964
Beszélgetés Buddha tanításáról, buddhizmusról
-
#684 Jogacara és realizmus
Ha a jógacsára szerint a tudat természete alapvetően tiszta, és ez az egyetlen szubsztancia, ami valóban létezik, mit is kezdhetünk azzal az illúzióval, amelyet külvilágnak nevezünk. Egyáltalán hogyan viszonyuljunk ehhez a duális világszemlélethez. Ezekre a kérdésekre ad választ Vaszubandhu a korábban már idézett vidzsnyaptimátratásziddhi művének utolsó részében.
Miután rendkívül hosszú már így is ez a fejtegetés csak az esszenciális gondolatokat mutatom be. Az ‘objektív’ világba, mint kiindulási alapba vetett bizalom, a végső igazság megismerését kutató ember számára elengedhetetlen. [55] Mivel az így kialakuló diszpozíció az a kiindulási pont, amelynek filozófiai elemzésével a tudatosság ráébredhet valódi természetére. Ezért nevezi ezt a kétrétű kondicionáltságot, (az ‘objektív világot’, mint a tudatosság tárgyát és a ‘szubjektív tapasztalót’, mint a tudatosság magvát) Vaszubandhu a két alapnak. [56] Ugyanis ennek a díszpozícionáltságnak a feloldásával láthatja meg a tudat a dolgok igaz természetét. Ha belátja, hogy az objektív világ, aminek létezésében eddig hitt, igazából nem létezik, vagy legalább is nem függetlenül tőle, akkor nem fogja a világot úgy szemlélni, mint amitől független. Sőt képes lesz felfedni azt a valóságot, hogy minden dolog egymástól való kölcsönös függésben van, s saját maga sem más mint ezeknek az össze-függéseknek a halmaza. Tehát ebből a szimpla diszpozíciónak a fenntartásából képes lesz mind sajátmaga, mind a világ ürességtermészetének szemléletére, [57] aminek következtében eléri az igazi tudatosságot. Ennek értelmében kifejezetten hasznos a diszpozícionális tudatosság. Aki pedig belátja, hogy ennek a diszpozíciónak nemcsak a ‘külső’, hanem mindkét oldalán sincs semmi, az eléri az evilági léttől való teljes megszabadulást. Úgy mint egy álomból felébredve az ember felismeri, hogy mindaz amit látott az valótlan volt csupán. [58] Ez az állapot Vaszubandhu szerint a Tathatá állapota, az igaz megvilágosodás; amelyről szavakkal semmit sem lehet mondani.
Ez az a tudatosság, aminek minden tartama üres, ez az aminek a megjelenő képzetei nem mások mint saját termékei. Természetesen minden embernek ez az igazi természete, hiszen minden ember potenciálisan képes ennek az állapotnak a megtapasztalására. Csak a hétköznapi tudatosság az, ami belefelejtkezve saját szüleményeibe nem képes a saját maga gyártotta illúzióitól megszabadulni. A külvilág éppen ezért magának a tudatnak a terméke, saját eszköze arra, hogy magára lásson; mintegy tükre mindannak ami valójában. S azért ‘interszubjektív’, mert a megvilágosodott állapot számára nem létezik sem alany, sem tárgy, sem én, sem ő. A tiszta tudatosság csak egyféle, egyetemes és mindent magába foglaló, minden potenciális jelenléte. Ez az a teremtő, amit Hume ‘valami’-nek nevezett, ami magát a tapasztalást okozza, ami maga a tapasztaló és amit tapasztal: ‘the mind itself’ - a tudat maga; ‘csitta mátra’ - semmi csak a tudat. -
#683 5. Akik nem látják a valóságot, szamszárában és nirvánában hisznek, de akik látják a valóságot, nem hisznek egyikben sem.
9. (Vitázó:) Ha a szkandhák nem semmisülnek meg, az arhat nem lép be a nirvánába, bár a klésái kimerültek. Csak amikor a szkandhák megsemmisültek, akkor szabadul meg.
10. (Nágárdzsuna válasza:) Mikor az ember helyes tudással látja, ami tudatlanságtól függően megjelenik, sem keletkezést sem elpusztulást nem észlel.
