6424

A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • Savaran
    A lényeg az az hogy nem sztyeppés volt a táj, ne kattogj most azon hogy félreértettél mert én még mindig nem írtam azt hogy az egész mocsár lett volna, ERDŐS LIGETES MOCSARAS KIS SZÁRAZ FÖLDSZIGETEKKEL
  • gforce9
    "tudod hogy nézett ki az az Alföld árpádék idejében? Mint a Bakony erdősége hegyek nélkül viszont sok mocsárral amíg a szem ellát, kisebb szárazabb szigetecskékkel"

Ezt írtad. Ha nem akarod, hogy ezt értsék alatta, akkor fogalmazz máshogy szerintem. Én semmit sem sarkítottam, te írtál szigeteket és mocsarakat míg a szem ellát. Gondolatolvasó meg nem vagyok.
  • Savaran
    Nem azt írtam hogy az egész mocsár csak jelentős része ne sarkítsd légyszives a mondanivalómat. És igen ahol meg nem mocsár volt ott sűrű erdős cserjés ligetes tájak néhol egy egy füves rét de közel sem egy Hortobágy méretű, ((több tíz vagy százezres nomád népnek ez totál alkalmatlan a rideg állattartásra max. EGY RÉSZÜKNEK)), hanem pár négyzetkilométeres legelők, a teljes nomád hipotézis már itt megbukik, csak józan ésszel végig kell gondolni az egészet, na ezt nem teszik a mainstream vonal képviselői...
  • Savaran
    Mert elsivatagosodási folyamatban van az Alföld több száz éve..és Észak ámerikából behozták az akácot a futóhomok megkötésére...
  • gforce9
    Oks, csak ugye van különbség aközött, hogy a folyók ártere mocsaras terület volt és aközött, hogy az egész mocsár volt 1-2 szigettel. Mert az ilyen terület eleve nem is kedvez az állattartásnak, legeltetésnek. A linkeket köszi amúgy.
  • Csaba vezér
    "A Tisza igazi árterülete a Nyírségtől nyugatra kezdődött és a mai Jászságra, Nagykunságra, Hortobágyra terjedt ki. Amikor a Tisza hajdan kiáradt, a roppant síkságon, mint végeláthatatlan tenger - hullámzott a vize. Ha apadás után vissza is tért medrébe, hónapokig tartott, amíg a mélyedésekből, gödrökből a Nap és a szél elpárologtatta a pocsolyák vizét. A szinte évről évre tavasszal (zöldár) és ősszel kiáradó víz, a magasabb szinteken dúsfüvű réteket növesztett, máshol, ahol a víz hosszabb ideig megmaradt, mocsári erdőségeket, vizenyős legelőket nevelt. De voltak olyan területek is, ahol a víz a következő áradásig megmaradt, s így állandó belvizes tavakká vált. Ezeken a rossz lefolyású részeken nádrengeteget ringatott a szél, körülötte a káka, a szittyó burjánzott el."
    Bővebben
    Utoljára szerkesztette: Csaba vezér, 2014.08.14. 22:13:17
  • ManoNegra
    Nem az egész volt mocsár, hanem erdős, mocsaras terület volt. De ezt írta Ő is.
    Utoljára szerkesztette: ManoNegra, 2014.08.14. 22:10:50
  • ManoNegra
    Rájöttem, aztán töröltem én is magam. :-)
  • Csaba vezér
    Dantes. Itt találsz határbejárási dokumentum idézeteket. Fehéregyháza, Kurszán vára stb. Bár tudom, hogy hiába töröm magam az általam lentebb már leírt okok miatt.
  • gforce9
    Én töröltem mert hülyeséget írtam és rosszul is fogalmaztam :) Önkritikát gyakoroltam :)
  • gforce9
    Ok csak épp ez 18. század. Tehát az alföld mocsár volt? Majd lecsapoltunk az összes mocsarat meg folyót szabályoztunk, sivatagot csináltunk, aztán fogtuk az akáccal a homokot? :) Én azt vitatom elsősorban, amit Savaran írt #5617-ben. Mégpedig azt, hogy az alföld mocsár volt 1-2 szigettel. Ez nonszensz. A folyók ártere nyilván mocsaras volt, de hogy az egész alföld....
  • ManoNegra
    Molnár Géza
    AZ ÁRTÉRI GAZDÁLKODÁS

