311802
  • IMYke2.0.0.0
    Oke, elkezdett meg jobban erdekelni a jatwk ;-)
  • Voltan
    Pontosan, iszonyatos az a rész.
    1: Anor Londo klónt megcsinál (ami tök rendben van, vicces, és értjük, hogy tisztelgés akar lenni)
    de:
    2: Copy
    3: Paste
    4. Repeat from step 2

Talán a legborzalmasabb része a játéknak, rémes.
  • benőmenő
    Igen, a Forgotten Sands egy teljesen okés játék lett ahhoz képest, hogy csak a PoP film miatt tolták ki, főleg a már említett víz megfagyasztós platform elemek miatt.
    A harcrendszer és főleg az ellenfelek elég kidolgozatlanok voltak, illetve a PC-s port borzasztó (indőnként crashel, illetve semmi graf opció nincs, se a játékban, se config file-ból, sehonnan).
  • caps lock
    Épp ezért megfelel a "gyengus próbálkozás" kritériumnak, de részemről tetszett, azon a szakaszon haltam meg a legtöbbet.

Másik amit említenék a Drakengard trilógia. A történet és az átvezetők mesteriek, a bossharcok is kellemesek, de a játékmenet nagyon repetitív és minden fantázia nélküli. De ezt megbocsátja az ember mert a történet tényleg szuper és több befejezés is lehetséges. Erős szálak kötik a Nier játékokhoz, tulajdonképpen előzménynek is tekinthető mivel ugyancsak Yoko Taro írta és rendezte őket. A zenei rész is nagyon igényes lett, hála Keiichi Okabe munkájának. A Drakengard az a játék amit nem ajánlok játszani, de az átvezetők meg a lore miatt érdemes videóban megnézni. Tulajdonképpen ugyanaz az eset mint a Death Stranding-nél, ott is az általános játékmenet lett pocsék, de filmként kurva jó.
  • Kongy
    Prince of Persia The Forgotten Sands. Mindenki ekézte, hogy csak rókabőr és hogy teljesen felesleges volt, nem is vette senki, aztán pihenőre is küldték a szériát. Nekem ennek ellenére tetszett. A harcrendszert valóban lebutították, de a platformrészek kifejezetten élvezetesek voltak, a víz megfagyasztása például mai napig iszonyat jól fest és más játékban nem is láttam ehhez hasonló platformelemeket azóta sem.
  • benőmenő
    Serious Sam 2.
    Az internetes konszenzus szerint a leggyengébb láncszem a szériában, nekem viszont a kedvencem. A horvát srácok-lányok nagyon durván ráálltak valami szerre akkoriban, mert olyan szinten kimaxolták ezt az elborult-debil, 16+-os Nickelodeon humort, amit azóta sem láttam máshol. És emellett ugye egy Serious Sam játékról beszélünk, szóval hozza a szokásos több száz ellenfelet egy képernyőn, amire lövöldözhetünk mindennel IS.
    Utoljára szerkesztette: benőmenő, 2020.03.26. 07:07:45
  • Zóanagyvarázsló
    Szerintem a kérdésedre még senki nem válaszolt, te sem. Ezek nem tipikusan "a nagy gamer közösség szemében javarészt egy szörnyen gyengus próbálkozások". De az elhangzottak közül az AC1 még áll még valóban ehhez a legközelebb. Mi tagadás, én sem szeretem.

Nekem is inkább az ellenkezőjére lenne példa (istenített játékok, melyek nem jöttek be vagy túlértékeltek), de azért kettőt (másfelet) bedobok.

Kane & Lynch 2: Dog Days - méltatlanul alulértékelt, különleges darabnak tartom, egy szűkebb kör szemében kultklasszikus, a legtöbb játékos sikítva eldobta vagy utálta.

