5132
Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
  • narumon
    Jah de pont az ELP miatt írtam amit írtam. Egy érdekes és jó technika, de home-made körülmények között. Azaz garantáltan odafigyelve - de marhadrágán. Ha mondjuk kijönne a Sony egy hasonlóval az valószínűleg gyengébb lenne valamivel viszont a tömegtermelésnek hála nem 15.000 USD lenne hanem mondjuk 800USD, és az árkülönbséggel nem lenne gyengébb. Vannak most is nagyon jó lemezjátszók a Kuzmától, VPI-től és még sok mástól de ezek kis cégek kis szériával nagyon kevés R&D-vel és nagyon sok exkluzivitással. Egy mammut ezt változtatná vissza - mint ahogy korábban már utaltam rá a Technics kapcsán - kevésbé lenne exkluziv a dolog, kevésbé lenne kontrollált és kézi, viszont a töredékébe kerülne. Egy régen a Technics, Sony, Kenwood, Sansui stb által gyártott tangenciális lejátszó mondjuk került 200-300USD-be. Most ugyanennyi pénzért mennyivel jobb technikát tudnának adni? (Főleg, hogy anno a 300USD az mai értéken lehet, hogy 450 is van). Ehelyett most belépő szinten megveszel mondjuk egy Pro-Ject Debut Carbont ami szép és tisztességesen összerakott, de nulla innováció van benne - egy tisztességes iparosmunka de semmi más. És egy ilyen cég R&D költsége évi néhány tízezer euróban mérhető és nem eurómillióban - nyilván kevesebb anyaghoz férnek hozzá, kevesebb tesztelési lehetőséggel, kevesebb újítással így arra tudnak hagyatkozni ami már kipróbált, mások által feltalált és azt próbálják meg adaptálni - de esély sincs, hogy kifejlesszenek pl egy jó DD motort, egy lézer pickupot vagy egy tangenciális lejátszót, és ha mégis lelkesedésből összeraknak egy ilyet kisipari alkatrészekből akkor annak az lenne a vége (mint ahogy az is), hogy egy ilyen lemezjátszó 5000USD-tól indulna, pedig ugyanezt egy multi le tudná gyártani és adni 500-ért is.
    No nekem ezért hiányoznak ezek a gigászok (és felőlem akár még a google is lehet amelyik ilyet kezd el gyártani az mindegy csak tőke legyen mögötte....)
  • Wind 67
    Az a gond, ezek már pont nem azok a TŐKEERŐS gyártók mint régen.

Épp az a "gusztustalan szörnyeteg" gyártója a 2000-es évek elején tönkrement, mert nem volt kifizetődő a mai fogyasztói társadalomnak időt álló terméket gyártani, árulni. A mostani Naka már nem a régi Naka cég! mint ahogy a Rolls-Royce-t is bekebelezte a tömeggyártás úgy ezek a nagy cégek is elmentek a kevésbé precíz ám de annál szarabb termékek gyártása felé.
    Sokszor felteszem a kérdést magamba, mikre lenne képes a mai technikával pl: Patrick Cowley, de ezt már sajnos nem tudjuk meg...

Egyébként ITT egy mai kornak megfelelő ötvözet
  • narumon
    Azért nem bánnám ha valamelyik tőkeerős nagy gyártó belépne ismét a lemezjátszó piacra! Mai technikával, megfelelő R&D-vel félelmetes dolgokat ki lehet hozni még a lemezekből. Pl olcsó lézerlemezjátszókat nagyon el tudnék képzelni, vagy modern számítógépvezérelt tangenciális finomságokat.... óóóó de szép is lenne! :)
  • Musachy
    Úgy döntöttem, hogy ha felbukkanna egy eladó példány ebből azon az áron, akkor nem veszem meg.
  • narumon
    Egy másik gusztustalan DD szörnyeteg, ami az anno 7500USD árával "hódított" :) Most használtan valószínűleg 4-6x áron menne ha felbukkanna 1-1...

