• philcsy
    #259
    off:
    Ezért írtam hogy "Ettől kezdve jönnek az agyrémeim:".

    "Az éppen aktuális politikai hatalom szabja meg az árakat, [...] ismerős, ugye? :)" Ez leginkább az adóra hasonlít. Jó esetben az adó is beáll egy egyensúlyi helyzetbe.

    Hogy ez mennyire lenne szocialista irány, az kétséges. Mivel ilyen formában még nem valósult meg az utóbbi időkben (nem tudok róla) nem lehet egy sikertelen szocialista rendszerrel párhuzamot vonni. (Én személy szerint a kommunizmus elítélését sem tartom helyesnek. Szerintem nem a kommunizmussal volt probléma, hanem a megvalósításával. Kezdődött azzal hogy néhány ember ezt ráerőszakolta a többire. Ahhoz hogy a rendszer életben tudjon maradni ezek után szükséges volt hogy a kulcsfontosságú pozíciókat megbízható emberekkel töltsék fel. Ezzel viszont a megbízhatóság oltárán feláldozták a szaktudást. Szerintem amit el kell ítélni az az ahogyan mindenáron megpróbálták megvalósítani a kommunizmust.)

    Más: Tegyük fel hogy egy nagyválalat jófej. Azt mondja a munkásainak hogy épít nekik lakást amelyben addig lakhatnak amíg ott dolgoznak. Épít kórházat, és teljeskörű egészségügyi ellátást nyújt. Épít iskolát és taníttatja a gyerekeiket. Támogatja a szabadidős tevékenységüket (sport, mozi, koncert ...). Éttermi szolgáltatást is nyújt. Az egyszerűség kedvéért ezt az egészet egy helyen hozza létre ami a vállalat tulajdona. Azért hogy ne kelljen sokat utazni a vásárláshoz, épít egy bevásárlóközpontot. Megszervezi a helyi tömegközlekedést, és az egyébb szolgáltatásokat (minden amire szükség lehet, beleértve a biztonsági szolgálatot is).
    Van egy alapszolgáltatás, ezen felül pedig a dolgozó választhat hogy pénzt kér vagy természetbeni juttatásként igénybevesz valamilyen szolgáltatást. Tegyük fel hogy ezeket a szolgáltatásokat kedvezőbb feltételekkel lehet igénybe venni mintha helyette pénzt kér dolgozó és valahol máshol veszi azt igénybe. Egy átlagdolgozó ezért az előbbit választja.
    Egy ilyen vállalat, megfelelő méretben, létezhet egy teljesen demokratikus rendszerben is. Kívülről nézve ez egy "jófej" vállalat. De egy átlag dolgozó szemszögéből nézve nem sokban különbözik egy abszolult kommunista rendszertől. A legnagyobb különbség eközött és a történelmi kommunizmus között az hogy innen az átlagdolgozó szabadon kiléphet. (Szerintem annó a vasfüggöny felhúzása volt a legrossza amit tehettek. Ha simán hagyták volna elmenni a menekülőket sokkal kevesebb problém lett volna.)
    Jöhetnek a lekomunistázások, és .