11. Ez a nirvána ebben az életben, az ember feladatának beteljesülése. De ha különbséget tesznek itt, épp a Dharma megismerését követően,
12. Aki akárcsak azt képzeli, hogy a legkisebb dolog megjelenik: az ilyen ember nem látja, mit jelent függően megszületni.
23. Akik eljutottak annak megértésére, hogy a függő keletkezés mentes keletkezéstől és elpusztulástól, azok átkeltek a tantételekből álló létezés óceánján.
24. A köznapi emberek, akik [létezést] állító hozzáálláshoz ragaszkodnak, azokat klésák uralják, mert tévedésben vannak a létről és nemlétről. Saját tudatuk téveszti meg őket!
25. Akik megértik a dolgokat, látják, hogy a dolgok állandótlanok, hamisak, hiábavalóak, üresek, éntelenek és lényeg nélküliek.
26. Otthontalan, nem tárgyias, gyökértelen, rögzítetlen, teljesen tudatlanságon keresztül megjelenő, kezdet, közép és vég nélküli,
27. [Belső] mag nélküli, vagy mint a gandharvák városa: Így jelenik meg a félelmetes világ, a zavarodottság városa, mint egy káprázat.
50. A nemesembernek nincs tétele és nem vitatkozik. Hogyan lehetne ellenkező tétel azzal szemben, akinek nincs tétele?
51. Bármilyen álláspontot felvéve az embert megtámadják a klésák tekergő kígyói. De kiknek tudata nincs semmilyen állásponton, azokat nem kapják el.
52- Hogyan kerülhetnék el azok, kiknek tudata állást foglal a klésák erős mérgét? Még ha csak hétköznapi [életet] is élnek, akkor is elemésztik őket a klésák kígyói.
56.Az ember kellemesre gondolva felébreszti a vágyat, s megszabadul a vágytól attól elfordulva, de úgy éri el a nirvánát, hogy üresnek látja azt, mint egy árnyképet.
57. A klésák hibái, amik a hamis ismeretnek köszönhetően gyötrőek, nem jelennek meg azoknak, akik megértik a lét és nemlét megítélésének jelentését.
58. Ha létezne álláspont, lenne vágy és vágytalanság. De a nagy emberek álláspont nélkül nem rendelkeznek sem vággyal, sem vágytalansággal.
59. Akiknek a csapongó tudat nem csapong, még az üresség gondolatára sem, átkeltek a létezés szörnyű óceánján, amit a klésák rémei zavarnak fel.
60. Minden ember ezen érdemek által gyűjtsön érdemeket és belátást és érje el a két jót ami megjelenik az érdemekből és a belátásból. -
#682 Érvelés hatvan versben -
#681 Tegnap találtam egy kis hardcore Nagarjunát, ha valakit érdekelne. :-) -
#680 Van ez így. -
kocsisgabor9999 #679 Tegnapi meditációmon "oxigénhiányos" állapotba kerültem. Lezsibbadt a fél testem, végülis jó volt. Vagy ez a normális? -
Inquisitor #678 Még neked is menne, mondjuk ha 10 napig naponta legalább 12 órát csak ezt csinálnád, megfelelő útmutatásokkal ámde belemagyarázások nélkül. Persze ehhez el kell fogadni, hogy közben nincs szórakozás, nem beszélhetsz senkivel, be tartod a szabályokat, stb. -
#677 Értelme van, az hogy van akinel az elméje az értelmét nem fogja fel nem az én hibám....