• Musachy
    na ilyet nem nagyon látni! Négy ezred százalékos nyávogás, 94dB jel-zaj viszony...
  • narumon
    ÉS egy kis érdekesség ha már itt tartunk. Minden idők egyik legjobb lemezjátszójának tartott Kenwood L07D (mkII) ami háát igen DD. És pl ilyen technikai adatai vannak:

Wow & Flutter: 0,004%
    S/N Ratio: 94dB
    Speed Deviation: 0%!!!!
    Weight: 33.8kg

Szar, szar, szar DD :)
  • narumon
    Jah főleg, hogy a REGA RP1 és a kis Pro-ject is -65dB

Ezért mondom én is, hogy lehet misztikumokba kapaszkodni csak a mérések és a számok mást mutatnak....
  • narumon
    Igen az a gond, hogy MINDENT egy kalap alá vesznek. Valaki hall egy tényleg szutyokszar DD lejátszót és onnantól szerinte minden DD lejátszó szar, és vice versa.
    Pedig egy lejátszónak a meghajtás csak egy eleme (mégcsak nem is a legfontosabb szerintem).
    Ami tény: egy jó DD drive nem fog sebességingadozni, rezonálni, brummolni, stb. Ezt már csak azzal is alá tudom támasztani, hogy van még a régi pro-ject-tel digitalizált zeném és a Technics-szel is. Előbbinél egy audó szerkesztőben megnézve LÉNYEGESEN nagyobb az alapzaj pl, és ugyebár itt nem egy 50e forintos szíjasról beszélünk...
  • Musachy
    A dübörgés (rumble) -70dB-től már elég jónak számít, a szóban forgó Technics -78dB. Ha ezt valaki nagyon zavarónak hallja, akkor gratulálok a füléhez vagy a rendszeréhez. Itt jön be az, hogy sokszor a túl kifinomult rendszer sem a legjobb dolog. Én bizonyos szinten ezt az audiophil mániát szőrszálhasogatásnak érzem.
    És bizony a szíjhajtásnak is megvannak a betegségei, az is rezeg, stb... A pont ott van, hogy kevesebbet kellett beleinvesztálni egy jó szíjas gépbe, mint egy DD-be. A többi demagógia.
  • Musachy
    Hát igen, ez szépen leírja azt, amiről már korábban is írtál. Tudod a demagógiától az emberek nehezen szabadulnak.
  • narumon
    És itt kipróbálták az 1200-t is:

"In absolute terms the sound could be critised for the slighly-narrowed imaging (and I mean slightly!) and a little bit of emphasis in the 100Hz region. But none of these annoyed me, and I spent many happy hours just listening to this combination. If you allow me to extrapolate, then I'd gather that an SL-1200 Mk2 plus one of Benz's second-generation ACE L, M or H cartridges yields an unbeatable 1000 euro record playing system!"

Conclusions

I can't help but like this turntable a lot. With the Benz MC Scheu and the Denon DL-103 it performed outright impressively and inspiring at these combinations' respective price points (even when the marriage with the Grado was less lucky, and the result rather ordinary). This, together with its ridiculously low price of 450 euro (internet shopping), makes it a no-brainer for quality of sound alone. Factoring in its battlecruiser build and then its easy-going functionality makes the SL-1200 a massive bargain which should be especially attractive to record collectors using many different cartridges. You don't have to take my word for it, but if you are shopping in the sub-1000 euro price bracket then you'd better not ignore the Technics. Whatever the experts say.
  • narumon
    Egy kis info a TNT-Audio oldaláról (amit én pl nagy respectben tartok igen jó reviewkat írnak mindenféle audió eszközről. Remélem tudtok angolul, ha nem akkor szívesen fordítok:

"The direct-drive principle has often been met with disdain and contempt from the audiophool quarter. This was probably and rightfully fueled by the tens of nasty cheap turntables Japan Inc made in the eigthies. But the other, less correct, cornerstone of this disdain was the notion that a quartz-locked DD would always be hunting for the correct speed, as opposed to the much safer and cleaner belt drive. The champions of this theory then blissfully ignored a number of belt-drive basics, namely that 1) a motor with an elastic belt driving an inert platter constitutes an underdamped mass-spring system, and thus resonates and 2) that the more sophisticated belt drive motor control units out there are remarkably similar to the 'hunting' controllers of good DDs and thus suffer the same 'faults'. But as usual, self-deception works wonders in this business and in the western hemisphere the direct-drive was effectively banned from the audiotype's world, in firm favour of a solution that entailed cheap motors on cheap plinths driving cheap platters on cheap bearings with cheap rubber belts.

