd elvetni vagy megtartani. De tetszik, tehát "hiszek": nincs benne semmi hihetetlen vagy elvileg lehetetlen. Fantasztikum, de a tudományos vizsgálatának van legalább annyi értelme, mint a SETI programoknak.

    Ha végiggondoljuk, az "energialények" (bár én inkább információlényeknek nevezném őket) egyenes és logikus végpontjai annak az útnak, ami előttünk áll. Miért ne tudnánk leírni pontosan az emberi testet? Miért ne tudnánk a jövőben kiegészíteni, vagy molekuláris szinten beavatkozni a működésébe? Miért ne lehetne ezt akár dinamikusan, másodpercről másodpercre megtenni? Szerintem ahhoz kell a nagyobb fantázia, hogy ezt a fejlődést valami nem látott akadály megszakítja.
  • Kara kán
    #273
    Most őszintén, te hiszel abban, amit mondasz?
  • kukacos
    #272
    Akkor nagyon alaposak, mert a hamis fizika alapján készített repülőgép is repül :)

    Egyébként nem megfoghatatlanok. Egy isten per definíció megismerhetetlen, de ez a fajta intelligencia elvileg kimutatható. Csak észre kell venni, hogy gyanús rendezettség jelentkezik valamely anyagban. A gond csak az, hogy az entrópiát a tulajdonosa szerint kéne definiálni, de lehet, hogy elég lenne kimutatni, hogy az EM hullámtere nem izotróp. Tudomásom szerint senki sem vizsgálta.

    A helyzetet inkább ahhoz hasonlítanám, amikor a betegségek terjedését rontásnak tulajdonították, mert nem volt mikroszkóp, és a kórokozókról senki sem tudhatott.
  • jamborl
    #271
    igen most isteneknek tunnek a szemunkbe, de egy mostani katona fegyverekkel mondjuk vagy akar egy ugyes mernok (a megfelelo muszereivel/berendezessel) is talan, isten lehetne az osemberek szemeben.

    az ember korlatai elsosorban a teste, a testenek a gyengesegei, ahhoz hogy meghodithasssa a korulotte levo vialgot.

    elobb utobb le fogjuk cserelni a testunket jobbra (erosebbre, strapabirobra, ami jobban alkalmazkodik a meglevo feltetelekhez), ha megengedi a technikai fejlettsegunk es a moralis oldalat is elfogadja nagyreszben az emberiseg.

    es lehet eljon majd az ido amikor az anyagi testunket egy szellemire, vagy akar ahogy irtatok energia csereljuk at. ez hogy atcsreljuk eleg hulyen hangzik, de gondolom ezek ev ezredek milliok folyaman fog vegbemenni.

    es ha elerjuk ezt a szintet akkor az lesz mar a termeszetes, es nem gondolunk magunkra ugy mint istenek, viszont minden teren tobek leszunk mint egyszeru elo letformanal, ami mondjuk benepesit egy bolygot (ertek ez alatt allatot/novenyt)

    es igen, nem fog erdekelni minket hogy mit is csinal egy fejletlen civilizacio x bolygon, lehet segitsuk oket hogy a jo iranyba fejlodjenek, de akkor is nekik kell vegigjarni az utat. az ember is a sajat hibaibol tanul a legjobban. nem lehet ezeket gyorsitani es nem is szabad. olyan szinten fogjuk tisztelni es ertekelni az eletet amit lehet most "emberi, primitiv" gondolkodassal fel sem fogunk, es olyan celok lesznek elottunk, amit am ostani ember tenyleg isteninek tekint.
  • philcsy
    #270
    Ezzel nem az energialényes dolgokat akartam fikázni. Nem elképzelhetetlen. De ezekről az energialényekről nekem az istenek jutnak eszembe. Ugyanolyan megfoghatatlanok.
  • philcsy
    #269
    Lehet hogy már tényleg itt vannak, és szórakoznak velünk. Irányítják a mérőműszereinket és hamis mérési eredményeket adnak. Mi meg ezek alapján megalkottuk a hamis fizikát. Egeynek igaza van. Ő átlát rajtuk. Ő ingákkal cáfolta az energiamegmaradást. Az ingákra pedig köztudott hogy nincsennek hatással az energialények. :)
  • jaspercry
    #268
    boccs ,de akkor roszul fogalmaztam,mert nem értettél meg.
    erre majd nem a tehnka fog magyarázatot adni,hanem a tudati fejlődésunk.
    Abban bizony nagy az elmaradásunk,szerintem egy indián varázsló tőbbet tud a világunkról,mint bármelyik nyugati világ tudósa.....eyuttvéve..

