Eredeti játékaink klub
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
DOOM - 1993
Half Life 2 - 2004
Így leírva ez talán nem mond semmit.
De ha bedobnám a "technika" kártyát (personal computer, programozás, szoftver, és játékelméleti (stb.) fejlődés), megfejelve a közben kitermelődött, és egyre inkább játékokra "igényt" mutató "újgenerációs" felvevő piacra (értsd: korábban csak tehetős geekek, akkoriban már kevésbé urizálók is vehettek hardvert) mutatóval?
Röviden: nyilván a Ford-T modell rajongókkal szemben igazad lenne, egy Ford Rangerből lenézve, de csak azért mert (kapaszkodj!) az idő nem áll meg, minden fejlődik, és még szép, hogy a "(nagyon) régi" nem versenyezhet az újabbal (ha bedobod a funkcionalitást, fejlődést stb. mint "mérő" számokat...
De még egyszer: a Ford-T rajongók akkor sem adnának neked igazat...
" És itt már el is szakadtunk a szubjektivitástól"
Sajnos nem, még mindig benne dagonyázunk. Nem lehet kiépni belőle.
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
Zorro félreértette amit írtam, belebújt egy olyan ingbe, amit nem rá varrtak és most szerintem már csak köti az ebet a karóhoz. Minden egyebet leírtam korábban, nem ismétlem meg.
Bethesda bojkott, amíg a Magyarországon (is) forgalmazott teljes árú Dishonored RHCP/RU verziót el nem ismerik GLOBAL-nak. Írjunk nekik minél többen.
A leglényegesebb szerintem, hogy bár az egész játék mindig online, de egyedül is teljes értékűen játszható, sőt, azt mondom egyedül jobb élményt kapsz, mert a saját dinamikád alapján haladhatsz. Ha nem akarsz multizni, akkor max. annyiban fog zavarni, hogy a bázisokon rohangálnak majd körülötted, egyébként nem fogják zavarni a játékod. De minden adott azoknak is akik igen, coop, pvp, klán, stb.
A sztori itt teljesen másodlagos szerepet tölt be, felületes számomra, van, de minek. Enélkül is teljesen bele lehet élni magunkat, mert a környezet elképeszetően szép, pláne, hogy lemodellezték a valós épületeket, utcákat. Dinamikus, pörgős a játékmenet és a hangulata kiváló.
Tengernyi benne a tartalom. Azért is addiktív, mert ha belekezdesz egy küldetésbe, már útközben is más contentekbe botlasz és a térkép is tele van értesítésekkel. Könnyen el lehet veszni benne, és ha felületesen játszod akkor bizony ki is hagyhatsz extra dolgokat. Rengeteg benne a loot, annyira hogy rogyásig leszel fegyverekkel, tárgyakkal, mod cucokkal, amivel eleinte lehet az se tudod majd mit kezdj, mert a szemét is hasznosítható több mindenre, mint pl. eladás, széttörés, adomány. A felszedett loot az aktuális szintedhez igazított, úgyhogy nagyjából pár szintlépés után már kb. lehet cserélni, legalábbis egy adott szintig biztosan. A cucokkat lehet craftolni, ha még nem lenne elég a kismillió loot vagy újrakalibrálni a későbbiekben.
A szintlépés, modolás, karakterfejlesztés és meglehetősen komplex. Sajnos nem igazán átlátható, pláne az elején, én még 25+ óra után sem ismertem ki közel sem. A legjobb, ha az élményért játszol, és nem ezekre a dolgokra figyelsz mint a hardcore játékosok.
A fizetős tartalmat elég gyakran az orrod elé tolja a játék. Ez egy kicsit zavar. Lehet szintlépést, kozmetikai cuccokat , year pass-t, dlc-t vásárolni. Most jött ki hozzá egy nagyobb kieg 30€. Őszíntén szólva ehhez még túl béta teszt feeling van, mert napokban kijött legújabb frissítéssel átírtak lényeges dolgokat a játékban és amikor beléptem kb. a cuccaim is más tulajdonságokkal rendelkezdtek és a skill rendszert is teljesen átírták. Mintha új játékot kaptunk volna. Érkeznek 3 hónapos szezon csomagok, meg a fene tudja még mi.
