5132
Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
  • Zephyr Retiring
    Nem. Alvás közben azért nem javasolnám :)
    Sok helyen a melóban is tilos. Pl. nálunk is :)
    Szerencsére netezni meg szabad :P
  • Musachy
    Mert nem azt csináljuk?
  • Zephyr Retiring
    Ez van :)
    Ha mindenkinek minden zene bejönne, egész nap csak zenéket hallgathatnánk :)
  • narumon
    Hát izé... nem az én világom :)
  • Musachy
    A titkárnéni tetszik.
  • Zephyr Retiring
    Ugyan bakeliton még nem tervezte, de talán egyszer..
    Egy barátom új dala itt hallható (katt)
    Hallgassátok meg, nem is olyan rossz

Ja, amint bakelitre kerül, jelezni fogom
  • gyorgy74
    Nekem is Lenovo van nagyon jóóóóóóóóóó!
  • Musachy
    Az Asus jó. Nekem is van. Páromnak Lenovot vettem, az is jó.

• narumon
    Az oka a kihasználatlanság volt. Szépen állt napokig a sarokban anélkül, hogy elővettem volna. Ennyi :) Most nincs is notim, de nem is kell. Van egy régi Asus netbookom amit utazásokra elviszek magammal, van egy tabletem ezt meg nagyon sűrűn használom (gyak. naponta.) nagyjából a tablet nyírta ki a noti használatomat.

A hangkártyához még adalék - nekem meg van olyan barátom aki music centeren hallgat zenét. pont.

Mindannyiunk gyűjteménye végül 96kbit-es mp3-ban végzi :)
  • Musachy
    Fenét! Mp3/4 lejátszón!
  • Zephyr Retiring
    Hát, ha eladtad azt a Dell notit (én most is egy Dellről írok éppen) annak oka lehetett. Lehet, hogy azt hitted, a 45 nm-es Bloomfield megegyezik tudásra a 22 nm-es Ivy Bridge-el?

Hangkari témát lezárhatjuk. Úgy látszik a pénzesebb pasik mindig kifogják a foscsi alaplapi hangkarikat, miközben kapásból 4 fórumtagot meg tudnék neked nevezni (rajtam kívül) akik hosszú évek óta így digiznek.
    Hibátlan hangminőségben, de igaz "csak 44.1/16-ba.
    Ami elég is, hiszen mindannyiuk gyűjteménye végül audio cd-n végzi.

Erről ennyit
  • narumon
    "Mit is tud egy alaplapi hangkártya?
    Külső forrásból hangot rögzíteni legtöbbször 44.1 kHz/16 biten 20 Hz és 20 kHz közötti tartományban."

Csak amit mindig kihagysz a számításból. Ezek nyers számok. 5e forintért is kapni hangkártyát ami ezt megcsinálja nomeg 500e-ért is. Sajnos a drágább nem csak a "neve" miatt drágább (főleg, hogy általában azok az ismeretlenek). Én örülnék a legjobban ha így volna, csak sajnos a valóság az, hogy minden egyes forint különbséget lehet hallani :(
    Egyébként abban igazad van, hogy ez egy szintig hifiben nagyon könnyen hallható majd eljön az a szint ahol nagyon kicsi különbségekért kell már sokszoros pénzt fizetni. Hangkártya, erősítő, hangfal, és lemezjátszó esetén is.

"Sok alaplapi (nem mind) ugyanezt tudja, csak 96/24-en. Akkor újra kérdem: miféle jobb hangminőségről beszélünk kérem?"

Fent vázoltam. Az én alaplapim is tud 96/24bit digit. A végeredményt viszont ugye nem kell ecsetelnem? Egy hót egyszerű (akár gagyinak is mondható) EMU0404-nek csak 1 fényévvel van jobb hangja, lejátszáskor és felvételkor egyaránt.

"De csak hogy megnyugodj, kanadában láttam laptopot i7-es procival, 4 giga rendszermemóriával és 2 gigás Radeonnal. Alaplapi volt. Odabaszott bármilyen gyengébb asztali gépnek. Ja, 96/24-es HD hangkarival. "

Ehhez nem kell kanadába menni, nekem ilyen volt a Dell notim amit nemrég (fél éve talán - de leeht, hogy 1 éve is van?) eladtam. Annyi különbséggel, hogy az enyémben 8GB RAM volt és egy NVidia 2GB videókártya.