Rise of the Argonauts - ez tényleg nem nagy szám, de mégis egész szerethető és szórakoztató számomra volt annak idején, néhány érdekes mechanikát is tudott, ha inkább görög mitológiás bőrbe ültetett fantasy akció-RPG-nek is találtam, mint valóban mitológiai szelleműnek, de éppen ezért nem igazi válasz, mert azért nagyon nem szeretem, és nem is kedvencem majdnem, csak jó emlékeket őrzök róla.
    Utoljára szerkesztette: Zóanagyvarázsló, 2020.03.25. 23:14:21
  • Seth
    "van egy ami tiszta Anor Londo, de annál tízszer nagyobb és komplexebb, könnyű eltévedni"

Csak éppen borzadályos verzióban. A csupa egyforma copy-paste díszlet miatt olyan ,mintha random-generált lenne. Egyik legrosszabb pálya és só a sebre, megismétlik az egyik DLC-ben :)
  • Rony94
    Ez is érdekel már egy ideje, csak a prioritásban ez most nem igazán elöl van számomra. Majd valamikor megveszem és feltétlenül írok egy rövidke véleményt ide. :)

Amúgy valóban nem durrant akkorát. Anime soulslike-ként volt reklámozva, ami érdekes koncepció, mert én személy szerint kedvelem az animéket.
  • caps lock
    Az utóbbi időből a Code Vein. Szinte semmi visszhangot nem kapott, de számomra a tavalyi év egyik legjobbja volt. Alapvetően tipikus souls-like játék csak anime stílusban, de a harcrendszere az egyik legkidolgozottabb amivel valaha találkoztam, mondom ezt több száz játék után. Zavarba ejtően sok fejlődési út lehetséges, rengeteg egyedi képesség található benne. Úgynevezett vérkódokat kapunk amik bizonyos tulajdonságokat erősítenek, de ezek kombinálhatóak és mindegyikből kiválaszthatjuk a stílusunkhoz leginkább passzolót, így teljesen egyedi harci tulajdonságokkal bíró karaktert csinálhatunk. A zenéi fantasztikusak, a pályák összetettek, van egy ami tiszta Anor Londo, de annál tízszer nagyobb és komplexebb, könnyű eltévedni. Az ellenfelek változatosak, a bossharcok ha nem koncentrálunk arcpirítóan nehezek tudnak lenni. Összességében nagyon hangulatos játék és nagyon szeretem.

Ilyen zenékre harcolni epic:

Utoljára szerkesztette: caps lock, 2020.03.25. 21:50:12
  • Tinman #310663
    Irgalmatlanul jó játék volt ott és akkor a Witcher. Pre-order vettem, nem győztem rajta ámuldozni. Nem egyszerű olyan játékot találni, ami neked baromira bejött, a nagy gamer közösségben meg szörnyen gyengus próbálkozás. Az AC és a Witcher különösen nem azok... utóbbi pl. nem is tudom, hogy releváns helyen kapott-e 8-as alatt... a userek még többre értékelték.
  • Tinman #310662
    Nem igazán tudom ezeket a véleményeket hol olvastad, mert mind a játékosok, mind a kritikusok részéről legalább 7.5/10-es értékelések záporoztak rá, az átlag inkább 8/10, ami meglehetősen erős.

Az AC ott és akkor egy vadi új IP volt, remekül felvezette egy hosszú franchise alaptörténetét. A grafikája még prevgen konzolokon is nagyon szép volt, a főküldetései teljesen okék voltak, a hangulat rendben volt és akkor a harcrendszer sem tűnt akkora blaszfémiának. A története ráadásul 2 szálon futott, múltban és jelenben, ami csak tovább növelte az egyedi hangulatát.
    Ahol nálam irgalmatlanul elvérzett, az az olyan böszmeségek, mint a vízbe kerülve azonnali halál, az említésre se méltó mellékküldetések és a suta 1 gombos harcrendszer. Persze, az, hogy nekem mennyire tetszett/nem tetszett, az vajmi keveset számít, azt viszont én is látom, hogy miben volt jó és abszolút megértem, hogy anno ez miért szólt akkorát.