Én ezzel úgy vagyok, hogy a 3€-t nevetve megéri a single élmény és amit ebből ki tudok hozni azt ki is hozom, remélem nem száll el teljesen velük a ló.
Utoljára szerkesztette: wantonly, 2020.03.03. 17:03:48
Azt értsd meg kérlek, hogy nem azzal van a baj, ha Te és Tinman (és 10+ ezer másik ilyen-olyan korú és BG-rajongó gémer a Redditen és más, eldugottabb fórumokon) előre borítékoljátok, hogy nem fog felérni a Nagyhoz a Baldur's Gate 3, vagy mások szerint csak szar lehet, amit a Larian kiad, és közben még ördögűző átkokat is szór, míg megint mások meg még csak hallani sem akarnak egy 3 részről, mert nincs mit folytatni, hiszen minden szépen véget ért ott és ahol kellett...
...hanem azzal, hogy bedobtatok a közösbe egy olyan témát, ami -- tetszik, vagy sem -- nem mérhető, nem objektív, nem elfogadható mindenki számára, és nem létezik rá közmegegyezés.
S ez pedig nem más, mint egy szellemi termék közmegítélése és annak tetszés indexe.
Próbáltuk (nem királyi többes, zorro is igyekezett, sőt, ő előbb, mint én!) megvilágítani a problémát. Jöttettek ezzel-azzal, de nem kaptunk (és mi tudjuk ám, hogy nem is kaphatunk!) végérvényes, egyetemes választ arra, hogy mitől igényes egy X játék, és mitől nem az egy Y játék... amikor MINDKETTŐNEK vannak vásárlói, rajongói, folytatást várói estébé.
Ja, hogy a "millió légy nem tévedhet" maradt már csak, hiszen az csak igaz lehet, ha...
...nos, a klasszikus DOOM-rajongók most fenik a villáikat rád. Igaz, lehet, hogy ők most kicsit lassabban, mert vagy unokáznak, vagy még robotolnak a nyugdíjukhoz szükséges egy-két év miatt...
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
Tényleg nem akarom magam fényezni, de szerintem a játék vs. zene összehasonlítás elég jól rámutat, hogy az előbbinél jobban kidomborítható az "igényesség", mint az utóbbinál, ahol tényleg a szubjektivitás a meghatározóbb tényező.
Legalább ebben kellene egyetérteni ahhoz, hogy tovább tudjuk (értelmesen) vitatkozni.
Bethesda bojkott, amíg a Magyarországon (is) forgalmazott teljes árú Dishonored RHCP/RU verziót el nem ismerik GLOBAL-nak. Írjunk nekik minél többen.
Ennek ellenére én szeretem és elismerem (sőt pl. a "csipeszes" séfek direkt erre mennek rá), ha egy élelmiszer, amellett, hogy kiváló alapanyagokból készül és finom, esztétikusan is néz ki.
Az említett játékok közül csak a Divinity: Original Sins 2-t ismerem, ami kétségkívül a Larian legigényesebb játéka, de egy Baldur's Gate-nek közelébe nem ér, mind minőségét tekintve, mind tartalmilag, mind játéktörténeti jelentőségét illetően. Lehet persze erre mondani, hogy szubjektív, csak amikor játékosok többsége is így látja, az azért egy kicsit már több, mint amit egy szimpla szubjektívval el lehet intézni.
Nem rossz egy Doom, vagy egy Duke Nukem sem, de azért valahogy egy Half-Life 2 mégiscsak emlékezetesebb (direkt nem írtam azt, hogy igényesebb) darab marad.
Ha netán amiatt tetted, hogy a Larian-t 2 játéka alapján (amikkel játszottam), illetve a látott BG 3 bemutató után nem tartom érdemes egy új Baldur's Gate rész elkészítésére, az szerintem teljességgel érthető. De azt hiszem a leírtak/hallottak alapján az ebben a vitában résztvevők közül Tinman és én vagyunk itt a legnagyobb rajongók és ezért talán vindikálhatjuk magunkat a jogot, hogy efféle fenntartásokkal teli kinyilatkoztatásokat tehessünk a "Baldur's Gate folytatás" témakörében.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Roppant érdekes...
