3714
  • Timber
    Ne magyarazd azt bele ami nincs benne de szeretned, hogy benne legyen.

Amit mondok: Kurva szar korulmenyek kozott kihoztuk a maximumot (itt nem a minden nap meetingelo PM es LD parosra gondolok). Ez kb. egy 65%os jatekot jelent amit tukorznek a reviewk. Sokkal jobb jatek lett volna (min 75-80%os) ha nem ilyen korulmenyek kozt keszul es nem most jelenik meg.
  • Vorpal
    "so last year" - ha jól emlékszem a company of heroes volt soo last year és még mindig überel mindent.

Na de nem kell elkeseredni mert a Crysis igazán jó kis játék lett - így örüljünk a magyar sikereknek - gratula.

Én is dolgoztam - ahogy gondolom mindenki magyar fejlesztésekben - mind1 milyen kategóriában - és csak ugyanezt mondhatom el.

Nem hinném, hogy lenne még egy ilyen ország, ahol ilyen méreteket ölt a vezetői inkompetencia. Úgy politikai, mint céges szinten - IDIÓTÁK irányítják ezt a helyet. Nincs frusztrálóbb érzés, mint bemenni és látni, hogy szaródik el a munkád mert a főnöknőcske semmit nem ért az egészhez - a gyártásvezetőt meg a melósok oktatják ki és a rókaprém bundájában még neki áll feljebb.

Aztán ha véleményezel valamit - akkor a saját munkatársak közül is a sztrájktörőbb fajta nyilvánosan kiröhög és igy kezd egy újabb vezetés gyűrűzni befelé a szarba.

A projekt végén persze ünnepelés - a projekt után 1 hónappal sajnos már nem lesz folytatás mert khmm senkit sem érdekelt - de köszönjük szuper munka volt - megmutattuk - közép európában egyetlen stb stb.

Magyarországon alkotmánymódositás kéne a hülyék ellen.pont.
  • maniac001
    Ami ugye azt jelenti hogy senki nem kíváncsi a játékra már. Az a szomorú, hogy a SR eddigi panzers játékai nagyon jók voltak. Erre jön ez a semmi fos izé amit ki is adnak pénzért (!) sajnos.

Grafikailga meg se közelíti a panzerseket. Az árnyék pl. olyan borzalom hogy évek óta nem láttam ilyen rondát. Rendesen vérzik a szívem ezért az egészért, pedig messiásként vártam amikor a darus videot láttam...
  • JeffeS
    Ez szerintem egyébként sem befolyásolja az eladásokat.
    pl. a gamespot.com-ról eddig 1370-en töltötték le a single demot, a multi demot pedig 145-en.
  • JeffeS
    Kipu, szerintem tökéletes választás. Jellemfejlődésnek hívják és a célja az, hogy az ember utána emelt fővel egyenes gerinccel tudjon tükörbe nézni. Majd egyszer talán nálad is bekövetkezik. "Az igazság szabaddá tesz." (János 8,32)
    Lényegében azt írta le, sz@r körülmények között lett kókányolva valami, aki mégis megveszi, az vessen magára.
  • Carlos
    Szia Kipu! LoL...
    Te itt?
    Én szerintem ez egy k***a jó leírás lett. Énis leírhattam volna, hasonlót, csak én nem tudok ilyen szépen fogalmazni, meg felkaptam volna a vizet a végére...Gondolva itt egy-két ember tevékenységére a cégban (hárombetűs Lead Designer amikor leoltott minket, hogy mi ehhez nem értünk és a kurvaanyánkatmitképzelünk mosténbeszélek, vagy a töketlenkedés az "engine fejlesztés" körül)...keződik...kezdődik...a gyógyszerem...ott gurul...
  • tomcsa4
    Hát igen. De mondjuk egy nagyobb kiadónál és fejlesztőcsapatnál (EA pl) könnyen csoportosítanak embereket a munkákhoz. Ha nincs elég, akkor bedolgozik 10 programozó stb (és gondolom felkészültebben tervezik meg dolgokat, ohgy könnyen lehessen importálni embereket). Míg itt Timber is írta, hogy olyan irányította a fejlesztést, kai szerinte nem ért hozzá. kkor gondolom ez beleszólt a tervezésbe és az egész meg is van baszva.

