6068
  • a.carkey
    Eléjük, melléjük lőjj, és nagyobb lesz a siker.
  • MaRee
    Hát a gép ellen nem olyan nehéz nyerni, én multiban tépem a hajam néha, ott nagyon gyenge vagyok sajnos :D Az ágyúkat UTÁLOM, főleg a howitzereket, nekem egyszerűen a lövések 80%-a mellé megy, meg el pattog a golyó, vagy csak simán átsuhan az ellenségen.Ennek lehet a lag az oka vagy akármi, de rohadt idegesítő.
  • geri9118
    Fura, én nagyon jól tudom használni őket...Főleg a huzagoltcsövű puskásokat. az a 125 ös range nem semmi, de a light infantry is sokat segít a line-nak..Tetszik, hogy egyszerre tüzelnek, ami pedig csúnya dolgokat tud művelni. Amúgy nálam egy fullos sereg(20 egység)úgy néz ki, hogy 3-6 greenjackets/ferguson rifleman(vagy jägers vagy stb néptől függ)ha 3 van, akkor mellé 3 light infantry, 8 upg line infantry plusz legalább 2 üteg, a többi vmi lovasság meg a tábornok. Ilyen összetétellel még very hardon se tudott a gép lepicsázni, csak egy ízben,de ez kb 150/1...
  • MaRee
    Én nem igazán használok light infantryt, seregenként max 2-3 szokott lenni.Nem sok hasznukat látom, inkább veszek az árukból upgradelt line infantryket :) A tengeri csatákhoz viszont én sem értek, a normal AI is hülyére ver :D
  • geri9118
    Tengeri csaták...ez az ami sose fog a fejembe menni. hagyom inkább a gépre:D Nekem nagyon furán működik az AI...Van, hogy elképesztő ostoba dolgokat művel, pl előretolja a lovasságot a serege előtt és megpróbálja lerohanni a 3-4es szintű fire by rankkel rendelkező egységeimet..aztán meg van olyan, hogy könnyűgyalogsággal zaklatja a szárnyaimat(csak ha nincs nekem is, h ki tudjam védeni) és szép lassan magára húz, ami adott esetben a jelentős tüzérsége(GONDOSAN ÉS JÓL felállított tüzérsége) miatt elég ronda veszteségeket okoz. Egyszer el is buktam így egy csatát. És ha erről van szó, nálam mindig türelmes és megfontolt. Én összességében azt vettem észre, hogy jórészt igyekszik kihasználni azt amije van. Egyébként én messze a nagyobb lőtávolságú egységeket(Light infantry, jägers, meg green jackets)tartom a leghasznosabbnak...onnantól, hogy ezeket kifejlesztem, mindig sokkal könnyebb a hadakozás. Nálam elképesztő sokat jelentenek, nemtudom ti hogy vagytok vele?
  • Kotomicuki
    Teljes mértékben egyet értünk! Bocsi, ha zavarosan fogalmaztam meg a mondókámat!
    Galeonok ellen a 2. és 3. osztályú sorhajók a megfelelőek!
  • Warton
    Szerintem ő is azt mondja, hogy a 4-5-6-os hajókat leszerelve inkább a 2-es szintűeket vegyek. Amúgy elhatároztam, hogy a 4-es szintű hajókat már nem javítgatom csaták után. és az így felszabaduló pénzt 2-es szintű hajók vásárlására fogom felhasználni. Kicsit sajnálom mert van egy pár elég fejlett ladikom, de hát ez van.
  • JethroHUN
    4-5-6 szintű hajókkal nem fogsz galleon beverni. Nem tudom milyen moddal tolod, de ha megveret a spanyol flottát kis hajókkal akkor nem vmi reális.
  • Kotomicuki
    Pedig megéri őket rendszerbe állítani, akár a 4.-5.-6. osztályúak leszerelése árán is - DMUC-l(+AUM) nyomulok, ott nincs lőtáv-különbséges taktikázás... - , mert az ellenfél nagyobb és erősebb egységei ellen sokkal hatásosabbak, akár még hármasával is, mint 10db 5.-6. osztályú egység - a gép szerint biztosan.