Az első rész 13 éves már, ami nagy idő. Azóta már gamer lett egy olyan generáció, akik akkor még a saját nyálukat is szórakoztatónak találták. Ráadásul elterjedt hamar a 2. rész megjelenése után, hogy abban már szinte minden, az első részben ekézett hiba javítva lett, így nem meglepő, hogy vannak, akik nem tolták, így nem is beszélnek róla. Amúgy éppen ennyire nem beszélnek a Revelations-ről és a Liberation-ről sem. Ennyi AC rész után nem csoda, hogy egyes részekről már alig esik szó... nem tett jót a sorozatnak, hogy ennyi copycat/töltelék rész lett belőle.
  • wantonly
    Nekem a The Witcher első része jutott eszembe. A harcrendszere ennek még nem vérpistikéknek való volt, mert bármennyire is jó lett a 3 rész, borzasztóan lebutított balkattintásos lett a harc, a vicces fejlődési rendszerről nem is beszélve. Az első részben még időzítve kellett bevinned a csapásokat és nem volt mindegy, hogy lassú vagy gyors módban harcoltál amit váltani kellett. Vérpistike nem értette miért nem tudja lecsapni a gyors támadással a nagydarab ellent ezért letörölte és be is írta mindenhova, hogy ez egy szar játék. Emellett hosszú, sötétebb hangulatú, amihez kell a türelem. Sajnos a későbbi részekben már győztek a fanyalgók és kaptunk két csodaszépen megkomponált folytatást lebutítva.
    Utoljára szerkesztette: wantonly, 2020.03.25. 21:24:44
  • Rapid81
    Én nagyon jól elvoltam az Aliens: Colonial Marines-zal. Nem a kedvencem, de szerintem jó játék. Én élveztem.

AC szériából nekem pont az első rész jött be igazán.
    Utoljára szerkesztette: Rapid81, 2020.03.25. 20:46:25
  • grebber
    AC 1 unalomba az Alien Isolationnal ér fel ...ennél a kettőnél nem toltam soha unalmasabb játékét.. És sajnos az alient még eredetiben végig kell szenvednem egyszer 20 óra tömény kinzás
  • Rony94
    Rengeteg véleményt olvastam már és nagy százalékban egy unalmas, semmilyen játéknak írták le. Emellett 2020 van és megannyit, de megannyit beszélnek az emberek a széria egyes részeiről, de érdekes, az első részt szinte sosem hozzák föl. Mintha nem is létezne. Mindig a Black Flag jön elő. Vagy az Ezio trilógia, de az első rész sose.

Az Assassin's Creed Reddit oldalán található több pozitív vélemény a játékról, de ez normális, hisz oda nagyrészt AC fanok mennek írni/olvasni.

Én így tapasztaltam.
  • grebber
    Csak egy példa van rengeteg:

Crysis nem értem miért szidják sokan..

Ellenpélda Half Life széria nem értem mire hájpolják.
  • Tinman #310656
    A nagy gamer közösségben az AC sosem volt egy szörnyen gyengus próbálkozás.

Tudom: Ok.
  • Rony94
    Egy kis körkérdés: Melyik az a videójáték, ami számotokra nagyon kedves, nagyon szeretitek, majdhogynem az egyik kedvencetek, de mégis a nagy gamer közösség szemében javarészt egy szörnyen gyengus próbálkozás?

Nálam ez az Assassin's Creed. Tisztában vagyok a negatívumaival, tudom én hogy a küldetések irtó repetitívek, én még sem tudom utálni. Sőt, ha kellően beleéli magát az ember és a modern kori információkra is odafigyel, kifejezetten érdekes történetet/lore-t kapunk. A játék hangulata meg szerintem az széria egyik legjobbja. Plusz mégis csak ez indította el azt a cunamit, amiből megszületett az 2. rész, a Brotherhood és a sokak által istenített Black Flag is.

Kíváncsian várom mások válaszait. :)
    Utoljára szerkesztette: Rony94, 2020.03.25. 20:09:36
  • Rapid81
    Pedig ez van a gépben. Gigabyte HD 7870OC. Gyönyörűen fut. Eddig még nem volt vele egy pillanatnyi gondom sem.
  • IMYke2.0.0.0
    Ha az alairasod aktualis: az a csoda, hogy megy a cucc...
    Ha ujabb, modern vga ul a gepedben: reportold a bugot es kesz.
  • Rapid81
    Érdekes ez a Radeon szoftver (korábban Catalyst).

A VGA nem felel meg a minimális követelményeknek, ésatöbbi, de az átlag FPS 160. A játékban minden High vagy Very High és FHD.

• Tinman #310651
    Tök jogos, ha egy fejlesztő felvállaltan soulsborne cuccot készít... de amikor irgalmatlan munkát és tehetséget beleölnek valamibe, ami nem akar souls lenni, majd annak mondják, az nekem fáj. És akkor mit érezhetnek ők?

