11580
Europa Universalis III
  • kissssss
    kezdéskor lehetséges szövetségesek milánó ausztria csehek lengyelek teuton rend, a nyugatiak elleni háborúzást hagyd a picsába a császár úgyis vissza szerzi azt ami a birodalomé, inkább halmozz fel nagy mennyiségű pénzt(kémeket és a pénzel viszony javítást felejtsd el) érd el a sereg limitet ezután várj a megfelelő pillanatra, aranyhordát csak akkor lehet kiütni ha sokan ütik egyszerre vagy túl sok a lázadója, az oszmánok már keményebbek őket csak akkor szabad betámadni ha épp háborúznak a mamelukok ellen vagy timburid ellen.

majd még írok.

(melyik verzióval játszol?)
  • Kikinator30
    :)))
    javítsd a viszonyt, lovéval vagy, házassággal. Te semmiképp se támadj egyik fére sem. Erdély meg annektáld amit lehet 1410 körül meg is lehet. kérj tölük áthaladási endedélyt pl.
  • Hegi90
    Kíváncsi vagyok, hogy a picsába sikerült neked bármelyikkel is szövetséget kötnöd. Nekem Erdélyen kívül az összes szomszédos országra Impossible-t ír, Ausztriára néha unlikely-t, de ha mégis sikerül valahogy kisajtolnom az osztrák szövetséget, az első háborúnál cserben hagynak, szóval ismét szopóka
  • Hegi90
    Igen, én is épp azt olvasom. Elég merész stratégia, de meg lehet próbálni egyszer-kétszer.
  • ganges
    Hát, én már sok országgal játszottam, és szerintem egyekkel sem lehetetlen csalás nélkül játszani. Én pl.: 1399-ben kezdtem az irokézekkel, és westernise-t meg is csináltam, az mondjuk részletkérdés, hogy az angolok meg annektáltak:)
  • Kikinator30
    Hi,
    amikor elöször játszottam 5.1-essel Magyarországgal én is hasonlóan szenvedtem először.
    Figyelni kell a szöv. rendszereket. Szövetkezz vagy a csehekkel vagy az osztrákokkal, rögtön az elején. Ha cseh szövetség van akkor támadhatod majd Aquilea-t. Ha osztrák szövi van akkor meg rá tudsz majd menni a cseh területekre. Akkor van bibi ha a cseheknek hodításos CB-je lesz rád. De mindenképp gyárts sereget amennyit csak tudsz, az infálcióval ne foglalkozz annyire az elején, max infláció csökkentőt vegyél fel.
    Ideánál válaszd a millitary drill-t legelőször!
    Valamint probálj meg területeket gyarmatosítani keleten, ha már a Horda gyengülni látszik...

good luck :)
  • Róka815
    Hát meg lehet nézni az Eu3 wiki-ben, hogy milyen stratégiát ajánlanak Magyarországnak: http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Hungary_strategy
    Már ha tudsz angolul valamennyire.
    Nem tudom, mennyire hatásos, nem próbáltam még, mondjuk Aqueliát nem említik, az elején biztos nem.
  • geo91
    nem vagy egyedül, én is próbálkoztam sokszor... :/
  • Hegi90
    Pedig nincs is agresszívre állítva az AI... Nevetséges, úgy érzem semmi esélyem. A legnagyobb sereg amit össze tudok állítani anélkül, hogy ne menjen csődbe az ország egy éven belül, 14 ezer körül van. Ehhez képest Bohemia szinte állandó 30-40 ezres sereggel rendelkezik, pedig alig van területe (igaz viszonylag értékes területek), de azért ezt akkor is furcsának találom, hogy más országok egy-egy háborút meg sem éreznek, én meg élvezhetem 20 dukátos kamatot meg a 6-os inflációt. Kezd tényleg olyan érzésem lenni, hogy egy-két országon kívül lehetetlen csalás nélkül érvényesülni ebben a játékban.

Érdemi szövetségeseket nem tudok szerezni, amiket igen, azok túl távol vannak, vagy gyengék.

Várom az ötleteket...
  • Hegi90
    A magyarokkal amúgy lehet valamit kezdeni csalás nélkül? Korábban már olvastam, hogy Aquileai területeket kell foglalni, de ha az elején támadom meg őket, akkor a csehek (aktuális emperor) szétbasznak, ha meg sokat várok, akkor meg annyi szövetségest gyűjtenek, hogy nem tudok velük mit kezdeni - egyszerre 10 ország is rám támad. Rosszabb esetben még a tatárok is jönnek.
  • pecaboy
    Ha én vagyok velük, akkor nem
  • geo91
    még szép
  • Razzia96
    Az normális hogy az AranyHorda darabokra szakad ?
  • pecaboy
    Ilyen évenkénti adót nem, viszont értelemszerűen kérhetsz/követelhetsz tőlük pénzt békeszerződésben. Már ha van nekik.
  • pecaboy
    DW-ben a lovasság ugyanolyan gyors, mint a gyalogság. A tüzérség viszont itt is lassabb, úgyhogy azt nem is nagyon szoktam használni.
  • Kari91
    Működni fognak a mentések.

A domborzati viszonyok csatákat befolyásolnak, pl. hegyvidéken, vagy folyókon a támadó negatívokat kap.

A seregek értelemszerűen lassabban mozognak a hegyekben és a sivatagban mint a zöldellő legelőkön, de a katonák típusa se mindegy(lovasság a leggyorsabb, gyalogság a közepes, a leglassabb a tüzérség). A csapat mindig a leglassabb egység sebességével mozog.

