• kukacos
    #284
    Nem csak a bizalom. Nagy erénye az összes többi emberi vállalkozással szemben épp az, hogy csak ideig-óráig csapható be. A bizalom legfeljebb a napi működéséhez szükséges, címek kiosztásához vagy egy cikk bírálatához. Viszont egy sikeresnek tűnő vagy szenzációs eredményt produkáló csalást mások is elkezdenek reprodukálni, és ha a reprodukció nem sikerül, a csaló végül mindig lebukik. (A nem érdekes, de hazug eredmények reprodukálhatatlansága meg senkinek se nagy veszteség.)

    Az igazság az, hogy ha benne dolgozol, az ezredik cikk elolvasása után már nagyon gyorsan ki lehet szúrni a zseniálist, az értékest, a szorgos iparosmunkát, és az értéktelen szemetet.

    Engem egyébként mindig zavart, hogy a negatív eredmény csak ritkán közölhető eredmény. Legfeljebb "study"-ként eladható. Én felfuttatnék egy "Journal of Negative Results"-ot, mert abból is rengeteget lehet tanulni, hogy mások milyen ösvényeket találtak zsákutcának. Időt spórol mindenkinek. Bár a konferenciák nagyrészt erről szólnak, az információ gyors cseréje esetleges - mégse állhatsz fel a pódiumon a végén, hogy "próbálta ezt már valaki?" Ha még senki, és jó ötlet, lenyúlhatják.