127612
  • Renegade
    A rendőr ismerőseimnek eddig sem fizették ki a túlórát, hanem le kellett csúsztatniuk, mert parancsba lett adva, kíváncsi vagyok ezután mi lesz.
    mondjuk itt azért őrülten szórakoztató az a mondat, hogy, de hát, a te választásod, hogy mit szeretnél.

De meglátjuk, pár hónap és kiderül, hogy ez tényleg az alkalmazottakért van, vagy nem annyira.
  • Zephyr Retiring
    " A kérdések nagy része arról szól, hogy ki mit gondol. "

(Idézet a HG-tól.) Tehát miért ne lehetne szavazni róla?

Egyébként nem tudom ki mennyire követi a friss híreket, de időközben elfogadták a 3 éves keretidős túlóra-kérdést. Mondjuk nagyon nem lepődtem meg...
  • ToxiMaxi
    Petárdázás már vagy 4 éve tilos, még a birtoklását is tíltja a jogszabály. Amire rá lehetne kérdezni az a 3. osztályú tüzijáték.
    Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2018.12.13. 21:05:55
  • Zephyr Retiring
    Részemről jöhetnek..
  • Musachy
    A petárdázás okés, a karácsonyi ajándékozást úgy érzem eléggé közhelyes már, de legalább végre egyszer én is szavazhatok az elválasztó vonalra.
  • molnibalage83
    Két jövőbeli kérdés téma.

Mennyit költesz ajándékokra átlagosan karácsonykor egy emberre számolva? Hány embert és mennyire szűk/bő körben ajándékozol? Elválasztó vonalas lesz, ha már kérés volt.

Szilveszteri petárdázás? Tiltás vagy sem téma köré csoportosulva.

Ez így kb jó lesz?
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.12.13. 14:47:41
  • ToxiMaxi
    "Gondolom e törvény itt is akart segíteni, hogy jogszerűen tudjanak eljárni és kitudják fizetni a túlórákat."

Az a probléma, hogy az egészségügyben ez csak egy sebtapasz egy belső vérzésre. Semmit sem ér, semmit sem old meg, csak arra jó, hogy ideiglenesen a szemetet a szőnyeg alá söpörjük.
  • ximix #126483
    Én ez idáig olyan helyeken dolgoztam ahol havi elszámolás volt,
    így nincs rálátásom, a kollektív szerződéses túlórákra, és a munkaidőkeretre sem.

Még jóval ezelőtt az egész "hepaj" előtt volt rádióban beszélgetés arról,
    hogy a rendőr, tűzoltó, egészségügy (mentő) munkakörökben sok a túlóra, mert kevés a létszám,
    és a törvény szerint már nem adható több túlóra, viszont valakinek bent kell lennie, ezek nem azok a szakmák ahol bezárjuk a kaput "oszt jócakát".
    A probléma az, hogy a túlórát hivatalosan nem lehet elszámolni, mert azt a törvény nem engedi és így kifizetni sem tudják.

Gondolom e törvény itt is akart segíteni, hogy jogszerűen tudjanak eljárni és kitudják fizetni a túlórákat.
  • Zephyr Retiring
    Jól látod, ez a dolog abszolút nem a munkaerőhiányra lett kitalálva. Lentebb írod, hogy ezzel csak a multik járnak jól.
    Valójában nem csak ők. Minden munkáltató jól járhatna vele, ha...akarna.

Az én cégem olyan szempontból korrekt ezügyben, hogy mi nem élünk vele. Nálunk meg van becsülve a jó szakember. Eleve nincs is kötelező túlóra. Nálunk megkérdik a dolgozót, hogy lenne e kedve esetleg ekkor és ekkor vagy ettől eddig túlórázni. Természetesen 100%-os túlórapótlékért, amit a következő fizukor mindig ki is fizetnek.Bevezethetnék itt is nyugodtan a 3 éves keretidőt, sőt akár a 13. havi juttatást is eltörölhetnék ha akarnák. Cafetéria amúgy is csak adható, azt is elvehetnék, ha akarnák. De nem fogják. Jövőre sem.

