Eredeti játékaink klub
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ez az Eredeti Játékaink Klub, melyben és melynek offjában mindig megy a témázás, a házigazda keresztnevén szólítja a topiklakókat. Fogalmam nincs miért kell felháborodni egy ilyen helyen a pozitív említésen. Az egész megjegyzésem egyik értelme éppen az volt, hogy nem kell a te igénytelenezésedet sem annyira mellre szívni.
De látom, hogy valamiért frusztrállak, ami senkinek nem jó. Megpróbálom belöle levonni a tanulságot.
Ez a TE saját, szubjektív véleményed, és nem egy objektív tény. Az, hogy igénytelen a játék grafikája, az egy objektív tény, de ez nem jelenti azt, hogy a játék összességében igénytelen.
"Mitől számít kevesebbnek a Geneforge, mint a Divinity"=ugye tudjuk hogy ide az igénytelen szót kell illeszteni (merthogy igénytelen a grafikája)
"Attól, hogy embertelen tömegek mennek el mellette"
Akkor a Fortnite igényes? A Dwarf Fortress meg húzza le magát a klotyón? Szerintem neked kéne, mielőtt önmagad paródiájává válsz.
"Ilyenkor kell kalapolni"
Nézd meg az előadását. Volt egy pont, amikor beszóltak neki hogy szar a grafika, hallgatott rájuk, vett fel művészt, csinált szép grafikát... és ugyanúgy fikázták a már feltuningolt grafikát. Nem lehet mindenkinek megfelelni, és azt javasolja minden művésznek, hogy találja meg a saját kreatív folyamatát. Számára másodlagos a grafika, eleve elméleti matematikusnak készült, a rendszerek jobban érdeklik, így ő olyan játékot csinál, ami a saját szájízének felel meg. Az csak másodlagos, de nyilván szükséges hogy legyenek rajogói, és vannak is, különben nem lenne 25 éve az iparágban úgy, hogy közben megél belőle. Minden tiszteletem a csávóé, hogy ennyi ideje boldogan él a hobbijának, és képes megtűrni a hozzád hasonló toxikus, frusztrált embereket, akik csak a saját igényeiket képesek figyelembe venni, és nem veszik tudomásul, hogy a másik oldalon is emberek élnek/dolgoznak/lélegeznek. Nem mindenkinek való a Kickstarter, az Early Access, van olyan ember, aki egész egyszerűen csak játékokat szeretne csinálni, olyan módon, ahogy az neki kényelmes, mindenfajta szorongás nélkül.
Utoljára szerkesztette: zorrobomber, 2020.03.04. 09:55:02
Leírtam, több pontot is. Nincs mit.
"Utána mintha jajszó szállna. Félig mély csönd, és félig lárma"
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
"A művészi hajlamú pék hajnali fél 5-kor kettővel csavar többet az egyik fonott kalácson, és történetesen ez neki plusz 2 másodpercébe került. Jobban fog az a péksüti ízleni bárkinek is?"
IGEN! Szó szerint befolyásolja az ember étvágyát/kedvét az étel külleme, textúrája! A gasztronómia nem csak a zabálásról és a fingásról szól, hanem arról, hogy amit elkészítesz, azt szinte művészi gonddal teszed, amikor a másik meglátja, akkor máris pozitívan fog neki az evésnek és pusztán attól, hogy látja az ételen az igényességet jobban is fog neki ízleni, hiszen az összhatás jobb, mintha oda lenne bszva elé pléhtányéron dettó u.a., de nem megformázva (ha már kalács.)
"Mitől számít kevésbé értékesebbnek a sok ezer (és mások szerint - ezek szerint - feleslegesen beleölt) órányi munkával elkészült Geneforge, mint az ugyanúgy sok ezer túlórával elkészített, és a másik címhez képest "mérhetően" csili-vilibb Divinity: Original Sins 2 igényesebbnek, és vica versa, ha nem a szubjektivitás alapján?"