The actual reason for the massive adoption of belt drive, of course, is that it allowed low-key cottage-industry types to enter the turntable market without investing in the research and tooling required to make a really good direct drive: had any of the presently-established European and American high-end turntable manufacturers tried to design a top-end DD model in the late seventies or early eighties they would have gone belly up in no time through lack of funding. No, they settled for belt drive, and flaunted it with the aid of the local audio press."
  • narumon
    Ez is igaz amit írsz - az egyszerű DD hajtásokra. Ugyanis megint csak azt tudom felhozni, hogy a gagyi "ócsó" DJ driveoknál ez valóban így van - viszont ugye a már itt említett Technics esetében (figyelem megint az 1200-ról van szó mert Technicsben is vannak szar DD-k pont ez mutatja azt, hogy nekik is csak a csúcs (drága) lemezjátszóba érte meg belerakni a fullos technikát), a lemért zajszint, dübörgés, szintén alacsonyabb mint a szíjas társaknál, mint ahogy a sebességtartási képességük is mérhetően jobb. Mondjuk ugye az 1200-as sorozatba eleve izolált indukciós motor a DD és a tányér nincs kapcsolatban fizikailag vele....
  • bigivan
    Szevasztok Tagok !
    Olvasom, jó kis vita volt itt ma, ezeket komálom, így referálnék is rá !
    Elöljáróban, elektronikai műszerész az egyik szakmám, így valamit konyitok a témához. Először is bevallom, pointer kolléga véleményével értek egyet. De nem azért, amit leirtatok ! Az alapvető ok, amiért nem nagyon preferálják a dd-t a highend-audióban a következő :
    Mivel a lemeztányér közvetlenül a motoron van, a motor mechanikai rezgéseitől egyáltalán nincs elszigetelve! A közvetlen hajtású lemeztányéron főleg a sebességkorrekciók miatt keletkeznek nagyobb rezgések, mivel a forgó tömeg sebességingadozásait csak nagy áramimpulzusokkal lehet kiegyenlíteni.Ezek olyan mechanikai rezgéseket keltenek, amelyek az alsó basszus-tartományban ( 20 - 50 Hz) erőteljesen növelik a zajszintet !( Ezt hívják a lemezjátszó dübörgésének !) Minél kisebb pólusszámú a hajtómotor, annál kisebb frekin jelentkezik a dübörgés , és minél nagyobb pólusszámú, annál nagyobb a mechanikai zaj frekije.
    Kb. ennyit gondoltam idevalónak, UFF, én beszéltem !
  • dj adrián
    Szerintem ez egy örök vita a DD és a BD között, és nem is lehet ebben igazságot tenni. Mind2 mellett és ellen is vannak érvek. Én a szíjhajtásra esküszök, de ez az én pozitív tapasztalataimból merítkezik. DJ-zésre én is DD-t használok.
  • Musachy
    Ehh... Inkább nem mondok semmit...
  • narumon
    És kíváncsi lennék mit mondana a "kollega" egy XR-Q7-re? Az is egy szar mert DD? :)))
  • narumon
    Nem látom pontosan, ez egy 838? Nagyon szép. Ez egy nagyon jó vas és ahogy látom az állapota is kiváló!
  • gyorgy74
    Az én lemezjátszóm is Direct Drive és sosem volt vele gondom. Tökéletesen tartsa a sebességet nem ingadozik pedig nem egy mai darab közel 27 éves. Egy jó összerakott még Japcsi géppel nem lehet gond. Persze vannak kókány megoldások de ebben a lemezjátszóban egy mosógépmotor van ami a mai lemezjátszók súlyával egyenértékű. Most nem tudom pontosan olyan 21 kg lehet az egész gép.
  • narumon
    Néhány nagy becsben tartott DD cucc a "hőskorból". A lista egy srác szubjektív listája, az első helyen szerinte a legjobb és úgy megyünk lefele-

