civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • Árnyvadász
    Tapasztalatom alapján (amit az eddigi játékaimból leszűrtem) talán a vallási győzelem a legkönnyebben kivitelezhető győzelmi cél. A gép kétszer már így nyert ellenem. Emiatt elkezdtem egy maraton sebességű játékot az indiai néppel (nekik a vallás az egyik erősségük) és valóban ezzel lehet a legjobban "idő előtt" nyerni.

Vegyünk egy példát. Teszem azt van két nép rajtam kívül. Ennek a két népnek van fejenként 4 városa. Akkor elég mindkettőnél 2 városában elterjesztenem az én vallásom és már nyertem is. Ezt nem nehéz elérni, persze az sem mindegy milyen népet ad be a gép, vagy mit választok ki. A vallás által megszerezhető hit pontok gyorsan gyűlnek. Misszionáriust és apostolt is elég gyorsan lehet képezni, a mozgásuk is elég gyors és ha a város nem túl nagy populációjú, akkor akár egy ilyen egység is meg tudja téríteni. Főleg akkor igaz ez, mikor nincs megalapítva semmilyen vallás ott.

Az idő előtti győzelem alatt azt értem, hogy akár már 1500-1700 körül (alap sebesség mellett mondjuk) meg lehet csinálni a vallási győzelmet. A dominancia is nehezebb szerintem, a többi pedig (kultúra, tudomány) elmehet egészen a játék végégig, a pontgyőzelem meg értelemszerűen csak a legvégén lehetséges.

Persze azért függ attól is a gép mennyire áll rá inkvizítorok gyártására és mennyire elterjedt és erős a saját vallása, de a győzelmi feltétel (50% megtérítése a népek városainak) nem túl nehéz feltétel.