Olvastam az IGN leírását, várom a játékot!
  • lammaer
    Keves olyan szoftverfejlesztessel foglalkozo ceget ismerek, ahol NEM hasonlo jellegu problemak keseritik meg az egyszeru dolgozo eletet.
    Mondjuk en mindenhol multiknal lattam ilyet, egyetlen telephelyes cegnel muveszet igy osszekutyulni a dolgokat.
  • Kipu1
    Hát ez tényleg kellően kimerítő és részletes volt Timber, de szerintem nem a megfelelő fórumot választottad.
  • Fifus
    Azért ez kemény így újra kimondva. És mi lesz a sorsa most szerinted a játéknak, lesz-e support, és magyar fórum?
  • Timber
    A palyaszerkesztok akartak ezt a rendszert. Nekik is tetszett a rendszer... csak a gond az volt, hogy a rendszer fejlesztese es hasznalata parhuzamosan haladt. Olyan ez mintha hazepites kozben kellene feltalalnod a teglat meg a betont...
  • Timber
    En elmondom amugy szerintem mi a legnagyobb baja a CPCWnek: a rengeteg ido ami a semmivel ment el. Az elso egy-masfel ev, ami az ugy nevezett prototypeolassal ment el, aminek se eredmenye se ertelme nem volt, es az elmult egy ev ami szinten total ertelmetlen volt.

Kicsit bovebben (azaz jojjon a szennyes teregetes). Amikor a Stormhoz kerultem 2005 julius 18-an akkor mar folyt a Panzers 2 fejlesztese, igaz meg csak nagyon nagyon kezdeti stadiumban volt. Volt PM meg Lead Designer. Ket olyan ember volt ezekben a poziciokban akiknek, szerintem, nem sok erzekuk van a jatekfejleszteshez (es ez mar korabban is kiderult). Az alatt az ido alatt amig mi megcsinaltuk az RFB-t es az RFTB-t addig amit ok elkeszitettek az egy nagy nulla volt. Egy even keresztul mentek a mindennapos meetingek es szuletett egy olyan design dokument amirol orditott, hogy szar. Szulettek palyak amelyek mindegyike hasznalhatatlanul bugos es nehol koncepcionalisan rossz volt es hat mind egy teljesen rossz designra epultek. Maga a setting is az ertelmetlenseg homalyaban leledzett, nem lehetett egy adott idoszeletbol kilepni mert, hogy akkor mi marad a kovetkezo reszekre... Egy szo mint szaz... Egy ev totalisan el lett szurva a fejlesztesi idobol a totalis semmire. 2006 szeptembereben kezdodott a CPCW igazi fejlesztese, es ekkor is csak az elokeszito (masneven PreProduction) fazis. Ez meg nem is lenne akkora gond, de... es itt jon a nagy budos de. De a hu de nagy prototypeolas es totalisan gyenge design altal beigert featureok miatt meg volt kotve a csapat keze es mondhatni a legtobbet kellett kihozni abbol ami volt... vagy egy kicsit gyaloggalopposan fogalmazva: ki kellett vagnunk az erdo legnagyobb fajat egy heringgel. Aztan jott masfel ev kemeny fejlesztes, ahol szinten nem volt tul nagy az egyetertes. Sokan kardoskodtak az engine teljes atirasa melett, sokan azt mondtak, hogy csinaljuk meg a regi, de feljavitott engine-el. Baromi jok az uj fizikai engine dolgai, de mit ernek ha csak kevesen jatszanak vele es azoknak is beszaggat vagy kifagy a jatek? Mindenesetre volt masfel ev kemeny fejlesztes a jatekon, olyan legkorben amit egy mindenfele komplexusokkal (megfuszerezve egy kis ferfiassagi problemaval) szenvedo ember idiota power-tripje totalisan elrontott, hazavagott. Ergo fos morallal, egy ev csuszassal, nem egyseges iranyvonalu csapattal ment a fejlesztes. Aztan jott a nagy osszeomlas es a CPCW fejlesztese annak az embernek a kezebe kerult aki az elso egy eves semmiert felelos. Persze kicsinyes emberkent sikerult elinteznie azt is, hogy csak egy aprocska kalapocskaba elfero (neem, nem csacska macska mocska) mareknyi csipet csapat foltozgathassa a jatekot, majdnem egy evig. Ergo ujabb egy ev csuszas aminek az eredmenye igencsak keves.

Ergo a harom es fel evbol, ami a jatek fejlesztesenek az ideje osszesen egy es fel volt az ami effektive hasznos is volt, de a nyomott es agyontaposott moral miatt azt mondanam ez se volt 100%-os. Raadasul ket olyan jatekkal egy idoben a piacra dobni, ami csak azert nem konkurencia mert melettuk porszemnek tunik (marketing, brand es egyeb szempontok miatt) es szinte eszrevetlenul elveszik (meg ha a vilag legragyogobb jateka is lenne a CPCW... akkor is csak max egy fenyes porszem lehetne...).