1) Rockport Sirius
    2) Goldmund Reference
    3) Micro Seiki DDX-1500
    4) Micro Seiki DDX-1000
    5) Denon DP-60L
    6) Technics SP-10
    7) Technics SL-1200
    8) Revox 780?(DD w/linear arm)
    9) Denon DP-55F
  • narumon
    Pl
    http://www.musicdirect.com/p-157642-vpi-classic-direct-drive-turntable.aspx
  • pointer4
    Amúgy milyen high-end lemezjátszót ismesz direct drive megoldással? Mert én egyet nem találok.
    Csak ilyeneket:

1 2 3 4 5 6 7 8

Mert ha ezeknek az áraiba nem fér bele a direcdrive fejlesztés, akkor az nem lehet véletlen.
  • narumon
    Ez egy jó cikk a témában, én sem tudtam volna nagyon mást írni:
    http://www.mds975.co.uk/Content/vinyl01.html
  • narumon
    Hát egészen máshogy gondolkodunk. Egyébként a rút kiskacsa is jó lejátszó kb 5e forintért és a hangja is annyit ér, szintén szoktam ajánlani kezdőknek belépő szintnek (de biztos nem 20-ért annyiért már komoly hangot is kapni).
    Maradjunk annyiban, hogy nem értünk egyet és mindenki hallgassa azt ami neki tetszik.

Hint: Mivel jó ideje nem gyártják 150-ért egy talán jobb álapotú használt 1210-et lehet most venni, amik rakikon maradtak új készülékek azok általában 350-400 körül vannak kirakva. (Annyit én sem adnék érte)
  • pointer4
    Hát 15 éve árulok 1210-es lemezjátszót, volt időm unalmas perceimben kipróbálni.
    Közel sincs róla még csak jó véleményem sem.

Ez a lemezjátszó (ilyen) jobban szól nála: (és itt még drágán árulják)

http://www.bakelit.hu/portal/Budapest_/HiFi_cuccok/LP_lemezjatszok/Lemezjatszok/NAD_5120_1_155764_432392.html

Szóval, lehet sokan használják külföldön, meg tuningoják, de problémás/hibás felépításből akarnak jót kihozni, ami persze nem lehetetlen, csak felesleges erőfeszítés.
    A 1210 meg nem azért kerül 150be, mert annyit ér, hanem mert a technics DJ részelege túl van árazva, mert a sok DJ majom úgy is megveszi.
    Láttam már 40.000 HUF-os átadási árat is erre a lemezjátszóra, romániai exportra, közel 80 darabra.
  • narumon
    Jah bocs, ahonnan indultunk.
    Technics SL7 Wow and Flutter: 0.025% (azaz rosszabb mint az 1200-as de bőven jobb mint a szíjasok)
    És mit írnak róla? "Az SL10 "kistestvére" a teteje nem aluminiumból van hanem plexiből (ezt sokan azért szeretik mert jól látszik a lemez pörgése), viszont a javított mechanikának köszönhetően sokkal megbízhatóbb és csendesebb mint az SL10 és fantasztikus hangja van. A 80-as években a legjobb hifi termék díját is többször elnyerte. A mai olcsó árakon igazi best buy."

Én mindent így nézek - van omnitronic műanyag lejátszóm is - nem túl jó, de 5e forintot fizettem érte! Annyit meg símán megér annál sokkal jobb hangja van. Az SL7-re is igaz ez? Amennyiért vettem annyiért nehéz ilyen hangot venni ráadásul bekötöttem, a gyerektől kezdve az asszonyig mindenki tudja kezelni; lecsukod megnyomod a start gombot és jön a zene. Igazi instant élmény. én pl első lemezjátszónak nagyon ajánlom ezeket.
  • narumon
    Háhh ez nagyon jó :) Kár hogy a hangkart beleszúrta a lemezbe :D
  • narumon
    No akkor kezdjük az elején

"Már hogy lenne jó a direct drive?"

Ha nem lenne jó akkor nem gyártanának milliós high-end készüléket direct drive motorral...

