964
Beszélgetés Buddha tanításáról, buddhizmusról
  • MaRee
    A lélek útja a tapasztalás. Szerintem nem elképzelhetetlen, hogy az egyfajta "köztes létből"(ennek sajnos nem tudom mi a buddhista megnevezése, ide távozik a halál után a lélek) a lélek "választhat" magának, hogy hol szeretne megtestesülni, melyik világon, milyen testben.
    Ha csak innen térhetnének vissza ugyan ide a lelkek, akkor hogy lenne egyre több?

Arra pedig sok féle válasz születhetne, hogy miért jött ilyen sok mostanában ide, kitudja.
  • 1sajat
    Aha, tehát más világokból is érkezhetnek lelkek? Értem. Erre nem is gondoltam. Talán azért, mert én csak ezt az egy világot ismerem. És te?
  • MaRee
    Miből gondolod, hogy csak olyan lelkek jöhetnek ide, akik elve ezen a bolygón haltak meg?
  • 1sajat
    A lélekvádnormálás és az emberiség lélekszáma hogyan kapcsolódik egymáshoz? durván 2 milliárd növekedés mindössze 200 év alatt? Honnan vannak az új lelkek?
  • Anaid
    Jól értelmezem? bodhiszattva elérte a megvilágosodást, de sosem kerül a nirvanaba? Akkor miért jó, hogy megvilágosodott, ha ezzel "elintézte" magának, hogy sose érje el a nirvánát? Merthogy amíg emberek élnek sosem fog mindem lény megvilágosodni az tuti. A bodhiszattva "önkéntes donkihóte"?

• sz4bolcs
    De komoly. A mahajana buddha eszményképe a bodhiszattva, olyan megvilágosodott lény, akinek a képessége megvan hozzá, hogy a nirvanaba távozzon, de nem teszi, amég az utolsó szenvedő lényt is hozzá nem segíti a megvilágosodáshoz.
  • Anaid
    Értsd a szöveget :-)
  • Anaid
    "A bódhicsittára különböző megvalósítási szintek szerint is tekinthetünk, erről hasznos osztályozást ad Patrul Rinpoche a Tökéletes mesterem szavai[5] című művében. A legalsó szint a "király útja". Aki ezen az úton jár, az elsődlegesen a saját javán munkálkodik, de felismeri, hogy a saját boldogulásához elengedethetetlen a királyság és lakóinak a boldogsága is. A középső szint a "révész útja", aki átviszi a folyón az utasokat - és így nyilván saját magát is. A legmagasabb szint a "pásztor útja", aki megbizonyosodik róla, hogy az egész nyáj előtte érkezik biztonságban az akolba - vagyis mások jólétét önmaga jóléte elé helyezi."

"Tonglen gyakorlat:
    A gyakorló minden belégzéssel magára veszi más lények fájdalmát és szenvedését, majd a kilégzéssel szeretetet, örömöt és gyógyító energiát sugároz feléjük."

Ugye ez nem komoly?
  • High end PC #916
    Köszönöm a segítséget mindenkinek, utánanézek a könyveknek.
  • butuska66
    "Megismerni a rábeszélést és megismerni lebeszélést; megismerve a rábeszélést és megismerve a lebeszélést, nem rábeszélni és nem lebeszélni: csupán kifejteni az igazságot"

Majjhima-Nikayo III,331

Ez foglalja tömören össze a buddhista hozzáállást a vallási vitákról.
  • Daffit
    Az én válaszaim a kérdéseidre:

Hiszek-e Istenben?
    A kérdés lényeges és lényegtelen. Az, hogy kiben hiszek, azért nem fontos, mert nem mástól kell a javulást vagy a jót várni, hanem magamnak kell megteremteni. Magamban kell hinnem és nem pedig a csodákra várni. Nem vitatom, hogy vannak magasztos lények, de az isteni állapot is csak egy lépcső a Buddhává válás útján.
    Nem kutatom, hogy léteznek-e vagy sem, így nem is kell elfogadnom, de nem is tagadom. Ha valaki "bebizonyítaná", hogy ez vagy az az isten létezik, attól még nem lesz jobb az életem. Persze a hit nagyon lényeges, a nélkül Buddhista se lennék, de magamban hiszek elsősorban.
  • butuska66
    Nos a Tipitaka részleteket olvashatsz Vekerdi József fordításában. Buddha beszédei címmel. Ezt a könyvet többször is kiadták. 80-as években valamelyik nagyobb kiadó is( Gondolat vagy a Helikon ez most nem jut eszembe.). 90-es , 2000-es években többször is megjelent a Farkas Lőrinc Imre könyvkiadónál.

Jó tanácsként ajánlanék néhány művet amiknek segítségével könnyebben eligazodhatnál a témában.

1. Ázsia Világossága. Buddha élete Tana és Egyháza. Írta Schimdt József.
    Első kiadása 1922 környékén jelent meg. Antikváriumokban néha lehet látni. Néhány éve reprint kiadása is volt e könyvecskének.
    Sok mindent szakszerűen bemutat így alapfogalmakkal is megismerkedhetsz.