Az igazat megvallva a CPCW ket legnagyobb baja a fejlesztes igencsak szerencsetlen korulmenyei es az, hogy mire kijott mar "so last year" lett. Csak a gond az, hogy se az ujsagirokat, se a jatekosokat baromira nem erdekli az, hogy mi miert mennyi... csak a vegeredmeny. Tul sokat vartak a jatekra es tul sokaig hittek benne... es mire megkaptak addigra mar elvesztettek az erdeklodesuket es a lelkesedesuket. Olyan ez mint 18 evesen megkapni a hintalovat (ami raadasul akcios volt mert hianyzik egy fule) amire 6 evesen vagytal...
  • Jagdflieger
    Köszi Carlos. Én is erre tippeltem. Mármint az AI-ra és a Triggerekre. Anno mikor egyszer bent voltam a stormnál akkor mondták hogy újfajta Trigger rendszere van a játéknak nem olyan mint a korábbi stormos cuccoknak. Inkább programozás a Triggerezése. Ami a programozóknak tetszik a pályaszerkesztőknek nem. Az AI miatt kellett módosítani a Trigger rendszeren?
  • Carlos
    Látod, ha értelmesen és kultúráltan fogalmazol, énsem kapom fel a vizet!
    Egyetértek a leirtakkal!
    Én a GTA4-nél éreztem így...
  • TDantes
    "Egy kicsit talán flegma vagyok, igen! Mertmár betelt a pohár, hogy senki sem annak örül, hogy megjelenik egy magyar játék, ami sok lelkes ember munkája. Igaz, hogy egy kicsit optimalizálatlan, de hol van már a "lehet, hogy egy kicsit kicsi, lehet, hogy egy kicsit savanyú, de a miénk" hozzáállás?"

Annak mindenki örülne, ha egy JÓ magyar játék jelenne meg! De azért had ne csináljam már össze magam mert magyar! Ha elém raknak egy adag magyar kutyasz*rt nem fogom megenni, hiába mondják rá, hogy ez az új magyar almás pite!

De jó, oké nem te a hibád meg senki hibája meg engem hidegen hagy, hogy ki tehet róla. Mikor meghalottam hogy lesz, eldönttem meg veszem. Mióta láttam a demo-t...hát...

Miközben a demo lényege hogy kedvet csináljon hozzá... és igen nagyon sajnálom hogy ez lett belőle. Ha nem érdekelt volna, akkor nem lennék mérges miatta, hogy az egész ellett rontva!

A Panzers1 után nekem a Phase Two -nál nem kellet demo, mert maga a név volt a garancia...erre jön ez a...jó...nem szidom... mondjuk úgy jókora csalódás?

