Europa Universalis 3
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"Hétágra süt a nap! "
ugyan már minek az, a monitor fénye is pont elég hogy lebarnuljon az ember <#nyes>#nyes>
ugyan már minek az, a monitor fénye is pont elég hogy lebarnuljon az ember <#nyes>#nyes>
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
Azért pihenésképpen a sok munka... izé EU3 után menjetek ki napozni vagy kertimunkázni félpucéron. Hétágra süt a nap! <#beka3>#beka3>
nem szenvedés ez , érdekes tapasztalat szerzés.<#nevetes1>#nevetes1>
Orleansi játékban legalább lehetne szerezni erõs nyugati szövetségest gondolom , itt ez is kicsukva.
Liberum Vetora nincs lehetoseg , mivel Muslim tech groupba tartozik Granada.
új stratégia: fõváros kivételével feladtam mindkét tartományt az Ibériai-félszigeten és a (distant overseas) miatt használhatatlan afrikai területeket is.
Ezzel egy idõben viszont betörtem az írekhez és egy laza jihad keretében az összes ír miniállamot annektáltam.
<#violent>#violent>
Orleansi játékban legalább lehetne szerezni erõs nyugati szövetségest gondolom , itt ez is kicsukva.
Liberum Vetora nincs lehetoseg , mivel Muslim tech groupba tartozik Granada.
új stratégia: fõváros kivételével feladtam mindkét tartományt az Ibériai-félszigeten és a (distant overseas) miatt használhatatlan afrikai területeket is.
Ezzel egy idõben viszont betörtem az írekhez és egy laza jihad keretében az összes ír miniállamot annektáltam.
<#violent>#violent>
<#vigyor3>#vigyor3>
Különben meg az ilyen kisállamokkal való játszást kivállóan összefoglalja a következõ kis videó: http://www.youtube.com/watch?v=bCkK-52yWX8
arra gondol, hogy a liberum veto decision-al kapsz 1 kisebb hadsereget is egyben.
hát, igazából itt pénz nyomtatásról volt szó😊
Mé nem kezdesz új játékot Orleáns-al? Nem bizti, hogy az lesz a gondod, hogy ne foglald el a világot😊
Én eddig ugy értelmeztem, hogy a progi szerint Velence nyomtat könyveket elõször😊))
én mondtam hogy ez csak szenvedés 😊 (bizonyos országokkal)
vétózzam meg a támadást vagy mire gondolsz?😄
egy huszáros vágással (és a Tribal Feud CBvel) annektáltam az eddig szövetséges Tunéziát és Tripolit.
Fel kell adnom az európai területeket , elsöprõ a túlerõ és a gazdaság nem bírna ki még egy duhajkodást a zsoldosokkal , államcsõd lenne a vége.
Ráadásaul a fõváros elhelyezkedése (és mivel módosítottak DWben a távolságon amin túl overseas penalty súlyt egy tartományt) miatt az összes afrikai területem distant overseas büntetések súlytják , gyakorlatilag 0 bevétellel.
szar a helyzet.<#nevetes1>#nevetes1><#idiota>#idiota>
egy huszáros vágással (és a Tribal Feud CBvel) annektáltam az eddig szövetséges Tunéziát és Tripolit.
Fel kell adnom az európai területeket , elsöprõ a túlerõ és a gazdaság nem bírna ki még egy duhajkodást a zsoldosokkal , államcsõd lenne a vége.
Ráadásaul a fõváros elhelyezkedése (és mivel módosítottak DWben a távolságon amin túl overseas penalty súlyt egy tartományt) miatt az összes afrikai területem distant overseas büntetések súlytják , gyakorlatilag 0 bevétellel.
szar a helyzet.<#nevetes1>#nevetes1><#idiota>#idiota>
Amúgy (bár õszintén szólva fogalmam sincs mekkora sereggel fog jönni) egy liberium veto esetleg nem mentene meg 2.ra is?
