311802
  • Evoluti0N
    Egyébként elkezdtek már nagyban dolgozni modderek bill/egér no VR modon. Az más tészta, h a direkt VR-os irányításra kitalált puzzle részek, valamin a direkt VR-os játékmenetre ideális lassabb, szétnézősebb, vontatottabb játék és üresjáratok és a korábbi Half Life játékokhoz hasonlítva egyszerre alacsony számú ellenség mennyire rontják az élményt, ha VR nélkül, billentyűzettel és egérrel játssza az ember.
    Utoljára szerkesztette: Evoluti0N, 2020.03.28. 23:04:27
  • Evoluti0N
    Ősidők óta nem kaptam Steam hardware survey-t és karácsony környékén és előtt úgy vették az emberek a különböző VR headseteket, mint a cukrot. Szal el tudom képzelni, h a következő után ez a százalék felugrik akár 5-re is. :D
  • Tinman #310711
    Ugyan már... meg lett mondva n+1x, hogy senkit nem érdekel már a HL egy új része. Azé' csak összejött 17.000 pozitív szavazat Steam-en a játékra úgy, hogy a VR tulajok száma a Steam-en EGY százalék.

Eonok óta mondogatom: Kell. Új. HL. Játék.

Ha a VR ekkorát szólt (várható volt), egy official Valve HL non-vr játék tarolna. De csináljanak csak ArtiFUCKot. Degenerált barmok.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.03.28. 22:33:40
  • Evoluti0N
    Wáááááw! Wáááóóóóó! Jessz!!!44négynégy

Half Life: Alyx 14 óra alatt végigjátszva. Azt kell mondanom, h az eddigi legjobb VR játék, amivel játszottam.
    Hozza a kötelező Half Life minőséget: hangulat, történetmesélés, játékmenet, fantasztikus VR köntösbe bugyolálva.
    Nem tökéletes. Néhány szempontból talán visszalépés is néhány újabb VR játékhoz hasonlítva. Nincs közelharc. Az ellenségek nem reagálnak, ha különböző tárgyakkal megütjük őket, valamint a 3 fegyvert is kicsit keveslettem. Ezt a két apróságot leszámítva, azonban olyan minőséget kapunk, ami eddig VR fronton nem fordult elő. Sok a jó VR indie és AA játék, valamint néhány AAA is, de a Valve ezzel a játékkal olyan szintet hozott, amit eddig senkinek se sikerült VR-ban elérnie.
    Az a befejezés pedig. Hűű... Remélem, hogy nem kell újabb 13 évet várni a folytatásra.
  • Tinman #310709
    Doom-ot érdemes controllerrel tolni UV-en, elvégre gránáttal is lehet rákászni.
  • Voltan
    Nos, most, hogy köhögve, de kicsit beindult az év játék szempontból, az új Ori-t félbehagytam a Doom okán - mindkettőt nagyon vártam - és azt kell mondanom, hogy a Doom-nál bizony kicsit elcsúsztatták azt a mérőpálcát. A 2016-ost imádtam, végigvittem 2x, ami nálam nagy szó, és amúgy azt kell mondanom, hogy ez az új elképesztően ragyogó munka, tényleg. Villámgyors, gyönyörű, egészen álleejtősen profi, részletes munka, brutális, amit véghezvittek a srácok. Sajnos viszont sokmindent el is toltak, szerintem. Egyszerűen gecinehéz, iszonyat koncentráció kell hozzá, annyi mindenre kell figyelni, annyi felől b*sznak folyamatosan minden testnyílásodon keresztül, hogy ez nekem már sok. Az előző résszel a második fokozaton toltam, és a játék feléig nagyon ritkán haltam, nem volt zavaró, később meg git gud. Itt viszont eszméletlen brutális az egész, most léptem az ötödik pályára, és sokszor csak kamillázok, hogy mi a fene van. Az ellenfelek sokkal agresszívabbak, mindig a sarkadban vannak, és nincs idő levegővételre, mert a megfelelő ellennel szemben a megfelelő fegyvert, az extra dolgokat is beosztva, időzítve, kell használni, mindezt egy fullon pörgő v8-as motor tempójában, eszetlen. Ehhez én már kevés vagyok, az a helyzet. Levettem a fokozatot a legkönnyebbre, de az sem jelent túl nagy megváltást. Brutál.