Aztán még örüljek is, neki, hogy az egyik legjobban várt játék ilyen lett?
  • Prince23
    IGN TESZT 6.9 pont
  • Carlos
    Aki warezol, az ne sírjon, hogy szar a játék. Az csak magyarországon divat, hogy a fejlesztő meghallgatja a warez-ost. Próbálj meg egy EA termékkel panaszkodni. A support első kérdése az lesz, szériaszám? Ha elvesztetted, akkor a válasz: kkthxbye...
    Máskérdés a fórum. Ott mindenki sírhat.
  • Carlos
    AI és trigger.
  • Jagdflieger
    Carlos. Az mitöl van (azon kívü hogy mind nyomorúságos sírós kis pöcsök vagyunk tescos gépekkel) hogy a multi demó simán megy (már amikor nem kékhalál) a single meg ügy belassul mint a gyerekkori lengyel diavetítőm? (pedig még csata sincs benne) Az AI eszi meg a gépet, vagy a pálya bedrótozása? (Triggerek vagy ami van benne helyette.)
  • tomcsa4
    láttak már mindent* (mivel többesszámban kezdtem a mondatot) Most a felnőttekre gondoltam (igaz egyre több iskolás arcot látok játékot vásárolni. Ha már valaki évi 1-2-3 játékot vesz, az már nagyon jó és dicsérendő.)
  • tomcsa4
    Érthető. De a játékosok (pláne akik pénzt is adnak évente 1-2-3 termékért) látott már mindent. Optimizált, de vacak játékot, optimizálatlan, de jó játékot és optimizált, kellően felértékelt, de mégis megbukott játékot.
  • maniac001
    Szerintem qrvára nem érdekli a felhasználót / vásárlót hogy miért tetű lassú. Őt az érdekli hogy a pénzéért élvezhető terméket kapjon. Nálam kevés elszántabb lokálpatrióta van, de ha a CPCW és egy élvezhetőbb külföldi (hasonló kategóriás) játék közt kell döntenem akkor az utóbbit választom. Az emberek jelen esetben nem állan úgy anyagilag hogy minden félkész munkáért pénzt adjanak. A másik dolog a warez. Inkább letöltik, mert ezért pénzt nem adnak. Én a SR játéokat szerettem, sőt a PP2 tesztelésén ott is voltam személyesen de ha a full game minősége nem lesz többszöröse a demónak akkor részemről felejtős. Érthető nem?
  • tomcsa4
    Meg ha egy nagyon vacak játékot keresünk, akkor a Stalker kiegje lenne az. Optimizált, de annyira bugos (ráadásul random bugos), hogy élvezhetetlen. Egyszerűen szar. GTA4 mérföldekkel igényesebben megírt.
  • Indigo
    Mármint ha át kell menni, akkor át kell menni.
  • Indigo
    Nem dolgoztam ilyen nagy projekteken, de más területről meg tudom, hogy ez így működik.
  • Indigo
    Aha. A "nem volt időnk optmalizálni" nem változtat semmin. "Tény, hogy lassú." A beismerés és a userek gépeinek fikázása nem teszi megvásárolhatóbbá a programot.

Ez persze nem a te hibád, nem is erről beszéltünk...
  • Carlos
    Egy kicsit talán flegma vagyok, igen! Mertmár betelt a pohár, hogy senki sem annak örül, hogy megjelenik egy magyar játék, ami sok lelkes ember munkája. Igaz, hogy egy kicsit optimalizálatlan, de hol van már a "lehet, hogy egy kicsit kicsi, lehet, hogy egy kicsit savanyú, de a miénk" hozzáállás?

Indigo: Ha meg kerested a kenyered a programozással és ez nem csak abból állt, hogy összedobtál egy nyilvántartást némi SQL-el, akkor tudhatod, hogy a nagycéges (60 fő feletti) fejlesztés nem úgy megy ahogy leirtad: "Ha valami probléma mégis volt, és az én hibám volt, akkor nem a usert állítottam be balfasznak, hanem kijavítottam a hibát. ".
    Mertha épp a főnököd azt mondja:
    -Indigo, most át kell menned a másik projectre!
    -De főnök, van itt ez a hiba, ki kéne javítani.
    -Indigo, most át kell menned a másik projectre!
    Akkor te bizony átmész a másik projectre.
  • Carlos
    Nekem meg az az attitűd nem tetszik amit itt egyes emberek képviselnek.
    Nagyon könnyű fikázni, hogy optimalizálatlan. Tény, hogy lassú. Tudtuk ezt mindig is. Csakhogy nem volt időnk optimalizálni. És aki szerint az optimalizálás abból áll, hogy elinditom az optimalizingcpcw.bat-ot ami lefut egy este alatt és máris nyertünk 20 fps-t az igencsak téved!
    Az nem kis meló, nem kis erőforrásokat emészt fel. Éshát a vezetés akkor úgy döntött, hogy ezeket az erőforrásokat máshol kell felhasználni. Maradt az ami maradt.
  • Carlos
    Most hogy ki lett adva már nem.
  • tomcsa4
    Akkor Te is tudod, hogy a programozás bizony nem leányálom. Pláne, amikor csapatban dolgoznak és amikor téged kontrollálnak, hogy mennyi időd van rá és mennyi pénzt emészthet fel (ez utóbbit nem leeht betervezni, majd egyszer szólnak, hogy hopp, nincs tovább).

Én még mindig a magyarokat tartom az egyik legtehetségesebbnek (másik nemzet az orosz).