De persze biztos ami nem biztos alapon nyilván muszáj addig Cyprust, Naxost vagy Máltát bevenni, aztán ha nem jön össze az eredeti birtokok védelme, legfeljebb hagysz spanyoloknak egy üzit, hogy:
" I ll be back" Aláírás: Mc Arthur/Terminator/McCartman 😄
De persze biztos ami nem biztos alapon nyilván muszáj addig Cyprust, Naxost vagy Máltát bevenni, aztán ha nem jön össze az eredeti birtokok védelme, legfeljebb hagysz spanyoloknak egy üzit, hogy:
" I ll be back" Aláírás: Mc Arthur/Terminator/McCartman 😄
jah , addig uj birtokok után is kéne nézni.😄
Tényleg izgi lesz, ugye tudod, hogy 5 év múlva jön a következõ DOW és Annexkísérlet?😛
de , ha busásan megfizetik.<#nevetes1>#nevetes1>
ez koncepció. Lényege: egy zsoldos sosem tud akkora hévvel harcolni, mint 1 hivatásos, hazájáért küzdõ katona.
<#nevetes1>#nevetes1>
jedi erõvel.
National idea váltás military drillre (+moral) , nyomtatás csutkára , kölcsönök egymás után , zsoldosok felfogadása , uralkodót befogni az élükre , ahogy írtam.
az elején kölcsönökbõl amilyen hamar csak tudtam felállítottam egy 7-8ks zsoldos sereget.(ez koncepcio a zsoldosoknál , hogy sosem toltõdik fel a moráljuk teljesen vagy bug?)
Miközben az egyik tartományt már ostrom alá vette , a szomszédban állt a csali , a sereg fele . Erre rárepült vagy 8k emberrel mire visszaért a seregem maradéka .. aztán ezt a csatát valahogy sikerült megnyerni és megsemmisíteni õket.
Ezt követõen pedig fel alá rohangálva próbáltam elszeparálni a seregtestjeit , hogy ne tudja összevonni a tartományt még ostromlókkal.
+ egy kellõ pillanatban marokkói vagy algír testvíreimmel sikerült egy idõre ártalmatlanítani a kasztíliai flottát így õk is át tudtak dobni pár ezer embert.
hadat üzentek a közepén a skótok is , de gyorsan kiugrottak a háborúból.
épp idõben érkezett a békeajánlat mert még pár hónap és jött volna a teljes összeomlás , államcsõd (zsoldosok lelécelnek) meg neki biztos több tartaléka maradt.😄
jedi erõvel.
National idea váltás military drillre (+moral) , nyomtatás csutkára , kölcsönök egymás után , zsoldosok felfogadása , uralkodót befogni az élükre , ahogy írtam.
az elején kölcsönökbõl amilyen hamar csak tudtam felállítottam egy 7-8ks zsoldos sereget.(ez koncepcio a zsoldosoknál , hogy sosem toltõdik fel a moráljuk teljesen vagy bug?)
Miközben az egyik tartományt már ostrom alá vette , a szomszédban állt a csali , a sereg fele . Erre rárepült vagy 8k emberrel mire visszaért a seregem maradéka .. aztán ezt a csatát valahogy sikerült megnyerni és megsemmisíteni õket.
Ezt követõen pedig fel alá rohangálva próbáltam elszeparálni a seregtestjeit , hogy ne tudja összevonni a tartományt még ostromlókkal.
+ egy kellõ pillanatban marokkói vagy algír testvíreimmel sikerült egy idõre ártalmatlanítani a kasztíliai flottát így õk is át tudtak dobni pár ezer embert.
hadat üzentek a közepén a skótok is , de gyorsan kiugrottak a háborúból.
épp idõben érkezett a békeajánlat mert még pár hónap és jött volna a teljes összeomlás , államcsõd (zsoldosok lelécelnek) meg neki biztos több tartaléka maradt.😄
atomfegyverek.