Why so serious?
És ha most azt írom neked, hogy a Forza igénytelen? Mert az Assetto Corsát jobban szeretem...
Éééééérted?
//szerk.: JA és még mindig nem kaptam mérőszámokat...
...mondjuk, hogy a piros rózsa miért szép, a Forza miért nem igénytelen, és a Baldur's Gate 3 miért lesz szar a Lariantól.
Utoljára szerkesztette: IMYke2.0.0.0, 2020.03.03. 15:47:15
Itt véletlenül nem azt írtad, hogy "valótlant állítasz, ha azt mondod rá, hogy igénytelen." Mi most nem a mellett érvelünk, hogy ne lehessen azt mondani egy játékra, hogy ocsmány, hanem összességében ne tegyél olyan objektívnek szánt kijelentést, hogy "a Firewatch igényes". Persze, igényes, de mire? Ha azt mondod hogy igényes a grafikájára, akkor helyette azt is mondhatnád, hogy szép, és akkor nem lenne ott a negatív konnotáció, hogy akinek tetszik a Dwarf Fortress, az igénytelen... baromi bonyolult ez a gondolatmenet.
Utoljára szerkesztette: zorrobomber, 2020.03.03. 15:40:31
Pl. a krumplistészta és a trash metál az szubjektív szerethető vagy sem. Továbbra is: Nem szeretem a Forza-t, de nem igénytelen játék. Ha ebből nem lehet megérteni a durva különbséget, a valóban totál szubjektív dolgok és a játékok között, akkor nem tudom miből. Mert nyugodtan mondhatod azt, hogy egy piros rózsa nem szép, amikor az. Ez nem egyén kérdése, hanem tény. A legtöbb megválasztott szépségkirálynő nekem nem az esetem, de, abszolút aláírom, hogy szép.
El is jutottunk egy random játékhoz, legyen az mondjuk a Firewatch. Szép? Az. Igényes az. Hogy neked bejön-e az már sokad rangú kérdés, de valótlant állítasz, ha azt mondod rá, hogy ocsmány. És ezt végig lehet vezetni a játékok egy csomó fő jellemzőjén.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Még mindig nem érted. (direkt dobok be példákat, amit majd megint el lehet hajtani azzal, hogy de hát ez nem ugyanaz)
A művészi hajlamú pék hajnali fél 5-kor kettővel csavar többet az egyik fonott kalácson, és történetesen ez neki plusz 2 másodpercébe került. Jobban fog az a péksüti ízleni bárkinek is?
S akkor átfordítom:
Mitől számít kevésbé értékesebbnek a sok ezer (és mások szerint - ezek szerint - feleslegesen beleölt) órányi munkával elkészült Geneforge, mint az ugyanúgy sok ezer túlórával elkészített, és a másik címhez képest "mérhetően" csili-vilibb Divinity: Original Sins 2 igényesebbnek, és vica versa, ha nem a szubjektivitás alapján?
"Az igényes játékos (nem érdekel ha nagyképűen hangzik) meg hiányolja a BG kaliberű játékokat, tőlük (is) és általában egyébként."
A BG 3 valószínűleg egy jó Larian játék lesz. (Ami nem egyenlő azzal, hogy méltó BG 3 lesz.)
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Egy személygépjárművet mindenesetre semmiképp nem hasonlítanék össze egy emberi erő által hajtott járművel, mert nem ugyanaz a kategória, meg azért a felhasználási cél is némileg eltér egymástól, annak ellenére, hogy mind a 2 alapvetően arra jött létre, hogy eljuss A-ból B-be, de a sebesség, tárolókapacitás, kényelem, stb. meglehetősen különböző kategóriává teszi a 2-t.
Nem kell alsóbbrendűnek érezni magad (egyébként nekem is megvan a Pong, bár még nem próbáltam 😊), de nyilván elismered, hogy a Baldur's Gate (szinte) minden tekintetben magasabb színvonalat képvisel, quasi IGÉNYESEBB, mint az előbb említett alkotás? 😊
És pont nem erről szól ez az egész , hogy "igényes játékkal játszok, igényes vagyok", csupán egy rossz előérzetről, hogy egy eddig egy univerzumra koncentráló felemás játékfejlesztő nem fog tudni mit kezdeni egy olyan nagy JÁTÉK folytatásával, mint amilyen a Baldur's Gate.