Attól, hogy embertelen tömegek mennek el mellette. Mit ér a világ legszebb festménye, ha azt senki nem látja? Az esélyt se kapja meg még attól a rétegtől sem, akik kedvelik az RPG-ket (holott nekik készült!), mivel nem elég egy termékbe beletolni x1000 órát, azt el is kell tudni adni és fel kell hívni rá az emberek figyelmét, hogy az én termékemet érdemes választani. És ehhez nem a reklám a legfontosabb eszköz, mert az önmagában kiváló termék, kiváló adottságokkal önmagát adja el! Semmiféle szubjektivitás nincs abban, hogy a Geneforge grafikája múlt évezredi, igénytelenség a DOS 2-é meg igényes, szépen kidolgozott... pontosabban szólva DOS 2-ben bőven van annyi, amennyi már a legtöbb ember szemét abszolút nem cseszi. Egyszerűen kell egy minimum szint, mert már nem 1985 van.
A Geneforge szarul szórta el a pontjait... valószínűleg azért, mert nem volt pontja grafikusra. Ilyenkor kell kalapolni, kiadókat keresni az ötletemmel, vagy egy jó Kickstarter demót elkészíteni és elindítani a gyűjtést, vagy early access-t tolni, ha már nagyon nem marad más. Vagy ki lehet adni úgy, ahogy kiadták (és még vagy 15x más sztorikkal) és csodálkozni, hogy egy eleve szűkebb réteg szűkebb rétegének, a szűkebb rétege veszi csak meg... lehetőleg leárazáskor, vagy bundle áron.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Bethesda bojkott, amíg a Magyarországon (is) forgalmazott teljes árú Dishonored RHCP/RU verziót el nem ismerik GLOBAL-nak. Írjunk nekik minél többen.
Ezt írtam, a Divinity: Original Sin 1. részét nem is említettem, mivel nem is játszottam vele. De abban igazad van, hogy a Baldur's Gate-et a non plus ultrának tartom és ezt mindig vállalni is fogom 😊
Bethesda bojkott, amíg a Magyarországon (is) forgalmazott teljes árú Dishonored RHCP/RU verziót el nem ismerik GLOBAL-nak. Írjunk nekik minél többen.
Nekem mondjuk könnyű, hiszen a Doom-ért sosem rajongtam, de mint írtam, ennek is elismerem játéktörténeti jelentőségét.
Akkor van probléma, amikor az előbb említett 22 évnyi előny is jórészt abban merül ki, hogy "de hiszen jobb a grafikája"...
Jaj és a leglényegesebb, hogy ON legyen: Egyszer 3 hétig voltam egy cégnél fénymásológép szerelő még az őskorban, innentől ezzel is lehet jönni! Szívesen!
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.03.04. 07:03:29
Az egymással való normális kommunikációhoz nem csak az kell, hogy épeszűen szóljunk a másikhoz, hanem az is, hogy ne minden megjegyzésben a rosszindulatot keressük.
Istenem, és bazmeg képes vagy ép pofabőrrel leírni ezt az igényes játék definíciójaként... 😄 Ez a TE SAJÁT szempontrendszered, ne szopassál már minket itt az agymenéseddel... egy játék, akkor igényes, ha kitűz MAGÁNAK valami célt, és azokat kompromisszummentesen teljesíti, meg még egy kicsit többet. Ennél jobban nem lehet szerintem megfogni ezt a fogalmat. A Spiderweb Software-nek jelenleg 3 db alkalmazottja van, de sokáig el lehetett mondani hogy ők gyakorlatilag csak egy házaspár (a férj programozott meg írta a sztorit, a feleség meg az artot tervezte). Ők kis célokat tűznek ki maguk elé, de azokat teljesítik, és a saját fanjaik(mert bármilyen hihetetlen is, vannak, láttuk, itt a topikban is!) elégedettek velük. Mi ez ha nem igényesség? Maximum azt lehet rájuk mondani, hogy a grafikára igénytelenek, de ez nem ugyanaz mint amiről te beszélsz, en bloc igényes/igénytelen játékokról.