Szóval kicsit szüneteltettem ma, és visszatértem az Ori-ra, na az ott a megnyugvás szigete, gyönyörű, relaxáló, és imádnivaló - mindezt úgy, hogy a Doom előtt egy szopatós résznél hagytam abba morogva, de azon most úgy átsiklottam, mint kés a vajon :D

Szóval nehéz kimondanom, de a Doom Eternal nekem csalódás az elődhöz képest, ami dühít, mert amúgy majdhogynem tökéletes lenne, de egyszerűen nem vágyom arra, hogy egy játék a seggemet a kezembe adja folyamatos jelleggel...

Az Ori viszont valóban zseniális, sokminden lesz még az évben, de hogy ez a top 3-ban lesz, az nem kérdés számomra.
  • Rapid81
    Rage 2 - 7.49€
    Utoljára szerkesztette: Rapid81, 2020.03.27. 21:42:27
  • Rapid81
    Ingyenes az UPlay-en a Child of Light!
  • Tinman #310705
    Ehh... nemszótok' -.-

AC: Origins - Deluxe Pack - 4€-ra van lenyomva. Ezzel végre teljes tud lenni az Origins móka! Ráadásul ebből még 20% levarázsolható, 100 Uplay pontért. (3.2€ lesz így.)
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.03.27. 17:56:06
  • IMYke2.0.0.0
    Offline jatszom vele, es az elso Endless Space-el, meg az ujkori Master of Orionnal (amit kezdo strategaknak ajanlanek). Az Endlessek jo bulik.
    Volt olyan random meccsem, amit 1100+ korrel tudtam csak letudni, vereseggel raadasul, hat AI ellen... :-)
  • zorrobomber
    Nekem lehet kiváló alkalom, hogy egyáltalán kipróbáljam... és a Humankind is nagyon várós.

Utoljára szerkesztette: zorrobomber, 2020.03.27. 17:03:32
  • IMYke2.0.0.0
    Nekem mar megvan, de kivalo talalat! ;-)
  • zorrobomber
    Ha valakinek megvan az Endless Legend alapjáték, regel a https://www.games2gether.com/ oldalon, belinkeli a steam profilját, akkor aktiválhat egy Guardians DLC-t.
  • Scooter
    Egyáltalán nem unalmas! Maximum valakinek azért, mert nem lehet benne darálni. Hangulatban a legjobb Alien játék. Én csak normalon toltam végig, (egyelőre) de az se sétagalopp!
  • benőmenő

• Zóanagyvarázsló
    Én sajnos igénytelen Rubens-rajongó vagyok :(
  • Zóanagyvarázsló
    És ha én több tucatszor megcsináltam bizonyos pályákat a kedvenc FPS-eimben, mert élveztem, akkor abba mi a grind? A Diablo nyilván arról is szól, de nem feltétlen csak a tápolás sarkallja arra a játékost, másik karaktert, másik buildet is próbálhat (a 2 elejét az összes kaszttal megcsináltam, mert érdekelt). A lényeg, hogy a célközönség jellemzően sokszor élvezte a Diablókat, erre lett kitalálva. Ment is a fika, amikor kiderült, hogy a 3 nem lesz eléggé generált.

Alapvetően én is jobban szeretem a fix pályákat, a roguelike-okat kerülöm, de van, amikor van értelme. És párhuzamosan is működhet. Az öszvér megoldások mellett például lehet pályagenerátor IS, lásd Civ, HoMM, Age of Empires. Ezeket sokan évekig, évtizedekig játsszák.
    Utoljára szerkesztette: Zóanagyvarázsló, 2020.03.26. 20:52:18
  • zorrobomber
    A fórumozók forgalmazási képességeivel van baj, mert nem képesek azt mondani, hogy szerintem szar. Ugyanez vonatkozik a példádra, mindkettő művészet, de közben bárki bátran szarozhatja bármelyiket.
  • Atisz #310695
    Én a 3-asról beszéltem, mert nemrég próbáltam csak ki. Egyébként a Civ széria azon ritka játéksorozatok egyike, ami tényleg minden egyes résszel jobb és jobb lesz.

