Bakelit lemezek
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."
Nahát, Ortofon hangszedõvel vannak!
imo :) science fiction is science fact
Mondjuk lehetne olcsóbb is<#hehe>#hehe>
Nem volt kedvem / idõm utánanézni / utánajárni, ha úgy tetszik.
In Lak\'ech Ala K\'in
http://www.kickstarter.com/projects/uturnaudio/the-orbit-turntable-0
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Csak azt nem értem, Weszkó bátyó hogyhogy nem tudott errõl a megoldásról?
Képzeld el mondjuk ezt a cuccot 😊 egy AT440-es tûvel<#eljen>#eljen>
Kicsit Trabi lenne Porsche motorral<#nyes>#nyes>
Csupán ennyit kellett volna még rááldoznod,
és már kész is.
Ki hitte volna, mi?<#vigyor>#vigyor>
Kezdjük az elején...de csak átfutom, mert szerintem ezzel többé-kevésbé
itt mindenki tisztában van:
1877-ben Edison bemutatja a lemezjátszó õsét a fonográfot..
1912-ben a Blue Amberol hengert, de ez csupán 4 percig zenélt egyfolytában..
1888-ban Berliner elõáll a barázdás hanglemezzel. De nem járt akkora sikerrel, mint elõdei. 1918-ig játékok mellé gyártották csupán.
Aztán....
Jött egy magyar (ugyan ki más?<#nevetes1>#nevetes1>)aki alig 20 évesen olyan berendezést épített a BBC-nek, ami 2,5 x 3,8 cm-es képernyõjén mutatott képet. 1926-ot írtunk csak még..
1935-tõl a CBS munkatársa, majd laborvezetõ, majd társasági igazgató és végül alelnök lett.
1940-ben mutatja be a világnak zseniális új találmányát: a színes televíziót<#taps>#taps>
Ezeket csak azért említem, mert jómagam is magyar származású volnék és büszke is vagyok rá. Nézzétek el nekem...
1948-at irunk, mikor Péter barátunk kifejleszti és teszteli a mikrobarázdás hanglemezeket.
10 évébe kerül, mire eljut az elsõ sztereó hangrögzítésû lemezekig.
Újabb 13 évbe, mire az elsõ quadrofon lemez is elkészül.
Ekkor már 1971-et írunk..
1982-ben beköszön a Sony és a Philips közös gyermeke a cd.
Egyszerûsége, kiváló hangminõsége tarol.
Országokban zárnak be vinyl lemezgyártó gyárakat.
Hála az "audiofil" társadalom hitterjesztésének (napjaink elektronikus zenéjének) a XX. század vége felé újra kezd divatba jönni..
A bakelit lemezjátszó.
Ez a szerkezet gyakorlatilag a legprimitívebb szerkezet amit a kerék után feltaláltak.
Nem áll másból, mint egy
TÁNYÉRBÓL amire a lemez lehetõleg szabályosan felfekszik, egy
MOTORBÓL (ami akár egy mosógép motor is lehetne ha ingadozásmentes sebességre is képes lenne) ami vagy direkthajtással vagy ékszíjjal (a zajcsökkentés miatt fejlesztették ki) hajtja egyforma fordulattal a tányért, egy egyensúly kiegyenlített
KARBÓL bekábelezve és egy hangszedõ
FEJBÕL ami a
TÛT tartja, áll.
Természetesen kell egy vázszerkezet is, amire építik mindezt.
Ezek a belépõ szintû "bakelit" lemezjátszó elemei.
Ezek mind mind megtalálhatóak a legolcsóbbtól a legdrágábbig minden lemezjátszóban.
A lemezjátszók árát (a tû ára után) csakis a vázszerkezet anyaga szabja meg. Ez alapesetben mûanyag, valamilyen fém, (alumíniumtól az aranyig bármi lehet) üveg, kristály vagy egyszerûen csak fa. De lehet szinte bármi.
Igen fa, amit a kedvenc Dual 704-esem is használ fõszerkezeti anyagként.
De a fa elõfordul egyes csöves vagy integrált hi-fi erõsítõkben is.
Néha csak díszítõ elemként, néha meg fõ vázszerkezetként.
Miért is pont a fa?
Mert a fa az egyik legjobb rezonancia elnyelõ a lehetséges anyagok közül. Mindamellett olcsó is. Mondhatni tökéletes erre a célra.
Az üveg meg szép. Azért üvegbõl lemezjátszója nem sok emberkének lehet a nagyvilágban (már ha az összes eladott és épített lemezjátszókat vesszük alapul) Szép, de drága.
Hangminõség szempontjából nemigen van jelentõsége.
Nem úgy, mint a tûnek. De a tûnek fej is kell.