Elárulom miért: mert MINDEN szubjektív (nem csak a vélemény), nincs abszolút értékrend, és élményt / "igényes" / "igénytelen" jelzőket nem tudsz számokkal behatárolni, és mindazt még mindenki számára elfogadhatóvá is tenni...
...lásd, itt sem megy, közöttünk.
- Én például így pontozok: 7/10
Valaki meg így: 10/7
- Nekem nem fontos a 4K.
Mások már csak azon hajlandó létezni.
- Leszarom a grafikai nüanszokat, és a 60 FPS-t, ha elkezd érdekelni egy történet.
Mások a "60 efpées alatt nincs játék", és kell az Ultra mindenhez...
- Utálom a trash metált.
Másnak a a Zene.
- Imádom a krumplistésztát. 10/10
Más ételnek se hívja. 0/10
...
S mindezek nincsenek kontextusba sem helyezve (lehetetlen!), mert minden szubjektív. Szubjektumok beszélgetnek.
Capisce?
Na de a játékok szerencsére nem ilyenek. Egyedi és nagyívű a története, hat az érzelmeidre, vagy sem? Játék közben remekül szórakozol, vagy nem? Szép vagy nem szép? Jó benne az A.I. (ha van, mert kell bele), vagy nem jó? Tudod jól irányítani, vagy szenvedsz? Sok ilyen kérdésem van, amire nagyon könnyű válaszolni... sőt... egész könnyű pontozni is. Egy Baldur's Gate grafika ott és akkor eléggé a maxot karistolta és ma sem kell tőle a vödörbe hányni, vastagon nem ASCII-es kukacok és pontok kategória, ergo még a legszigorúbb játékos is kényelmesen rátolhatott egy 8-ast, dettó stimmelt ez a zenére is, meg még elég sok részére.
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.03.03. 15:15:26
Meg lehet mondani, de hogy kell -e? Erősen kétlem a szükségességét, mert az igénytelen szónak annak ellenére van negatív konnotációja, hogy szerintem nem kellene lennie. Az igénytelenség sok esetben, például környezetvédelmi szemszögből evolúciós előny. Pl. egy felsőkategóriás BMW nem kérdés hogy igényesebb jármű, mint egy bicikli, de jól járnánk ha mindenki annyire igényes lenne hogy nem lenne hajlandó csak BMW-vel járni? Ha valaki jól szórakozik egy Pong-al, akkor miért kellene alsóbbrendűnek éreznie magát egy Baldur's Gate rajongóhoz képest? Nem arról szól az egész ipar, hogy egyszerűen érezzük jól magunkat (persze csak az után hogy a játék készítője teletömte a zsebét)? Saját magatok is bevalljátok, hogy néha igénytelen játékokkal játszotok, akkor tényleg mi értelme megcímkézni a játékokat? Elárulom, semmi, azon kívül hogy önigazolás. Én igényes játékkal játszok, igényes vagyok.
Borítékolom neked, hogy rendkívül hamar lesz ez fele áron.
Éppe ez a gond, hogy az Icewind Dale gyengébb, mint brand (játékként is az), de érdemes lett volna ott kipróbálni magukat ha már egyszer úgy döntöttek, hogy leszállnak a Divinity lóról és ha valóban nem csak az a szándékuk, hogy a Baldur's Gate nevet lovagolják csak meg.
Mert ez bizony egyelőre nagyon úgy néz ki.
"Szerintem igenis szükséges kimondani valamiről, hogy ez nem túl magas színvonalú (ettől még lehet jó az adott cucc és bírhat magas élvezeti értékkel) és az ellenkezőjéről meg azt, hogy igényes, ami mindezek ellenére lehet egy nem túl jól sikerült próbálkozás."
Jövök akkor (figyelem, egyeseknél kivághatja a biztosítékot a sarkos példa, elnézést):
Csak nem mindegy, hogy a sarkon kéregető, kétfoggal, és széles mosollyal bíró koldus néni dícséri meg az autódban dübörgő trap/elektro zenédet, miután előtte megálltál a pirosnál, hogy mondván: "Ez igényes zene!"...