Én azt mondom: helyes, hogy jogot kapjanak a munkáltatók a 3 éves keretidőre. Miért?
    Mert aki ezen tény fényében továbbra is ott marad, vagy eztán megy oda, az meg is érdemli ha 3 év múlva fizetik csak ki a "kötelező" túlóráját.
    Én azt mondom, épeszű ember messzire elkerüli az ilyen cégeket. Inkább oda megy dolgozni, ahol emberszámba veszik és meg is fizetik rendesen a tudását. Akkor is, ha picit messzebbre kell emiatt utaznia nap mint nap.
    Persze ez is csak egy vélemény. Más láthatja ezt is másképp mint én.
  • Renegade
    Hát én ennél tragikusabban látom, a lakosság felének kell egy erős vezető, aki frappáns, egyszerű mondatokban fogalmaz, lehessen valakit utálni, legyenek látvány beruházások, hasznosak helyett, aztán jól van ez így. Ez a narratíva rég óta megteszi nekünk.
  • Renegade
    Én azon konkrétan kiborultam, mármint, hogy milyen a magyar. Pár száz forintért több százezres tömeg, orvosokért, tanárokért, diákokért meg szinte semmi :(

most meg ugye a bírók, olyanok vagyunk mint a békák a fazékban.
  • molnibalage83
    Egy tüntetésnek semmi jogi következménye nincs. Ergo lehet tüntetgetni, de az egyetlen megmozdzulás, aminek talán volt hatása a netadó körüli izé volt, de talán ott is csak a fejükhöz kaptak maguktól ezek a férgek.
  • kamionosjoe
    Támogatom, had dolgozzon többet aki szeretne.
  • ToxiMaxi
    Én voltam választás után is és mennék most is ha lenne valamilyen szervezet, ami koordinálja ezt az egészet. Csak a domino legelejét kell elindítani, ha látják az emberek, hogy van aki képviseli őket, akkor mennének az utcára tömegével. Probléma a töketlen ellenzék és a nemlétező szakszervezetek.
  • ToxiMaxi
    Nem tudom te hol élsz de egy biztos, nem látod a problémát, nem látod a magyar valóságot.
    A munkaerőhiányra nem az a megoldás, hogy az ott dolgozókat még több munkára kötelezem. Ez egy vicc, hogy a munkavállaló dönti el, hogy aláírja vagy sem, ebből látszik, hogy minden realitást nélkülöz ez a törvény. Ha a kafetériát nem cseszték volna szét, bizonyos juttatásokra lenne kedvezőbb adókulcs, akkor lehetne nagyobb fizetést adni és nem mennének el külföldre az emberek, lenne munkaerő. Ez nem megoldás csak a multik támogatása. Hol van itt a családpolitika, amit oly bőszen hírdet a Fidesz? HOL?! Az ha apuka meg anyuka túlórázik és hullafáradtan érnek haza biztosan sokat segít majd a családokon, biztosan mégtöbb gyereket vállalnak majd.
  • Fbn Lx
    ebben az esetben akkor sem jönne ki a 49%, ha akkora lenne a fideszesek aránya az sg-n, mint az országban. Ezzel a törvényjavaslattal most konkrétan a fideszeseknek is egy tisztes része nem ért egyet, szerintem kicsit melléfogott vele a kormány...
    csak tüntetni már valahogy alig jár ki bárki, kicsit mindenki beleszarik már mindenbe, megtört a nép. Nem mentegetem magam, szerintem már én is hamarabb mennék át a határon, mint ki a térre.
  • molnibalage83
    Két nap alatt nem sikerült a kérdés feltevése előtt beküldeni javaslatot. Hozott anyagból dolgoztam részben...
  • Musachy
    Semmiképpen sem.
  • Zephyr Retiring
    Tetszett volna egy "esetleg működhetne ha..." illetve vagy egy "támogatnám, ha..." opció belevétele is.
    Így túl fekete-fehér: igen, vagy nem. Pont mint egy politikai választás: igen, vagy nem.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A legkönnyebb azt mondani valamiről, hogy ez és ez f@szság. Én szívesebben olvasnék véleményeket arról, hogy ez így nem jó, de így és így már esetleg működhetne. Ennyi infóból korrekt módon nem tudok dönteni, pláne így, ha eleve már maga a kérdés is negatív irányba mutat.
    Szerintem ez a szavazás úgy lett volna korrekt, ha maga a feltett kérdés is semleges marad. A "rabszolga törvény" eleve egy alpári elnevezés, plusz országos szinten legalább 5 nagyobb gyárat meg tudnék nevezni, akiknél az éves keretidőt eddig is használták. Több ezres munkavállaló team beleegyezésével, hiszen ha valamibe nem egyezek bele, akkor azt nyilvánvalóan nem írom alá szerződésben sem. 5 évet húztam le egy olyan cégnél, ahol éves keretidő volt. Átlagosan be is volt tartva az 1 év a kifizetésekre. Magyarul túlóráztál heti több alkalommal is, de kifizetni csak jóval később fizették ki. Ennek ellenére sokan túlóráztak, plusz nem is volt kötelező ott dolgozni, mégsem mondtak fel. 4 másik cég is van a közelben, voltak akik átmentek. Mások meg maradtak. Tehát lehetett így is úgy is dönteni. Ezért is nem értem ezt a felháborodást. Az a cég, aki eddig is kifizette a túlórákat, vélhetően eztán is kifogja. Akik meg eddig is éltek a haladékjoggal, eztán is élni fognak. Mi változik? A 3 év?
    Kérdem én: annyira nincs munkahely, hogy feltétlen ott kell dolgozni ahol 3 év a keretidő?
    Tessék itt egy megoldás: nem kell odamenni dolgozni. Talán akkor észbekapnak majd, hogy ne éljenek a 3 éves túlóra keretidő kifizetésekkel.
    De amíg lesznek akik vállalják így is a melót, addig a rendszer is működni fog. Pont.
  • molnibalage83
    Dettó.
  • Freeda Krueger
    Nem támogatom,akár érint ,akár nem.
  • molnibalage83
    Új kérdés. Ennél kiegyensúlyozottabb módon nem tudtam feltenni. A lent ajánlott válaszok alapján végtelen sok egyéb változat kitalálható lett volna.
  • molnibalage83
    Estig kitalálom a kérdéseket és akkor beteszem.
  • Renegade
    menj fel tetszőleges lakáj fészre: a lusták mentek ki tüntetni, ez értünk van, nem kötelező (ez a legaljasabb amúgy, aki ilyet hazudik az sosem volt vidéken), stb.

