Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
-
No akkor kezdjük az elején
"Már hogy lenne jó a direct drive?"
Ha nem lenne jó akkor nem gyártanának milliós high-end készüléket direct drive motorral...
"Nem tudja tartani a fordulatszámot egyenletesen, innentől kezdve össze vissza sétálnak a hangok."
Ez tök így van a gagyi driect drive-ok esetében. Szerencsére van normális is. Megsúgom, hogy egy Technics 1210 sebességingadozása kb egy fényévvel alacsonyabb mint a jobb szíjhajtású lemezjátszóknak. Igen, mérhetően. Ha te egy ilyenen sebességingadozást hallasz akkor vagy a lemezjátszó romlott el, vagy sürgősen nézesd meg a füledet.
"Nem véletlenül szíj hajtásúak a hifi lemezjátszók, egy 3-5-9-25kg-os tányérral."
Azért szíjhajtásúak mert sokkal egyszerűbb gyártani őket. A mai "ínséges időkben" nincs olyan tőkeerős cég aki rentábilisan tudna fejleszteni és gyártani egy jó minőségű direct drive lejátszót. A már fent említett technics esetében ez a Matshushitának milliárd dollárod tétel volt (a kifejlesztése), és több mint 3 millió darabot adtak el belőle, ezért kerül a lemezjátszó csak "párszázba" és nem mondjuk másfél millió forintba. És akkor lehet számolni, hogy egy mostani ilyen szintű direct drive-ot mennyiért kellene adni, hogy a várható néhány ezres eladási tétel fedezze a költségeket. Nos ezért szíjasak a mostani hifi lemezjátszók és ezért kerül millió feletti árba az a néhány DD ami mégis kapható. [Mellesleg a most kapható DD DJ lejátszók amik ilyen Technics koppincsok azok sem ugyanazt tudják ám, messze nem képviselnek olyan szintet]
"A direct drive semmire nem jó, csak jól hangzik, és a 80-as években eladható volt a népnek, illetve a DJ-knek, hamar vissza áll a fordulatra."
A lemezjátszók nagy része a 70-es 80-as években volt eladható a népnek tehát ez elég hibás érvelés.
"A motor tekercseléséből adódóan nem tud egyenletesen körbefordulni se, nincs annyi tekercspár, hogy én a motortengelyt megforgatva kézzel, ne érezném a darabos pozíciókat,"
Hát mondom, hogy rosszat forgatsz.
"innentől kezdve a tányér is ennyire fog egyenletesen körbefordulni."
Ajánlom nézz meg néhány mért adatot és ámulj.
"Ezt amúgy nem én találtam ki, alap audiofil kitétel, és könnyen is emészthető."
Pedig nagyon úgy néz ki, hogy beleestél abba a csapdába ami itt Magyarországon nagy divat - minden DD lejátszót lefikáznak mert az DJ-knek van! (Azt hagyjuk, hogy amikor kitalálták akkor még DJ-k a fasorba sem voltak). Ennek ellenére ha felmész egy külföldi hifi, high-end forumra ott általában semmi bajuk ezekkel az eszközökkel, olyannyira, hogy a Technics SL1200-as sorozat (igen a híres DJ drive) egészen nagy népszerűségnek örvend a hifizők körében, egészen komoly hangszedőket bír el a készülék és ráadásul elég jól moddolható.
Persze ne érts félre a helyén kell kezelni a dolgokat. High-End lejátszó lenne a Technics 1200-as sorozat? Nem, nem az! Alapkiépítésben semmi képpen sem. Az árához képest egy jó lejátszó? Igen mindenképpen!
És ezeket én úgy írom, hogy az évek során meglehetősen sok lemezjátszót hallottam, sőt nekem is volt jónéhány. Nekem jelenleg most a fő lejátszóm egy Technics SL1210Mk2, Audio Technica AT150MlX hangszedővel, kis kábeltuninggal. Ez pl legutóbb egy majd 200e forintos szíjhajtású Pro-ject lemezjátszót váltott nálam - ki merem jelenti, hogy ez a Technics kb egy ligával magasabban van mint az a szíjas csoda, pedig használtan olcsóbban vettem mint amennyiért a pro-jectet eladtam. Persze kapásból tudok neked olyan szíjhajtású lemezjátszót mondani amire lecserélném, de ott sem igazán a szíjhajtás miatt hanem mert hallottam és az egy sokkal jobb lemezjátszó, de az egy használt piacon 400-500 körül felbukkanó Kuzma - meglepő is lenne ha nem szólna jobban.
Aztán nem ejtettünk még szót arról, hogy milyen zenét hallgatsz. A Pro-jecten pl álom volt klasszikus zenét hallgatni - csak éppen én azt soha nem hallgatok. Amint felraktad rá a rock, pop, dance zenét a Technics-hez képest megdöglött az egész, és hát körbenézve a polcomon van 4-5db klasszikus zeném (a kötelezők), van 10-20 jazz zeném (ezek jók ám a Technicsen is) és van kb 300 rock zeném, 400 pop zeném 300 dance zeném és párszáz egyéb műfaj.
És akkor csak neked egy kis érdekességképpen a mért adatok:
Technics SL1210Mk2 Wow and Flutter: 0.01%, which means that the platter will stay within 1/100 of 1% of the desired speed.
Pro-Ject Debut III (közkedvelt "olcsó" szíjas): wow and flutter 0.12%
A Regáké nagyságrendileg (az összes típusé: 0.1%
Szar DD drive: 0.08-0.22-ig láttam már mindent
a legtöbb ilyen hifi, high-end gyártó azonban ki sem meri írni csak azt írják, oda, hogy Low, mérésnél meg pislogás van.
Bocs, hogy kicsit hosszú voltam. Szívesen veszek még kérdéseket.