964
Beszélgetés Buddha tanításáról, buddhizmusról
  • Anaid
    Hát örülök, hogy meg vagy elégedve a saját életszínvonaladdal. Sajnos vannak akik többet tettek le az asztalra mint te és még enniük sincs mit annak ellenére, hogy csöppet sem érnek nálad kevesebbet, sőt nem is tudnak nálad kevesebbet, csak esetleg más területen.
  • norbre
    na igen.. kérdés hogy milyen árat fizetünk majd ezért
  • sz4bolcs
    "a tábortűz körül éjszaka történeteket mesélnénk és zenélnék, a dombok között vörös naplementében a sámánokkal hallucinogén füveket pöfékelhetnénk." - Ne, ezeket a képeket nem bírja a szívem. xDDD
  • Solt
    :D
  • Fbn Lx
    "te még mindig a pusztán ijjazva vadásznál, ha idősebbek nem munkálkodtak volna azon..."
    Az idősek? Mert a fiatalok nem munkálkodhattak? Én megint csak nem tennék különbséget kor alapján ebben.

A pusztán íjazva vadászhatnánk, a végtelen természet gyümölcseiből korlátlanul fogyaszthatnánk, a tábortűz körül éjszaka történeteket mesélnénk és zenélnék, a dombok között vörös naplementében a sámánokkal hallucinogén füveket pöfékelhetnénk.
    Hálát adok a sorsnak, hogy manapság mindezen nem kell keresztülmennem, helyette akár a számítógép előtt is ülhetek. Mekkora szerencse, hogy voltak nagyjaink, akik az életszínvonalat magasabbra emelték...
  • sz4bolcs
    "Kedvesem, te még mindig a pusztán ijjazva vadásznál, ha idősebbek nem munkálkodtak volna azon, hogy ez az ország, vagy bármely ország ott tartson, ahol tart."
    -El vagy tájolódja. Egy része munkálkodott ezen. Egy másik fele meg ez ellen munkálkodott. Te automatikusan összekapcsoltad a kort a jócselekedetekkel, ami hülyeség.
  • sz4bolcs
    "Szóval vissza vannak kanyarodva azok a területek az érthetőséghez, és ezt úgy hívják, hogy oktatás, tanulás, olvasás."
  • sz4bolcs
    Most gondolj bele, két autószerelő fekszik az autó alatt, és barokk körmondatokat fogalmaznak egymásnak, miközben egyetlen szóval, vagy félmondattal is át tudják adni egymásnak a szükséges információt. -baromság...
  • sz4bolcs
    "Egy szakembernek még csak nem is kell tudnia átadni ezeknek a szakszavaknak a jelentését, elég, ha ő megértette, és utána hatékonyan tudja alkalmazni őket, "
  • Anaid
    Bölcsesség?
    Hát talán az általunk birtokolt tudás leghatékonyabb alkalmazásának ismerete. Illetve a tudás szelektálása az élethez igazodva "használhatóság" praktikusság alapján. (Hu ez elég rövid és száraz lett)
    "Idősödöm, fogy belőlem ami felesleges." Nem fizikálisan!!!!!
  • Anaid
    Hm, azért mert idős nem jár tisztelet? Pusztán kor miatt? Rég hallottam okos embertől ekkora szamárságot. Kedvesem, te még mindig a pusztán ijjazva vadásznál, ha idősebbek nem munkálkodtak volna azon, hogy ez az ország, vagy bármely ország ott tartson, ahol tart. Dolgoztak, feltaláltak, gyerekeket neveltek...soroljam még? Végig dolgozták az életüket, vagy annyit amennyit mindegy, rengeteget megtudtak arról tapasztalat alapján is, mi hogy egyszerűbb pl. a tankönyvekben leírtaknál, milyenek az emberi kapcsolatok...stb.
    Szakácsművészetet emlegettétek én is olyan példát írtam, íme még egy: Ha követed a leírt receptet két óra alatt készíted el a süteményt, ha van tapasztalatod találhatsz egyszerűbb, gyorsabb megoldást amivel egy óra alatt kész lehet. Talán mégis jó egy órát megspórolni. Ja és ha fiatalabb tőle tanul idővel ő is "ellesi" tőle ezeket az apró trükköket. Ugyebár az idő is pénz.:D
  • Anaid
    És jó az a tudomány képviselőinek, ha nem törekszenek közérthetőségre minél fokozottabban?
    Konkrét egyszerű példa: kutatók adományt gyűjtenének egy kísérletsorozathoz, elsorolják hogyaszongya fúziós folyamat egyebek, amiből szinte senki sem ért egy árva kukkot sem. Ellenben egyszerűen megfogalmazva: naperőmű...stb. (ja bocs a pédáértnapokban láttam egy filmet erről a TV-ben)
    Elgondolkodtál rajta, hogy miért találta ki majd minden vallás a példázatokat, példabeszédeket? Mert így szélesebb embertömegekkel érthette meg nézeteit és több szimpátia és követő kisérte felbukkanásukat, na és vajon miért tartották őket bölcsebbeknek másoknál? (holott, lehet az adott korban nem is tartoztak a legokosabb emberek közé) Rendelkeztek azzal a képességgel, bölcsességgel, hogy minél egyszerűbben fogalmaznak meg bármit, minél többen értik meg őket, minél egyszerűbben válaszolnak bonyolult kérdésekre is, annál többen értik meg őket, annál többen követik őket. Nem újkeletű tudás, több ezer éves.
  • Anaid
    Csakhogy a főnöknek nem csak pénzzel, hanem dolgozókkal, emberekkel is kell tudni bánni. Jó munkaerő nélkül nem sokra menne egy cég sem. Ahhoz pedig, hogy emberekkel szót értsen bizony emberismeret és tapasztalat is kell bőven. A jó szakember főleg mostanság állítólag ritka, nem árt ám, ha egy főnök beszélni is tud az alkalmazottaival és nem üldözi el őket a modorával. Teszemazt csupa selejtet gyártó kétbalkezesekkel egy cég sem jutna csúcsra ugyebár....:D A bölcsességet pedig ne keverd az intelligenciával nem ugyanaz. A problémamegoldó képesség és más képességek velünk született dolgok ugyan és a hajlam is, hogy bölcsek lehessünk, így gondolkodhassunk, de élettapasztalat is kell hozzá. Ja nem vagyok buddhista, nem vagyok semmilyen valláshoz tartozó, csak a magaméhoz ami részben azonos majd minddel.
  • sz4bolcs
    Én hirtelen meg sem tudnám fogalmazni, hogy mi a bölcsesség. Talán annak a tudása, hogy nem minden olyan, amilyennek látszik.