A Tisza a XIX. században - a nagy folyószabályozások kora

AZ ALFÖLDI TERÜLETHASZNÁLAT ÉS VÁLTOZÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE

SZELÍDVÍZORSZÁG
    Kézikönyv a Tisza menti ártéri gazdálkodás megalapozásához

• Tetsuo
    Nekem már az is durva, hogy a hivatalos régészet ellene van a feltárásoknak. Neked nem? Normális ember elgondolkodik és utánajárva megleli az összefüggéseket. ;-)
  • ManoNegra
    Sajnos nem értek a nyelvészethez, de amennyire tudom, a nyelvrokonság valós. Ami a nagyobb probléma, hogy ebből olyan messzemenő következtetéseket vontak le, és állítottak be tényként, ami finoman fogalmazva is kétséges hitelességű...
  • ManoNegra
    Azért, mert a mocsár lecsapolások és egyre nagyobb területek művelés alá vonása majd a folyószabályozás együttes hatása miatt elsivatagosodott az a terület. Az ennek hatására keletkező futóhomok megfogása és igénytelensége miatt megfelelő megoldásnak tűnt.
  • gforce9
    Az akác akkor miért is lett behozva?
  • Nemzsidó
    Az, hogy a Kárpát medencében nincsenek romok, alig van a magyarságnak emléke, nem azt jelenti, hogy tárgyi bizonyítékai sohasem léteztek örökös ittlétünknek. Sőt, állítom, hogy Európa a Kárpát medencéből népesült be a legutóbbi jégkorszak után.
    A tárgyi emlékek hiánya annak tudható be, hogy minden ilyen bizonyítékot megsemmisítettek, vagy próbáltak megsemmisíteni, megmásítva, átminősítve lényegüket azok, akiknek nem tetszik a hun-magyar-szkíta ősiség, nem tudnak mit kezdeni a világon átívelő kapcsolatrendszerekkel, a hasonló minőségű tudással, s őseiket holmi afrikai félmajmoktól származtatják.
    Ahogyan várainkat leromboltatták, úgy kell elképzelni a többi pusztítást is. Ahogyan a bőven termő kánaánita területeket elorozták, úgy kell érteni ezt is. Ahogyan "ma" a jenkik szétdúlták az iraki, iráni, szaudi, stb. régészeti lelőhelyeket, ahogyan az egyiptomi piramisok és a Szfinx ősiségét, célját, értelmét és építési technológiáját, tervezésének mikéntjét nem magyarázzák, úgy kell gondolni ezt is, ami néhány évszázada Nagymagyarországon folyik.
    Nekünk ne lettek volna hasonló váraink, mint pl. a Salzburgi vár? Nekünk ne lettek volna csodáink, tudásunk, minek ámulására idesereglettek a külhoni tudósok, királyok?
    De mondok mást: NEM legeltettek itt, ahogyan Dantes mondja! Az ország eredetileg 93%-a erdővel borított terület volt! Ez vízrajzi szakértők állítása arra a korra, mikor az u.n. honfoglalás történt.
    Most le kell tennem a billentyűzetet, pedig írtam volna tovább...
  • Csaba vezér
    Az 1500-as években készült térkép Szentendre alatt, Budakalász közelében több települést Alt-Ofent, azaz ős Budát, Sicambriát, jóval lentebb pedig Ofen-Budát a mai Budát jelöli.
  • Savaran
    " A magyarok, is csak az Alföldet lakták be. Mert nagy csordáik, méneseik voltak, az állatok legeltetéséhez, nem jó a hegyvidék"