...vagy az az éppen általad tebrán átkelő, és megbámult egy Zeneművészetin végzett, abszolút hallású, mellékesen meg bombatestű szőke nő sikítva kiáltja, hogy: "Ez a zene igénytelen!"
//Lefordítom, még mielőtt valaki belevágna: tessék rendberakni az értékrendek inercia rendszerét, mielőtt egymás torkán akarnátok Martens-táncot járni...!
//szerk.: És az nem inercia rendszer, amit Tinman próbált felvázolni lejjebb-korábban, a fejlesztési időkkel, bugokkal etc.
Utoljára szerkesztette: IMYke2.0.0.0, 2020.03.03. 14:58:43
A Pathfinder: Kingmaker is egy jól sikerült (jobb is, mint a PoE) próbálkozás a Baldur's Gate kedvelői számára.
Utoljára szerkesztette: Atisz, 2020.03.03. 14:51:20
Igenis el lehet mondani egy játék vagy egy film esetében, hogy "na ez egy IGÉNYES munka", éppen azért mert mérhető számokban az elkészüléséhez szükséges erőforrás és maga az eredmény (ez utóbbi mondjuk tényleg nem mindig). Az Ori minden porcikájában szuper és lerí róla, hogy sok tucat ember dolgozott rajta sok ezer munkaórát, kezdve az animációkkal, az egyetlen dialógus nélküli, de ennek ellenére remek történetével, a bájos és kidolgozott karakterekkel, a mesterien megkomponált zenékkel. És ezt egy olyan ember is könnyen beláthatja, aki nem kimondottan kedveli a platformereket, még én is.
A Baldur's Gate-ről ugyanez sütött 1998-ban és süt most is. Az, hogy eddig egyetlen játék tudta megközelíteni (Pillar's of Eternity) már önmagában elmond valamit, az, hogy minden komoly (és komolytalan) nyomtatott és internetes szaksajtó 90% felettire értékelte szintén.
A mai napig az egyetlen olyan játék (mármint az 1. és a 2. rész, csak mert tudom, hogy valaki ebbe is bele fog kötni) ami megközelíti az asztali szerepjátékok hangulatát és összetettségét. A küldetések összetettsége (néha akár 40 játékbeli nap utáni következménnyel járó döntés), a karakterek beállítottság szerint összeférhetetlensége, a kiváló sztori, az iszonyatosan eltalált többcsatornás (ami sajnos még ma sem természetes sajnos) hangzás (mind a környezeti- mind pedig a hangeffektek) mind-mind a nagybetűs IGÉNYESSÉGről tesz tanúbizonyságot.
És ezt akkor is kell ismerni, ha netán valakinek nem tetszik, vagy csak nem a kedvenc játékai közé tartozik (vagy esetleg szenvedett a "duplázós" bugtól, ami miatt mentés betöltésekor olykor megkétszereződött a szörnyek száma az adott helyszínen).
Amiről te beszélsz, az pl. egy zene esetében állhatja meg a helyét (ott sem mindig persze), ahol az adott zenész beletett x munkaórát a dal szerzésébe, y-t pedig a szöveg írásába. Ez esetben nem igazán beszélhetünk igényességről, itt szinte csak preferencia létezik. Azt azért hozzátenném, némileg ellentmondva önmagamnak, hogy engem pl. a világból ki lehet űzni a jazz-zel, de valahogy ott is meg tudom mondani, hogy ez egy magas(abb) színvonalat képvisel, mint az a másik (és nem a Zeneművészetin végeztem).
Szerintem igenis szükséges kimondani valamiről, hogy ez nem túl magas színvonalú (ettől még lehet jó az adott cucc és bírhat magas élvezeti értékkel) és az ellenkezőjéről meg azt, hogy igényes, ami mindezek ellenére lehet egy nem túl jól sikerült próbálkozás.
"Utána mintha jajszó szállna. Félig mély csönd, és félig lárma"
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

A más, "szélesebb" perspektíva mitől kevesebb? Pont hogy a harcnak ad nagyobb taktikai mélységet, a grafika több... az irányítás esetleg?