Surge-like. Ezentúl ezt a fogalmat fogom használni az olyan játékokra, melyekben disztópikus helyszínen kell, gépeket ölni, dinamikus harccal, róglájt' alapokkal. A Remnant Surge-like?

Csodás! Óóóó... sorry én nem a Dark Souls-like játékokat szeretem, hanem a Demon's Souls-like-okat... akkor most mi lesz

Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.03.25. 13:17:07
  • Tinman #310650
    A net idiótábbik fele szerint az egy souls klón, egy souls-like cucc. Meg sem említik az Onimusha-t, Ninja Gaiden-t. A kardomba dőlök komolyan. Ráadásul cirka 13 évnyi fejlesztés eredménye a Nioh is abszolút nem souls copy, ahogy a Surge se! Nagyon szépen csinálják ezek a fiúk, mesterien csinálnak hót' más játékot a soulstól és mégis, azok élvezik ezeket leginkább, akik a soulsokat is bírták... arról nyilván nem tehetnek, hogy sok az idióta.

Amúgy a Nioh az miért souls-like? -költői kérdés. Érdemes letolni az Onimusha, Ninja Gaiden részeket és utána jönni ezzel. Anno nagyon betalált nálam a Onimusha franchise, le is toltam mindegyiket, szuper kis cuccok voltak. Az első rész ráadásul amolyan Resident Evil-es survival cucc, nagyon érdekes darab... a többi rész meg inkább Ninja Gaiden irány.
  • IMYke2.0.0.0
    Vegigneztem Zsolti vegigjatszasat, es ugy baromi jonak tunt a Nioh... En szenvednek. De megvan a cim.
  • Zóanagyvarázsló
    Nem vagyok én ebben benne, így csak találgatni tudok, hogy mik az érvek a soulsborne-ság mellett vagy ellen. Feltételezek, hogy valami eszmei alapja van, amivel lehet vitatkozni. Na mindegy, nekem annyit nem ér, hogy utánaolvassak; leragadtam 90 óra DeS-nél és 6 óra DaS-nál, nem tudom, hogy valaha lesz-e több részemről a "műfajban". (A Nioh és a Sekiro is érdekelt, de nem tudom, hogy valaha rájuk visz-e a lélek.)
  • caps lock
    Ma most már azon cikkeznek hogy a God of War is jön PC-re! Mondjuk nem lepődnék meg, jó reklám a PS5-nek és keresnek vele egy csomó pénzt. A folytatások persze exkluzívok lesznek, csak így van értelme, sok ember majd miattuk vesz konzolt.
  • Tinman #310646
    Régen mindenmásvót'. Ha megnézed a C64-es, NES, Sega cuccokat, ma azok kb. hc kategóriának minősülnek.

"De tényleg csak nagyon kis nyomokban azok, más műfaj." - Akkor már kezded érteni, hogy miért bax fel, a soulslike-ozás. Mintha a DaS lett volna az első. Aztán nem.

"mi alapján minősítenek valamit Souls-like-nak?"

Hát éppen ez az! Boldog-boldogtalan rásüti már minden, az átlagtól nehezebb játékra, hogy souls-like! Miért? Mert attól, hogy ilyen szavakat használ, azt hiszi a cikkíró, hogy kompetens a témában. Közben meg elolvasva a firkálmányait, süt róla, hogy végig se tolta a játékot, a gondolatai fele külföldi lapokból vannak lefordítva, tapasztalata a hc-bb cuccokban duplanulla. Direkt nem fogok linkeket hozni, az már célzott személyeskedés lenne, több konkrét firkász ellen. És ilyenek húzzák le a The Surge-t? Fel tudnám őket képelni, mint a gyereket, aki nem készül soha órára, közben meg rendre a képedbe hazudik!

A Lords of The Fallen-re rá lehet sütni. A Surge-re már bűn. Olyan szinten felfrissített a From n+1 produktuma után, hogy erősen gondolkodom, hogy ilyen méregdrágán megveszem a 2. részt + SP-t. Nekiálltam közben a Sekiro-nak és majdnem elalszom benne, pedig már olyan 4-5 óra bekeszaladt. Irgalmatlan mennyiségű bizbasz, érdektelen harcrendszer, tyúkudvar irtás, szamurájkarddal halászás, a másodlagos nyomorult fejszéhez spec cucc kell, ha az nincs csak rázod a kezedben a fejszét és nem tudod használni, a beszélgetések érdektelenek, monoton mormogások és a harc élvezeti foka a Nioh-hoz képest eddig sehol sincs.

