127612
-
#126570 Ez a másik fele, amiért az egész kérdésfelvetést nem értettem. -
#126569 (Nyelvtan 2-el nehéz hozzászólnom, de)
Ha jól tudom mind az angol, mind a német és még biztos van pár nyelv amiben a személyi névmásoknak neme(férfi/nő) van.
Ez magyarban nincs, így mi nem érezzük ezt a szelektálást, de aki ilyen nyelvi közegben nő fel, az már gyerekkorában kapja az ívet.
Plusza az angolban hozzáragadt a foglalkozásokhoz is pl: a policeman, fireman, amiben a man utal a személyre, ami férfi,
nálunk a rendőr, tűzoltó szó is elég, hogy tud személyről van szó aki lehet nő vagy férfi vagy még őse tudja micsoda, de az angol police és fire nem utal a személyre önmagában... ect
Ebből a szempontból a magyar nyelv elvileg megelőzte a többit.
Utoljára szerkesztette: ximix, 2019.01.25. 11:49:15 -
#126568 Mindig ezen a vitakultúrán akadok fel. Nálam a kultúra ott kezdődne, hogy sokan nem kezdenek el vitázni úgy, hogy láthatólag lövésük sincs a témáról.
Műszaki és természettudományos vonalon napi szintű tapasztalat, hogy ezen a téren analfabéták állnak bele teli talppal hülyeségekbe. Elmagyarázom, hogy téved. Tolja tovább fullba. És akkor meg van lepődve, hogy én és más is elküldi a hülyeségével a kurva anyjába.
És ennek az ál PC viselkedének a következménye az, hogy a "legyünk zöldek/PC/faszomtudja mik" vonalat követve orbitális faszságokat csinálnak. -
ToxiMaxi #126567 Amit írtál abban van igazság, bár mind a meleg, PC, meg gender témában szerintem egy nem annyira hangos kisebbség érdekeit tartják előbbre a többségnél és jelzőkkel illetik (pl.: homofób), azokat akiknek más a véleménye (kicsit ez ellentmondásos tudom) vagy egyáltalán van véleménye. Pont az a mai nyugati politika lényege, hogy egy nagy masszába gyúrjon mindenkit és az ellenvéleményeket úgy hatástalanítsa, hogy megjelöli azokat a "fűszálakat" akik magasabbra nőttek, más irányba dőlnek és itt nem a szélsőségekre gondolok.
Amit mondtál viszont nem jellemző erre a topic-ra, az itteni topic-lakók kb. jól behatárolhatóak és az általad említett káros viselkedést ritkán tapasztalni. -
#126566 Ha a maréknyi kisebbség (vagy többség, vagy annak gondolja magát többség, jelen esetben mindegy) a hangosabb és agresszívabb, akkor a békésebb oldal nem fog felesleges konfliktust csak azért egy fórumon, hogy gyűljenek a hozzászólások. Csak azért ugorjon, amikor látható, hogy ugratják? Amikor látható, hogy csak azért készült az a hozzászólás, mert már várja, hogy valaki reagáljon, és lehessen egy jót anyázni? Szándékosan úgy fogalmaz, hogy az bicskanyitogató legyen, és ezzel előre elvágja az értelmes társalgás lehetőségét.
Ha lenne vitakultúra - mondjuk tanították volna az iskolában, esetleg lehetne látni a világban erre meghatározó példát felsőbb körökben (akár politikai, akár egyéb témában), és tudnának beszélgetni úgy emberek egy témáról, hogy nem értenek egyet (félreértés ne essék, megtörtént többször itt a topicban ez is), akkor többen, szívesebben nyilvánítanának véleményt. Mert így a hangosabb, agresszívabb hangok nyernek teret. Ezzel együtt úgy gondolhatják, hogy mivel nem szóltak nekik vissza, így ők vannak többségben, és természetesen nekik van igazuk is.
Pedig lehet, hogy létezik más vélemény is, csak egy úthengerrel nehéz beszélgetni.