De ha nem érzeteket, akkor mi mást tapasztalna? Mi lenne az a valóság?
  • Fbn Lx
    Azt még lehagytam, de nekem nagyon szúrja a szemem, hogy manapság az idősebb emberek között nagyon sokan elvárják a pusztán életkoruk alapján szerintük nekik kijáró tiszteletet.
    Egyrészt alapvetően értelmetlen egy embert pusztán jelenlegi fizikai állapota miatt tisztelni. Ha az életkorának puszta ténye miatt fordulsz valakihez kiemelt tisztelettel, azzal nem teszel mást, mint elsöprő jelentőséget adsz magának az időnek, és konstatálod az idő feletted való mindenhatóságát. Mondjuk elismersz egy számszerű rendszert, ami az idő múlására építkezik, és ebben a rendszerben kiemelt rangokat ismersz el, ahol az időnek nagyobb számszerű értékéhez hozzácsatolod a tiszteletet. Szóval van itt nekünk az időre, mint elvont fogalomra építkező rendszerünk, amihez hozzácsapjuk a tiszteletet mint másik elvont fogalmat, amely életkor tisztelete nagyrészt a halál közelségétől való félelmen nyugszik. Értelmes ez a rendszer? A tisztelet pusztán a tudásra, bölcsességre vonatkozik.

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy manapság a tisztelhető tudás és bölcsesség, ami órával meg stopperrel nem mérhető, nagyon sok idős emberben ugyanúgy nincs meg, mint fiatalban, ezért a tisztelet kor alapján való leosztása értelmetlen.
    Az élettapasztalat nem tiszteletre méltó önmagában, de a tudás, ahová ez vezethet, vagy amire a tapasztalatot be lehet váltani, az igen.