(A KF-ből alig párra néztem rá emulátoron, nem öregedtek jól a 3D miatt + YT-on sok órát nyalogattam őket, ami nyilván sokat nem számít, de legalább képben vagyok.)
  • Zóanagyvarázsló
    Én sosem éreztem a Diablóban vagy a DeS-ben halál büntetését szigorúnak, miközben régen azért szinte minden jobban büntetett, vagy életek voltak, és azok fogytak. Persze lehet hardcore-kodni, de permadeath van opcióként van a Wizardryban, a Jagged Alliance 2-ben, a Witcher 3-ban és a Deus Ex: Mankind Dividedben, az XCOM-ban is.

Nem a Rogue hatását akarom lekicsinyleni, csak nem értem, miért kell mindig felhozni, hogy a Soulsoknál, mintha azok lennének. De tényleg csak nagyon kis nyomokban azok, más műfaj.

Én a Souls-like-ság nem foglalok állást, de ettől függetlenül néha egy ismertebb frencsájz neve sokat segíthet. Például a Dune 2/C&C-like RTS-ek mások, mint a Total War, ahogy a CoD-like és Doom-like FPS-ek is eltérnek (a Wolf 3D-t meg nem is emlegetjük). Lehet, hogy ez esetben dezinformációról van szó, de azért érdekelne a kritika tárgya is: mi alapján minősítenek valamit Souls-like-nak? Van valami jól meghatározható tünetegyüttes, mely lévén informatív lehet?

Amúgy a King's Fieldekről mint From-szakértőnek mi a véleményed? Tetszettek valamennyire? Mennyiben mások? Tudom, hogy FP nézetűek, de nekem sajnos (?) nem volt szerencsém hozzájuk.
  • Tinman #310644
    Nem is annyira agy, inkább idegrendszer terhelő... 0.3 mp-re nem figyelsz és halott vagy. Tehát stratégiai érzéket nem annyira igényel, jóval inkább türelmet, kitartást, hajlandóságot a tanulásra, etc.
  • Tinman #310643
    Ha neked is, akkor Sega-n még miket toltál? (Nem roguelike-ra gondolok.)

Ha sértő volt a megfogalmazás, annak feltétlenül örülök, mert aki a The Surge-re souls-like-ot mond, az egy agyhalott. A Deck13 a tüdejét kiköpte, hogy ne lehessen mindenféle casual arcnak rásütni 20 perc játék után, hogy souls-like, de mégis akad pár netszerte, aki csak megteszi. De érted?! Volt olyan teszter, aki a játék 30%-ig játszotta és írt róla 3 oldalas, kisujjeltartós cikket, miközben a soulsokat se tolta le! A jó k. anyját a féregjének!

Ja és azért nem souls-like, mert teljesen más a harcrendszere, teljesen más a fejlődési rendszere, teljesen más a környezet, teljesen más dinamikája (ahogy írtam, akkor inkább már Bloodborne ezen a téren), tele van n+1 olyan jellemzővel, ami miatt nem az, de nyilván róglájk.
  • 3Error #310642
    Ezt osztom, nekem sem valók már a "nehéz" játékok, gondolkodni szeretek, de "tanulni" egy játékot, na azt már nem.
  • Tinman #310641
    Nem trollkodtam, tényleg wrong hole, vagyis rossz bemenet, rossz topik, van erre OFF.
  • Tinman #310640
    Az alapokról volt szó végig, hogy honnan indult. Nettó kreténség ezeket a nyomorult Dark Soulsból származtatni. Az évtizedek során a roguelike elemeket átvették, átformálták, megreformálták. A Diablo a proc. gen. pályákat, a fantasy témát, meg persze nehezebb fokozaton a végleges halált emelte át, a Bloodborne a fantasy témát, a proc. gen pályákat a Chalice-be tették, és a halálnak ugye a "szokásos" következménye, hogy 1x lehetőséged van visszaszerezni, utána elveszik azikszpé. Igen, a PoP és a Lost Vikings is ide tartoznak, hogyne. Persze.
  • 3Error #310639
    Csak trollkodott, nem az a címe. Sajnos nem ismerem, az egyetlen kiindulási pont, hogy "Dzsordzsi" a neve a főszereplőnek. (hogy ez mi fán terem, passzolok)
  • Voltan
    "de a DOS érából a Dungeon Hack, vagy később a Deathtrap Dungeon gondolom rémlik még neked is. (De a Diablo biztosan!)"