Ezen felül az attriritont befolyásolja még az, hogy trópusi-e a tartomány, illetve az időjárás(pl. van-e és milyen tél.)
  • Andorjan
    azt értem, csak az érdekel, hogy "civilizáltaktól" lehet-e valahogyan sarcot kicsikarni.

Róka:
    gyalog: lovas - 6:4
  • Róka815
    Ja és még pár kérdés: tud valami valamilyen leírást ahhoz, hogy pl a földrajzi, domborzati viszonyok (sivatag, sztyeppe stb) mennyiben befolyásolja a hadsereget, ami azon a területen tartózkodik? Illetve van olyan, hogy pl bizonyos területen jobban mozognak a gyalogosok, másikon meg a lovasság? És egy hadsereget milyen gyalogság-lovasság arányban érdemes összeállítani?
  • Róka815
    Sziasztok!
    Ha felrakom az 5.1 patch-et Divine Wind-hoz, a mentéseim működni fognak?
  • pecaboy
    Nomádokkal CSAK így lehet békét kötni :) Legalábbis DW-ben. Vagy te adóztatsz, vagy ő. És ha határos vagy vele, 5 évenként betámad.
  • Andorjan
    Találkozott valaki a nomádok elleni háborúkon kívül sarc (tribute) békelehetőséggel? Én hiányolom, mert sztem reális lenne. Néztem a cb_types.txt-ben, és 1 darab "tribute"-nevű peace offer sincs, szóval ezt valami necces dolog lehet megoldani...
  • Razzia96
    Akinek lenne kedve multizni az in nonime vel (v3.1(yqcn) es verzió szám
    Egyáltalán valaki ezzel tolja ? :)
  • kissssss
    bontsd le 8 fős csaptokra a szállítóhajókat aztán elindítod az elsőt utána a másodikat és így tovább.. a lényeg hogy egy tenger területen csak egy csapat legyen így partraszálláskor nem kell vesződni az újra féltöltéssel.

nem nagy dolog.
  • JLH Fans
    Szerintem se gáz annyira a hajóban meghalás dolog, én is Calcuttába jóideig Alexandriából szállítottam az utánpótlást, mivel az indiai csodagyalogos+lovas amit ott tudtam volna gyártani, valahogy nem volt a szívem csücske:):)
    Persze van hogy 35 ezerből mondjuk 25 ezren szállnak ki, de 2-3 hónap alatt feltöltődnek max létszámra úgyis.
  • McCartman
    nem , nem kell hozzá külső kliens csak egyeznie kell a veziószámnak.
    én most ott tartok , hogy ha felpeccselem 5.1re nem hajlandó elindulni a játék.
  • SzQk
    Multizni Tunngle-lel szoktatok?
  • ganges
    Nem, én csak elmondtam, hogy mit tudok.
  • McCartman
    odaérnek azok ha nem mész túl messze.:D
  • Szycsu
    Azt tudom. Csak pl háborúban is néztem mint a moziban, hogy hozzák hajóval én meg mindenhonnan engedélyt kell h kérjek, hogy bemehessek a területre...
  • Hegi90
    gyarmatosítani először Colonistekkel kell, egy árva katonát se vigyél, de minnél több Carrackot.
  • Szycsu
    Életemben nem jöttem volna rá, hogy rá kell őket húzni, köszi szépen. Hát, az Új világba szántam volna pár katonát, de ezek szerint ne nagyon reménykedjek, hogy a hajón kívül odaér más is :D
  • bad00
    8 órakor kezdünk egy multit, akit érdekel az lentebb megtalálja kari skypenevét.
  • pecaboy
    Nekem is időbe telt, mire rájöttem: a hajót a kikötővel szomszédos tengerrészre kell vinni, utána a parton lévő katonákat sima jobbgombbal rá tudod mozgatni a hajóra. Egy transzport ezer embert bír el, de a katonák elég keményen amortizálódnak a fedélzeten, szóval nem érdemes túl sokáig utaztatni őket.
  • Szycsu
    Melyik hajóba és hogyan lehet belerakni katonákat (meg mennyit), mert 100 féleképp próbáltam sehogy nem sikerült egyszerű kattintgatással. Csak Én vagyok vak és nem látom, hogy van valami gomb, hogy "ezzel pakolod be őket" vagy nemtudom, de kezd idegesítő lenni..
  • hollófernyiges
    Az albánokat is hozzácsapták a délszláv csoporthoz, a skótokat is a brithez, ez nem a nyelvről meg az eredetről hanem a kulturális hasonlóságokról szól.
  • pecaboy
    Na pont ez az, amit szerintem szimulál a játék. Meg hogy ebben az időszakban ki volt közel kihez. Szóval ez a "culture group" itt inkább egy elvont játékbeli fogalom, nincs köze a valóságos eredethez/származáshoz.
  • Razzia96
    Persze mivel egy határon belül élt sok nemzet volt ám keveredés , de a magyar nemzetnek nincs sok küze a szláv nemzetekhez ( kivéve annyi hogy az 1000 éve sittlétünk alatt több szót és szokást át vetünk pont úgy mint ők töllünk .
  • pecaboy
    A délszláv (horvát, szerb) származású magyarokról se feledkezzünk meg, voltak szép számmal, pl. Damjanich, vagy a kitalált Dugovics Titusz.
  • hollófernyiges
    "Úgy tudom, hogy a magyarok inkább türkök, mint ugorok."

Szóval javaslod az ország török kultúrcsoportba való átrakását? :)
  • Razzia96
    Képet hogy tudok a játékba csinálnI ?
    Metr csináltam 1 et x-fire-el és az nem lehetett fel tölteni