Buddha dharma

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Christiansen
Nagyon nem 😄

olyasmire, hogy mi az, hogy színek, mi az hogy fájdalom,
mi az, hogy tér, mi az hogy "most"..stb.

Anaid
Olyasmire gondolsz, hogy pl. újszülöttek egész másmilyen arcokra reagálnak pozitívan, másmilyenek tetszenek nekik, mint kamasz meg felnõtt korban, mert még nem "mondták meg nekik" mik az elvárások?

Egyébként a tudomány is folyton megkérdõjelez, még a tudományos elméleteket is és felfedezni igyekszik, nem? Csakhát alapvetõen olyasmit lehet csak létrehozni, megalkotni, amit el is tudnak képzelni...folyt köv, majd.

Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...

Christiansen
El.
itt nem arról van szó, hogy jópár dolog az ember szándékán, kontrollján kívül csak úgy "teszi a dolgát", hanem arról, hogy az egész tapasztalt világ körülötted csak a tudat miatt "olyan, amilyen", és ennek a
nyugtalanító abszurditása megkérdõjelezi az egész tudat, én, lélek, stb.
beidegzõdéseket, rávilágítva a dolgok gyökértelenségére..

semmi sem igaz..

..milyen igaz 😄:_😄D:

Anaid
Asszem akkor is mûködne, ha nem vizsgálgatom sem ok-okozati sem más szemszögbõl. A tudatos vizsgálat nem feltétele egy mûködõ rendszernek.
Vagy totál el lennék tájolva?

Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...

Arra értettem, hogy a tudatosság vonatkoztatási rendszerén kívül megállapíthatod-e azt az emésztésedrõl, hogy mûködik? Azaz, mi teszi az emésztést mûködõvé, folyamattá, ha az egész képbõl kiveszed a tudatos vizsgálódásnak az ok-okozati természetét?
Anaid
És ha "késztetést érzel", hogy reggel pontosan emlékezz arra pl. hogy mit álmodtál, akkor emlékezni fogsz?
Egyébként mi a "tudat nem tapasztalható mûködése"?

Anaid
Ezt a kérdést nem értem. A szervezetrõl volt szó. márpedig akkor is emésztünk pl., ha nem tudatosan akarunk...stb. Mivel én ilyen dolgokra gondoltam a kérdés kicsit értelmetlennek tûnik.

sz4bolcs
Hát, amire én gondoltam, inkább valami psziché-féle, amiben ugyanúgy benne van a tudat nem tapasztalható mûködése is.
A késztetések pl. nem a tudatba tartoznak?

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

ha nem tudatos szemszögbõl vizsgálod a dolgok mûködését, akkor is mûködnek?
Anaid
ugye most nem matrixozunk?
A tudatéból? Mi van a tudatalattival, illetve tudattalannal. Az érzékelésünk jórészben nem "tudatos". A szervezetünk zömében nem tudatosan mûködik, mégis milyen sokszor emlegetik a TUDAT fontosságát...😄

sz4bolcs
Inkább a létezés a képzelet része.
A tudat tárgyiasításából jön létre a világ, amitõl a jelenségek keletkezését, és megszûnését tapszataljuk, amit aztán létezõnek, vagy nemlétezõnek nevezünk.

norbre
sztem attól hogy van egy "álmod" amit szeretnél elérni az nem zárja ki hogy a megéld a jelent.. viszont ha csak álmodozol akkor igen

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

Anaid
Na ez a fától az erdõt totál igaz bizonyos esetekben.
És az is, hogy jobb nem álmokat kergetni, nem csak a nemakarásnak, de a túlzott akarásnak is nyögés lehet a vége. Van, hogy az álmok jót tesznek, pl. könnyebb lesz az életünk jellegû önbiztatás jól jöhet, de vannak területek, hogy "becseszhet" az álmodozás.