Tipp:
    Ha megmaradnak a kalózok, a barbár államok, vagy a hozzá hasonlóan sok kis hajóval operáló nemzet (perzsa, török, stb.), akkor velük hadakozva viszonylag gyorsan emelkedik a hajók tapasztalata!
  • Warton
    Már ki van fejlesztve és meg is van építve egy-egy drydock amerikában és angliában is, úgyhogy tudok 2-es szintű hajókat építeni. Csak sajnos nagyon drágák és pillanatnyi anyagi zavarba kerültem.
  • Kotomicuki
    Akkor már csak 1 fejlesztés és 2,5 év (vanilla) építkezés kell ahhoz, hogy tudj 3 kör alatt 2. és 3. osztályú hajókat gyártani, amik ellen már a galeonok sem tudnak eredményesek lenni.
  • Warton
    Egy korábbi bejegyzésemben írtam, hogy a főcél Amerika teljes elfoglalása, mert India meg Európa már megvan. Úgyhogy az angolokkal én kizárólag az amerikai kontinensre koncentrálok és minden anyagi forrást a gyarmatokon használok fel, így a franciákat elég hamar sikerült pacifikálnom, és úgy a húszas évek végére a két legnagyobb indián törzset (cseroki és irokéz) is letöröltem a térképről. Az USA meg folyamatosan újraéled, de én meg folyamatosan letördelem őket.

Európában egyetlen nagyobb sereget tartok a fővárosban, ha ne adj isten valaki partra szállna akkor ne kelljen izgulni. A csatornában pedig egy zömében 4-es szintű hajókból álló kisebb flotta őrzi a rendet a francia, svéd, spanyol flottáktól. A flottám elég hatékony, de a spanyol galleonokból álló armada ellen azért nem mertem kiállni, szerencsére maguktól távoztak.
  • Kotomicuki
    Eléggé fura ezt egy "Angoltól" hallani, amikor a Németaéföldieknek is eléggé nagy és jó flottája szokott lenni.
    Pár győzelem után úgy is megbarátkoznak az oroszok, poroszok, stb. az "új" felállással és kereskednek tovább, ha pénzt is akarnak, ellenkező esetben mehet a kalózkodás ellenük.
  • JethroHUN
    Nekem akkor jelent meg ez több országnál, amikor egyszerűen begyalogoltam a seregemmel, az indiánok földjére és elfoglaltam a fővárosuk" semmi had üzentet, csak betörtünk és kész :D
    Angolokkal annyira nem is nehéz, csak az elején, franciákkal és spanyolokkal azonnal háborúba fogsz szintem mert vagy téged, vagy a 13 kolóniát támadják meg, mint esetemben a franciák. Nem tudtam nekik segíteni, maradt 3 területük, mert az indiánok is támadták őket, egyetlen esélyed ha eltakarítod őket Európából beválik :D elfoglaltam, a franciák össze területét euban, és Spanyolországot is. Erre 50 év múlva, a franciák megsemmisülnek, megalakult az US és Québec, az össze francia terület amicsiba lázadó lett :D hát nem tök jó?
  • Warton
    Fordítás