A tapasztalás önmagában rengeteg hamis következtetést és tévképzetet rejt, ezért az élettapasztalat nem más, mint ezeknek az érzékleteknek a felhalmozása. Ami ezeket a tapasztalásokat megszűri, és nem érzeteket, hanem valóságot tapasztal, azt hívhatod bölcsességnek. Ez a rosta a tapasztalás mögött, ami a tisztelet alapját képezi, és nem mutat semmiféle összefüggést életkorral.
  • sz4bolcs
    Nyilván nem úgy készült a tanulmány, hogy valakit beküldtek kedden fél10-kor a munkaügyi központba, hogy nézze már meg, hogy éppen kik vannak ott.

Én nem értem azt, hogy mi szükség összemosni olyan nézeteket tudományos elképzelésekkel, amik nem álják ki a tudományosság próbáját, vagy egyenesen ellentétesek vele. Az igazság kiderítésében szerintem csak árt ez a fajta összemosás, 'arany középút'.

Milyen területekre gondolsz, minek kéne közérthetőbbnek lenni?
    A különböző tudományágak soha nem lesznek képzetlen emberek számára érthetőek, csak sok tanulással.
    De ez nem csak a természettudományokra jellemző, hanem bármire, aminek a megértéséhez tanulásra van szükség a konyhaművészettől kezdve az autószerelésen, zenélésen át a kvantumfizikáig. Mindenhol ott vannak a szakszavak, amik sokszor összetett jelenségeket jelölnek, amit ha a plebz számára érthetően akarnának leírni, akkor hosszú oldalakon át kéne fejtegetniük.
    Egy szakembernek még csak nem is kell tudnia átadni ezeknek a szakszavaknak a jelentését, elég, ha ő megértette, és utána hatékonyan tudja alkalmazni őket, és nem azért, hogy okosabbnak érezze magát, mert az magában semmit nem ér. Bárki érezheti magát okosnak akkor is, ha mélyebben köze nincs az adott témához, de felszínes tudása közérthető.
    Szóval vissza vannak kanyarodva azok a területek az érthetőséghez, és ezt úgy hívják, hogy oktatás, tanulás, olvasás. És lehetőleg ne csak ismeretterjesztést.
    Az ismeretterjesztés, ami egyszerűen, és hétköznapi tudással fölfogható módon foglalja össze a sokszor nagyon bonyolult jelenségek működését, csak felületes rálátást szokott adni. Ezeket könnyebb is összekutyulni olyan nézetekkel, amik, ha a jelenség működését mélyebben megértené valaki, akkor azok ellentétesek lennének.
    Szóval lehet valaki nagyon képzett egy adott témában, akkor is, ha nem használja a szakszavakat, de ennek inkább az előadó képességekhez van köze, mint ahhoz, hogy mennyire mélyítette el a tudását.
  • Fbn Lx
    Szerintem az élettapasztalatot és a bölcsességet nem kéne összemosni. Az élettapasztalat egy adott életúton szerzett ingerek sokasága, a bölcsesség meg valami állandóbb, elemibb, kortól független dolog.
    Különben is, ha egy kicsit is buddhista vagy tudhatnád, hogy a huszonixedik életét élő kölyök már 10 évesen is bölcsebb nálad :D
    Egyébként egy cég vezetéséhez manapság nem élettapasztalat meg bölcsesség kell, hanem jó spekuláció, gazdasági, logikai érzék, egyszóval érteni kell a pénzhez. Ezek egyrészt tanulható dolgok, másrészt meg született érzék sem árt hozzá, ami tapasztalattól független. Amennyire természettudomány, és leginkább matematika-központú ez a világ, sokkal nagyobb szükség van egy friss, analitikus agyra, mint egy tapasztalt öregre. Persze az idős, tapasztalt professzoroknak ma is nagy tekintélye van, de ez elsősorban nem életkoruk miatt, hanem tárgyi tudásuk miatt van. Szóval a fiatalság-öregség ma már sokadlagos szempont, szerintem egyáltalán nem ez az, ami lényeges lenne egy főnök szeméből. Ebben a komplex és roskadozó gazdasági rendszerre és természettudományos alapokra épülő világban fontosabb a parciális integrálás az élettapasztalatnál :D
