11580
Europa Universalis III
  • sulouos
    Te hogy győzted le Kasztíliát az elején? :O
  • pecaboy
    Építeni amúgy mindig a provinciából ill. a ledger-ről vagy miről (ahol a statisztikák is vannak) lehetséges.
  • pecaboy
    Azok az ikonok fent csak figyelmeztetők: építhetsz valamit, háborúban vagy, év végére kifogysz a pénzből, blokád alatt vagy, csapatod idegen peace treaty-s országban, lázadások lehetségesek, stb. Tehát ha valamiért nem tudsz építeni, pl. nincs magisztered, nem jelenik meg.
  • ricsi081
    az a kis ikon ami McCartman képének balról a második ikonja, egy fűrész és egy kalapács egymáson.
  • ricsi081
    amugy az In Nomine mért nem tudok rá kattintani arra a kis ikonra, ami behozza az építkezést ?

• ricsi081
    látom nem kedveled a pápát xD
  • McCartman
    Svédeknek csak feliratból jutott hatalmas. Sógorok lényegesen , de még a bajorok is jóval nagyobb erőt képviselnek náluk.
    Mindenesetre szépen felhízlalta az AI , még ha értéktelen keleti területekkel is.
  • pecaboy
    Über-Svédország??
  • McCartman
    Granada , 1589.

Folytattam a menetelést az "egyébként Franciaországot el kell pusztítani" szellemiség jegyében.
    Perszonálunióban Marokkóval , Algériával és a mamelukokkal.

• Botond #8051
    Directx kell mindnek, de az első két rész még nem követelte meg a 3d gyorsítót, szóval akár az is lehet, hogy össze lehet barkácsolni vmit. :)
  • nik1995
    Lehet hogy absolut lehetetlen de azert megkerdezem hogy elfut as eu3 vagy 2 egy androidos telefonon. A ps1 es jatekok siman futnak
  • Kikinator30
    huuuu tényleg a mappában volt akkor ezért nem találtam a neten :)))

Holló:
    ha lefoglaltál egy hordás területet először egy ilyen lázadó szerű kolonizálót tudsz küldeni(már ha van), az is már 200 főt fog majd jelenteni, ha elérted az 1000 automata átkerül hozzád a tartomány a köv. hónapban.
  • hollófernyiges
    Kéne nekem tanács a hordák működéséről DW-ben. Hiába verem meg a timuridákat, nem lehet tőlük területet kérni a békeszerződésben, nem lehet kolonizálni mint ahogy a wiki írja, akkor mit lehet kezdeni egy ilyennel?
  • Andorjan
    Na hát egészen könnyű volt megcsinálni, hogy lehessen tovább is játszani :D
    Most azt nézem, hogy működik-e vele a mentésem.
    Egyébként még az zavart, hogy a 400 év alatt volt kb 6 uralkodóm, és mindegyik Luxemburgi. Egy Hunyadinak azért örültem volna, volt hogy hagytam pretendert elfoglalni a fővárosomat, de aztán csak nem történt semmi... ezek amúgy mikor váltják le az adott uralkodót?
    Van valami más módja a dinasztiaváltásnak a noble republicon kívül?
  • Andorjan
    Hú köszi :)
    Rémlett, hogy van ilyen imperialism cb, csak konkrétan semmit sem tudtam róla, már épp kérdezni akartam.

Kikinator:
    Hogy hol láthattad azt nem tudom, de neked is megvan, mint itt gondolom mindenkinek. Nekem itt van:
    D:\Program Files\Paradox Interactive\Europa Universalis III\common\technologies
    Bár az említett táblázatban biztosan átláthatóbb, de ez legalább kéznél van ;)
  • Kikinator30
    Hali,

nincs meg valakinek az a táblázat, hogy milyen tech szinteken mik a bonuszok? Valahol láttam, de már nem emlékszem, hogy hol.

thx
  • Kikinator30
    én az 5.1 may verzióval játszom, itt már jó pár europából kitessékelt ország átrakta a fövárosát, Amerikába sőt Nápoly Dél-Afrikát választotta. A megmaradt europai tartományai bevételei már tarifásak.
  • pecaboy
    Ha nagy a PU-s ország, akkor tényleg ezt szokta csinálni, már olvastam korábban. És én is csak ezekről a megoldásokról tudok (arany, háború).