De az a baj, hogy az egyetlen szövetségesem United Provinces kb. mindenkivel hadban áll. Azaz vagy felmondom az egyetlen szövetségemet, vagy kitartok mellette, de akkor folyamatosan romlik mindenkivel a kapcsolatom. Valszeg fel fogom mondani ezt a szövetséget, mert nem nagyon szeretnék szembekerülni az orosz, porosz stb. flották összességével.
  • gvarga12
    Megszegett eggyezmenyek lenne talan a forditasa.
  • MaRee
    Ja, talán valami olyasmi, hogy a szövetségeseid ellenségeivel kereskedsz ,stb.
  • Warton
    Mit jelent az, hogy dishonouring treaties? Tudom, tudom becstelen megállapodások, de nem értem, hogy mik ezek. Ugyanis emiatt utál a fél világ. Angolokkal vagyok szinte mindenkivel kereskedek, lehet, hogy az a baj, hogy az adott ország ellenségeivel is kereskedem?
  • horthy
    Megnéztem a képeket a hajokról ugy néz ki mintha csak át lennének festve az egységek meg át lennének irva az adataik ? Legalábbis a hajoknál !?
  • JethroHUN
    És ETW-ben amikor azt vettem észre hogy, a nem elpusztítható fal részeket ágyúzza? :D
  • TDantes
    Hát ostromolni még mindig szarul ostromol. Távolról sem tökéletes.

De hülyét kaptam attól, hogy a Medi -ben, sőt a kiegészítőjében, ahol elvárnám, hogy az alapjáték hibáit kijavítsák, ágyúval lövöm az ellent, a város falon át, az meg álldogál. Meg se moccan. 60% veszteséget szenvedtek, és meg se mozdulnak.Ahhhhh
  • Warton
    Azért az ETW-ben lévő gépi ostrom sem mondható épp tökéletesnek.
  • JethroHUN
    Én az alap ETW-vel megyek, és igen fejlődött sokat az Al TW2 óta, ott az volt a kedvencem ha ostromolt a gép, és már nem volt semmi ostrom cucca akkor csak állt :D Angolokkal megyek, van benne vmi h más taktikát használnak, de nem tom én annyira nem vettem észre, max annyit h h támad, egyben az egész seregével vagy kisebb csoportokban.
  • TDantes
    Hát ez úgy van, mihez képest buta? Mert tényleg nem egy zseni az AI, de szerintem a Medieval 2 egy helyben ácsorgó az istenért megnem mozduló tökkelütött bandájához képest sokat fejlődött.

De amúgy igen, ha valós fizikai motor lenne, meg valami csúcs AI akkor olyan gépigénye lenne, hogy minden gépet megfingatna.

Amúgy érdekes, de azt vettem észre népenként változik a gép stratégiája. Igaz, a Napoleon-al nyomulok. Az angolok mindig szuronyrohamot indítanak , neki az ágyúknak. Érdekes, és bosszantó, mert megtizedelik az tüzéreket.
    Bár az is igaz, hegylakók voltak, skót gyerekek, azok meg biztos tökös egységek, azért rohamoztak ilyen bátran.

Míg ellenben az olaszok: a moráljuk szar, a seregüket, ami egy elit sereg lett volna hármas, négyes tapasztalatú egységekkel, minimális veszteségekkel elsöpörtem.
  • Kotomicuki
    Max. egy véletlengenerátorral kiválasztja, hogy akkor éppen melyik pattanási verzió legyen a 8-ból -> scrip.
    Amíg a szétszórt alakzatban menekülők közé lőtt ágyugolyó nem öl, mert az egység gép szerinti elhelyezkedése nem ugyan az, mint a képernyőre rajzolt, addig nincs benne "valós" fizikai motor. Az tényleg visszafogná a teljesítményt, vagy a grafikából kéne visszavenni a játszható sebességhez (meg némi programozási optimalizációt bevezetni, bár ezt a kiadók nagyon rühellik, mert nincs "látszatja" és csak a drága fejlesztési időt rabolja - inkább vegyen új gépet a júzer).
    A lényeg: ha nem változtatnak a felálláson és a következő rész a XIX.-XX. században játszódik, ahol már jóval összetettebb a hadviselés, akkor nagyon arcade hatást fog kelteni a játék.
  • tpalko99
    Akkor vmit nem jól csinálsz
    Én igy állok fel

_ _ _ _ _ _
    /L o o o L\

o az ágyúk.
    az AI
    A: neki megy a front vonalnak
    B: kicsit ferdén támad