És igen, itt meg is cáfolnám a "régen minden jobb volt" teóriát: a régi (1-3) Civilization-ök ritka szarok voltak és csupán azért lehettek híresek és sikeresek, mert nem volt jobb a piacon. Az Alpha Centauri-val lett jó a széria (a 6-kal még nem játszottam).
  • Atisz #310694
    Mi a baj a fórumozókkal? És ha éppen kifinomult ízlése van és kocogás közben is Vivaldit hallgat és a telefonján Mona Lisa van beállítva háttérképnek? :)

Én részemről csak annyit fűznék hozzá ehhez a fene nagy "szabadsághoz", hogy tegyél oda egy random(ly generated :D) Picasso mellé egy Tiziano festményt, mondjuk az Urbinói Vénuszt és akkor mindenki döntse el magában, hogy melyik a MŰVÉSZET ;)
  • zorrobomber
    A Civ elmozdult egy kvázi boardgame irányba, ahol a balansz fontosabb mint a "realizmus". Régen én is föld térképen játszottam, de manapság már eszembe sem jut. Amúgy azóta van föld térkép minden részhez.
  • IMYke2.0.0.0
    Darksiders: Genesis - 6-7/10 kabe

Hard nehezseg, kereken 20 ora (van ingame time kovetes) - Offline

A jatek meglepoen addiktiv a szamomra, szinte minden izeben Darksiders, mikozben formabonto is.
    A gyujthetok kelloen fontosak, hogy a jatekos kuzdjon ertuk (jatekmenet javito hatasuak!), az ellenfelek egy resze toltelek, de szamos badass akad, es tenylegesen varialni kell a karaktereket es a kepessegeiket.
    A platforming neha idegesito, es idohuzo hatasu volt, meg ugyis, hogy neha tenyleg megerte az ugribugri (tobbszor nem - gyujthetok maxolasahoz viszont kell!)
    Sajnos, akarhogy igyekeztem, egy nekifutassal nem gyujtheto be minden.
    A jatek ket nehezsegi szintet is ker a maxhoz. Szerencse, hogy a palyak barmikor ujrazhatok az elso proba utan (nehezseghez nem szabad nyulni).

Majd online is vegigjatszom, ha megveszem.
    A sorozat rajongoinak ajanlom, kivancsiaknak meg csak ovatosan, mert nem egy Ori...
    Utoljára szerkesztette: IMYke2.0.0.0, 2020.03.26. 19:50:30
  • Atisz #310691
    Akkor már el is értünk a grind fogalmához, ami egy másik tényező, ami a játék és a kreativitás halálához vezet :)
  • Atisz #310690
    Hát legutoljára a Civilization 3-at minősítettem játszhatatlannak, mivel alapból hivatalosan nem tartalmazott olyan térképet amin a Föld a maga valóságában szerepelt volna. Ez azért nem biztos, hogy "szerencsére" kategória ;)

Egyébként a Warcraft 1-2-3 annak idején fix pályákat tartalmazott, nem véletlenül generáltakat és mégis (vagy éppen ezért) tök jók voltak. Ja, hogy akkor még volt kreativitás a Blizzardnál? Szerintem most is van, csak ellustultak időközben a fiúk.

A random pályagenerálással nincs gond tingli-tangli játékoknál, de a komolyaknál szerintem nagy gáz, ha ezt a metódust alkalmazzák. Akkor ott más problémák (is) vannak.
  • Dzsini
  • Zóanagyvarázsló
    A Diablo 2-ben az Act II-ben voltak olyan maggotos dungeonök, melyeknek minden része nem sikerült elérhetőre. Mondjuk nem volt nagy veszteség.

A Diablo 3-ban már annyira spóroltak a generálással, hogy nekem mindig ugyanannak tűntek a pályák. Márpedig egy ilyen játékban százszor is végigmennek sokan egy részen.
  • zorrobomber
    Hosszasan lehetne sorolni, hogy a proc. gen. eszközöket nem használó játékoknál milyen hibákat lehet elkövetni, de ettől még nem maga a módszer lesz hibás, hanem a felhasználás módja.