Látom nem ismered azt a tudományágat hogy "földrajztörténelem" tudod hogy nézett ki az az Alföld árpádék idejében? Mint a Bakony erdősége hegyek nélkül viszont sok mocsárral amíg a szem ellát, kisebb szárazabb szigetecskékkel ahol falvak voltak már időtlen idők óta, a puszta valamikor a középkor közepe táján alakul csak ki...
  • Csaba vezér
    "A korabeli metszetek, vázlatok, katonai térképek, levelek, krónikák, határjárási oklevelek és egyéb dokumentumok egyre inkább azt a nézetet erősítik, hogy a mai Székesfehérvár nem azonos azzal a hellyel, ahol egykor királyaink koronázása történt."
    Keresek neked egy pár határbejárási leírást, bár neked az eredeti dokumentumról készült kép se lenne elég, mivel hivatásos tagadó, minden valós dolgot elutasító ember vagy.
  • L Viper #5614
    Anonymus, Kézai...
  • L Viper #5613
    Azért haladunk ám. Eddig még azt sem voltál hajlandó elfogadni, hogy van ott valami.
    Egyébként meg a Tarihi Üngürüszben is szerepel, azonkívül Anonymus és Kézai is említi azt az elpusztult, régi erősséget.
  • Savaran
    Hibás tézis hibás feltételezést szül, félnomádról hallottál már? Ekkora mérvű fémművesség megléte ami a magyaroknál is volt, páncélok íjak damaszkolt pengék vas nyílhegyek, lovasonként 30kiló fém amihez kb 3x ennyi érc kell, egy forrás(Bíborban született Konstantin úgy emlékszem) szerint Árpád 20 000 lovassal vonul ki, ez 600 tonna csak vasban , a legelőn összekapargatott vasércből gondolom te sem hiszed hogy lehetséges volt ugye? A szkíták "öhöm" magyarok... építkeztek is ha nem tudnád, voltak állandó fa épületeik is, és kő is, erődök, a kaukázusban pl.
  • Csaba vezér
    Basszus te ezeket komolyan kérdezed, állítod? :D Biztos az eszkimók építették a lépcsőket, várakat. Ja és nem lakott benne senki csak rájuk jött az építhetnék mégse heverjenek már a kövek szanaszét.
    Ha jegyzékbe vették ha nem az alapok még mindig ott vannak, úgy abban a formában ahogy a metszetek ábrázolják.
  • DantesHUN
    Én is tudom hogy kik. Na és? Oda van írva az oldalra a nevük. Nagy dolog. De ha már. Oké. Értem , Ősbuda, a Pilisben volt. Sőt, már a hunok építették. Mégis hogy? Egy nomád nép, hogy épít nagy kővárat?

A kora árpádkorban, a magyar várakat, templomokat, mind idegenből jött mesteremberek építették. Egyszerűen, nem voltak még ilyen szakemberek a magyarok között. A hunok között honnan lettek volna?

Meg, mégis minek építettek volna várat a hegyekbe? A magyarok, is csak az Alföldet lakták be. Mert nagy csordáik, méneseik voltak, az állatok legeltetéséhez, nem jó a hegyvidék. Nem költöztek be a hegyekbe. A hunok miért tették volna? Nem volt alkalmas a Pilis a hunok életmódjához.

De jó Igazából mindegy is kik építették. Tegyük fel ott volt. Akkor miért nincs rajta korabeli térképeken? Miért nem írnak róla, az oszmánok? Miért nem jegyezték fel, ha még a kihalt falvakat is jegyzékbe vették.
    Vagy az oszmánok kiűzése után, miért nincs róla szó? Minden egyes gazdátlan várat, falut, jegyzékbe vettek, és ott volt a probléma, hogy a nemeseknek bizonyítani kellet, hogy ki volt a tulajdonos. Az udvar miért nem jegyzi fel, hogy hé, itt egy vár a Pilisben? Kié és? Senkié? Akkor az udvarra száll vissza. De semmi ilyesmi nincs.

De Kanyó Ferenc nálam sokkal jobbakat írt a témában, én csak apró kérdéseket vetek fel , semmi többet.
  • Csaba vezér
    Szobortöredék. /Vetus-Buda, Üröm/ Természetesen ezt sem régészek találták.

• Csaba vezér
    A tényleg.com oldala már az alábbi képek és a terepbejáráson tapasztaltak miatt is hiteltelen. Tudjuk, hogy ki, kik működtetik.
  • Csaba vezér
    Óbudai prépostság, azaz Fehéregyháza lépcsője a Pilisben, ott ahol az mta szerint nincs semmi. Lelkes "amatőrök" feltárása.