Mindkét esetben 1 v. 2 szárny szabad, amit felhajtok, igy

I_ _ _ _ _
    \

majd
    I
    I_ _ _ _
    \
    igy, hamar megfutnak. A tartalékot oda irányítom, ahol esetleg gond lenne az arcvonallal, de gyakran beáldozom a lovasságot.
  • obe
    hát nem tudom, nekem eléggé úgy tűnik, hogy a kilőtt ágyúlövedékre hat a fizika, pont mint az arma2-ben, van úgy, hogy akkora gellert kap a lövedék egy dombon, hogy durván módosul az iránya...itt biztos van "valós" fizika
  • JethroHUN
    És még vmi, ha lenne benne valós fizika számítés, és egy nagyon durva Al, ami szinte egy MI, hááát.. nem biztos h vinné bárki gépe.
  • JethroHUN
    Az szerintetek gyenge az AL? aki full line infatry seregét rám zúdítja és egyetlen lövés nélkül le chargeol o.O Az addig veretlen seregem, jó nagy veszteségeket szerzett, szerncsére a gránátosok + light dragoons nyertek nekem :) a 5 sorkatonám, jól letankolta a támadást. Tid érdekes dolgokat a gép az biztos. (na jó kicsit buta, de azt tudja h kell összpontosított támadást küldeni, minden katona charge azt jó van XD
  • tpalko99
    szél meg a röppálya a legkevesebb.
    ennél fontosabb és egyszerűbb lenne ha az ai a meglévő egységeivel vmi normális arcvonalat alkotna, nem ferdén vonulgatna az enyém elött, ha nem érezné szükségét a támadásnak akkor ha én voltam a kihivó fél ráadásul erősebb is vagyok, ha nem egyesével probálna a lovasaival bekeriteni ,általában összhangba mozgatná a csapatait.
  • Swarczi
    Még mindig jobb mint patch nélkül. Volt olyan, h úgy nyertem csatát, h volt 4 nortar teamem meg 5-6 gyalogaos hadosztályom 3 fullos sereg ellen.
    Bálltam védekezni a sarokban, az AI felsorakozott, majd elkezdte folyamatosan átrendezni a csapatait, a mortárok pedig szétszedték őket, a gép meg csak nézte.
  • Kotomicuki
    Amúgy az 1.6-os patch-ben megpróbáltak gyógyírt találni legalább a program szárazföldi hadviselés terén mutatott néhány hiányosságára, nem sok sikerrel. Kicsit jobb lett az Al - jobban állítja össze a seregeit, azokkal csatában jobban taktikázik - , de még mindig nem az igazi...

Ebben a játékban azért már komoly kihívás (volna) a "valós" taktikai és stratégiai Al megteremtése a scriptek helyett. Ehhez hiányzik belőle a szimulátorokat jellemző bonyolultság -> pl. az egységeknek tíz-egynéhány statja van csak; hiányzik a megfelelő fizikai motor is (pl. röppályaszámítás a szél figyelembe vételével).
  • Kotomicuki
    A DMUC 5.4.1 + AUM 3.0 kombót ajánlanám neked!

A DMUC-ban sok mindent állíthatsz, ízlésed szerint: Évenkénti körök száma, ágyúk száma egységenként, töltési sebesség, lövési pontosság...

Az AUM pedig sok érdekes egységgel kibővíti a játékot: tengerészgyalogos (korai gránátos, gránát nélkül), különböző ágyú- és hajótípusok...