A vicc az egészben, hogy még Budapesten sem működhet a dolog. Sajnos abba nem gondolnak bele, hogy ezzel a törvénnyel megnyomorítják a vidéki családosokat. Ez gyakorlatilag egy fizetett kommunista szombat minden egyes héten. A választások alapján, az ország 49%-a fideszes, érdekes lenne látni, hogy az sg-n mi lenne az eredmény.

szóval tessék:

mi a véleményed a "rabszolga törvényről"?

támogatom
    nem támogatom
    tök mindegy, mert ha nem túlórázom akkor kirúgnak
    nem támogatom, mert így is túlórázom, ami ki sincsen fizetve
    egyéb, kifejtem

• molnibalage83
    Komolyabb kérdésjavaslatok nincsenek? A munkaidőset továbbra sem merem betenni a politika és egyértelműsége miatt. Épeszű ember ezt nem támogathatja.
  • Zephyr Retiring
    Zsír.
  • Musachy
    Vagy: kell-e több elválasztó vonalas szavazás?

a) persze
    b) tök mindegy, csak szavazhassunk
    c) francokat
    d) -------------------------- (ez egy elválasztó vonal)
    e) piros ruhás nő vagyok
    f) parókás kisfiú vagyok
  • Zephyr Retiring
    Akkor szavazzunk arra, hogy akarunk e még szavazni...

a) akar a rák, hagyjatok már ezekkel a hülye szavazásokkal békibe.
    b) szavaznák sűrűbben is ha volna...meg ha kéne...
    c) x

• Musachy
    Ideje lenne már valami jó kis elválasztó vonalas szavazást indítani!
  • Zephyr Retiring
    Én 450-ről hallottam januártól, de legyen csak 400.
    Gyakorlatilag minden szerződés arról szól, hogy aláírod vagy sem. De nem csak vidéken..

