Buddha dharma
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Létezik olyan tapasztalás, ami szerint az ember egy mindennel, de bármilyen kellemesnek tûnik, ez is alávetett a függõ keletkezésnek.
Nekem az okságból nem következik, hogy másképp kéne cselekednem, mint ahogy cselekszem. Miért tennék másképp? És fõként, ehhez miért kéne meditálni?
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
leülsz meditálni és átgondolod
Ezalatt nem azt értem, hogy leülsz meditációs ülésbe és gondolkodsz 😊, hanem azt hogy leülsz meditálni és utána át fogod látni a problémát.
Minden egy témában sem azt mondom, hogy azért "kell" szeretni valakit, mert valahol, valami megfoghatatlan létezésben egy "anyag" voltunk 😊. Ezalatt inkább empátiát értek, amit leginkább ebben a "minden egy" formában tudok leírni, miközben valójában ez egy felfoghatatlan valami. "Normál" esetben.
Miért hibáztatsz valaki mást? Valami történik akkor az ember önmagát hajlamos védeni, ezért a külvilágban keresi az okot, és a legközelebb lévõ ember megkapja a "magáét". Ha tisztában vagy az oksággal akkor nem ezt teszed, hanem leülsz meditálni és átgondolod, hogy mi az ami miatt a helyzet kialakult és ebben neked mi a szereped és ennek megfelelõen cselekdsz tovább. Félreértesz (de lehet nem, csak másképp fogalmazunk), ebbõl nem következik kedvesség.
Értem, számomra nagyon fontos a pontos fogalmazás, hiszen szavakkal kommunikálunk 😊. A lényeg, hogy ugyanarról beszélünk 😊.
És igaza van a szerzetesnek is a minden egy teóriával kapcsolatban. Legalábbis addig a pontig amíg nem tapasztalás szinten ismeri az ember. Ugyanis addig a pontig ez is csak egy takarás, védekezés. Onnantól kezdve már más is lehet. (Ezt az alapján írom aki ilyet átélt és elmondta gondolatait róla)
De végre megtaláltam, hogy ki volt az a buddhista szerzetes, akitõl régebben olvastam, hogy a mindenegy elméletek is téves nézetek. :-)
"A mulandóság elméletéhez se ragaszkodjunk. A mulandóság valójában nem mûködik. A mi tapasztalatunk a mulandóságról pusztán a bizonytalanságérzetünk terméke, egy elmélet. És ugyanilyenek a jelenségeken túli, vagy azok határain belüli egységet valló "minden egy" teóriák."
Nekem még mindig nem következik automatikusan az okságból a kedvesség, és a nem hibáztatás.
Legtöbb ember akkor is hibáztatja az okokat, ha tudja, hogy okok.
Én is ordibáltam már másokkal, hiába tudtam, hogy az okságba tartozik.
Másrészt pedig amég okság van, addig nem szenvedés van?
"Ami függõként vagy okozottként
Jövõ-menõ létezõ,
Az függõség és okság nélkül
Nirvánának taníttatik."
#558:
Hát ez a minden/mindenki nem túl buddhista elképzelés.
Miért nem az? ha jól rémlik pont azt olvastam, hogy az eredeti állapot az egység állapota, majd az ego folyamatosan szilárdul és választja le magát látszólagos magányba. (Ha jól rémlik a A szellemi materializmus meghaladása - Csögyam Trungpa könyvében olvastam, részletesen leírta a szilárdulás állapotait. De lehet, hogy a Szabadság Mítoszában olvastam, már nem emlékszem pontosan)
Azt sem nagyon értem, hogy hogyan oldana bármilyen érzelmet az a nézet, hogy semmi nem történik véletlenül.
Szerintem azért oldja, mert nem fogod feleslegesen a másikat hibáztatni, nem ordibálsz vele, meg nem vered meg mert tisztában vagy vele, hogy bármi is történik annak te magad vagy az okozója.
Nem csak a szerelmeseket hozza össze az okság, hanem azokat is, akik lelövik egymást.