DMUC 5.4.1

AUM 3.0
  • horthy
    Van-e valami olyan patch vagy mod stb ami egy kicsit csiszol a tengeri és szárazföldi hadviselésen . Én felraktam a játékhoz az 1.5 patch-ot javit valamit a tengeri hadviselésen pl: nem campelnek annyit már a hajok a távoli oceánokon meg ront is pl: átalakitja a bombázó ketch harci rendszerét ugy hogy nem lő már levegőben robbanó lövedéket jelentősen csökkentve a tözerejét . A bombázó ketch volt akkoriban az egyik legfélelmetesebb hadihajó egy vagy két darab nehézmozsárágyujával nagyon sulyos károkat tudott okozni az ellenséges hadihajokban . Most szinte teljesen hasznavehetetlen lett . Meg a másik dolog miért nem javitja ki a program AI-ja az ellenséges sérült hadihajokat a saját kikötöjében ( normál fokozaton probáltam ) ? De a saját sérült szárazföldi egységek utánpotlására se nagyon ad szárazföldi hadviselés esetén . Szoval volna még mit csiszolni a dolgokon .
  • Amergin
    És válts át köztársaságra és utána alkotmányos monarchiára a kezdeti idők után. Minél több mindent felépítesz a tartományaidban, annál sürgetőbb lesz ez. Alkotmányos monarchiának nincs negatív bónusza az ipari épületekre!
  • JethroHUN
    Kiegészíteném, a fosztogatásból, hajók számával arányosan kapsz pénzt is!
    A kikötő blokádból nem.
  • Swarczi
    Emellett növeld a nemesek adóztatását és csökkentsd a köznépét. A bevétel kb. ugyanannyi marad, de kevesebb lesz a lázongás. Ja, emellett azokban a tartományokban ahol egyetem van ne nagyon építs gyárakat illetve tarts ott viszonylag nagy seregeket a központ nagy seregeket-vagy építs sok olyan épületet ami boldogságot ad, mert ott a legnagyobb az elégedetlenség. Ott hol meg alapból nem lázadoznak nem is érdemes csapatokat tartani.
  • Kotomicuki
    A tengeri kereskedelemről - röviden:

Fosztogatás v. Raid: A veled hadban álló nemzet (vagy nemzetek) flottája a veled kereskedő nemzet és a te kikötőd között a kereskedelmi úton rabolja a kishajók rakományát. (A program küld róla az első kalózkodó játékkörben egy üzenetet, hogy hol és ki csinálja ezt. Azt a flottát vagy levered/levereted vkivel, vagy megvárod, míg odébb áll. A 2. kalózkodó körétől már nem kapsz ilyen üzit, viszont attól még továbbra is ott fosztogathat az a flotta.)
    Ha nem állsz hadban senkivel, de a kereskedelmi partnered igen, akkor az ő ellenfele megdézsmálhatja a kettőtök kereskedelmi bevételét! Ezt felszorozhatod a kereskedelmi partnereid számával (ha hadokoznak egy nagyobb tengeri hatalom ellenében) és egyből kijön, hogy bár nem háborúzol senkivel, de kereskedni se fogsz/tudsz senkivel -> nem lesz bevételed! Ergo, előbb-utóbb hadba fogsz lépni, hogy tudj kereskedni!
    A békekötés automatikusan megszünteti a két fél kalózkodását egymás kereskedelmi útvonalain - az adott flotta azonban ott marad. (Viszont, ha az ellenfél még hadban áll a kereskedelmi partnereddel, akkor ő továbbra is fosztogathatja a kettőtök kereskedelmét...)

Blokád: Az előzővel ellentétben nem a nyílt tengeren történik, hanem közvetlenül a kikötőnél állja el az utat az ellen. Ha nem volt legalább egy saját, vagy szövetséges egység a kikötőben (szárazföldi, vagy vizi - ez ebből a szempontból mindegy), akkor az megrongálódik és kijavításáig (amí jó drága) nem üzemel, azaz nem kereskedhetsz onnan, ill. hajót sem tudsz gyártani ott!
    Ezért minden saját kikötőbe kell tenni egyet a legolcsóbban fenntartható egységből, ami lehet hajó is, de jobb a szárazföldi, mert azt egy tengeri csatában nem lehet tönkreverni, majd feldúlni a kikötőt. :)

Az adott kereskedelmi ponton lévő hajók száma növeli az adott ponthoz tartozó kereskedelmi bevételt, de nem lineárisan, hanem egyre csökkenő mértékben!
  • Warton
    1719
  • matthias92
    1917???