11580
Europa Universalis III
  • tonio14
    Jól írja pecaboy, sokkal inkább a vazallus, mintsem a kilépés. Ahogy nézem Kentre van az angoloknak reconquest CB-jük, valószínűleg a franciák is szövetkezni fognak velük (sajnos ellenedben). Azzal hogy a HRE-ből kilépsz, aláírod a halálos ítéleted :D
    Ekkora infamyval meg nem tudom mennyire van értelme egyáltalán tolni, ha olyan erős lennél hogy elviselnéd 3-4 ország együttes támadását akkor még érteném, így nem nagyon. Bár tény, az elején még 1 országgal sem lehet annyira erősnek lenni. :)
  • pecaboy
    Esetleg vazallust csinálsz belőlük, már ha tudsz.
  • pecaboy
    Akkor valószínűleg neked is ki kell lépni a HRE-ből (amit úgy érsz el, hogy kilépteted a fővárosod tartományát). Vagy kivárod az ötven évet és addig szívod a fogad... :)
  • geo91
    igen ez oké, de nincs akkor sincs a választhatók közt a kiválás a hre-ből
  • pecaboy
    Asszem 1 magiszter per tartomány.
  • geo91
    na de erre mikor lesz lehetőségem? amint core-ok lesznek ezek a provinciák? mert most lecsekkoltam és még nincs ilyen...
  • geo91
    4.1b, na
  • geo91
    tényleg! köszi!

heir to the throne 1.4b
  • McCartman
    léptesd ki a tartományokat a birodalomból.
    ez melyik verzió?
  • geo91
    nos kezdtem egyet a burgundokkal (amire nagyon kíváncsi leszek, hogy "lucky nations" randomra állítva mit eredményez majd.)