  • jaspercry
    #267
    koszi tulajonképp,erre a irányba szerettem volna terelni a fórum irányát,ennyire jol és egyszeruen nem tudtam volna ezt igy megfogalmazni.......
    ez az erre gndolok n is...Thx
  • djhambi
    #266
    Tegyük hozzá, hogy ezen sci-fik forgatókönyv-írói Carterbe költözött elektromágneses hullámlényről írnak, és az alapsorozatban a középiskolás fizikánál komolyabb sci nincs is a fi-ben. A legdurvább az volt, hogy a két Carter aon izél, hogy a Heisenberg-féle határozatlansági reláció megengedi párhuzamos világok létezést.

    Nem mondom, a Star Trekben is van EMH élőlény, de az az űrhajó rendszereiben közlekedik, szóval nincs gond. :) És nincsenek ilyen hülye kisülések közben, mert ugye nem elektrosztatika, hanem elektrodinamika. :D
  • djhambi
    #265
    "Szerintem nem a kommunizmussal volt probléma, hanem a megvalósításával. Kezdődött azzal hogy néhány ember ezt ráerőszakolta a többire."

    Tejesen egyet tudok érteni. A kommunizmus nem egyenlő a kommunista diktatúrával. Másrészt a legigazságosabb elméletben elképzelhető irányzat, rendszer, de a baj az vele, hogy ellentmond az ember természetes evolúviós késztetésének, hogy jobbá akarunk válni a másiknál. Egy idealista jövőben én nem érzem úgy, hogy szüksége lenne az embernek pénzre, vagy magántulajdonra ebben a formában. Azért végezné a saját munkáját, mert szerti, és tudja, hogy hasznos, mindenki egyénileg kibontakozhatna. Az ember pedig azért művelné magát, mert tudja, hogy ezzel többé válhat. És ha a társadalom felfogása a munkával kapcsolatban nem a kényszer lenne, hanem egy jó cselekedet, és nem undorral, hanem élvezettel csinálná az ember, bizonyára lennének olyanok, akik őszintén szemétszállítónak, vagy takarítónak mennének. Mondjek ekkor takarítóra is kevésbé lenne szükség, a vállalatban este munka után a programozó fgná magát, rendet rakna maga körül, és hogy másnap egészséges körülmények között kezdődjön a munka, szépen kitakarít a szobában. Aztán néha másvalaki vállalja be.

    Ehhez viszont szükséges egy olyan méretű szellemi fejlettségi szint, aminek bekövetkezése genetikai okokból nem valósulna meg tízezer évek alatt sem.

    A jófej nagyvállalatod rendkívül elnyerte a tetszésemet. Viszont ez is hsonló idealista közösség csak, aki vállalatigazgató lesz, az általában nem olyan személyiségjegbyekkel bír, hogy ilyet létrehozzon, inkább a pénzéből több pézt csinálna, és több hatalmat akarna, hiszen ezekkel a tulajdonságjegyekkel lett igazgató.
  • B0nFire
    #264
    [i]"Attól meg nem kell félnünk, hogy jön ET és megesz minket..."[i] – Attól nem is. De lehetőleg ha mi röpködünk idegen bolygókon, ne piszkáljuk a bőrszerű tojásokat, mert káros lehet az egészségre.

  • kukacos
    #263
    Melyik sorozat ez?

    Én ezt tartom a Fermi-paradoxon legvalószínűbb magyarázatának, ezért nem találjuk őket sehol: valójában ott vannak mindenhol, csak nem látszanak, nincs kezük, lábuk és nem rohangálnak űrhajóval. Néhány ezer éven belül mi is oda juthatunk. A Föld fényei kialszanak, látszatra eltűnünk majd a bolygóról.

    Egy ilyen lénynek az összes kis marakodásunk értelmetlen. Szétfolyik fényévnyi terekben és millió éves időtartamokban, hol egy csillagban bukkan fel, hol valami galaktikus ködben. Az igényeik egészen mások, mint a miénk. Talán küzdenek is egymással, ki tudja - akár az is lehet, hogy néhány kozmikus jelenség ilyen összeütközések eredménye. :)
  • kukacos
    #262
    OFF

    Egy vállalat a kapitalizmusban is mindig "szocialista". Tervutasítással működik, vízfejek uralkodnak rajta, idővel csődbe is megy alaposan. Az átkosban csak annyi történt, hogy az állam egyetlen vállalatot képzett a sok kisebb helyett.

    Még csak nem is a ráerőltetés vagy a személyi kérdések a problémásak. A Szovjetunió ellett volna évszázadokig, ha nem kellett volna az USA szintével ekvivalens fegyvereket előállítania. Az USA meg, ha akarna, boldogan fenn tudna tartani egy nyolcórás munkanapot léhűtőkkel, mint mi az átkosban.

    A valódi probléma a külső *verseny*. A kapitalista államok, amelyek nem egyetlen vállalatból állnak, hanem sokból, és hagyják ezek optimális méretét a piac által beszabályozni, sokkal hatékonyabban működnek, így a végén megesznek reggelire, hiába van neked biztonságos és stabil szocializmusod.