Honnan tudod hogy nem tudják mihez kezdjenek, mikor aktívan ők akarták folytatni a sztorit? Ehhez azért kell önbizalom, ami feltételezi hogy tudják mit akarnak. A viccességet konkrétan lenyilatkozták hogy meghagyják a Divinity szériának.
Az Icewind Dale széria egyértelműen gyengébb név, mint a BG.
Vagy az a franchise nem csengett volna olyan jól?
Annyira vakon vagy, hogy észre se veszed, hogy leírtad, hogy van akinek ez is eléggé igényes, azaz megfelel a saját igényeiknek. Az ő szempontrendszerük szerint te vagy az igénytelen, mert beéred azzal a gameplay-el, amit a Morrowind nyújt. Veled ellentétben viszont nekik jó esetben nem az a hobbijuk, hogy eldugott fórumokban másokat igénytelenezzenek a saját szempontjaik alapján, hanem belátják, hogy az igényesség mindig szubjektív. Egész eddig láttam a szikráját benned az értelemnek, de most derült csak ki igazán, hogy mekkora homály leledzik a fejedben.
Pl. nekem nem jön be az ESO, de nem mondanám rá, hogy igénytelen játék. Ergo meg tudom ítélni a látottak/videók alapján, hogy igénytelen-e vagy sem. Nem az. Ellenben az Infestation Survivor Stories qrvára igénytelen fosszarvicc.
Igényes az Ori, igényes a BG ugyanis a szakmában elvárt minimális követelményeket brutális mértékben túlteljesítik. A művészetet kár idehozni, mert manapság egy fing a vásznon is művészet, az mocskosul szubjektív ott, hogy ki és mit lát bele. De a játékban egy realisztikusan megrajzolt kamionon a vak is látja, hogy elbaxott lett, vagy megfelel annak, ami minimális szinten elvárható egy kamionos játéktól.
A játékok egy kis része művészeti alkotásként is felfogható, de nem ebből van több, viszont azok jellemzően éppen attól lesznek igényesek, hogy tehetséges grafikus és designer áll a projekt mögött és egyedi látványvilágot alkotnak, meg visznek bele egy rakás érzelmet/lelket.
Több a szórakoztatni vágyó címekből van, azoknak a sokadlagos céljuk művészeti alkotásokként tündökölni... azok prosztó, de nem éppen elítélendő módon szórakoztatni akarnak. Jó példa erre pl. egy n+1. Mario, ami igényes cucc, de művészeti alkotásként értékelhetetlen, cserébe qrvára szórakoztató és egyúttal objektíven értékelhető, a szokott szempontok szerint.
"nem fér bele a költségvetésbe, hogy töménytelen munkát a játékos sohasem lát, márt másik utat választott"
Ezért kell megtalálni az egyensúlyt és elég sok RPG készítőnek ez sikerül is. Az semmiképpen sem tesz jót egy RPG-nek, hogy ASCII karaktereket baszkodunk a játékos elé... persze egy leírhatatlanul szűk rétegnek ennyi is elég.
A BG pontosan attól igényesebb játék, hogy iszonyú jól megtalálták az egyensúlyt. Többek között képesek voltak fizetni egy grafikust úgy, hogy maga a core gameplay, a harcok, a történet, a zene/hangok, az egész kezelhetősége is rendben van.
Az egészet elképzelheted RPG-sen... van 25 pontod. Oszd el úgy fő jellemzők között, hogy a végeredmény egy szórakoztató, remek játék legyen.
Te azt mondod, hogy a grafikára teszel 2 pontot a maximálisan erre adható 10-ből. Meg is értem, ha 1 MHz-es gépekre fejlesztesz és még mindig 1985-öt írunk. De nem azt írunk... 2020-van, sok magos, 4-5000 Mhz-es vasak köszörülik a torkukat és akkor a GPU-ról még nem is beszéltünk.
Lehet HC RPG-t kreálni méltó küllem mellett is, nem kell IGÉNYTELENKEDNI. Pl. ott van a Morrowind, mint dettó jó példa arra, hogy kell a kiváló egyensúlyt megtalálni.