25 év után így nézünk ki

egy nagy szopás van és az az UIT... mivel lehet ezt a penalty-t csökkenteni vagy eltüntetni? egyszerűen nem csak hogy nem engedi, hogy csökkenjen az infamy, még nő is havonta két egész századot... pedig amint látható felbéreltem három háromcsillagos infamy csökkentő tanácsadót is.
  • pecaboy
    ?
  • pecaboy
    Gyarmatosítani többnyire szívás. Akkor érdemes, ha világhatalomra törsz. A gyarmatok idővel függetlenedni akarnak (patriótalázadások); amíg nincs 1000 telepes, egy kósza ellenséges csapat is egyből elfoglalja (békeszerződés nélkül); kicsi a bevétel (kivéve az aranytartományoké); kicsi a manpower ésatöbbi. Ellenben a tech és stability költséget növeli.
  • ganges
    a lokalizáció mire való?
  • ganges
    Én Hollandiával a flottát szoktam fejleszteni, és gyorsan gyarmatosítani, de lehet, hogy ezzel el is rontom. Többnyire még akkor is 2-3 szinttel fejlettebb voltam pl. Franciao.-nál, pedig a keleti-part az enyém volt.
  • ganges
    kösz a választ
  • tonio14
    Helyzetjelentés.
    1603-ban vagyok. Kaptam core-t két szomszédos területemre is (Antwerp,Braba nt). Természetesen megszereztem őket, persze Brabant előtt meg vártam míg a nagy protektor Bajorország háborúba nem kerül, így senkit sem zavart a hódításom, Antwerp területét pedig Flandriától vettem el. Ezzel 8 provinciára duzzadt az országom, elveszítve minden kis országból adódó fejlesztési előnyöm. Sebaj, még mindig a legfejlettebb vagyok, 6 pont az előnyöm Aachennel szemben, ha összeadogatom a szinteket. A jövedelmem 2800 körül alakul, ez néha több, néha kevesebb mint a spanyoloké.
    Lassan de biztosan végre kilépek a tengerész-kereskedő jelzővel illetett államok közül a valódi nagyhatalmak közé. A seregem jelenleg 31K, de tervben van egy nagyobb arányú bővítés 41 ezerre. A flottám meglehetősen elavult, fejlesztésre szorul, valamint legalább 20-25 hajóval szükséges növelni a létszámot.
    Szerencsére van core-m két szomszédos területemre münsterből, ez fog következni, a célom most már egyértelműen a hódítás európán belül, feladva a leckét a nagy hatalmaknak a holland kihívás formájában. :)
  • tonio14
    Annyit írnék erre, hogy csak leggyorsabban fejlődni 1 provinciával lehet. Amennyit a második provincia adna, mint elkölthető jövedelem, az csak a töredéke lenne annak a költségnek amennyivel a technológia emelkedne, függetlenül az adott provincia jövedelmétől.
    Kivéve az az eset, ha egy darab kereskedőd nincs, bár akkor maga a fejlődés is eléggé lassú lesz.
  • pecaboy
    Szia!
    A válasz: igen! A stabilitás és a technológia is olcsóbb. Egy egyprovinciás állam (ha az az egy provinciája elég jó pénzt termel) vazallusokkal meg kereskedőkkel mindenfelé, ő fejlődik a leggyorsabban. Ha minél gyorsabban akarsz gazdaságilag fejlődni, csak a legértékesebb tartományokat foglalod el (COT-k, aranytermelők, ésatöbbi).
  • tonio14
    Üdv
    Tovább vittem a holland nemzetet a megdicsőülés útján. Mikor legutóbb írtam 1462-ben jártam, most talán pont 100 évvel később (1560 környéke) vagyok.
    Történt egy s más azóta. Burgundia túl van zenitjén, hála a francia erősödésnek, valamint annak hogy engem nem sikerült országuk részévé tenniük. A bajorok, csehek, osztrákok egyre erősebbek, Spanyolország szintén.
    Egy ideig próbáltam keresni az angolok szövetségét, majd mikor váltottak protestáns vallásra követtem őket, a burgundiak szintén, velül így sikerült jó viszonyt ápolnom. Sajnos utóbbi két nemzet egyre inkább egymásra talált, én pedig kívül rekedtem a szövetségen. Talán csak a 18 ezres seregem tartotta féken a burgundi király hódítási vágyait.
    Azonban az sem sokáig. Burgundia szövetkezve Nagy Britanniával, Ausztriával, a Hanza városokkal nekem esett. Technológiai fölényem azonban döntőnek bizonyult, továbbá segíségemre volt a full Quality, full defence páros is. Akkora már 21 ezres seregem volt (ami az ő 140 ezres egyesített seregükhöz képest bizony lófasz :D). Sikerült sorra leverni a seregeiket, a burgundiakat szárazföldön, a britek 15 ezres seregeit partraszállás után, még kevés morállal, közben pedig haladtam déli szomszédom területeivel. Időközben a szövetségük megbomlott sorra kértek tőlem white peace-t, majd végül burgundia +89 warscore-val nem tehetett mást, mint lemondott Breda és Utrecht területekről. Ezzel 6 területre terjed már ki a hatalmam, aminek köszönhetően a technológiai fölényemről lassan végleg lemondhatok.
    Kereskedelmi birodalmam szintén szépen lassan veszít súlyából, igaz még mindig monopolhelyzetben vagyon szinte mindenhol a kereskedőim azonban folyamatosan használódnak, valamint a Spanyolok adó és vám bevételei (melyek biztosabb források) szintén csökkentik a jövedelem grafikonon való előnyömet. Igazából az előnyöm meg sincs már, a cenzus adókkal korrigált jövedelem tekintetében Spanyolország már előttem van, még ha csak 30 dukáttal is (2114-2084).
    Örömteli azonban, hogy már alig 50 év van hátra az egységes Hollandia megalapításához, miután kereskedő nemzetből potenciális nagyhatalommá válhat országom. :)
  • ganges
    Helló!
    Hollandia az én kedvenc államaim egyike, mert jó a gazdasága, és kereskedelemben ő az úr.
    Most ez a kérdés biztos hülyeség lesz:
    Minél kisebb vagy, annál olcsóbb a technológia?
  • kissssss
    ??? ez teljesen normális a játék 1400 és 1500 szakaszában, belga és holland területek már kezdéskor is aranyat érnek, a poén az egészben az hogy Burgundiának van egy rakat hódításos cb küldetése ezekre a területekre :) mondanom sem kell 100 év alatt szuperhatalommá tud válni az aki ügyesen játszik Burgundiával.