    Már persze akkor, ha a világot szigorúan materiális szemszögből nézed, ami szinte már kötelező a megélhetés szempontjából, és amit manapság mindenki elvárna...
  • Anaid
    Ja, a megjegyzésedre: Könnyebb gondolkodni és érthetőbben fogalmazni, ha az embert nem "cseszegetik" folyton provokáló és lekezelő megjegyzésekkel. Kb. mindenkire igaz, csak a mérték változó kit mennyire idegesít az adott helyzetében ami lehet nyugis, meg kevésbé nyugis is és természetes módon hatással van rá. Az élet bonyolult...:D
  • Anaid
    Ja egyébként a vallásoknál is nagyon tetszenek az ún. példázatok, példabeszédek, amikor bonyolult kérdésekre egyszerű bárki számára érthető példán keresztül világítják meg a lényeget. Jó stílus és közérthető. Manapság sem ártana, ha bizonyos területeken visszakanyarodnának ahhoz, hogy a mondandó közérthető legyen, ne bonyolult valszeg többen értenék.:D:D Lehet még a magam fajták is:D:D
    A megértéshez kell az érthető megfogalmazás is. Meg egyébként is telhetetlen vagyok, szeretem, ha egy-egy dolgot amiről beszélek nem csak én értek meg, hanem elég egyszerű a megfogalmazás ahhoz, hogy más is értse. Ha meg tudom úgy fogalmazni, hogy csak kevesen értsék attól nem érzem magam okosabbnak. Ahhoz, hogy az emberekkel, minél több emberrel megtaláljuk a közös hangot magunkra és rájuk is oda kell figyelni. Én hogy fogalmazom meg, ő hogy érti meg. Bár ehhez néminemű tapasztalat emberismeret terén sem hátrány.
  • Anaid
    Komolyabb cégeknél....hmm akkor kevés a komolyabb cég. Na szal azt írod, hogy fiataloknak épp olyan nehéz elhelyezkedni, meg cikk. Hát valóságosan én azt látom, ha bementem jelentkezni a munkaügyi központba, hogy zömében igen jól behatárolható kikkel találkozom. Főleg idősebb korosztály 30-40 felettiek ill a fiatalok közül minden ellenkező híreszteléssel ellentétben főleg férfiak. Alig találkoztam pl. 20-as nőkkel. Lehet én mentem nem jókor:D:D Lehetnek okoskodások, de hogy ha az ember körülnéz mit lát és ez ellentmond bizonyos híreszteléseknek, akkor kételkedni kezd és elgondolkodik.
    Olyan ez az egész rendszer, mit a hússütés (hogy egy kicsit hű legyek a vallási példázatok egyszerűségéhez:D) Előveszi az ember a fagyóból a húst ami nem annyira friss, de jó, hozzáad friss fűszereket meg szalonnával megspékeli egyebek és megsüti. De azért ha elkészül nem csak a friss fűszereket fogyasztja el, meg a szalonnát attól, hogy a hús nem friss volt. Együtt az igazi:D Kb így lenne jó minden területen is, megőrizni évtizedes, százados, ezredes dolgokból, ami jó és értékes és hozzátenni az újdonságokat, sem ehhez ragaszkodni, sem ahhoz nem a legnyerőbb kombináció. Én ebben hiszek valszeg ezért mosok össze régi és másfajta nézeteket a modern tudományos elképzelésekkel. Talány jobban dominál nálam az arany középút elv, mint másoknál. Talán ez nem volt teljesen érthető a gondolkodásmódom kapcsán.
  • sz4bolcs
    Hát most sikerült jó pár értelmes gondolatot írnod, meg szerintem nem sok mindenkit zavar, hogy ide írtad, úgyhogy itt válaszolok is.
    Ha valakit zavar ez a kis kitérő, akkor kimoderáltatom.