És ez nem csak a PC / nemPC témákra igaz. Nem alkalmazkodás, felesleges (!) konfliktuskerülés. Nincs értelme egy ilyen kis fórumon ilyesmivel foglalkozni, mert akihez szólnál annak sokszor nem célja az ismeretszerzés egy témában (ő már előre eldöntötte a saját kőbe vésett igazságát), ellenben örömmel elküld téged távoli vidékekre, ha merészelsz nem egyetérteni vele. -
ToxiMaxi #126565 Azért van a házigazda, meg a moderátorok, hogy az általad említett embereket eltakarítsák. Szerintem az nem megoldás egy problémára, hogy földbe dugom a fejem és inkább nem beszélek róla, mert mi van ha.... de akkor ne beszéljünk ilyenekről legyenek csak a szokásos limonádé kérdések, nehogy valaki megsértődjön. Egyébként pont ebbe az irányba tart a nyugati világ, hogy legyen PC mindenki és (témától függően) egy maréknyi kisebbséghez kelljen a többségnek alkalmazkodnia. -
#126564 Írtam a dátumot, visszalapozhatsz, ha valóban érdekel :) 124700-as hozzászólások környéke.
(és továbbra se vádoltalak semmivel, nem azt írtam, hogy konkrétan neked bármennyire éles véleményed volt, vagy hogy a lenti módon, vagy bármilyen minősíthetetlen módon fogalmaztál volna, csupán azt, hogy részt vettél egy hasonló témában felmerült beszélgetésben)
És azt se írtam, hogy ne legyen ilyenről szó, hanem azt, hogy az ilyen, valamelyest érzékeny beszélgetések sokszor arra futnak ki, hogy kinek-kinek megvan a meggyőződése, és aki azzal nem ért egyet, azt személyében kezdi támadni. Épp ezért többen, akik tudják, hogy ez lenne a vége, már bele se kezdenek egy vélemény kifejtésébe, mert úgy érzik, hogy kár bele.
Nem fúj a szél sehonnan, hacsak onnan nem, hogy a vagdalkozást és a személyeskedést (meg a passzív-agresszív mondatszerkesztést - ami sajnos gyakran előfordul a fórumon - nem tőled konkrétan, de bizonyára te is találkoztál már ilyennel) nem tartom értelmes beszélgetésnek, és az elmúlt közel 20 évben nagyjából már kitapasztalhattuk, hogy melyek azok a témák, amiknél ez könnyen és hamar előfordul. Többek között ezért lettek törölve / tiltva a politikai, és az aktuál-híres témák is.
Mert túl sokan fogalmaztak indulatból, és azonnal haraptak, ha valaki másképp merészelt gondolni valamit.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.01.25. 10:02:54 -
ToxiMaxi #126563 Nem, te azt írtad, hogy "Te is részt vettél 2017 nyarán az egyik ilyen beszélgetésben". Én erre megkérdeztem, hogy melyik beszélgetésre gondolsz. Emlékeim szerint a cigi témában fogalmaztam meg igen éles véleményt de nem tartom magam tévedhetetlennek. Azt gondolom ha már megemlítettél (nekem ez úgy jött le, hogy megvádoltál valamivel), akkor alá is támasztod a mondanivalódat.
Persze ha csak az a gond, hogy komolyabb hangvételű témákról, ne is beszéljünk, ne is vitázzunk, akkor értem már honnan fúj a szél. De nem hiszem, hogy a korábbiakban bármikor minősíthetetlen hangnemet ütöttem volna meg, itt vagy bármelyik témában, topic-ban az sg-n.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2019.01.25. 09:39:03 -
#126562 Nem azt írtam, hogy te vagy Fbn Ly így reagáltatok volna, hanem azt, hogy ez a téma már előfordult, és akkor is voltak indulatok.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.01.25. 09:05:20 -
ToxiMaxi #126561 Pontosítanád, hogy konkrétan mire gondolsz? Mert az általad idézett mondatot biztosan nem mondtam.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2019.01.25. 09:02:42 -
#126560 Csak sajnos az elmúlt évek során az ilyen beszélgetéseknél nagyon hamar az jött ki, hogy "nekem igazam van, és ő bármit is gondol, neki nincs" - és ilyen alapfelvetéssel nehéz kulturált módon beszélgetni róla.