"Nem tudja tartani a fordulatszámot egyenletesen, innentől kezdve össze vissza sétálnak a hangok."

Ez tök így van a gagyi driect drive-ok esetében. Szerencsére van normális is. Megsúgom, hogy egy Technics 1210 sebességingadozása kb egy fényévvel alacsonyabb mint a jobb szíjhajtású lemezjátszóknak. Igen, mérhetően. Ha te egy ilyenen sebességingadozást hallasz akkor vagy a lemezjátszó romlott el, vagy sürgősen nézesd meg a füledet.

"Nem véletlenül szíj hajtásúak a hifi lemezjátszók, egy 3-5-9-25kg-os tányérral."

Azért szíjhajtásúak mert sokkal egyszerűbb gyártani őket. A mai "ínséges időkben" nincs olyan tőkeerős cég aki rentábilisan tudna fejleszteni és gyártani egy jó minőségű direct drive lejátszót. A már fent említett technics esetében ez a Matshushitának milliárd dollárod tétel volt (a kifejlesztése), és több mint 3 millió darabot adtak el belőle, ezért kerül a lemezjátszó csak "párszázba" és nem mondjuk másfél millió forintba. És akkor lehet számolni, hogy egy mostani ilyen szintű direct drive-ot mennyiért kellene adni, hogy a várható néhány ezres eladási tétel fedezze a költségeket. Nos ezért szíjasak a mostani hifi lemezjátszók és ezért kerül millió feletti árba az a néhány DD ami mégis kapható. [Mellesleg a most kapható DD DJ lejátszók amik ilyen Technics koppincsok azok sem ugyanazt tudják ám, messze nem képviselnek olyan szintet]

"A direct drive semmire nem jó, csak jól hangzik, és a 80-as években eladható volt a népnek, illetve a DJ-knek, hamar vissza áll a fordulatra."

A lemezjátszók nagy része a 70-es 80-as években volt eladható a népnek tehát ez elég hibás érvelés.

"A motor tekercseléséből adódóan nem tud egyenletesen körbefordulni se, nincs annyi tekercspár, hogy én a motortengelyt megforgatva kézzel, ne érezném a darabos pozíciókat,"

Hát mondom, hogy rosszat forgatsz.

"innentől kezdve a tányér is ennyire fog egyenletesen körbefordulni."

Ajánlom nézz meg néhány mért adatot és ámulj.

"Ezt amúgy nem én találtam ki, alap audiofil kitétel, és könnyen is emészthető."

Pedig nagyon úgy néz ki, hogy beleestél abba a csapdába ami itt Magyarországon nagy divat - minden DD lejátszót lefikáznak mert az DJ-knek van! (Azt hagyjuk, hogy amikor kitalálták akkor még DJ-k a fasorba sem voltak). Ennek ellenére ha felmész egy külföldi hifi, high-end forumra ott általában semmi bajuk ezekkel az eszközökkel, olyannyira, hogy a Technics SL1200-as sorozat (igen a híres DJ drive) egészen nagy népszerűségnek örvend a hifizők körében, egészen komoly hangszedőket bír el a készülék és ráadásul elég jól moddolható.

Persze ne érts félre a helyén kell kezelni a dolgokat. High-End lejátszó lenne a Technics 1200-as sorozat? Nem, nem az! Alapkiépítésben semmi képpen sem. Az árához képest egy jó lejátszó? Igen mindenképpen!

És ezeket én úgy írom, hogy az évek során meglehetősen sok lemezjátszót hallottam, sőt nekem is volt jónéhány. Nekem jelenleg most a fő lejátszóm egy Technics SL1210Mk2, Audio Technica AT150MlX hangszedővel, kis kábeltuninggal. Ez pl legutóbb egy majd 200e forintos szíjhajtású Pro-ject lemezjátszót váltott nálam - ki merem jelenti, hogy ez a Technics kb egy ligával magasabban van mint az a szíjas csoda, pedig használtan olcsóbban vettem mint amennyiért a pro-jectet eladtam. Persze kapásból tudok neked olyan szíjhajtású lemezjátszót mondani amire lecserélném, de ott sem igazán a szíjhajtás miatt hanem mert hallottam és az egy sokkal jobb lemezjátszó, de az egy használt piacon 400-500 körül felbukkanó Kuzma - meglepő is lenne ha nem szólna jobban.