Casus bellit MINDENKI ellen szerezhetsz, ha a következő államformák valamelyikével tolod: Revolutionary Empire, Revolutionary Republic, Enlightened Despotism, Republican Dictatorship, Absolute Monarchy. (Én utóbbi államformában vezetem a világméretű HRE-met.) Ilyenkor kapod meg ugyanis az Imperialism CB-t: 50% infamy, ráadásul ugye mindenki ellen, azaz azt támadsz meg, akit csak akarsz.
  • Andorjan
    Na hát kb ennyit sikerül kihoznom második nekifutásra Magyarországból:

Kasztíliával, Svédországgal és Skóciával most hoztam létre perszonáluniót úgy 10 éve és várom, hogy 2. Luxemburgi Anna végre távozzon, mert miatta nem vagyok német-római császár. Előtte úgy 150 évig végig én voltam, mert hát minden választófejedelem hűbéres, úgyhogy nem kell sokat gondolkozniuk, kire szavazzanak.
    Nyugatiasodás 1600 körül megesett, azóta technológiában előttem csak egytartományos vazullusaim vannak, más országok landban 5-10-zel lemaradva.
    Így már elég unalmas, mert pl Kasztíliával meg Nagy Britanniával csak annyi dolgom volt, hogy ötévente kiválasztottam a megfelelő hadüzenetet, és a hűbéresek leteperték 100%-ra, másrészt meg 50 év van a játékból, és rossz érzés, hogy nem fogom látni Kasztíliát beolvadni a birodalomba, majd felszabadulni hűbéresként (ennek majd utánajárok, hogy hogyan lehet meghosszabbítani a játékidőt, mert az a gyanúm, hogy a victoria 2 nem fogja megérteni, hogy mit csináltam a térképpel).
    Más is tapasztalta, hogy ha perszonál uniót erőltetsz (fabricate claims) ilyen Kasztília méretű országra, akkor az havonta küldi a diplomatic insultot, hogy véletlenül se legyen 0 fölött a viszony, és az uralkodó halálával vége legyen az uniónak? Nálam ez a helyzet, és az említett ország méretéből adódóan 60 kredit egy ajándék (annyi lázadója, ami ellensúlyozza a havi 1 dip. insultot, sose lesz, szóval marad az arany, aminek jobb helye is van)... Viszont megtaláltam az ellenszerét: folyamatosan háborúzni kell, mert akkor nem tud ilyenekkel cseszegetni. Ez viszont azt jelenti, hogy a fölöslegesen megszerzett területeket nem igazán van alkalmam odaadni valamelyik hűbéresnek, mert azt csak békében lehet... Nehéz ügy ez a Kasztília.
    Van esetleg valami ötlet arra, hogy pl. Provencet, ami valami köztársaság, és Európában már csak 1 tartománya van, viszont övé Közép-Amerika, hogyan lehet igába hajtani? Sok az a tartományonkénti 4 infamy.
  • hbence94
    Én nem rég kipróbáltam, hogy Spanyolországgal belépek valamikor az 1700-as években, hogy átrakjam a fővárost Amerikába, de nem engedte. Azt írta, hogy tengerentúlra nem lehet rakni. (verzió 5.0)
  • Kikinator30
    Igen gondoltam, hogy nem fognak piszkálni, max majd az új államok lázadásai jelenthetnek majd problémát 1750 után, addig meg mind a 2 Amerikát begyarmatosítom. Majd ecce...
  • JLH Fans
    Időigényes és túl könnyű, ugyanis a kutya sem fog próbálni megakadályozni benne:)
  • McCartman
    akkor már csapd hozzá észak-amerikát is.;)
    nyerő ötlet , ha van hozzá türelmed.:)
  • Kikinator30
    áá így már értem azt sejtettem, hogy controllernek kell lennem, csak a kardinális dolgot nem tudtam. köszi

