964
Beszélgetés Buddha tanításáról, buddhizmusról
-
#4 Részletek Fehér Judit dolgozatából:
Lét vagy nemlét: mindkettő véglet.
Tiszta vagy nemtiszta: szintén végletek.
Ezért a bölcs mindkét végletet elkerülve
Még középen sem foglal helyet.
Felhagyni először az érdemtelennel,
Felhagyni aztán az énnel,
Felhagyni végül minden vélelemmel:
Bölcs az, ki tudja ezt. -
#3 Köszi, elolvastam, bár elég rég nem tudnak lekötni az ezoterikusabb hangvételű írások.
Amit szerintem első nekifutásra érdemes elolvasni a témában:
Buddha beszédei
Dhammapada
A középút filozófiája (Fehér Judit)
Nagarjunától, amihez csak hozzá lehet jutni.
Lankávatára szutra / Szív szutra + jogacara filozófia
Gyémánt szutra
Ajahn Sumedho írások
Pátimókkha -
BREMBO #2 A buddhizmus célja, hogy megvilágosodjon az elméd.
Ehhez tudok egy jó kis anyagot, olvasd el, ha érdekel:
A megvilágosodás hatásai -
#1 Már régóta tervezgettem, hogy nyitok egy ilyen témájú topicot, hátha érdekel valakit, és tudunk róla eszmecserét folytatni.
A buddhizmus témája a szenvedés és boldogság.
Engem elsősorban a vallás/filozófia/életfilozófia/tanítás sokszínűsége fogott meg, és emberközpontúsága, ami számomra abban nyilvánul meg, hogy mondanivalója szempontjából közömbösnek tartja, hogy a tapasztalat tudati, vagy pedig anyagi természetű.
Például a tudat együtt szerepel a látás, hallás, ízlés, tapintás, szaglás listában.
Elsőre kicsit fura, de belegondolva ahogy például ahogy a szem észleli a látványt, úgy a tudatban a gondolat jelenik meg.
Ami közös ezekben a tapasztalatokban, hogy függően keletkeznek ezért nincsen önálló létezésük, állandótlanok, és nem kielégítőek. Ez jelenti az ürességet. A szenvedés abban áll, hogy ezeket a dolgokat állandónak, örömtelinek véljük, és ragaszkodunk hozzájuk, vagy pedig elutasítjuk őket. A ragaszkodás megszűnése a nirvana.
Az ehhez vezető középút elveti mind az önsanyargatást, mind az élvezetekben való elmerülést, továbbá a nihilista nézeteket, valamint az állandó szubsztanciához való ragaszkodást, mint pl. a lélek.
Kezdésnek talán ennyi, ha valakinek van kedve, szóljon hozzá.