Amúgy az megvan, hogy a kreativitás, és a művészet lényegi, elhagyhatatlan eleme a szabadság? Aminek pont az a lényege, hogy nem egy fórumozó fogja megmondani általában, hogy mi művészet, és mi nem (ahogy azt sem, hogy mi igényes, és mi nem). Ja, amúgy a linkelt képedért €10,000-t fizettek, ami lehet kevés, lehet sok, de az biztos, hogy valakinek ért valamit, ami szerintem invaliddá teszi a kommentedet (tudom, hogy a festményvásárlás üzlet is, de épp ezért ha valaki beárazza, akkor minimum hisz abban, hogy van a festménynek művészi értéke.). Free art!
  • Tinman #310686
    A proc. gen. pályákkal gyakran gond, hogy eléggé nélkülöznek mindenféle olyan földi hívságokat, mint minőségi art, design, kellő változatosság, vagy éppen komolyan vehető konzisztencia. Ráadásul gyakran előfordul, hogy xy itemből éppen olyan helyre jut, ami teljesen logikátlan helyre kerül, gyak. megszerezhetetlen, mert betol elé random 5 brutál ellenfelet, amit épeszű designer soha nem tenne... vagy ennek a fordítottja, hogy egy üres helyre a pálya elejére benyom pl. 3 weapon upgrade-et. (Ennek volt ellenpéldája a Diablo, ahol nagyon is jól oldották meg ezeket a kihívásokat, de mondok egy rakat példát mai játékból, ahol meg nem.)

Kb. mint amikor az A.I. fest... festménynek festmény, csak hát messziről lerí róla, hogy a művészethez semmi köze és azért egy játék manapság, elég gyakran tartalmaz művészi jellemzőket.
  • Xsillione #310685
    Szerencsére a 4X játékok fejelsztői nem osztják a véleményed, elég gáz lenne, ha fix térképen menne csak, komolyságuk persze lehet kérdéses, ám talán túlzás volna ezeket mindenestul komolytalan játéknak tekinteni. Most az itt épp emlegetett roguelike/lite gámákat nem is említve, amiknél szintén alapvető feltétel a random generált pálya. A legtöbb platformernél meg pont, hogy katasztrófa, ha random generált, mert azok igénylik az átgondolt kialakítást.
  • zorrobomber
    A zsáner megkötéssel nem értek egyet, lásd pl. No Man's Sky. Tényleg nem akarok pálcát törni a felett, hogy melyik jobb, legegyszerűbb ha abban maradunk, hogy egyéni preferencia kérdése, de az biztos, hogy van előnye (és hátránya) a fix pályákkal szemben. Más.
  • Atisz #310683
    Egy 2-d-s platfromer, kb szerintem az egyetlen olyan zsáner, ahol megbocsátható, sőt adott esetben akár pozitívum is lehet a random generált világ.
    Egy "komoly" játék esetében azonban halálos bűn szerintem és szerencsére ezt azért a nagyobb stúdiók is így látják. Persze ez esetben is ízlések és pofonok.

A Diablóban szerintem a megoldás a nagyobb bejárható pálya lett volna, a random generált szintek (és ezzel együtt szörnyek + tárgyak helyett). A Neverwinter Nights pl. szinte adta volna magát az agyonmodolható mivoltából kifolyólag, hogy random legyen, mégis a nagy pályák mellett az adott, rögzített pályadesign mellett döntöttek a fejlesztők (szerencsére) úgy, hogy pl. a ládák mindig más és más cuccokat rejtettek (szóval a véletlenszerűség is szerepelt benne egy korlátozott formában).
  • Atisz #310682
    Nem mondom, hogy a 2010-es szar (a hangulatot remekül hozza), de semmi extra. A 2001-es viszont annak idején kiváló játék volt, az összes kellékkel, ismert fegyverrel, mind3 játszható fajjal és korrekt sztorival (kijavítva a meglehetősen elbaltázott 1. rész összes hibáját). Nyilván azóta, közel 20 év távlatában a játékmenet már elavult és az akkor zseniális Lithtech engine sem mutat már olyan szépen.