    És itt a klasszikus nagy paradoxon: a fenntartható és kényelmes világhoz a verseny kiiktatása lenne szükséges, de verseny hiányában elvész a motiváció, és ha valaki mégis versenyezni kezd, előnyhöz jut... fogolydilemma-helyzet. Marad a jelenlegi egyre gyorsabb rohanás a szakadék felé. Senki sem mer önkorlátozni, mert lemarad, így mindenki egymás nyakára tapos.

    Igaza volt Leninnek, a forradalomnak mindenhol győznie kell. Azt nem tudom, hogy világosan látta-e, hogy különben elbukik :D
  • Kryon
    #261
    Utóbbi időben a sci-fi sorozatok is ezt az irányt támogatják, közös bennük, hogy a legfejlettebb fajok fizikai testüket elhagyva tiszta energiaként léteznek.
    Egy ilyen fajt csak akkor fedezhetnénk fel, ha ők felfedik létezésüket előttünk, addig akár köztünk is járhatnak, mégsem érzékelünk semmit.
  • kukacos
    #260
    A legvalószínűbb jövőképet senki sem veszi figyelembe. Pedig már Lem is kifejtette szépen a Summa Tech-ben. Ha egy lény tökéletesen ismeri saját testét, nincs akadálya, hogy annak elemeit tetszőleges hordozóra helyezze vagy átalakítsa. A legvalószínűbb, hogy egy nálunk lényegesen fejlettebb idegen intelligenciának nincs semmilyen teste földi értelemben, így űrhajóra sincs szüksége.

    Természetesen van anyagi hordozója, de az nem hasonlít a fejünkben levő, pár kiló zabkásához, onnan ők már leléptek. Tették ezt praktikus és egyéb okokból is - az emberi test eredeti formájában például teljesen alkalmatlan űrhajózásra.

    Ehelyett képesek lehetnek fizikai környezetük alkalmas részeit szabadon arra bírni, hogy az saját elméjük része legyen. A Föld mesterséges anyagai elég alkalmasak erre: nagy ütemben hozunk létre rendezett struktúrákat, például fémeket, amelyeket elég könnyen át lehet alakítani úgy, hogy analóg számítógépként funkcionáljon. Akár úgy is, hogy számunkra is megtartja a funkcióját.
  • philcsy
    #259
    off:
    Ezért írtam hogy "Ettől kezdve jönnek az agyrémeim:".

    "Az éppen aktuális politikai hatalom szabja meg az árakat, [...] ismerős, ugye? :)" Ez leginkább az adóra hasonlít. Jó esetben az adó is beáll egy egyensúlyi helyzetbe.

    Hogy ez mennyire lenne szocialista irány, az kétséges. Mivel ilyen formában még nem valósult meg az utóbbi időkben (nem tudok róla) nem lehet egy sikertelen szocialista rendszerrel párhuzamot vonni. (Én személy szerint a kommunizmus elítélését sem tartom helyesnek. Szerintem nem a kommunizmussal volt probléma, hanem a megvalósításával. Kezdődött azzal hogy néhány ember ezt ráerőszakolta a többire. Ahhoz hogy a rendszer életben tudjon maradni ezek után szükséges volt hogy a kulcsfontosságú pozíciókat megbízható emberekkel töltsék fel. Ezzel viszont a megbízhatóság oltárán feláldozták a szaktudást. Szerintem amit el kell ítélni az az ahogyan mindenáron megpróbálták megvalósítani a kommunizmust.)

    Más: Tegyük fel hogy egy nagyválalat jófej. Azt mondja a munkásainak hogy épít nekik lakást amelyben addig lakhatnak amíg ott dolgoznak. Épít kórházat, és teljeskörű egészségügyi ellátást nyújt. Épít iskolát és taníttatja a gyerekeiket. Támogatja a szabadidős tevékenységüket (sport, mozi, koncert ...). Éttermi szolgáltatást is nyújt. Az egyszerűség kedvéért ezt az egészet egy helyen hozza létre ami a vállalat tulajdona. Azért hogy ne kelljen sokat utazni a vásárláshoz, épít egy bevásárlóközpontot. Megszervezi a helyi tömegközlekedést, és az egyébb szolgáltatásokat (minden amire szükség lehet, beleértve a biztonsági szolgálatot is).
    Van egy alapszolgáltatás, ezen felül pedig a dolgozó választhat hogy pénzt kér vagy természetbeni juttatásként igénybevesz valamilyen szolgáltatást. Tegyük fel hogy ezeket a szolgáltatásokat kedvezőbb feltételekkel lehet igénybe venni mintha helyette pénzt kér dolgozó és valahol máshol veszi azt igénybe. Egy átlagdolgozó ezért az előbbit választja.
    Egy ilyen vállalat, megfelelő méretben, létezhet egy teljesen demokratikus rendszerben is. Kívülről nézve ez egy "jófej" vállalat. De egy átlag dolgozó szemszögéből nézve nem sokban különbözik egy abszolult kommunista rendszertől. A legnagyobb különbség eközött és a történelmi kommunizmus között az hogy innen az átlagdolgozó szabadon kiléphet. (Szerintem annó a vasfüggöny felhúzása volt a legrossza amit tehettek. Ha simán hagyták volna elmenni a menekülőket sokkal kevesebb problém lett volna.)
    Jöhetnek a lekomunistázások, és .
  • Kara kán
    #258
    Nem olyan rossz a haditechnika:
    http://www.azta.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=10439
  • boond
    #257
    Az evolúció félgyorsítása mesterségesen valószínűsíthető szerintem is...
  • boond
    #256
    "Ugyan ez a helyzet ezzel a ürrepülös dologgal,ezzel a redszerrel nem fog menni,valami más kell,de nem hiszem hogy sikerülhet."