Aztán nem ejtettünk még szót arról, hogy milyen zenét hallgatsz. A Pro-jecten pl álom volt klasszikus zenét hallgatni - csak éppen én azt soha nem hallgatok. Amint felraktad rá a rock, pop, dance zenét a Technics-hez képest megdöglött az egész, és hát körbenézve a polcomon van 4-5db klasszikus zeném (a kötelezők), van 10-20 jazz zeném (ezek jók ám a Technicsen is) és van kb 300 rock zeném, 400 pop zeném 300 dance zeném és párszáz egyéb műfaj.

És akkor csak neked egy kis érdekességképpen a mért adatok:

Technics SL1210Mk2 Wow and Flutter: 0.01%, which means that the platter will stay within 1/100 of 1% of the desired speed.

Pro-Ject Debut III (közkedvelt "olcsó" szíjas): wow and flutter 0.12%
    A Regáké nagyságrendileg (az összes típusé: 0.1%
    Szar DD drive: 0.08-0.22-ig láttam már mindent
    a legtöbb ilyen hifi, high-end gyártó azonban ki sem meri írni csak azt írják, oda, hogy Low, mérésnél meg pislogás van.

Bocs, hogy kicsit hosszú voltam. Szívesen veszek még kérdéseket.

• pointer4

Biztos fincsi torta, de egy kicsit elmérte a cukrász :D
  • pointer4
    Már hogy lenne jó a direct drive? Nem tudja tartani a fordulatszámot egyenletesen, innentől kezdve össze vissza sétálnak a hangok. Nem véletlenül szíj hajtásúak a hifi lemezjátszók, egy 3-5-9-25kg-os tányérral.
    A direct drive semmire nem jó, csak jól hangzik, és a 80-as években eladható volt a népnek, illetve a DJ-knek, hamar vissza áll a fordulatra.
    A motor tekercseléséből adódóan nem tud egyenletesen körbefordulni se, nincs annyi tekercspár, hogy én a motortengelyt megforgatva kézzel, ne érezném a darabos pozíciókat, innentől kezdve a tányér is ennyire fog egyenletesen körbefordulni.

Ezt amúgy nem én találtam ki, alap audiofil kitétel, és könnyen is emészthető.
  • narumon
    Nekem valahogy a Grado-k eddig kimaradtak. Valahol anno még hallottam egy Grado Blue-t de az abszolút nem mozgatott meg ezért aztán nem is kíváncsiskodtam utána bár a statement családot szívesen kipróbálnám :)
  • narumon
    Elég nehéz lenne egy SL7-el DJ-zni amikor lineáris és ráadásul szegényke lecsukott tető nélkül el sem indul :) Ez egy izzig vérig Hi-Fi lemezjátszó igaz nem a felső kategóriából. A másik részével sem értek egyet egy jó direct drive-nak az ég világon semmi baja - sőőőőt!
  • pointer4
    Az direct drive-os volt nem ? Zene hallgatásra eléggé alkalmatlan konstrukció, minek bajlódsz vele? DJ-zel?
  • Biatomi
    Sziasztok!
    Grado FC+ (gold)-ról van valakinek valami tapasztalata?
    Akár negatív illetve poztitiv?
  • narumon
    Szerváltam egy Technics SL7-es linear csodát, egészen szép állapotban van a gyári hangszedő (P22) van rajta, nem nagy valami ezt le kell cserélnem ahhoz, hogy értékelni tudjam. Magáról a lemezjátszóról egyébként netszerte nagyon jókat írnak.
  • narumon
    Asszem én is maradok a MOV-nál.
  • narumon
    Hát ez kit érdekel? :D
  • dj adrián
    A Music On Vinyl kiadványok igen magas minőséget képviselnek, így számomra nem rérdés, hogy jobban fog szólni az USA pressingnél.
  • pointer4
    Jó kérdés, meg majd hogy hallani-e vinyl rippen.