4740

civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • molnibalage83
    Ha azzal akarnék játszni, akkor megtenném. A civet nem azért tolom, mert VoEC élményt akarok, szóval be lehet fejezni....
  • Maala
    Azért egy Vanishing of Ethan Carter végigjátszást, vagy vmi hasonló "bedobunk a közepébe 0 infóval" játék végigjátszását megnézném tőle felvételről. :-D
  • ratgab
    Le ne essen tőle a gyűrű az ujjadról.
  • molnibalage83
    A trade routouk időrő időre megszűnnek. Erről sem lehet tudni, hogy miért...
  • molnibalage83
    Arra sincs válasz, hogy elfoglalt városban az alacsony amenityvel mit lehet kezedni.
  • molnibalage83
    Ki mondta, hogy zónánál keresem? A fostalicska civilopediában semmi sincs róla...
    Arról sem találni semmit, hogy a flanked bonus mikor és mekkora...

Stb. stb.

Mindent csak tapasztalva és kísérletezve lehet kideríteni.
  • Maala
    Influence pont a city-statekhez kell, miért találnál róluk bármit a zónáknál? Államformáknál keresd...
  • molnibalage83
    Oké, és honnan tudom meg, hogy mi adja az influence pontokat? A zónák építésénél sincs semmi informatív szöveg.

Az a játék kb. olyan állapotban van kiadáskor, mint az RTW2. Gyakorlatialg vállalhatatlan...
  • Maala
    Már miért nem működne rendesen? A Manage Citizens ablakban van, ahol eddig is volt. Csak most - mivel már kerületek vannak - átkerült az oldalsó sávból a térképre. Tök egyértelműen szerintem. Az meg, hogy mit termel a worker... Ugyanazt, mint a district. Commercial\Harbor goldot, Campus sciencet, Industrial productiont, Holy Site faithet, Theater meg culturet.

Hogy hogy mikor működik a ranged attack és mikor nem? Én mindig a gyorsgombjával (keybindigsnél be lehet állítani) támadok, szóval nem tudom, miről beszélsz. Nem tudom, milyen vörös színű eltérő alakról beszélsz, sajnos. Az egységikonokról? Rombusz - support, csepp - harci, lekerekitett izé alak - great person. Más nem nagyon van, talán még a Ramnek és a Siege towernek van, de nem emlékszem, milyen alakú.
  • molnibalage83
    Ez a szám egyáltalán hol van? Az, hogy a disctirctre téve mit termel a worker azt sem mutatja.

Jó játék lehet majd ebből, de ebben a formában szinte játszhatatlan. Semmit nem lehet tervezni egy stratégiai játékba, mert baszik az infókat közölni veled. Így vicc az egész...

Az sem kiderül kideríteni, hogy a ranged attack mikor működik és mikor nem illetve, hogy a harci egységeknél a vörös színek eltérő alakkal mit jelentenek.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.10.23. 20:15:57
  • molnibalage83
    Hát ez csodálatos, még ez sem műdöik rendesen...
  • BladeW
    Nincs valami értelmes Civ6 wiki neten? Ha már a játékhoz adott "wiki" használhatatlan? Sajnos mostanában nálam is tapasztalat - játéktól függetlenül - hogy a belső help hiányos, vagy használhatatlan.
  • Maala
    A térképen a districtek mellett van két szám (ha nem dolgozik senki, akkor 0 és 1), ha már legalább 1 oda való épületet felhúztál, pl. Workshop, Shrine... Temlpomnál, Factorynál már 0 és 2 lesz, ha nem dolgoztatsz az industrial districtben.

Ha beraksz valakit, akkor újra rá kell vinni a mezőre, hogy kiírja, mennyivel növekszik a yield, mert magától nem frissül a popup.
  • molnibalage83
    Az is írja, hogy ebben is vannak specialiták, de hogy azokat honnan és hogyan lehet előkotorni....
  • molnibalage83
    Ja, hogy ez város számtól függ...? Ezt az infót sem osztja meg sehol...

Az ilyen húzások miatt mondom, hogy vicc ez a játék ebben a formában. Hiába bújom a civilopediát szarra sem ad választ...
  • Maala
    Ez azért van, hogy mind a tall, mind a wide játékstílus ki legyen egyensúlyozva. A tall az kevés, de jól kiépített várossal dolgozik, itt olcsóbb minden. A wide pedig több, kevésbé kiépített városból áll, itt nyilván drágább is minden, hisz nagyobb a potenciál is benne.

