civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • Árnyvadász
    Indiával egész jól állok. A maraton sebesség is bejött. Először ijesztően lassú volt, aztán megszoktam és a modern érára már viszonylag rendeződött a helyzet. A játékot a középkortól indítottam, a közvetlen szomszédságomban a spártai nép telepedett le, akiktől nagyon tartottam, de Gorgo bár elégedetlen volt velem, gyávának és gyengének tartott, sosem támadott meg. A barátságtalan viszonyból később baráti lett majd még később szövetség. Egyszer volt egy kisebb bonyodalom, mert háborúba kezdett a japánokkal Gorgo és kérte, hogy csatlakozzak én is hozzá. Én megtettem, de csak szóban, mivel egyáltalán nem küldtem egységeket a japánok ellen.

30 körrel később Gorgo elküldött melegebb éghajlatra, amiért hátat fordítottam neki, de szerencsére ennél több nem történt. Megúsztam ennyivel. Egyébként én és Gorgo, meg 4 városállam egy külön szigeten vagyunk, japán és a később felfedezett arabok pedig egy másikon, és ott is volt még 3 városállam. Így oszlott meg a civilizációk közti terület.

Először az arabok jöttek át a mi szigetünkre és telepedtek le a partok mentén, később a japánok is bepróbálkoztak. Én a szigetünkön teljes mértékben elterjesztettem a hinduizmust, alaposan kiépítettem a városok körüli védelmemet és csak annyi egységet állomásoztattam ami épp szükséges. Védelemre álltam be, mert inkább a hittérítéssel voltam elfoglalva és a vallási épületek létrehozásával. Aztán idővel elkezdtem a tudományos kerületeket és némileg a kultúrát is fejleszteni.

Az egész szigetet belaktuk, szinte alig volt szabad hely, ennek ellenére a japánok pont oda akartak letelepedni ahol az én birodalmam határa húzódott. Ezt nem hagytam, szinte azonnal támadtam, muszáj volt terjeszkednem, mert a pontversenyben az utolsó helyen álltam. Miért? Mert nem volt nagy kiterjedésű birodalmam, csak 4 városom, viszont azok nagyon fejlett szinten. Az arabok jelenlété és állandó terjeszkedési vágyaik előbb utóbb kihúzták nálam a gyufát, így eldöntöttem, hogy megszüntetem az arab jelenlétet a mi szigetünkön. Gorgo nem akart háborúzni, így hát egyedül kellett lépnem. Kitakarítottam a part menti 2 nagyobb várost, míg délről a másik 2 arab kisebb városka ellentámadásba kezdett.

A határ mentén azonban nem voltam rest felállítani katonai erődítményeket, benne tüzérséggel és az össze érkező támadást visszavertem. A városokat elfoglaltam és feljöttem a második helyre a pontszámban, a szomszédom Gorgo csak 13 ponttal vezet előttem.

Most 1910 van, bőven van idő még 2050-ig, ha egyáltalán elmegy addig a játék. De jelenleg csak a tudományos győzelemben vagyok második, minden másban vezetek. Háborúzni nem szeretnék már, inkább csak fejlődni, bár megfordult a fejemben, ha mégis kéne még pont, akkor a görögöket veszem célba.

Ellenük könnyebb lenne mozgósítani és ott vannak egy lépésnyire tőlem. De kivárom a stratégiai nyersanyag eloszlását, hogy egyáltalán nekem jutni fog e. Nem akarok abba a hibába beleesni, mint a görögök esetén. De egy későbbi atomháborút sem tartok elképzelhetetlennek. Csak legyenek meg a feltételek hozzá.

Egyelőre azonban inkább a békére koncentrálok.
    Utoljára szerkesztette: Árnyvadász, 2016.10.26. 10:16:05