964
Beszélgetés Buddha tanításáról, buddhizmusról
  • Christiansen
    Nagyon nem :D

olyasmire, hogy mi az, hogy színek, mi az hogy fájdalom,
    mi az, hogy tér, mi az hogy "most"..stb.
  • Anaid
    Olyasmire gondolsz, hogy pl. újszülöttek egész másmilyen arcokra reagálnak pozitívan, másmilyenek tetszenek nekik, mint kamasz meg felnőtt korban, mert még nem "mondták meg nekik" mik az elvárások?

Egyébként a tudomány is folyton megkérdőjelez, még a tudományos elméleteket is és felfedezni igyekszik, nem? Csakhát alapvetően olyasmit lehet csak létrehozni, megalkotni, amit el is tudnak képzelni...folyt köv, majd.
  • Christiansen
    El.
    itt nem arról van szó, hogy jópár dolog az ember szándékán, kontrollján kívül csak úgy "teszi a dolgát", hanem arról, hogy az egész tapasztalt világ körülötted csak a tudat miatt "olyan, amilyen", és ennek a
    nyugtalanító abszurditása megkérdőjelezi az egész tudat, én, lélek, stb.
    beidegződéseket, rávilágítva a dolgok gyökértelenségére..

semmi sem igaz..

..milyen igaz :D:_:DD:
  • Anaid
    Asszem akkor is működne, ha nem vizsgálgatom sem ok-okozati sem más szemszögből. A tudatos vizsgálat nem feltétele egy működő rendszernek.
    Vagy totál el lennék tájolva?
  • Fbn Lx
    Arra értettem, hogy a tudatosság vonatkoztatási rendszerén kívül megállapíthatod-e azt az emésztésedről, hogy működik? Azaz, mi teszi az emésztést működővé, folyamattá, ha az egész képből kiveszed a tudatos vizsgálódásnak az ok-okozati természetét?
  • Anaid
    És ha "késztetést érzel", hogy reggel pontosan emlékezz arra pl. hogy mit álmodtál, akkor emlékezni fogsz?
    Egyébként mi a "tudat nem tapasztalható működése"?
  • Anaid
    Ezt a kérdést nem értem. A szervezetről volt szó. márpedig akkor is emésztünk pl., ha nem tudatosan akarunk...stb. Mivel én ilyen dolgokra gondoltam a kérdés kicsit értelmetlennek tűnik.
  • sz4bolcs
    Hát, amire én gondoltam, inkább valami psziché-féle, amiben ugyanúgy benne van a tudat nem tapasztalható működése is.
    A késztetések pl. nem a tudatba tartoznak?
  • Fbn Lx
    ha nem tudatos szemszögből vizsgálod a dolgok működését, akkor is működnek?
  • Anaid
    ugye most nem matrixozunk?
    A tudatéból? Mi van a tudatalattival, illetve tudattalannal. Az érzékelésünk jórészben nem "tudatos". A szervezetünk zömében nem tudatosan működik, mégis milyen sokszor emlegetik a TUDAT fontosságát...:D
  • sz4bolcs
    Inkább a létezés a képzelet része.
    A tudat tárgyiasításából jön létre a világ, amitől a jelenségek keletkezését, és megszűnését tapszataljuk, amit aztán létezőnek, vagy nemlétezőnek nevezünk.
  • norbre
    sztem attól hogy van egy "álmod" amit szeretnél elérni az nem zárja ki hogy a megéld a jelent.. viszont ha csak álmodozol akkor igen
  • Anaid
    Na ez a fától az erdőt totál igaz bizonyos esetekben.
    És az is, hogy jobb nem álmokat kergetni, nem csak a nemakarásnak, de a túlzott akarásnak is nyögés lehet a vége. Van, hogy az álmok jót tesznek, pl. könnyebb lesz az életünk jellegű önbiztatás jól jöhet, de vannak területek, hogy "becseszhet" az álmodozás.
  • lasoabt
    A jelenben és nem a jövőben élni,szerintem ez a boldogság titka,hogy nem az álmainkat üldözzük görcsösen,hanem csak hagyjuk hogy megtörténjenek a dolgok,és elfogadjuk azokat,így észre véve hogy a boldogság valóban mindvégig ott volt körülöttünk,és végre élvezni tudjuk azt.Ezt előttem már sokan elmodnták,és szerintem mindannyiuknak igazuk vot,de higyjétek el, egészen más ezt olvasni és más ha magadtól jösz rá.
    A boldogság ott van,csak néha nem látjuk a fától az erdőt.
    Ennél egyszerűbb dolog kevés van a világon,és pont az egyszerűségében van a nehézsége,hajlamosak vagyunk uyganis túlbonyolítani a dolgokat,ez az amit le kell vetkőzni hogy mindenki rátalálhasson arra amit keres.
  • Anaid
    A képzelet nem a lét része?
    Egyébként meg Lenni vagy nem lenni...:D Mi a különbség szerinted lét és nemlét között?
  • sz4bolcs
    Állandó szubsztanciát, lényegiséget képzelni oda, ahol nincs.
  • Anaid
    Mi a tévedés létről és nemlétről?
  • sz4bolcs
    "24. A köznapi emberek, akik [létezést] állító hozzáálláshoz ragaszkodnak, azokat klésák uralják, mert tévedésben vannak a létről és nemlétről. Saját tudatuk téveszti meg őket!

