964
Beszélgetés Buddha tanításáról, buddhizmusról
  • sz4bolcs
    A buddhizmus a négy nemes igazságot, és a nyolcrétű ösvényt magyarázza.
  • Christiansen
    Tibeti látnok láma lehetsz _D:d
  • kocsisgabor9999
    ?
  • kocsisgabor9999
    Azt mivel magyarázná a buddhizmus, hogy megtörténnek a gondolataim, álmaim... Nem DEJAVU!!!
  • sz4bolcs
    Semmilyet. A megvilágososdás annak meglátása, hogy minden jelenség szenvedésteli, állandótlan, és éntelen. A másik tanítás nem mond erről semmit.
  • Anaid
    Na kíváncsi lennék hogy milyen összefüggést találnál a buddhista "megvilágosodás" meg a The Secret között....légyszíííí írd le!
  • sz4bolcs
    Kis nyugalom? Amég ti a karmátokat tisztogatjátok, addig én fogorvosnál leszek.

"Bár nem építek kunyhót,
    zsúpfedelest, magamnak
    a hegyek mélyén,
    mégis szívből utálom
    ezt a világot." - Ikkjú Szódzsun

Az egész vers:

Ha eső hull, hadd essen.
    De ha nem, hadd ne essen.
    Az élet útján
    ruhád ujja nedves lesz
    eső nélkül is.

Minek nevezzelek, szív?
    Úgy szólsz, mint a fuvallat
    halk suttogása,
    ha tusfestmény fenyői
    között fújdogál.

Jön a hatalmas árvíz
    tartóztathatatlanul.
    Engedd magad át,
    és hajózhatsz hátán, míg
    hömpölyög tovább.

A szív nem lehet Buddha.
    A test nem lehet Buddha.
    Csupán ami nem
    lehet sohasem Buddha,
    az lehet Buddha.

Bár nem építek kunyhót,
    zsúpfedelest, magamnak
    a hegyek mélyén,
    mégis szívből utálom
    ezt a világot.

Nézd, a cseresznyevirág
    elhull szín- s illatostul:
    véges az öröm.
    De eljő nemtörődöm
    újra a tavasz.

Fodrozódik hulláma
    az össze-sem-gyűlt víznek.
    Ásatlan kútból
    egy ember, testnélküli,
    ide húzta ki.

Hamvasztás után hamu,
    elhantolás után por
    lesz mibelőlünk.
    Ám minkből marad fenn majd
    temérdek bűnünk?

Féltett irományaid
    az utókorra hagynád?
    Álom ringasson.
    De ébren te ne tudnád?
    Nincs ki olvasson.

Bár nem tudják az Eszmét,
    kéretlen a virágok
    kivirulnak, és
    lehullanak, és porrá
    szóródnak szét.

Aki nem lát semmit sem,
    aki nem mond semmit sem,
    és semmit sem hall,
    egyszerűen túllépi
    magát a Buddhát!

Úgy szeretnék valamit
    felajánlani neked,
    de e szerzetben
    Bódhidharmát követjük,
    így semmink sincsen.
  • kocsisgabor9999
    www.dhamma.hu egy kis nyugalom aug.5-től?
  • polarka
    Angol mondás:
    Egy vendégség sincsen ingyen.

Sztem mindenre rá lehet húzni, h miért nem volt ingyen.
  • Christiansen
    Félmondatokkal ez a topik nem lesz eredményes:D
    a vágy nem jó szó itt, mert félreérthető
    erős, tiszta akaratnak kellene lennie helyette

• sz4bolcs
    Létezik olyan, hogy nagyon erős vágy a megszabadulásra. Hol az ellentmondás?
  • Anaid
    Ja persze, jó duma....a valóságban mennyi minden nem valamit valamiért alapon működik, hajaj. Majd megérti a te korosztályod is, vagy nem.....
  • tigeroo
    hát valamit valamiért :)
  • Anaid
    Én is találtam ellentmondásos összefüggést: bevonzom magamnak, mert akarom kontra az igazi "megvilágosodáshoz" vezető úton nem az anyagi meg vágy dolgokból kiindulni...
  • tigeroo
    hát én találtam. majd remélem teis fogsz, az csak egy része az egésznek. de mindegy is most itt nem ez a lényeg:P
    én asszem az őrangyalod üzenetei c. könyvben olvastam először meditációs gyakorlatokat, nekem beváltak.
  • Anaid
    Nem találok összefüggést a sokezeréves keleti vallások, tanok és a vonzás törvénye között. Van?
    Hogy állok a dologgal? A meditációval? Szoktam gyakorolni, bár nem igen olvastam róla "szakirodalmat". Csak pihizni igyekszek....
  • Christiansen
    Szerintem mindent meg lehet fogalmazni, ha a nyelv már kevés
    ott a nem verbális kommunikáció
  • tigeroo
    és hogy állsz a dologgal? látom a vonzás törvénye topik óta legalább érdekel a téma:)
  • Anaid
    Semmi gond...nálam okosabb kijelentette, hogy műveld a csodát, ne magyarázd.
    Vannak dolgok amik "elvesztik fényüket", ha megpróbálja az ember szavakkal megfogalmazni, vagy nem is lehet....
  • Zsolo007
    Szerintem az ürességet nem kell(lehet) elképzelni, szimplán megjelenik abból az okból kifolyólag, hogy nem pörög az agyad :).