Mellesleg pont az ilyen jellegű megjegyzésekre gondoltam, ott legalább egy helyen lennének és ha nincs kedvem semmihez elolvasgatnám, milyen szépeket írtak rólam és nem kellene ugrálnom a topicoc között -
#676 lol, megszokhatnád h a hozzászólásai jobbára értelmetlenek -
#675 Nem is igazán értem, miért ide írtad ezt a hozzászólást. Innen át kéne menni megbeszélni valamit oda, amit eddig itt beszéltünk meg? -
polarka #674 Secundum quid. -
#673 szövegértésből sose voltál jó:P -
#672 Érdekelt a buddhizmus, de azszem, ha ilyen felfogásúak az abban hívők talán már nem is érdekel... -
#671 Aki Anaidra kíváncsi, majd ír a saját fórumokba. Aki meg erre, az ír ide. Engem eddig sem zavart, ha írtak ide. -
#670 Csak szólok, mielőtt szétcincálnánk az összes topicot, hogy nyitottam egy sajátot. A kritikai megjegyzéseket vagy netán egyéb vitákat és nem vitákat legyen hova írni. Azszem másoknak is jobb lesz így, hogy a "magánvitáink" nem tördelik szét a topicocat.... -
#669 Ha lenne ott konkrétan tévedés, akkor konkrétan kéne rámutatni. Anélkül ez csak semmitmondó fecsegés. -
#668 Betegnek titulált egészségesek és egészségesnek titulált betegek.:D
Mindenütt lehet tévedés drága. Képzeld, nem csak én tévedhetek:D -
#667 Milyen kivételek? -
#666 Tudom és azt is, hogy mindig lehetnek kivételek. Részemről téma végén itt a pont. -
#665 Egyszerűen csak viccelődtem vele. Ott a smiley. Amit linkeltem az nem vélemény, hanem tudományos kutatások, megfigyelések. -
#664 Mellesleg nem olvastad az általad régebben belinkelt cikket, csak nekem ajánlottad, hogy olvasgassam?
Minden ilyen, hogy aura-látás...stb agy-betegség szerintük, na akkor most mi a véleményed valójában? Vagy egyszerűen csak megváltoztattad?:D:D Hagyjuk... -
#663 hú akkor ÉN nagyon kék lehetek :_D:_D -
#662 Sugárzik az értelem:D -
#661 Amit a spirituálisan fejlett személy lát körülöttem. :D -
#660 Nyugodt. Ha jól emlékszem, rég olvastam ilyenről.... -
#659 Két lehetőség van:
a) újbóli felfújódási szakasz (összezsugorodás 1 pontba majd új Ősrobbanás)
b) végtelen üresség a téridőben.
Egyik sem túl rózsás :) -
#658 Mit jelent a kék aura? -
kocsisgabor9999 #657 De valami akkor is marad. -
#656 ÉN NNNEM!! ;)
(Brian életét láttátok?.. _D:d) -
#655 Hát ha még azt is tudnád, hogy milyen szép kék aura veszi körül az asztráltestem. :-) -
kocsisgabor9999 #654 Te is az "ego"-ban élsz... -
#653 (meditációhoz) -
#652 Találtam egy ilyet nemrég. Igen jó! .pdf -
#651 nincs az sem örökké:P
(Univerzum szétszakadása, vagy protonbomlás:)
-
#650 Pontosabban az első cím: -Tarr Dániel: Jógacara és realizmus -
#649 Éppen ez az állandóságba vetett hit hozza létre az énképzetet.
"Még egyszer Mahámati, a hatrétű tudatosság rendszerének kialvásáról; a bolondok és az éretlenek a nihilizmus tanításához menekülnek, és a raktározó tudatosság meg-nem-értése miatt az Örökkévalóság tanításához [Ezt vélik belelátni.]. Azonban a felszabadulás csak úgy érhető el, ha az egyén saját gondolataiban (sva-mati), pontosan ez a megkülönböztetés szűnik meg."
-Tarr Dániel: Jógacara realizmus
"Nem-elhagyott, nem-elnyert,
Nem-megsemmisülő, nem-örök,
Nem-szűnő, nem-keletkező,
Ezt nevezzük nirvánának."
-Fehér Judit: A buddhista középút filozófiája -
kocsisgabor9999 #648 z a legjobb érzés, amikor belegondolsz, hogy minden részecske, minden sejt, csak úgy van, örökké... és te sem halsz meg... -
#647 Én frankón tudok csodálkozni, meg megrémülni azon is, hogy milyen a világ, az emberek(tisztelet a kivételnek) nem kellenek ehhez furcsa dolgok, bármennyire is fura a "való világot" nem múlja fölül... -
kocsisgabor9999 #646 Mindenesetre kicsit megrémít és kicsit csodálkozom ezeken a dolgokon. -
#645 Na azt senki semmivel nem tudja megmagyarázni, legfeljebb találgatnak, meg elméleteket igyekeznek ráhúzni egy "furcsa" dologra. Ennyi. Ez van bele kell törődni. Vagy tagadják, hogy nincs ilyen, az alany meg dühönghet, vagy mosolyoghat rajta, hogy na nekem mondhatjátok....
Ha elfogadsz egy javaslatot, jobb nevetni....