ui: Portugáliával lenni és csak gyarmatosítani Dél-Amerikát, majd fővárost áthelyezni, az milyen ötlet?
  • pecaboy
    Szia!
    Neked kell lenni a papal controllernek, azaz az országod kell h rendelkezzen a legtöbb kardinálissal. Utána rámész a delikvens országra és excommunicate. Mindenki kap rá cb-t. A kiátkozás egyébként nem országra, hanem uralkodóra érvényes, tehát amint meghal, megszűnik a kiátkozás is.
  • Kikinator30
    Sziasztok!
    Egy kérdésem lenne, hogyan tudok kiátkozni valakit? Azt tudom, hogy rossz viszonyt kell ápolnia a pápával, de nekem mit kell teljesíteni, ill. ha kiátkozom kapok CB-rá?
    előre is thx
  • rexortom
    jol látom hogy a kiátkozáskor már nem egy infamy a megyék hanem 4 hát kellemetlen meglepetés volt pedig sikerült letenem 100%ra spanyolországot :(
  • farferi
    Elkezdtem az eu2 után, hát....Millió lehetőség, épületek, küldetések, meg közben harcolni is kéne.Hogy bírjátok ti ezt követni?
  • ganges
    Helló!
    Milyen stratégiát ajánlotok Brandenburgnak, hogy egyesítse először Poroszországot, majd Németországot?
  • pecaboy
    Akkor az alapjáték, az In Nomine vagy a Napoleon's Ambition. HTTT és DW kizárt.
  • ricsi081
    Sziasztok! Nem tudom melyik rész van most nálam! De az biztos hogy nem az a mi azelőtt volt :D ( Ezzel sokat segítettem ) A lényeg hogy: nem tom meghackelni. Eddig mindig megtudtam az emberek létszámát, de most nem tom. :S A másik hogy nem lehet benne olyat csinálni hogy előre gyártad a katonákat. (pl. kiadod hogy 15 katonát csináljon, és amint 1 sereg kész csinálja a másikat) na, ilyet nem lehet benne csinálni. Akkor ez melyik rész lenne? ( a balfelső sarokban csak az emberek létszáma, stabilitást és a pénzt mutatja )
  • kissssss
    na jó most komolyan, még én sem találkoztam ilyen hibával elég meredek.
  • kissssss
    "Amúgy is kiváncsi voltam, mennyire lehet a Pápai Állammal kötöszködni, de erre nem számítottam."

ne kötözködj a főnőkel mert megütöd a bokádat

• sulouos
    Itt van a kép is hozzá, bár itt már békénhagytam kazánékat, a kazakok pedig az adófizetőim:

• realcsabi
    Nos, egy kicsit megbolondult a gép, nem tudom hogy bug-e, vagy miről van szó... A pápai államot a harmadik székhelyéről üldöztem el (Róma->Köln->Avignon) és úgy reagálta le a gép, hogy kilépett az asztalra... első alkalommal kénytelen leszek visszatölteni, nagyon sajnálom, mert régen volt már autosave, és nincs kedvem megint lejátszani egy csomó háborút, amiket egyszer már lezavartam

Nagyon remélem, hogy csak egyszeri eset, legközelebb ha itt járok, készítek biztonsági mentést, aztán meglátjuk. Amúgy is kiváncsi voltam, mennyire lehet a Pápai Állammal kötöszködni, de erre nem számítottam. Esetleg járt már valaki hasonló cipőben?

Más, nagyon érdekes esettel találkoztam, amint letellik a regisztráció utáni 30 nap, megosztom veletek kép formájában. Könnyebb lesz úgy, mint elmagyarázni. :)
  • sulouos
    Sikerült megmentenem a moszkvás játékomat egy korábbi mentésből (akol még a lengyelek haverok). A svédeket megrövidítettem egy Finnországgal, a litvánok elintézték magukat, a lengyelekkel pedig vállvetve tartom a balti partvidéket az angolok ellenében. Ez ment vagy 10 évig, mire az angolok megunták a próbálkozást, nekem pedig sikerült békésen annektálnom Novgorodot. Szmolenszk corejére kellett még várni vagy 10 évet, addig eljátszottam kazánékkal, így 1508-ra megalakult az egységes Oroszország, nyugaton biztos és békés, keleten folyamatosan kitolódó határokkal. Egész jó, csak egy normális flottát kéne szerveznem (11 hajót tarthatok összesen, így nehéz lesz...). Most, hogy rájöttem, hogy lehet elszedni a tatároktól a földet, semmi sem állhat az utamba :D
  • realcsabi
    Nekem az annektálás mindig annyi infamyba kerül, amennyit a casus belli meghatároz. Nincs vele problémám. Biztosan nem írok neked újat, de minden egyes tartomány megszerzése 4 infamyba kerül mindenféle módosító nélkül. Annektálás során meg annyiszor 4 infamy a bekebelezés ára, amennyi tartomány gazdát cserél. A kapott szorzatra van hatással a casus belli kedvezménye. Épp az előbb annektáltam a 4 tartományos Bavariát, 4x4, tehát 16 infamy-ba került volna, de mivel a holy war casus belli érvényben volt, a 16 helyett csak 8-cal nőtt az infamy. :))) (mellette Svájctól elszedtem 5 tartományt összesen 5 infamyért, még a végén én kérek bocsánatot tőlük.)