Vagy előfordul az, hogy aki egy más véleményt képviselne, az már meg se szólal, mert az internetszerte és a fórumon is több helyen látható mérgező hangnem után nem érzi úgy, hogy lenne értelme, hogy nekiugorjanak.
Te is részt vettél 2017 nyarán az egyik ilyen beszélgetésben, és Fbn Lx kolléga is :) -
ToxiMaxi #126559 Szerintem, ennek a topicnak az is lenne a lényege, hogy ne csak kérdéseket tegyünk fel, hanem a témakörről el is mondjuk a véleményünket, akár meg is vitassuk.
Természetesen abban egyetértek, hogy kulturált hangnemben kell ezt tenni. -
#126558 Mint a régi viccben.
1. Ki a példaképe?
2. Miért pont Lenin? -
#126557 És akkor a feladat, hogy ezt a kérdéskört fogalmazd meg úgy, hogy nem vezeted rögtön a válaszadót valamilyen irányba.
Másik lehetőség, hogy rögtön azért készül egy ilyen kérdés, hogy legyen hol egy jót morogni / köpködni / összekapni a többi válaszadóval, aki merészel más véleményen lenni.
Nem egyszerű az ilyen kérdéseknél, hogy kulturált módon lehessen róla beszélgetni. Volt már szó ilyesmiről a topicban, sokan nem tudják az indulataikat fékezni.
"Önök szerint elfogult-e a kérdés, ugye nem?"
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.01.25. 05:40:42 -
Fbn Lx #126556 szerintem arra gondolt, hogy németországban most bevezették a "harmadik nemet", hivatalos dokumentumokban már lehet használni, illetve munkahelyi megszólításoknál lőttek a Damen und Herren-nek, mert megbasznak érte. Ennek pl lehet támogatni meg ellenezni a bevezetését. Vagy ilyenek, hogy gender-semleges wc, meg gender-semleges óvoda, amilyenek skandináv országokban vannak.
-
#126555 Nem tudom így értelmezni ezt így. -
ToxiMaxi #126554 Támogatod-e a bevezetését vagy sem. Vagy valami ilyesmi. -
Renegade #126553 ez hálás téma, még akkor is, ha nem vagy valamelyik szélsőség mellett -
#126552 Fogalmam sincs, hogy mikor születtem a napot leszámítva. -
#126551 Fogalmazd meg, mert így azt sem tudom, hogy mit kérdezzek. -
ToxiMaxi #126550 Az is jöhet. Meg akár a gender semlegességről is lehetne kérdés. -
#126549 Esetleg a videójátékokra még kérdés, hogy ki mennyit költ? -
ToxiMaxi #126548 Persze, mindenkinek teljesen mást jelent az, hogy csípős. Például én egy finom húsleveshez szinte mindig megkívánom a csípőst, de csak annyit, hogy egyensúlyban legyen a csípősség az ízzel, tehát ne nyomja el az ízt, de azért csípjen. Viszont keresztapám atomot csinál a levesből és gyöngyözik közben a homloka, annyira sok csípőst tesz hozzá. -
#126547 A második kérdés nehezen relativizálható, de teszik. -
ToxiMaxi #126546 Alkoholfogyasztási szokásokra is rá lehetne kérdezni. Vagy egy egyszerű sör vs. bor kérdés.