Alapíts egy új várost, és meglátod, hogy még tovább fog emelkedni a total prod. cost.
  • molnibalage83
    A játék legalapvetőbb információ kijelzései is zavarosak. A districnél van egy base cost (60), majd közli, hogy a total production meg 200. Ez most így micsoda...?

A civilopediában is egy egység ára annyi, ahány fogaskerék kell, de a városban az ára pénzben megy négyszeres...
  • molnibalage83
    Részleteeeeeeeeeeeees....? Veterán cives vagyok és szart sem találni meg benne. A Civ I magasabb szinten volt ennél. Nem tudom kiderítni, hogy mi a fasz adja a játék egyik fontós fő pontját, az infulence pontot a benne levő civilopediaval. Vicc...

És ez csak egy a sok közül, amire nem ad választ. Ha én lennék a vezető fejlesztő pofáncsapnám, aki ezt a szart összerakta.
  • Maala
    1-2. körben le kell rakni a settlert, nem kell ezen görcsölni. Hacsak nem teljesen sima és tundrás a terep, akkor mindenből lehet jót összehozni. :D

Én régebben jobban szerettem a maratont, Civ5-ben pl. Hunokkal az egyedi egységekkel jókat lehet mókázni, de standardben nem olyan sokáig, sajnos. :-) Maratonban viszont akár 100-150 körig is. :-D

Barbárok a legmagasabb techhez igazodnak. A játék elején nagyon sokat lendítesz a fejlődéseden vele, pl. Slingerrel, Spearmannel kinyírsz egyet, már van két Inspiration momented Archeryre, meg egy másik techre, aminek nem jut eszembe a neve. :-D

Nem éri meg kikapcsolni, mert jól lehet velük gyakorolni az AI helyezkedését, viselkedését, lecsapását adott nehézségi módban. :-)
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2016.10.23. 18:54:59
  • Maala
    Államforma szintjétől függ, 100 pont kell 3 pontonként 4 slotos államformánál, vagy 150/5 6slotosnál és 200/7 8slotosnál. Ezen kívül van még egy zöld kártya, ami +2 pontot ad körönként, meg még egyéb módok, amik adnak %-ot influencere (Monarchy asszem 1% 10 körönként standardben, amíg azt használod).
  • Palinko
    Köszi.
    A két settler, az még nem tűnik soknak, mert úgyis legyártod gyorsan a saját 2. settlered (bár először mikor már 10. körnél sincs meg az első város mert nem találtam szimpatikus helyet akkor ciki :D). Attól féltem folyamatosan buffolja a gépet, hogy gyorsabban gyárthat egységeket meg ilyesmik. Majd folyamatosan veszem feljebb a szintet, hogy élvezetes maradjon a játék.

Marathon módnak egyébként mi értelme van? Hogy jobban ki lehet élvezni a különböző korok katonai dolgait? Pl nem az lesz mint nálam Online gyorsaságon, hogy helikopterrel lövöm a lovas egységeket? :D Mondjuk nem ér annyi klikket egy sima builder is talán 30 turn vagy mennyi...

Barbárokat meg egyelőre ki is kapcsoltam, rohadt idegesítő volt, hogy megtisztítottam, felderítettem a kontinenst, átpakoltam a hadsereget másik kontinensre és a semmiből előjöttek a "barbárok" akik fejlettebbek voltak mint a civilizáció a másik kontinensen akit épp kiírtani készültem. Mintha a barbárok lopták volna a techet tőlem :D

Molni: Nem tudom én nem olvastam el a Civpediat, mert láttam elég hosszú, de ahogy belenéztem részletesnek tűnik. Való igaz, hogy mikor oda linkel hogy ott elmagyarázza részletesen hát nem mindig sikerül. Ez még nem is lenne baj, de pl én mint új játékos Tutorial menünél kezdtem és amint beköpte, hogy jó cél a másik civilizáció legyakása, oda is mentem lerendeztem és már nem volt ideje pár dologra kitérni :D Talán merevebbre kellett volna venni a tutorialt és még scriptelni.
    Még most is van rakás alap dolog amit nem értek pontosan. Szerencsére lehet érzés alapján is játszani, meg "ez de jól néz ki" alapon :D

A fortification arra jó, hogy "beássák" magukat és jobban védekeznek, meg legalább addig sem kell minden körben mozgatni őket még fortificationben vannak.
    Utoljára szerkesztette: Palinko, 2016.10.23. 18:51:23
  • molnibalage83
    Az influence pont miből jön...? Rámenve sem írja ki és a civilopediában sem szerepel a szó...

