4740

civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • mqmeszi
    Köszi a leírást. Milyen nehézségi fokozaton játszol?
  • mqmeszi
    Nem a bal oldalit. Azt kikapcsoltam. Mikor a fogaskerékre böksz a jobb alsó sarokban, ha egy városod befejezte az építkezést és újat szeretnél beállítani. Ekkor jobb oldalt lejön a kerületek/épületek/csodák/egységek listája, és ha ráállsz a listára egérrel, egyből felugrik a fél listát kitakaró info-ablak. Erre gondoltam
    Utoljára szerkesztette: mqmeszi, 2016.10.26. 10:20:59
  • molnibalage83
    A marathon és egyéb game speed változtatásnak lefelé soha nem láttam értelmét. Mitől jobb az, hogy minden hosszabb ideig épül...? Az egész játék még inkább szerencsejáték, mert háborúban nincs idő pótolni semmit. Akkor lenne csak értelme, ha csak a kutatások ideje nőne meg, hogy egy korszak egységek tovább legyenek dominánsak. Ha minden költsége felskálázódik az égvilágon semmi értleme sincs. Halál feleslegesen nyútja csak el a játékot...
  • Árnyvadász
    Indiával egész jól állok. A maraton sebesség is bejött. Először ijesztően lassú volt, aztán megszoktam és a modern érára már viszonylag rendeződött a helyzet. A játékot a középkortól indítottam, a közvetlen szomszédságomban a spártai nép telepedett le, akiktől nagyon tartottam, de Gorgo bár elégedetlen volt velem, gyávának és gyengének tartott, sosem támadott meg. A barátságtalan viszonyból később baráti lett majd még később szövetség. Egyszer volt egy kisebb bonyodalom, mert háborúba kezdett a japánokkal Gorgo és kérte, hogy csatlakozzak én is hozzá. Én megtettem, de csak szóban, mivel egyáltalán nem küldtem egységeket a japánok ellen.

30 körrel később Gorgo elküldött melegebb éghajlatra, amiért hátat fordítottam neki, de szerencsére ennél több nem történt. Megúsztam ennyivel. Egyébként én és Gorgo, meg 4 városállam egy külön szigeten vagyunk, japán és a később felfedezett arabok pedig egy másikon, és ott is volt még 3 városállam. Így oszlott meg a civilizációk közti terület.

Először az arabok jöttek át a mi szigetünkre és telepedtek le a partok mentén, később a japánok is bepróbálkoztak. Én a szigetünkön teljes mértékben elterjesztettem a hinduizmust, alaposan kiépítettem a városok körüli védelmemet és csak annyi egységet állomásoztattam ami épp szükséges. Védelemre álltam be, mert inkább a hittérítéssel voltam elfoglalva és a vallási épületek létrehozásával. Aztán idővel elkezdtem a tudományos kerületeket és némileg a kultúrát is fejleszteni.

Az egész szigetet belaktuk, szinte alig volt szabad hely, ennek ellenére a japánok pont oda akartak letelepedni ahol az én birodalmam határa húzódott. Ezt nem hagytam, szinte azonnal támadtam, muszáj volt terjeszkednem, mert a pontversenyben az utolsó helyen álltam. Miért? Mert nem volt nagy kiterjedésű birodalmam, csak 4 városom, viszont azok nagyon fejlett szinten. Az arabok jelenlété és állandó terjeszkedési vágyaik előbb utóbb kihúzták nálam a gyufát, így eldöntöttem, hogy megszüntetem az arab jelenlétet a mi szigetünkön. Gorgo nem akart háborúzni, így hát egyedül kellett lépnem. Kitakarítottam a part menti 2 nagyobb várost, míg délről a másik 2 arab kisebb városka ellentámadásba kezdett.