Itt is akad bõven választék az 1000 ft-ostól a 100000 ft-osig.
Saját vélemény, de jobb ha mindenki eldönti inkább önmaga:
A mai árakat tekintve így 2013 eleje felé inkább veszek egy Shure M447-est 20 rongy körül, ami jó a Technics-tõl a Dual-ig szinte bármibe,
mint egy AT33EV-t 160 rongyért.
Biztos, hogy nem ugyanúgy szól a kettõ, mint ahogyan másként szól a Dual-om is más más hangszedõkkel.
Ki kell próbálni amit csak tudunk (vagy megengedhetünk magunknak) és dönteni kell.
Ennyi a jó lemezjátszó titka.
Természetesen nem a Naru-féle osztály, de a hi-fi lejátszók közt igencsak fent van (elég a gyári nyávogás, jel-zaj viszony és torzítási adatokat összevetni a többi márka típusaival). Természetesen ezek a használat során változnak, de kiindulási alap lehet.
Sokan abban a téveszmében élnek, hogy ez egy DJ lemezjátszó de ha így állnak hozzá nagyot tévednek (a Pana ezt egy nagyon komoly lejátszónak fejlesztette), nagyon komoly hifi (húha mit kapok mindjárt) lemezjátszókat zenél le teljes természetességgel.
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Szóval, nem árulom el, csak simán elmondom: 12e a lemezjátszó + kb. 45e a hangszedõ. Majdnem 60e-be áll az egész és távolról sem gondolom, hogy belépõ szintet képviselne, sõt, olyannyira elégedetlen vagyok vele, hogy lecserélem amint lehetséges. Mivel tisztában vagyok az elégtelenségeivel, már nem is hallgatom szívesen.
Nemrégiben érdeklõdtem egy használt... éppenséggel Dual felõl, de nem lett végül a vásárból semmi. Ha érdekel miért nem, kukkants be ide és olvass!
Azt állítod, hogy "a jó lemezjátszóknál a tû ami igazán fontos" - nos, az valóban fontos, de sokminden egyébre is szükség van ahhoz, hogy jó legyen az "egész" - a jó "egész"-et pedig aligha vásárolod meg 100e alatt.
"Kezdõszint" you know! <#ravasz1>#ravasz1>
In Lak\'ech Ala K\'in
Nekem az utóbbi idõkben ezek voltak emelkedõ sorrendben;
Omnitronic BD1450 aztán kellett egy normális ami egy zsírúj Pro-ject Debut III volt aztán egy használt Pro-ject RPM1.3 szintén új aztán most egy Technics SL1210Mk2 (természetesen használt) ezzel nagyon elégedett vagyok.
Természetesen régebben nekem is megvolt a szokásos Tesla, Itt, NAD és hasonló körök, de akkor még kölök voltam 😊
Nem blamálni akarom, csak érdekelne..
Utána majd elbeszélgethetünk arról, hogy kinek mit is takar a belépõ szint kifejezés a lemezjátszók dömpingjében...
In Lak\'ech Ala K\'in
Ahogy a Zanzibár mondotta volt vala: "Nem vagyok tökéletes!"
Ez rám is igaz 😄
Már ha van kedved és idõd ilyesmire 😊
Továbbá: nen az a kérdés, hogy vannak-e jobb cuccok (hi-fi cuccok) a Yamahánál. Nem vagyok naív. Természetesen tudom, hogy vannak. A kérdés csupán annyi: a Yamaha gyárt-e elég jó cuccokat, olyanokat ami egy hi-fistát is kielégithet?
A válasz pedig: igen gyárt.
Ennyi és nem több 😊
Amúgy meg ne az én kedvemért tanulj meg helyesen írni. A magad kedvéért tedd 😊
Az átlag hi-fista pedig folyton elégedetlen. Mindig hall valami hibát a rendszerében, amit igyekszik egy elem cserével korrigálni mielõbb 😊
Aztán az új cuccosban is talál majd hibát, ezért azt is lecseréli elõbb-utóbb 😊
De a lényeget nem jól látod.
Nem az a fontos, hogy milyen márkájú és milyen drága cuccod is van otthon.
A lényeg az, hogy mikor lesz olyan tökéletes hangcuccod mint nekem, amivel teljesen elégedett vagyok 😛
Viszont azt továbbra is bizton merem állítani, hogy egy Yamaha RX-V671 házimozi erõsítõre vétek lenne akárcsak egy Rega P2-t rákötni nemhogy mondjuk egy P5-öt. (szerintem az ég világon semmi különbséget nem hallana közöttük akkorát limitálna az erõsítõ)
Mert igazam volt, vagy mert nem volt igazam?