Utoljára szerkesztette: Csaba vezér, 2014.08.14. 20:15:33
  • DantesHUN
    Jó, jó értem én. A lényeg: bizonyíték? Írásos, kézzel fogható. Mint Martinovics esetében. Ha ilyen akadna: elfogadnám a dolgot.
  • szenyor Lopez
    Ez kimaradt:
    "De ha már Hunfalvy: kezdetben még a török-magyar rokonságot se vetette el. Sőt,"

Sőt pont ez az érdekes. Egyszercsak fordul egyet, majd azzal egy időben, ahogy a fordulás zajlik, hirtelen "kisimul" az élete és az mta szócsövévé válik.
  • szenyor Lopez
    "De nem találtak ki ilyeneket, hogy szándékosan hamis dolgokat találjanak ki. "

Jézusom... te hol élsz? Ismered azt a szót, hogy propaganda???
  • szenyor Lopez
    Én nem mondom, hogy tudom mi történt akkortájt. Csak van egy kép, ami úgy áll össze, hogy a részletek is logikusak. Tudjuk, hogy milyen feltételekkel kapta Hunfalvy az amnesztiát? Vajon volt mögötte egyéb megegyezés? Honnan a fenéből hozzak neked erre bizonyítékot???
    Csak leírok tényeket:
    - a Habsburg rendszer ellensége
    - a szabadságharc bukásával bujkálnia kell
    - 1850-ben amnesztiát kap
    - 1851-ben pedig egy stabil jövedelmet biztosító állást egy állami intézményben (ami ugye Habsburg ellenőrzés alatt állt).
    - a finnugorizmus mellett is csak ez után áll ki
    - nem sokkal később kollégát kap, aki -mily véletlen- méginkább kiáll az elmélet mellett
    - Később "saját" lapja lesz.
    - fent említett kolléga gondol egyet és titkosít egy olyan leletet, mint a Tarih üngürüsz.
    Szerinted ez így logikai bukfencektől mentes? Mert szerintem nem. Csak akkor van értelme, ha közben valami olyan is történt, amiről nincs tudomása a publikumnak.
    Irányítani a múlt keresést nem csak erővel lehet. Elég, ha csak annyit mondtak nevezett úriembernek, hogy amnesztiát kap, támogatni fogjuk a jövőjét, soha szükséget szenvedni nem fog, de a mi általunk sugalmazott elmélet mellett kell kiállnia. Ellenkező esetben pár év várbörtön, teljes szakmai és anyagi ellehetetlenedés.

"Ez csak azért nem stimmel, mert ilyet az Udvar sosem csinált. "

Ez nagyon vicces! Szóval te ismered a habsburg udvar minden egyes döntését: publikust és titkosat egyaránt.... lol.
  • DantesHUN
    Nem erről van szó. Értsd a különbséget: az udvar germanizálni akart, és abszolutizmusra törekedett. Igen, ez nem volt jó. De nem találtak ki ilyeneket, hogy szándékosan hamis dolgokat találjanak ki.

Vagyis, de ezt is mondtam, ha lenne erre írásos bizonyíték, mint Martinovics esetében, akkor kétség nélkül elfogadnám. De ilyesmi tudomásom szerint nincs. Mert voltak udvar hű ügynökök, besúgok, de ilyesmire nem került elő bizonyíték, hogy kimondottan a magyar múlt meghamisítását akarták.
  • L Viper #5600
    Sajnos az ilyen Pataky, Usztics félék csak arra jók, hogy lejárassák a témával komolyan foglalkozókat is. Jelzem vannak részigazságok a mondandójában, de a sallang, meg a baromság miatt pont az vész el :(
  • L Viper #5599
    Ugye nem gondolod, hogy abban az időben nem volt osztrák befolyás? Ha olyan szabad élet lett volna itt, sosem lett volna az 1848-as szabadságharc. Méghogy "Magyar kutatók mindenféle befolyás nélkül". Még a végén kiderül, hogy milyen jó volt akkoriban az életünk. :/
  • DantesHUN
    A lentibb, Ősbuda a Pilisben témára reagálva:
    http://tenyleg.com/index.php?action=categoryView&type=places&category_id=2969

http://toriblog.blog.hu/2013/03/30/a_pilismaroti_osbuda_i
    http://toriblog.blog.hu/2011/02/14/a_pomazi_osbuda