Még egyszer leírom, hátha valaki fizet hogy lenyisd a hsz-t, és egy ilyen földbuta példából érted meg: egy ember éjjel-nappal dolgozik ezerrel a játékán, beledöglik, hogy megírja élete sztoriját az RPG-jébe, de közben nem invesztál grafikába, te meg odamész hozzá és azt mondod hogy "ecsém mekkora egy igénytelen JÁTÉKod van". Na ekkor nem őt minősíted, hanem magadat, amiért egy ilyen cövek egyszerűségű fogalmat is képtelen vagy megérteni, helyette inkább bunkósbotként használod fórumokban, meg a saját kis virtuális falloszod hegyezgeted vele 😊
Utoljára szerkesztette: Zóanagyvarázsló, 2020.03.03. 20:34:18

Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.03.03. 20:17:51
Az Original Sin egy REMEK játék. IGÉNYES játék. Szórakoztató játék. Vannak idiótaságai, vannak a harcrendszerrel gondok, van aki pl. nehéznek tartja (lol), de olyan messze van az igénytelentől, mint az űrTesla az autófényezőtől.
A BG 1-2 hall of fame... nagyon jó bennük az egyensúly minden téren. A Planescape Torment életem legjobb sztorival rendelkező játéka, egy igazi etalon! Mégis ott szarul szórták el a "pontokat*", mert a harcok benne, jó indulattal is közepesek, a graf meg annak ellenére csúnyább, hogy a BG korábban érkezett.
*Pontokat = Erről már írtam, de muszáj újra. Érdemes elképzelni egy játékot úgy, hogy 7-8 fő jellemzőt külön veszünk, arra elszórunk pontokat egy kalapból. Egyik tulajdonságból sem szerencsés a túl sok, mert az MINDIG a másik rovására fog menni! Ellenben, ha sikerül beosztanunk ezeket pontokat és a rendelkezésre álló fejlesztési időt, akkor egy igényes játék fog a kezeink közül kicsúszni... van ilyen szép számmal.
Rengeteg olyan játék van, ahol elszórják a pontokat a grafikára, a belbecs meg egy kalap szar lesz. De olyan is rengeteg van, ahol a belbecs kiváló lenne, de a grafikára már nem jut... és ez utóbbi az igazi katasztrófa. De az milyen dühítő, amikor minden stimmelne, csak éppen az irányítás vállalhatatlan... szerencsére ez utóbbit javítani jóval könnyebb, mint egy elcseszett sztorit.
Why so serious?
Mérlegelni kell azt is, hogy mit láttunk előtte, és mi volt közben. A Doom amit letett az asztalra az példátlan volt, de úgy tette le az asztalra, hogy rögtön a saját stílusán belül egy őrületesen jó játékot köszönthettünk a személyében. A HL2 mikor kijött már tele volt a piac változatos FPS-ekkel, remek cucc lett, de igazából kevés olyat tudott hozni a Szórsz' motorral, amitől letettük volna úgy a hajunk, mint anno a Doom-tól.
Na most a Baldur's Gate az meg pont Doom effekt. Úgy rúgta be az ajtót, hogy közben ilyen RPG-k mentek halomra:
És én k. sokkal toltam... de a BG-hez képest irgalmatlanul unalmassá tudtak válni pár nap után. A BG újra feltámasztotta a műfajt, új ízt, totális vérfrissítést tolt bele!
Valószínűnek tartom, hogy sem a Doom-ra, sem a HL-re nem mondanád rá, hogy igénytelen játékok, egy Bikine Karate Babes, vagy egy Bus Driver ellenben feltétlenül igénytelen szarok. Lényegtelen ebből a szempontból, hogy a Doom, vagy a HL jön be neked jobban, ugyanis mind a kettőben látod azt amiért igényes címek, még akkor is láthatod, ha nem szereted a stílust...