Azért ez édeskevés válasznak cimbi"
Miért mit kellett volna írni? Minden egyes beírásra válaszolnom kéne vagy mi? Ismerjük a Geminit tudjuk hogy vannak jó cuccaik meg kevésbé jók is.
"Yamahát zenére?
Már megint hülyeségeket beszélsz
olvass és tanulj!"
Pongyolán fogalmaztam, azokat a Yamahákat amikrõl itt és most szó van. (mondjuk az is egy érdekes dolog lenne, hogy ez mellé egy ugyan ilyen áru más készüléket rakni
"bocs, hogy ezt mondom, de sz@rt sem jelent, hogy hi-fi boltban dolgoztál. (Már csak azért sem, mert magát a hi-fi szót sem tudod nyelvtanilag helyesen leírni)"
Ember ez egy fórum, még a mondatok nyelvtaniságára sem figyel a többség nem hogy a hifi szóra. (és egészen biztosan nem fogok a kedvedért megállni és kikeresni a kötõjelet amivel lelassulna a gépelésem, sorry)
"De mint véleményt, tiszteletben tartom, hogy Neked nem tetszik."
Na látod 😊
Azért egy hifistát (ajjaj) is megkérdeznék errõl de nem hiszem, hogy soknak lenne otthon Yamahája. 😊
"Nem hallottál még Yamahát jól szólni. Oké.
Bár attól még lehet olyan, ami jól szól"
Lehet de valószínûleg ugyanabban az árban bármikor tudok mellé egy jobbat rakni más márkából. És ez a lényeg.
Mert igazam volt, vagy mert nem volt igazam?<#nevetes1>#nevetes1>
Azért ez édeskevés válasznak cimbi<#vigyor5>#vigyor5>
Yamahát zenére?
Már megint hülyeségeket beszélsz<#falbav>#falbav>
olvass és tanulj!
Igaz, 3 oldal de érdemes végigolvasni..
bocs, hogy ezt mondom, de sz@rt sem jelent, hogy hi-fi boltban dolgoztál. (Már csak azért sem, mert magát a hi-fi szót sem tudod nyelvtanilag helyesen leírni)
De mint véleményt, tiszteletben tartom, hogy Neked nem tetszik.
Ez rendben is van. Hiszen Flexi barátom sem volt elégedett (a mellesleg tökéletes) Yamahával, ezért árulta annó..
Nem hallottál még Yamahát jól szólni. Oké.
Bár attól még lehet olyan, ami jól szól<#vigyor>#vigyor>
Látom errõl nem lehet lebeszélni Téged."
Megint tévedsz.
"Pedig ha figyelmesen olvastál volna, akkor észre veszed Mucha barátom megjegyzését, miszerint annó Mflex barátunk Yamahája is qrva jól szólt. (ami mellesleg igaz is)"
No ezzel nem értek egyet. Yamahát házimozin kívül büdös életben nem ajánlanék senkinek zenére. Volt Yamahám nekem is, a szóban forgó típust is ismerem, sõt dolgoztam Hifi boltban ahol Yamaha dealerek voltunk - NEM HALLOTTAM MÉG JÓL SZÓLNI YAMAHÁT! Én ezt erre alapozom.
Persze Mflex Yamahája lehet hogy jól szólt Mflex zenéjével meg egyéb italo discokkal csak az nem fokmérõ. Ahhoz, hogy egy italodisco jól szóljon kell egy olcsó erõsítõ (akár egy ilyen Yamaha) kell egy olcsó lemezjátszó (használtan 5-20e forintos tétel), bele egy olcsó de normális hangszedõ (10-20e forintos tétel) és mindent kihoztál amit abból a zenébõl ki lehet hozni. Ugyanaz az Italo lemez ennél nagyságrendekkel drágább cuccon sem fog lényegesen jobban szólni. (tehát felesleges hozzá a 200-300e forintos lejátszó is). Amint viszont nem ilyen zenét akarsz hallgatni hanem mondjuk egy Diana Krallt, Kari Bremnest, stb, akkor nagyon gyorsan észreveszed, hogy a másik erõsítõ sokkal jobb, a másik lemezjátszó sokkal jobb, stb stb.
És lehet, hogy most rátapintottam a közöttünk lévõ véleménykülönbségre!
"vagy említhetném huszadjára a Geminit is, amire szintén senki sem reagál, pedig nagy márka a pörgetõk piacán. Ezt még a leghülyébbek is tudják..."
Nem volt rá mit reagálni.
Látom errõl nem lehet lebeszélni Téged.