A határ mentén azonban nem voltam rest felállítani katonai erődítményeket, benne tüzérséggel és az össze érkező támadást visszavertem. A városokat elfoglaltam és feljöttem a második helyre a pontszámban, a szomszédom Gorgo csak 13 ponttal vezet előttem.

Most 1910 van, bőven van idő még 2050-ig, ha egyáltalán elmegy addig a játék. De jelenleg csak a tudományos győzelemben vagyok második, minden másban vezetek. Háborúzni nem szeretnék már, inkább csak fejlődni, bár megfordult a fejemben, ha mégis kéne még pont, akkor a görögöket veszem célba.

Ellenük könnyebb lenne mozgósítani és ott vannak egy lépésnyire tőlem. De kivárom a stratégiai nyersanyag eloszlását, hogy egyáltalán nekem jutni fog e. Nem akarok abba a hibába beleesni, mint a görögök esetén. De egy későbbi atomháborút sem tartok elképzelhetetlennek. Csak legyenek meg a feltételek hozzá.

Egyelőre azonban inkább a békére koncentrálok.
    Utoljára szerkesztette: Árnyvadász, 2016.10.26. 10:16:05
  • molnibalage83
    A bal oldali infó sávot? Ki lehet kapcsolni... Én konkrétan sokáig meg sem találtam miután kikapcsoltam.
  • mqmeszi
    Titeket nem zavar az, hogy ha a városodban böngészed, hogy mit építenél, akkor gyakorlatilag a fél listát kitakarja az azonnal felugró magyarázó ablak? 1440*900 a felbontásom, és elég nagy részt kitakar sajnos. Nem láttam a beállításokban, hogy ezt felugró info ablakot késleltetni lehetne. Bocs a megfogalmazásért, remélem értitek
  • mqmeszi
    Okés, köszi. NA majd megnézem, milyen feltételek kellenek, hogy lehetőség legyen. Most tolom, classical érában vagyok
  • molnibalage83
    Az adott nemzetnél tudod a diplo résznél, küldöttség küldés mellett jelenik meg asszem 50 aranyért.

@Árnyvadász
    Sőt, magától is irtja azt, akivel háborúzol, ha közel van. Nekem a sumér erők maradékát az városállam haverom csapta le, mire odaértem... Ez a része a Civ V-nek is jó volt. A városállam district bónuszok elég durvák.. 3. envoynál és a resourceokat is megkapod.Nagyon érdemes haverkodni velük vagy azért háborúzni, hogy őket felszabadítsad.

@silverchain
    Trade route és egyéb bónuszan többet adnak. Districteket úgy sem tudsz kiépíteni olcsón, szóval inkább ingyért tolja fel az összse városodét. Mikor gazdaásgi districnél városonként ad +8 arnyat, akkor az elég fincsi...
  • Master91
    Civ 5ben ha elfoglalsz egyet nem úgy meg utál a többi városállam hogy sose mosod le magadról?
  • Árnyvadász
    Ez is egy jó módszer. Az AI is gyakran alkalmazza. :)
  • Árnyvadász
    Lehet hasznos, leírom. Egy tippet adnék azoknak akik kultúrával szeretnének győzni. A későbbi korokban lehetőség lesz faith pontokért vásárolni naturalist/természettudós egységet, aki ha van a városunk határán belül pl. természeti csoda, akkor ott létre tud hozni nemzeti parkot. Én csináltam is egy ilyet egyébként. Igazából nem változik semmi a mezőkön, de lesz egy zöld határvonal ami a park kiterjedését mutatja.

Nos ez amiatt jó, hogy a saját államunkon belüli lakosoknak és a külföldi népeknek is egy látványosság, amit szeretnének meglátogatni és ez generálja a turizmus pontszámokat. Ez pedig elengedhetetlen a győzelemhez.

De ugyanígy jó a archeologist/régész is, aki ásatásokat tud végezni egy arra kijelölt területen (antiquity site) és onnan különböző tárgyakat tud szerezni. Ezt a megfelelő múzeumba (igen ez kell hozzá) ki fogják állítani, ezzel is növelve a látogatók számát.