"Lehet egy utolsó kérdésem?
    Ember! Miről beszélünk? :P"

Hát erről. :)
  • Zephyr Retiring
    Szega Naru.
    Látom felélénkültél.
    Igen, mindent leegyszerűsítek. Azért mert minden egyszerű. A dolgokat csak mi magunk állítjuk be bonyolultnak.
    Mit is tud egy alaplapi hangkártya?
    Külső forrásból hangot rögzíteni legtöbbször 44.1 kHz/16 biten 20 Hz és 20 kHz közötti tartományban.
    Akkor miféle hangminőségről beszélünk egyáltalán? A téma az alapesetről szólt.
    Sok alaplapi (nem mind) ugyanezt tudja, csak 96/24-en. Akkor újra kérdem: miféle jobb hangminőségről beszélünk kérem?
    Ja kérem, hogy a drága hangkarikat is el kell adni valakinek? Na ezt megértem :)
    Videókártyánál csak a megbízhatóságot mondtam. De csak hogy megnyugodj, kanadában láttam laptopot i7-es procival, 4 giga rendszermemóriával és 2 gigás Radeonnal. Alaplapi volt. Odabaszott bármilyen gyengébb asztali gépnek. Ja, 96/24-es HD hangkarival.
    Lehet egy utolsó kérdésem?
    Ember! Miről beszélünk? :P
  • narumon
    "Pont ugyanúgy, ahogy az alaplapi Radeon és Nvidia videókártyák is (alapesetben) kifogástalanul működnek..."

Jó a példa. Miért ne működne kifogástalanul? Ha nem működne akkor vissza kell vinni garanciális hibaként. Viszont a példa tökéletes. Ezeken az alaplapokon az olcsó gönye kártyák vannak - ha valaki normális videókártyát akart akkor bizony dedikált videókártyát kell a gépébe vennie - csakúgy mint hangkártya esetén.
  • narumon
    "Számukra annyi a lényeg: az asztali audio cd írók analóg és jó minőségű forrásból jobb és dinamikusabb hangfelvételt készítenek mint PC-s társaik."

Miért is? Nagyon leegyszerűsíted a dolgot. Szerintem te egy integrált hangkártyát veszel alapul. Egy normális PC-s hangkártya minden paraméterében erősen felülmúlja a kommersz asztali audio CD írók ide vontakozó elektronikáját. Akkor mégis miről beszélünk? Szerintem megint elmentél egy szűk egyirányú gondolkodásba... (integrált hangkari vagy olcsó gagyi hangkari)
  • narumon
    "Az még lemaradt, hogy digizni asztali ketyerékre mindig jobb hangzást produkál mint ugyanolyan kHz/bit-en PC-re."

Nyilván nem mindegy milyen eszközökről beszélünk, de általánosságban szokás szerint nem értek egyet :)

"Egyes fullextra kategóriás soundcardok esetleg tudják még ezt a jobb szintet súlyos ezrekért produkálni."

Erről van szó. De ha beraksz egy 100e forintos DAT-ot mondjuk az egyik oldalra akkor a másik oldalon sem az alaplapi integrált hangkártyával akarsz ugye rögzíteni (ami szerinted nem rossz - mondjuk én még normálisat nem láttam, már csak azért sem mert egy normális hangkártya ugye drágább mint egy jobb alaplap).

"Az asztali írók/rögzítők szintén ilyen elven működnek. Az audio deck eleve analóg. Akárcsak szalagos őse. Nem véletlen, hogy a hangstúdiókban még napjainkban is használnak ilyeneket."

Ez teljesen más tészta nem erről beszélünk.

"Az asztali audio cd író, a Philips DCC-je, a profibb MD felvevők (atrac IV. szint), és a DAT magnók is a digital-analóg konverzióból kovácsolnak előnyt a PC-s hangrögzítéssel szemben..."

Izé azt ugye tudod, hogy jelen esetben ADC-ről beszélünk azaz analóg jel digitálissá tételéből. Asztali audio CD írónak a legnagyobb hátránya egyébként az volt, hogy nem grabbeléssel másolta a CD-ket hanem onthefly - ez iszonyatosan nagy hátrány, az utólagos feldolgozás ahol rendelkezésre áll az idő MINDIG JOBB mint az on the fly.