De lehet, hogy szimplán felakadtam a szavakon és félreértelek :).
  • Anaid
    Nem gondolni rá. Szal nem jól fogalmaztam meg....
    Elképzelni, hogy nincs körülöttem semmi, nem gondolok semmire, csak nyugi...stb. Valahogy nem igazán tudom szavakkal megfogalmazni, csak pár pillanat alatt ki tud kapcsolni olyankor az ember, ha medizik, nem?
  • Zsolo007
    Ebben az esetben szerintem tévúton jársz. Szimplán figyeld a légzésed. Butaság azt képzelni, hogy nincsenek gondjaid, hacsak valóban nem így gondolod :)
  • Anaid
  • Anaid
    Hát, olyasmire gondoltam, hogy ha jó a képzelőerő, akkor könnyebben és gyorsabban "el tudja képzelni" az ember, hogy nincsenek gondjai, problámái, könnyebben "ki tud kapcsolni". Na ezt megint jól megfogalmaztam, de kb vázoltam milyen összefüggést feltételeztem?
  • Zsolo007
    Attól függ...olyan meditációnál ahol vizualizáció van jó lehet, de veszélyes is, mert könnyen leragadhatsz a részleteknél. Nemrég voltam elvonuláson és avatáson. Ott tapasztaltam a dolgot....a mantrához van egy bizonyos meditáció és rengeteg kérdés irányult arra, hogy hogyan kell ezt vagy azt elképzelni. Nem KELL elképzelni semmit. Elég ha átérzed. Szóval relatív a dolog :)
  • tigeroo
    sztem igen, de attól függ te mire gondolsz
  • sz4bolcs
    Igen.
  • Christiansen
    Nem tudom elképzelni:)
  • Anaid
    Szerintetek lehet összefüggés a meditáció és a képzelőerő között?
  • polarka
    Ha sejtenéd milyen könnyű, akkor nem tartanád olyan nehéznek.
  • sz4bolcs
    Ne törd magad vele. Mi az, ami elszakadhatna a feltételes dolgoktól?

"43.Akik ragaszkodnak egy énhez vagy a világhoz, mint feltételtől függetlenhez, mily sajnálatos! Fogságba ejtették őket az állandóról, állandótlanról és hasonlókról szóló tantételek.

44. Akik úgy veszik, hogy a feltételes dolgok megalapozottak a valóságban, azokat legyőzték az állandósághoz és egyebekhez kapcsolódó hibák."

Elég annak a belátása, hogy nincs valami feltételtől független valami, ami megszabadulhatna, és annak a tudása, hogy minden feltételes dolog gyökértelen. Ez éppen elég.
    Állandónak látjuk a testet, tudatot és még nagyon sok mást, de ahelyett, hogy ezt megszűntetnénk, valami még állandóbbat keresünk, ami a testtől, tudattól, stb. is független. Hát nem tévedés, hogy ahelyett, hogy megszűntetnénk az állandóságba vetett hitet, egy még állandóbbat keresünk?
    A meditációban megtapasztalható élmények összességéről elmondható, hogy feltételekhez kötött tudatállapot.

"úgy kellene elmélkedned, hogy megszabadulj anélkül, hogy elhagynád a vágyakat, melyek a világ provinciái"
  • Zsolo007
    Pedig pofonegyszerű. Minél bonyolultabbnak és nehezebbnek gondolod annál inkább olyan lesz.

Egyébként bármilyen tevékenységnél elérhető egy meditáció szerű állapot, ha egyhegyű vagy. Akár mosogatás közben is :).
  • Christiansen
    Na ezaz, ez nem megy nekem se.
    Elszakadás az anyagi világtól és gondolatoktól,
    és teljes nyugalom, mély meditáció..
  • Inquisitor
    Ha sejtenéd milyen nehéz amit a második részben ír a srác, nem viccelődnél ezzel :)
    Nem akarni semmit, és totálisan semlegesni maradni nem éppen egy egyszerű dolog. Szerintem.
  • polarka
    Dejó!
    Eddig észre sem vettem, h milyen sokat meditálok...
  • Christiansen
    E!

A meditáció a már megértett információt tapasztalattá változtatja. Első szinten az a célja, hogy lenyugtassa és egy helyben tartsa a tudatot. Teret hoz létre a tapasztaló és annak tapasztalatai között, a bölcs ember számára lehetővé téve, hogy az élet komédiáiban vállaljon szerepet, és távol tarthassa magát a tragédiáktól. E védelmező távolságot általában úgy alakítjuk ki, hogy a légzésünkre figyelünk, vagy egy buddhaformára összpontosítunk – a meditáció ezen fajtáját szanszkritul samatá-nak, tibetiül siné-nek hívják. Ha képesek vagyunk ezt a tudatállapotot megtartani meditációnk „laboratóriumi körülményei” között, fokozatosan meg fogjuk valósítani a hétköznapokban is. Ez a fejlődésünk első lépése, mely a mély felismerés, valamint a komplikáltabb gyakorlatok alapja.

A meditáció második szintjét szanszkritul vipasjaná-nak, tibetiül laktong-nak nevezik. Ebben az esetben nem formán meditálunk, hanem magára a tudat természetére tekintünk – ezért nevezik a mély felismerés gyakorlatának. Anélkül vagyunk tudatosak, hogy tudatosságunknak bármilyen tárgya lenne – így a felismerés és a megértés spontán bontakozik ki.

Tehát összefoglalva elmondhatjuk, hogy a meditáció a tudat összpontosítása valamire, majd az ezen alapuló és ebből kibontakozó tisztánlátás.
  • Christiansen
    -D:d.d
    köszönöm Mester :_Dd
    (úgy érzem fejlődtem. -> úgy érzed? akkor nem.:D:_D:_D)
  • sz4bolcs
    Bántanak? Akkor légycsapóval. :)
  • Christiansen
    ez engem is érdekelne.
    de inkább az a része, hogy miként lehet elűzni a csapongó gondolatokat
  • tigeroo
    leülsz 1 csendes helyre, becsukod a szemed és figyeled a légzésed
    ("kifújom - befújom")
    majd érezni fogod ha ellazulsz