Azt már meg se merem említeni, hogy futószalaghon cirka 15 RPG címet adott ki a Spiderweb Software a Geneforge alkotója... gondolom minden egyes darabja egy csoda :-D
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.03.03. 13:33:08
Az orrpiszkálás és a fikaevés jót tesz az egészségnek
Biztos hogy igénytelenség?
Utoljára szerkesztette: zorrobomber, 2020.03.03. 13:25:45
Igénytelenségre példák:
- glitchek, bugok
- befejezetlen történet, vagy irgalmatlanul sablonos, unalmas, logikátlan történet
- engine miatt elhibázott irányítás
- idegesítő zenék és hangok
- rém buta A.I.
Hosszú a sor. Az a játék, ami a fentieket tudja egy igénytelen alkotás. Igénytelen leszel, ha játszol vele, még akkor is ha neked erre van igényed.
Semmiféle szubjektivitás nincs abban, ha valamelyik játék egy okádmány minden téren. Vannak alapvető elvárások, amiknek meg kell felelni, ha azt átugorja az már valami.
Attól pedig, hogy túrod az orrod és azt senki, soha nem látja, még igénytelen vagy.
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.03.03. 13:01:49
Nem igényes az Ori, nem igényes a BG, nem igényes egyiksem, nincs igényes, meg nem igényes, van tetsző, meg nem tetsző játék, művészet, miegyéb. Aki ezt nem képes megérteni, az igényesnek nevezi a neki tetszőt, főleg, ha elegen vannak, akiknek még tetszik, mert akkor szépen legyeskedhetnek a szar küröl.
Nem akarom elképzelni a Geneforge-t szebb grafikával, mert akkor nem lenne, nem férne bele akkor senkinek, hogy a játék harmada a legelső döntésednél megy a kukába, a hozzá tartozó grafikával, mert nem kerül elő, ezért ritka az érdemi döntést tartalmazó rpg, nem fér bele a költségvetésbe, hogy töménytelen munkát a játékos sohasem lát, márt másik utat választott.
A DF szűk réteg témája, és? Ettől még a kategóriájának a legjobb játéka, hozzá képest egy BG az RPG-k közt egy tucattermék. Akkor melyik az igényesebb vagy sem?
Természetesen nem... ha nekem tetszik az orrom túrása (nyilván tetszik, hiszen miért túrom akkor?), attól még nem vagyok igényes.
Hiába tetszik neked a Big Rigs: Over the Road Racing és tolod naponta 2 órát, azzal csak azt bizonyítod, hogy igénytelen az ízlésed, de nagyon. Semmiféle szubjektivitás nincs abban, ha valami szar. Nyilván ezek közül a legfontosabb, a játékélmény, amit sok helyen egyszerűen csak összhatásnak hívnak.
Leírtam, hogy nagyjából mik fontosak az igényes játéknál és egy Limbo-nál nem túl magas a pixelszám mégis igényes.
A Geneforge-al az a probléma, hogy hiába egy jó belbeccsel rendelkező játék, de lófax pénzük se volt bele küllemet tenni, így egy NAGYON szűk rétegen kívül se ismertséget, se jó bevételeket nem tudtak prezentálni. Képzeld el a Geneforge-ot a Divinity Engine 3.0 alatt. Ergo a Geneforge egy elpocsékolt lehetőség, kár érte.
Geneforge, Avernum, Avadon... nem is tudom, talán 15 különféle játék van már ezekből egyetlen stúdiótól. Hát inkább legyen egy oroszlánom, mint 100 birkám.
Ultimáztam én eleget a C64 érában, nem kell belőle több azon a szinten, hiába remek belbeccsel bír. A Dwarf Fortress se véletlenül egy szűk réteg zsánere, de nézegesse ezt az 2020-ban akinek 2 anyja van.

De persze az igazi trükk, hogy az igényes játéknál neked a pixelszám fontos, nekem meg nem. Hamár rpg a témá, nekem egy Geneforge széria messze jobb, mint a BG, pedig ez előbbit tán senki nem hallotta, az utóbbit meg (majdnem) mindenki klasszikusnak tartja. Miközben a Geneforge bár későbbi, pixelharcászatban nagyon elvérezne a BG-vel szemben, ám története és egyebei miatt nem vitás, melyikkel toltam többet.
<#wow2>#wow2><#finom>#finom>
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.