Pontosan ezért írtam, hogy ez minden kapcsolatra igaz. Ez is egy kapcsolat.
Nem csak a szerelmeseket hozza össze az okság, hanem azokat is, akik lelövik egymást.
A négy nemes igazság is ezt állítja: Létezik szenvedés, és létezik annak megszûntetése.
Mondtad volna Buddhának, hogy ne akard elkerülni a szenvedést, még nem vagy beteg, ne félj, még nem vagy öreg, ne félj, még nem jött el a halál? Ne is gondolj rá. :-)
Szenvedés: Elégedetlennek lenni azzal, ami van, vagy nincs.
Szenvedés elkerülése meg ennek az ellentétje.
----Elmélet vége----
Kibaszott nehéz ez ám 😄, de ezért vagyunk itt 😉.
Egy barátomat idézve: "Körülvenni magadat minden földi jóval úgy, hogy ne ragaszkodj hozzájuk....a gyakorlás magasiskolája, nem ismerek olyat, akinek menne. Ha lemondasz ezekrõl s a minimumra szorítkozol...sokkal könnyebb."
Ha viszont valaki képes a kötõdéseinek is látni a múlandóságát az talán elég lehet ahhoz, hogy elkerülje a szenvedést.
Vimalakírti: "Úgy kellene elmélkedned, hogy megszabadulj anélkül, hogy elhagynád a vágyakat, melyek a világ provinciái." - de hogyan??
Sokszor nem értek vele egyet, mert én is hajlok a végletességre, de õ az egyik tanító, akit hitelesnek tartok. Théravádinok sokkal árnyaltabbak ahhoz, hogy ilyen végletességgel lássanak. Õk kis, megfontolt lépésekkel haladnak a boldogság felé, és ritkán esnek kétségbe, ha épp másképp alakul. 😊
Van a másik, aki látja a végcélt, és bármi más elfogadhatatlan nyûg a számára, ezért aztán sokat gyötrõdik, és sok kétség emészti. Neki meg más lett kitalálva.
Talán...
Ha lehetne egy kívánságom, azt kívánnám, hogy: MINDENKI KEZDJEN EL GONDOLKODNI!
Zen mestereknek is van párjuk, gyerekük.
Théravádin szerzeteseknek nincs, de a világi követõknek megintcsak van.
De mitõl lenne egy párkapcsolat buddhista?
www.smart-bus.hu
Tehát ezzel szemben a lényeg az lenne, hogy ez ne történjen meg, legyen egy rálátás arra, hogy mindez szenvedésteli, állandótlan, és éntelen.
kibõvítve) és nekem sem volt semmi újdonság benne, kicsit fárasztó volt ez
az amcsi körítés de reménykedtem lesz még valami jó kísérlet benne vagy ilyesmi
asszem marad az olvasás😊
Buddha beszédei - Példázat a kígyóról
Ezt olvasgattam.
"...- Helyes, szerzetesek; én sem ismerek ilyen vallási nézeteket. <...> Szerzetesek, ha léteznék Én, akkor ugyebár Enyém is léteznék?
- Úgy van, urunk.
- És ha Enyém léteznék, akkor ugyebár az egyén Énje is léteznék, szerzetesek?
- Úgy van, urunk.
- De mivel, szerzetesek, valójában és ténylegesen nem észlelhetõ Én és Enyém, ez a tévtan: "A világ azonos az Énnel, halálom után ezzé válok, állandó, örök, változatlan, nem mulandó leszek, mindörökre ugyanaz maradok", nemdebár, kizárólag és teljesen együgyûség?
- Mi más lehetne, urunk, mint kizárólag és teljesen együgyûség?