Én úgy gondolom, hogy egy fiatal pályakezdőnek ugyanúgy nehéz munkát találnia, mint egy nyugdíj fele közeledő embernek.
    Azok vannak előnyben, akik már rendelkeznek munkatapasztalattal az adott területen, és még jó pár évig alkalmazhatóak.

Ha jobban érdekel ez a téma, akkor nekem az egyik kurzuson volt egy ilyen tételem: "Az idősek társadalmi marginalizációjának okai, és a megszüntetés lehetséges módozatai. Reszocializáció.", amihez egy érdekes tanulmányt kaptunk feldolgozásra:
    'SZÉMAN ZSUZSA - Ki az idős? – Az öregedés különböző
    szempontjai'
    Netről le lehet húzni.
    A cikkből kitűnik, hogy amit írsz, itt magyarhonban a munkáltató diszkriminációja az idősebb korosztállyal szemben nem hosszú távon fog problémát okozni, hanem már most is problémát jelent, együtt a magyar lakosság katasztrófális egészségügyi állapotával, ami a fiatalabbtól az idősebb kor felé haladva egyre csak romlik.

Azt nem tudom, honnan veszed, hogy felbomlott ez a szamárlétra rendszer, komolyabb (értsd: profitorientált) cégeknél szerintem pályakezdőre senki nem bízna fontosabb pozíciót hacsak nem nagyon tehetséges. Ez szerintem régen is így volt, bár ilyen gazdasági helyzet mellett tényleg nagyobb szerepe van a kapcsolati tőkének.
    De az, hogy a "fiatalok fent kezdik" szerintem egy elég ostoba kijelentés.

Ha valaki itthon nem tud elhelyezkedni, akkor nekem logikusnak tűnik, hogy máshol próbálkozik, főleg ha még fiatal, így van erre lehetősége. Nekem is van pár ismerősöm, akik a rezsit alig bírták fizetni, napról napra éltek, miközben minden lehetséges úton próbálkoztak olyan állást találni, ahol normálisan megfizetik őket. Nem jött össze, ezért kimentek Angliába, és ott jól élnek, megfizetik őket, félre is tudnak tenni. Pedig az egyik 2-3 évig volt óraadó egy középiskolában, és így is szűkösen élt.

A szülők amúgy mindig az ő szüleiktől kapott értékeket adják át a gyerekeiknek, úgyhogy szerintem fölösleges ezen dilemmázni. Nincs olyan, hogy "na most én életre nevelem a gyerekeim, nem a helyes értékrendre", mert ahogy a szülő él az számára a helyes értékrend is egyben, ezek nem szétválaszthatóak. Mindenki hozott anyagból dolgozik. :)
  • Anaid
    Nem tudtam hova írjam....
    A tegnapi beszélgetés kapcsán fel lett vetve a fiatalabb generációk nevelésének kérdése. Pár gondolat ehhez kapcsolódóan: Én globálisabb problémának tekintem, ami nem feltétlenül a családokból fakad. Nézzük csak: médiák hangoztatják mér gyerekeknek is, hogy rajta legyél sztár, valósítsd meg önmagad meg hasonló marhaságok, munka területén a munkaadók úgy alkalmazzák zömében az emberkéket, mintha a fiatalság érdem lenne, nem múló állapot. Felbomlott az a szamárlétra rendszer ami régebben volt, hogy kezdőként fiatalként a létra aljáról kezded, majd idővel léphetsz följebb addig pedig zömében idősebbek irányítanak. Ez és a családok összetartása is tudat alatt is követelményként állított fel tiszteletet idősebbekkel szemben. A fene hatalmas szabadság meg, ami hozzá lett vágva a fiatalokhoz létrehozott egy fogjuk meg a dolgok könnyebbik végét magatartást, ha a hazámban nem kapok olyan lehetőséget amilyet akarok, fogom magam és lelépek, minek tennék erőfeszítéseket, ha könnyebben is lehet....Az idősebbek, akik most szülők nemigazán tudják hogy neveljék ilyen hatások és ilyen változások után a gyerekeiket, hiszen alapjaiban más volt az a rendszer, amiben ők nevelkedtek, nem hagyatkozhatnak semmilyen tapasztalatra amelyet "otthonról hozhattak" volna. Felmerül a "helyes értékrendekre neveljem a gyerekeket vagy a jelenlegi életre?" kérdése, ami alapjában gáz, mert ennek a két szemléletnek egyezni kellene. Sok esetben eltűnőben van a fiatalság erény, nem múló állapot meg érdekelvű szemlélet munkáltatók részéről a tisztelet és megbecsülés az idősebb korosztályok felé, amiből hosszú távon sztem nem kicsi problémák lehetnek. A fiatalok is lehetnek okosak, ahogy nemegy az is, csakhogy még nincs meg bennük az a fajta életbölcsesség, amelyet az élettapasztalat alakít ki az emberben és így döntéseik lehetnek okosak, de nem valószínű, hogy bölcs döntéseket hoznának. Munkahelyek szempontjából is látható ez, cégek alakulnak és baromi hamar "tönkre is mennek". Hiányzik a hosszútávú bölcs gondolkodás, a nem törelmetlen gyorsan meggazdagodni hozzáállás. A bölcs, türelmes vezetés, előre gondolkodás, élettapasztalat ezen és más területen is nélkülözhetetlen lenne, csakhát kiktől tanulják meg a fiatalok, ha már fent kezdik, nem lent a fenti idősebb, bölcsebb embereket példaként szemlélve, tőlük tanulva? Huh, egyszerre kb. ennyit, most nincs több időm, hogy bővebben kifejtsem. De ne értsd félre, nem irigység, inkább szülőként aggódás íratja ezt velem. Kiktől tanuljanak a fiatalok helyes és bölcs gondolkodást, ha nincsenek és adott esetben el sem akarják tűrni az idősebb segítő és fiatalos túlkapásoktól (melyek életkorból adódnak) védő idősebb őket irányító és segítő "kezeket"?
  • Anaid
    Van, csak halkabb, ezért kérdeztem, hogy hangosíthatóak. A mi hangfalunk nem akkora szám, de hallatszik rajta. Mindegy.
  • sz4bolcs
    De, az első elején van valami susmorgás, de az összes többin semmi.
  • Anaid
    Na ennyit a modern technikáról....nem töltötte át. Sorry én megpróbáltam.
  • Anaid
    Megtalálod a felvétel elején a hangot?
    Hangosabb?
    Ugyanaz a teló ahogy a lányom énekelget a zenére.
  • Anaid
    Ja, így még egy női agy főleg ha túlnyomó részt jobb féltekés is felfogja
  • sz4bolcs
    Tiszta tudat=nem ragaszkodni.
    Szennyezett tudat=ragaszkodni.