Lehetne a csípős kajákra is rákérdezni. Ki mennyire csípősen szereti.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2019.01.22. 19:38:13 -
#126545 Új szavazást. Elnézést, most csak ennyire telt tőlem. Nagyon sűrű az élet most. Javaslatok jöhetnek. A következő szavazásnak az ASMR-es jó lesz? -
#126544 Átlagosra szavaztam, bár szinte csak Xbox-on játszom, de figyelemmel kísérem az egyéb platformok megjelenését is. AAA címekből valóban egyre kevesebb jön, de én szívesen játszom indie, illetve rétegjátékokkal is, amik nem szerepelnek az eladási listák csúcsán. Szerencsére ezekből jó a felhozatal. -
#126543 Meg a Dying Ligth. 2015 számomra és más szerint is jó volt. De ami azóta megy. Pfff...
A Hellsign-t próbálta már valaki?
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.01.12. 22:34:49 -
Fbn Lx #126542 ja igen, szóval hozzá kell tennem, hogy bármekkora gyalázat is, de szerintem az év játéka a mobilos New Star Manager lett. Ki gondolta, hogy eljutunk ide. -
Fbn Lx #126541 ez az év finoman szólva is hulladék volt. Eljutottunk arra a szintre, ahol a AAA címek már zéró innovációt tudnak hozni, amelyik meg tudna valamit, az funkcionálisan egy tech demo. Az igazán jó címeket mostmár szinte kizárólag az indie játékok között keresgélem, ami ugye egy szemétdomb, de néha remek gyöngyszemekkel.
2016 volt az utolsó erős év - Dark Souls 3, XCOM 2, The Witness, valamint az első két Danganronpa, ott még bőven volt mivel játszani. 2015 is erős volt nagyon a Life is Strange meg a Witcher 3 miatt. de 17-et már pl. csak a Divinity 2 mentette meg, idén meg szinte semmi... talán a Return of the Obra Dinn, meg esetleg még a Subnauticát tudnám kiemelni meg a Kingdom Come: Deliverance, utóbbi csak a bugok és a polish hiánya miatt nem lett legendás nálam. -
ToxiMaxi #126540 Nekem ebben az évben a Destiny 2 mentette meg a játékfelhozatalt, pedig arra sem adnék egy erős 6-osnál többet. Volt 1-2 indie cím, ami nem volt rossz (Northguard, They are billions) de összességében nem volt egy jó év. -
#126539 Átlag alattira szavaztam, de csak PC-t nyúzom, de még úgyis ez jött ki, hogy jóindulatú voltam. Ha meg a híreket és botrányokat is nézem, akkor 2015-höz nézve valahol a tűrhetetlen és borzalmas eredményt kapom.
Gondolatébresztőnek.
2015-ben két olyan játék jelent meg, ami mai napig etalon nálam, a Life Is Strange és a Witcher III. Azóta nem is vette emlékeim szerint frissen megjelent játékot a Rise of The Tomb raider óta és attól sem estem hanyatt finoman szólva.
2018-ban a Frostpunk és Vampyr volt kiszemelve, de az elsőről amit hallottam, az alapján inkább skippeltem, pedig imádtam a This War of Mine-t. A Vampyr-t nem vettem meg, időhiány miatt majd akkor, ha már úgyis óccó lesz.
Több éves játékokból vettem sale-n, de oda jutottunk, hogy kb. alig van PC-s cím, amire ná rándítanám meg a vállam, hogy "whatever"...
PS4 konzolon ellenben azért több játék is érdekelne, de úgysincs rá időm és egyelőre csak ezért vesz a tököm PS4-et.
2015 óta a földbeállt a játékipar színvonala generálisan, a PS4 húzónevekre mondom azt, hogy "OK vagy jó" és néhány indie alkotásra, de azok nem váltják meg a világot. -
ToxiMaxi #126538 Elfelejtetted a szavazást... -
#126537 Hát szóljatok már rám, ha elfelejtem a szavazást...
Új szavazás.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.01.10. 19:35:46 -
Freeda Krueger #126536 Nem. -
#126535 Nem ittam alkoholt. -
#126534 Igen, bár azóta sokat javult a helyzet. -
#126533 Nem, vezetnem kellett haza. -
#126532 Archívum befrissítve. -
#126531 Új szavazás. Ha igény van rá, akkor ez rövid 2 napos lesz és teszek be még újabbat a héten.