Példa: " Ezen szerződés aláírásával a munkavállaló elismeri, hogy minden hónap minden szombatján 8 óra hosszat egy előre meghatározott időintervallumban a munkáltató részére ellenjuttatás nélkül teljesít, a munkáltató iránymutatása alapján..."

Aláírod? Vagy nézel egy másik állás után? Tiéd a döntés.

Szerintem ennyi infó alapján bolond lenne bárki is aláírni munkavállalóként.
    Ám ha ugyanezen szerződés így folytatódna: " Munkáltató aláírásával vállalja, hogy a munkavállaló legkisebb garantált havi nettó bérminimuma 400 000 Ft /hó a 2019-es esztendőben december utolsó munkanapjáig..."

Vélhetően ennek fényében magasról tojnának legtöbben akár az évi 450 órás túlórára is.
    Ugyanakkor mivel már az évi 416 túlóra is gyakorlatilag 6+1 műszakot takar, lennének azért szép számmal, akik így sem írnák alá.

Egyszer kipróbáltam magam, hol a határ. Saját döntésem alapján egy választott év mind a 365 napján bementem volna dolgozni napi 8 órát.
    Jogilag hivatalosan nem lehet ilyet tenni. Az éves szabi egy dolog mert az megváltható, de a Munka Törvénykönyve elrendeli a havi minimum 1 vasárnap szabadnapot, amit mindenképp ki kell adni/venni, különben megbüntetik a munkáltatót. Ez alól az sem kivétel, ha a munkavállaló önként vállal minden egyes napot munkanapnak.
  • Renegade
    "de "a munkáltató és a munkavállaló írásbeli megállapodása alapján" ez felemelhető 400 órára - akár van kollektív szerződés, akár nincs."

ez vidéken nem azt jelenti, hogy na barátom, aláírod, vagy repülsz?
  • Zephyr Retiring
    Csak a tisztánlátás végett...
    Az új törvényjavaslat hatálybalépését rögzíteni kell a kollektív szerződésben.
    Ahol ez nincs, ott a jogszabály sem érvényesíthető, szumma szummárum: ott nem is lehet elrendelni az új módosított éves keretidőt.
    Ahol van kollektív szerződés, ott igen, ám a módosítást csak az eredeti szerződést aláírók újbóli aláírásával (tehát jóváhagyásával) lehet hatályba léptetni. Ahol ez nem lehetséges (halálozás vagy nyugdíjazás miatt), ott új kollektív szerződést kell létrehozni. Ha van szakszervezet (ami a dolgozót védi), az ő jóváhagyásuk is kell a dologhoz. Ahol nincs szakszervezet, ott pedig MINDEN EGYES dolgozó aláírása kell az új érvényes kollektív szerződéshez. Utolsó sanszként, ahol pedig még kollektív szerződés sincs, ott a Munka Törvénykönyve a mérvadó.
    Subsansz: kevés az a munkahely, ahol nincs kollektív szerződés, ugyanis az EU-s támogatás egyik alapfeltétele maga a kollektív szerződés megléte.