Lehet, így érthetőbb.
  • sz4bolcs
    Ez klasszikus buddhista tagolás. A hatodik érzékszerv a tudat, vagy elme, amiben a gondolatok, vagy fogalmak jelennek meg.
  • Anaid
    Azért az nem teljesen világos, hogy aszongya: újjászületés, aki mocskos újjászületik, aki nem, nem, viszont akinél megszűnik a léthez ragaszkodás nem születik újjá. Hogy is van ez? Ragaszkodni se kellene, meg mocskosnak lenni se, vagy elég egy"kritériumnak megfelelni"?
  • Anaid
    Az érzetek halmazának definíciójában tetszik, hogy 6 érzethalmazt említ nem csak ötöt.:D
  • sz4bolcs
    Lankavatara szútra:

"Lanká ura, a lények jelenségek, olyanok, mint a falra festett alakok, nem rendelkeznek fogékonysággal se tudatossággal. Lanká ura, az egész világ mentes a cselekvéstől és a tettől, mivel egyetlen dolognak nincs valóságtartalma, nincs meghallott és nincs hallás. Lanká ura, az egész világ olyan, mint egy mágikusan alkotott kép. Ezt nem értik meg a bölcselkedők és a tudatlanok. Lanká ura, aki a dolgokat így látja, az a valóságot látja. Az, aki a dolgokat másképp látja, az a megkülönböztetésben leledzik, az a megkülönböztetéstől függ, és a kettősséghez ragaszkodik. Ez olyan, mint a tükörben visszaverődött képünket nézni, a vízen vagy a holdfényben lévő árnyékunkat nézni, a házban lévő árnyékunkat nézni, a völgyben hangzó visszhangot hallgatni. Az emberek megragadják a megkülönböztetés szülte önön árnyékukat, fenntartják a dharma és az adharma megkülönböztetését, haboznak megszüntetni a kettősséget, folytatják a megkülönböztetést, és soha nem érik el a nyugalmat. A nyugalom az egységet (ékágra) jelenti, a nyugalom szüli a legmagasabb szamádhit, amely elnyeri a Tathágataság méhébe való belépést, amely az önmagad belsejében megvalósított nemes tudás birodalma."
  • sz4bolcs
    Vaze, Christiansen, Fbn Lx, ti nagyon jók vagytok. :))
    Néha úgy érzem, hogy nem hiába nyitottam ezt a topicot.