"Természetesen mindennek csak akkor van értelme, ha a forrásanyagunk kiváló hangminőségű és széles frekvenciatartományú...mint pl. a bakelitlemezek is...ami meg szintén (jééé..) analóg technó :)"

Így van. Viszont a fent felsorolt eszközök DIGITÁLISAK, és nem analógok. Ugyebár mivel digitalizálásról beszélünk.
  • narumon
    Állok elébe, annyi, hogy akkor már a hangarival is 48khz-re rögzítem - legyen már egyforma. Biztos vagyok benne hogy hasonló árakat figyelembe véve az utóbbi (azaz a phonos - hangkártyás megoldás) fog jobban szólni.
  • Zephyr Retiring
    Csak előnyről beszéltem.
    A téma egy átlag zenehallgatónak elég uncsi lenne, ezért picit rövidítek. (Igény esetén részletesebb kifejtést a hi-fi choice-ban megtehetünk)
    Megkülönböztetünk közvetlen illetve közvetett átalakítást. Mindkettő a beérkező villamos jelet alakítja át digitális jellé.
    A közvetlennél a visszacsatolás nélküli architektúra a gyorsabb. A visszacsatolt viszont (hely)gazdaságosabb és jobb a linearitása.
    Még rövidebben: az asztali (hi-fi) lemezírók közvetlen AD-t használnak visszacsatolt struktúrával. A PC hangkártyák meg visszacsatolás nélküli struktúrát, ami csak gyorsabb, de nem jobb.
    Gondolom a legtöbben a felét sem értették mindennek :)
    Számukra annyi a lényeg: az asztali audio cd írók analóg és jó minőségű forrásból jobb és dinamikusabb hangfelvételt készítenek mint PC-s társaik.
    Mégis az alaplapi hangkártyák mellett érvelek. Miért is?
    Mert alapesetben, ha megbízható és márkás alaplapunk van (nem holmi búgó névtelen gagyi) akkor a hangkártyánk optimálisan van beállítva.
    Pont ugyanúgy, ahogy az alaplapi Radeon és Nvidia videókártyák is (alapesetben) kifogástalanul működnek...

Konklúzió: a mai erőgépek (számítógép/laptop) digitális hangrögzítésre gazdaságosabbak és a hangminőség tekintetében magasabb szinten dolgoznak mint asztali társaik (magasabb mintavétel nagyobb bitráta).
    Persze mint mindig most is akad kivétel:
    gyártottak DAT magnót 96 kHz-es hangrögzítési paraméterekkel is...
  • Musachy
    Viszont, ha már visszapörgetünk az időben, akkor azért te is tettél néhány olyan kijelentést, hogy amelyben az alaplapi hangkártya mellett érveltél. Továbbá a "pc-s hangrögzítést" analóg-digitális avagy vissza történő konverzió nélkül hogyan is kell elképzelni?
  • Zephyr Retiring
    Az még lemaradt, hogy digizni asztali ketyerékre mindig jobb hangzást produkál mint ugyanolyan kHz/bit-en PC-re.
    Egyes fullextra kategóriás soundcardok esetleg tudják még ezt a jobb szintet súlyos ezrekért produkálni. A technó lényege a hangzás analógosabbá tevésén alapul.
    Az asztali írók/rögzítők szintén ilyen elven működnek. Az audio deck eleve analóg. Akárcsak szalagos őse. Nem véletlen, hogy a hangstúdiókban még napjainkban is használnak ilyeneket. Az asztali audio cd író, a Philips DCC-je, a profibb MD felvevők (atrac IV. szint), és a DAT magnók is a digital-analóg konverzióból kovácsolnak előnyt a PC-s hangrögzítéssel szemben...