<...> - Szerzetesek, ezekért a beszédeimért, ezekért a tanításaimért, egyes remeték és papok igaztalanul, tévesen, valótlanul, alaptalanul ezzel vádolnak: "Gótama remete nihilista, a létezõ lények pusztulását, megsemmisülését, nemlétét hirdeti." Szerzetesek, ezek a tiszteletreméltó remeték és papok igaztalanul, tévesen, valótlanul, alaptalanul azzal vádolnak, ami nem vagyok és amit nem állítok, amikor azt mondják, hogy Gótama remete nihilista, a létezõ lények pusztulását, megsemmisülését, nemlétét hirdeti. Ezelõtt is, most is, csak a szenvedést és a szenvedés megszüntetését hirdetem, szerzetesek."
és azok szerint az egyén az egységbõl kilépve,
anyagi világban kiélheti magát, amíg megvilágosodva vissza nem tér
de ezt csak én szûrtem le így, elég nehézkesek nekem ezek a szövegek,
még kezdõ vagyok sajna.
viszont kiderült az "érzõ vizes" dolog
a What the bleep do we know c. (Mit tudunk a világról?)
dokumentumfimbõl származik, már töltöm lefele kiderül mennyire hiteles😊
Erre Nagarjuna mutat rá, de ott van a jogacara filozófiában is.
A különbözõség és az egység (mindenegy tanítások) olyan megkülönböztetésbõl adódó végletek, amik egymást feltételezik, de önlétükben nem megalapozottak. Egyben téves nézetek is, amik a szenvedés okai.
"Még egyszer Mahamati, a hatrétû tudatosság rendszerének kialvásáról; a bolondok és az éretlenek a Nihilizmus tanításához menekülnek, és a raktározó tudatosság meg-nem-értése miatt az Örökkévalóság tanításához
Von Hjo története
Ezerháromszáz évvel ezelõtt, Korea egyik õsrégi tartományában volt egy zen mester, akit Von Hjo-nak hívtak. Fiatalemberként véres polgárháborúban harcolt, sok házat látott leromboltatni, sok barátját látta elesni a csatatéren.
Az élet üressége nyomasztotta, ezért leborotválta haját és a hegyekbe ment, hogy szerzetesi életet éljen. A hegyekben szútrákat olvasott, és megtartotta a fogadalmakat, de a buddhizmus igazi jelentését nem értette meg. Amikor megtudta, hogy Kínában találhat egy zen mestert, aki segítségére lehet a megvilágosodás elérésében, hátára vette batyuját és elindult a nagy, száraz északi alföldek felé.
Gyalogolt. Egész nap ment, éjszaka pihenni tért. Az egyik este, amint egy sivatagon ment keresztül, megállt egy kis zöld foltnál, ahol néhány fa és némi víz volt. Aludni tért. Éjfél körül felébredt, nagyon szomjasan. Koromsötét volt. Négykézláb tapogatózott vizet keresve. Végül kezével egy csészefélét érintett meg. Felkapta és ivott belõle. "Milyen pompás!" - áradozott Von Hjo. Utána mélyen meghajolt, hálát adva Buddhának az ajándék vízért.
Reggel, amikor felkelt, meglátta maga mellett, hogy mit használt csészének: egy összezúzott koponyát, rászáradt vérrel és az arccsonthoz ragadt húscafatokkal. Furcsa férgek nyüzsögtek és úszkáltak a benne lévõ koszos esõvíz tetején. A koponya láttán Von Hjo öklendezni kezdett. Szája kinyílt, és amint elhányta magát, tudata kitárult és megértette. Elõzõ éjjel, mivel nem látott és nem gondolkodott, a víz pompás volt. De most reggel a látás és a gondolkodás hányásra ingerelte. "A jót és rosszat, az életet és a halált a gondolkodás hozza létre. Az egész világmindenséget a gondolkodás teremti. Ez az egyetemes mester. A gondolkodás nélkül nincs világegyetem, nincs Buddha és nincs Dharma. Minden egy, és ez az egy üres" - vonta le a következtetést Von Hjo.
Ezután már nem volt szüksége zen mesterre. Már értette az életet és a halált. Már nem volt mit tanulnia.
folytatás
"érzõ víz" kísérlet
kétrés interferencia
hinduizmus =/= buddhizmus :-)