Kis jogacsára:
    raktározó tudat
    jogacsára

[...] "A dolgok közepébe vágva, azt mondhatjuk, hogya jnaná-val ellentétben, ami valamiféle transzcendens tudást, illetve ismeretet takar, a vijnana ,a hétköznapi ismereteket jelenti. Azt az empírikus tapasztalatokból nyert ismerethalmazt, ami az anyagi világgal való érintkezésből fakad. Mint ilyen, mindig hiányos, szennyezett és tévedésekkel teli, hiszen illúzórikus alapokon álló világra vonatkozó ismeretekből áll. (Gondolok itt a megkülönböztető tudatosság működésére, ami részekre bontja a tapasztalati valóságot - általános értelemben szamszarára és nirvánára.) Míga vijnana ilyen változékony természetű, addiga jnana nem. Ugyan magában foglalja a világi ismeretek körét is, így a vijnaná-hoz tartozó ismereteket is, de mindezeken jóval túl is mutat. Ugyanis nemcsak a teljessegét foglalja magában, hanem ennek a teljességnek az ürességét is, és így eztakét ellentétesnek látszó minőséget egyesíti magában. A jnana elérésével, ahogy abban bennünket a szöveg megerősít, nemcsak maga a tudat, de az egész létezés radikális változáson megy keresztül. Az összes felgyülemlett karma (én inkább tettkövetkezménynek hívom) ellobban, és ennek következtében a tudás birodalma (a dharmadhatu) egyesül a forma birodalmával (a rupadhatu-val). Ez rendkívül titokzatosnak hangzik, azonban elsősorban arról van szó, hogy a tudat mozgásait felfüggesztő gyakorló számára megszűnik a tapasztalati világ. Nem lesz képes tapasztalni semmit, hiszen az érzékszervi tudatosságok működését megállította. Ilyen mesterségesen stimulált deficiens létmódot tud okozni a nitrogénoxid belélegzése is, azonban ez nem biztos, hogy a tudás birodalmába röpíti a megmaradt tudatfragmentumokat. Nézzük azonban mit mond erről maga a szöveg:

"Mahamati, háromféle tudás (jnana) van: Világi, Világon-túli, és Transzcendens. Namármost, a világi tudás (laukika-jnana) a bolondokhoz (ezek a közönséges emberek) tartozik, az éretlenekhez, és az összes filozófushoz, akik ragaszkodnak a lét és nem-lét dualisztikus szemléletéhez.

A világon-túli tudás (lokattara-jnana), a Sravaka- és a Pratyeka-buddhákhoz tartozik, akik az állandóság állapotában leledzenek, miután elvetették az individualitás és az általánosság fogalmait.

A transzcendens tudás (lokottaratama-jnana), a Buddhákhoz és Bodhiszattvák-hoz tartozik; és [ez] mentes a lét és nem-lét dualisztikus szemléletétől, miután ez, a nem-keletkezés és nem-pusztulás állapotának belátásából bomlik ki, és az olyan dolgok szemléletéből, amik nem pusztán látszatok (vagy képzelet szüleményei), és az éntelenség [ego-talanság] eléréséből, ami a Tathágatha állapot végső jellemzője." [11]" [...]
  • sz4bolcs
    Nagyjából az, amire azt írtad, hogy tudattalan, és tudatalatti. A psziché az része, amiről csak közvetetten van tudomásunk.
  • Fbn Lx
    a #762-nél én sem tudom jobban megfogalmazni :D
    Úgy gondolod: a valóság valamilyen, működik valahogy, és a tudat arra szolgál, hogy ezt a működést elemezze és megértse.
    De ha belegondolsz, a dolgok alapvetően nem "működhetnek", mert semmiféle céllal, értelemmel nem rendelkeznek önmaguktól, a te tudatodtól függetlenül. Ezek pusztán a te érzéki, és ebből kifolyólag logikai tapasztalásaid. Tehát ugyanaz akarja megmagyarázni a dolgok működését, ami létrehozta az alapvetést, hogy a dolgok működnek: a tudatod.
  • Anaid
    Szia.
  • Christiansen
    Ez még hagyján..
    na de mindegy, nem ragzom túl :D
    jó éjt
  • Anaid
    Jól van na, annyit érzékelünk valóságnak, amennyit az idegrendszerünk érzékelni képes belőle.
  • Christiansen
    Sajnos nem _D:D:D_:d

Szabi segíts, feladom :_D
  • Anaid
    Jaj erről egy régebben belinkelt cikk jutott eszembe: képesek lennénk-e felfogni, hogy nem a múlt, hanem a jövő alakíthatja a jelent....
    Ilyesmire gondoltál?