Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
  • narumon
    Jah de pont az ELP miatt írtam amit írtam. Egy érdekes és jó technika, de home-made körülmények között. Azaz garantáltan odafigyelve - de marhadrágán. Ha mondjuk kijönne a Sony egy hasonlóval az valószínűleg gyengébb lenne valamivel viszont a tömegtermelésnek hála nem 15.000 USD lenne hanem mondjuk 800USD, és az árkülönbséggel nem lenne gyengébb. Vannak most is nagyon jó lemezjátszók a Kuzmától, VPI-től és még sok mástól de ezek kis cégek kis szériával nagyon kevés R&D-vel és nagyon sok exkluzivitással. Egy mammut ezt változtatná vissza - mint ahogy korábban már utaltam rá a Technics kapcsán - kevésbé lenne exkluziv a dolog, kevésbé lenne kontrollált és kézi, viszont a töredékébe kerülne. Egy régen a Technics, Sony, Kenwood, Sansui stb által gyártott tangenciális lejátszó mondjuk került 200-300USD-be. Most ugyanennyi pénzért mennyivel jobb technikát tudnának adni? (Főleg, hogy anno a 300USD az mai értéken lehet, hogy 450 is van). Ehelyett most belépő szinten megveszel mondjuk egy Pro-Ject Debut Carbont ami szép és tisztességesen összerakott, de nulla innováció van benne - egy tisztességes iparosmunka de semmi más. És egy ilyen cég R&D költsége évi néhány tízezer euróban mérhető és nem eurómillióban - nyilván kevesebb anyaghoz férnek hozzá, kevesebb tesztelési lehetőséggel, kevesebb újítással így arra tudnak hagyatkozni ami már kipróbált, mások által feltalált és azt próbálják meg adaptálni - de esély sincs, hogy kifejlesszenek pl egy jó DD motort, egy lézer pickupot vagy egy tangenciális lejátszót, és ha mégis lelkesedésből összeraknak egy ilyet kisipari alkatrészekből akkor annak az lenne a vége (mint ahogy az is), hogy egy ilyen lemezjátszó 5000USD-tól indulna, pedig ugyanezt egy multi le tudná gyártani és adni 500-ért is.
    No nekem ezért hiányoznak ezek a gigászok (és felőlem akár még a google is lehet amelyik ilyet kezd el gyártani az mindegy csak tőke legyen mögötte....)