És végül fontosak a híres írók, zenészek, festők, mert mindegyik tud alkotni értékes dolgokat, amik szintén ki lesznek állítva és ez is növeli a turizmust.
    Utoljára szerkesztette: Árnyvadász, 2016.10.25. 15:22:09
  • mqmeszi
    Köszi. Közben rájöttem, hogy az előző hsz-emben írt átmeneti hadsereg megegyezik Árnyvadász által írottakkal: "Arról nem beszélve, ha maximalizálod velük a kapcsolatod (suzerian állapotba kerülsz velük vagyis hűbéresed lesz), akkor pénzért cserébe az egész hadserege felett átveheted az irányítást, de ha jól emlékszem, nem végelegesen csak egy meghatározott körig. "
  • korbin555
    Nem állítható. Egyelőre.
  • mqmeszi
    Akkor nemhogy csökkent volna a városállamok szerepe, hanem még hangsúlyosabb lett, mint az 5-ben, ha jól értem. Amit egyszer tapasztaltam, hogy 5-10 körre (nem emlékszem pontosan) átmeneti gyors hadsereget tudtam képezni, adott kb 5 plusz harcost. Mintha ez az emlékeimben valahogy a városállamhoz köthető ... Ilyen volt valakinek?
    Azt nem írtátok, hogy állítható-e a városállamok száma a játék előtti finomhangolásban.
  • silverchain
    A városállamok egyetlen hátránya, hogy nem a tiédek, így ott ül általában a stratégiailag pöpec helyen, és ha nem küldöd nekik folyamatosan az egyre több envoy-t, elcsábulnak. Ezért a legjobb megoldás: elfoglalni őket:P
    Utoljára szerkesztette: silverchain, 2016.10.25. 14:58:54
  • korbin555
    Sok minden nekem sem tiszta, én is csak tanulgatok.
    City state összesen 24 van, de huge map-on sem rak fel 18-nál többet a gép. A térképek mérete kisebb mint az 5-ben volt, a huge map jelentősen kisebb: 128 x 80 vs. 106 x 66. Kevés a hely. A "YnAMP" giant earth mérete 180x94, arra felfér minden tokkal-vonóval. Lesznek még más nagyobb térképek is.

Envoy-hoz hozzá lehet jutni, ha te vagy az első civ aki felfedez egy városállamot. Valamint ha teljesíted egy special request-jét, akkor is kapsz tőle. Ezen kívül bónuszként ad még valami, talán épület, ezt nem tudom konkrétan. De alapvetően a government fejlettségével van összefüggésben. Minél fejlettebb a government, annál gyorsabban jön elő az Envoy.

Már ismételek, sorry.
    Utoljára szerkesztette: korbin555, 2016.10.25. 14:55:45
  • Árnyvadász
    Érdemes foglalkozni a városállamokkal. Attól függően milyen típusúak kultúra alapú/tudományos/vallási stb., az elküldött envoyok/követek számának növelésével bónusz pontokat adnak a népednek. A kereskedő utak igen zsíros bevételeket hozhatnak innen, különösen ha gazdasági jellegű a városállam. A városállamok küldetéseket is adnak, amiket ha teljesítesz már is kaptál egy követet.

Arról nem beszélve, ha maximalizálod velük a kapcsolatod (suzerian állapotba kerülsz velük vagyis hűbéresed lesz), akkor pénzért cserébe az egész hadserege felett átveheted az irányítást, de ha jól emlékszem, nem végelegesen csak egy meghatározott körig.

Előnyök még:

Ha jóban vagy velük, azt a területet ahol vannak, nyíltan látod, nincs rajta "fog of war". Küldhetsz oda buildert/munkást, aki segíthet fejleszteni a mezőket, a városállam területén belül. Illetve ha háborúban állsz valakivel, akkor elvileg segít neked harcolni, melléd áll, de ezt én nem igen tapasztaltam, maximum akkor, ha nagyon közel volt hozzám a városa. De még erre sem vennék mérget, csak úgy tűnt mintha.