A jelenben és nem a jövõben élni,szerintem ez a boldogság titka,hogy nem az álmainkat üldözzük görcsösen,hanem csak hagyjuk hogy megtörténjenek a dolgok,és elfogadjuk azokat,így észre véve hogy a boldogság valóban mindvégig ott volt körülöttünk,és végre élvezni tudjuk azt.Ezt elõttem már sokan elmodnták,és szerintem mindannyiuknak igazuk vot,de higyjétek el, egészen más ezt olvasni és más ha magadtól jösz rá.
A boldogság ott van,csak néha nem látjuk a fától az erdõt.
Ennél egyszerûbb dolog kevés van a világon,és pont az egyszerûségében van a nehézsége,hajlamosak vagyunk uyganis túlbonyolítani a dolgokat,ez az amit le kell vetkõzni hogy mindenki rátalálhasson arra amit keres.
Anaid
A képzelet nem a lét része?
Egyébként meg Lenni vagy nem lenni...😄 Mi a különbség szerinted lét és nemlét között?

sz4bolcs
Állandó szubsztanciát, lényegiséget képzelni oda, ahol nincs.

Anaid
Mi a tévedés létrõl és nemlétrõl?

sz4bolcs
"24. A köznapi emberek, akik állító hozzáálláshoz ragaszkodnak, azokat klésák uralják, mert tévedésben vannak a létrõl és nemlétrõl. Saját tudatuk téveszti meg õket!

25. Akik megértik a dolgokat, látják, hogy a dolgok állandótlanok, hamisak, hiábavalóak, üresek, éntelenek és lényeg nélküliek.

26. Otthontalan, nem tárgyias, gyökértelen, rögzítetlen, teljesen tudatlanságon keresztül megjelenõ, kezdet, közép és vég nélküli,

27. mag nélküli, vagy mint a gandharvák városa: Így jelenik meg a félelmetes világ, a zavarodottság városa, mint egy káprázat."

-Jukvasastika

sz4bolcs
Igen, mert látni a valóságot itt azt jelenti, hogy mindezt gyökértelennek látni, mert nincs tényleges állandó létezése.

Anaid
Akkor nem értem a 741-t a létforgatagban nem hinni?!

sz4bolcs
Létforgatag, amiben az emberek alávetettek a születésnek, betegségnek, öregségnek, halálnak, változásnak, és szenvedésnek.

Anaid
Mi a szamszára?

sz4bolcs

sz4bolcs
"Akik nem látják a valóságot, szamszárában és nirvánában hisznek, de akik látják a valóságot, nem hisznek egyikben sem."

sz4bolcs
Tegnap jöttem rá, mennyire ismeretlen ez a szó, csak nekem természetes. 😊
Nem tudom, hogy hol használják, én baranyai vagyok.

Christiansen
(és se hallottam még sose, de tetszik😊

Zsolo007
Érdekes 😊. Ezt az ország melyik részén használják?

sz4bolcs
Olyan, mint a kotor, azt csak ismeritek. Nem a Knights of the old republic. 😄

Fötör

Zsolo007
Fötör? Sosem hallottam... Az mit jelent?

sz4bolcs
Tibeti szerzetesek mandalát készítenek.

Vagy magát a 'fötör' szót nem ismered?

Christiansen
gondolom megfõzik aztán széttörik 😄

Zsolo007
Nem kötekedni akarok, tényleg nem értem: Mit jelent a fõtrik?
A mandalákat azért fõtrik szét

sz4bolcs
Visszatérve a kérdésemre: A mandalákat azért fõtrik szét, hogy elkerüljék a tökéletességnek még a gondolatát is.

Daffit
A teljes tökéletesség a megvilágosodás, ami a tökéletes arany középút. Se nem jó se nem rossz, de nem tagadjuk egyiket sem (az a nihilizmus lenne), szóval ez semlegesség. A nirvana (nibbana) elérhetõ mindenki számára, de azt biztosan tudni fogjuk, hogy elértük, mert akkor mindent tudni fogunk 😄

Olyan világban élünk, amelyben a limonádé mesterséges aromákat tartalmaz, ellenben a bútorápoló szer valódi citromot.