Még talán az lehet a magyarázat, hogy bizonyos casus belliknél nem annektálásra érvényes az infamy kedvezmény, hanem csak egyes tartományok megszerzésére.

Én pedig lassan megalapíthatom az európai uniót, ugyanis a HRE-től nyugatra is 1 infamyért tudok területeket szerezni, ha a lentebbi stratégiát követem. Gondolom, ha a HRE tagok a vazallusaim lesznek, akkor Fro. sem lesz már túl nagy kihívás... kiváncsi leszek, ha minden jól megy, 50 éven belül elfogy nyugatról az ellenség, én pedig 0 infamyval (de csak azért, mert minuszba nem mehet) fordulok keletre. és akkor még mindig marad bő 30 évem a holy war casus bellivel legénykedni a hinduk ellen... érdekes!?
  • pecaboy
    Ja, és ezt folytatva: ha x országot támadom meg y casus bellivel (mondjuk 50% infamy per provincia), ÉS csatlakoznak hozzá a szövetségesei ellenem ÉS ő marad a szövetség vezetője (a legerősebb ország, de még mindig nem értem, mi alapján választja ezt ki a játék...), akkor nyert háború esetén a szövijei tartományaiból is ugyanannyi kedvezménnyel kérhetek tőle, még akkor is, ha megszűnik az adott ország, ami rá(juk) nézve elég szívás :))

Ezt sikerült egész egyszerűen elmagyaráznom :) úgyhogy inkább írok egy példát. Megtámadom Minget holy war cb-vel, ami ugye 50%/tartomány bónusz. Az annexre akármit is ír, az legalább 4 infamy (szokott lenni). Namost Minghez csatlakozik mondjuk Korea meg Vijayanagar - a kedvenc nevű országom :) - , de Ming marad a szövetség vezetője. Laposra verem ming... izé mindet, megyek Minggel tárgyalni, aki örömmel adja Korea meg Vija általam elfoglalt tartományait is 2 infamy/tartományért. Elkérem Vija megmaradt 3 tartományát (is), ezzel gyakorlatilag annektálom az országot, és így az egész csak 6 infamyba kerül!

Tanulság (??): ha elég erős vagy, mindig a potenciális szövetség legerősebb államát támadd be CB-vel...!

(Jó, nagy a pofám, mert a Római Birodalommal megyek világhódításra, nyilván messze a legerősebb vagyok a világon, de akkor is, ez elég "érdekes" dolog. Pláne hogy a vesztes szöviket a kutyának se kell megkérdeznie a dologról, csak a szövetség vezetőjét, szóval fordított helyzetben szép nagy szívás lehet belőle.)
  • pecaboy
    realcsabi sztem nem csak arról beszélt, hogy nem kihívás, hanem arról is, hogy így elég bugosnak - a valósághoz képest túl egyszerűnek - tűnik az egész. 1 infamy per tartomány az tényleg nagyon durván hangzik, gyakorlatilag a colonisation cb-nek felel meg. Ráadásul az oszmánoknak az elején elég kellemes bónuszaik vannak: erős lovasság, arab tech (asszem 6-ról vagy 9-ről? indulnak és nem 1-ről) satöbbi. Ezek alapján csoda, hogy alig látok a DW empires topikban oszmán világbirodalmat.

Ha már itt tartunk... Hogy működik infamy szempontjából egy ország annektálása? Mert arra rég rájöttem, hogy az annex-szel kapcsolatos cb kedvezmény gyakorlatilag semmit sem ér, hiába írja 0 vagy 25 vagy 50%-ra, ugyanannyi 100%-os büntit kapok. Minimum négyet. Ami elég szívás, elsősorban azért, mert mást ír a játék.
  • realcsabi
    Egyelőre még folytatom a mostanit, a franciák biztos tartogatnak még valamit. :) Ha esetleg ők is kieesnek, akkor new game. Mondjuk Brandenburggal?