Még nekem is. Jaja, rémlik MÉG nekem is. Rémlik még ezen kívül egy rakás ASCII dungeon crawler, meg kicsit grafikusabb hasonló stílusú dolgok a C64 időszakból. Nem az Ultima kategóríáról beszélek, arról, amiről te, a régi érából.

A baj az, hogy ebben a topikban eléggé sokan évtizedek óta játszanak. Magam is, több, mint 30 év óta. Amikor pedig olyan kijelentéseket teszel, amilyeneket az utóbbi időben - teszemazt :
    "SEMMI köze a Souls szériához! Semmi. Nem Souls klón! Aki ilyet állít, az fingtalan idióta!"
    Nos, ez kissé sértő megfogalmazás egy olyan állítással kapcsolatban, ami nem igaz. Sok köze van hozzá. Én sem nevezném Souls klónnak, mert nem az. A harcrendszer viszont sokat hoz belőle, és ezt nehéz tagadni. Az meg, hogy szerinted mi a rouge-like, az engem is érdekelne, mert úgy látszik, ebben a témában van némi képzavar.
    Mi a rogue like? Random generált pályák? Random loot? Perma-vagy büntető halál?
    Utoljára szerkesztette: Voltan, 2020.03.24. 01:16:37
  • Zóanagyvarázsló
    Nálad mi teszi a rogue-like-ot? Nálam a permadeath és a procedurális pályák. Ezek hiányában sosem jut eszembe ekként a DeS vagy a DaS. Ritkábbak a checkpointok a szokásosnál (de hát régen ez alap volt mindenben, és te korábban azt írtad nekem, hogy a DeS-hez képest később casualra sűrűsödik a DaS-okban), van malus halál esetén (de nézőpont kérdése, arra akár szándékosan is lehet gyúrni: world tendency), gyakásközpontú, de ennyi.

Ezzel az erővel a Prince of Persia vagy a The Lost Vikings is az, mert legalább egy-egy pályát muszáj volt meghalás nélkül teljesíteni (vagy a PoP elején az első hármat, hogy mentési pont legyen).

Különben a Diablo 1-ben single-ben konkrétan volt save game, akár két csapás között lehetett menteni. Multiig fel sem merült bennem a corpse run létezése.
  • Voltan
    LOÁL
  • grebber
    Nem akarom terhelni az agyam. Elég melóban sok adatra figyelnem ahol muszáj mert több 10 milliós termék mehet kukába (én meg a picsába)
    Amikor játszom az játék legyen.. pl Resident Evil viszonylatok 4-5-6 nekem isten mivel mész darálsz zeró agytorna semmi felesleges baszás élvezem vs Resi új akármelyik folyton agyalni kell stratégiázni kösz nem.

Nekem pl egy Metro Exodusban lévő tanulás ,hogy semelyik lénynek se a testét löjem mert csak a golyó fogy 1 fejlövés szinte mindegyiknél garantlt halál na ilyet megtanulok... de hogy pl melyik invertyba miket kell trükközgetni kell-e későbbre hova a faszba jó ez a kulcs merre is volt stb. Az új Doom is már csak a sok játékos síráma alapján skippelős lesz... az atomhent 0 agysejtet igénylő 2016-os után ezek is elmentek a nehezítés meg agyalás töltényszámolgatás irányába...
    Bound by Flame-et is mindig felhozom amikor az elején talán 1-2 óra game után valami faszit kell levernem edzés gyanánt és a 3km-es életerő csíkjából 4567 próbálkozás alatt összesen nem tudtam leszedni 1 cm-ert az nem játék számomra.
  • kjhun
    Ha, ez a címe, akkor mikori a film? Az IMDB-n 2000 előttit nem találok.