Szóval a városállamok jó dolgok, én kivétel nélkül mindig kihasználom a bennük rejlő lehetőségeket. Persze az ellenfél is lehet velük jóban, ilyenkor attól függ kinek adnak pluszt, hogy melyik népnek nagyobb a befolyása náluk, leegyszerűsítve, ki az aki több követet küldött el hozzájuk.

És valóban, ahogy BYpsilon írta a goverment típusa és azon belül a kiválasztott policy is számít a bónuszoknál.
  • BYpsilon
    Az envoyok az influence pontokból jönnek létre. A Government szintjétől függően 1-3db, ehhez 100-200 influence pontnak kell összejönnie. A körönkénti influence pontok számát a Government típusa és a Policy-k határozzák meg.
  • mqmeszi
    Valahol láttam, hogy ha kiválasztom, akkor kapok egy envoyt. Talán épületeknél? Tudod, ahol megjelennek, hogy +1 housing, +1 amentitie, + 1 envoy. De lehet, hogy rosszul emlékszem és butaságot mondok a fene nagy tapasztalatommal :D
  • zorrobomber
    Nekem nem az envoyok szerepe, hanem a létrejöttük módja nem tiszta :) De igen, idővel csak kiderül majd :)
  • mqmeszi
    Lenne még kérdésem. Arra sem jöttem még rá, hogy hogyan kell nagykövetséget építeni a másik fővárosában? Azt nem kérdezem, hogy mit nyerek vele, mert nagyjából sejtem, meg majd rájövök. Mondjuk lehet, hogy nem kellene ennyit kérdezni, jön a négynapos hétvége, akkor lesz időm végre játszani :D Ti szoktatok küldözgetni delegációt ajándékokkal? Én sosem voltam nagy diplomata. Civ 5-ben is csak azért vettem meg pénzen a városállamok szövetségeit, hogy az legyen, amire én akarok szavazni:) Jah, városállamok. Jól érzem, hogy itt kevesebb van? Mintha az egyedi játék bővebb beállításai közt sem láttam volna, hogy a városállamok számát lehetne állítani. És azt jól érzem, hogy kevesebb szerepe van a civ6-ban? Előttem is írtátok, de nekem is úgy jött le, hogy elfoglalni valóak. Persze mindenki fel van háborodva ... Az envoyok szerepére már asszem rájöttem Azt csak városállamokba lehet küldeni, ugye?
  • mqmeszi
    Értem, köszönöm!
  • korbin555
    Még pontosabban a diplomatic service civics hozza elő a kémet, a reneszánsz korban.
    forrás
  • mqmeszi
    Akkor viszont igencsak gyorsan beérnek páran az ipari korba:D...
    Akkor a kém kérdés kipipálva, minden világos. Köszi mindkettőtöknek!
  • molnibalage83
    Nem kell hozzá emlékeim szerint épület, csak az ipari kor környékén adja meg egy kulturális felfedezés.

A kém feladatoknál a sikeresség esélye feladattól függően nem 100%, maguktól is lebukhatnak.
  • mqmeszi
    Köszi, megjegyzem, a tippet is! Még egy kissé noob kérdés, amire valószínűleg rájövök simán, ha játszom végre egy kiadósat, hogy melyik kerület/épületegységgel lehet majd kémet építeni?
    Az mitől van, hogy bár nem gyártottam eddig (ellen)kémet, mégis mostanság azt írja ki, hogy elkaptak X városomban egy ellenséges kémet és megölték?
    Én is attól tartok, hogy nincs unit kereső opció. Majd a javításba beleteszik. Gyakorlatilag az első verzió mindig az éles teszt:)