Pedig ha figyelmesen olvastál volna, akkor észre veszed Mucha barátom megjegyzését, miszerint annó Mflex barátunk Yamahája is qrva jól szólt. (ami mellesleg igaz is) vagy említhetném huszadjára a Geminit is, amire szintén senki sem reagál, pedig nagy márka a pörgetõk piacán. Ezt még a leghülyébbek is tudják...
Ez remélem egy vicc, hogy ezért a két mûanyag valamiért ami a képen van 100e körüli összeget kérnek! Ránézésre olyan 30e-re tippeltem volna. Azért kapjunk a bugyinkba no, 300e forintért kurvajó lemezjátszókat lehet ám kapni+
"De kösz az infót, majd még gondolkodok!"
A csak síma lejátszást azt gondoltam, én inkább úgy értettem, hogy otthon magadban jazzt hallgatnál rajta vagy rockzenét, vagy tücc tücc a preferenciád?
A Dual attól (volt) különleges, hogy Shure fejet használt.
Abból is a V15-ös III-as típust.
De azt csak kevesen tudják, hogy kompatibilis vele a IV-es típus is 😊
Ami igaz ugyan, hogy barátok közt is 90 rongy, de ez van.
A belépõ szintû Dual-ok szeretik<#nyes>#nyes>
Érdekes, hogy az a Yamaha, amit mflex vaterázott (talán 12-ért), az is kitûnõen szólt, ahogy hallottuk annak idején.
De, ha már így állunk, akkor én például Rega Planart ajánlanék, vagy egy Clearaudio Championt:
Látom, megint hetet havat összehordasz itt<#nyes>#nyes>
Mit tanított Neked Naru kolléga?
Használj mindig külön phono-t! Nem emlékszel?<#hehe>#hehe>
Végre itt van egy (valamiért írni és fogalmazni kevésbé jól tudó) pénzes kolléga, aki nem sajnálja a zsét egy kúl cuccra.Te meg ilyen erõsítõbe integrált phono-val csalogatod a bakelitosok világába<#hehe>#hehe>
Meg mi az, hogy kezdõ szintû Dual<#nyes>#nyes>
Olyan nincs is 120 ezer környékén<#nevetes1>#nevetes1>
A csákó pillantást sem vetett az 5 rongyos Gemini ajánlatomra, pedig abba már gyakorlatilag (szinte) bármilyen profi hangszedõt tehetne.
Én már ennyibõl is tudom, hogy a csóka vagy tényleg abszolút kezdõ,
ahogyan azt állítja is, vagy csak kissé összezavarodott a sok "vegyédrágátmerazajóó" elmélettõl amivel a fejét tömitek..
Kiegészítés:
A szóban forgó "Dual"-t Ortofon OMB-10 (MM) hangszedõvel forgalmazzák.
In Lak\'ech Ala K\'in
A mixerre is csak az MM hangszedõvel ellátott lemezjátszót tudod majd csatlakoztatni. MC hangszedõvel elõ-elõerõsítõ nélkül nem valószínû, hogy meg fogod tudni szólaltatni.
In Lak\'ech Ala K\'in
In Lak\'ech Ala K\'in
Nem gondolkodtam még, van erõsítõm(Yamaha RX-V671) meg mixertáblám(Behringer DDM-4000) szerinted melyikre jobb a mixere nem?
Lehet érdeklõdni, mire óhajtod csatlakoztatni (elõerõsítõ, erõsítõ)) majd a gépet?
In Lak\'ech Ala K\'in
De igazad van nem értek hozzá!
In Lak\'ech Ala K\'in
De kösz az infót, majd még gondolkodok!
4.)Egyik sem jobb a másiknál. Ezek már sajna egy kaptafára készülnek.
A fõ cél az empéjtré tömcsi, de mivel hagytak rajta rca-t is, ezért
az esélye megvan a jobb hangminõségre is..
3.)Gyári állapotban nem, de egy tûcserével esetleg..
2.)Értjük hát<#eljen>#eljen>
és 1.)Mások véleményét csak akkor kérd ki, ha hallgatsz is rájuk<#nevetes1>#nevetes1>
Bizonyára vannak itt nálam öregebb motorosok is, de ha már egyáltalán lemezjátszóról beszélünk, akkor minimum egy ilyen (katt 😊
De figyelembe véve a 2.) pontot, ami ugyebár nem egy elhanyagolható tényezõ, Neked egy ilyesmit javasolnék inkább 😊
Ez ugyanúgy Gemini mint amit szeretnél, ráadásul még csicsás is
és még az ABBA is jól szól rajta 😊
Persze tût majd venned kell hozzá, de azt amúgy is sûrûn szoktunk<#hehe>#hehe>
Szerintetek ezek jól lejátszanák a lemezeket?
Vagyis melyik a jobbik?