"Nem az üresség a cél, hanem a teljes tökéletesség."
Ha cél van, akkor hol a semlegesség? A Nirvana nem pont olyan állapot, amibe/ahová nem lehet eljutni, ha az a célod? Avagy ha tudod, hogy elérted, akkor már nem is vagy ott?

daeemoon
Köszönöm! Közben újra fölfedeztem Tollet, akit régebben nagyon nem kedveltem, tõle is olvasgatok pár dolgot 😊

sz4bolcs
Ez a buddhizmussal foglalkozó rész fõoldala.

daeemoon
De ha nem linkeled be, akkor lehet, hogy soha nem állok neki 😊 (jó ezt lehetne folytatni a végletekig XD)

sz4bolcs
Tarr Dániel megérdemli. 😊

daeemoon
Jólvanna 😄 Én így értelmeztem a korábban olvasottak alapján 😄 Egyébként olvasom az anyagot, amit linkeltél. Azt hiszem, hálás leszek érte 😊

sz4bolcs
Nem. Nem is kajálnak, mert étvágyuk sincs. 😄

daeemoon
Nem azt mondtam, hogy nem lehetnek, hanem hogy nincs igénye szexuális életre (mivelhogy nincsenek vágyai), épp ezért nem is teszi.

Tévednék?

sz4bolcs
A hamistudás láttatja olyannak a dolgokat, amilyennek látjuk.
A tudat, ha úgy tetszik.

Miért ne lehetnének a megvilágosodottnak gyerekei?

daeemoon
Az állandótlanság még stimmt is, nincs is ezzel semmi baj. Ami megjelenik, az egyszer el is múlik... Engem az hangol nagyon le, hogy olyan sivárnak tûnik ez az állapot. Semmi emberit nem érzek benne. Oké, hogy szeret végtelenül, és másokat is ebbe az állapotba akar juttatni, de egyfajta módszeres emberirtásnak tûnik, mivel egy megvilágosodott (ha jól értelmeztem), nem él párkapcsolatban. Ha mindenki megvilágosodik, nem lesz többé ember, nem lesz többé, amiben megjelenjen a szenvedés, így a forrás megszûnik.

Ne kövezzetek meg kérlek ezekért a gondolatokért.

daeemoon
Nem akarja elküldeni. Talán most.

gyökértelen, saját jelleg nélküli - a tudat ad neki értelmet, jelleget, gyökeret. Igaz?

sz4bolcs
Te azt ugye tudod, hogy a mandalákat miért fötrik szét?

sz4bolcs
Az, hogy nincs semmi, nihilizmus, az egyik véglet. Az üresség azt jelenti, hogy minden jelenség állandótlan, gyökértelen, saját jelleg nélküli.

Daffit
Hogy a megvilágosodást elérjük a teljes lemondás útjára kell lépnünk?
Nem a lemondás, hanem a megszabadulás útjára.

Nem az üresség a cél, hanem a teljes tökéletesség. Ha elérjük a megvilágosodást mindenre tudni fogjuk a választ, de addig teljesen mindegy, hogy miért létezünk, mert a válasz nem segít megvilágosodni.

Olyan világban élünk, amelyben a limonádé mesterséges aromákat tartalmaz, ellenben a bútorápoló szer valódi citromot.

Daffit
"Egy embert mérgezett nyíllal meglõttek, mire barátai és rokonai ügyes orvost hívtak hozzá. De ha a beteg ekkor azt mondaná: én nem akarom a sebemet addig gyógyíttatni, amíg nem tudom, ki az az ember, aki engem megsebzett, mi a neve, nagy vagy kicsi termetû-e, miféle családból való és milyen volt a fegyver, mellyel meglõtt - ugyan mi lenne az ilyen balga viselkedésnek a vége? Az ember ettõl a sebtõl meghalna." Maddzsahima-Nikája

Zsolo007
Valami hasonlót szerettem volna leírni, csak világiasan fogalmazva 😊.