Én nem arra a szürke felugró üzenetre gondoltam, hanem a leaderek animált beszólogatásaira, de igazad van. Szerintem ezt később sem fogják megoldani, ahogyan az 5-ben sem tették
  • Árnyvadász
    Ellenséges kémet úgy tudod leleplezni, ha gyártasz egy saját kémet és megadod neki azt a parancsot, hogy counterspy/kémelhárítás. Ehhez az kell, hogy a kém a városban maradjon. Te viszont eldöntheted, melyik városba rakod be. Értelemszerűen abba érdemes, ahol feltételezed, hogy az AI kémeket küld. Általában a kémek (tied és az ellenfélé is) le szoktak bukni, ha túl rizikós a feladat amivel megbízzák őket, vagy egyszerűen túl alacsony a szintje.

Az egységekre nem jöttem rá, mivel lehet rákeresni, az is lehet nincs is ilyen opció, amit elég nagy hülyeségnek tartok.

Felugró üzenetek is gyorsan eltűnnek, igazad van ezzel is lehetne valamit kezdeni, mert fontos információkat közöl és jó lenne ezt is visszanézni egy menüben.
  • mqmeszi
    Sziasztok! Eddig csak olvasgattam, most kérdeznék:) Tudtok abban segíteni, hogy hogyan kell ellenséges kémet hatástalanítani? Illetve hogyan lehet az egységeimre keresni? Pl. a scout-ot szeretném megtalálni, hogy éppen merre kószál automata felfedezés módban.

Nem sok órát játszottam még és nem is vittem végig még egyet sem, sajna nincs sok időm. Elsőre egy picit lassú a játékmenet, még quick-ben is lassan épít, de ez sztem szubjektív. Meg vagyok elégedve összességében, nekem tetszik a picit agresszívebb MI. Tartok tőle, hogy az újdonságok közül hamar megszokottá válik, majd zavaró lesz a sok felugráló üzenet az ellenfelek vezetőitől
  • molnibalage83
    A következő eggyel fentebb lesz. A flight táján vagyok és lassan kétszer annyi pontom van, mint a második helyezettnek. Sima science victory lesz és abban sem akadályozna meg szeritnem semmi, hogy letoljam az ellenfeleket a pályáról katonailag.

@Pluskat
    Valaki alapított mellettem egy vallást, de semmiféle terjesztés, ellen terjsztés vagy olyan dolog nem volt, ami miatt figyelni kellett volna erre. Mintha ott sem lenne...

@mikromanus
    Mondom, két szememmel nem láttam, de a Civ-ben a II rész óta kb. így csal. Tényleg nehéz ezt megérteni? Szkíták vannak, de nem is az én kontinensemen.

Viszont más is rájtött arra, amit én még nem tudtam kipróbálni. Meglepődtem, hogy micsoda arany mennyiség jön egység megszüntetésből. Viszont egyéb gyártó bónuszokkal lehet tolni ezt-azt.
    Valahol elképesztő, hogy ekkora dolgokat a fejlesztők sem vesznek észre...
  • mikromanus
    Azt írják a szkíták picit erősek. Ahogy kifejtik előugraszthat két lovast két körönként, ami azért lássuk be elég erősnek hangzik. Meg összevág a túltolt sereges példával. Nem szkíta volt az a galád ellenfeled, molnibalage83?
    Scythia is the unstoppable civ, kinda broken