Komolyan mondom vicc néha ez a játék... Ez ma egy 60 EUR-ós AAA játék? Egy beta hatását kelti helyenként...
  • molnibalage83
    A fort mire jó? Mire az, hogy 2 környi fortification bónuszt ad...?
  • molnibalage83
    Ez lehetett a gond. Tile eltakarta, hogy min áll az egység.
  • Maala
    De, az van. Tuti egyik sem volt hegyen-erdőben, és volt elég mozgáspontja? :-)
  • molnibalage83
    A kicserélő lépés sem lehetséges? Tehát, ha mindkét egység rendelkezik elég mozgásponttal, akkor nem cserélhetnek helyet...?
  • molnibalage83
    Ez valami vicc...? Nincs diplomacy overview, ahol egyszerre látni viszonyokat mindnekinél...?
  • Maala
    Igen, a productiont alakítja át a másik yieldbe, és az annak megfelelő GP pontba.
  • molnibalage83
    Az mi volt? Nekem csak az első kieg volt és azzal is kb. kétszer játszottam. Első látásra azt hittem, hogy ez a teremelést fordítja át GP pontba.

A játék civilopediája sajnos egy rakás szar. Egyszerűen kritikán aluli.
  • Maala
    Ha épp kemény meccs megy 1 great personért, akkor megéri betolni.

Olyasmi, mint a "world fair" volt előző részben.
  • molnibalage83
    A projektek mire jók? A districteket tápolják?
  • Maala
    Emperoron 2 settlerrel kezd a gép pl. (Mint Civ5 Deityn)

Legelején elég az alap warrior 1-2 slingerrel, archerrel (barbárok ellen), később csinálj 1-2 melee harcost (anti-cavalry 2. szinten Supporttal chainelve elég brutális lesz), meg 4-5 archert, akkor akár 2-3 gép is betámadhat egyszerre, nem fognak sokra menni.

Később katapult, vagy csak simán hozzáraksz egy Ramet/Siege Towert a melee unithoz, és mehet a városfalak írtása is.
  • Palinko
    Köszi, pedig néztem a deal résznél is, talán elsiklottam, na majd 3. körben. Tök kezdő vagyok, próbálkoztam már előző résszel is de valahogy most ez fogott meg.

Azt igazolhatom, hogy várost nem adnak át könnyen :D
    Builderrel majd dolgozok akkor háború után, mert múltkor is még évtizedekig lángolt valami :D Kezdő hibák.

Vallás fővárosában megalapítottam mondjuk a Buddhizmust ott képeztem ki erre a katolicizmust terjeszti :D
    A sok apostol megérkezése nálam is volt, mikor áthajóztam settlerekkel egy másik kontinensre és alapítottam egy várost jött 12 iszlám hittérítő, mondom milyen reális ez a játék :D

Nehézséget lassan viszem fel, settleren nálam nem volt ilyen szenvedés, igazából 2 civ meg 2-3 város támadását is vissza tudtam verni, még úgy is hogy nem én voltam a legerősebb sereg... Oké persze nyilván minél előbb próbáltam a városokkal kibékülni civ közül is az egyikkel aztán a másikat vertem le, de akkor is. Most 2. fokozaton játszok még nem sok változást láttam de kicsit már nehezebb, lassan emelem fel. Szóval ha jól értem Prince felett már kezd csalni a gép?
    Oké értem az elméletet, hogy mivel nincs még olyan jó MI, ezért előnyben részesül, ok. De ez nekem nem bejövős így első hallásra, legalább is másik játékokban az a tapasztalat hogy jön az ötször nagyobb háromszor fejlettebb sereggel, baromi agresszív és letol a fenébe. Azért arra még nem vagyok felkészülve :D
  • Maala
    Amit te szerettél volna, arra a Dipi "Make Deal" részében a "Joint War" van elvileg kitalálva. (persze a megfelelő Civic megszerzése után) Gyak. megvesztegeted, hogy háborút indítsatok. Jó esetben még ő fizet neked érte.

Kérdés, hogy jól működik-e, mert pre-release verzióban még valóban Warmongert kaptál érte (attól is, akivel együtt harcolsz). De pre-release-ben 1 luxuscikkért 2 várost is kaphattál, szóval ez csak inkább érdekességképp lett megemlítve. :-)

Sugárszennyezést a Builderrel tudsz takarítani.