2.Takács László India kulturtörténetének áttekintése c sorozat 3. részét
    melynek Címe A Buddhizmus kialakulása. 1983-ban jelent meg a buddhista misszió keretében.
    Ez egy vékony 116 oldalas tanulmány de bizonyos témákba enged betekintést ami kiegészítheti alap ismereteid. A szerző maga írta hogy e tanulmány jó alpot adhat későbbi kutatásokhoz.

3.A Buddhizmus Eszméi. Írta Német Norbert, Kvintesszencia kiadó 2005-ben
    adta ki. Érdemes beszerezni. Mérete ellenére hatalmas témát ölel fel a könyv. Egyszerűen de mégis tömören és élvezhetően összeszedve mindent mi lényeges lehet az alapoknál.

• sz4bolcs
    Nagarjunával főleg magamnak ofc.

50. A nemesembernek nincs tétele és nem vitatkozik. Hogyan lehetne ellenkező tétel azzal szemben, akinek nincs tétele?

51. Bármilyen álláspontot felvéve az embert megtámadják a klésák tekergő kígyói. De kiknek tudata nincs semmilyen állásponton, azokat nem kapják el.

52- Hogyan kerülhetnék el azok, kiknek tudata állást foglal a klésák erős mérgét? Még ha csak hétköznapi [életet] is élnek, akkor is elemésztik őket a klésák kígyói.
  • Fbn Lx
    nem olyan régen beszéltem egy keresztény úrral körülbelül egy órát, a móriczon.
    nem volt elvakult ember, számomra abszolút tiszteletre méltó módon többé-kevésbé a logika oldaláról próbálta megfogni a kereszténységet, miután felismerte, hogy én is igyekszem így tenni. én ezzel szemben a buddhizmus látásmódjával igyekeztem felvérteződni, végül nem igazán tudtuk meggyőzni egymást. nekem is maradtak kérdéseim.
    az alapvető tétel az volt, hogy hiszek-e Istenben, aztán meg, hogy milyen természetű a hitem, hogy elfogadom e az Istent úgy, mint élőt, létezőt, személyiséget, aki különféle dolgokra ebből kifolyólag képes, ilyen a szeretet.
    Ti, mármint akik elmélyültetek valamennyire a buddhizmusban, hogyan válaszolnátok erre?
  • Daffit
    Nekem ez a könyv van meg, amit szoktam odaadni azoknak, akik nem ismerik a Buddhizmust: Buddhista káté

Valahogy úgy érzem, azt hiszed ez a vallás olyan, mint a többi, hogy van egy Biblia, ami leírja mit és hogyan cselekedj. Ilyenekre ne számíts (illetve egyes irányzatoknak van).
  • High end PC #909
    Bocs, nem igazán értek hozzá. Igazából valami olyasmi érdekelne, ami az ősi tanaikról szól, ősi szövegek, amiket valamilyen formában gondolom csak rögzítettek írásban is. Ezek fordításai érdekelnének első sorban, valami elég átfogó formában. Nem tudom így elég pontos voltam-e, tényleg nem értek hozzá, szeretnék viszont elmélyülni benne.

Valamint a Tipitaka egyes részeiből készült magyar fordítás?

Köszi
  • butuska66
    Elég cifrán tetted fel a kérdéseid.

1.Buddhizmus nem vallás.
    2.Sok irányzat még szentségeket sem fogad el.
    3.Magyar nyelven több műből is megjelent rövid kivonat. Nem ártana ha pontosítanál hogy mi is érdekelne.

4."Szent"könyvekről: Tipitaka az kanonikus művek gyüjteményéből áll. Nem hinném hogy nyugati nyelvekre le lenne fordítva az egész.

Bár magam műkedvelő vagyok ,szívesen segítek ha pontosabban leírnád hogy mit is szeretnél.
  • High end PC #907
    Sziasztok,
    érdekelne magyar nyelven a Buddhisták szentírása, csak nem tudom ilyen létezik-e. Érdekesnek tartom a vallást, tanulmányoznám a szent írásukat. Van olyanjuk, mint pl a Keresztényeknek a Biblia, vagy az Iszlámoknak a Korán?
    Wikipédián azt találtam, hogy Buddha nem fektete írásba a tanait, azonban később a Tipitaka (egyik online könyvesboltban se találtam) pár dolgot tartalmazott, kanonizáltak pár dolgot.
    Elsősorban fizikai könyv érdekelne, nem e-book.
    köszi
    üdv
  • patiang
    Mondhatnám azt is, hogy tudományos.
  • patiang
    Nem vagyok vallásos, de a következő idézet nagyon tetszik:

"A legtöbb vallás hisz egy Teremtőben, aki általában egy egyéni Isten, valamilyen személy. A buddhista teremtő személytelen. Ez a személytelen Isten, a Dhamma avagy Természet Törvénye, az idappaccsajatá törvénye"
  • sz4bolcs
    Bodhicittának hívják
  • Anaid
    A megszabadulás eléréséhez szerintem nem kell vágy, pont azokat kell megpróbálni levetkőzni. Kicsit inkább olyan, mintha valóban nem akarna az ember semmit, csak "beleolvadna" abba, hogy van és kész. Szted?
    UI.A filózófia nem a legkönyebb tantárgy. A keleti filozófia mégúgysem.
    Megérteni Buddhát,és tanítását kevés egy emberöltő.Jártam távolkeleten,láttam,tapasztaltam,de úgy éreztem magam mint a kisiskolás a szépművészeti múzeumban.
  • MaRee
    A buddhisták nem gyilkoltak le eddig senkit vallási okokból :P
    Jó.Nagyon jó!
    Buddha nem volt,hülye gyerek Jézus sem,csak az ő tanítását félreértelmezték"direkt".De tényleg,ír a történelem szent Buddhista hadjáratról?
  • Solt
    Su-la-ce
  • MaRee
    Hmm közben végre találtam egyet, itt olvasgathat aki érdekel, nagyon vicces és tanulságos kis történetek :)

pl.
    Egy szerzetes azt kérdezte Unmontól:
    - Mi a Buddha?
    - Egy szaros seggtörlő-bot. - felelt a Mester.
  • MaRee
    Nem tud valaki egy jó kis oldalt akár angolul, ahol különböző kóanok "megoldásait" találom meg? Elolvastam párat, és bevallom hogy egyikre sem tudok válaszolni, van amelyiknek sejtem az értelmét, de ugye ha nem tudom jóra gondolok-e, akkor nem sok értelme van.
  • norbre
    amiről le kell hogy mondj azt birtoklod is (vagy inkább ő téged)
  • Daffit
    Néhány dologról le kell, hogy mondjunk ahhoz, hogy megnyílhassunk az újak felé. Másokat meg birtokolnunk kell, ahhoz, hogy áldozat legyen amikor majd lemondunk róluk.
  • ManOfTheLight
    Ez egy link lenne.
  • ManOfTheLight
    .....
  • sz4bolcs
    Itt még szó sem esett böjtölésről.
    Ahogy én tudom, még a kolduló szerzetesek is fogyasztanak húst, ha csak fülükbe nem jut, hogy miattuk vágták le az állatot.
  • Christiansen
    félreérted és sarkítod a dolgot

itt csak arról van szó, ne öldd meg a pókot a sarokban hanem tedd ki a lakásból pl. egy pohárral:)
  • galimatika
    Az ideológia és a kinyilatkoztatás közt óriási a külömbség.
    Az ideológi mindíg a kettősségen alapul és minden esetben kontrollt akar gykorolni és nevelni, irányítani.
    A kinyilatkoztatás nem akar az égvilágon semmit.
    Persze mindíg lesznek értetlen emberek, akik a kinyilatkoztatást a saját érvényesülésük motorjaként akarják használni.
    Ezért propagálom azokat a tanításokat, amik kizárólag a valóság felismerésére szorítkoznak mindenféle egyházrendszer alkalmazása nélkül.
    " Vallás egyenlő politika" van benne igazság, nem is kevés. Ezért olyan fontos az, hogy ne a tanítók, papok, lámák, stb szavaira és írásaira támaszkodjunk, hanem SAJÁT felismeréseinkre, amiket pedig csak és kizárólag gyakorlással érhetünk el.
  • dronkZero
    És miért megy szembe az ideológia a természet rendjével? Nem, nekem sincs választásom, hogy elfogyasztom-e a táplálékomat. El KELL fogyasztanom.

Kissé olyan érzésem van ezzel a böjtöléssel kapcsolatban, hogy valahogy meg kell magyarázni a népnek, hogy az, hogy nincs mit enni, az tulajdonképpen még jó is. Ókorban és középkorban gyakoriak voltak az éhínségek, ha meg egy ilyennel jól meg van ideologizálva, akkor kevésbé lázong a paraszt.

Vallás azonosan egyenlő politika, mindig is így volt, mindig is így lesz.

Kicsit viszont nehéz és nem mindig sikerül az ókorra kalibrált emberirányító rendszereket a 21. századra alkalmazni...
  • norbre
    értem..

a farkas döntésével kapcsolatban azért nem volnék biztos, de ez más kérdés :D
  • galimatika
    Nagyon fontos megérteni azt, hogy itt nem arról van szó, hogy véletlenül rálépek egy bogárra, vagy lenyelek párezer baktériumot egy pohár vízzel, hanem arról, hogy tudatosan nem ölök meg senkit!
    Az emberi létforma rendelkezik azzal a szabadsággal, hogy minden egyes pillanatban dönthet az irányról amerre haladni szeretne.
    Egyrészről kondícionálva vagyuk a múlt álltal a jövő pedig csak egy koncepció, de a jelen pillanatban mindíg szabad vagy.
    sarkosan fogalmazva mondhatom, hogy a motíváció a lényeg és nem maga a cselekvés aktusa.
    egy farkasnak nincsen döntése affelől, hogy megeszi e a bárányt vagy sem. neked viszont van.
  • norbre
    mármint hogy megöl más élőlényt (állatot, növényt, gombát, baktériumot stb)
  • norbre
    szerintem ez egy kicsit a dolgok manipulálása már.. ugyanis a táplálkozás folyamán a legtöbb élőlény ezt teszi természetes módon.. tápláléklánc