TDantes: elhiszed, ma meg tudná bűvölné, akkor megcsinálná?De nem tudja. Flegmán kezeli a dolgokat? Fél éve még nem kezelte úgy, de neki is betelhet a pohár. Nézzük meg, mit adnak ki (mert még mindig a bizonytalan évjáratú demón vitázunk) és meglátjuk. Multidemót nem próbáltam ki, állítólag jobban optimizált. De engem a full érdekel. Nyilván aki most közbeszólt, látott már kellemest és nem kellemest.
  • Fifus
    Carlos, neked hivatalosan van a játékhoz most közöd? Csak a tisztánlátásért.
  • Indigo
    Ne érts félre, nem Carlos-t hibáztatom (pláne nem egyszemélyben, még csak azt sem, hogy tudom mennyi köze van a játékhoz), hanem az az attitűd nem tetszik, ahogy megmagyarázza és kezeli a dolgot. Nehogy már a vevő igazítsa az igényeit a fejlesztőhöz... És igenis, ilyen formában ő van a vevőkért, mert az ő pénzükből telik neki a mindennapi betevőre.

Hogy "mennyire" tudok programozni, az ilyen formában relatív. Kerestem már pénzt programozással, ma már nem abból élek. De annyi biztos, hogy nem adtam ki félkész és vacak munkát a kezemből. Ha valami probléma mégis volt, és az én hibám volt, akkor nem a usert állítottam be balfasznak, hanem kijavítottam a hibát.
  • Darukezelő
    Mi is az alapvető probléma? Hogy nem fog elfutni a játék Commodore 64-en? Csak mert nem tudom már követni azt, ami itt folyik.
  • TDantes
    Ja...hem ő van a vevőkért? Hanem? Én vagyok ő érte nem...na meg a nagylóf*szt! Még én testek szivességet hogy méltóztatok megvenni, egy félkész optimalizálatlan valamit...hú de jó!
  • tomcsa4
    Ja a gépem: Athlon64 4000+ (2,7GHz-re húzva), 2GB ram és 256 megás Radeon 1950GT. A szóban forgó játék demóját 1024-ben toltam mediumon és nem lassult be annyira, ohgy játszhatatlan legyen. De a fullt meglesem, nem akarok meggondolatlan kijelentéseket tenni.

Eddig ezen a gépen csak a GTA4-gyel volt gond, mikor belelestem.
  • tomcsa4
    De már kb fél éve őt szidja itt mindenki. Egyedül tehet róla? Nem, de még az összes programozó sem. Nem tudom Te mennyire tudsz programozni, de az egyik legnehezebb szellemi munka. Szvsz természetesen.

GTA4-nél is (én is) felhördültek, hogy a R* egyszerűen levacakozta a játékosok gépparkjait. Oké szaggatott a játék, de öcsém végigtolta és egy küldetésbugot sem talált benne. Erre varjunk gombot. Ergo ez azt jelenti, ohgy igenis volt tesztelve, mégpedig jól. Csak éppen ott is gondolom eldöntötték ,hogy most vagy bugírtanak vagy optimizálnak.

Kíváncsi lezsek mennyire lesz bugos ez a Panzers. Mert ha jók az információim, a tesztelés viszi a legtöbbet egy játékon. Időben és pénzben.

Nekem van az egyik leggyengébb gépem (és marad is még egy jó ideig), de mégsem vagyok betojva. Vettem már meg úgy egy játékot, ohgy szaggatva toltam végig a warezt, de mégis megvettem, mert jó volt a játék. Ami érték, az érték. Persze ha pöpecl fut és mutat a játék, az is jó, de nem elég.

És nem Carlos van a vásárlókért. Mert ha visszaolvassátok, kb ezt látom, hogy Carlos van a vevőkért.
  • Fifus
    Magyart, az Inno-tól.
  • Fifus
    Amúgy meg nem is itt kéne vitázni, kaphatnánk jövő hétre már egy hivatalos fórumot is.
  • Indigo
    Hát szard le! Vegyél be hozzá hashajtót is, hátha fosol magadnak annyi pénzt, amiből megveheted a legújabb izomgépet.

Mellesleg nem kell annyira védeni Carlos-t. Biztos tud programozni, de ezzel a hozzáállással tőlem egy lyukas garast nem kap, ugyanis nem én vagyok a kiadóért/fejlesztőért...

Még azt is elhiszem, hogy a kiadó nem ad rá elég időt és pénzt, hogy optimalizáljanak, de akkor legalább ne azt vágják a pofánkba, hogy biztos szar gépünk van, azért sírunk, mikor ez nyilvánvalóan nem így van. És miért ne lehetne két demót készíteni, mi abban annyira pénz- és erőforrásigényes?
  • TDantes
    "Én várom a játékot és még bízom benne. A küldetések legyenek jók, a többit leszarom"

Én nem tudom ,,leszarni" azt hogy össze-vissza szaggat feleslegesen. Így élvezhetetlen.