A szkíták mellett még egy csoda is "dupláz", csak az a hajókihozatalra a parti városokban és később jön.(Venetian Arsenal)
  • silverchain
    Azt is könnyű kivédeni, háborút indítasz, és a harci egységeiddel csata nélkül ledarálod a térítőit. Én egy kör alatt legyalultam 6 misszionáriusát, meg 4 apostolát:) Csak nekik kell menni katonákkal, és a meghatározott pontszámú vallási veszteséget is elszenvedik. Utána elfoglalod egy városát, és békét kötsz. Nekem az atomrakéta a bajom, védekezni ellene gyakorlatilag lehetetlen, és oda a jól fejlett városod. 3-4 termo után a fél kontinensednek annyi.
  • Pluskast
    Mire gondolsz? Mert ugye a vallással plusz pénzt, tudományt, kultúrát, növekedést, támadási vagy védekezési bónuszokat, kultúrát, vallás pontokat stb. tudsz kapni. Ezek a dolgok meg kihatással vannak a játékodra.
  • Gepo
    Prince nehézségi fokon úgy önmagában nem zavarnak sok vizet az AI-k ténykedése. Játszál minimum Emperor fokozaton, ott már oda kell figyelni szinte mindenre.
  • molnibalage83
    Nekem az első játékomban a vallás gyakorlatialg semmiféle hatással nincs semmire.
  • Árnyvadász
    Tapasztalatom alapján (amit az eddigi játékaimból leszűrtem) talán a vallási győzelem a legkönnyebben kivitelezhető győzelmi cél. A gép kétszer már így nyert ellenem. Emiatt elkezdtem egy maraton sebességű játékot az indiai néppel (nekik a vallás az egyik erősségük) és valóban ezzel lehet a legjobban "idő előtt" nyerni.

Vegyünk egy példát. Teszem azt van két nép rajtam kívül. Ennek a két népnek van fejenként 4 városa. Akkor elég mindkettőnél 2 városában elterjesztenem az én vallásom és már nyertem is. Ezt nem nehéz elérni, persze az sem mindegy milyen népet ad be a gép, vagy mit választok ki. A vallás által megszerezhető hit pontok gyorsan gyűlnek. Misszionáriust és apostolt is elég gyorsan lehet képezni, a mozgásuk is elég gyors és ha a város nem túl nagy populációjú, akkor akár egy ilyen egység is meg tudja téríteni. Főleg akkor igaz ez, mikor nincs megalapítva semmilyen vallás ott.

Az idő előtti győzelem alatt azt értem, hogy akár már 1500-1700 körül (alap sebesség mellett mondjuk) meg lehet csinálni a vallási győzelmet. A dominancia is nehezebb szerintem, a többi pedig (kultúra, tudomány) elmehet egészen a játék végégig, a pontgyőzelem meg értelemszerűen csak a legvégén lehetséges.

Persze azért függ attól is a gép mennyire áll rá inkvizítorok gyártására és mennyire elterjedt és erős a saját vallása, de a győzelmi feltétel (50% megtérítése a népek városainak) nem túl nehéz feltétel.
  • BYpsilon
    Ezt én is megtaláltam, de ez csak annyi hogy akkor jelenik meg plusz egy egység a már meglévő mellé, amikor rangbe ér.
    Nem az amit molnibalage83 leírt.
  • BladeW
    Össz-vissz egy gyanús esetet találtam.
    https://www.youtube.com/watch?v=IUwm3m_cFtw
  • BYpsilon
    1. Erre kis keresgélést követően nem láttam utalást sehol. Arra igen hogy gyorsabban gyárt. Ha van konkrét linked vagy videod erről jöhet a
    link.

2. Vagy épp mindig megakadályoz a győzelemben az 5 körönként jövő egység, míg egyébként a 10 köt alatt győznél. Szóval a megoldás lehet előny és hátrány is a játékosra nézve.
  • molnibalage83
    OMG... Az alavető játékmechanikai difit nem vágod...?

1. A példád nem jó. Mondom olyanokt lehet megnézni az beépíett lehetőségekkel, hogy egy kör alatt két katonai egységet dobott ki régebbi civben, mikor épület épült.

2. A példád is fals, mert a 5 körönként jön egy egység, az leverem egymás után. Ha kettőt dob ki egyszerre, azt már nem.
  • Master91
    Az nem lehet hogy a gép goldért veszi vagy hit pontért.. ?