Kíváncsi vagyok jutsz e valamire, ha sikerül foglalnod valamit, akkor talán😊 De DW ben ha jól tudom, a gép mindenáron annektálni akar jó hamar, de akkor van most 5 éved mindenesetre, hogy alkoss valamit, ha sikerült egy white peace elsõre😛
Amúgy hogy a tökömbe sikerült kivédeni Kasztillia támadását elsõre?😄
Amúgy hogy a tökömbe sikerült kivédeni Kasztillia támadását elsõre?😄
nincs olyan , hogy játszhatatlan.<#eplus2>#eplus2>
csak sikerül belõle valahogy kivergõdni.<#idiota>#idiota>
csak sikerül belõle valahogy kivergõdni.<#idiota>#idiota>
Pont azt mondtam, hogy Granada DW ben játszhatatlan, de HTT ben vagy IN ben nem.
Ír miniállam pedig szerintem még DW ban is játszható😊
Ír miniállam pedig szerintem még DW ban is játszható😊
maradjunk inkább a verésnél.<#nevetes1>#nevetes1>
Vicces ez a kifejezés hogy "nyomtatás"...ha belegondolunk, hogy a játék elején (1399) még nem is ismerték a nyomtatást max csak kínában😄 Normális, mai értelemben vett papírpénz meg max a leghamarabb a 18. században van forgalomban😄...a veretés helyesebb szóhasználat😊
kezdtem egyet Granadával.
Rögtön az elején támad Kasztília , gyakorlatilag no chance , nagyságrendekkel nagyobb hadsereg , nagyobb flotta , a háború végén pedig annektál.<#eplus2>#eplus2>
csak pislogtam én is , hogy most akkor mivan.
Sokadik próbálkozásra aztán nagy nehezen megszületett egy white peace.
National idea váltás military drillre (+moral) , nyomtatás csutkára , kölcsönök egymás után , zsoldosok felfogadása , uralkodót befogni az élükre.
a gazdaság romokban a kamatok miatt.
megint kezded?<#nevetes1>#nevetes1>
Rögtön az elején támad Kasztília , gyakorlatilag no chance , nagyságrendekkel nagyobb hadsereg , nagyobb flotta , a háború végén pedig annektál.<#eplus2>#eplus2>
csak pislogtam én is , hogy most akkor mivan.
Sokadik próbálkozásra aztán nagy nehezen megszületett egy white peace.
National idea váltás military drillre (+moral) , nyomtatás csutkára , kölcsönök egymás után , zsoldosok felfogadása , uralkodót befogni az élükre.
a gazdaság romokban a kamatok miatt.
megint kezded?<#nevetes1>#nevetes1>
Inkákkal sztem meg lehet csinálni, aztékok vagy maják már neccesebb😄
Granada..na igen, DW ben nem kezdenék vele, de többi verzióban túl lehet élni szerintem valahogy😊
Algéria vagy Marokkó vagy vmi indiai vagy indonéz állam is jó kis szopatós lehet😄
Granada..na igen, DW ben nem kezdenék vele, de többi verzióban túl lehet élni szerintem valahogy😊
Algéria vagy Marokkó vagy vmi indiai vagy indonéz állam is jó kis szopatós lehet😄
Eeegen, igaz, de jó messzire elmenni attól még lehet elvileg😛
az inkákkal lehet még kurva izgi a játék...vársz kb 1500ig amikor is meghalsz😄 Bár biztos van itt olyan agyhuszár aki már próbálta és mondjuk sikerült neki vissza vernie a spanyolokat (vagy másokat)😊
mert egyben annektálhat bármikor.
a játék 4. kiegészítõje: Diwine wind.
Akkor már miért nem Mazovia?😄
Miért ne mûködne DW ben?
kihívásra vágytok , kezdjetek egyet Granadával (DWben) , nagyon fogtok örülni , ha nem ér véget a játék fél éven belül.<#nevetes1>#nevetes1>
ez már DWben nem mûködne.
Nem veszem sértésnek, mivel még nem próbáltam, szóval lehet hogy neked lesz igazad , ez csak az elképzelésem, majd kiderül, kiállja-e a gyakorlat próbáját.