http://www.nyest.hu/renhirek/regi-es-uj-osbuda

https://www.youtube.com/watch?v=9lQ6jhoj-BM

Kanyó Ferencnek ez a kutatási témája, én nem is írnék semmit, ő olyan részletesen fejtette már ezt ki, hogy egyszerűen kár volna, belekotnyeleskednem.
    (csak apró megjegyzések, ha ott ŐsBuda vára , miért nem szerepel régi térképeken? Miért nem írnak róla az oszmán krónikások, akik idejében még állnia kellet volna valamilyen formában és még a kihalt falvakat is leírták!! nem hogy erőd rendszereket. )
  • Solt
    Az "aha... persze" milyen érvrendszer szerint cáfolat? Ez megint mi?
  • Csaba vezér
    Terepbejárás a Csillaghegyen.
  • Zenty
    Az eleje off , semmi köze a témához és tele van burkolt fikazasokkal a komment vége. Még egy ilyen is törlés. Ha nem tudsz érdemben hozzászólni akkor ne csodálkozz ha deletezve vagy. Ha panaszod van privátban irj, azert írom mert hajlamos vagy itt offolni. Meguntam már az offjaidat
  • DantesHUN
    http://index.hu/kultur/2012/10/11/honnan_tud_a_lo_a_masik_dimenziorol/

Találtam egy pár éves cikket. Régi, de eddig nem olvastam. Ajánlom mindenki figyelmébe. Szép és jók az alternatív elméletek. Főleg ha mondjuk esetleg konkrét dolgokkal támasztják alá. Mint azt tette László Gyula. Na, hát ő rá nem is mondja senki hogy ,,áltudományos idióta" elismert szaktekintélynek tartják, tartjuk.

No de ez? Uszticsnak hát...valami...hű.
    Nem olvastam a könyvét, de érdemes lenne.
    Azt mondja hogy
    -30 ezer évet menjünk vissza. Az remek, az a paleolitikum. Klassz, alig pár tízezer éve jelent meg az ember. No comment. Tudom mások is szeretnek sok tíz ezer évvel vissza menni, de ne legyünk nevetségesek, egy nép őstörténetét nem lehet az ember kialakulásának évezredeiben kezdeni.

-Usztics szerint egy barlangrajzot meg vizsgáltak és 40 ezer éves. Rajzokat nem lehet C-14-es módszerrel vizsgálni, csak az élőlények esetében működik. Fa, állat, ember. Legyünk tisztában azzal, mit mivel lehet. Azt persze lehet, hogy a rajzok mellet voltak 40 .ezer éves emberi csontok, nem tudom, ez hihető. De tényleg, alapvető dolog, tudjuk mit mivel vizsgálnak.

-nem tudom milyen kokit kaptak a rómiak a szkítáktól, és Usztics szerint a Dunáig terjeszkedtek. Szerintem meg Dákia provinciáig. Pannónia provincát meg például germán törzsek támadták. Vagy a későbbi szarmaták, esetleg még későbbi hunokra ért szkíták alatt? Lehetséges.

-Szerinte istván alatt vették el a szkíta-keresztény hitünket. Aha...persze. És, mi az hogy az királyok külföldi nőket vettek el? Ebben valami külső erőket lát...pedig ezt úgy hívják: politika. Külpolitika. Szövetségkötés házassággal. Ajajajaj..itt nagyon elgurult a gyógyszer. Még házasságba is valami összeesküvést belelátni?

Miért nem Turul-miért Árpád -ház. Egyszerű: ez egy közmegegyezés a történészek között. De ha már itt tartunk inkább Álmos-ház mind dinasztia alapító, lenne a jó név szerintem

Imrét is külföldiek ölték meg...persze lehet megölték de az akkor belföldi összeesküvés volt, nem külföldi, és pláne nem osztrák, mert osztrák nem létezett abban az időben.

Az Intelmeket bizonyára nem saját kezűleg István írta...senki se gondolja hogy saját kezűleg ő tette.

Ló, meg dimenzió meg Szíriiusz meg dogonok...erre jobb szót se vesztegetni.

Ez már az a szint, ami annyira elmegy elborult teljes őrültség irányába, ez már túlzás. Mint Pataky Atilla, akit folyton elviszenk az ufók.