- küllem
- gunfight
- pályatervezés
- hangulat
- kihívás
- A.I.
- hangok (Doom esetében a zenék is)
- remek az irányítás
- remek a szavatosság
- remek az összhatás
Mind a 2 játék igényes, mert a fenti jellemzőkben erős, mert lerí játék közben róluk belefeccölt' efort, mert még a számomra kevésbé bejövős HL2-n is végig éreztem, hogy alapvetően egy remek játékkal játszom, amiben IGÉNYES és szorgos kezek remek dolgokat tettek bele, azért, hogy engem lekössenek és szórakoztassanak.
Amit láttunk annak alapján mondjuk azt amit. Amit a Larian eddig kiadott !!!AZ JÓ!!! (De nem BG.)
A bedobott téma, most inkább az igénytelenség/igényesség témából indult, aminek már az elején leszögeztem: Igénytelen játékokkal is játszottam, játszok, fogok játszani és amikor ezt csinálom IGÉNYTELEN VAGYOK.
"mitől igényes egy X játék, és mitől nem az egy Y játék."
Erre azért nem kapsz választ, mert nem olvasod el, amikor válaszolok rá. Leírtam játékok témában egy csomó példát. Tök egyértelműen kijelenthető, pontokba szedhető, "mérhető", hogy valami mitől szar és mitől nem az. A Dwarf Fortress pl. lehet zseniális gameplayban, de egy húgy a küllem terén és ha beletolnának egy Infinity Engine-t, ami millió éves, akkor elélvezne az RPG világ.
Egyrészt Zó tette fel a legjobb kérdést a témában, hogy valóban kell-e egyáltalán folytatást erőltetni, másrészt félő, hogy még az eredeti gárda sem lenne képes megismételni harmadszorra azt a színvonalat.
Szerencsére itt van nekünk a Geneforge megalkotója, akinek ez 15x sikerült, ha jól számoltam... de lehet, hogy már 17 nagyon igényes és nagyon mély, nagyon szuper címet toltak ki magukból. Mondjuk az ÖSSZES játékukon sincs annyi értékelés, mint egy !Beamdog!-féle Baldur's Gate 1-en :-/ Pedig rendszeresen kerülnek bundle-be a cuccaik.
A piros rózsa azért szép, mert nem egy nyálkás rothadó bikahere. A piros rózsa önmagában közöl egy rakat pozitív dolgot (tökéletesség, miközben nem szimmetrikus, bódító illat, kitűnik a többi növény közül, etc.), míg a nyálkás rothadó bikahere erre értelemszerűen nem képes.
A Forza azért nem igénytelen, mert egy autós játékhoz képest is őrületesen jól néz ki, szinte ott ülsz a kormánykerék mögött, a vezetési élménye és a fizika nagyon jó, noha nem éri el a Gran Turismo szintjén, de lényegtelen, mind a kettő igényes cucc. Aztán említhetném még a bazi nagy nyílt világot, a rengeteg tennivalót, amit egy autós játékban nem is annyira egyszerű megoldani.
A BG 3 nem szar a Lariantól, hiszen még meg sem jelent, de örülök, hogy eljutottál már te is erre a szintre, hogy kiforgatod a szavakat. Következőnek javaslom a faszozást, helyesírás kártyát, kor kártyát, családi háttér körbejárását, meg az összes több gerinctelen patkány húzást, amit az SG-n 1-2 arc büntetlenül megenged magának.
A BG 3-ból amit eddig a videóban láttunk, az nem BiS és BioWare stílus, hanem Larian stílus. Ennek a stílusnak is megvan a maga helye, úgy hívják: Divinity franchise. Amit láttunk az alapján többször is elmondtuk, hogy ettől ez még lehet egy jó játék és vesszük is, de ez eddig NEM BG! Reméljük az lesz belőle.