tonio nem hiába fényesíti azt a bizonyos testrészt XD
  • Hegi90
  • tonio14
    Sikerült még1 játékot megunnom, ezúttal a német lovagrendet :D
    Viszont elkezdtem olyanokat keresni a játékban, akiket még sosem választottam, így jutottam el Hollandiához.
    Az eleje baromi nehéz, első próbálkozásra (bevallom) belebuktam, burgundia megtámadott, sok esélyem nem volt ellene..
    Másodikra azonban már nagyobb tudással, valamint némileg nagyobb szerencsével áldott meg az EU3. Az elején gyorsan bontottam a szövit Hainauttal, majd imádkoztam hogy csak őket darálja be a burgundi király. Ez így is történt, megmaradtam egészben, ráadásul az annektjük után végre kaptam egy saját uralkodót is, annak minden előnyével együtt. Szereztem szövetségest, kötöttem királyi házasságot, emellett szépen nyaldostam a déli agresszív szomszédom szebbik felét.
    Közben kiépítettem a kereskedő birodalmam, persze inkább megvártam a questeket egy-egy centre of trade megszállásához (az 50 dukát nagyon jól tud ám jönni). Technológiailag uralkodó vagyok, köszönhetően a nagy kereskedelmi bevételeimnek, no meg a kevés területemnek.
    Időközben kaptam egy eventet, mely Core-t adott Gelre és Frízföld területekre, szépen végeztem is velük. Ja, azt majd elfejetettem, hogy Anhalt területét megszereztem királyi házassággal, de inkább csináltam belőle vazallust a nagyobb technológiai fejlődés érdekében.
  • McCartman
    ez tulajdonképp annak függvénye , mennyi türelmed van végigvinni egy adott játékot.:)
  • Hegi90
    Ausztriával, nem emlékszek pontosan, de a végén nem igazán tudtam már elkölteni se.
  • Kikinator30
    Hi,

ki mennyi bevételt ért el rekodba? dukát/hó? és kivel kezdte akkor a játékot? :)
  • ganges
    hú, most nézem a képeket, kicsit fel van darabolva a térkép:)
  • ganges
    Kösz, kipróbálom!
  • Andorjan
    Azt nem tudom, hogy az aranybányászat hogyan okoz inflációt, még nem volt ehhez szerencsém (vagy ha volt, nem figyeltem rá).
    "Attól, hogy sok az aranyad, nem nő az infláció" - rosszul fogalmaztam, nem aranyat, hanem pénzt kellett volna írnom, meg lehet, hogy félreértettem, amit Stief írt, mert azzal a kérdésével, hogy "És mi tudsz kezdeni avval ha aranyad van?" az aranybányákra gondolt, nem pedig a nagy mennyiségű pénzre (amiről úgy gondoltam, hogy nagyarányú pénzveretéssel érte el, közben nem figyelt arra, hogy ezzel nagyon növeli az inflációt). Túl sok dolgot feltételeztem, na :D

Asszem ami a stability costot illeti, itt is félreérthetően fogalmaztam, abban, hogy
    "több terület-> nagyobb stability cost (minden tartománynál írja, h arra mennyi), drágább technológia. (valaki írta itt, hogy bizonyos terület fölött már nem drágul tovább" a
    "bizonyos terület fölött már nem drágul tovább"-ot csak a tech-re értettem, és ezt is csak onnan veszem, hogy itt valaki írt valami ilyesmit, de ezt ugye le is írtam.
    Gondolom a stability cost az mindig növekszik, mert ugye minden tartománynak van saját stability costja, nyilván tudod, hol.

McCartman: Akkor valószínűleg itt van valami változó, amiről nem tudunk.
  • McCartman
    igaz , tényleg bmpben csinálja. Csak azért mondtam , mert nálam nem volt gond IN alatt sem vele.
  • pecaboy
    Ha az összbevételednek túl nagy hányada jön be aranytermelésből, az is okoz inflációt.
    Egyébként én úgy tudtam, hogy amíg új területeket foglalsz, mindig fog nőni a stability és tech cost... Akkor tényleg van egy határ, ami után nem nő?
    Azt tudom, hogy 8 tartományig gyorsan nő a bünti, utána már lassabban.
  • Andorjan
    Igaz, valsz ezért csinálták. Bár ez is nmp-be csinálja, de lényegesen egyszerűbb.
    Nem hiszem, h oprendszer, mert máshol egyébként működik, vagy nemtudom hogy érted.
  • McCartman
    akkor ott az op rendszerrel lehetett valami probléma.
    Mert így lementi jpgben egy mappába , nem neked kell vágólapozni , meg aztán az átlag júzer hajlamos paintből bmpben lementeni képeket , ahogy láhattuk is már egy párszor.:D

sokáig nem is tudtam erről a módszerről , én mindig printscreent használtam.
  • Andorjan
    Bár nem teljesen értem, hogy mire gondolsz pontosan, de azért talán tudok valami hasznossal szolgálni:
    Sky wolf mod-ra keress rá, az úgy I.sz. 5-től indul, ha mást nem, a te verziódban is meglévő tartományok history fájlját vehetnéd onnan (mert erősen módosított a térkép). Nyilván még így is hiányozni fog 200 év "history"-ja, de legalább ezt nem neked kell megcsinálnod.
    Javaslom inkább, hogy keress olyan modot, ami időszámításunk előtt kezdődik, mert nem tudom, hogy tudja-e kezelni az időszámításunk előtti éveket.