Adósságba biztosan nem verném magam, se nagy sereget nem állitanék ki (pár provinciával lehetetlen) ponthogy nemigen fogok sereget tartani, és nyomtatok jóideig mint a kisõrült (sajnos muszáj) és próbálok kereskedõ hatalom lenni és aból fedezni a gyarmatosítást, és csak arra ügyelni az elején, hogy 1 nél több területem legyen, szóval ne tudjon annexelni.
Ez utóbbi szvsz azért reális cél, ha más nem, majd a Földközi tengeren foglalok vmi 1 provinciás csodát.
Adósságba biztosan nem verném magam, se nagy sereget nem állitanék ki (pár provinciával lehetetlen) ponthogy nemigen fogok sereget tartani, és nyomtatok jóideig mint a kisõrült (sajnos muszáj) és próbálok kereskedõ hatalom lenni és aból fedezni a gyarmatosítást, és csak arra ügyelni az elején, hogy 1 nél több területem legyen, szóval ne tudjon annexelni.
Ez utóbbi szvsz azért reális cél, ha más nem, majd a Földközi tengeren foglalok vmi 1 provinciás csodát.
a 2. felében van valami.
ez nem kihívás :-DD ez szenvedés van egy kis külömbség mindegy majd megérted, ha Anglia akarja az ír szigetet akkor azt meg is szerzi mondom ezt már én megtapasztaltam.
ezt csak úgy lehet túlélni ha jó szövetségeseid vannak és kõkeményen adáságba vered magad mert nagy hadsereget kell fent tartani az inváziós seregek ellen.
új világ felfedezése meg fõvárost átpakolod Amerikába, az év vicce(ne vedd sértésnek) ehhez egy rakat pénz kell ugye ezt te is tudod? és szerinted majd 4 ultra szegény provinciából ezt majd ki is tudod termelni? + hadsereg fenntartás kolónia fenntartás.
(megsúgom neked ha tudsz is majd másik tartományt szerezni azt sem biztos hogy megtudod hosszútávon tartani)
ezt csak úgy lehet túlélni ha jó szövetségeseid vannak és kõkeményen adáságba vered magad mert nagy hadsereget kell fent tartani az inváziós seregek ellen.
új világ felfedezése meg fõvárost átpakolod Amerikába, az év vicce(ne vedd sértésnek) ehhez egy rakat pénz kell ugye ezt te is tudod? és szerinted majd 4 ultra szegény provinciából ezt majd ki is tudod termelni? + hadsereg fenntartás kolónia fenntartás.
(megsúgom neked ha tudsz is majd másik tartományt szerezni azt sem biztos hogy megtudod hosszútávon tartani)
Hát pont azért kihívás, mert eleje szenvedõs😊
Én tuti, hogy miután végzek Bizánccal, vagy HRE nélküli Magyarország jön, vagy vmelyik ír államocska, szerintem ha az elején sikerül foglalni a többi minibõl párat, akkor túl lehet élni Angliának azt a misszióját is, mivel nem tud Annexelni, legfeljebb területet elvenni, az meg túlélhetõ, majd késõbb visszaveszi az ember.
SZerintem ott Quest of the New World lesz az elsõ amit választok, és a fõvárost átviszem vmi biztonságos helyre Észak-Amerikában, aztán jó szövetségesekkel kihasználva a folytonos angol-francia háborút egyesítem Írországot, a többit még nem tudom😊
Én tuti, hogy miután végzek Bizánccal, vagy HRE nélküli Magyarország jön, vagy vmelyik ír államocska, szerintem ha az elején sikerül foglalni a többi minibõl párat, akkor túl lehet élni Angliának azt a misszióját is, mivel nem tud Annexelni, legfeljebb területet elvenni, az meg túlélhetõ, majd késõbb visszaveszi az ember.
SZerintem ott Quest of the New World lesz az elsõ amit választok, és a fõvárost átviszem vmi biztonságos helyre Észak-Amerikában, aztán jó szövetségesekkel kihasználva a folytonos angol-francia háborút egyesítem Írországot, a többit még nem tudom😊
Szerintem nem rossz ötlet a költség felezés hajóknál, és valóban, ha mondjuk gyarmatosítani szeretne az ember, vagy picikét erõsebb állammal van, akkor megfontolandó, mivel tényleg csak caracckot meg szállítót éri meg építeni.