A bújócska meg valóban bújócska, de az eredeti 1979-es Alien is bújócska az elpusztíthatatlan Aliennel, ami egyesével vadássza le az űrhajó (ez esetben bázis) legénységét. Akinek az akciódús-darálós 2. rész jön be, annak nyilvánvalóan unalmasabbnak tűnhet a játékmenet.
  • zorrobomber
    Persze, nem feltétlenül, de a kézzel készült játékok között is van szar, ez nem újdonság gondolom senkinek. Nem a játékokat kell összehasonlítani, hanem az egyik típusú pályafelépítésre a jó kivitelezést, meg a másikra szintén. A Spelunky-t azért tudom 200+ órája tolni, mert nincs ugyanolyan run. És a run-ok darabszáma itt több ezer, nem 2 vagy 3. Egész egyszerűen csak azt mondom hogy más. Én speciel az a típus vagyok, aki nagyon-nagyon ritkán tol újra nagyobb lélegzetvételű cuccokat. Ennek csak az az oka, hogy túl sok mindenre kíváncsi vagyok, és az ismétlődés untat. Proc. gen-t meg lehet csinálni úgy, hogy ne untasson. Persze a sima pályakivitelezésnél is van nálam kivétel, ME2-t három alkalommal toltam le. Egész egyszerűen ez az eszköz (a generálás) is olyan, hogy jól kell használni, egyébként szar lesz :D

A Diablo-t is nem véletlenül tolták sokan évekig, és nem 2-3 alkalommal. Szóval lehet hogy 2-3 run érdekesebb lett volna, de cserében mások meg nem tolták volna orrvérzésig.
    Utoljára szerkesztette: zorrobomber, 2020.03.26. 12:06:03
  • grebber
    Teljesen mindegy hogyan tolod.A bújócska bújócska marad..Számomra a 2010-es? volt a legjobb.. Majd miután a fél világ fikázta mekkora szar és a kettő az isten mondom letoltom akkor a 2. részt. Gyenge szar.. Half Life szindróma nem tudom mire a felhájpolása
  • Atisz #310679
    Játszd nehéz szinten, úgy minden lesz, csak nem dögunalom... az Alien Isolation a legjobb alien játék ami valaha is készült (az Aliens vs. Predator 2-t is beleértve), ha sikerül magad túltenni azon, hogy az Alien nem "látja" a feromonjaidat és hogy megölhetetlen.
  • Atisz #310678
    Nem feltétlenül. A Resident Evil-öket, Dead Space-t, Far Cry részeket és (dobpergés) a Baldur's Gate-eket számtalanszor végignyomtam. Egyik sem operált véletlenszerű pályagenerálós lustasággal. Ja és a BG-t kivéve még csak nem is RPG-k. És éppen amiatt, hogy mindnek piszok jó pályafelépítése van (részben) éppen azért emlékezetesek is.
  • Atisz #310677
    Használd ezt az oldalt, itt nem fordulhat elő ilyen anomália.
  • zorrobomber
    A szavatosságot viszont növeli. Valamit valamiért.
  • Atisz #310675
    "A procedurally gen. pályák pl. a Remnantban jelen vannak (a Bloodborne-ban meg ott vannak a Chalice dungeonok, azok is proc. gen. pályák), de a Souls bagázs meg úgy döntött, hogy inkább maradnak a fix pályáknál. Részemről én is jobban kedvelem az igényesen megtervezett pályákat, mint a random generált témát."

Abszolút!
    A Diablo 1 egyetlen komoly hibájának tartom ezt a pályagenerálási - valójában fantáziahiányról tanúbizonyságot tevő - megoldást, amivel éppen az egyediséget és az átgondoltságot "spórolják" meg így egy játékból.
  • Atisz #310674
    Én sem tudtam mi az a rogue-like :/

Egyébként tényleg, görcsöt kapok, amikor meglátom, -hallom, hogy "souls-like" (sőt van már "rogue-LITE" is, gondolom a vizezett sör után szabadon)... amikor pedig a Dark Souls "sima" akció-RPG (jó, köze nincs az RPG-hez, bár 2-3 döntést lehet hozni a játék során, meg fejlődik a karakter, de mi azért tudjuk, hogy ettől nem lesz semmi sem RPG, de éppen erre találták ki az action-RPG fogalmát).