    Erre lesz alkalmas pl a hipertér amit már vizsgálnak is. Lehet az első prototípus "csak" 30 perc alatt ér el a Marsra, de ahogy ma a repülésnél is ég-és föld a különbség így szerintem könyedén elképzelhetőek az intergalaktikus utazások is.

    A legnagyobb gond az energia lehet, új, hatékony erőforásokkat kell találnunk.
  • boond
    #255
    Ha pl kihunyna a napuk akkor kötve hiszem hogy nem költöznének el. Vagy bármilyen más okból. Az nem akadály szerintem.
    Fejlett komonikációval rendelkezhetnek, így az sem gond.
    Nem egy konzerv doboz ként kell elképzelni az űrhajójukat szerintem.

    Persze biztos a legkülönfélébbek lehetnek. néhány száz méterestől kilométeres nagyságig.

    Sőt az is elképzelhető akár hogy van olyan faj amelyik épít egy olyan Várost mint Atlantisz, egy mobilvárost, ami egyben űrhajó is. Az pedig már maga az "otthon lenne" lehetne.

    Szal szerintem ez sem jelent feltétlenül gondot, náluk az olyan természetes lehet mint nálunk a repülés, vagy az autó...

    Az utazásnak vannak alternatívái is, amivel gyorsabban haladhatnak mint a fény, anélkül hogy átlépnék.

    Én egyáltalán nem rakétákat képzelek el mint űrhajókat, az űrsikló.

    "Persze a naprenszeren belül lehetségesnek tartom ezeket az ausztronautás utazásokat,de minek? minek mennyen ember a jupiter egyik holdjához,12 éven keresztül,ami oda vissza 24év,minek?"

    Itt is a jelen technológiánkból indulsz ki. Képzeld 100 éve mondhatták pl hogy "ugyan ne fárasszál már az ember sosem jut el a holdra."
    Ehhez képest most a Mars a célpont...
    simán lehetséges távoli naprendszerekbe eljutni relatíve rövid idő alatt... Csak nem ismerjük még legfeljebb a módját...

    Aztám ma meg repülünk ,nem a vízen próbáljuk megtenni ezt a távolságot.
    Továbbra is fontos szerepet töltve a víz... De igen feltételezhetően féregjáraton keresztül, vagy vmi más módon fogunk közlekedni nagyobb távolságokra rövid idő alatt.

    Azonban nem mindenre fogjuk ezt használni szerintem.
  • Náza
    #254
    Es ezt most mire is irod valaszul?
  • boond
    #253
    De feltételezem nem tudod kik ők :P
    "Egy fejlett civilizáció" (A 4 faj közül az egyik, akik egykoron szövetséget alkottak egymással)

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Nox_(Csillagkapu)
  • boond
    #252
    "Ezt a borral is lehetne szemléltetni. Azért van EU-s szabályozás a bortermelésre, mert ugyanolyan jó minőségű bort a francia lényegesen olcsóbban állít elő, és nincs igény Európán belül a sok magyar borra, a magyar bor nagy mennyiségű megjelenése viszont túltelítené a piacot, és olyan árra kényszerítené mind a magyart, mind a franciát, hogy ne érje meg egyik félnek sem a termelés."

    Nem kellene elfelejteni hogy valahol pedig éheznek, nagy hiány van. Nem csak eu-ban kell gondolkodni. Amúgy éppen ezért pályáznak a külföldiek az országra, mert itt minden van bőséggel, beleértve főként az ivóvizet.
  • djhambi
    #251
    A neandervölgyi ember 130 ezer évig élt. Ehhez képest a homo sapiens 20 ezer éve elég kevés. És az 50 ezer év mi 20 ezrünkhöz képes elég soknak tűnik.