Nekem mondjuk a nemzeti bank kellett elsõre most Bizánccal, meg hát úgy addigra már eljutottam odáig, hogy volt egy kb 15 galley 10 cogból álló flottám, ami verte a törököket, és onnantól meg sokkal jobban kellett a prestige (nagyon sokáig negatívban volt mert ugye coreaim voltak megszállás alatt) ezért aszem Glorious Arms választottam 2.ra, ami egyébként egyik kedvenc National Ideam, bármivel is vagyok😊
Nekem mondjuk a nemzeti bank kellett elsõre most Bizánccal, meg hát úgy addigra már eljutottam odáig, hogy volt egy kb 15 galley 10 cogból álló flottám, ami verte a törököket, és onnantól meg sokkal jobban kellett a prestige (nagyon sokáig negatívban volt mert ugye coreaim voltak megszállás alatt) ezért aszem Glorious Arms választottam 2.ra, ami egyébként egyik kedvenc National Ideam, bármivel is vagyok😊
lehet hogy ö Bizáncról beszélt én viszont nem, még egyszer le írom én sehol nem írtam olyat hogy kötelezõ legelsõ ötletnek felvenni ezt a költség felezést, csak egy jó tippet adtam.<#integet2>#integet2>
A flotta kérdés meg annak kapcsán került fel, hogy Magyarországgal akar az illetõ flottát építeni, ahol SZINTÉN nem ez a leghasznosabb alapötlet az elején.
De Bizáncról volt szó😊
ööö aha ha te mondod, <#guluszem1>#guluszem1> én nem emlékszem hogy utaltam volna rá hogy Bizánccal kell felvenni ezt az ötletet.<#fejvakaras>#fejvakaras>
Bizánccal az elején nem ez a leghasznosabb "ötlet"😊
nekem meg az elején sosem kellett flotta, illetve ha kellett, akkor olyan állammal voltam, ami tudta finanszírozni. Bizánc az meg speciális eset ugye😊 Bár ott is inkább carrackokra gyúrtam, de pénz hiány miatt rávoltam szorulva a gályákra én is😞
felveszed a száraz dokk(vagy valami hasonló nevezetû) ötletet és meg felezõdnek a hajók építési költségei, 50 dukát->25dukát + még egy jó király ami még tovább csökkentheti ezt az árat, az egyik leghasznosabb ötlet szerintem egy rakat pénzt meg lehet így spórolni.
"Viszont ha kihívás kell, kezdjetek pl valami ír miniállammal😊"
ez nem kihívás hanem szenvedés, Anglia ellen nem lehet túl sok mindent kezdeni tapasztalatból mondom, ha meg még meg is kapják a (hódítsd meg az ír földet) küldetés onnantól kezdve reszeltek az Ír miniállamoknak, persze egy kis szerencsével és egy jó vagy több szövetségessel(Kasztília,franciák,stb) talán nagyobb lesz a túlélési esély.
Hát nemtom, nekem caracckra vhogy sosem futotta igazából😊
Van most olyan 100 hajóm, abból cca 25 karakk, de ebbõl kb 5 a saját építésû😄 EGy karakk 6* annyiba kerül, mint egy galley, de 6* nem jobb, nekem az elején csak galley+cogra volt zsém, és ebbõl az ún. helyi flottából nõttem ki magam szép lassan a messze legnagyobb tengeri hatalommá úgy, hogy carrackocat zsákmányoltam a csatákban😊
Van most olyan 100 hajóm, abból cca 25 karakk, de ebbõl kb 5 a saját építésû😄 EGy karakk 6* annyiba kerül, mint egy galley, de 6* nem jobb, nekem az elején csak galley+cogra volt zsém, és ebbõl az ún. helyi flottából nõttem ki magam szép lassan a messze legnagyobb tengeri hatalommá úgy, hogy carrackocat zsákmányoltam a csatákban😊