Sid Meier's Civilization
-
Árnyvadász #4039 Érdemes foglalkozni a városállamokkal. Attól függően milyen típusúak kultúra alapú/tudományos/vallási stb., az elküldött envoyok/követek számának növelésével bónusz pontokat adnak a népednek. A kereskedő utak igen zsíros bevételeket hozhatnak innen, különösen ha gazdasági jellegű a városállam. A városállamok küldetéseket is adnak, amiket ha teljesítesz már is kaptál egy követet.
Arról nem beszélve, ha maximalizálod velük a kapcsolatod (suzerian állapotba kerülsz velük vagyis hűbéresed lesz), akkor pénzért cserébe az egész hadserege felett átveheted az irányítást, de ha jól emlékszem, nem végelegesen csak egy meghatározott körig.
Előnyök még:
Ha jóban vagy velük, azt a területet ahol vannak, nyíltan látod, nincs rajta "fog of war". Küldhetsz oda buildert/munkást, aki segíthet fejleszteni a mezőket, a városállam területén belül. Illetve ha háborúban állsz valakivel, akkor elvileg segít neked harcolni, melléd áll, de ezt én nem igen tapasztaltam, maximum akkor, ha nagyon közel volt hozzám a városa. De még erre sem vennék mérget, csak úgy tűnt mintha.
Szóval a városállamok jó dolgok, én kivétel nélkül mindig kihasználom a bennük rejlő lehetőségeket. Persze az ellenfél is lehet velük jóban, ilyenkor attól függ kinek adnak pluszt, hogy melyik népnek nagyobb a befolyása náluk, leegyszerűsítve, ki az aki több követet küldött el hozzájuk.
És valóban, ahogy BYpsilon írta a goverment típusa és azon belül a kiválasztott policy is számít a bónuszoknál.