Tehát lehet szidni az új törvénymódosítást a 3 éves keretidőről, de gyakorlatilag még így is elég sokan dönthetnek az alkalmazása mellett illetve ellen.
  • ToxiMaxi
    Valami miatt nálunk ez nem működik. Bírka nép a magyar. Lásd azt az ápolónőt, mindenki tudta, hogy igazat beszél és rengetegen voltak hasonló helyzetben mégsem állt senki sem mellé, a túloldalról meg mindenki kussolt.
  • Fbn Lx
    az internet már teljesen szétbaszta az attention spanemet, konkrétan kajálás mellé videót nézek és néha átváltok hogy elolvassak egy képregényt a kajálás és videónézés közben, aztán átváltok és írok valakinek. Legalább kettő, de nem ritkán 3-4 labdával zsonglőrködik a figyelmem. Rég elmúltak azok az idők, amikor lefeküdtem zenét hallgatni és néztem a plafont.
  • Lacee86
    Még általános iskolás és gimis koromban rengetegszer, gyakorlatilag napi szinten hallgattam így zenét. Azóta sajnos nem túl gyakori, de azért úgy heti szinten egy keveset próbálok így hallgatni. Nagyon jó dolog, amikor nincs semmi más, csak a zene és te, mindenféle hangulatra.
  • Musachy
    Fura ez az egész. Manapság úgy tűnik, hogy nem arra halad a világ, amerre elindult, hanem visszafelé. Főleg fidesztánban. Épül szépen a kapitalokommunizmus. Vissza a kizsákmányoláshoz

Ja és nehogy már a vállalkozót sajnáljuk már... tisztelet a kivételnek.
  • QuippeR
    a szakszervezetek nem maguktól nőnek ki a földből, hanem emberek alapítják és vezetik őket. ha nincs megfelelő, akkor csinálni kell. ha senki nem csinál, annak meg nyilván van valami oka.
  • ToxiMaxi
    "ha nincs megfelelő érdekérvényesítés, és mindenki túl nyuszi, hogy ellenálljon."
    Mondj egy olyan szakszervezetet, csoportosulást, aki megfelelően védi a dolgozói érdekét. Én a vasutas szakszervezeten kívül nem tudok ilyet ma magyarországon. Itthon senki sem sztrájkol csak húzza az igát vagy elhúz innen. Elég nagy a kontraszt a franciákhoz képest, az se jó persze de ez se, hogy semmit sem teszünk.
  • Renegade
    szerintem a túlórákkal csak a kicsik vannak büntetve, csórikák mondjuk 180 nettóra bevállalnak 20%-nyi túlórát, az csak 36 ezer plusz, sok esetben ez a bruttón nem látszik, mert még mindig nagyon sok helyen okosban megy a fizetés. Ha meg jó helyen vagy akkor homeoffice, meg mondjuk 10% havonta, meg év végi bónusz, + juttatások és nem megszakadva lehet realizálni több mint ötvenet per hó.
    És akkor ott van még a KATA, a hazai csodafegyver, az állam nem piszkál, alkalmazni nem kell, de jó területen piszok sokat lehet keresni. Nyugdíjad mondjuk nem lesz, de állítólag azoknak se sok, akiknek járna.
  • QuippeR
    munkavállalóként is átvitt értelemben ételt adsz családoknak. például a munkáltatóénak. nyilván ha nem kéne a profit realizálásáért megcsinálni a munkádat, akkor senki nem adna neked egy fityinget sem, nem azért kapod a fizetést, mert a munkáltató milyen iszonyatosan jófej veled. szóval nem kell hanyattesni szerintem, hogy ki kinek ad ételt.

ahogy mondtad az elején, ugyanannak a dolognak a két oldala ez. az alkalmazott kis kockázatért kis nyereséget akar, a vállalkozó nagy kockázatért nagy nyereséget. amiről most szó van, az viszont az a helyzet, amiben a vállalkozó inkább tolná át a kockázatát az alkalmazottakra, mert megteheti, anélkül hogy erről az alkalmazottat megkérdezné vagy a nyereségből nagyobb szeletet adna. (most túlórázzál, mert sok a munka, nem fizetek érte, inkább megtartom a pénzt, aztán majd három év múlva adok pénzt, ha akkor is sok munka lesz, de ha nem, akkor meg nem adok. tehát a kockázatomat viseld te, a nyereséget elrakom én, beleszólásod nincsen.)

amúgy ezt is lehet tisztességesen csinálni, ha meg van beszélve, miért mi jár, ahogy az első példádban mondtad, de alapvetően az egész alkalmazotti szférára ráhúzni mindenféle ellentételezés nélkül, kifejezetten bunkó húzás. de nyilván meg lehet tenni, ha nincs megfelelő érdekérvényesítés, és mindenki túl nyuszi, hogy ellenálljon.