"2)A római emberkét, aki mozog a térképen, azt hogy rakjam át?"
    Ezt úgy kell érteni, h a rome-tw térképén masírozó alakokat akarod átrakni eu3-ba? Ennek mikéntjéről szerint olyan mod mappáinak tanulmányozásával szerezhetsz információt, ami korábbi korban játszódik, talán vannak benne az alapjátéktól eltérő spritek (azok a kis emberkék a térképen).

Biztosan a HRE-re gondolsz? Ha inkább a Római birodalomra, akkor ismételten ajánlom a sky wolf, vagy más, hasonló mod mappáinak tanulmányozását, abban ott van készen, csak ugye a módosított térkép kicsit bezavar, tehát nem jó a copy-paste (hacsak nem akarod belerakni azokat a tartományokat is)
  • Andorjan
    Én úgy tudom, hogy azokkal csak olyannak tudsz hadat üzenni, akivel szomszédos vagy. Már írtam korábban, hogy szerintem "bug", de ha pl. Magyarországgal játszol, és keletről vazullusokkal veszed magad körbe, hogy ne legyen szomszédod a tatár, akkor soha nem fogsz vele háborúzni, mert ebben a játékban vazullus államnak nem lehet hadat üzenni (tudtommal). Tehát, ha közted és a többi nép között húzódik 1 vazullus államokból állós sáv, akkor tök mindegy, hogy azoknak ki a hűbérura, háború nem lesz, mert a civilizáltakkal csak akkor tudok egymásnak hadat üzenni, ha van közös határotok. Vazullus állam nem kezdhet háborút, és őt sem támadhatja senki közvetlenül.
    Javítsatok ki, ha hülyeség, de én ezt tapasztaltam.

McCartman:
    In nomineban szívtam sokáig, hogy miért nem tudok képernyőképet csinálni printscreennel, szóval ebben aránylag biztos vagyok. DW-vel nem tudom, hogy próbáltam-e. Másrészt viszont nem értem, hogy ha lehet printscreennel, akkor minek van benne az F11, ami ugyanazt csinálja...
  • ganges
    Helló!
    Lenne hozzátok néhány kérdésem, ugyanis én is szeretnék egy modot csinálni, amely Kr.e. 218-tók Kr.u. 1914-ig tartana.Bizonyos dolgokat a EU-Rome-ből veszek, így ha valamelyik kérdésemre a választ egy másik mod fájlai megadnák, azt írd meg, légy szíves, és ha tudsz wikis dolgokat, azt is légy szíves!Divine Wind-re lenne ez a mod.
    1)A Krisztus előtti évek "-" jellel jelöljem, vagy a BC, ill a Kr.u. AD-vel?Vagy más?
    2)A római emberkét, aki mozog a térképen, azt hogy rakjam át?
    3)A Szent Széket, és a HRE-t hogyan hozzhatnám létre?
    Sok ókori építményt tartományi döntéssel hoznám létre, mert olyan rajzoló programom nincs, de mondhattok, ha tudtok.
  • kissssss
    ha hűbéres akkor mégis hogyan tudna betámadni? :-D ilyen maximum csak akkor történhet meg ha nem vagy katonai szövetségben az alárendelt féllel vagy nem véded meg ha betámadják.

elvileg működne de gyakorlatban nem tudom hogy lehetséges-e(működnie kéne így ésszerű) én még nem próbáltam ki mostanában nincs túl sok kedvem a törzsszövetségen alapuló országokkal szenvedni.
  • JLH Fans
    Egy olyan kérdésem lenne, hogyha sztyeppe nomads néppel tolod, akkor ugye alapba háború van, eddik oké, ezt tudom, az összes többivel együtt, nade: mi van akkor, ha sikerül magad vazallusokkal körbevenni?

Próbálta már vki? Akkor elvileg nem kell folyamatosan háborúznod,nem?
  • McCartman
    printscreennek működnie kell minden körülmények között , nem függ verziószámoktól.
  • Hegi90
    szerintem se ugrálj a szavakon... :)