Ezt a más vallást terjeszt részt meg nem értem. A városban azt a hittérítőt tudod képezni, amelyik valláshoz a város tartozik. Kivétel a vallás fővárosa, mert ott mindig azt, amelyiket épp ott alakították.
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2016.10.23. 15:57:36
  • molnibalage83
    Ezek szerint a diplomácia még mindig csak dísz...
    Én eddig 2 órát játszottam eddig vele, de finoman szólva nem feküdtem eddig az élménytől hanyatt...
  • Palinko
    Tengóról ne nagyon szórj thermonukleáris áldást, mert engem akkor kivág a játék hibaüzenet nélkül :D

Igen a diplomácián dolgozhattak volna még, pl 3-an voltunk a mapon, egyikkel összehaverkodtam, szövetséges zászló már a neve mellett minden. Erre háborúban áll a legkisebbel. Nézem jó, de csak nem szól, hogy segítsek már. Mindegy, beszólok én is annak, aztán indítom a háborút, de semmi visszajelzés, háborúzgatunk közben le is jár a szövetség stb. Aztán már csak zöld volt, de nem akart újra szövetségbe lépni velem. Persze már nem is sajnáltam mert csak ő maradt a győzelemig, de egy nagyobb meccsen zavaró lenne.

Az is érdekes, hogy hiába alapítok saját vallást, a térítők mást terjesztenek, meg van rakás dolog amit nem értek, de az pl jó hogy termonuki csapás után már nem sok örömünk lesz az adott városban, sőt volt hogy még elfoglalni sem tudtam mert ott eltűnt az egység :D Néha viszont nem, szóval ha ez sugárszennyezés modellezése akar lenni akkor érdekes :D
  • Maala
    Mondjuk jól ki van gondolva a tech tree azért, ha nincs olajad - és így tankod sem -, akkor egyszerúen rámész az apache helikopterre, és picit drágábban (150 productionért) van ugyanolyan erősségű Cavalryd (csak ez light. :-D)

Úgy kb. most esett le, hogy ezt néztem - mármint az egységtípust), és végig így van az érákban a tech treen...És visszagondolva Civ5-ben is így volt. Szép dolog is tudatlanul játszani. :-D
  • Maala
    Modern éráig (pontosabban Replacement parts techig, meg majd utána a Neighborhood districtig) Kb. egy jól elhelyezett fővárosban lesz 15 max popod, a többiben csak belső tradekkel 10-15,

Aztán a fent említett techtől beboostol eléggé a kajatermelés, és simán összejönnek a 20+ pop-os fővárosok.és a 15-19 pops többi város is.

Nálam még ezt az Amenity kezelést kellene tanulgatni, egy luxury ad 4 városnak +1 Ame-t, akkor 1 luxuryból 8 városnál kell 2 db... Igen ám, de mitől függ az Ame csökkenése? Erre nem jöttem rá. :-D
  • Kmarha
    a stratégiai nyersanyagok tényleg durvák lettek. Normál (vagy kisebb) pálya méreten vagyok, konkrétan 4 kőszént és 3 olajat találtam eddig, természetesen mindegyik mérföldekre tőlem. Megy is a hadjárat és a settler terjeszkedés egyszerre ezek után (kereskedésbe nem sikerült szerezni)
    Utoljára szerkesztette: Kmarha, 2016.10.23. 13:29:59
  • Maala
    Embarkment-et adó techet nézd, a felső sorban lesz Classic era környékén. Azzal tudsz először a part közelében (világoskék mezők) tengerre szállni a szárazföldi egységekkel, majd később tovább, asszem. Reneszánsz éra környékén már az óceánokra is rá tudnak menni (a mélykék mezők) a megfelelő techhel.

Én tegnap egy emperort toltam random adta Spanyolokkal pangeán standardban, Russai volt a nagy ellenfél, 1 egységszint hátrányban voltam, amikor megtámadtam, csak azt felejtettem el, hogy már vannak Army-k is (gyak. 3 azonos egység egy formációban). Elpicsázott, mint a fene. :-D Epic fail.

Ilyen Apostle sáskajárás nálam is volt, japán hirdette az igét 18 Apostollal... Megszámoltam, mert nem akartam hinni a szememnek... Rágyúrt a vallási győzelemre - mert a játék elején Russia elpicsázta. :-D

Ami viszont nagyon tetszik, hogy a Strategic Resourcek most már tényleg stratégiai fontosságúak. 2-nél több nem is kell egyikből sem. :-D

Nem tudom, mi a bajotok a grafikával, szerintem sokkal jobb, mint az 5-é volt.
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2016.10.23. 13:26:42