25. Akik megértik a dolgokat, látják, hogy a dolgok állandótlanok, hamisak, hiábavalóak, üresek, éntelenek és lényeg nélküliek.

26. Otthontalan, nem tárgyias, gyökértelen, rögzítetlen, teljesen tudatlanságon keresztül megjelenő, kezdet, közép és vég nélküli,

27. [Belső] mag nélküli, vagy mint a gandharvák városa: Így jelenik meg a félelmetes világ, a zavarodottság városa, mint egy káprázat."

-Jukvasastika
  • sz4bolcs
    Igen, mert látni a valóságot itt azt jelenti, hogy mindezt gyökértelennek látni, mert nincs tényleges állandó létezése.
  • Anaid
    Akkor nem értem a 741-t a létforgatagban nem hinni?!
  • sz4bolcs
    Létforgatag, amiben az emberek alávetettek a születésnek, betegségnek, öregségnek, halálnak, változásnak, és szenvedésnek.
  • Anaid
    Mi a szamszára?
  • sz4bolcs
    Boldog karácsonyt!

...;)
  • sz4bolcs
    "Akik nem látják a valóságot, szamszárában és nirvánában hisznek, de akik látják a valóságot, nem hisznek egyikben sem."
  • sz4bolcs
    Tegnap jöttem rá, mennyire ismeretlen ez a szó, csak nekem természetes. :)
    Nem tudom, hogy hol használják, én baranyai vagyok.
  • Christiansen
    (és se hallottam még sose, de tetszik:)
  • Zsolo007
    Érdekes :). Ezt az ország melyik részén használják?
  • sz4bolcs
    Olyan, mint a kotor, azt csak ismeritek. Nem a Knights of the old republic. :D

Fötör
  • Zsolo007
    Fötör? Sosem hallottam... Az mit jelent?
  • sz4bolcs
    Tibeti szerzetesek mandalát készítenek.

Vagy magát a 'fötör' szót nem ismered?
  • Christiansen
    gondolom megfőzik aztán széttörik :D
  • Zsolo007
    Nem kötekedni akarok, tényleg nem értem: Mit jelent a főtrik?
    A mandalákat azért főtrik szét
  • sz4bolcs
    Visszatérve a kérdésemre: A mandalákat azért főtrik szét, hogy elkerüljék a tökéletességnek még a gondolatát is.
  • Daffit
    A teljes tökéletesség a megvilágosodás, ami a tökéletes arany középút. Se nem jó se nem rossz, de nem tagadjuk egyiket sem (az a nihilizmus lenne), szóval ez semlegesség. A nirvana (nibbana) elérhető mindenki számára, de azt biztosan tudni fogjuk, hogy elértük, mert akkor mindent tudni fogunk :D
  • Inquisitor
    "Nem az üresség a cél, hanem a teljes tökéletesség."
    Ha cél van, akkor hol a semlegesség? A Nirvana nem pont olyan állapot, amibe/ahová nem lehet eljutni, ha az a célod? Avagy ha tudod, hogy elérted, akkor már nem is vagy ott?
  • daeemoon
    Köszönöm! Közben újra fölfedeztem Tollet, akit régebben nagyon nem kedveltem, tőle is olvasgatok pár dolgot :)
  • sz4bolcs
    Ez a buddhizmussal foglalkozó rész főoldala.
  • daeemoon
    De ha nem linkeled be, akkor lehet, hogy soha nem állok neki :) (jó ezt lehetne folytatni a végletekig XD)
  • sz4bolcs
    Tarr Dániel megérdemli. :)
  • daeemoon
    Jólvanna :D Én így értelmeztem a korábban olvasottak alapján :D Egyébként olvasom az anyagot, amit linkeltél. Azt hiszem, hálás leszek érte :)