Természetesen mindennek csak akkor van értelme, ha a forrásanyagunk kiváló hangminőségű és széles frekvenciatartományú...mint pl. a bakelitlemezek is...ami meg szintén (jééé..) analóg technó :)
  • Zephyr Retiring
    Bakelitgyilkos :)
    Hanglemezórakreátor :)
    Nagyot hibáztál. De még jóváteheted:
    Keress még pár ilyen szépséget és tedd ahová kell :)
  • Zephyr Retiring
    Azért ezzel vitába szállnék :)
    Nem tudom mi volt a bemeneti forrás, de ha szeretsz kísérletezgetni a hangminőséggel, "mutatnék" valamit..
    Fogj egy dinamikus diszkólemezt, tedd fel a pörgetőre, kösd bele egy phonos erősítőbe (elég lesz az is hidd el) majd egy jó kis hq kábellel told át egy DAT-ra és rögzítsd 48 kHz-en.
    A másik tesztalany lehet külön phono (bánom is én) akár egy csöves végfokkal is, told bele a hq high end hangkaridba és mentsd el PC-n 44.1 kHz-be.

Aztán kezd el figyelgetni a hangminőséget barátom, majd (bingó!) egyszer csak rájössz, hogy az A felvétel a DAT-on miért lett jobb a B felvételnél a PC-n.
    (ha mégsem jönnél rá magadtól, Zephyr bátyó nagyon szívesen elmagyarázza, hogy: "mi is a hq valójában") :P
  • zoranpityu68
    Mit bénázol?
  • Musachy
    Én például inkább faliórát csinálnék egy-egy kiszolgált darabból...
  • Musachy
    A fenébe, ezt a hi-fi choice-ba akartam tenni! Bocsánat a megrögzött vinyl hívőktől (bár éppenséggel van apropója itt is, hiszen pont a nagy bakelitosok írták, hogy ilyenekkel digiznek...)!
  • narumon
    Nekem ezek nagyon kiestek. Annó mikor megjelentek akkor kipróbáltunk 1-2-t de nem estünk hasra (CD író jobb minőséget produkált), max akkor ruháznék be egyre a nosztalgia miatt ha 1-5e forintért hozzá lehetne jutni.
  • narumon
    Pár nap alatt 19.99-ről felment 25-re...
    http://www.amazon.de/Sonne-Limited-Chill-Version-Vinyl/dp/B00BBQD64Y/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1364576922&sr=8-2

lehet hogy jó befektetés lesz :)
  • Musachy
    Amott nagy eszmecsere volt az asztali cd írókról és tgolyó mester Dual cds7100 rw-je kapcsán írtam, hogy az LG ADR620 ugyanaz. Igen, a Dual gépét az LG gyártja Koreában.

• narumon
    Azt az újságtartót még el is tudnám képzelni a falon :)
  • Zephyr Retiring
    Szomorú vagy sem, a karcos lemezekkel is kell kezdeni valamit..
  • Musachy
    Láttam ilyet pár éve a vaterán, be is linkeltem. Ilyen hőhatására összehajtogatott tálkaféléket árult a majom, hát mondjuk konkrétan a bicska kinyílt a zsebemben tőle. Akkor is szomorú, ha már nem használható a lemez.
  • Zephyr Retiring
    Mihez kezdjünk kidobás és eltüzelés helyett régi bakelit lemezeinkkel?
    válasz itt :)

Lassan úgyis itt a húsvét, jönnek a vendégek is :P
  • narumon
    Jajj de értetlen vagy cimborám... :)
    Hát engem a Solphoto kért fel így nekik adok majd egy videót - az meg gondolom elérhető lesz honlapjukon vagy ilyesmi és innentől megtekinthető is lesz. :D
    Semmi komolyra nem kell gondolni egyébként.
  • Zephyr Retiring
    Igen privát felvétel.
    Igen megekinthető.
    Melyik igen? :D
  • narumon
  • narumon
    Szerintem igen.
  • Musachy
    Akkor az EZ volt, gondolom.
  • Zephyr Retiring
    Ezt az összevágott videót meg lehet majd tekinteni valamelyik videómegosztón, vagy szigorúan privát felvétel lesz?
    És közben megemlíthetnéd, milyen lemez meghallgatása van betervezve mostanság? :)
  • narumon
    Én nem bújkáltam :) A munka is viccesen hangzik, az utóbbi időben az volt a legnagyobb munkám, hogy a lejáró Unitlinked biztosításomat máshova tettem át :). Persze ez nem igaz, ha az ingyen munkát is nézzük akkor hétvégén a Siketek szépségversenyén kameráztam. Majd azzal is elleszek pár napot míg összevágok belőle egy kis pár perces használható kedvcsinálót...
  • narumon
    Hát én másikat nem ismerek, de konkrétan erről a Schiller-ről van szó :)