Igényesség is serious business.
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
A PoEt (Pillars) is azért tetszett, mert meg tudtam tölteni a képernyő jobb oldalát 😊
Ahogy a Baldur's Gate (1) EE-ben is otthon.
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
...csak arra tudok még gondolni, hogy konzolokra hiánypótlóként (hírnév, kíváncsiság stb.) vették/vehették és persze élvezhették. Az erősen konzolisták (no pc).
Akinek PC-je is van a tévé mellett, az meg moddolta/ja is pluszban 😊
Utoljára szerkesztette: Zóanagyvarázsló, 2020.03.03. 17:59:26
Utoljára szerkesztette: Zóanagyvarázsló, 2020.03.03. 17:54:44
Gyorsabban lehetne tiszta vizet önteni mindenki poharába.
LOL, a legkevésbé sem. Mindkettőt szeretem, de az én szememben a Doom pályadesign-ja a mai napig példaértékű, számomra jobb, mint a Half Life-é. Számomra a Doom pörgősebb, és természetesen topább "megyek oszt hent" akciója OLYKOR kedvemre valóbb, mint a Half Life-beli akció. Ez nálam ráadásul hangulatfüggő is, erősen.
Ja, és még egy összetevő, zene. A Doom soundtrackje a mai napig zseniális, nem véletlenül dolgozták fel többen is.
Ettől még mindkettő persze jó játék, de a Doom az én szívemhez közelebb áll, mint a Half Life, ennek rengeteg szubjektív oka van. Azt kijelenteni pedig, hogy a HL TÉNYSZERŰEN, MINDENBEN jobb, mint a Doom és pont, az egy meglehetős blődség.
Azt persze simán elfogadom, hogy valakinek a HL sokkal jobban tetszik, sima ügy.
Utoljára szerkesztette: Voltan, 2020.03.03. 18:00:21
"Utána mintha jajszó szállna. Félig mély csönd, és félig lárma"
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Az igénytelen sem feltétlen negatív jelentéstartalommal bír, erről már múltkor is volt szó, és éppen egy egykori ministráns ez tudja is jól. A keresztényeknél az igénytelenség zanzásítva éppen azt jelenti, hogy le tud mondani a hívságokról, megelégszik szerényebb dolgokkal is flancolás helyett. Na most ez kapásból jobb analógia egy játék grafikájával szembeni igénytelenségre, mint a feljáróra szarás.
Ugyanígy igénytelenség az is, ha megfelel nyaraláskor a közös fürdőszoba vagy a sátor is. Nyilván mindenki jobban szereti a kényelmet (elnézést kérek a fakíroktól), de változó, hogy ki miért és miről mond le. Vagyok annyira igénytelen, hogy hostelben is megszállok, nem csak hétcsillagos szállodában. És ahogy korábban írtam, játékoknál is előnynek érzem ezt az igénytelenséget.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Pár évvel később egy komolyabb vassal és a DLC-kkel együtt már egy két kényelmi mod belekerült (SkyUI), de se a grafikát, se egyebet nem piszkáltam meg, és megint beszippantott néhány hónapra."
Nyilván, a "vanilla" is remek volt/lehetett, de a listán betöltött első helyéhez elengedhetetlen volt/lett a totális moddolhatóság - és azzal járól lore friendly / anti-lore friendly szétmoddolással járó "enyém ez a világ" érzés... amit ugye mindenki(?) szeret(ne) átélni akkor, amikor játszik, beleéli magát a sztoriba (én igen).
(Többieknek: a riposzt előtt tegyétek a kezeteket a szívetekre, és gondoljátok át, hogy mennyire volt immerzív moddolás előtt a cucc!)
//*** = szubjektivitás
Why so serious?
Kár, hogy még messze van nekem. 😊
Utoljára szerkesztette: zorrobomber, 2020.03.03. 17:19:57